poetsprins logo
bank in een woonkamer

Woonkamer schoonmaken stappenplan

De woonkamer is een ruimte waarvan je niet direct doorhebt dat deze ook schoongemaakt moet worden. Toch is het belangrijk om het stappenplan voor woonkamer schoonmaken wekelijks uit te voeren. Door dit wekelijks te doen, houdt je je huis netjes en kun je in 10 minuten klaar zijn.

De woonkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, afstoffen en stofzuigen. Om ongedierte te voorkomen, stofzuig je niet alleen de vloer maar ook de bank. Haal een lapje over de meubels en vensterbank en maak de lamellen, luxaflex of gordijnen ook af en toe schoon.

Wekelijks ga je de woonkamer schoonmaken. Scroll verder voor een wekelijks stappenplan met handige foto’s en referenties naar andere handige artikelen om je verder op weg te helpen. Daarnaast vind je verderop in de pagina een aantal delen van de huiskamer die je jaarlijks moet aanpakken. Zo zorg je dat je je bezoek altijd in een frisse huiskamer kunt ontvangen.

Wekelijks stappenplan woonkamer schoonmaken

Benodigde tijd: 35 minuten

Algemeen stappenplan huiskamer schoonmaken. Uiteraard kan het wat langer of korter duren om de huiskamer schoon te maken dan de aangegeven 35 minuten, afhankelijk van hoe groot je huiskamer is. Ik heb een gemiddelde genomen van al mijn schoonmaakadressen, wat ongeveer 35 minuten was.

 1. Opruimen

  Begin met alle losse spullen van de vloer, bank en salontafel te verzamelen en terug te doen op hun plek. Oude kranten en tijdschriften die je niet meer leest doe je in de papierbak. Breng vaat naar de keuken en was dit meteen af of plaats in de vaatwasser.
  troep wordt in een bak opgeborgen om het huis op te ruimen

 2. Afstoffen

  Stof meubels, vensterbanken, lamellen en luxaflex af. Dit kun je het makkelijkst doen met een Swiffer Duster. Alle horizontale oppervlakken ga je langs.
  piano swiffer duster

 3. Meubels vochtig afnemen

  Haal een vochtig lapje over de salontafel, bijzettafels en vensterbank. Hier heb je vast en zeker wel wat kringen gemaakt met koffiekopjes of wat eten gemorst. Als je meubels hebt van glas, maak je deze schoon met Glassex en een doekje. Spray wat Glassex op het oppervlak en neem deze af met een schone microvezeldoek.
  Tafel reinigen

 4. Stofzuigen

  Stofzuig de bank en de gehele vloer, inclusief plinten en hoekjes. Schuif ook een aantal meubels opzij om hieronder stof te zuigen. Chips en koekkruimels willen zich ook nog wel eens onder de bank verzamelen.
  draadloze stofzuiger zuigt vloer

 5. Dweilen (alleen harde vloeren, tapijt en vloerkleden hoef je niet te dweilen)

  Je kunt gewoon om het vloerkleed heen dweilen, maar eens in de zoveel tijd is het wel zo fris om vloerkleden even op te rollen en aan de kant te leggen zodat je dat stuk van de vloer ook kunt dweilen.
  Laminaat Dweilen

 6. Geef kamerplanten water

  Geef alle planten de hoeveelheid water die ze nodig hebben. Zijn de bladeren van je kamerplanten stoffig? Neem deze dan af met een vochtige microvezeldoek door één voor één je hand onder een blad te leggen en heel voorzichtig deze af te nemen met de doek.
  bank in een woonkamer

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Huiskamer afstoffen

Stap twee van het stappenplan is de woonkamer afstoffen. De huiskamer afstoffen is heel belangrijk omdat stof motten aantrekt en allergische reacties kan veroorzaken. Daarnaast ziet een afgestofte woonkamer er een stuk mooier uit en ruikt het ook frisser. Stof dus elke week de meubels, vensterbanken, fotolijsten etc af. Kijk hier voor meer tips over afstoffen.

Vensterbank afstoffen
Lijst afstoffen
Fotolijst afstoffen

Woonkamer stofzuigen

Stap vier van het wekelijkse stappenplan, stofzuigen, is wederom essentieel. Door af te stoffen verwijder je stof van meubels en planken, door te stofzuigen maak je de vloer goed schoon. Stofzuig de gehele vloer, inclusief de hoekjes en plinten. Je kunt ook de bank en zachte stoelen stofzuigen. Gebruik hiervoor het meubelmondstuk voor de stofzuiger. Stofzuig ook de kussens en onder de kussens van de bank. Lees mijn stuk over stofzuigen voor tips en handigheidjes.

Lederen bank stofzuigen
Bank en stoelen stofzuigen
Plinten zuigen met stofzuiger
Plinten stofzuigen

Huiskamer dweilen

Laminaat dweilen met vloerwisser
Laminaat dweilen

De woonkamer dweilen hoeft uiteraard alleen als je een harde vloer hebt in de woonkamer. Het wekelijks dweilen kun je gewoon om vloerkleden en meubels heen doen. Dweil vooral het gedeelte waar je veel loopt en waar je eten of drinken gemorst hebt.

Lees mijn artikel over vloeren dweilen voor de benodigdheden en een algemeen stappenplan. Voor laminaat dweilen kun je mijn artikel over laminaat dweilen lezen. Als je een houten vloer hebt, bijvoorbeeld gelakt parket of een geoliede houten vloer, volg je een specifiek stappenplan. Deze vind je hier.

Jaarlijks stappenplan woonkamer schoonmaken

Gordijnen/vitrage

Gordijnen en vitrage wordt stoffig en kunnen een beetje muf gaan ruiken. Zeker als je binnen rookt of als je een woonkeuken hebt, kunnen deze grote lappen stof gaan stinken. Luchtjes van kruiden trekken erin en als je binnen rookt, zijn de gordijnen hetgeen dat de hele ruimte naar asbak doet ruiken.

Haal de gordijnen en vitrage dus een of twee keer per jaar naar beneden en stop ze in de wasmachine. Meestal zijn dit grote stukken stof, dus past er maar één gordijn in de wasmachine per wasbeurt. Houdt er dus rekening mee dat je genoeg tijd hebt om meerdere wasjes te draaien.

Vitrage van rails halen
Vitrage afhalen
wolwas
Wolwasprogramma

Gordijnen wassen / vitrage wassen stappenplan

 • Vouw de gordijnen / vitrage op in plaats van ze in de wasmachine te proppen. Je hoeft niet de haakjes van de gordijnen te halen, deze kunnen gewoon mee de wasmachine in. Wel handig om de kant waar de haakjes zitten naar binnen te vouwen, zodat deze niet in de gordijnstof haken en deze beschadigen.
 • Doe een klein scheutje wasmiddel erbij, het liefst vloeibaar wasmiddel voor de fijne was (bijvoorbeeld Robijn wol en fijn).
 • Kies het wasprogramma voor wolwas. Dit programma wast op 20-30 graden en centrifugeert op 600 tot 900 toeren. Om de gordijnstof te beschermen is het van belang dat je de gordijnen niet heter wast dan 30 graden en ze niet te hard centrifugeert.
 • Haal de gordijnen / vitrage direct als de wasmachine klaar is uit de wasmachine. Zo voorkom je dat de stof kreukelt.
 • Hang de gordijnen /vitrage nat terug. Doe de gordijnen dicht zodat de stof mooi evenredig verdeeld is en goed kan drogen. Je hangt de gordijnen nat terug omdat het ten eerste makkelijker is en ten tweede omdat je dan zorgt dat ze niet kreuken.

Kijk voor een uitgebreid stappenplan naar het artikel Gordijnen wassen. Kijk naar Vitrage wassen als je vitrage hebt en deze weer stralend wit wilt krijgen. Hier vindt je gedetailleerde omschrijvingen van alle stappen en nog een aantal handige tips en weetjes.

Vloerkleed

Naast dat je het vloerkleed iedere week stofzuigt, is het aan te raden het vloerkleed eens in de twee maanden op z’n kop te leggen. Rol het kleed op en rol ‘m met de goede kant naar beneden weer terug uit. Loop er een aantal keer overheen. Alle stof, zand en andere viezigheid dat diep tussen de haren is gaan zitten, loop je dan als het ware uit. Rol het vloerkleed weer op, stofzuig en dweil de vloer en leg het kleed terug met de goede kant boven als het dweilvocht opgedroogd is.

Hoes van de bank

De bank ga je elke week stofzuigen. Als je vlekken hebt gemaakt, kun je deze het beste meteen behandelen. Rode wijn en koffievlekken besprenkel je met zout zodat de drank uit de bank in het zout kan trekken. Vlekken van sausjes en andere eten behandel je met een natte doek en eventueel wat Biotex.

Kan de hoes van de bank? Stop deze dan om de maand in de wasmachine op 30 graden met een beetje wasmiddel. De woonkamer ruikt dan fris en de hoes van je bank blijft er als nieuw uitzien. Als je de hoes gewassen hebt, hang je deze uit op een wasrek. Je kan de hoes niet nat terug op de bank doen, want dan heb je kans dat deze naar natte hond gaat stinken. Als je de hoes gewassen hebt, haal je deze direct uit de wasmachine en hang je ‘m uit. Hoe langer je de stof in de wasmachine laat zitten, hoe meer deze kreukelt.

Bank schoonmaken

stoffen bank met kussens

Bekijk de artikelen stoffen bank schoonmaken en leren bank schoonmaken om te weten wat je moet doen als je een vieze bank hebt en deze weer in nieuwstaat wilt herstellen.

Lampenkappen

Eens in de drie maanden schroef je de lampenkappen van het plafond en gooi je de beestjes die zich hierin verzamelt hebben weg in de prullenbak. Was de lampenkap af met een zacht sponsje en wat afwasmiddel. Goed afdrogen en terugplaatsen. Lampenkappen van staande lampen stof je af met een Swiffer Duster.

Woonkamer schoonmaken tips

Haren van huisdieren verwijderen op een makkelijke manier

plakroller

Heb je huisdieren? Maak dan eens per week de bank en kussens schoon met een plakroller. Als je hiermee over de bank en kussens gaat, plakken alle haren hieraan vast die je lastig kan opzuigen met de stofzuiger.

Stofslierten of spinnenrag verwijderen

Heb je van die slierten stof aan het plafond hangen of spinnenrag in de hoeken? Als je behendig bent, kun je deze opzuigen met de stofzuiger door de zuigmond eraf te halen en met de stang het stof en rag op te zuigen. Vertrouw je je motorische vaardigheden niet zo erg? Dan kun je beter voordat je gaat afstoffen en stofzuigen met een plumeau of Swiffer Duster XXL langs het plafond en de muren.

Deurklinken afnemen

deurklinken schoonmaken

Vergeet niet de deurklinken schoon te maken. Deze pak je meerdere keren per dag vast en zijn daarom ongeveer net zo vies als je wc-bril. Met een natte lap en wat allesreiniger sop je de deurklinken en de delen van de deur die je frequent aanraakt.

Afstandsbedieningen schoonmaken

Afstandsbedieningen kun je het beste schoonmaken met een klamvochtige lap en wat keukenontvetter of allesreiniger. Veeg simpelweg voorzichtig over alle knopjes. Zit er ook ranzigheid tussen de knopjes? Neem dan een tandenborstel (niet nat maken!) en poets hiermee tussen de knopjes.

Niet teveel decoratie

Zorg dat je niet te veel losse decoraties hebt hier en daar. Veel mensen hebben een verzameling kaarsen en kandelaars, gezellige versiersels op salontafels, eindeloos veel fotolijstjes op het dressoir en overal stapels boeken en tijdschriften. Hoe meer spullen je hebt rondslingeren, hoe lastiger het is om de woonkamer stofvrij te houden. Ruim dus zo veel mogelijk netjes op in dichte kasten.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je de woonkamer schoon?

De woonkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, afstoffen, stofzuigen en eventueel dweilen. Dweilen doe je alleen als je een harde vloer in de huiskamer hebt.

Hoe vaak moet je de woonkamer schoonmaken?

Maak de woonkamer wekelijks schoon. Elke week ga je opruimen, afstoffen, stofzuigen en dweilen. Eens of twee keer per jaar was je de gordijnen en vitrage. Maak ook regelmatig de lampenkappen en de hoes van de bank schoon.

Hoe maak je een glazen salontafel schoon?

Het makkelijkst is de glazen salontafel in te sprayen met Glassex en daarna af te nemen met een schone doek. Je kunt ook kant en klare Glassex doekjes nemen voor extra gemak.

Hoe maak je een vloerkleed schoon?

Een vloerkleed stofzuig je elke week. Voor extra reiniging kun je het vloerkleed eens per twee maanden omdraaien en er een paar keer overheen lopen. Zo loop je het stof en vuil uit het kleed. Vervolgens rol je het kleed op en stofzuig je de vloer eronder. Daarna leg je het kleed weer neer met de goede kant naar boven. Als je vlekken hebt gemaakt, verwijder deze dan meteen op juiste wijze.

Hoe was je gordijnen van de huiskamer?

Was gordijnen op 30 graden en gebruik het wolwas programma. Hang de gordijnen nat terug. Hetzelfde geldt voor vitrage. Was gordijnen en vitrage 1 á 2 keer per jaar.

4.8/5 (9 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

tapijt reinigen
Woonkamer
Zoe

Tapijt reinigen

Tapijt reinigen doe je met een tapijtreiniger, een apparaat dat water en reinigingsmiddel diep in de vezels sproeit en weer terug opzuigt. Deze methode verwijdert verschillende soorten vlekken en reinigt het hele tapijt grondig.

Lees verder »
Woonkamer
Zoe

Kachelruit Schoonmaken

Een kachelruit schoonmaken doe je met as of een theezakje. Doop een vochtige doek in de asla en poets hiermee de ruitjes schoon. Als je een theezakje gebruikt, neem je een gebruikt afgekoeld licht vochtig theezakje en wrijf je de ruitjes hiermee schoon.

Lees verder »
tapijt borstelen
Slaapkamer
Zoe

Hoe kun je vlekken uit tapijt verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Lees verder »
Houten vloer schoonmaken
Woonkamer
Zoe

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer kan geolied, gewast of gelakt zijn. Voor elke soort bewerking heb je een ander stappenplan nodig en andere schoonmaakmiddelen. Gebruik het juiste stappenplan en de juiste middelen om de vloer lang mooi te houden!

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: