poetsprins logo
tapijt reinigen

Tapijt reinigen

Na verloop van tijd gaat elk tapijt en vloerkleed er smoezelig uitzien. Je ziet grauwe looppaden ontstaan en iedereen maakt wel eens een vlek. Tapijt reinigen, hoe doe je dat?

Tapijt reinigen doe je met een tapijtreiniger, een apparaat dat water en reinigingsmiddel diep in de vezels sproeit en weer terug opzuigt. Deze methode verwijdert verschillende soorten vlekken en reinigt het hele tapijt grondig.

Hieronder vind je mijn geoptimaliseerde stappenplan en vele handige tips hoe je verschillende soorten niet-wasbare textiel kunt reinigen. Je tapijt wordt weer als nieuw, zonder dat het beschadigd raakt.

Zelf je tapijt reinigen in 6 simpele stappen

Voor het stappenplan heb je een tapijtreiniger nodig. Ik heb zelf een Kärcher SE4001 gekocht. Dit fantastische apparaat kun je online bestellen.

Benodigde tijd: 45 minuten

Algemeen stappenplan voor grondige tapijtreiniging. Het stappenplan is geschikt voor alle soorten tapijt, vloerbedekking en vloerkleden. De aangegeven tijd kan verschillen afhankelijk van de grootte en staat.

 1. Stofzuig grondig

  Begin altijd met grondig stofzuigen, zodat je zand, stof, haren en ander oppervlakkig vuil verwijdert.
  tapijt stofzuigen

 2. Prepareer het apparaat

  Vul het waterreservoir met lauw water en Kärcher carpet cleaner. Je krijgt 100ml meegeleverd en kunt het spul bijkopen in flessen van een liter. Het water mag niet heter dan 50 graden zijn, lauw water is het veiligst.
  watertank vullen

 3. Reinig het tapijt

  Werk eerst in stroken van boven naar beneden en dan nog een keer van links naar rechts, zodat je alle vezels van alle kanten schoonmaakt. Maak langzame bewegingen zodat het sproei- extractiesysteem goed z’n werk kan doen.
  rechtop staand tapijt reinigen

 4. Gebruik nogmaals de zuigfunctie

  Zonder water en reinigingsmiddel te sproeien, zuig je het oppervlak nog eens. Zo haal je zo veel mogelijk water uit het tapijt waardoor het sneller droogt en schoner wordt.
  tapijt reinigen

 5. Verwijder hardnekkige vlekken

  Als je vlekken op tapijt hebt die niet met één keer reinigen (stap 3 en 4) weg zijn, kun je de plek nog eens extra behandelen met de machine.
  tapijt reinigen

 6. Loos het vuile water en laat het tapijt drogen

  Leeg de opvangbak van de machine in de WC. Vervolgens wacht je totdat je tapijt, vloerkleed of vloerbedekking weer helemaal droog is voordat je er op gaat lopen en meubels terug op hun plek zet.
  vuil water lozen

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Wat is een tapijtreiniger?

Tapijtreiniger kan verwijzen naar een schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld spray, schuim of vloeistof, of een machine. Hieronder lees je eerst informatie over de machine.

Kärcher tapijtreiniger
Kärcher tapijtreiniger

Een tapijtreiniger, ook wel een waszuiger, is een apparaat dat werkt met een combinatie van water en speciaal reinigingsmiddel.

Het apparaat sproeit sop en de zuigfunctie verwijdert vervolgens het vocht samen met het vuil. Zeer geschikt voor stoffen oppervlakken die je niet kan wassen in de wasmachine.

Interesse in een tapijtreiniger? Bekijk het overzicht van onze best geteste tapijtreinigers.

sproeifunctie Kärcher tapijtreiniger
Sproeifunctie
tapijt reinigen
Zuigfunctie

Er vindt grondige reiniging plaats doordat het sop onder druk in het stoffen oppervlak gespoten wordt. Nieuwe kringvorming door water en vuil wordt voorkomen doordat het vocht met het vuil weer opgenomen wordt door het apparaat.

Door het sproei- extractie systeem, is het oppervlak na reiniging relatief droog. Het reinigingsmiddel wordt namelijk niet op het stoffen oppervlak aangebracht maar er doorheen gehaald.

Zijaanzicht mondstuk

Hier heb ik geprobeerd het zijaanzicht te tekenen. Je ziet rechts de sproeier en links de zuigmond. De pijl geeft aan hoe het sop met kracht het tapijt ingespoten wordt en vervolgens weer verwijderd wordt samen met het vuil.

Het vuile water komt in de opvangemmer terecht. Je kunt dan goed zien hoeveel vuil je verwijderd hebt. Tip: gooi het vuile water weg in de WC om risico op verstopping te voorkomen.

vuil water lozen
Vuil water lozen

Ideaal voor:

 • Tapijt
 • Vloerbedekking
 • Vloerkleden
 • Meubelstof
 • Autobekleding
 • Matrassen
 • Deurmatten

Mijn uitgebreide review van de machine kun je hier bekijken.

Het verschil tussen een tapijtreiniger en een stoomreiniger

Een tapijtreiniger is niet hetzelfde als een stoomreiniger. Met een tapijtreiniger worden water en reinigingsmiddel door het stoffen oppervlak gehaald waardoor reiniging tot diep in de vezels plaatsvindt.

Bij stoomreinigers zit de reinigende werking in de druk en de hitte van stoom. Je gebruikt het apparaat zonder schoonmaakmiddel. Sterker nog, je machine gaat stuk als je schoonmaakmiddel in het water doet.

Een stoomreiniger werkt het beste op harde oppervlakken, zoals tegels en voegen. Een tapijtreiniger is het effectiefst voor zachte stoffen oppervlakken, zoals tapijt en bekleding.

Meer weten over stoomreinigers? Ik heb de beste stoomreinigers uitgebreid getest. De resultaten kun je hier vinden.

tapijt reinigen
Tapijtreiniger
voegen stoomreinigen
Stoomreiniger

De belangrijkste verschillen:

TapijtreinigerStoomreiniger
Reiniging door middel van water en reinigingsmiddelReiniging door middel van stoom
Vooral geschikt voor stoffen oppervlakkenVooral geschikt voor harde oppervlakken
Reiniging met een temperatuur tot 50°CZeer hoge temperatuur en druk

Tapijt reinigen met een stoomreiniger is niet effectief

Ik heb een Kärcher SV7 en een Kärcher SE4001 gekocht. De SV7 is een stoomzuiger, een apparaat met een 4 bar stoomfunctie en stofzuigfunctie.

Wanneer je hardnekkige vlekken hebt of hele heftige verontreiniging van stoffen oppervlakken, dan is de tapijtreiniger veel effectiever dan de stoomreiniger.

Het ooit witte vloerkleed van mijn schoonouders kreeg ik bijvoorbeeld niet meer wit met de stoomreiniger.

Het werd me duidelijk dat een stoomreiniger vezels van stof niet van alle kanten goed kan schoonmaken. Misschien zijn huisstofmijten dood, maar grauwheid en vlekken verdwijnen niet zomaar.

tapijt reinigen
Tapijt reinigen
voor en na tapijtreiniging
Voor en na tapijtreiniging

De SE4001 werkte super goed. Doordat je de machine kan gebruiken met een krachtig reinigingsmiddel en het sop echt door de stof kan halen, worden alle kanten van de stof schoon.

Vlekken verwijderen uit tapijt

Bekijk mijn artikel over vlekken verwijderen uit tapijt voor een uitgebreide uitleg per type vlek.

James vlekkenwonder

In de basis is het altijd een goed idee om Vlekkenwonder in huis te halen. Dit product is een kleurloze vlekkenverwijderaar speciaal ontwikkeld voor tapijt en meubelstof.

Het is bedoeld om oude vlekken mee te verwijderen en doordat het voor een breed scala aan vlekken van toepassing is, is het geen probleem als je niet precies meer weet wat voor vlek het is.

Vlekken uit tapijt verwijderen
James vlekkenwonder aanbrengen
James aanbrengen op badstof
Witte badstof doek
vlek bedekken met badstof
Vlek bedekken met badstof

Breng het middel aan en laat het 12 uren inwerken met een witte badstof doek eroverheen. Dit voorkomt kringvorming en zorgt dus voor een egale verwijdering van de vlek.

Je hoeft het middel niet uit te spoelen. Het resultaat is verbluffend.

Tapijt reinigen zonder machine

Misschien denk je, ik wil helemaal niet zo’n dure machine aanschaffen. Dat is heel begrijpelijk. In dat geval heb ik nog alternatieve oplossingen voor je.

Tapijt droogshampoo

Hagerty droogshampoo

Looppaden en grauwheid op tapijt kun je schoon krijgen met tapijt droogshampoo voor tapijt (te koop bij drogist). Ik stuitte bij toeval op dit product en ben er heel enthousiast over.

Begin met grondig stofzuigen. Daarna strooi je de droogshampoo, een soort poeder, op het tapijt. Neem een zachte borstel en poets het poeder in. Laat dit vervolgens 50 minuten rusten. Na de inwerktijd zuig je het middel op met de stofzuiger.

Hagerty droogshampoo aanbrengen
Hagerty aanbrengen
tapijt borstelen
Tapijt borstelen
stofzuigen
Stofzuigen

De droogshampoo gaat een verbinding met het vuil aan, waardoor het tapijt schoon is als je het middel na de inwerktijd opzuigt.

Het mooie van dit product is dat je je tapijt niet nat hoeft te maken, het is letterlijk ‘droge reiniging‘. Hierdoor kun je nadat je het opgezogen hebt, meteen weer over de vloer lopen. Daarnaast laat het geen kleverige resten achter en bevat het geen chloor of andere bleekmiddelen.

Eén verpakking is voldoende voor 10 tot 20 m2. Je kunt ervoor kiezen om alleen de looppaden en vlekken te verwijderen, maar voor een egaal schoon resultaat kun je het beste het hele oppervlak behandelen.

Je kunt het alleen op kleurechte textiel gebruiken. Kleurechtheid kun je testen door het product op een onopvallende plek aan te brengen en te kijken hoe het uitpakt.

interieurreiniger

James interieurreiniger

Interieurreiniger is geweldig voor het opfrissen van stoffen oppervlakken. Je kunt het gebruiken voor je bank, matras en vloerbedekking. Het ruikt lekker en makkelijk in gebruik.

Spray interieurreiniger op een witte badstof handdoek en ga hiermee met langzame grote halen over het te reinigen oppervlak. De vloeistof verwijderd algemene vervuiling, zeepresten en huidvetten. Je hoeft niet te schrobben.

James water aanbrengen
James interieurreiniger
tapijt reinigen met james
Tapijt inwrijven

Ideaal voor looppaden op tapijt en plekken waar huisdieren hebben gelegen. Ook zeer geschikt voor het schoonmaken van hoofdsteunen en armleuningen.

Test het product altijd eerst op een onopvallende plek en pas nadat je ziet dat je tapijt er goed tegenkan, ga je verder. Het kan eventueel nodig zijn de behandeling te herhalen.

Tips als je zelf tapijt gaat schoonmaken

Tip 1: Grondig stofzuigen

tapijt stofzuigen
Stofzuigen

Voordat je overgaat op tapijtreiniging, moet je altijd eerst stofzuigen. Zo verwijder je oppervlakkig vuil, zoals stof, haren, zand en ander losliggend vuil.

Als je een los vloerkleed wilt schoonmaken, is de gouden tip om het vloerkleed eerst op z’n kop te leggen. Loop eroverheen zoals je normaal ook doet voor minimaal 1 dag.

Door het vloerkleed omgekeerd te belopen, schud je vuil dat diep tussen de haren zit los. Alle stof, zand en ander vuil waar de stofzuiger niet bij kan, haal je op deze manier weg.

Vervolgens kun je het kleed oprollen en het losgekomen vuil opzuigen met de stofzuiger. Nu is het vloerkleed klaar voor intensieve reiniging.

Tip 2: Wees geduldig

Verschillende middelen moeten enige tijd inwerken. Ook het schoonmaken met een machine kan enige tijd in beslag nemen. Daarnaast heeft het tapijt na vochtige reiniging tijd nodig om te drogen.

Zorg dat je voldoende de tijd neemt om zowel het schoonmaken goed te doen als het laten drogen van het tapijt na reiniging.

Tip 3: Eerst testen!

Elk middel, elk product moet je eerst testen op een onopvallende plek. Kies bijvoorbeeld een stukje tapijt onder de bank of achter een deur. Test daar het product uit, waarbij je de instructies op de verpakking volgt.

Het geldt ook voor machinale reiniging, bijvoorbeeld met de Kärcher SE4001. Pas als je getest hebt op kleur- en materiaalbestendigheid, ga je het hele tapijt doen.

Tip 4: Dit kun je doen als tapijt stinkt

Stank hoeft niet altijd te betekenen dat je het hele tapijt moet reinigen. Heb je een vloerkleed waar je huisdieren vaak op liggen, dan kan dit gaan stinken na verloop van tijd.

James interieurreiniger
James interieurreiniger

Gebruik interieurreiniger. Dit is een kleurloos middel dat je aanbrengt op een witte doek en daarmee over het tapijt gaat met langzame halen.

Het product neutraliseert vervelende luchtjes en reinigt algemene vervuiling en huidvetten.

Als de stank heel heftig is of met James niet helemaal weg is gegaan, volg dan het stappenplan bovenaan dit artikel.

Producten die je beter niet kunt gebruiken

HG tapijt- en bekledingreiniger

Persoonlijk ben ik niet groot fan van de HG tapijtreinigingsvloeistof. Als je geen machine gebruikt, moet je de vloeistof namelijk zelf mengen met water, waardoor je toch snel teveel of te weinig gebruikt.

Daarnaast is het nogal arbeidsintensief gezien je met een zachte borstel zelf moet gaan boenen. Bij Hagerty en James hoeft dit niet.

Ook wordt het tapijt erg nat waardoor het heel lang moet drogen na behandeling. Je maakt namelijk een sopje met HG en brengt het vervolgens aan. Al het sop dat je op het tapijt aanbrengt moet vervolgens drogen aan de lucht. Dit kan dagen duren.

HG tapijtreiniger
HG tapijtreinigingsmiddel

In de machine vond ik het ook geen succes vanwege de intense chemische geur die zich in de ruimte verspreidde en lang bleef hangen.

Bakpoeder met water

Een veelgenoemde tip is het tapijt bestrooien met bakpoeder en daarna bevochtigen met water. Doe dit niet, want dit geeft een onwijze bende en werkt niet echt goed.

Het idee van bakpoeder met water is dat er een soort koolzuurgas vrijkomt en het bruisende heeft een reinigende werking. Hetzelfde als dat je sommige verse vlekken kan verwijderen met spa rood.

Bakpoeder is echter heel fijn poeder en zeker nadat het nat geweest is, is het lastig om het weer te verwijderen. Het is beter om de tapijt droogshampoo te gebruiken, zoals eerder beschreven.

Scheerschuim

Nog een tip die je vast al eens tegengekomen bent is je tapijt reinigen met scheerschuim. Het probleem is echter dat je het eenmaal aangebrachte scheerschuim niet geheel meer kunt verwijderen. Je kunt het niet uitspoelen en ook niet volledig verwijderen met een doek of borstel.

Het residu is enigszins plakkerig en dat trekt stof en vuil juist sneller aan. Daarnaast zul je het heel lang blijven ruiken. Scheerschuim ruikt best lekker, maar om nou een hele huiskamer te hebben die ernaar ruikt, is een beetje te veel van het goede.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste manier om zelf tapijt te reinigen?

De effectiefste methode is met de Kärcher tapijtreiniger. Hiermee kun je tapijtreinigingsvloeistof diep in het stoffen oppervlak spuiten en daarna samen met het vuil weer droog zuigen.

Hoe kun je tapijt reinigen zonder machine?

Het beste middel is Hagerty droogshampoo. Zonder water en dus zonder lange droogtijd kun je tapijt reinigen. Strooi het middel op het tapijt, borstel het in en zuig het middel na 50 minuten op met de stofzuiger.

Hoe kun je het beste vlekken op tapijt verwijderen?

Gebruik voor hardnekkige vlekken James vlekkenwonder. Breng het middel aan op de vlek en op een stuk witte badstof. Leg de badstof over de vlek en laat het 12 uren rusten. Hierna is de vlek weg.

Hoe zorg je voor een diepe reiniging van tapijt?

Een echte deep clean kun je bereiken met de Kärcher tapijtreinigingsmachine of met professionele reiniging. Professionele reiniging is in verhouding duurder, maar uiteraard kost zelf tapijt reinigen wat meer tijd en moeite.

5/5 (1 Review)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

Woonkamer
Zoe

Kachelruit Schoonmaken

Een kachelruit schoonmaken doe je met as of een theezakje. Doop een vochtige doek in de asla en poets hiermee de ruitjes schoon. Als je een theezakje gebruikt, neem je een gebruikt afgekoeld licht vochtig theezakje en wrijf je de ruitjes hiermee schoon.

Lees verder »
tapijt borstelen
Slaapkamer
Zoe

Hoe kun je vlekken uit tapijt verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Lees verder »
Houten vloer schoonmaken
Woonkamer
Zoe

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer kan geolied, gewast of gelakt zijn. Voor elke soort bewerking heb je een ander stappenplan nodig en andere schoonmaakmiddelen. Gebruik het juiste stappenplan en de juiste middelen om de vloer lang mooi te houden!

Lees verder »
TV scherm
Woonkamer
Zoe

TV scherm schoonmaken

Je televisiescherm schoonmaken kun je het beste doen door te beginnen met afstoffen. Gebruik hiervoor een schone Swiffer Duster of een statisch stofdoekje. Hierna kun je de randen en de voet van de televisie schoonmaken met een vochtige microvezeldoek.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: