poetsprins logo
Schoongemaakte stoffen bank

Stoffen Bank Schoonmaken

Een vlek op je bank hoeft niet te betekenen dat je een nieuwe moet kopen. Met de juiste middelen en stappenplannen kun je een stoffen bank schoonmaken en er weer als nieuw uit laten zien.

Een stoffen bank schoonmaken doe je door eerst te stofzuigen en daarna de hoes te wassen in de wasmachine. Als de hoes niet van de bank kan, gebruik je een tapijtreiniger. Sproei de zittingen in, laat het middel inwerken en zuig het sop daarna op met de zuigfunctie.

Lees verder voor een handig en effectief stappenplan. Ik heb het uitvoerig getest en ben heel blij met het resultaat. Liever kijken dan lezen? Verderop vind je ook een video met het stappenplan.

Stoffen bank schoonmaken

vlek
Vlek op bank
Kärcher tapijtreiniger
Kärcher tapijtreiniger

Ondefinieerbare vlekken en kringen op je stoffen bank, het overkomt de beste. Daarnaast wordt een stoffen bank in de loop der jaren een beetje smoezelig. Door je bank te reinigen volgens onderstaand stappenplan wordt de bank in een handomdraai weer als nieuw.

vieze bank
Voor
schone bank
Na

Benodigdheden:

 • Stofzuiger
 • Tapijtreiniger (ik heb zelf één van Kärcher)
 • Tapijt- en meubelbekleding reiniger
 • Meubelopzetstuk voor de tapijtreiniger
 • Werkborstel

Een overzicht van al onze geteste tapijtreinigers kun je hier vinden. Daar staan ook compactere modellen en professionele apparaten.

Het stappenplan:

Benodigde tijd: 45 minuten

Een stoffen bank schoonmaken doe je als volgt:

 1. Stofzuig de bank

  Een stoffen bank schoonmaken begint met stofzuigen. Haal alle kussens van de bank en stofzuig alle delen heel goed. De meeste stofzuigers hebben een opzetstuk voor meubels. Deze kun je gebruiken om gemakkelijker de kussens en vlakke zachte onderdelen te stofzuigen. 
  bank stofzuigen

 2. Was de kussenslopen

  Haal alle kussenslopen eraf en was ze op 30 graden in de wasmachine op het fijne wasprogramma met een beetje wasmiddel. Sorteer op kleur en voeg voor de zekerheid een Colour Catcher doekje toe om kleuren niet in elkaar over te laten lopen.
  fijn wasmiddel toevoegen

 3. Was de hoes van de bank als dat kan

  Als de hoes van de bank kan, stop je deze in de wasmachine en was je op 30 graden met een klein beetje wasmiddel. Gebruik het wasprogramma voor fijne was. Hang de hoes direct uit als de wasmachine klaar is. Kan de hoes niet van de bank? Ga dan door naar de volgende stap.
  fijn wasprogramma

 4. Reinig vaste meubelbekleding

  Een stoffen bank waarvan de hoes niet losgehaald kan worden, maak je schoon met een tapijtreiniger. Deze machine sproeit een speciaal schoonmaakmiddel en kan dat ook weer opzuigen. Sproei bekleding eerst in zodat het middel in kan werken. Werk per hele zitting voor egale reiniging.
  Bekleding sproeien

 5. Poets vlekken met een werkborstel

  Hardnekkige vlekken zoals koffie en wijn kun je het beste eerst borstelen nadat je de zittingen hebt ingesproeid met de tapijtreiniger. Hierdoor gaan vlekken er makkelijker uit bij de volgende stap.
  vlekken borstelen

 6. Gebruik de zuigfunctie van de tapijtreiniger machine

  Zuig zo veel mogelijk sop op met de tapijtreiniger. Duw de kussens een beetje in zodat je ze als het ware uitknijpt en extra vocht kan opnemen. Het sop wordt zo door de vezels gehaald, waardoor het oppervlak mooi schoon wordt.
  tapijtreiniger voor stoffen bank schoonmaken

 7. Laat de bank goed drogen

  Voordat je de bank weer in gebruik neemt, laat je ‘m goed drogen. Als je een paar keer met de zuigfunctie van de tapijtreiniger machine over de zittingen bent gegaan, zal de rest van de bank in een dag droog zijn.
  schone bank

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Stoffen bank machinaal schoonmaken

Voor het machinaal schoonmaken van een stoffen bank heb je een tapijtreiniger nodig, zoals omschreven in bovenstaand stappenplan.

Je kunt een apart opzetstuk kopen waardoor de machine geschikt is voor het reinigen van meubelstof.

Naast een stoffen bank, kun je ook tapijt en vloerbedekking reinigen met het apparaat. Ik vind de machine een aanwinst in mijn huishouden. Hier kun je mijn uitgebreide review van de Kärcher tapijtreiniger bekijken.

De machine kan reinigingsmiddel injecteren en vervolgens direct weer opzuigen, zo word je bank niet te nat maar wel heel schoon.

Kärcher tapijtreiniger
Tapijtreiniger voor meubelstof

Stoffen bank schoonmaken met droogshampoo

Een fantastisch alternatief voor machinale reiniging is droogshampoo. Ik heb laatst de droogshampoo voor tapijt en meubelstof van Hagerty uitgeprobeerd.

Hagerty droogshampoo
Hagerty droogshampoo

Het middel werkt echt fantastisch en je bent snel klaar. Het hoeft maar 20 tot 50 minuten in te werken en doordat je geen water gebruikt, kun je meteen weer op de bank zitten na reiniging.

Breng het witte poedervormige schoonmaakmiddel aan op de zitting. Zorg dat je per hele zitting of leuning aan de slag gaat, zodat je het oppervlak egaal reinigt.

Wanneer je alleen een deel van de zitting bewerkt, kan er kleurverschil ontstaan.

Borstel het oppervlak met een zachte schone werkborstel. Je hoeft maar weinig kracht te zetten, het gaat erom dat het middel goed alle kanten van de vezels van de stof bereikt.

stoffen bank schoonmaken
Hagerty aanbrengen
stoffen bank schoonmaken
Oppervlak borstelen
Hagerty droogshampoo opzuigen
Stofzuigen

Nadat het middel ingewerkt heeft, zuig je het op met de stofzuiger. Gebruik het meubelopzetstuk zodat de stofzuiger zich niet vacuüm trekt aan de meubelstof. Na deze stap kun je de bank meteen weer gebruiken.

Muffe bank weer fris laten ruiken

Vervelende luchtjes zoals muffigheid en grauwe plekken van zitvlakken op de kussens kun je reinigen met Interieurreiniger.

James Interieurreiniger is een transparante spray die speciaal ontwikkeld is voor het opfrissen van meubelstof. Nare geurtjes en oppervlakkige viezigheid kun je met dit middel eenvoudig verwijderen.

Spray het middel op een witte schone badstof doek. Vervolgens wrijf je lichtjes over het te reinigen oppervlak. Laat het oppervlak drogen en klaar!

James water
James Interieurreiniger
stoffen bank schoonmaken
Zitvlak schoonmaken

Vlekken uit een stoffen bank verwijderen

Iedereen eet of drinkt wel eens wat tijdens het kijken van een film of, als je kinderen hebt, zul je met enige regelmaat viltstift- of kotsvlekken tegenkomen.

Niet getreurd, hieronder vind je voor elke soort vlek op je bank een overzicht van het juiste schoonmaakmiddel en een stappenplan om de vlek te verwijderen en je stoffen bank schoon te maken. 

Verse wijnvlekken verwijderen

Neem een witte katoenen doek of handdoek en maak deze door een door nat. Even uitwringen zodat je geen water druppelt. Leg de natte handdoek op de bank over de vlek.

Na een uurtje spoel je de handdoek uit en leg je ‘m nogmaals nat terug op de bank. Laat dit keer de handdoek liggen totdat deze droog is. De rode wijn of koffie zal in de doek trekken en geen vlek op je bank achterlaten.

Besprenkel de vlek met witte wijn azijn en breng daarna keukenzout aan op de vlek. Laat dit even inwerken zodat de meeste rode wijn opgenomen wordt.

Daarna was je de hoes in de wasmachine op 30 graden met een beetje wasmiddel. Als de hoes uit de wasmachine komt en volledig gedroogd is aan een droogrek, plaats je ‘m terug op de bank. 

Opgedroogde wijnvlekken verwijderen

Oude of ingedroogde rode wijn of koffie vlekken op een stoffen bank kun je verwijderen met James Vlekkenwonder.

Dit is een zeer sterk middel dat vlekken verwijderd terwijl het de kleur van de bank behoudt.

James vlekkenwonder
James aanbrengen
james vlekkenwonder
In laten werken met handdoek

Breng het middel aan op de vlek en een beetje op een schone droge witte badstof doek. Leg de doek over de vlek en laat het 12 uren inwerken.

Dit zorgt ervoor dat het middel zich gelijkmatig verspreid en kringvorming voorkomen wordt. Gebruik het middel niet op verse vlekken.

Gebruik geen andere vlekkenverwijderaars. De meeste vlekkenverwijderaars voor kleding moet je namelijk uitspoelen, anders bijt het een nieuwe onherstelbare vlek in de stof.

Dit gebeurt bijvoorbeeld met de HG vlekkenspray, welke een bleke vlek maakt als je het niet uitspoelt.

Bloedvlekken schoonmaken

Verse bloedvlekken op een stoffen bank waarvan de hoes niet afneembaar is, kun je verwijderen met koud water. Gebruik nooit warm water, want dat fixeert bloedvlekken.

Maak een schone doek door een door nat, wring deze uit zodat je niet druppelt en leg de natte handdoek over de vlek. Laat deze over de vlek heen liggen totdat deze volledig is opgedroogd.

Is de bloedvlek erg groot of geconcentreerd, dan kun je ook met volle melk aan de slag gaan. Laat wat volle melk op een schone droge doek lopen en dep hiermee de vlek.

Doordat de melk vettig is, hecht het bloed niet aan de vezels van de stof, waardoor je de vlek makkelijk kunt verwijderen. Bewerk wel altijd na met een schone vochtige doek om de voorkomen dat je bank naar melk gaat ruiken.

tapijtreiniger stoffen bank
Tapijtreiniger

Het makkelijkste is uiteraard om de tapijtreiniger erbij te pakken. Vul de tank van de machine met koud water en voeg geen reinigingsmiddel toe.

Verwijder zo veel mogelijk van de bloedvlek en pas eventueel de tactiek met melk toe, waarna je het oppervlak ‘uitwast’ met de tapijtreiniger.

Ossengalzeep
Ossengal zeep

Kun je de hoes van de bank afhalen? Dan wordt het leven een stuk eenvoudiger. Haal de hoes van de bank, spoel de bloedvlek uit met koud water en breng er vervolgens ossengalzeep op aan.

Daarna was je de hoes in de wasmachine op 30 graden met een beetje wasmiddel.

Oude bloedvlekken verwijderen

Oude of ingedroogde bloedvlekken zijn lastiger te verwijderen maar zeker niet onmogelijk. Net als voor rode wijn vlekken, kun je voor oude bloedvlekken op je bank James Vlekkenwonder gebruiken.

Je brengt het middel aan op de bloedvlek en daarna leg je er een droge schone doek overheen. Zo kan het middel zich gelijkmatig verspreiden.

James vlekkenwonder

Laat het 12 uur inwerken. Je hoeft niet te wrijven of te boenen en je mengt het niet met water!

Kotsvlekken schoonmaken

Braaksel op een stoffen bank schoonmaken is een smerig klusje maar met het juiste stappenplan zo gebeurd.

Maagzuur is agressief voor textiel, zorg dus dat je de kotsvlekken meteen behandelt. Schep de kots eerst zo veel mogelijk op met een spatel of stuk karton, zodat er geen brei en stukjes meer liggen.

Nu er alleen nog een vochtvlek is, kun je deze behandelen met baking soda. Door een dikke laag baking soda op de vlek te strooien, wordt het vocht opgenomen. Laat de soda een kwartier liggen en zuig het daarna op met de stofzuiger.

Dep de vlek na met een vochtige doek. Het is heel belangrijk niet over de vlek te wrijven omdat je daarmee de vlek alleen maar hardnekkiger maakt.

Als de bank na deze behandeling is opgedroogd en de vlek is niet volledig weg of ruikt nog onfris, dan kun je de bank bewerken met de strijkijzer.

Maak een handdoek vochtig en leg deze over de vlek. In het reservoir van de strijkijzer doe je water en een klein beetje natuurazijn. Zet de strijkijzer op stoomstand en houdt deze ongeveer een centimeter boven de handdoek.

Stoom de vlek op deze manier een paar minuten lang. Hierna haal je de handdoek weg en laat je de bank goed opdrogen.

Chocoladevlekken verwijderen

Als je chocolade gemorst hebt op je stoffen bank geeft dit vieze vlekken. Om deze vlekken te verwijderen neem je Pampers babydoekjes.

Hoewel deze doekjes zacht zijn en een heerlijk frisse geur hebben, hebben ze een bijzonder krachtige reinigende werking.

Dep de vlek met een babydoekje en wrijf eventueel zacht er overheen. De vlek zal in een handomdraai weg zijn. 

Inktvlekken van pennen of viltstiften

Een vulpen laten vallen op een stoffen bank of kinderen die heerlijk met viltstiften aan de gang zijn geweest.

inktvlekken verwijderen
Inktvlekken verwijderen
permanent marker verwijderen
Stoffen bank schoonmaken

Om inktvlekken te verwijderen, gebruik alcohol. Dit is ontsmettingsalcohol dat je in 100ml flesjes bij de drogist kunt kopen.

Breng een klein beetje van deze alcohol aan op een schone droge doek en bewerk de vlek hiermee. Vervolgens kun je de inkt die je week gemaakt hebt met alcohol opzuigen met de tapijtreiniger.

Olievlekken en vetvlekken reinigen

Voor olie- of vetvlekken kun je afwasmiddel gebruiken. Afwasmiddel is werkt ontvettend en is veilig te gebruiken op de meeste stoffen.

Breng wat afwasmiddel aan op de vlek en giet er daarna een klein beetje bruisend water (spa rood) op.

Laat het even inwerken en dep daarna droog met een schone doek. Probeer niet te wrijven, hier kan de vlek erger van worden.

Ongeschikte middelen om je bank mee schoon te maken

Bovenstaande middelen kun je met een gerust hart gebruiken, maar er zijn ook heel wat schoonmaakmiddelen die sterk afgeraden worden als je je bank wilt schoonmaken.

Gebruik geen HG vlekkenspray. Dit middel heeft een blekende werking waardoor je je stoffen bank kunt verpesten. Het middel resulteert in uitgebleekte plekken op de stof.

Gebruik ook geen groene zeep of wasmiddel. Deze middelen moet je namelijk goed uitspoelen om geen hervervuiling (nieuwe vlekken) te creëren, wat lastig is als de hoes niet van de bank kan.

Je kunt namelijk niet met overvloedig water te werk gaan omdat de zitting dan te langzaam droogt en muf gaat ruiken.

Als laatste raad ik af allesreiniger, bleek of schoonmaakazijn te gebruiken om vlekken te verwijderen. Deze middelen kunnen de stof van de bank aantasten. 

3.8/5 (37 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

tapijt reinigen
Woonkamer
Zoe

Tapijt reinigen

Tapijt reinigen doe je met een tapijtreiniger, een apparaat dat water en reinigingsmiddel diep in de vezels sproeit en weer terug opzuigt. Deze methode verwijdert verschillende soorten vlekken en reinigt het hele tapijt grondig.

Lees verder »
Woonkamer
Zoe

Kachelruit Schoonmaken

Een kachelruit schoonmaken doe je met as of een theezakje. Doop een vochtige doek in de asla en poets hiermee de ruitjes schoon. Als je een theezakje gebruikt, neem je een gebruikt afgekoeld licht vochtig theezakje en wrijf je de ruitjes hiermee schoon.

Lees verder »
tapijt borstelen
Slaapkamer
Zoe

Hoe kun je vlekken uit tapijt verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Lees verder »
Houten vloer schoonmaken
Woonkamer
Zoe

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer kan geolied, gewast of gelakt zijn. Voor elke soort bewerking heb je een ander stappenplan nodig en andere schoonmaakmiddelen. Gebruik het juiste stappenplan en de juiste middelen om de vloer lang mooi te houden!

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: