Woonkamer schoonmaken stappenplan

De woonkamer is een ruimte waarvan je niet direct doorhebt dat deze ook schoongemaakt moet worden. Je kookt of toiletteert er niet en er slingeren (als het goed is) niet stapels kleren of schoenen rond. Toch is het belangrijk om het stappenplan voor woonkamer schoonmaken wekelijks uit te voeren. Door dit wekelijks te doen, houdt je je huis netjes en kun je in 10 minuten klaar zijn.

De woonkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, afstoffen en stofzuigen. Het heeft geen kalkaanslag zoals de badkamer of vetspetters tot aan het plafond zoals de keuken. Desalniettemin verdient deze ruimte in huis aandacht. Om ongedierte te voorkomen, stofzuig je niet alleen de vloer maar ook de bank. Haal een lapje over de meubels en vensterbank en maak de lamellen, luxaflex of gordijnen ook eens in de zoveel tijd schoon. 

Wekelijks stappenplan woonkamer schoonmaken

 1. Opruimen. Begin met alle losse spullen van de vloer, bank en salontafel te verzamelen en terug te doen op hun plek.
 2. Afstoffen. Stof meubels, lamellen en luxaflex af. Bekijk mijn artikel over afstoffen voor een concreet stappenplan en benodigdheden.
 3. Haal een vochtig lapje over de salontafel, bijzettafels en vensterbank. Hier heb je vast en zeker wel wat kringen gemaakt met koffiekopjes of wat eten gemorst. Als je meubels hebt van glas, maak je deze schoon met Glassex en een doekje. Spray wat Glassex op het oppervlak en neem deze af met een schone microvezeldoek.
 4. Stofzuigen. Stofzuig de bank en de gehele vloer, inclusief plinten en hoekjes. Schuif ook een aantal meubels opzij om hieronder stof te zuigen. Chips en koekkruimels willen zich ook nog wel eens onder de bank verzamelen. Lees mijn stuk over stofzuigen voor tips en handigheidjes.
 5. Dweilen. Lees mijn artikel over vloeren dweilen voor de benodigdheden en het stappenplan. Je kunt gewoon om het vloerkleed heen dweilen, maar eens in de zoveel tijd is het wel zo fris om vloerkleden even op te rollen en aan de kant te leggen zodat je dat stuk van de vloer ook kunt dweilen.
 6. Geef kamerplanten water. Zijn de bladeren van je kamerplanten stoffig? Neem deze dan af met een vochtige microvezeldoek door één voor één je hand onder een blad te leggen en heel voorzichtig deze af te nemen met de doek.

Jaarlijks stappenplan woonkamer schoonmaken:

Gordijnen/vitrage

Gordijnen en vitrage wordt stoffig en kunnen een beetje muf gaan ruiken. Zeker als je binnen rookt of als je een woonkeuken hebt, kunnen deze grote lappen stof gaan stinken. Luchtjes van kruiden trekken erin en als je binnen rookt, zijn de gordijnen hetgeen dat de hele ruimte naar asbak doet ruiken. Haal de gordijnen dus een of twee keer per jaar naar beneden en stop ze in de wasmachine. Meestal zijn dit grote stukken stof, dus past er maar één gordijn in de wasmachine per wasbeurt. Houdt er dus rekening mee dat je genoeg tijd hebt om meerdere wasjes te draaien. Volg de volgende stappen:

  • Vouw de gordijnen op in plaats van ze in de wasmachine te proppen. Je hoeft niet de haakjes van de gordijnen te halen, deze kunnen gewoon mee de wasmachine in. Wel handig om de kant waar de haakjes zitten naar binnen te vouwen, zodat deze niet in de gordijnstof haken en deze beschadigen.
  • Doe een klein scheutje wasmiddel erbij, het liefst vloeibaar wasmiddel voor de fijne was (bijvoorbeeld Robijn wol en fijn).
  • Kies het wasprogramma voor fijne was. Dit programma wast op 20-30 graden en centrifugeert op 600 of 900 toeren. Om de gordijnstof te beschermen is het van belang dat je de gordijnen niet heter wast dan 30 graden en ze niet te hard centrifugeert.
  • Haal de gordijnen direct als de wasmachine klaar is uit de wasmachine. Zo voorkom je dat de stof kreukelt.
  • Hang de gordijnen nat terug. Doe de gordijnen dicht zodat de stof mooi evenredig verdeeld is en goed kan drogen. Je hangt de gordijnen nat terug omdat het ten eerste makkelijker is en ten tweede omdat je dan zorgt dat ze niet kreuken.

Kijk voor een uitgebreid stappenplan naar het artikel Gordijnen wassen. Hier vindt je gedetailleerde omschrijvingen van alle stappen en nog een aantal handige tips en weetjes.

Vloerkleed

Naast dat je het vloerkleed iedere week stofzuigt, is het aan te raden het vloerkleed eens in de twee maanden op z’n kop te leggen. Rol het kleed op en rol ‘m met de goede kant naar beneden weer terug uit. Loop er een aantal keer overheen. Alle stof, zand en andere viezigheid dat diep tussen de haren is gaan zitten, loop je dan als het ware uit. Rol het vloerkleed weer op, stofzuig en dweil de vloer en leg het kleed terug met de goede kant boven.

Hoes van de bank

Hoes van de bank (als deze van de bank af kan): De bank ga je elke week stofzuigen. Als je vlekken hebt gemaakt, kun je deze het beste meteen behandelen. Rode wijn en koffievlekken besprenkel je met zout zodat de drank uit de bank in het zout kan trekken. Vlekken van sausjes en andere eten behandel je met een natte doek en eventueel wat Bio-tex. Kan de hoes van de bank? Stop deze dan om de maand in de wasmachine op 30 graden met een beetje wasmiddel. De woonkamer ruikt dan fris en de hoes van je bank blijft er als nieuw uitzien. Als je de hoes gewassen hebt, hang je deze uit op een wasrek. Je kan de hoes niet nat terug op de bank doen, want dan heb je kans dat deze naar natte hond gaat stinken. Als je de hoes gewassen hebt, haal je deze direct uit de wasmachine en hang je ‘m uit. Hoe langer je de stof in de wasmachine laat zitten, hoe meer deze kreukelt.

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Bank schoonmaken

Bekijk de artikelen stoffen bank schoonmaken en leren bank schoonmaken om te weten wat je moet doen als je een vieze bank hebt en deze weer in nieuwstaat wilt herstellen.

Lampenkappen

Eens in de drie maanden schroef je de lampenkappen van het plafond en gooi je de beestjes die zich hierin verzamelt hebben weg in de prullenbak. Was de lampenkap af met een zacht sponsje en wat afwasmiddel. Goed afdrogen en terugplaatsen. Lampenkappen van staande lampen stof je af met een Swiffer Duster.

Woonkamer schoonmaken tips:

 • Heb je huisdieren? Maak dan eens per week de bank en kussens schoon met een plakroller. Als je hiermee over de bank en kussens gaat, plakken alle haren hieraan vast die je lastig kan opzuigen met de stofzuiger.
 • Heb je van die slierten stof aan het plafond hangen of spinnenrag in de hoeken? Als je behendig bent, kun je deze opzuigen met de stofzuiger door de zuigmond eraf te halen en met de stang het stof en rag op te zuigen. Vertrouw je je motorische vaardigheden niet zo erg? Dan kun je beter voordat je gaat afstoffen en stofzuigen met een plumeau of Swiffer Duster XXL langs het plafond en de muren.
 • Vergeet niet de deurklinken schoon te maken. Deze pak je meerdere keren per dag vast en zijn daarom ongeveer net zo vies als je wc-bril. Met een natte lap en wat allesreiniger sop je de deurklinken en de delen van de deur die je frequent aanraakt.
 • Afstandsbedieningen kun je het beste schoonmaken met een klamvochtige lap en wat keukenontvetter of allesreiniger. Veeg simpelweg voorzichtig over alle knopjes. Zit er ook ranzigheid tussen de knopjes? Neem dan een tandenborstel (niet nat maken!) en poets hiermee tussen de knopjes.
 • Zorg dat je niet te veel losse decoraties hebt hier en daar. Veel mensen hebben een verzameling kaarsen en kandelaars, gezellige versiersels op salontafels, eindeloos veel fotolijstjes op het dressoir en overal stapels boeken en tijdschriften. Hoe meer spullen je hebt rondslingeren, hoe lastiger het is om de woonkamer stofvrij te houden. Ruim dus zo veel mogelijk netjes op in dichte kasten.

 

0/5 (0 Reviews)

Bekijk meer artikelen:

kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken kun je het beste doen elke keer nadat je ‘m gebruikt hebt. Maak de kookplaat schoon met allesreiniger (spray). Hardnekkig vuil en kookkringen kun je verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen.

Lees verder »
Sopje maken

Zo desinfecteer jij je huis

Het desinfecteren van je woning is een belangrijke manier om risico op infectie te verkleinen. Lees meer over wat je moet schoonmaken, welke middelen je kunt gebruiken en welke delen van het huis vaak vergeten worden.

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.