Stoffen Bank Schoonmaken

Zoe met schoonmaakmiddelen

Een vlek op je bank hoeft niet te betekenen dat je een nieuwe moet kopen. Met de juiste middelen en stappenplannen kun je een stoffen bank schoonmaken en er weer als nieuw uit laten zien. Hoe eerder je een vlek bewerkt, hoe makkelijker deze eruit gaat. Oude vlekken kunnen echter ook verwijderd worden.

Een stoffen bank schoonmaken doe je door de beginnen met stofzuigen en daarna de hoes te wassen in de wasmachine of, als de hoes er niet af kan, te poetsen met een sopje van warm water en soda. Om je bank weer fris te laten ruiken, gebruik je natuurazijn of soda. 

Stoffen bank schoonmaken

Benodigde tijd: 45 minuten.

Ondefinieerbare vlekken en kringen op je stoffen bank, het overkomt de beste. Daarnaast wordt een stoffen bank in de loop der jaren een beetje smoezelig. Door gewoon gebruik wordt de stof viezig en verliest het z’n frisse uitstraling. Een stoffen bank schoonmaken doe je als volgt:

 1. Stofzuig de bank

  Een stoffen bank schoonmaken begint met stofzuigen. Haal alle kussens van de bank af en stofzuig alle delen heel goed. Doe dit door de stang van de slang te halen en alleen met het kopstuk over de bank heen te gaan. De meeste stofzuigers hebben ook een opzetstuk voor meubels. Deze kun je gebruiken om gemakkelijker de kussens en vlakke zachte onderdelen te stofzuigen. 

 2. Was de kussenslopen

  Van zowel de zitkussens en leuningkussens als de losse kussentjes kan de kussensloop er meestal afgehaald worden. Haal alle kussenslopen eraf en was ze op 30 graden in de wasmachine op het fijne wasprogramma met een beetje wasmiddel. Sorteer op kleur en voeg voor de zekerheid een Colour Catcher doekje toe om kleuren niet in elkaar over te laten lopen.

 3. Reinig de hoes van de bank

  Als de hoes van de bank kan, stop je deze in de wasmachine en was je de hoes op 30 graden met een klein beetje wasmiddel. Gebruik het wasprogramma voor fijne was of anti-kreuk programma, zodat de wasmachine op lage toeren centrifugeert en de hoes niet erg kreukt. Hang de hoes direct uit als de wasmachine klaar is en plaats ‘m pas terug op de bank als de hoes volledig opgedroogd is. Kan de hoes niet van de bank? Ga dan door naar de volgende stap.

 4. Maak een sopje van soda en water

  Doe ongeveer twee eetlepels baking soda in een emmer of teil en vul aan met warm (niet heet) water. Neem daarnaast een zachte spons die je niet voor het schoonmaken van andere dingen gebruikt. De spons moet schoon en neutraal van kleur zijn, anders zou je je bank alleen maar viezer kunnen maken.

 5. Poets de bank

  Een schone spons doop je in het sopje en knijp je uit. Met de vochtige spons wrijf je over het gehele oppervlak van de bank. Zorg dat je niet te nat te werk gaat, want dan duurt het erg lang voordat de bank weer droog is. Daarnaast zou je vochtvlekken kunnen maken op de bank. Wring de spons dus goed uit en zorg dat niet de ene plek veel natter maakt dan de andere.

 6. Dep de bank droog

  Droog de bank na met een droge schone doek door te deppen. Laat de bank minimaal een nacht drogen voordat je er weer op gaat zitten. Wacht even met kussens en de sprei of dekentjes terugleggen totdat de bank helemaal droog is.

Stoffen bank schoonmaken met stoomreiniger

Je kunt ook een stoomreiniger gebruiken. Bijvoorbeeld de Kärcher SC 3 EasyFix Stoomreiniger. Dit is een apparaat dat heel geschikt is om de bank, tapijt en vloerkleden mee te reinigen.

Stoom heeft een sterk reinigende werking en doordat het apparaat licht van gewicht is, is het eenvoudig te bedienen.

Check deze link van de Kärcher Stoomreiniger van Bol voor de accurate prijs en levertijd. Door te reinigen met stoom ziet je bank er niet alleen frisser uit als deze een beetje smoezelig is geworden, veel vlekken kun je er ook mee verwijderen.

Het is wat prijziger dan bovenstaand stappenplan, maar super makkelijk en effectief.

Heb je echter specifieke hardnekkige vlekken, lees dan verder in dit artikel hoe je de verschillende soorten vlekken het beste kunt verwijderen. 

Vlekken uit een stoffen bank verwijderen

Iedereen eet of drinkt wel eens wat tijdens het kijken van een film of, als je kinderen hebt, zul je met enige regelmaat viltstift- of kotsvlekken tegenkomen.

Niet getreurd, hieronder vind je voor elke soort vlek op je bank een overzicht van het juiste schoonmaakmiddel en een stappenplan om de vlek te verwijderen en je stoffen bank schoon te maken. 

Rode wijn vlekken en koffievlekken

Verse rode wijn of koffievlekken vlekken op een stoffen bank waarvan de hoes niet afneembaar is, verwijder je met water (niet met zout of witte wijn! Dit kan de stof van de bank ruïneren).

Neem een witte katoenen doek of handdoek en maak deze door een door nat. Even uitwringen zodat je geen water druppelt. Leg de natte handdoek op de bank over de vlek.

Verse wijnvlekken verwijderen

Na een uurtje spoel je de handdoek uit en leg je ‘m nogmaals nat terug op de bank. Laat dit keer de handdoek liggen totdat deze droog is. De rode wijn of koffie zal in de doek trekken en geen vlek op je bank achterlaten.

Besprenkel de vlek met witte wijn azijn en breng daarna keukenzout aan op de vlek. Laat dit even inwerken zodat de meeste rode wijn opgenomen wordt.

Daarna was je de hoes in de wasmachine op 30 graden met een beetje wasmiddel. Als de hoes uit de wasmachine komt en volledig gedroogd is aan een droogrek, plaats je ‘m terug op de bank. 

Opgedroogde wijnvlekken verwijderen

Oude of ingedroogde rode wijn of koffie vlekken op een stoffen bank kun je verwijderen met James Vlekkenwonder.

Dit is een zeer sterk middel dat vlekken verwijderd terwijl het de kleur van de bank behoudt. James Vlekkenwonder is eenvoudig te bestellen op Bol, check deze link voor de accurate prijs.

Breng het middel aan op de vlek en laat het 12 uur inwerken. Nadat je het middel op de vlek hebt aangebracht, plaats je er een droge schone doek overheen. Dit zorgt ervoor dat het middel zich gelijkmatig verspreid en kringvorming voorkomen wordt. Gebruik het middel niet op verse vlekken.

Gebruik geen andere vlekkenverwijderaars. De meeste vlekkenverwijderaars voor kleding moet je namelijk uitspoelen, anders bijt het een nieuwe onherstelbare vlek in de stof. Dit gebeurd bijvoorbeeld met de HG vlekkenspray, welke een bleke vlek maakt als je het niet uitspoelt.

Bloedvlekken op stoffen bank schoonmaken

Verse bloedvlekken op een stoffen bank waarvan de hoes niet afneembaar is, kun je verwijderen met koud water. Gebruik nooit warm water, want dat fixeert bloedvlekken.

Maak een schone doek door een door nat, wring deze uit zodat je niet druppelt en leg de natte handdoek over de vlek. Laat deze over de vlek heen liggen totdat deze volledig is opgedroogd.

Is de bloedvlek erg groot of geconcentreerd, dan kun je ook met volle melk aan de slag gaan. Laat wat volle melk op een schone droge doek lopen en dep hiermee de vlek.

Doordat de melk vettig is, hecht het bloed niet aan de vezels van de stof, waardoor je de vlek makkelijk kunt verwijderen. Bewerk wel altijd na met een schone vochtige doek om de voorkomen dat je bank naar melk gaat ruiken.

Kun je de hoes van de bank afhalen? Dan wordt het leven een stuk eenvoudiger. Haal de hoes van de bank, spoel de bloedvlek uit met koud water en breng er vervolgens ossengalzeep op aan. Daarna was je de hoes in de wasmachine op 30 graden met een beetje wasmiddel.

Oude bloedvlekken verwijderen uit een stoffen bank

Oude of ingedroogde bloedvlekken zijn lastiger te verwijderen maar zeker niet onmogelijk. Net als voor rode wijn vlekken, kun je voor bloedvlekken op je bank James Vlekkenwonder gebruiken.

Je brengt het middel aan op de bloedvlek en daarna leg je er een droge schone doek overheen. Zo kan het middel zich gelijkmatig verspreiden.

Laat het 12 uur inwerken. Je hoeft niet te wrijven of te boenen en je mengt het niet met water! Bestel James Vlekkenwonder online bij Bol via deze link.

Kotsvlekken op een stoffen bank schoonmaken

Braaksel op een stoffen bank schoonmaken is een smerig klusje maar met het juiste stappenplan zo gebeurd.

Maagzuur is agressief voor textiel, zorg dus dat je de kotsvlekken meteen behandelt. Schep de kots eerst zo veel mogelijk op met een spatel of stuk karton, zodat er geen brei en stukjes meer liggen.

Nu er alleen nog een vochtvlek is, kun je deze behandelen met baking soda. Door een dikke laag baking soda op de vlek te strooien, wordt het vocht opgenomen. Laat de soda een kwartier liggen en zuig het daarna op met de stofzuiger.

Dep de vlek na met een vochtige doek. Het is heel belangrijk niet over de vlek te wrijven omdat je daarmee de vlek alleen maar hardnekkiger maakt.

Als de bank na deze behandeling is opgedroogd en de vlek is niet volledig weg of ruikt nog onfris, dan kun je de bank bewerken met de strijkijzer.

Maak een handdoek vochtig en leg deze over de vlek. In het reservoir van de strijkijzer doe je water en een klein beetje natuurazijn. Zet de strijkijzer op stoomstand en houdt deze ongeveer een centimeter boven de handdoek.

Stoom de vlek op deze manier een paar minuten lang. Hierna haal je de handdoek weg en laat je de bank goed opdrogen.

Chocoladevlekken verwijderen van stoffen bank

Als je chocolade gemorst hebt op je stoffen bank geeft dit vieze vlekken. Om deze vlekken te verwijderen neem je Pampers babydoekjes.

Hoewel deze doekjes zacht zijn en een heerlijk frisse geur hebben, hebben ze een bijzonder krachtige reinigende werking. Dep de vlek met een babydoekje en wrijf eventueel zacht er overheen. De vlek zal in een handomdraai weg zijn. 

Inktvlekken van pennen of viltstiften

Een vulpen laten vallen op een stoffen bank of kinderen die heerlijk met viltstiften aan de gang zijn geweest. Je bank gaat er niet beter van uitzien. Om inktvlekken te verwijderen, gebruik je 70% of 90% isopropylalcohol.

Dit is ontsmettingsalcohol dat je in 100ml flesjes bij de drogist kunt kopen. Breng een klein beetje van deze alcohol aan op een schone droge doek en bewerk de vlek hiermee. De inktvlek zal niet of nagenoeg niet meer te zien zijn.  

Olievlekken op een stoffen bank schoonmaken

Voor olie- of vetvlekken kun je afwasmiddel gebruiken. Afwasmiddel is werkt ontvettend en is veilig te gebruiken op de meeste stoffen.

Breng wat afwasmiddel aan op de vlek en giet er daarna een klein beetje bruisend water (spa rood) op.

Laat het even inwerken en dep daarna droog met een schone doek. Probeer niet te wrijven, hier kan de vlek erger van worden.

Ongeschikte middelen om je bank mee schoon te maken

Bovenstaande middelen kun je met een gerust hart gebruiken, maar er zijn ook heel wat schoonmaakmiddelen die sterk afgeraden worden als je je bank wilt schoonmaken.

Gebruik geen HG vlekkenspray. Dit middel heeft een blekende werking waardoor je je stoffen bank kunt verpesten. Het middel resulteert in uitgebleekte plekken op de stof.

Gebruik ook geen groene zeep of wasmiddel. Deze middelen moet je namelijk goed uitspoelen om geen hervervuiling (nieuwe vlekken) te creëren, wat lastig is als de hoes niet van de bank kan.

Je kunt namelijk niet met overvloedig water te werk gaan omdat de zitting dan te langzaam droogt en muf gaat ruiken.

Als laatste raad ik af allesreiniger, bleek of schoonmaakazijn te gebruiken. Deze middelen kunnen de stof van de bank aantasten. 

Muffe bank weer fris laten ruiken

Als je bank muf ruikt, kun je de eerder genoemde stoomreiniger gebruiken of je kunt in een spray een mengsel doen van natuurazijn en water. Spray de bank lichtjes in met dit mengsel.

Door het in een sprayfles te doen, zorg je ervoor dat het middel zich gelijkmatig verspreid en door de nevelende werking, wordt het oppervlak niet te nat. Natuurazijn werkt neutraliserend waardoor de muffe lucht snel weg zal gaan.

3.7/5 (27 Reviews)

Lees verder:

Woonkamer
Zoe

Kachelruit Schoonmaken

Een kachelruit schoonmaken doe je met as of een theezakje. Doop een vochtige doek in de asla en poets hiermee de ruitjes schoon. Als je een theezakje gebruikt, neem je een gebruikt afgekoeld licht vochtig theezakje en wrijf je de ruitjes hiermee schoon.

Lees verder »
Vloerbedekking
Slaapkamer
Zoe

Hoe kun je vlekken uit tapijt verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Lees verder »
Houten vloer schoonmaken
Woonkamer
Zoe

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer kan geolied, gewast of gelakt zijn. Voor elke soort bewerking heb je een ander stappenplan nodig en andere schoonmaakmiddelen. Gebruik het juiste stappenplan en de juiste middelen om de vloer lang mooi te houden!

Lees verder »
TV scherm
Woonkamer
Zoe

TV scherm schoonmaken

Je televisiescherm schoonmaken kun je het beste doen door te beginnen met afstoffen. Gebruik hiervoor een schone Swiffer Duster of een statisch stofdoekje. Hierna kun je de randen en de voet van de televisie schoonmaken met een vochtige microvezeldoek.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.