Leren bank schoonmaken

huis schoonmaken

Een leren bank schoonmaken vergt wat kennis en kunde maar is geen lastige klus. Een leren bank kan van glad leder zijn of suède. De twee soorten leder vereisen een verschillende aanpak wat betreft schoonmaak. Gebruik het geschikte stappenplan en de juiste middelen voor jouw type leren bank om deze lang als nieuw te houden. 

Een leren bank schoonmaken begint met stofzuigen zodat je stof en vuil verwijderd. Daarna kun je vlekken verwijderen met speciale middelen voor lederen meubels. Zorg dat je 2 keer per jaar de leren bank een onderhoudsbeurt geeft met beschermende leer conditioner.

Eigenschappen glad meubel leder

Meestal is het leder dat voor meubels gebruikt wordt PU leer of gepigmenteerd leer. PU leer is een gespleten leer dat gecoat is met polyurethaan (PU). Dit is een laagje dat het leder beschermt en ervoor zorgt dat je het met een milde zeep kunt schoonmaken. Gepigmenteerd leer is leer dat niet gespleten is dus al z’n nerven nog heeft. Het leer is gecoat met een beschermende laag waardoor je het makkelijker kunt schoonmaken. Sommige meubels zijn echter van ‘open’ leer gemaakt. Dit leer is niet gecoat maar geverfd op een manier dat de verf in het leer is getrokken. Het leer voelt heerlijk zacht aan maar vocht en vlekken worden opgenomen door het leer waardoor het moeilijk schoon te krijgen is. 

Vuil en stof verwijderen glad leren bank

Als je een leren bank gaat schoonmaken, begin dan met de leren bank te stofzuigen. Haal de stang van de stofzuiger en doe een meubelkopstuk erop. Het liefst een die een beetje zacht is aan de onderkant zodat je het leer niet krast. Zuig alle stof, haren en kruimels op. Stofzuig ook onder de kussens en tussen de randen bij de zitting en de leuning.

Na het stofzuigen neem je het leer af met een licht vochtige microvezeldoek. Gebruik geen schoonmaakmiddel en maak de doek vochtig met gekookt of gedemineraliseerd water. Zo voorkom je vlekken van schoonmaakmiddel of kalk. 

Boeklancering

De pure paniek in de ogen van mijn vriend als ik hem vraag iets schoon te maken.. Niet omdat hij niet wil maar omdat hij simpelweg niet weet hoe. 

Mijn schoonmaakboek zorgt er voor dat je makkelijk en snel je huis goed schoon kunt krijgen. 

Wil jij een berichtje ontvangen zodra het boek af is?

Zoe met schoonmaakmiddelen

Vlekken op glad leren bank schoonmaken

Als je vlekken op je glad leren bank hebt, kun je deze het beste eerst proberen schoon te maken met een vochtige doek en eventueel een heel klein beetje groene zeep. Zorg ervoor dat je het hele oppervlak schoonmaakt en niet alleen de vlek. Zo zorg je ervoor dat het gehele oppervlak egaal blijft. Inktvlekken op je bank kun je behandelen met karnemelk. Sprenkel een klein beetje karnemelk op een microvezeldoek en wrijf hiermee de inktstreep weg. 

Zitten de vlekken al langer op je leren bank en zijn ze ingedroogd? Dan kun je de leren bank schoonmaken met Keralux. Keralux is een sterk reinigend middel dat speciaal voor gepigmenteerd leer is ontwikkeld. Een set van dit spul kost 34 euro en bestaat uit een reinigingsmiddel en een beschermingsmiddel. Check Bol.com – Keralux voor huidige prijs en levertijd. Zo kun je eerst het oppervlak vlekvrij maken en daarna beschermen tegen nieuwe vlekken. Volg de volgende stappen:

  1. Breng Keralux reinigingsmiddel aan op de bij de set geleverde spons. Wrijf hiermee over het lederen meubel. Verspreidt het middel gelijkmatig over de gehele oppervlakte, niet alleen de vlek. Gebruik geen water.
  2. Laat het reinigingsmiddel goed opdrogen. Dit duurt ongeveer 2 uur.
  3. Gebruik de bijgeleverde zachte doek om de beschermende lotion op de bank aan te brengen. Doe een beetje van het middel op de doek en smeer het leren oppervlak hiermee in. 
  4. Laat dit goed inwerken voordat je de bank weer in gebruik neemt. Doe het bijvoorbeeld ‘s avonds voor het slapen gaan en laat het de hele nacht inwerken. Door Keralux wordt geadviseerd deze stappen 2 keer per jaar uit te voeren om je bank lang als nieuw te houden.

Moeilijk te reinigen glad leer

Als je bank van open leer gemaakt is, wat glad leer is zonder coating, dan is vlekken verwijderen een lastige klus. Je kunt Keralux niet gebruiken voor dit type leer. Je kunt niet aan de slag gaan met vocht of schoonmaakmiddel omdat alles door het leer wordt opgenomen en dus nieuwe vlekken geeft. Eigenlijk is de enige echte oplossing accepteren dat je bank er doorleefd uitziet. Het heeft ook wel weer wat, zo’n bank die je hele geschiedenis uitstraalt… 

Wil je toch je leren bank schoonmaken of enigszins fatsoeneren, dan kun je een leer conditioner gebruiken. Royal leather care & color is een voorbeeld van zo’n middel. Je kunt het voor €14,95 bij Bol.com bestellen (check even de link voor accurate prijs en levertijd Bol.com – Royal Leather). Dit middel is beschikbaar in 30 kleuren. Koop de kleur die het dichtst in de buurt komt van de kleur van je leren bank en breng het middel met een zachte doek dun en egaal aan over de gehele bank. Bewerk dus niet alleen de vlekken, maar neem alles mee. Anders heb je kans dat de plek waar je het middel aanbrengt anders van kleur wordt dan de rest van de bank.

Het mooie van dit spul is dat het leer niet alleen gevoed wordt maar ook bijgekleurd. Zeker als je donkere vlekken hebt en Royal Leather in een tint donkerder neemt dan de originele kleur van je bank, kun je de bank weer aardig egaal krijgen. De vlek is dan niet verwijderd maar in feite maak je de rest van de bank dezelfde kleur als de vlek waardoor deze niet meer opvalt. Belangrijk is ook om in één keer de hele bank te doen en niet in etappes te werken. Zorg dus dat je genoeg tijd neemt zodat je het in één keer af kan maken. Anders heb je kans dat het ene deel anders van kleur wordt dan het andere deel van de bank. 

Glad leren bank onderhouden

Ten eerste kun je het eerder genoemde Keralux conditioner gebruiken. Kijk even naar de paragraaf ‘Vlekken op glad leren bank verwijderen’ om te kijken hoe je het middel gebruikt. Behalve dit speciale spul, kun je ook babyolie gebruiken om je glad leren bank te onderhouden. Doe wat babyolie op een microvezeldoek en smeer hiermee de bank egaal en dunnetjes in. Met een ronddraaiende beweging masseer je het oppervlak. Zorg ervoor dat je de gehele bank in één keer behandeld en dus niet in etappes te werk gaat. Anders heb je kans dat de ene kant anders van kleur wordt dan de andere kant van de bank. Laat de babyolie een nacht intrekken, zodat je geen risico loopt dat het vlekken op je kleding geeft als je de bank weer in gebruik neemt. Tevens is het belangrijk deze behandeling ongeveer 2 keer per jaar uit te voeren om je bank goed te onderhouden.

Middelen waarmee je een glad leren bank niet kunt schoonmaken

Gebruik geen ontvettende schoonmaakmiddelen. Ga dus niet aan de slag met afwasmiddel of ontvettende spray. Ook allesreiniger, bleek en wasmiddel zijn uiterst ongeschikt. Het is tevens belangrijk om te weten dat je de bank niet moet bewerken met schoenenpoets. Veel mensen denken dat je, net als je schoenen, je bank kunt fatsoeneren met schoen- of lederpoets. Dit is een slecht idee. Schoenpoets kan namelijk afgeven als je op de bank gaat zitten en schoenpoets vlekken krijg je niet of nauwelijks uit je kleren. Daarnaast is het uiterst lastig om schoenpoets egaal op de bank aan te brengen vanwege het grote oppervlak. Riskeer dus niks en gebruik alleen speciale middelen die geschikt zijn voor meubels van leer. Als laatste raad ik sterk af om azijn of HG producten te gebruiken. Dit zijn bijtende middelen die het leer kunnen beschadigen. 

Suède bank schoonmaken

Suède is leder met een veloursachtig oppervlak. Het is zacht door veel dunne kleine haartjes. Spijtig is wel dat het reinigen van dit soort leer zeer lastig is. Alle vettige middelen zorgen ervoor dat de haartjes bijna verdwijnen waardoor het als het ware glad leer wordt. Ook kun je er niet met een spons of doek overheen wrijven omdat je daarmee ook de suède glad maakt. Wat moet je wel doen?

1. Stofzuig de suède bank

Haal de kussens van de bank en als de zitvlak kussens los zitten, haal je deze er ook af. Zet een meubel mondstuk op de kop van de stofzuiger en stofzuig de bank. Stofzuig ook tussen de leuningen en stofzuig de zitting ook goed. Zo zorg je ervoor dat alle stof en vuil schoongemaakt wordt.

2. Vlekken verwijderen suède bank

Als je vlekken hebt op het suède, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te reinigen. Als de vlek van vocht is dep je de vlek droog met een droge zachte schone doek. Vaak is dit al genoeg als je er snel bij bent, onafhankelijk van het soort vocht dat je gemorst hebt. Ontstaat er toch een vlek? Dan kun je deze behandelen met verschillende middelen, afhankelijk van de soort vlek.

  • Vetvlekken op een suède bank verwijder je met terpentine. Doe wat terpentine op een droge doek en dep de vlek. Hierna strooi je er talkpoeder op zodat het vocht wordt opgenomen. De vetvlek zal weg zijn. 
  • Rode wijn vlekken op een suède bank verwijder je pertinent niet met zout, witte wijn of azijn. Deze middelen geven namelijk alleen maar nieuwe vlekken. Je kunt het best een schone handdoek nat maken met koud water en deze op de vlek leggen. Laat deze liggen totdat de handdoek helemaal is opgedroogd. De rode wijn is in de handdoek getrokken. 
  • Overige vlekken kun je verwijderen met 70% of 90% isopropylalcohol, wat ontsmettingsalcohol is dat je bij de drogist kunt kopen. Doe een beetje alcohol op een droge doek en dep de vlek hiermee in. Wrijf voorzichtig heen en weer totdat de vlek opgelost is. 

3. Borstel het suède

Suede heeft haartjes en de suède bank ziet er het mooist uit als deze haartjes opgeborsteld zijn. Hiervoor kun je een speciale borstel kopen met rubber haren die ervoor zorgen dat het leer op een verfijnde manier behandeld wordt. Zo’n borstel kun je kopen op Bol.com voor €16,50, maar check altijd even Bol.com – Suede borstel voor accurate prijzen. 

4. Bescherm de suède bank

Spray de bank in met impregnerende spray voor suède. Je kunt hiervoor spray nemen die voor schoenen ontwikkeld is. Schud de spray eerst heel goed. Zorg ervoor dat je van minimaal 30 centimeter afstand het middel op de bank sprayt. Als je het vanaf dichterbij doet, kun je vlekken maken. Het middel moet op het oppervlak nevelen. Laat het middel minimaal een half uur drogen voordat je de bank weer in gebruik neemt. 

Waarmee moet je je suède bank niet schoonmaken?

Zorg ervoor dat je niet aan de slag gaat met schoonmaakazijn, HG producten of allesreiniger. Dit zijn middelen die misschien een vlekje kunnen oplossen maar gegarandeerd nieuwe vlekken maken die je nooit meer weg krijgt. 

5/5 (2 Reviews)

Lees verder:

Woonkamer
Zoe

Kachelruit Schoonmaken

Een kachelruit schoonmaken doe je met as of een theezakje. Doop een vochtige doek in de asla en poets hiermee de ruitjes schoon. Als je een theezakje gebruikt, neem je een gebruikt afgekoeld licht vochtig theezakje en wrijf je de ruitjes hiermee schoon.

Lees verder »
Vloerbedekking
Slaapkamer
Zoe

Hoe kun je vlekken uit tapijt / vloerbedekking verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Lees verder »
Houten vloer schoonmaken
Woonkamer
Zoe

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer kan geolied, gewast of gelakt zijn. Voor elke soort bewerking heb je een ander stappenplan nodig en andere schoonmaakmiddelen. Gebruik het juiste stappenplan en de juiste middelen om de vloer niet te verpesten. Naast wekelijkse schoonmaakbeurten, onderhoud je de vloer 2 keer per jaar met olie of boenwas.

Lees verder »
TV scherm
Woonkamer
Zoe

TV scherm schoonmaken

Je televisiescherm schoonmaken kun je het beste doen door te beginnen met afstoffen. Gebruik hiervoor een schone Swiffer Duster of een statisch stofdoekje. Hierna kun je de randen en de voet van de televisie schoonmaken met een vochtige microvezeldoek. Zorg dat je de doek goed uitwringt zodat er geen water op of in de TV druppelt.

Lees verder »

Andere categorieen:

Meer over:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.