poetsprins logo
leren bank

Leren bank schoonmaken

Een leren bank schoonmaken vergt wat kennis en kunde maar is geen lastige klus. Gebruik het geschikte stappenplan en de juiste middelen voor jouw leren bank om deze lang als nieuw te houden. 

Een leren bank schoonmaken begint met stofzuigen zodat je stof en vuil verwijdert. Daarna kun je vlekken verwijderen met speciale middelen voor lederen meubels. Zorg dat je 2 keer per jaar de leren bank een onderhoudsbeurt geeft met beschermende leer conditioner.

Om je leren meubelbekleding lang mooi te houden, is het reinigen en verzorgen ervan heel belangrijk. Lees dus verder om erachter te komen hoe je ook jouw bankstel als nieuw kunt houden!

Leren bank schoonmaken in 6 stappen

De informatie is niet alleen geschikt voor een leren bank maar ook voor stoelen of poefjes met lederen bekleding.

Benodigdheden:

 • Leder reiniger
 • 2 doeken
 • Lederverzorging
leren bank
Leren bank
royal leather cleaner
Royal leather cleaner

Stappenplan:

Benodigde tijd: 25 minuten

Algemeen stappenplan voor het reinigen van een bank of stoel met leren bekleding. Veilig te gebruiken voor meubels bekleed met PU en gepigmenteerd leder.

 1. Vuil en stof verwijderen

  Als je een leren bank gaat schoonmaken, begin dan met de leren bank te stofzuigen. Haal de stang van de stofzuiger en doe een meubelkopstuk erop. Het liefst een die een beetje zacht is aan de onderkant zodat je het leer niet krast. Zuig alle stof, haren en kruimels op. Stofzuig ook onder de kussens en tussen de randen bij de zitting en de leuning.
  bank stofzuigen

 2. Neem de bank vochtig af

  Na het stofzuigen neem je het leer af met een licht vochtige microvezeldoek. Gebruik geen schoonmaakmiddel en maak de doek vochtig met gekookt (en afgekoeld) of gedemineraliseerd water. Zo voorkom je vlekken van schoonmaakmiddel of kalk. Laat het vocht volledig opdrogen voordat je doorgaat naar de volgende stap.
  vochtig afnemen

 3. Leren bank reinigen met leather cleaner

  Breng leather cleaner aan op een zachte spons en knijp hier zachtjes in totdat er schuim ontstaat. Vervolgens poets je het meubelleder met een draaiende beweging. Zet niet veel kracht, want door hard boenen kan meubelleer beschadigen. De zachte spons wordt in de kit meegeleverd.
  leren bank schoonmaken

 4. Droog na met een doek

  Gebruik een droge schone zachte doek om de bank of stoel na te drogen. Wrijf niet te hard, maar dep of wrijf met een draaiende beweging zonder al te veel kracht te zetten. Na het drogen kan het leer nog vochtig aanvoelen. Laat de leather cleaner bij voorkeur een uur of twee drogen voordat je doorgaat met de volgende stap.
  leren bank schoonmaken

 5. Meubelleer voeden met lederverzorging

  Je kunt het beste de Royal leather care en protect gebruiken. Breng het middel aan op een zachte schone doek en wrijf het leder dun in. Zorg dat je het middel evenredig verspreidt en breng het nooit direct op het leer aan maar altijd met een doek. De geschikte doek hiervoor zit bij de Royal kit.
  leren bank schoonmaken

 6. Laat de bank drogen

  Zorg dat je de conditioner goed laat inwerken voordat je de bank weer in gebruik neemt. Doe het bijvoorbeeld ‘s avonds voor het slapen gaan en laat het de hele nacht inwerken.
  leren bank

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Vlekken op glad leren bank schoonmaken

Als je vlekken op je glad leren bank hebt, kun je deze het beste eerst proberen schoon te maken met een vochtige doek en eventueel een heel klein beetje groene zeep.

Je kunt de juiste variant gewoon online of bij de drogist. Zorg ervoor dat je het hele oppervlak schoonmaakt en niet alleen de vlek. Zo zorg je ervoor dat het gehele oppervlak egaal blijft.

Inktvlekken op je bank kun je behandelen met karnemelk. Sprenkel een klein beetje karnemelk op een microvezeldoek en dep hiermee de inktstreep weg. 

Zitten vlekken al langer op je leren bank en zijn ze ingedroogd? Dan kun je de leren bank schoonmaken met Royal leather cleaner, volgens bovenstaand stappenplan.

Royal leather cleaner is een sterk reinigend middel dat speciaal voor leer is ontwikkeld. Ook luxe meubelzaken bevelen Royal aan. Breng het aan op een spons en knijp erin totdat er schuim ontstaat.

royal leather cleaner
Royal leather cleaner
royal leather cleaner
Leather cleaner aanbrengen

Neem de kit, zodat je de leather cleaner en conditioner van hetzelfde merk hebt. Zo kun je eerst het oppervlak vlekvrij maken en daarna beschermen tegen nieuwe vlekken.

Daarnaast worden de juiste doeken en spons meegeleverd. Geschikt voor een leren bank maar ook voor leren stoelen.

Moeilijk te reinigen glad leer

Als je bank van open leer gemaakt is, wat glad leer is zonder coating, dan is vlekken verwijderen een lastige klus. Je kunt niet aan de slag gaan met vocht of schoonmaakmiddel omdat alles door het leer wordt opgenomen en dus nieuwe vlekken geeft.

Eigenlijk is de enige echte oplossing accepteren dat je bank er doorleefd uitziet. Het heeft ook wel weer wat, zo’n bank die je hele geschiedenis uitstraalt… 

Als het niet om open leer gaat maar je last hebt van slijtage of lelijke plekken, dan kun je naast het stappenplan dat je eerder las, kiezen voor een kleurhoudende lotion.

Hiermee kun je de kleur van het leer herstellen, wat kan helpen bij vlekken die niet met leather cleaner weggaan.

Kleurhoudende lotions

Royal leather care & color is een voorbeeld van zo’n kleurhoudend middel. Je kunt Royal care & color op Bol bestellen, check even de link voor accurate prijs en levertijd.

Dit middel is beschikbaar in 30 kleuren. De link komt uit op creme kleur, je kunt doorklikken naar andere kleuren, bijvoorbeeld zwart, bordeaux rood of cognac.

Handige schoonmaaktips voor leder

Koop de kleur die het dichtst in de buurt komt van de kleur van je leren bank en breng het middel met een zachte doek dun en egaal aan over de gehele bank.

Bewerk dus niet alleen de vlekken, maar neem alles mee. Anders heb je kans dat de plek waar je het middel aanbrengt anders van kleur wordt dan de rest van de bank.

Het mooie van dit spul is dat het leer niet alleen gevoed wordt maar ook bijgekleurd. Zeker als je donkere vlekken hebt en Royal Leather in een tint donkerder neemt dan de originele kleur van je bank, kun je de bank weer aardig egaal krijgen.

De vlek is dan niet verwijderd maar in feite maak je de rest van de bank dezelfde kleur als de vlek waardoor deze niet meer opvalt.

Belangrijk is ook om in één keer de hele bank te doen en niet in etappes te werken. Zorg dus dat je genoeg tijd neemt zodat je het in één keer af kan maken. Anders heb je kans dat het ene deel anders van kleur wordt dan het andere deel van de bank. 

Eventueel moet je het aanbrengen van care en color herhalen. Soms heeft het namelijk met één keer aanbrengen niet het gewenste resultaat.

Eigenschappen glad meubel leder

Meestal is het leder dat voor meubels gebruikt wordt PU leer of gepigmenteerd leer. PU leer is een gespleten leer dat gecoat is met polyurethaan (PU). Dit is een laagje dat het leder beschermt en ervoor zorgt dat je het met een milde zeep kunt schoonmaken.

Gepigmenteerd leer is leer dat niet gespleten is dus al z’n nerven nog heeft. Het leer is gecoat met een beschermende laag waardoor je het makkelijker kunt schoonmaken.

Over het algemeen gaat dit leder een stuk langer mee dan PU leer. Sommigen vinden dat PU leer geen echt leer is omdat het een samengesteld product is. Gepigmenteerd leer is wel 100% echt leder.

Sommige meubels zijn echter van ‘open’ leer gemaakt. Dit leer is niet gecoat maar geverfd op een manier dat de verf in het leer is getrokken.

Het leer voelt heerlijk zacht aan maar vocht en vlekken worden opgenomen door het leer waardoor het moeilijk schoon te krijgen is. Dit leer wordt niet vaak gebruikt.

Deze drie soorten meubelleer zien er in eerste instantie hetzelfde uit. Pas na jaren gebruik kun je het verschil zien. Van PU leder kan de bovenlaag, het PU, scheuren en bladderen terwijl gepigmenteerd leder mooi blijft.

Open leder zal redelijk snel vlekkerig worden, zelfs als je niet morst zal het zitvlak verkleuren door kleur van kleding en viezigheid.

Glad leren bank onderhouden

Ten eerste kun je de eerder genoemde Royal care & protect lederconditioner gebruiken. Behalve dit speciale spul, kun je ook babyolie gebruiken om je glad leren bank te onderhouden.

Doe wat babyolie op een microvezeldoek en smeer hiermee de bank egaal en dunnetjes in. Met een ronddraaiende beweging masseer je het oppervlak.

Babyolie is alleen geschikt voor gepigmenteerd leder, niet voor PU leer. Het kan namelijk niet voldoende intrekken waardoor er een laagje op het leer blijft liggen dat op je kleding zou kunnen komen.

Zorg ervoor dat je de gehele bank in één keer behandeld en dus niet in etappes te werk gaat. Anders heb je kans dat de ene kant anders van kleur wordt dan de andere kant van de bank.

Laat de babyolie een nacht intrekken, zodat je geen risico loopt dat het vlekken op je kleding geeft als je de bank weer in gebruik neemt.

Tevens is het belangrijk deze behandeling ongeveer 2 keer per jaar uit te voeren om je bank goed te onderhouden.

Ongeschikte middelen

Gebruik geen ontvettende schoonmaakmiddelen. Ga dus niet aan de slag met afwasmiddel of ontvettende spray. Ook allesreiniger, bleek en wasmiddel zijn uiterst ongeschikt.

Het is tevens belangrijk om te weten dat je de bank niet moet bewerken met schoenpoets. Veel mensen denken dat je, net als je schoenen, je bank kunt fatsoeneren met schoen- of lederpoets. Dit is een slecht idee.

Schoenpoets kan namelijk afgeven als je op de bank gaat zitten en schoenpoets vlekken krijg je niet of nauwelijks uit je kleren.

Daarnaast is het uiterst lastig om schoenpoets egaal op de bank aan te brengen vanwege het grote oppervlak. Riskeer dus niks en gebruik alleen speciale middelen die geschikt zijn voor meubels van leer.

Suède bank schoonmaken

Suède is leder met een veloursachtig oppervlak. Het is zacht door veel dunne kleine haartjes. Spijtig is wel dat het reinigen van dit soort leer zeer lastig is.

Bijna alle middelen zorgen ervoor dat de haartjes bijna verdwijnen waardoor het als het ware glad leer wordt. Ook kun je er niet met een spons of doek overheen wrijven omdat je daarmee ook de suède glad maakt.

Wat moet je wel doen? Lees het in mijn artikel over suède meubelleder schoonmaken.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je het beste een leren bank schoonmaken?

Een leren bank schoonmaken doe je met een speciale lederreiniger. Mijn voorkeur gaat uit naar Royal leather cleaner, omdat dit middel door luxe meubelzaken gebruikt wordt. Na het reinigen is het belangrijk om meubelleder te voeden. Gebruik hiervoor Royal care en protect.

Met welke middelen kun je een leren bank schoonmaken?

Meubels met lederen bekleding, zoals een stoel of bank, kun je schoonmaken met een speciale leather cleaner, bijvoorbeeld van het merk Royal furniture care. Je kunt vlekken ook verwijderen met een heel klein beetje groene zeep maar wees voorzichtig dat je het middel egaal verspreidt, niet te nat maakt en goed uitpoetst.

Hoe kies ik de juiste kleur kleurhoudende conditioner?

De juiste kleur is de kleur die het dichtst bij de originele kleur van je bank komt. Bekijk het kleurenpallet van Royal care & color op je smartphone zonder dat de nachtmodus aanstaat en zorg dat je scherm niet te donker is. Houdt je smartphone met kleurenpallet naast je bank en kies de kleur die het meest overeenkomt.

Hoe vaak moet je leren bekleding onderhouden?

Een tot twee keer per jaar is het beste voor het behoud van kleur en soepelheid van leder. Volg het stappenplan van reinigen en voeden dus ongeveer eens per half jaar.

4.4/5 (8 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

tapijt reinigen
Woonkamer
Zoe

Tapijt reinigen

Tapijt reinigen doe je met een tapijtreiniger, een apparaat dat water en reinigingsmiddel diep in de vezels sproeit en weer terug opzuigt. Deze methode verwijdert verschillende soorten vlekken en reinigt het hele tapijt grondig.

Lees verder »
Woonkamer
Zoe

Kachelruit Schoonmaken

Een kachelruit schoonmaken doe je met as of een theezakje. Doop een vochtige doek in de asla en poets hiermee de ruitjes schoon. Als je een theezakje gebruikt, neem je een gebruikt afgekoeld licht vochtig theezakje en wrijf je de ruitjes hiermee schoon.

Lees verder »
tapijt borstelen
Slaapkamer
Zoe

Hoe kun je vlekken uit tapijt verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Lees verder »
Houten vloer schoonmaken
Woonkamer
Zoe

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer kan geolied, gewast of gelakt zijn. Voor elke soort bewerking heb je een ander stappenplan nodig en andere schoonmaakmiddelen. Gebruik het juiste stappenplan en de juiste middelen om de vloer lang mooi te houden!

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: