poetsprins logo

Parkeergarage Schoonmaken

Zoe met schoonmaakmiddelen

Een parkeergarage heeft heel wat te verduren. Auto’s rijden dagelijkst in en uit en laten veel zand en olie achter. De parkeergarage schoonmaken is dan ook essentieel voor het onderhoud en de uitstraling.

Een parkeergarage laten schoonmaken gebeurt met een bezemwagen of met een handbezem, afhankelijk van het oppervlak. Regelmatige reiniging is nodig ter onderhoud en voor de veiligheid. Zand en olie kan namelijk voor slipgevaar en versnelde slijtage van de vloer zorgen.

In dit artikel vindt u alle informatie over een parkeergarage schoonmaken. Vraag vrijblijvend en gratis een offerte aan om regelmatige reiniging in te zetten.

Wat houdt een parkeergarage schoonmaak in?

De schoonmaak van een parkeergarage bestaat uit verschillende onderdelen. U kunt uiteraard aangeven welke onderdelen voor u van toepassing zijn.

De vloer

Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk de gargevloer. Deze is van beton met of zonder coating en wordt gereinigd door te bezemen en te schrobben. Voor grotere garages wordt meestal voor machinaal reinigen gekozen. Bij kleine garages kan het met de hand gedaan worden.

Op de vloer ligt zand en vuil. Zand moet weggehaald worden omdat het voor slipgevaar kan zorgen. Vuil moet natuurlijk worden verwijderd om de garage een frisse uitstraling te geven en niet uit te nodigen tot meer zwerfafval.

Voertuigen kunnen ook olie of koelvloeistof gelekt hebben, wat een garagevloer glad kan maken en de garage doet stinken. Daarnaast treffen we regelmatig rubberen bandensporen aan. Al deze verontreinigingen zijn niet zomaar weg te spoelen maar vergen professionele reiniging.

Wanden

De wanden van een garage kunnen ook flink vies worden. Soms heeft u bijvoorbeeld te maken met duiven die naar binnen gevlogen zijn. Duiven schuilen in de hoeken en duivenpoep loopt vervolgens langs de wanden naar beneden.

Professionele schoonmakers besteden ook hier aandacht aan. Duivenpoep wordt weggeschraapt of verwijderd door middel van hogedruk reiniging.

Wanneer een hoek als urinoir is gebruikt, wordt hier speciaal reinigingsmiddel voor gebruikt. De urine wordt gereinigd en ook de geur is compleet verdwenen.

Ook kan het voorkomen dat er graffiti gespoten is op de muren. Het verwijderen van graffiti is een apart specialisme en wordt doorgaans niet bij een standaard parkeergarage schoonmaak meegenomen. Lees graffiti verwijderen voor meer informatie.

Trappenhuis en portiek

Vele parkeergarages hebben een trappenhuis of lift en bijbehorend portiek. Ook deze delen dienen regelmatig schoongemaakt te worden. Zo voelen bezoekers zich veilig en krijgt het trappenhuis een frisse aantrekklijke uitstraling.

Grotere portieken kunnen machinaal gereinigd worden met een schrobmachine. Kleinere portieken en de trappen worden geveegd en gedweild met de hand.

Lees meer informatie over trappenhuis laten schoonmaken in ons artikel dat speciaal daarover gaat.

Prullenbakken

Als er prullenbakken aanwezig zijn in een parkeergarage, dan worden deze met de schoonmaak geleegd en voorzien van een nieuwe vuilniszak.

Het is essentieel om prullenbakken regelmatig te legen zodat bezoekers gemotiveerd worden hun afval niet zomaar op de vloer te gooien maar in de afvalbak te doen.

Manieren van reiniging

Afhankelijk van de grootte en het type vloer van de parkeergarage zijn er verschillende mogelijkheden wat betreft reiniging.

Methode voor kleine garages

Kleine parkeergarages van ongeveer 20 parkeerplekken kunnen af met een handbezem. Hierbij wordt meestal gekozen voor twee professionele schoonmakers die met de hand het oppervlak vegen. Zij hebben een bezem en blik om vuil en zand op te halen.

Middelgrote parkeergarages worden schoongemaakt met een schrob- of veegmachine. De machine heeft borstels, reinigingsmiddel en een zuigfunctie. Een schoonmaker loopt achter de kar of zit erop om deze te besturen. Zo wordt de hele garage doorgegaan.

schrobmachine
Schrobmachine

Methode voor grote garages

Grote parkeergarages van meerdere verdiepingen worden meestal met een bezemwagen schoongemaakt. De bezemwagen wordt bestuurd en gaat de hele garage door om alle parkeerplekken en de rijbaan goed schoon te maken.

parkeergarage schoonmaken
Parkeergarage schoonmaken

Hierbij is er een tweede schoonmaker die met een bezem vuil wegveegt van plekken die voor de bezemwagen onbereikbaar zijn. De schoonmaker veegt het zand en vuil naar een plek waar de bezemwagen het wel op kan nemen.

De bezemwagen sproeit ook water om de vloer als het ware te dweilen. Het water wordt samen met het vuil door de wagen opgezogen. Het schoonmaakbedrijf neemt dit afval mee. U heeft er dus verder geen omkijken naar.

De geschikte methode kiezen

Wanneer u een offerte aanvraagt voor een parkeergarage schoonmaken, geeft u aan wat het oppervlak is van de garage. U vertelt ons hoeveel parkeerplekken er ongeveer zijn en hoeveel verdiepingen de garage heeft.

Daarnaast is het handig om mede te delen waar de parkeergarage bij hoort. Is het een winkelcentrum, kantoor of flat? Het type gebruik heeft namelijk invloed op de vuilgraad.

U wordt geadviseerd hoe en hoe vaak de parkeergarage schoongemaakt dient te worden voor optimale uitstraling en onderhoud.

De juiste frequentie

Afhankelijk van hoe intensief de garage gebruikt wordt, wordt bepaald hoe vaak er minimaal schoongemaakt moet worden. U wordt bij uw offerteaanvraag hierover geadviseerd.

Een middelgrote parkeergarage van een flat of woningcomplex moet minimaal eens per maand schoongemaakt worden. Wanneer het een garage van een winkelcentrum betreft, is frequentere reiniging vaak wenselijk.

Uiteraard is van invloed hoe intensief de garage gebruikt wordt en hoe groot de garage is. Grote garages van heel drukke kantoren moeten vaker gereinigd worden dan een kleine parking van een MKB-er.

Kosten voor parkeergarage schoonmaak

De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren:

  • Het oppervlak van de garage – aantal parkeerplekken én aantal verdiepingen
  • Heeft de garage een bijbehorend trappenhuis en/of lift die ook schoongemaakt moet worden?
  • Type vloer – gecoat of ongecoat beton
  • Vuilgraad – (machinaal) vegen of (machinaal) vegen én schrobben

Dat de grote van het oppervlak uitmaakt voor de prijs spreekt voor zich. Een grotere garage is duurder in schoonmaak dan een kleine garage.

Veel garages hebben een bijbehorend trappenhuis en/of lift. De schoonmaak van deze delen is ook essentieel voor uitstraling en onderhoud. Kosten voor deze werkzaamheden worden op een offerte apart benoemd.

De vloer van een parkeergarage kan gecoat of ongecoat zijn en dit heeft invloed op de kosten. Coatings beschermen de vloer tegen beschadigingen maar geven vaak een extra slechte uitstraling als ze vies zijn.

Reinigen met reinigingsmiddel is in dat geval nagenoeg altijd nodig. Hierbij wordt gereinigd met een hogedrukspuit of met een schrobmachine. De prijs hiervan is hoger dan wanneer een garage enkel (machinaal) geveegd hoeft te worden.

Het belang van een schone parkeergarage

De vier belangrijkste redenen waarom een parkeergarage schoongemaakt moet worden zijn veiligheid, behoud, uitstraling en onderhoud. Hieronder leest u meer uitleg over elke reden.

Veiligheid

Een schone omgeving geeft niet alleen een veiliger gevoel aan bezoekers die hun voertuig parkeren, het draagt ook bij aan de wezenlijke veiligheid.

Auto’s nemen veel zand mee naar binnen. Fijn zand blijft in het profiel van autobanden zitten en wordt in een parkeergarage eruit gereden. Dit zand zorgt voor slipgevaar.

Zand op parkeerplekken kan ervoor zorgen dat als een auto remt, de auto nog een stuk doorschuift. Een botsing met de muur is dan helaas ook niet uitgesloten.

Ook fijn zand in bochten kan voor serieus slipgevaar zorgen. Hoewel autobestuurders hier minder last van zullen hebben, kunnen motorrijders makkelijk over het zand uitglijden.

Vaak wordt gekozen voor lichte vloeren om meer ruimtelijkheid en zichtbaarheid te creëren in een garage. Vuil maskeert een lichte vloer al snel waardoor het effect van ruimtelijkheid geheel verdwenen is.

Vuil leidt tot meer vuil

Parkeergarage schoonmaak draagt ook bij aan het behoud van de plek. Vuil leidt namelijk tot meer vuil. Dit wetenschappelijk bewezen gegeven is een belangrijke reden om de garage regelmatig schoon te laten maken.

Parkeergarages hebben niet altijd prullenbakken. Ook al zijn er wel prullenbakken aanwezig, mensen heb nog steeds de neiging hun bekertjes, flesjes, servetten en peuken op de grond te gooien.

Een plek waar al veel afval ligt, nodigt uit om meer afval achter te laten. Als al zoveel mensen hun plastic waterfles op de grond gegooid hebben, waarom zou jij dan wel de moeite nemen naar een prullenbak te lopen?

Voorkom dus dat uw parkeergarage een hangplek of afvalberg wordt waar mensen het gevoel hebben dat ze kunnen doen en laten wat ze willen. Vraag vrijblijvend en gratis een offerte aan voor parkeergarage schoonmaak.

Uitstraling en een prettig gevoel

Het oog wil ook wat, wordt vaak gezegd. In het geval van parkeergarages een eveneens valide punt. Dit geldt voor bezoekers van winkelcentra, klanten en werknemers van uw bedrijf en bewoners van een flat of woningcomplex.

Een schone parkeergarage signaleert dat iemand zich om de plek bekommert. Nieuwe klanten of bezoekers van uw bedrijf arriveren in de parkeergarage. Als deze schoon is, zullen zij een aanzienlijk betere eerste indruk hebben.

Ook werknemers van uw bedrijf zullen een hogere dunk van u hebben als ze in een schone omgeving aankomen en werken. Als een werkgever uitstraalt dat hij om z’n werkplek geeft, straalt hij ook uit dat hij om z’n werknemers geeft.

Wij kunnen u niet alleen offertes aanbieden voor de parkeergarage schoonmaken van een bedrijfspand of kantoor. We staan ook klaar voor VVE’s en verhuurders.

Bewoners van flats en woningcomplexen krijgen een prettig gevoel als ze thuiskomen in een schone omgeving. Wegrijden uit een smerige garage is geen fijne start van je werkdag. Eveneens is thuiskomen na een lange zit niet het moment om extra ergernis vanwege zand en vuil te ervaren.

Een schone parkeergarage levert dus een belangrijke bijdrage aan het woonplezier van bewoners en huurders.

Onderhoud

Als laatste is schoonmaken ook iets dat men doet ter onderhoud. Jammergenoeg komt het bijvoorbeeld vaak voor dat er geürineerd wordt in parkeergarages.

Het is vaak een plek met weinig toezicht en veel hoekjes waar men onopvallend behoeftes kan doen. Urine vreet aan beton en kan op de lange termijn schade aanrichten. Het is belangrijk om dit tijdig te reinigen en eventueel maatregelen zoals spatschermen te nemen.

Ook het verwijderen van zand en ander vuil draagt bij aan het onderhoud van een garage. Het zand dat auto’s van buiten mee naar binnen nemen, heeft namelijk een schurende werking. Om een garagevloer langer mee te laten gaan, is het belangrijk dit zand regelmatig weg te vegen.

Offerte aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan om uw parkeergarage tijdig te laten schoonmaken. Vul alle velden van het offerteformulier nauwkeurig in zodat we u zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn.

U wordt geadviseerd over het type schoonmaak en de frequentie. Nadat u een offerteaanvraag heeft gedaan, wordt er zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt een parkeergarage schoongemaakt?

Kleine parkeergarages worden met een bezem en blik aangeveegd. Grotere parkeergarages worden machinaal geveegd en geschrobd met een veegwagen of schrobmachine.

Wat zijn de kosten van een parkeergarage schoonmaken?

Afhankelijk van hoe groot de garage is en hoe intensief deze gebruikt wordt, worden de kosten bepaald. Ook is van invloed of de garage met de hand of machinaal gereinigd wordt. Vraag een offerte aan voor de exacte prijzen.

Hoe vaak moet een parkeergarage schoongemaakt worden?

Gemiddeld moeten parkeergarages van flats en woningcomplexen eens per maand schoongemaakt worden. Bij garages van winkelcentra en grote kantoren is frequentere reiniging wenselijk, bijvoorbeeld wekelijks of eens per twee weken.

Waarom moet een parkeergarage schoongemaakt worden?

Auto’s nemen zand en vuil mee naar binnen en kunnen olie achterlaten op parkeerplekken. Dit kan voor slipgevaar in de garage zorgen. Daarnaast is het verwijderen van vuil belangrijk voor het onderhoud en de uitstraling van een garage.

5/5 (1 Review)

Lees verder:

opleveringsschoonmaak
Zakelijk
Zoe

Opleveringsschoonmaak

Zoekt u een schoonmaakbedrijf dat een opleveringsschoonmaak voor u kunt doen? Dan bent u hier aan het juiste adres. Vraag vrijblijvend een offerte aan om professionele schoonmakers uw pand gebruiksklaar te laten maken.

Lees verder »
lift laten schoonmaken
Zakelijk
Zoe

Lift laten schoonmaken

Een schone lift is essentieel voor zowel het wooncomfort als de veiligheid. Bewoners van een flat of woningcomplex gebruiken de lift dagelijks en zullen een schone, goed werkende lift zeer op prijs stellen. Daarnaast zorgt het regelmatig schoonmaken van de lift voor een langere levensduur van de installatie en beperkt het brandgevaar.

Lees verder »
Stofzuigen van een trap
Zakelijk
Zoe

Trappenhuis Laten Schoonmaken

Een trappenhuis kan snel vies worden omdat vuil van buiten naar binnen gelopen wordt. Hier vindt u alle informatie over hoe een trappenhuis laten schoonmaken in z’n werk gaat.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: