poetsprins logo

Kachelruit Schoonmaken

Een houtkachel is heerlijk in de winter. Een gezellig vuurtje en wat extra warmte op koude dagen. Zo nu en dan merk je echter dat je de vlammen haast niet meer door het ruitje kunt zien kunt zien. Een kachelruit schoonmaken, hoe doe je dat?

Een kachelruit schoonmaken doe je met as uit de asla. Doop een vochtige doek in de asla en poets hiermee de ruitjes schoon. Het makkelijkst is om de ruit uit de kachel te halen en plat neer te leggen. Na het poetsen afnemen met een schone vochtige doek.

Lees hieronder een gedetailleerd stappenplan met de beste methode voor het schoonmaken van een kachelruit. Doe er je voordeel mee, zodat je kunt blijven genieten van de prachtige vlammen!

Kachelruit schoonmaken in 4 stappen

Eerder heb ik een uitgebreid experiment gedaan waarin ik 10 middelen getest heb. Onderstaande benodigdheden en stappenplan zijn als beste uit de test gekomen.

Dit heb je nodig:

 • Doek of keukenpapier
 • Water
 • As
 • Extra doek

Het stappenplan:

Benodigde tijd: 20 minuten

Algemeen stappenplan voor kachelruitjes schoonmaken. Eenvoudig, zonder agressieve middelen en super goedkoop!

 1. Laat de kachel afkoelen

  Zorg dat je pas gaat schoonmaken als de kachel helemaal afgekoeld is. Heb je ‘m net gebruikt? Wacht dan minimaal een etmaal, maar het liefst twee dagen. Dan weet je zeker dat er geen smeulend as meer in de kachel ligt.

 2. Doop een vochtige doek in as

  De doek hoeft maar licht vochtig te zijn. Je kunt een zachte doek of keukenpapier nemen. Ik heb Nalys keukenpapier gebruikt, dat extra sterk is en niet snel scheurt. Het gaat erom dat as aan de doek blijft plakken, niet om de combinatie van as en water.
  kachelruitje schoonmaken met as

 3. Poets de ruitjes schoon

  Met de vochtige doek met as wrijf je de ruitjes schoon. Je kunt dit doen terwijl de ruitjes in de kacheldeur zitten. Ik heb ze eruit gehaald voor optimaal resultaat, maar dat is niet perse nodig.
  kachelruitje schoonmaken met as

 4. Optioneel: afnemen met een vochtige doek

  Als de ruitjes een beetje stoffig zijn geworden, kun je de ruitjes en deurtjes afnemen met een vochtige doek. Je kunt ze ook even afspoelen en afdrogen.
  schone kachelruitjes

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Middelen kachelruit schoonmaken

Bekijk mijn uitgebreide test met 10 methoden via deze link. Uit de test kwamen een aantal middelen die heel goed werkten. Als beste uit de test kwam as, gewoon uit de asla. Dit zie je in bovenstaand stappenplan omschreven.

Kachelruit schoonmaken met as

Voor
Na

Een kachelruit schoonmaken met as is effectief, makkelijk én goedkoop. Hierboven zie je de voor en na foto van toen ik het uit aan het testen was.

Een gebruikt theezakje werkt ook

Voor
Na

Zet een lekkere kop thee voor jezelf en gooi het zakje niet weg maar gebruik deze om de zwarte aanslag van het glas te poetsen. Je hebt geen doeken of andere schoonmaakmiddelen nodig.

kachelruit schoonmaken met thee

Wacht totdat het zakje een beetje afgekoeld is zodat je je vingers er niet aan brandt. Zorg dat je niet te hard poetst, want dan kan het zakje stuk gaan en ligt de thee overal.

HG kachelruitjes reiniger

Voor
Na
HG kachelruitjes reiniger

De HG kachelruitjes reiniger heeft veel weg van de HG oven, grill en barbecue reiniger. Het is een witte schuimspray dat zwarte aanslag, roet en vet grondig reinigt. Ik heb het getest en het middel werkt goed.

HG kachelruitjes reiniger is een spray die je een paar minuten in moet laten werken. Als het kan, haal dan de ruitjes uit de kacheldeur, zodat ze plat kunnen liggen en de spray beter kan inwerken.

kachelruit schoonmaken met HG

De kachel moet afgekoeld zijn voordat je aan de slag gaat. Op de verpakking staat aangegeven dat de spray 5 minuten moet inwerken, maar ik heb ervaren dat net iets langer (10 min) beter werkt.

