Hoe kun je vlekken uit tapijt verwijderen?

Zoe met schoonmaakmiddelen

Vlekken op tapijt / vloerbedekking verwijderen kan wat tijd kosten, maar is niet moeilijk. Verschillende vlekken vergen verschillende stappenplannen. Voor vetvlekken heb je Biotex nodig, voor kauwgom gebruik je ijsblokjes en voor wijnvlekken kun je de vloerbedekking bewerken met zout. Alvorens vlekken te verwijderen, stofzuig je het tapijt grondig.

Eerst stofzuigen, dan vlekken verwijderen

Voordat je vlekken gaat verwijderen, ga je het tapijt eerst grondig stofzuigen. Al het vuil en stof moet verwijderd zijn, alvorens je gaat reinigen.

Voor alle schoonmaakmiddelen geldt: eerst uitproberen op een stukje tapijt dat niet of nauwelijks zichtbaar is. Tapijt kan verkleuren door het schoonmaakmiddel of beschadigen wanneer je te hard borstelt.

Zorg dus dat je je vloerbedekking niet ruïneert en de stappenplannen eerst uittest op een onopvallende plek. Schuif bijvoorbeeld de bank een stukje opzij en test daar de schoonmaakmiddelen of gebruik een stukje tapijt achter een kamerdeur.  

Wijnvlekken verwijderen

Zitten de rode wijnvlekken op je vloerkleed of op het tapijt? Behandel de vlek direct nadat je gemorst hebt. Hoe eerder, hoe beter. Dep met een stuk keukenpapier op de wijnvlek. Je moet beslist niet wrijven maar deppen.

Laat het keukenpapier zoveel mogelijk wijn opnemen. Bedek de vlek vervolgens met een dikke laag zout. Laat dit 10 tot 20 minuten liggen, zodat het zout de wijn kan opnemen.

Zuig het zout op met de stofzuiger. Als de rode wijn nog niet geheel weg is, kun je wat witte wijn azijn aanbrengen op de vlek met een schone spons. Dit laat je even inwerken, waarna je het met zout bedekt. Het zout zuig je later op met de stofzuiger. 

Cola en ketchup

Voor het schoonmaken van vlekken van fruitsap, cola, mosterd, tomatensaus en ketchup kun je Vanish Carpet Gold spray gebruiken. Wanneer je mosterd of andere saus gemorst hebt, schep je eerst zoveel mogelijk weg met een theelepel. Andere vlekken van eten en drinken dep je zo droog mogelijk met keukenpapier.

Vervolgens schud je de flacon Vanish goed voor gebruik. Lees ook de achterkant van de verpakking voor veiligheidsinformatie. Spray de vlek in met het middel. Laat de Vanish minimaal 2 uur inwerken.

Voel even met je hand of de vloerbedekking helemaal droog is; zo niet, laat het middel nog langer ongeroerd. Als het helemaal opgedroogd is, stofzuig je het tapijt grondig. Vanish spray weekt het vuil los, dat je vervolgens op kunt zuigen met de stofzuiger. 

Vetvlekken reinigen

Verwijder vetvlekken van je tapijt met Biotex. Strooi Biotex waspoeder op de vetvlek en laat dit een hele nacht liggen. Doe dit meteen nadat je de vlek gemaakt hebt, zodat de vlek nog niet helemaal het tapijt ingetrokken is.

De Biotex neemt het vet op en heeft een krachtige reinigende werking. Hierdoor zal de vetvlek verdwijnen. Let op dat het geduld vergt, want je moet de Biotex te tijd geven om het vet op te nemen. De volgende dag zuig je het poeder op met de stofzuiger.

Koffie- en thee vlekken verwijderen

Vlekken op tapijt van koffie en thee kun je het beste behandelen met groene zeep. Doe een dopje groene zeep in een emmer en overgiet met warm water. Laat de straal uit de kraan op het zeep terecht komen zodat er veel schuim ontstaat.

Je kunt het ook nog met de hand iets meer opkloppen zodat er nog meer schuim vormt. Het schuim schep je met je handen uit de emmer en verspreid je over de koffie- of theevlek.

Laat het schuim een minuut of vijf liggen en bewerk de vlek vervolgens met een zachte spons. Wrijf niet te hard, want dan wrijf je de vlek in het tapijt. Door zacht te wrijven en het schuim z’n werk te laten doen, is de koffievlek of theevlek zo verdwenen.

Probeer zo snel mogelijk na het ontstaan van de vlek de vlek te verwijderen. Hoe eerder je de vlek verwijderd, des te makkelijker het zal gaan. 

Aarde en moddervlekken schoonmaken

Aarde en modder kun je het beste eerst laten opdrogen. Vaak kun je het nadat het opgedroogd is namelijk eenvoudig met de stofzuiger opzuigen zonder dat er vlekken ontstaan.

Loop niet over de aarde of modder heen totdat je het schoongemaakt hebt. Anders loop je de viezigheid de vezels van je vloerbedekking in. Als er na het stofzuigen nog steeds harde stukjes modder op de vloerbedekking zitten, borstel je dit voorzichtig los met een schone borstel.

Zuig het losgekomen vuil op met de stofzuiger. Wanneer er na het opdrogen en stofzuigen nog steeds een vlek zichtbaar is, gebruik je Vanish Carpet Gold spray (eerst uittesten op een onopvallende plek!).

Lees de achterkant van de fles voor gebruik. Je moet de fles goed schudden en vervolgens de vlek insprayen met het middel. Laat het middel 2 uur inwerken, waarna je het tapijt goed stofzuigt.

Grasvlekken op vloerbedekking reinigen

Grasvlekken haal je uit vloerbedekking met biotex en een schone doek. Doe een eetlepel Biotex in een kopje en overgiet met heet water. Dit doe je in een klein kopje zodat het een geconcentreerd mengsel van zeep en water wordt.

Gebruik warm water zodat de Biotex oplost. Met koud water blijft het namelijk een korrelige substantie. Dep een schone doek in het sopje en dep hiermee op de grasvlek. Wrijf niet, want dan wrijf je de vlek verder het tapijt in.

Door te deppen kan je het schoonmaakmiddel gelijkmatig over de vlek verspreiden. Laat dit vervolgens een half uur inwerken. Poets je de vlek schoon met de doek. Bij voorkeur neem je een witte doek, zodat je kunt zien dat de groene kleur van het gras op van het tapijt in de doek trekt.

Maak een doek vochtig zonder schoonmaakmiddel en dep het tapijt hiermee zodat je de Biotex verwijderd. Met een droge doek maak je de vloerbedekking droog. Goed laten opdrogen voordat je er weer op gaat lopen. 

Wanneer de grasvlek na deze behandeling niet geheel verdwenen is, kun je een mengsel van ammoniak en water rechtstreeks op de vlek aanbrengen. Neem hierbij ongeveer 1 eetlepel ammoniak (15ml) en 3 eetlepels water (45ml).

Het luistert niet erg nauw wat betreft de hoeveelheden en verhoudingen van water en ammoniak, maar je hebt maar weinig nodig om de vlek te bewerken, dus vandaar dat ik het in eetlepels heb aangegeven.

Dep met een schone doek dit mengsel op de vlek. Even laten inwerken en met een schone vochtige doek uitwrijven. 

Vlekken van stift verwijderen

Stift en markeerstift kun je eenvoudig uit je vloerbedekking halen door een wattenschijfje wat 96% alcohol op te laten nemen en daarmee de vlek te bewerken. Probeer de alcohol eerst uit op een onopvallende plek op het tapijt. 96% alcohol kun je bij de drogist kopen, bijvoorbeeld Etos of Kruidvat.

Haal de dop van de fles en leg een wattenschijfje op de opening. Keer de fles 1 maal snel om en terug zodat er een klein beetje alcohol op het wattenschijfje terecht gekomen is. Hiermee dep je de markeerstift vlek op de vloerbedekking. Let op: niet wrijven, maar deppen!

Wanneer wat alcohol in de stiftvlek getrokken is, kun je voorzichtig wrijven met het wattenschijfje. De inkt zal niet helemaal uit het tapijt gaan, maar de zichtbaarheid zal aanzienlijk minder worden. Wrijf heel lichtjes heen en weer, anders heb je kans dat je de vlek alleen maar groter maakt. 

Kauwgom verwijderen

Voor het verwijderen van kauwgom uit tapijt heb je ijsblokjes, een plastic zakje, een broodmes en niet geknipte nagels nodig. Doe ijsblokjes in een plastic zakje en leg dit op de kauwgom, zodat de kauwgom koud en daardoor hard wordt.

Veel mensen schappen het plastic zakje van de lijst met benodigdheden, maar ik vind dit een handige tip omdat het ijs gaat smelten en je tapijt dan nat wordt. Door de ijsklontjes in een plastic zakje te doen, wordt de kauwgom net zo koud en je tapijt blijft droog.

Laat de ijsklonten in het zakje ongeveer 30 minuten op de kauwgom liggen. Dit is ongeveer de tijd die de kauwgom nodig heeft om uit te harden. Nadat de kauwgom hard geworden is, kun je het me een broodmes voorzichtig van het tapijt peuteren (de nadruk ligt op voorzichtig!).

Wanneer er nog kleine stukjes kauwgom in de groefjes van het tapijt achter gebleven zijn, kun je deze opnieuw hard laten worden met ijs. Vervolgens peuter je met je nagels het restant kauwgom weg. 

Kaarsvet op tapijt 

Verwijder kaarsvet van vloerbedekking door het op de laten drogen en daarna te bedekken met keukenpapier. Gebruik ongeveer 5 velletjes, welke je op elkaar legt en op het kaarsvet plaatst. Met de strijkijzer strijk je over het keukenpapier.

Allicht heb je een verlengsnoer nodig om met de strijkijzer de vlek van kaarsvet te kunnen bereiken. Zet de strijkijzer op medium temperatuur en gebruik beslist geen stoom.

Strijk over het keukenpapier en raap het keukenpapier daarna op. Als nog niet al het kaarsvet van je tapijt is, leg je nogmaals keukenpapier op het kaarsvet en strijk je eroverheen met de strijkijzer. Herhaal dit totdat al het kaarsvet in het keukenpapier is getrokken. 

Bloed op vloerbedekking schoonmaken

Wanneer er bloed op je tapijt terecht is gekomen is het essentieel dat je dit meteen schoonmaakt. Opgedroogd bloed krijg je namelijk heel erg moeilijk schoon. Om het bloed schoon te maken, gebruik je ossengalzeep.

Ossengalzeep kun je in een blokje kopen als harde zeep en is ook verkrijgbaar in vloeibare variant. Beiden zijn geschikt voor het verwijderen van bloedvlekken uit tapijt. Nadat je ossengalzeep hebt aangebracht, ga je de vlek schoonwrijven met een natte doek.

Hiervoor gebruik je koud water. Bloed verbrand namelijk erg snel waardoor het als het ware inbrandt wanneer je het met warm water bewerkt. Hierna laat je het tapijt goed opdrogen voordat je er weer overheen loopt. 

Urine van je baby of huisdier uit tapijt krijgen

Urine geeft zelden vlekken op je vloerbedekking maar laat wel een heel nare geur achter. Daarom is het belangrijk om de urine meteen na het ongelukje van je kind of huisdier schoon te maken.

Trek schoonmaakhandschoenen aan en dep zoveel mogelijk urine op met keukenpapier. Gooi het keukenpapier weg. Spoel het niet door de WC want keukenpapier lost slecht op in water en kan de WC doen verstoppen.

Vervolgens strooi je baking soda op de urinevlek. Laat dit een nacht liggen. De urine zal in de soda trekken en de urinegeur neutraliseren. Gebruik hiervoor baking soda (zuiveringszout) en geen schoonmaaksoda. De volgende dag zuig je de baking soda op met de stofzuiger. 

Haren van huisdieren van vloerbedekking verwijderen

Haren kun je het beste stofzuigen. Als de haren een beetje in het tapijt verweven zijn, kun je de borstelstand van de stofzuigerkop nemen en naar je toe stofzuigen.

Heen en weer zoals je normaal stofzuigt lukt waarschijnlijk niet omdat de haren van de bostel niet gemakkelijk over het tapijt glijden. Je kunt echter wel naar je toe stofzuigen en zo met de borstel van de stofzuiger alle haren van het tapijt borstelen.

Lees hier meer tips over stofzuigen. Heb je echter last van hele fijne kattenharen of iets dergelijks, dan is het zelfs met de borstel van de stofzuiger lastig de haren te verwijderen.

Neem in dat geval een stuk duct tape en plak dit op de vloerbedekking, even aandrukken en eraf trekken. De haren zitten dan aan je tape in plaats van aan je tapijt. 

Braaksel op tapijt reinigen

Wanneer jij, je kind of je huisdier over de vloerbedekking gekotst heeft, schep je eerst zoveel mogelijk braaksel op met een spatel of lepel. Schep het in een afvalzak, die je vervolgens meteen in de kliko kunt gooien.

Vervolgens bedek je de kotsvlek met een flinke laag baking soda. Laat dit ongeveer een kwartier liggen. Zuig de baking soda op met de stofzuiger. Hierna maak je een mengsel van een kopje heet water, een eetlepel azijn en een eetlepel handzeep.

Roer goed met de eetlepel. Met een spons breng je het mengsel geleidelijk aan op de plek waar het spuug ligt. Je kunt met de spons de plek licht schrobben. Dep vervolgens droog met een schone droge doek.

Wanneer je later nog steeds braaksel ruikt, kun je droge schoonmaaksoda over het tapijt sprenkelen, even laten liggen en vervolgens opzuigen. Soda neutraliseert vieze geurtjes en is erg effectief tegen de stank van maagzuur. 

4/5 (6 Reviews)

Lees verder:

wasvoorschrift wollen dekbed
Slaapkamer
Zoe

Dekbed reinigen

Je dekbed reinigen kan op verschillende manieren, afhankelijk van waar je dekbed van gemaakt is. Een wollen dekbed laat je stomen. Een synthetisch, donzen of katoenen dekbed kun je wassen in de wasmachine op lage temperatuur. Laat je dekbed af en toe buiten luchten.

Lees verder »
Woonkamer
Zoe

Kachelruit Schoonmaken

Een kachelruit schoonmaken doe je met as of een theezakje. Doop een vochtige doek in de asla en poets hiermee de ruitjes schoon. Als je een theezakje gebruikt, neem je een gebruikt afgekoeld licht vochtig theezakje en wrijf je de ruitjes hiermee schoon.

Lees verder »
vies matras
Slaapkamer
Zoe

Matras reinigen

Je matras reinigen kun je zelf. Gebruik een vlekkenverwijderaar voor meubelstof en/of een stoomreiniger. Hiermee kun je de meeste vlekken verwijderen en nare luchtjes bestrijden.

Lees verder »
Houten vloer schoonmaken
Woonkamer
Zoe

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer kan geolied, gewast of gelakt zijn. Voor elke soort bewerking heb je een ander stappenplan nodig en andere schoonmaakmiddelen. Gebruik het juiste stappenplan en de juiste middelen om de vloer lang mooi te houden!

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.