TV scherm schoonmaken

huis schoonmaken

Je hebt je familie of vrienden op bezoek en kijkt samen een aflevering van een of andere serie. Ondertussen wijzen ze dingen op het scherm aan om hun punt nog wat extra onderbouwing te geven. Ja, vet relaxed, al die vette vingers op je mooie TV scherm. Wat nu? Hoe krijg je die vingerafdrukken weg zonder het beeldscherm te beschadigen en zonder dat het al te veel moeite kost? Volg het juiste stappenplan om je TV scherm schoon te maken.

Een TV scherm schoonmaken is eenvoudig. Stof het beeldscherm af met een Swiffer of statisch stofdoekje. Gebruik geen vochtige doek voor het scherm, want hiermee laat je het stof ophopen en heb je kans op strepen. Nadat je het televisiescherm afgestoft hebt, maak je de randen en voet schoon met een licht vochtige mikrovezeldoek. 

Hoe maak je een TV schoon op een veilige manier?

Dit stappenplan is geschikt voor alle televisieschermen. Of je nu een LCD scherm hebt, een geweldige Philips smart TV met LED, een plasma TV of een ouderwetse beeldbuis, met een Swiffer en een doek wordt je TV gegarandeerd streeploos schoon zonder beschadigingen.

1. Zet de televisie uit en laat deze afkoelen

Het is belangrijk je TV uit te zetten en te laten afkoelen voordat je begint met schoonmaken. Ten eerste omdat je vlekken en stof beter kunt zien als het scherm zwart is en ten tweede omdat je niet afgeleid moet worden door bewegend beeld tijdens het klaren van de klus.

2. Stof het scherm van de televisie af met Swiffer Duster 

Ga met een schone Swiffer Duster over het beeldscherm. Neem ook de bovenkant, achterkant en eventueel voet waar de TV op staat af. Je kunt ook statische stofdoekjes nemen. Dit zijn vierkante witte wegwerpdoekjes van een speciaal materiaal dat stof aantrekt. Ik heb vaak online gelezen dat het een goed idee is om stof van een beeldscherm te verwijderen met een vochtige microvezeldoek. Dit vind ik niet de meest efficiënte methode. Omdat het beeld statisch is, veeg je het stof alleen maar uit als je met een vochtige microvezeldoek te werk gaat. Het stof, dat nu grijs en nattig is, hoopt zich op in de hoekjes van je scherm of tussen de randen. Om dit te voorkomen, gebruik je dus een Swiffer of statisch stofdoekje.

3. Verwijder vingerafdrukken met brillendoekje

Verwijder vette vingers van het scherm door met een draaiende beweging met een brillendoekje over het scherm de wrijven. Let op: ik bedoel NIET van die alcoholhoudende wegwerp brillendoekjes. Ik bedoel een zachte stoffen brillendoek die speciaal ontwikkeld is om vettigheid van brillenglazen te verwijderen op een krasvrije manier. Ideaal dus voor het scherm van je TV. Bij het wrijven is het belangrijk dat je het zacht doet. Liever zacht en vaak dan één keer hard. Zo voorkom je beschadigingen. Als het niet meteen lukt de vette vingers te verwijderen, dan kun je een beetje op het televisiescherm ademen en daarna meteen met het brillendoekje draaiende bewegingen maken. Een beetje flink hijgen en cirkeltjes maken en je TV scherm is in no-time schoon.

4. Maak de randen van de tv schoon

Met een vochtige microvezeldoek kun je de randen en de voet van de TV schoonmaken. Neem ook het snoer achter de tv mee, zodat echt alles lekker schoon is. Zorg ervoor dat je de doek heel goed uitwringt want druppels vocht kunnen schade aanbrengen aan de televisie of kortsluiting veroorzaken. 

Waarmee kun je een TV scherm schoonmaken?

Er zijn vele goedjes en middeltjes waarmee je een televisie zou kunnen poetsen, alleen is de ene geschikter dan de andere. Onderaan de streep moet je onthouden dat je een moderne TV alleen met alcoholvrije middelen kunt schoonmaken. Water, adem (een beetje op het scherm hijgen en dan wrijven met een zachte doek) en speciale televisiescherm spays zijn geschikt. Andere middelen, zoals spiritus of glasreiniger niet. Lees hieronder meer over geschikte en ongeschikte middeltjes om je TV mee schoon te maken. 

Boeklancering

De pure paniek in de ogen van mijn vriend als ik hem vraag iets schoon te maken.. Niet omdat hij niet wil maar omdat hij simpelweg niet weet hoe. 

Mijn schoonmaakboek zorgt er voor dat je makkelijk en snel je huis goed schoon kunt krijgen. 

Wil jij een berichtje ontvangen zodra het boek af is?

Zoe met schoonmaakmiddelen

TV schoonmaken met spiritus

Een TV scherm schoonmaken met spiritus, is dat een goed idee? Laat ik beginnen met wat spiritus doet. Door water te mengen met een klein scheutje spiritus, verdampt het sneller waardoor je minder snel vlekken van druppels krijgt door de kalk die in water zit. Je zou dus zeggen dat dit goed werkt als je je televisiescherm streeploos schoon wilt maken. Spiritus bevat echter alcohol, dat een bijtende werking heeft. Hiermee zou je de coating van een beeldscherm kunnen beschadigen. Veel coatings worden namelijk poreus van alcohol, waardoor ze barsten en craquelé worden. Heel misschien dat de coating op jouw beeldscherm tegen alcohol kan, maar voor de zekerheid zou ik het niet uitproberen. Gebruik dus geen spiritus voor het schoonmaken van je TV. 

TV schoonmaken met glasreiniger

Glasreiniger, bijvoorbeeld Glassex, is niet geschikt om je televisiescherm mee schoon te maken. Glasreiniger bevat alcohol, dat de coating van een plasma scherm kan aantasten. Het heeft dezelfde eigenschappen als spiritus, het elimineert vuil en geeft een streeploos resultaat doordat het snel verdampt. Tegelijkertijd is het ook bijtend waardoor een tv scherm beschadigd zou kunnen raken. 

TV schoonmaken met afwasmiddel

Je TV schoonmaken met afwasmiddel is niet heel slecht bedacht. Afwasmiddel is geen bijtend schoonmaakmiddel en heeft een krachtige reinigende werking. Vette vingers en dergelijke zijn zo verdwenen. Een groot nadeel is echter dat je een TV scherm niet met overvloedig water kunt afspoelen. Afwasmiddel blijft achter als je het niet met een ruime hoeveelheid water verdunt en afspoelt. Met andere woorden, maak je TV niet schoon met afwasmiddel. Je krijgt het afwasmiddel niet volledig van het scherm, waardoor er een waas op het scherm achterblijft en het plakkerig kan gaan aanvoelen. 

TV schoonmaken met water

Een televisie schoonmaken met water kan prima. Neem een microvezeldoek, maak ‘m nat en wring me goed uit. Nu kun je met een gerust hart het scherm en de randen afnemen. Het goed uitwringen van de doek is een essentiële stap omdat er geen water in de randen van de TV mag lekken. Om het scherm van de televisie streeploos schoon te krijgen, is het verstandig om met een zachte droge schone doek na te drogen. Ander zou het water strepen op het scherm kunnen achterlaten. 

TV schoonmaken met azijn

Een TV scherm schoonmaken met azijn is iets dat veel bronnen adviseren. Ik heb het getest en onderzocht. Het blijkt dat azijn net als alcohol een bijtende werking heeft. Maak je televisie dus absoluut niet schoon met azijn of schoonmaakazijn. Als je wilt dat je plasma scherm in nieuwstaat blijft, zorg er dan voor dat je zachte middelen neemt en bij voorkeur enkel en alleen het stappenplan volgt zoals ik dat bovenaan deze blogpost heb uitgestippeld. 

TV schoonmaken met allesreiniger

Je televisie reinigen met allesreiniger is niet schadelijk. Mijn enige opmerking is, waarom zou je? Als je het scherm van je televisie schoon krijgt met een droog brillendoekje, is het simpelweg niet nodig de allesreiniger erbij te pakken. Het beste is om alle schoonmaakmiddelen lekker in de kast te laten staan. 

TV schoonmaken met een koffiefilter

Een televisie schoonmaken met een koffiefilter schijnt een ding te zijn. Hoewel je met het zachte materiaal waarvan een koffiefilter gemaakt is, vingerafdrukken weg zou kunnen poetsen, raad ik het toch af. Het papier zou namelijk langzaam maar zeker kleine krasjes in het scherm kunnen maken. 

TV schoonmaken met een brillendoekje

Zoals ik in het stappenplan reeds vermeld heb, zijn brillendoekjes fantastisch om een televisie mee schoon te maken. Wederom zou ik graag willen benadrukken dat het hier over stoffen brillendoekjes gaat en niet over de wegwerpdoekjes die alcohol bevatten. De alcohol zou het scherm van de televisie kunnen aantasten en daarnaast is het materiaal waar deze doekjes van gemaakt zijn niet niet geheel krasvrij. Zorg dus dat je een stoffen brillendoek gebruikt zoals je in de koker van een bril of zonnebril krijgt bij de opticien. Deze zijn speciaal om vieze vingers en vettigheid van brillenglazen schoon te maken, zonder het glas of de coating te krassen of beschadigen. Ideaal dus. 

Hoe maak je een ouderwets TV scherm schoon?

Hoe poets je de beeldbuis van oma? Het antwoord op deze vraag is heel makkelijk. Even afstoffen met een Swiffer of statisch stofdoekje en daarna poetsen. Wrijf over het scherm met een vochtige doek en droog na met een theedoek. Je moet er wel op letten dat je de doek goed uitwringt zodat er geen kans bestaat dat er druppels in de randen lopen die in kortsluiting of andere ellende kunnen resulteren. Eventueel kun je wat Glassex op de doek spuiten voordat je het scherm ermee schoonmaakt om vieze vingers te verwijderen. Spuit het middel niet direct op het televisiescherm, maar spuit een beetje op de licht vochtige doek en maak het scherm daarmee schoon. Als je het middel direct op het scherm spuit, heb je kans dat de glasreiniger in de randen van de TV druppelt. Dit kan kortsluiting veroorzaken. 

Tv scherm streeploos schoonmaken

Een TV scherm streeploos schoonmaken is niet erg lastig, gezien je alleen strepen krijgt van water en schoonmaakmiddelen. Als je netjes het stappenplan met het brillendoekje en adem volgt, zoals ik aan het begin van de pagina heb opgesteld, zul je nooit strepen krijgen. Als je toch iets gaat doen met schoonmaakmiddelen en water, kun je het beste een microvezeldoek heel licht vochtig maken, daarmee de televisie poetsen en vervolgens nadrogen. Door het vocht op te nemen met een droge microvezeldoek of theedoek, voorkom je strepen. Het beste is om na te drogen door met de doek draaiende bewegingen te maken. Liever vaker wrijven zonder kracht te zetten, dan een paar keer hard. Zolang je niet te hard op het scherm drukt en geen druppels water in de randen laat lopen, is er niet zo veel aan de hand. Heel belangrijk is echter, dat je geen keukenpapier of toiletpapier neemt om na te drogen. Neem ook geen tissues of servetten. Al deze papieren doekjes hebben namelijk stugge vezeltjes die krassen op het scherm van de TV kunnen maken. 

Waarom moet je een televisiescherm schoonmaken?

Ten eerste maak je je televisie schoon omdat alles simpelweg mooier is als het schoon is. Een huiskamer met een afgestofte TV ziet er frisser uit dan één met een stoffig TV scherm. Ten tweede zorg je ervoor dat de televisie langer meegaat op het moment dat stof geen kans krijgt zich in de roosters en op andere delen op te hopen. Dat is ook een voordeel die het afstoffen de moeite waard maakt. 

Hoe vaak moet je een televisiescherm schoonmaken?

Het beste is om het TV scherm elke week af te stoffen. Als je toch overal lekker aan het afstoffen, stofzuigen en schoonmaken bent, haal dan meteen even de Swiffer over het TV scherm heen. Televisies zijn statisch en trekken stof aan, dus het ziet er wel zo fris uit als je het stof wekelijks verwijderd. Je hoeft niet elke week aan het poetsen te gaan met een stoffen brillendoekje of microvezeldoek. Hoe minder je het televisiescherm belast, hoe beter. Je kunt er beter voor zorgen dat je het scherm niet aanraakt en dat de televisie dusdanig hoog staat dat je kleuter of hond er niet bij kan met vieze vingers of natte neusjes, dan dat je elke week aan het poetsen bent. Eens in de zoveel tijd als je het idee hebt dat je je favoriete programma’s niet meer goed kan zien, wrijf je er met de brillendoek overheen. Meer is niet nodig. 

5/5 (3 Reviews)

Lees verder:

Woonkamer
Zoe

Kachelruit Schoonmaken

Een kachelruit schoonmaken doe je met as of een theezakje. Doop een vochtige doek in de asla en poets hiermee de ruitjes schoon. Als je een theezakje gebruikt, neem je een gebruikt afgekoeld licht vochtig theezakje en wrijf je de ruitjes hiermee schoon.

Lees verder »
Vloerbedekking
Slaapkamer
Zoe

Hoe kun je vlekken uit tapijt / vloerbedekking verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Lees verder »
Houten vloer schoonmaken
Woonkamer
Zoe

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer kan geolied, gewast of gelakt zijn. Voor elke soort bewerking heb je een ander stappenplan nodig en andere schoonmaakmiddelen. Gebruik het juiste stappenplan en de juiste middelen om de vloer niet te verpesten. Naast wekelijkse schoonmaakbeurten, onderhoud je de vloer 2 keer per jaar met olie of boenwas.

Lees verder »
leren bank
Woonkamer
Zoe

Leren bank schoonmaken

Behandel je leren bank met veel liefde en aandacht zodat je bank er lang als nieuw uit blijft zien. Vlekken kun je verwijderen met speciale middelen en door deze op de juiste manier aan te brengen, gaat je bank een leven mee.

Lees verder »

Andere categorieen:

Meer over:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.