Poetsen met soda korrels

Voor
Na

Als je iets wilt schoonmaken met soda, ben je vast gewend een sopje te maken met dit schoonmaakmiddel. Voor de kachelruitjes doe je dit niet maar gebruik je juist de korrels. Hierdoor wordt het een soort scrub.

Doe wat losse schoonmaaksoda in een kommetje. In een ander kommetje doe je een laagje water. Vervolgens doop je een doek in het water en knijp je deze een beetje uit zodat de doek alleen een beetje vochtig is.

kachelruit schoonmaken met soda

Doop de vochtige doek daarna in de schoonmaaksoda zodat er wat van die witte korrels aan blijven plakken. Hiermee scrub het aangeslagen glas schoon.

Het is wederom het handigst om de ruitjes uit de deur te halen. Als dit niet kan, kun je beter voor as of thee gaan, gezien de soda korrels nogal wat troep kunnen geven.

Methoden die niet werken

 • Dasty
 • Mr Muscle keukenreiniger (en andere keukenontvetters)
 • Ammonia
 • Azijn

Zoals je kunt lezen in de test die ik gedaan heb, werken deze vier methoden totaal niet. Het maakte niet uit hoe lang ik poetste of hoe lang ik het middel liet inwerken, de kachelruit werd niet schoon.

Ik heb overigens diezelfde ruitjes nog eens met as schoongemaakt en toen werden ze wel schoon. Het waren met bovenstaande vier middelen dus niet toevallig extreem vieze ruitjes.

Tips als je een houtkachel hebt

Tip 1: Laat de schoorsteen jaarlijks vegen

Het is essentieel de schoorsteen elk jaar te laten vegen. Dit laat je doen door een schoorsteenveger, iemand die gespecialiseerd is in het schoonmaken van schoorstenen.

Zorg er tevens voor dat je een veegbewijs krijgt elke keer als de schoorsteen geveegd is. Het is niet alleen schoner om de schoorsteen te laten vegen, je hebt ook aanzienlijk minder kans op een schoorsteenbrand.

Mocht er toch een schoorsteenbrand ontstaan, dan ben je alleen verzekerd als je een veegbewijs hebt dat aantoont dat je de schoorsteen elk jaar hebt laten vegen.

Tip 2: Verbrand alleen droog hout

Als je een houtkachel hebt, verbrand dan alleen hout. En niet zomaar hout, maar brandhout dat droog is. Hierdoor beperk je rookvorming en stinkt de rook die uit je schoorsteen komt minder.

Er komt tevens minder fijnstof vrij, wat beter is voor je gezondheid en het milieu.

Voorkom daarnaast dat je geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout stookt. Bewerkt hout geeft meer stank, moeilijker te reinigen aanslag op de kachelruitjes en de rook is nog ongezonder en slechter voor het milieu.

Tip 3: Maak de kachelruitjes regelmatig schoon

Wanneer je de kachelruitjes elk jaar schoonmaakt, voorkom je dat het extreem veel werk is om ze schoon te krijgen. Minder roet betekent namelijk minder poetswerk!

Daarnaast is het wel zo lekker als de kachelruit elke start van de winter schoon is zodat je lekker naar de vlammen kunt kijken.

Tip 4: Ledig de asla regelmatig

asla legen

Zorg ervoor dat je de asla regelmatig leegt. Zo voorkom je extreme ophoping van as en is de la makkelijker te legen. Het legen van de asla doe je als je de kachel een paar dagen niet gebruikt hebt.

Gestookt brandhout blijft namelijk heel erg lang smeulen, soms onzichtbaar. Zuig de houtkachel niet uit met de stofzuiger! Deze kan namelijk vlam vatten (mijn schoonmoeder spreekt uit ervaring). As gaat bij het restafval.

Tip 5: Maak rondom de houtkachel schoon

Rondom de houtkachel vormt zich ook roet. De schouw kan zwart uitslaan en de vloer om de kachel heeft ook heel wat te verduren. De houtkachel zelf zal ook zwart worden aan de buitenkant.

Maak de vloer schoon volgens een stappenplan dat voor jouw vloer geschikt is en poets de buitenkant van de kachel minimaal eens per jaar met een spons en schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld Cif.

Kachelruit schoonmaken van een pelletkachel

Een pelletkachel is de moderne variant van een houtkachel. Er vind een fysieke verbranding plaats en door een afvoerpijp of schoorsteen worden rook en fijnstof afgevoerd.

Het grote verschil tussen een pelletkachel en houtkachel is hetgeen dat je verbrand. In een houtkachel verbrand je hout, in een pelletkachel verbrand je pellets.

Pellets zijn kleine samengeperste houtkorrels die er uitzien als konijnenvoer. Ze hebben een schonere verbranding en geven meer warmte per kilogram dan brandhout.

Gezien de schonere verbranding, heb je ook aanzienlijk minder last van zwarte kachelruitjes. Het schoonmaken van de pelletkachel is heel eenvoudig.

Begin met de pelletkachel van binnen te stofzuigen met een speciale asstofzuiger of bouwstofzuiger. Ledig de asla regelmatig en zuig deze verder uit met de asstofzuiger. Door het as te verwijderen, wordt de kachelruit al meteen een stuk schoner.

De kachelruit schoonmaken van een pelletkachel doe je met een stuk keukenpapier en water. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, maar gewoon vochtig afnemen en klaar is kees.

Ruit van een gaskachel of gashaard schoonmaken

De kachelruit schoonmaken van een gashaard hoeft gelukkig helemaal niet vaak. Doordat gas heel schoon verbrandt, heb je geen last van roet en andere zwarte aanslag.

Belangrijk is om altijd de handleiding van jouw gashaard erbij te pakken en goed door te lezen! Het kan een hele klus zijn om de kachelruit te demonteren en het is essentieel dat je dit goed doet zodat je de haard niet beschadigd.

Demonteer de kachelruit zoals in de handleiding van jouw gaskachel omschreven is. Vervolgens kun je de kachelruit schoonmaken met kookplaat reiniger.

HG kookplaat intensief reiniger

Breng wat kookplaat reiniger aan op een schone droge doek. Wrijf de ruit in en neem het vervolgens af met een schone vochtige doek. Daarna opwrijven met een droge doek of stuk keukenpapier.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je het beste een kachelruit schoonmaken?

Het eenvoudigst is de kachelruit schoonmaken met as of een theezakje. Wil je echter een glanzend resultaat, dan werkt soda heel goed. Doop een vochtige doek in een bakje met korrels schoonmaaksoda (liefst Driehoek kristal soda). Wrijf hiermee de ruitjes schoon.

Kun je een kachelruit schoonmaken met as?

Kachelruit schoonmaken met as werkt fantastisch. Doop een vochtige doek in de asla en poets hiermee de ruitjes schoon. Heel eenvoudig.

Hoe kun je een kachelruit schoonmaken met thee?

Neem een gebruikt afgekoeld theezakje dat nog slechts licht vochtig is en poets hiermee de ruitjes schoon. Zo eenvoudig is het.

Kun je een kachelruit schoonmaken met Dasty?

Nee, ik heb het getest en Dasty werkt super slecht als reiniger voor kachelruitjes.

Hoe maak je een kachelruit van een gaskachel schoon?

Een ruit van een gaskachel kun je reinigen met een vochtige doek en eventueel een beetje kookplaatreiniger.

4.4/5 (8 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

tapijt reinigen
Woonkamer
Zoe

Tapijt reinigen

Tapijt reinigen doe je met een tapijtreiniger, een apparaat dat water en reinigingsmiddel diep in de vezels sproeit en weer terug opzuigt. Deze methode verwijdert verschillende soorten vlekken en reinigt het hele tapijt grondig.

Lees verder »
tapijt borstelen
Slaapkamer
Zoe

Hoe kun je vlekken uit tapijt verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Lees verder »
Houten vloer schoonmaken
Woonkamer
Zoe

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer kan geolied, gewast of gelakt zijn. Voor elke soort bewerking heb je een ander stappenplan nodig en andere schoonmaakmiddelen. Gebruik het juiste stappenplan en de juiste middelen om de vloer lang mooi te houden!

Lees verder »
TV scherm
Woonkamer
Zoe

TV scherm schoonmaken

Je televisiescherm schoonmaken kun je het beste doen door te beginnen met afstoffen. Gebruik hiervoor een schone Swiffer Duster of een statisch stofdoekje. Hierna kun je de randen en de voet van de televisie schoonmaken met een vochtige microvezeldoek.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: