Kachelruit Schoonmaken

huis schoonmaken

Een houtkachel is heerlijk in de winter. Een gezellig vuurtje en wat extra warmte op koude dagen. Zo nu en dan merk je echter dat je de vlammen haast niet meer door het ruitje kunt zien kunt zien. Een kachelruit schoonmaken, hoe doe je dat?

Een kachelruit schoonmaken doe je met as of een theezakje. Doop een vochtige doek in de asla en poets hiermee de ruitjes schoon. Als je een theezakje gebruikt, neem je een gebruikt afgekoeld licht vochtig theezakje en wrijf je de ruitjes hiermee schoon.

Ik heb alle tips van het internet uitgetest en de beste manier uiteengezet. Nu hoef je niet meer zelf te zoeken, maar weet je precies wat wel en niet werkt. Doe er je voordeel mee, zodat je kunt blijven genieten van de prachtige vlammen achter je kachelruit.

Benodigdheden kachelruit schoonmaken

 • Doek
 • Water
 • As
 • Extra doek

Kachelruit schoonmaken stappenplan

Benodigde tijd: 20 minuten.

Algemeen stappenplan voor kachelruitjes schoonmaken. Eenvoudig, zonder agressieve middelen en super goedkoop!

 1. Laat de kachel afkoelen

  Zorg dat je pas gaat schoonmaken als de kachel helemaal afgekoeld is. Heb je ‘m net gebruikt? Wacht dan minimaal een etmaal, maar het liefst twee dagen. Dan weet je zeker dat er geen smeulend as meer in de kachel ligt.

 2. Doop een vochtige doek in as

  De doek hoeft maar licht vochtig te zijn. Het gaat erom dat as aan de doek blijft plakken, niet om de combinatie van as en water.
  kachelruitje schoonmaken met as

 3. Poets de ruitjes schoon

  Met de vochtige doek met as wrijf je de ruitjes schoon. Je kunt dit doen terwijl de ruitjes in de kacheldeur zitten. Ik heb ze eruit gehaald voor optimaal resultaat, maar dat is niet perse nodig.
  kachelruitje schoonmaken met as

 4. Optioneel: afnemen met een vochtige doek

  Als de ruitjes een beetje stoffig zijn geworden, kun je de ruitjes en deurtjes afnemen met een vochtige doek.

 5. Optioneel: poetsen met soda korrels

  Hoewel de methode met soda niet de minste moeite kost, heeft het wel de mooiste glans. Het is niet goed op de foto’s te zien, maar door een vochtige doek in korrels soda te dopen en hiermee de ruitjes te polijsten, worden ze werkelijk blinkend schoon. Houd de stofzuiger bij de hand om de korrels op te zuigen na het poetsen.

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen kachelruit schoonmaken

In de tabel vind je een overzicht van tien middelen en methoden die ik getest heb om mijn kachelruitjes schoon te maken. Verderop zie je een uitleg van hoe je het middel gebruikt en foto’s van het resultaat. Ik heb de ruitjes uit de deuren van de houtkachel gehaald voor dit experiment. Je ziet dus op elke foto slechts één van de zeven ruitjes van een kacheldeur.

Tabel met overzicht van middelen

MiddelMethodeResultaat*MoeitePrijs**
AsVochtige doek in as dopen en ruitjes schoon wrijvenZeer goedZeer weinig€0,00
TheeMet een nat theezakje over de ruitjes wrijvenZeer goedZeer weinig€0,50
DastyRuitjes insprayen, spray laten inwerken, poetsen met vochtige sponsSlechtWeinig€2,49
HG kachelruitjes reinigerRuitjes insprayen, spray in laten werken, poetsen met vochtige sponsGoedGem.€7,99
Brasso koperpoetsKoperpoets aanbrengen op zachte doek en ruitjes schoon poetsenGoedVeel€1,69
StaalwolKachelruit schoonmaken door te poetsen met staalwolGoedVeel€1,49
AzijnRaampjes inwrijven met azijn, even laten inwerken, daarna poetsen met vochtige doekZeer slechtGem.€0,45
AmmoniaRaampjes inwrijven met ammonia, even laten inwerken, daarna poetsen met vochtige doekZeer slechtVeel€0,65
Mr Muscle keukenontvetterRuitjes insprayen, spray laten inwerken, poetsen met vochtige sponsSlechtWeinig€2,09
SodaSchoonmaaksoda aanbrengen op vochtige spons en daarmee ruitjes poetsenZeer goedVeel€1,99

Resultaten zijn aangegeven op een 5-punt schaal:

 • Zeer slecht = ‘geen merkbaar verschil’
 • Slecht = ‘enige verlichting van de roet op het ruitje’
 • Matig = ‘doorzichtigheid van het ruitje is verbeterd maar nog steeds geen resultaat om over naar huis te schrijven’
 • Goed = ‘mooi resultaat maar het middel of methode heeft nadelen’
 • Zeer goed = ‘ruitje is volledig doorzichtig geworden, de methode is een aanrader’

*Resultaat is de doorzichtigheid van het ruitje na behandeling met het genoemde product volgens de genoemde methode. Producten zijn getest op ruitjes van een houtkachel. De houtkachel gebruikt voor dit experiment heeft twee deurtjes met elk zeven ruitjes. De ruitjes zijn ongeveer aan dezelfde mate van hitte blootgesteld en bedekt met roet van dezelfde verbranding.
**Prijzen zijn gebaseerd op mijn aankopen in 2020 voor dit experiment bij Bol, Blokker, Kruidvat, Albert Heijn en Wibra. Prijzen kunnen verschillen per winkel en aankoopmoment.

Kachelruit schoonmaken met as

Een kachelruit schoonmaken met as is verreweg de goedkoopste manier. Daarnaast heb je de benodigdheden altijd in huis! Doop een vochtige doek of stuk vochtig keukenpapier in het as en wrijf hier het ruitje mee schoon.

kachelruitje schoonmaken met as
kachelruitje schoonmaken met as

Het resultaat van de kachelruit schoonmaken met as is verbazingwekkend goed. Zie hieronder de voor en na foto. Daarnaast kost het heel weinig moeite. Je hoeft niet naar de winkel om een speciaal spulletje te kopen en je hoeft niet te zoeken in huis naar de benodigdheden.

Voor
Na

Kachelruit schoonmaken met thee

Zet een kopje thee voor jezelf. Welke thee je maar lekker vindt. Doop het theezakje in het hete water en leg het daarna even apart. Ik heb Earl Grey genomen van Twinings, maar de smaak of het merk zou niet uit moeten maken.

kachelruit schoonmaken met thee

Als het theezakje enigszins afgekoeld is, poets je er het kachelruitje mee. Houd het zakje vast alsof je iets met een sponsje gaat schoonmaken. Wrijf het roet weg, je hoeft niet veel kracht te zetten.

Het resultaat van een kachelruit schoonmaken met thee is super. Hieronder zie je de voor en na foto. Het kost weinig moeite en gaat super eenvoudig. Let er wel op dat je niet te hard poetst en dat het theezakje enkel licht vochtig is. Anders krijg je bruine druppels en scheurt het zakje. Dit was bij mij het geval… de thee lag overal. Doe dit dus met beleid.

Voor
Na

Ruitjes van de kachel schoonmaken met Dasty

Dasty is een heel intens schoonmaakmiddel. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt schoon met Dasty. Gebruik Dasty alleen op ondergronden die bestand zijn tegen heftige schoonmaakmiddelen (dus niet je natuurstenen aanrechtblad of eikenhouten tafel). Trek tevens altijd schoonmaakhandschoenen aan om je huid en nagels te beschermen.

kachelruit schoonmaken met dasty

Spray de ruitjes royaal in met Dasty. Laat het middel een paar minuten inwerken. Vervolgens poets je de ruitjes met een vochtige doek of spons.

Het resultaat van kachelruitjes schoonmaken met Dasty is teleurstellend, zoals je op de foto’s hieronder kunt zien. Dasty is geen aanrader om je kachelruit mee schoon te maken.

Voor
Na

HG kachelruitjes reiniger

Voor nagenoeg elk probleem in het huishouden heeft HG wel een oplossing. Zo heeft het merk ook een speciale kachelruitjes reiniger ontwikkeld. Hun slogan is ‘Doet wat het belooft’. Hieronder zie je of het in het geval van de kachelruitjes reiniger ook opgaat…

HG kachelruitjes reiniger

HG kachelruitjes reiniger

HG kachelruitjes reiniger is een speciaal schoonmaakmiddel voor het verwijderen van zwarte aanslag van ruiten van een houtkachel.

HG kachelruitjes reiniger

HG kachelruitjes reiniger is een spray die je een paar minuten in moet laten werken. Ik vind het ’t handigst de ruitjes uit de kacheldeur te halen, zodat ze plat kunnen liggen en de spray beter kan inwerken.

kachelruit schoonmaken met HG

Zorg dat de kachel afgekoeld is. Spray de koude of hooguit lauwe raampjes in met HG kachelruitjes reiniger. Laat het middel 10 minuten inwerken en neem de ruitjes vervolgens af met een vochtige spons.

Op de verpakking staat 5 minuten laten inwerken. Het werkt echter beter als je het iets langer laat inwerken en eventueel nog een keertje extra insprayt voordat je het afneemt. Droog de ruitjes af met een stuk keukenpapier of oude theedoek. Zo zorg je voor een streeploos schoon resultaat. HG kachelruitjes reiniger is super effectief en het ruikt ok. Zet wel even een raampje open, want het is niet super lekker als de hele huiskamer naar het middel ruikt.

Voor
Na

Kachelraam schoonmaken met koperpoets

Koperpoets kennen de meeste mensen als Brasso. Brasso is de koperpoets variant van de zilverpoets Silvo. Heel bekend en heel ouderwets. Je kunt het kopen bij verschillende supermarkten en bij huishoudwinkels zoals Blokker.

kachelruit schoonmaken met koperpoets

Breng wat koperpoets aan op een doek en poets hiermee over de kachelruitjes totdat ze schoon zijn. Spoel het ruitje vervolgens af of neem het af met een vochtige doek om restant poets te verwijderen.

Wederom is het handig als je de ruitjes uit de deur van je kachel kunt halen voor deze methode. Het afspoelen van de ruitjes wordt anders een heel lastige opdracht. Je kunt ze, als je het raam niet eruit kunt halen, ook afnemen met een vochtige doek na het poetsen met koperpoets. Het resultaat is erg goed. Het kost relatief weinig moeite, maar je moet wel even poetsen en zorgen dat je de poets goed afneemt, anders laat het een doffe waas achter.

Voor
Na

Ruit van de kachel poetsen met staalwol

Staalwol heeft een lichte polijstende werking. Het is uiterst geschikt om verschillende dingen in huis mooi schoon te krijgen. Bijvoorbeeld RVS wordt prachtig schoon en glanzend als je het poetst met staalwol. Je zou er splinters van in je vingers kunnen krijgen dus als je ermee gaat schoonmaken, is het raadzaam om schoonmaakhandschoenen aan te doen.

kachelruit schoonmaken met staalwol

Knip een stuk staalwol met een schaar die bot mag worden. Je kunt het niet afscheuren. Vervolgens poets je de kachelruitjes met een prop staalwol, zonder schoonmaakmiddel en zonder water.

Ik heb de ruitjes plat neergelegd om overal goed bij te kunnen, maar deze methode kun je ook toepassen terwijl de kachelruitjes nog in het deurtje zitten. Het resultaat is erg goed, zoals je hieronder kunt aanschouwen. Het kost echter wel best wat moeite. Je moet redelijk stevig poetsen om alle aanslag te verwijderen.

Voor
Na

Kachelruitjes reinigen met azijn

Azijn is een goede ontvetter en wordt voor heel veel huishoudelijke taakjes gebruikt. Doordat azijn zuur is, heeft het een reinigende werking. Daarnaast is het relatief milieuvriendelijk. Een nadeel is dat het nogal intens en niet erg lekker ruikt, vind ik. Zet dus een raampje open voor deze methode.

kachelruit schoonmaken met azijn

Giet wat azijn op een stuk keukenpapier en dep hiermee op de ruitjes. Azijn moet je royaal en puur aanbrengen. Laat het vervolgens een paar minuten inwerken. Daarna poetsen met een spons of doek.

Het resultaat is super slecht. Er is gewoon geen merkbaar verschil nadat azijn op de aanslag heeft ingewerkt. Ik heb vervolgens het glaasje gepoetst met soda en daarna was ie alsnog schoon. Het ligt er dus niet aan dat ik toevallig een erg hardnekkig ruitje had.

Voor
Na

Kachelruit schoonmaken met ammoniak

Bij gebruik van ammoniak is het belangrijk dat je een geschikt oppervlak kiest om op schoon te maken. Of leg bijvoorbeeld een vuilniszak op tafel voor je begint. Zet ook een raampje open, want het inademen van de dampen van ammoniak is niet prettig en niet gezond. Trek tevens schoonmaakhandschoenen aan om je handen te beschermen.

kachelruit schoonmaken met ammonia

Breng ammonia aan op een stuk keukenpapier en dep hiermee op de kachelruitjes zodat het middel op de ruitjes kan inwerken. Laat de ammonia een paar minuten rusten op het glas. Daarna poetsen.

Het resultaat is net als in het geval van azijn super slecht. Niet alleen wordt het ruitje helemaal niet schoon, ammonia stinkt ook nog eens verschrikkelijk. Echt niet aan te raden!!

Voor
Na

Kachelraam schoonmaken met Mr Muscle

Mr Muscle keukenontvetter is een degelijk schoonmaakmiddel voor in de keuken. Mijn schoonvader heeft er ook wel eens de kachelruitjes mee schoongemaakt. Het zou ook kunnen met andere keukenontvetters, bijvoorbeeld van Dubro of Dettol. Ik weet echter niet zeker of het resultaat hetzelfde zal zijn, want ik heb alleen Mr Muscle keukenreiniger spray getest op de kachelruit.

kachelruit schoonmaken met Mr muscle

Spray de ruitjes royaal in met Mr Muscle. Laat het middel een paar minuten inwerken. Vervolgens boenen met een schuurspons en afnemen met een vochtige doek.

Het resultaat is slecht met Mr Muscle. Het is een fantastische keukenreiniger, maar absoluut niet een goede optie als het om een kachelruit schoonmaken gaat.

Voor
Na

Kachelraampjes reinigen met Soda

Normaal gesproken maak je een sopje met soda als je iets wilt gaan schoonmaken. In dit geval doe je dat niet! Doe wat losse schoonmaaksoda in een kommetje. In een ander kommetje doe je een laagje water. Vervolgens doop je een doek in het water en knijp je deze een beetje uit zodat de doek slechts licht vochtig is. Doop de vochtige doek daarna in de schoonmaaksoda zodat er wat van die witte korrels aan de spons plakken.

kachelruit schoonmaken met soda

Met de vochtige doek en soda wrijf je de ruitjes schoon. Je gebruikt de kristal soda op deze manier als een soort schuurmiddel. Zo kun je roet wegpoetsen.

Gezien het om de korrels gaat, zou je ook keukenzout of baking soda moeten kunnen gebruiken. Ik heb alleen schoonmaaksoda getest. Het resultaat is super, zoals je hieronder kunt zien. Daarnaast werden de ruitjes super glanzend. Iets wat met de andere middelen niet lukte.

Voor
Na

Tips als je een houtkachel hebt

Tip 1: Laat de schoorsteen jaarlijks vegen

Het is essentieel de schoorsteen elk jaar te laten vegen. Dit laat je doen door een schoorsteenveger, iemand die gespecialiseerd is in het schoonmaken van schoorstenen. Zorg er tevens voor dat je een veegbewijs krijgt elke keer als de schoorsteen geveegd is. Het is niet alleen schoner om de schoorsteen te laten vegen, je hebt ook aanzienlijk minder kans op een schoorsteenbrand. Mocht er toch een schoorsteenbrand ontstaan, dan ben je alleen verzekerd als je een veegbewijs hebt dat aantoont dat je de schoorsteen elk jaar hebt laten vegen.

Tip 2: Verbrand alleen droog hout

Als je een houtkachel hebt, verbrand dan alleen hout. En niet zomaar hout, maar hout dat droog is. Hierdoor beperk je rookvorming en stinkt de rook die uit je schoorsteen komt minder.

Er komt tevens minder fijnstof vrij, wat beter is voor je gezondheid en het milieu. Voorkom daarnaast dat je geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout stookt. Bewerkt hout geeft meer stank, moeilijker te reinigen aanslag op de kachelruitjes en de rook is nog ongezonder en slechter voor het milieu.

Tip 3: Maak de kachelruitjes regelmatig schoon

Wanneer je de kachelruitjes elk jaar schoonmaakt, voorkom je dat het extreem veel werk is om ze schoon te krijgen. Minder roet betekent namelijk minder poetswerk! Daarnaast is het wel zo lekker als de kachelruit elke start van de winter schoon is zodat je lekker naar de vlammen kunt kijken.

Tip 4: Ledig de asla regelmatig

asla legen

Zorg ervoor dat je de asla regelmatig leegt. Zo voorkom je extreme ophoping van as en is de la makkelijker te legen. Het legen van de asla doe je als je de kachel een paar dagen niet gebruikt hebt.

Gestookt hout blijft namelijk heel erg lang smeulen, soms onzichtbaar. Zuig de houtkachel niet uit met de stofzuiger! Deze kan namelijk vlam vatten (mijn schoonmoeder spreekt uit ervaring). As gaat bij het restafval.

Tip 5: Maak rondom de houtkachel schoon

Rondom de houtkachel vormt zich ook roet. De schouw kan zwart uitslaan en de vloer om de kachel heeft ook heel wat te verduren. De houtkachel zelf zal ook zwart worden aan de buitenkant. Maak de vloer schoon volgens een stappenplan dat voor jouw vloer geschikt is en poets de buitenkant van de kachel minimaal eens per jaar met een spons en schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld Cif.

Kachelruit schoonmaken van een pelletkachel

Een pelletkachel is de moderne variant van een houtkachel. Er vind een fysieke verbranding plaats en door een afvoerpijp of schoorsteen worden rook en fijnstof afgevoerd. Het grote verschil tussen een pelletkachel en houtkachel is hetgeen dat je verbrand. In een houtkachel verbrand je hout, in een pelletkachel verbrand je pellets. Pellets zijn kleine samengeperste houtkorrels die er uitzien als konijnenvoer. Ze hebben een schonere verbranding en geven meer warmte per kilogram dan hout.

Gezien de schonere verbranding, heb je ook aanzienlijk minder last van zwarte kachelruitjes. Het schoonmaken van de pelletkachel is heel eenvoudig. Begin met de pelletkachel van binnen te stofzuigen met een speciale asstofzuiger. Ledig de asla regelmatig en zuig deze verder uit met de asstofzuiger. Door het as te verwijderen, wordt de kachelruit al meteen een stuk schoner.

De kachelruit schoonmaken van een pelletkachel doe je met een stuk keukenpapier en water. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, maar gewoon vochtig afnemen en klaar is kees.

Ruit van een gaskachel of gashaard schoonmaken

De kachelruit schoonmaken van een gashaard hoeft gelukkig helemaal niet vaak. Doordat gas heel schoon verbrandt, heb je geen last van roet en andere zwarte aanslag. Belangrijk is om altijd de handleiding van jouw gashaard erbij te pakken en goed door te lezen! Het kan een hele klus zijn om de kachelruit te demonteren en het is essentieel dat je dit goed doet zodat je de haard niet beschadigd.

Demonteer de kachelruit zoals in de handleiding van jouw gaskachel omschreven is. Vervolgens kun je de kachelruit schoonmaken met kookplaat reiniger. Breng wat HG kookplaat intensief reiniger aan op een schone droge doek. Wrijf de ruit in en neem het vervolgens af met een schone vochtige doek. Daarna opwrijven met een droge doek of stuk keukenpapier.

HG kookplaat intensief reiniger

HG kookplaat intensief reiniger

HG kookplaat intensief reiniger is een geschikt schoonmaakmiddel om een kookplaat mee schoon te maken. Tevens ideaal voor het reinigen van de ruit van een gaskachel.

HG kookplaat intensief reiniger

Veelgestelde vragen

Hoe kun je het beste een kachelruit schoonmaken?

Het eenvoudigst is de kachelruit schoonmaken met as of een theezakje. Wil je echter een glanzend resultaat, dan werkt soda heel goed. Doop een vochtige doek in een bakje met korrels schoonmaaksoda (liefst Driehoek kristal soda). Wrijf hiermee de ruitjes schoon.

Kun je een kachelruit schoonmaken met as?

Kachelruit schoonmaken met as werkt fantastisch. Doop een vochtige doek in de asla en poets hiermee de ruitjes schoon. Heel eenvoudig.

Hoe kun je een kachelruit schoonmaken met thee?

Neem een gebruikt afgekoeld theezakje dat nog slechts licht vochtig is en poets hiermee de ruitjes schoon. Zo eenvoudig is het.

Kun je een kachelruit schoonmaken met Dasty?

Nee, ik heb het getest en Dasty werkt super slecht als reiniger voor kachelruitjes.

Hoe maak je een kachelruit van een gaskachel schoon?

Een ruit van een gaskachel kun je reinigen met een vochtige doek en eventueel een beetje kookplaatreiniger.

5/5 (4 Reviews)

Bekijk meer artikelen:

beddengoed wassen

Beddengoed wassen

Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.

Lees verder »
kleding binnenstebuiten

Donkere was wassen

Donkere was wassen doe je door de was in de wasmachine te doen en deze te laten draaien op het synthetica wasprogramma. Selecteer een temperatuur van 30 graden en voeg wasmiddel voor donkere was toe en eventueel natuurazijn. Gebruik beslist geen wit wasmiddel.

Lees verder »
witte was uithangen

Witte kleding wassen

Witte kleding wassen doe je op 30 of 40 graden met wasmiddel voor de witte was. Sorteer de kleding nauwkeurig, zodat het niet gemengd wordt met andere kleuren. Gekleurde kleding kan namelijk afgeven en de witte was verpesten.

Lees verder »
kleding binnenstebuiten keren

Bonte was wassen

Bonte was wassen doe je door kleur en materiaal te selecteren en de was in de wasmachine te wassen op 30 graden. Gebruik het synthetica wasprogramma om kleding schoon te krijgen en lang mooi te houden. Kies voor vloeibaar wasmiddel voor gekleurde was.

Lees verder »
gaspitten van gasfornuis halen

Gaspitten schoonmaken

Gaspitten schoonmaken doe je door ze van het gasfornuis te halen en te laten weken in teiltje met heet water en afwasmiddel. Vervolgens kun je zowel de branderkelken als de deksels poetsen met een spons. Stop de gaspitten nooit in de vaatwasser!

Lees verder »

Douchekop ontkalken

Een douchekop ontkalken kun je het makkelijkst doen met schoonmaakazijn. Giet een flinke scheut in een teiltje en vul verder aan met warm water. Leg de douchekop erin en laat deze een nachtje weken. Daarna poetsen met een sponsje en weg is de kalk!

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.