Stoffen bank schoonmaken

Een vlek op je bank hoeft niet te betekenen dat je een nieuwe moet kopen. Met de juiste middelen en stappenplannen kun je een stoffen bank schoonmaken en er weer als nieuw uit laten zien. Hoe eerder je een vlek bewerkt, hoe makkelijker deze eruit gaat. Oude vlekken kunnen echter ook verwijderd worden. Om je bank weer fris te laten ruiken, gebruik je natuurazijn of soda. 

Stoffen bank schoonmaken

Ondefinieerbare vlekken en kringen op je stoffen bank, het overkomt de beste. Daarnaast wordt een stoffen bank in de loop der jaren een beetje smoezelig. Door gewoon gebruik wordt de stof viezig en verliest het z’n frisse uitstraling. Een stoffen bank schoonmaken doe je als volgt:

1. Stofzuig de bank

Een stoffen bank schoonmaken begint met stofzuigen. Haal alle kussens van de bank af en stofzuig alle delen heel goed. Doe dit door de stang van de slang te halen en alleen met het kopstuk over de bank heen te gaan. De meeste stofzuigers hebben ook een opzetstuk voor meubels. Deze kun je gebruiken om gemakkelijker de kussens en vlakke onderdelen te stofzuigen. 

2. Reinig de hoes van de bank

Als de hoes van de bank kan, stop je deze in de wasmachine en was je de hoes op 30 graden met een klein beetje wasmiddel. Gebruik het wasprogramma voor fijne was of anti-kreuk programma, zodat de wasmachine op lage toeren centrifugeert en de hoes niet erg kreukt. Hang de hoes direct uit als de wasmachine klaar is en plaats ‘m pas terug op de bank als de hoes volledig opgedroogd is. 

Als de hoes niet van de bank af kan, is het nog steeds mogelijk deze te reinigen. Maak een emmertje met heet water en soda. Een schone spons doop je in het sopje en knijp je uit. Met de vochtige spons wrijf je over het gehele oppervlak van de bank. Zorg dat je niet te nat te werk gaat, want dan duurt het erg lang voordat de bank weer droog is. Droog de bank na met een droge schone doek. Laat de hoes minimaal een nacht drogen voordat je er weer op gaat zitten.

Je kunt ook een stoomreiniger gebruiken. Bijvoorbeeld de Kärcher SC 3 EasyFix Stoomreiniger. Dit is een apparaat dat je voor €124,99 bij Bol.com kunt bestellen en is geschikt om de bank, tapijt en vloerkleden mee te reinigen. De stoom heeft een sterk reinigende werking en doordat het apparaat licht van gewicht is, is het eenvoudig te bedienen. Check de link Bol.com – Kärcher Stoomreiniger voor de accurate prijs en levertijd. Door te reinigen met stoom ziet je bank er niet alleen frisser uit als deze een beetje smoezelig is geworden, veel vlekken kun je er ook mee verwijderen. Heb je echter specifieke hardnekkige vlekken, lees dan verder in dit artikel hoe je de verschillende soorten vlekken het beste kunt verwijderen. 

Vlekken uit een stoffen bank verwijderen

Iedereen eet of drinkt wel eens wat tijdens het kijken van een film of, als je kinderen hebt, zul je met enige regelmaat viltstift- of kotsvlekken tegenkomen. Niet getreurd, hieronder vind je voor elke soort vlek op je bank een overzicht van het juiste schoonmaakmiddel en een stappenplan om de vlek te verwijderen en je stoffenbank schoon te maken. 

Rode wijn vlekken en koffievlekken

Verse rode wijn of koffievlekken vlekken op een stoffen bank waarvan de hoes niet afneembaar is verwijder je met water (niet met zout of witte wijn! Dit kan de stof van de bank ruïneren). Neem een witte katoenen doek of handdoek en maak deze door een door nat. Even uitwringen zodat je geen water druppelt. Leg de natte handdoek op de bank over de vlek. Na een uurtje spoel je de handdoek uit en leg je ‘m nogmaals nat terug op de bank. Laat dit keer de handdoek liggen totdat deze droog is. De rode wijn of koffie zal in de doek trekken en geen vlek op je bank achterlaten. Als de hoes wel afneembaar is, haal je deze van de bank en volg je de stappen uit het artikel over vlekken verwijderen. Als de hoes uit de wasmachine komt en volledig gedroogd is aan een droogrek, plaats je ‘m terug op de bank. 

Oude of ingedroogde rode wijn of koffie vlekken op een stoffen bank kun je verwijderen met James Vlekkenwonder. Dit is een zeer sterk middel dat vlekken verwijderd terwijl het de kleur van de bank behoudt. Het is te koop bij Bol.com voor €18,39, maar kijk altijd even naar Bol.com – James Vlekkenwonder voor de accurate prijs. Breng het middel aan op de vlek en laat het 12 uur inwerken. Nadat je het middel op de vlek hebt aangebracht, plaats je er een droge schone doek overheen. Dit zorgt ervoor dat het middel zich gelijkmatig verspreid en kringvorming voorkomen wordt. Breng dit middel niet aan op verse vlekken, het is bedoeld voor opgedroogde vlekken. 

Bloedvlekken

Verse bloedvlekken op een stoffen bank waarvan de hoes niet afneembaar is, kun je verwijderen met koud water. Gebruik nooit warm water, want dat fixeert bloedvlekken. Maak een schone doek door een door nat, wring deze uit zodat je niet druppelt en leg de natte handdoek over de vlek. Laat deze over de vlek heen liggen totdat deze volledig is opgedroogd. Is de bloedvlek erg groot of geconcentreerd, dan kun je ook met volle melk aan de slag gaan. Laat wat volle melk op een schone droge doek lopen en dep hiermee de vlek. Doordat de melk vettig is, hecht het bloed niet aan de vezels van de stof, waardoor je de vlek makkelijk kunt verwijderen. Bewerk wel altijd na met een schone vochtige doek om de voorkomen dat je bank naar melk gaat ruiken. Kun je de hoes van de bank afhalen? Volg dan het stappenplan dat genoemd wordt in het artikel ‘vlekken verwijderen’. 

Oude of ingedroogde bloedvlekken zijn lastiger te verwijderen maar zeker niet onmogelijk. Net als voor rode wijn vlekken, kun je voor bloedvlekken op je bank James Vlekkenwonder gebruiken. Scroll even naar het vorige tussenkopje voor meer uitleg over dit middel. 

Kotsvlekken

Braaksel op een stoffen bank schoonmaken is een smerig klusje maar met het juiste stappenplan zo gebeurd. Maagzuur is agressief voor textiel, zorg dus dat je de kotsvlekken meteen behandeld. Schep de kots eerst zo veel mogelijk op met een spatel of stuk karton, zodat er geen brei en stukjes meer liggen. Nu er alleen nog een vochtvlek is, kun je deze behandelen met soda. Door een dikke laag van het spul op de vlek te strooien, wordt het vocht opgenomen. Laat de soda een kwartier liggen en zuig het daarna op met de stofzuiger. Dep de vlek na met een vochtige doek. Het is heel belangrijk niet over de vlek te wrijven omdat je daarmee de vlek alleen maar hardnekkiger maakt. Als de bank na deze behandeling is opgedroogd en de vlek is niet volledig weg of ruikt nog onfris, dan kun je de bank bewerken met de strijkijzer. Maak een handdoek vochtig en leg deze over de vlek. In het reservoir van de strijkijzer doe je water en een klein beetje natuurazijn. Zet de strijkijzer op stoomstand en houdt deze ongeveer een centimeter boven de handdoek. Stoom de vlek op deze manier een paar minuten lang. Hierna haal je de handdoek weg en laat je de bank goed opdrogen.

Chocoladevlekken

Als je chocolade gemorst hebt op je stoffen bank geeft dit vieze vlekken. Om deze vlekken te verwijderen neem je Pampers babydoekjes. Hoewel deze doekjes zacht zijn en een heerlijk frisse geur hebben, hebben ze een bijzonder krachtige reinigende werking. Dep de vlek met een babydoekje en wrijf eventueel zacht er overheen. De vlek zal in een handomdraai weg zijn. 

Inktvlekken van pennen of viltstiften

Een vulpen laten vallen op een stoffen bank of kinderen die heerlijk met viltstiften aan de gang zijn geweest. Je bank gaat er niet beter van uitzien. Om inktvlekken te verwijderen, gebruik je 70% of 90% isopropylalcohol. Dit is ontsmettingsalcohol dat je in 100ml flesjes bij de drogist kunt kopen. Breng een klein beetje van deze alcohol aan op een schone droge doek en bewerk de vlek hiermee. De inktvlek zal niet of nagenoeg niet meer te zien zijn.  

Olievlekken

Voor olie- of vetvlekken kun je Dasty van de Wibra gebruiken. Dasty is een een ontvettend schoonmaakmiddel met een felgele kleur. Het is super krachtig en ruikt best lekker. Alles wat vet of vies is wordt hiermee schoon. Test de spray wel even op een onopvallende plek op de bank want niet elke stof kan ertegen. Als je het middel getest hebt en de stof van je bank wordt er niet door aangetast, kun je het op de vetvlek aanbrengen. Heel even laten intrekken en nadeppen met een schone vochtige doek. 

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Ongeschikte middelen om je bank mee schoon te maken

Bovenstaande middelen kun je met een gerust hart gebruiken, maar er zijn ook heel wat schoonmaakmiddelen die sterk afgeraden worden als je je bank wilt schoonmaken. Gebruik geen HG vlekkenspray. Dit middel heeft een blekende werking waardoor je je stoffen bank kunt verpesten. Het middel resulteert in uitgebleekte plekken op de stof. Gebruik ook geen groene zeep of wasmiddel. Deze middelen moet je namelijk goed uitspoelen om geen hervervuiling (nieuwe vlekken) te creëren, wat lastig is als de hoes niet van de bank kan. Je kunt namelijk niet met overvloedig water te werk gaan omdat de zitting dan te langzaam droogt en muf gaat ruiken. Als laatste raad ik af allesreiniger, bleek, afwasmiddel of schoonmaakazijn te gebruiken. Deze middelen kunnen de stof van de bank aantasten. 

Muffe bank weer fris laten ruiken

Als je bank muf ruikt, kun je de eerder genoemde stoomreiniger gebruiken of je kunt in een spray een mengsel doen van natuurazijn en water. Spray de bank lichtjes in met dit mengsel. Door het in een sprayfles te doen, zorg je ervoor dat het middel zich gelijkmatig verspreid en door de nevelende werking, wordt het oppervlak niet te nat. Natuurazijn werkt neutraliserend waardoor de muffe lucht snel weg zal gaan.

4/5 (5 Reviews)

Bekijk meer artikelen:

kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken kun je het beste doen elke keer nadat je ‘m gebruikt hebt. Maak de kookplaat schoon met allesreiniger (spray). Hardnekkig vuil en kookkringen kun je verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen.

Lees verder »
Sopje maken

Zo desinfecteer jij je huis

Het desinfecteren van je woning is een belangrijke manier om risico op infectie te verkleinen. Lees meer over wat je moet schoonmaken, welke middelen je kunt gebruiken en welke delen van het huis vaak vergeten worden.

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.