poetsprins logo
TV scherm

TV scherm schoonmaken

Je hebt je familie of vrienden op bezoek en kijkt samen een aflevering van een of andere serie. Ondertussen wijzen ze dingen op het scherm aan om hun punt kracht bij te zetten. Ja, vet relaxed, al die vette vingers op je mooie TV scherm. Hoe kun je het beste een TV scherm schoonmaken?

Een TV scherm schoonmaken doe je door af te stoffen met een Swiffer Duster. Gebruik hier geen vochtige doek voor, want dan hoopt stof op en heb je kans op strepen. Vette vingers verwijder je met een brillendoek. Randen en voet neem je af met een licht vochtige doek.

Je hebt geen speciale middeltjes nodig om je TV scherm schoon te maken. Er bestaan talloze sprays, doekjes en tools, maar zonder kun je een net zo goed als niet beter resultaat bereiken. Wil je net als ik een stof- en vlekvrij TV scherm? Lees verder voor een handzaam stappenplan!

TV scherm schoonmaken zonder strepen

Dit stappenplan is geschikt voor alle televisieschermen. Of je nu een LCD scherm hebt, een geweldige Philips smart TV met LED, een plasma TV of een ouderwetse beeldbuis, met een Swiffer Duster en een doek wordt je TV gegarandeerd streeploos schoon zonder beschadigingen.

Benodigdheden:

 • Swiffer Duster of statisch stofdoekje
 • Zachte stoffen brillendoek
 • Microvezeldoek

Benodigde tijd: 5 minuten

Algemeen stappenplan voor TV scherm schoonmaken.

 1. Zet de televisie uit en laat ‘m afkoelen

  Het is belangrijk je TV uit te zetten en te laten afkoelen voordat je begint met schoonmaken. Ten eerste omdat je vlekken en stof beter kunt zien als het scherm zwart is en ten tweede omdat je niet afgeleid moet worden door bewegend beeld tijdens het klaren van de klus.
  TV

 2. Stof het scherm af met Swiffer Duster 

  Ga met een schone Swiffer Duster over het beeldscherm. Neem daarnaast de bovenkant, achterkant en eventueel voet waar de TV op staat af. Je kunt ook statische stofdoekjes nemen. Dit zijn vierkante witte wegwerpdoekjes van een speciaal materiaal dat stof aantrekt. Persoonlijk vind ik de Swiffer Duster gebruiksvriendelijker.
  tv afstoffen

 3. Verwijder vingerafdrukken met brillendoekje

  Vette vingers op het scherm verwijder je door met een draaiende beweging met een brillendoekje over het scherm de wrijven. Let op: ik bedoel NIET van die alcoholhoudende wegwerp brillendoekjes. Ik heb het over een zachte stoffen brillendoek die speciaal ontwikkeld is om vettigheid van brillenglazen te verwijderen op een krasvrije manier. Als het niet meteen lukt de vette vingers te verwijderen, kun je een beetje op het scherm ademen en daarna poetsen.
  tv scherm schoonmaken

 4. Maak de randen van de tv schoon

  Neem een microvezeldoek en maak deze heel licht vochtig. Met deze licht vochtige microvezeldoek maak je de randen en voet van de TV schoon. Je gaat dus niet het scherm zelf met water behandelen! En als je toch bezig bent, neem dan meteen het kastje mee waar de TV op staat (tenzij hij aan de muur hangt natuurlijk).
  tv schoonmaken

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

TV schoonmaken met een brillendoekje

Zoals ik in het stappenplan reeds vermeld heb, zijn brillendoekjes fantastisch om een televisiescherm mee schoon te maken.

Wederom zou ik graag willen benadrukken dat het hier over stoffen brillendoekjes gaat en niet over de wegwerpdoekjes die alcohol bevatten.

De alcohol zou de coating van het scherm van de televisie kunnen aantasten en daarnaast is het materiaal waar deze doekjes van gemaakt zijn niet niet geheel krasvrij.

Zorg dus dat je een stoffen brillendoek gebruikt zoals je in de koker van een bril of zonnebril krijgt bij de opticien. Deze zijn speciaal gemaakt om vieze vingers en vettigheid van brillenglazen schoon te maken, zonder het glas of de coating te krassen of aan te tasten. Ideaal dus. 

Gebruik liever geen vochtige of natte doek

Ik heb vaak online gelezen dat het een goed idee is om stof van een beeldscherm te verwijderen met een vochtige microvezeldoek. Dit vind ik niet de meest efficiënte methode.

Omdat het beeld statisch is, veeg je het stof namelijk alleen maar uit als je met een vochtige microvezeldoek te werk gaat. Het stof, dat nu grijs en nattig is, hoopt zich op in de hoekjes van je scherm of tussen de randen. Om dit te voorkomen, gebruik je dus een Swiffer Duster of statisch stofdoekje.

Als het niet in één keer lukt om de vette vingers te verwijderen door de eerdergenoemde methode met de stoffen brillendoek, kun je een beetje op het TV scherm hijgen en het daarna schoonwrijven.

Je gaat dus alsnog niet over op het gebruiken van schoonmaakmiddel of water. Adem op het scherm zonder dat er speeksel vrijkomt. De adem is als het ware stoom, waarmee je de hardnekkigere vlekken alsnog eenvoudig wegkrijgt.

Zet niet teveel kracht

Als het met adem en de brillendoek nog steeds lastig blijkt om vlekken en vette vingers weg te poetsen, zorg dan dat je op het scherm ademt en meteen dat stukje met een draaiende beweging schoonwrijft.

Zodra de adem niet meer zichtbaar is, werkt het namelijk niet meer. Daarnaast is het belangrijk te weten dat je beter vaker zacht kunt wrijven dan één keer hard. Zet dus niet te veel kracht maar maak snelle lichte draaiende bewegingen.

Hardnekkige vlekken verwijderen

Mocht echt alles tegenzitten en je scherm na bovenstaande tips nog steeds niet schoon zijn, dan heb ik nog een methode in de aanbieding.

Misschien hebben je kids hagelslag of kwijl op het scherm gesmeerd of heeft je opa een keer goed over de TV geniest. Ik heb alle gekkigheid wel voorbij zien komen.

azijn en water
Azijn en water
doek uitknijpen
Doek uitknijpen

In dat geval kun je in een kopje een bodempje azijn mengen met een gelijke hoeveelheid water.

Belangrijk bij deze methode is dat je de doek echt goed uitknijpt zodat je geen risico loopt dat er druppels van het scherm in de rand van de TV lopen. Dit vocht zou dan in contact kunnen komen met de elektrische onderdelen en kortsluiting veroorzaken.

tv scherm schoonmaken
TV scherm schoonmaken
Tv scherm afnemen
Afnemen met droge doek

Doop het zachte brillendoekje in het mengsel, knijp uit zodat de doek vochtig is en niet druppelt, en wrijf het scherm schoon. Zorg dat je een tweede droge zachte doek in de aanslag hebt om het vocht meteen streeploos droog te wrijven.

Maak hier je TV niet mee schoon!

Er zijn vele goedjes en middeltjes waarmee je een televisie zou kunnen poetsen, alleen is de ene geschikter dan de andere. Onderaan de streep moet je onthouden dat je een moderne TV alleen met alcoholvrije middelen kunt schoonmaken.

Spiritus

Een TV scherm schoonmaken met spiritus, is dat een goed idee? Laat ik beginnen met wat spiritus doet.

Door water te mengen met een klein scheutje spiritus, verdampt het sneller waardoor je minder snel vlekken van druppels krijgt door de kalk die in water zit. Je zou dus zeggen dat dit goed werkt als je je televisiescherm streeploos schoon wilt maken.

Spiritus bevat echter alcohol, dat een bijtende werking heeft. Hiermee zou je de coating van een beeldscherm kunnen beschadigen. Veel coatings worden namelijk poreus van alcohol, waardoor ze barsten en craquelé worden.

Heel misschien dat de coating op jouw beeldscherm tegen alcohol kan, maar voor de zekerheid zou ik het niet uitproberen. Gebruik dus geen spiritus voor het schoonmaken van je TV. 

Glasreiniger

Glasreiniger, bijvoorbeeld Glassex, is niet geschikt om je televisiescherm mee schoon te maken. Glassex bevat alcohol, dat de coating van een plasma scherm kan aantasten.

Het heeft dezelfde eigenschappen als spiritus, het elimineert vuil en geeft een streeploos resultaat. Tegelijkertijd is het ook bijtend waardoor een tv scherm beschadigd zou kunnen raken. 

Afwasmiddel

Je TV schoonmaken met afwasmiddel is niet heel slecht bedacht. Afwasmiddel is geen bijtend schoonmaakmiddel en heeft een krachtige reinigende werking.

Vette vingers en dergelijke zijn zo verdwenen. Een groot nadeel is echter dat je een TV scherm niet met overvloedig water kunt afspoelen.

Afwasmiddel blijft achter als je het niet met een ruime hoeveelheid water verdunt en afspoelt. Met andere woorden, maak je TV niet schoon met afwasmiddel.

Je krijgt het afwasmiddel niet volledig van het scherm, waardoor er een waas op het scherm achterblijft en het plakkerig kan gaan aanvoelen. 

Koffiefilter of papieren doekjes

Een televisie schoonmaken met een koffiefilter schijnt een ding te zijn. Hoewel je met het zachte materiaal waarvan een koffiefilter gemaakt is, vingerafdrukken weg zou kunnen poetsen, raad ik het toch af.

Het papier zou namelijk langzaam maar zeker kleine krasjes in het scherm kunnen maken. Hetzelfde geld voor tissues, keukenpapier of papieren zakdoekjes.

Als je wilt dat je plasma scherm in nieuwstaat blijft, zorg er dan voor dat je zachte doeken gebruikt en bij voorkeur enkel en alleen het stappenplan volgt zoals ik dat bovenaan deze blogpost heb uitgestippeld.  

Allesreiniger

Je televisie reinigen met allesreiniger is niet schadelijk, mits je een alcohol- en acetonvrije allesreiniger hebt. Mijn enige opmerking is, waarom zou je?

Als je het scherm van je televisie schoon krijgt met een droog brillendoekje, is het simpelweg niet nodig de allesreiniger erbij te pakken. Het beste is om alle schoonmaakmiddelen lekker in de kast te laten staan. 

Hoe maak je een ouderwets TV scherm schoon?

Hoe poets je de beeldbuis van oma? Het antwoord op deze vraag is heel makkelijk. Even afstoffen met een Swiffer of statisch stofdoekje en daarna poetsen. Wrijf over het scherm met een vochtige doek en droog na met een theedoek.

Je moet er wel op letten dat je de doek goed uitwringt zodat er geen kans bestaat dat er druppels in de randen lopen die in kortsluiting of andere ellende kunnen resulteren.

Eventueel kun je wat Glassex op de doek spuiten voordat je het scherm ermee schoonmaakt om vieze vingers te verwijderen.

Spuit het middel niet direct op het televisiescherm, maar spuit een beetje op de licht vochtige doek en maak het scherm daarmee schoon.

Als je het middel direct op het scherm spuit, heb je kans dat de glasreiniger in de randen van de TV druppelt. Dit kan kortsluiting veroorzaken. 

Waarom moet je een TV scherm schoonmaken?

Ten eerste maak je je televisie schoon omdat alles simpelweg mooier is als het schoon is. Een huiskamer met een afgestofte TV ziet er frisser uit dan één met een stoffig TV scherm.

Ten tweede zorg je ervoor dat de televisie langer meegaat op het moment dat stof geen kans krijgt zich in de roosters en op andere delen op te hopen. Dat is ook een voordeel die het afstoffen de moeite waard maakt. 

Hoe vaak moet je een TV scherm schoonmaken?

Het beste is om het TV scherm elke week af te stoffen. Als je toch overal lekker aan het afstoffen, stofzuigen en schoonmaken bent, haal dan meteen even de Swiffer duster over het TV scherm heen.

Televisies zijn statisch en trekken stof aan, dus het ziet er wel zo fris uit als je het stof wekelijks verwijderd. Je hoeft niet elke week aan het poetsen te gaan met een stoffen brillendoekje of microvezeldoek. Hoe minder je het televisiescherm belast, hoe beter.

Je kunt er beter voor zorgen dat je het scherm niet aanraakt en dat de televisie dusdanig hoog staat dat je kleuter of hond er niet bij kan met vieze vingers of natte neusjes, dan dat je elke week aan het poetsen bent.

Eens in de zoveel tijd als je het idee hebt dat je je favoriete programma’s niet meer goed kan zien, wrijf je er met de brillendoek overheen. Meer is niet nodig. 

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een TV scherm streeploos schoon?

Gebruik een stoffen brillendoek, zo een die je bij een bril of zonnebril krijgt van de opticien. Wrijf het scherm schoon met een draaiende beweging; adem een beetje op vlekken en vette vingers om deze makkelijker weg te kunnen poetsen.

Welk schoonmaakmiddel mag ik gebruiken voor het TV scherm?

In principe is een beetje op het scherm hijgen en vervolgens poetsen met een stoffen brillendoek voldoende. Heel hardnekkige vlekken kun je echter behandelen met een 50/50 mengsel van azijn en water. Doop de brillendoek erin, knijp ‘m uit en wrijf het scherm schoon. Zorg dat je een droge microvezeldoek in de aanslag hebt om het scherm streeploos na te drogen. Alle andere middelen zijn niet geschikt!

Kun je een tv scherm schoonmaken met spiritus?

Het antwoord op deze vraag is nee, een heel harde nee. Spiritus bevat alcohol en soms ook ethanol en aceton. Deze ingrediënten kunnen het scherm aantasten en je TV dus permanent beschadigen. Gebruik dus nooit spiritus of andere alcoholhoudende middelen.

4/5 (10 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

tapijt reinigen
Woonkamer
Zoe

Tapijt reinigen

Tapijt reinigen doe je met een tapijtreiniger, een apparaat dat water en reinigingsmiddel diep in de vezels sproeit en weer terug opzuigt. Deze methode verwijdert verschillende soorten vlekken en reinigt het hele tapijt grondig.

Lees verder »
Woonkamer
Zoe

Kachelruit Schoonmaken

Een kachelruit schoonmaken doe je met as of een theezakje. Doop een vochtige doek in de asla en poets hiermee de ruitjes schoon. Als je een theezakje gebruikt, neem je een gebruikt afgekoeld licht vochtig theezakje en wrijf je de ruitjes hiermee schoon.

Lees verder »
tapijt borstelen
Slaapkamer
Zoe

Hoe kun je vlekken uit tapijt verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Lees verder »
Houten vloer schoonmaken
Woonkamer
Zoe

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer kan geolied, gewast of gelakt zijn. Voor elke soort bewerking heb je een ander stappenplan nodig en andere schoonmaakmiddelen. Gebruik het juiste stappenplan en de juiste middelen om de vloer lang mooi te houden!

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: