poetsprins logo
Houten vloer schoonmaken

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer schoonmaken vergt enige kennis. Je moet weten wat voor houten vloer je hebt en welke middelen je kunt gebruiken. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat een houten vloer geen laminaat betreft. Een houten vloer, ook wel parket genoemd, betekent dat de vloerplanken van echt hout zijn, gemaakt van echte bomen.

Een houten vloer schoonmaken doe je door eerst goed te stofzuigen met de borstelstand van de stofzuiger. Hierna kun je de vloer dweilen met Woca natuurzeep, een speciaal schoonmaakmiddel voor houten vloeren. Wring de dweil altijd goed uit zodat je vochtvlekken voorkomt.

Tip: Met Woca natuurzeep maak je de houten vloer veilig schoon. Download het stappenplan en bewaar of print het, zodat je aan de slag kunt zodra het product binnen is.

Er zijn verschillende soorten hout die voor parketvloeren gebruikt worden, zoals eiken of grenen. De houtsoort niet zo zeer van belang, de bewerking wel. Een houten vloer kan onbewerkt, gelakt, geolied of met was bewerkt zijn. Lees hieronder alle informatie die je nodig hebt om jouw type houten vloer veilig te reinigen.

Geoliede houten vloer schoonmaken

Een parketvloer kun je herkennen aan dat de nerven van het hout goed zichtbaar zijn. De vloer is vaak heel licht glanzend; het heeft een soort zijdeglans. Nadat je stofgezogen hebt, ga je deze reinigen volgens onderstaande methode.

De methode is geschikt voor zowel geoliede houten vloeren als voor gezeepte of hardwax afgewerkte vloeren.

Dit heb je nodig:

 • Woca Natural Soap – Cleaning and protection of oiled wood
 • Vileda mop met pedaalsysteem
 • Extra emmer
 • Optioneel: gedemineraliseerd water in plaats van kraanwater

Naast dat Woca natuurzeep reinigt, heeft het ook een beschermende werking waardoor vuil minder gemakkelijk in het hout trekt. De beschermende werking komt doordat natuurzeep het hout ook enigszins voedt. Het laat een soort film achter op het hout waardoor het hout beschermd wordt en niet uitdroogt. 

Je hebt de Vileda mopset en een extra emmer nodig voor deze klus omdat je in één emmer sop maakt met Woca natuurzeep en de ander vult met schoon water om de mop in uit te spoelen. De zogenaamde two-bucket-method.

Je kunt het beste gedemineraliseerd water gebruiken in plaats van kraanwater. Gedemineraliseerd water is ontdaan van kalk en andere mineralen, waardoor je geen risico hebt dat er kalkkringen op het hout ontstaan. 

Dit ga je doen:

Benodigde tijd: 45 minuten

Hieronder vind je een veilig en effectief stappenplan voor het schoonmaken van geoliede, gewaxte en gezeepte houten vloeren, waarmee je ook jouw houten vloer weer kunt laten stralen.

 1. Stofzuig de vloer

  Begin altijd met stofzuigen zodat je het grofste vuil, zand en stof verwijderd hebt voordat je met water en zeep gaat reinigen. Gebruik de borstelstand van de stofzuiger om krassen te voorkomen. Om echt al het stof op te nemen, kun je na het stofzuigen de vloer vegen met een stofwisser voor de vloer, bijvoorbeeld van Swiffer. stofzuigen

 2. Maak een sopje in emmer 1

  Neem een emmer en vul deze met 125ml Woca natuurzeep voor geoliede houten vloeren en 5 liter koud of lauw (gedemineraliseerd) water. Sopje maken

 3. Vul de tweede emmer met 5L water

  Deze dient als spoelemmer, zodat je de dweil na het aanbrengen van schoonmaakmiddel goed kunt uitspoelen voordat je verder gaat met de volgende vierkante meters vloer. sopje maken met soda

 4. Leg een vuilniszak met handdoek neer

  Zet de emmers op een handige plek in de ruimte zodat je deze niet te vaak hoeft te verplaatsen. Leg eerst een vuilniszak neer en daarop een handdoek. Zo voorkom je dat gelekt water een afdruk van de emmer op het hout achterlaat.vloer dweilen

 5. Dweil de houten vloer met zeep

  Doop de mop in de emmer met sop en wring deze goed uit. Breng het sop licht schuimend op de vloer aan. Elke paar vierkante meter spoel je de mop goed uit in je emmer met spoelwater, emmer 2. Doop vervolgens de dweil weer in de emmer met sop, wring uit en dweil de volgende paar vierkante meter. Herhaal dit totdat je de gehele houten vloer schoongemaakt hebt.Laminaat Dweilen

 6. Vul een emmer met schoon water

  Gooi beide emmers leeg in de WC of gootsteen en spoel ze goed om. Vul vervolgens één van de twee met schoon water en voeg geen zeep toe. Zet deze wederom op een tactische plek bovenop een vuilniszak met handdoek. Dweil uitspoelen

 7. Dweil de vloer na met een schone mop

  Neem de tweede mop en klik deze op de stok. Dweil de gehele vloer na met het schone water. Zorg dat je elke paar vierkante meter je dweil goed uitspoelt en uitwringt. De vloer moet zeker niet te nat worden bij deze stap. Met de schone mop en het schone water verwijder je al het sop en losgekomen vuil. Probeer met de nerf van het hout mee te dweilen voor een extra schoon en streeploos resultaat.Laminaat dweilen met vloerwisser

 8. Laat de vloer minimaal 30 minuten drogen

  De houten vloer moet helemaal droog zijn voordat je er weer op gaat lopen. Dit duurt gemiddeld een half uur, maar je kunt langer wachten zodat je zeker weet dat al het vocht opgedroogd is. Laminaat Dweilen

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Gelakte houten vloer reinigen

Je kunt gelakt parket herkennen aan de (meestal) hoogglans afwerking. Ook de gelakte parketvloer of parketvloer afgewerkt met vernis kun je het beste eerst stofzuigen voordat je gaat reinigen.

Stofzuigen doe je met de zachte borstelstand, zodat je de kans op krassen verkleint. Voor het schoonste resultaat, stofwis je de vloer na het stofzuigen. Vervolgens kun je verder met de vloer reinigen.

Het reinigen gaat hetzelfde als bovenstaand stappenplan, alleen dan vervang je de eerder aanbevolen Woca natuurzeep door Woca Vinyl and Lacquer soap.

Deze zeep is speciaal ontwikkeld voor het veilig en effectief reinigen en beschermen van met lak of vernis afgewerkte vloeren.

Volg verder de stappen zoals eerder beschreven, waarbij je twee emmers en twee moppen neemt zodat je de dweil elke paar vierkante meter goed kunt uitspoelen en de gehele vloer kunt nadweilen met schoon water. De link naar de geschikte mop vind je bovenaan het stappenplan.

Zo maak je onbewerkt hout schoon

Een onbewerkte houten vloer is heel zeldzaam en het schoonmaken heel eenvoudig. Het gemak zit ‘m erin dat je er eigenlijk niet zoveel mee kunt.

Je kunt de vloer goed stofzuigen maar je mag de vloer beslist niet dweilen of met enig ander vocht of schoonmaakmiddel schoonmaken. Omdat het hout onbewerkt is, neemt het ‘t vocht op. Hierdoor kan je vochtkringen krijgen of zelfs schimmels.

Houd de vloer dus te allen tijde droog. Een onbewerkte houten vloer kun je in de boenwas zetten om zijn natuurlijke ruwe uitstraling te bewaren en de vloer toch een beetje te beschermen. Lees verderop in dit artikel wat boenwas doet en hoe je boenwas aanbrengt.

Boenwas houten vloer schoonmaken

Het is belangrijk om een boenwas vloer meerdere malen per week te stofzuigen, zodat zand en vuil geen kans krijgt om in de was te gaan zitten en de vloer te beschadigen.

Een houten vloer die afgewerkt is met boenwas kun je niet nat reinigen. Je kunt de vloer dus niet dweilen en als je met je natte paraplu binnenkomt, zal het water lelijke kringen geven. Wees dus heel voorzichtig met vocht.

Maak hiermee je houten vloer NIET schoon

Soda en azijn zijn ongeschikte middelen

Je houten vloer schoonmaken met azijn is een slecht idee en de houten vloer schoonmaken met schoonmaakazijn een nóg slechter idee. Azijn heeft een ontkalkende werking en zou de vloer kunnen doen uitdrogen en beschadigen.

Soda heeft een ontvettende werking. Hout dient een beetje vettig te zijn, sterker nog, als je een geoliede of boenwas houten vloer hebt, is het vet nou juist hetgeen dat je vloer beschermt. Niet ontvetten dus. 

Gevolgen van het gebruiken van azijn of soda zijn witte kringen op het hout, barsten in het hout vanwege uitdroging en verkleuring. 

Een stoomreiniger kan de vloer beschadigen

Een houten vloer mag niet met een stoomreiniger schoongemaakt worden. Stoom kan door de hitte en het vocht het hout uitdrogen. Door uitdroging kan het hout gaan krimpen waardoor er kieren tussen de planken kunnen ontstaan en in het hout kunnen scheurtjes komen. 

Intensief reinigen

Een houten vloer intensief reinigen hoeft slechts 1 keer per jaar ter onderhoud, of vaker als je vindt dat de vloer heel erg vies is. Dit stappenplan is voor een geoliede houten vloer, boenwas vloer en gelakte parket vloer.

Onbewerkt hout mag je niet met het volgende plan reinigen. Begin wederom met grondig stofzuigen.

Stappenplan voor intensieve reiniging

Voor het intensief reinigen van een houten vloer gebruik je Woca Inteniefreiniger. Je vult, net als in het stappenplan bovenaan de pagina, twee emmers met 5 liter water en voegt aan één van de twee 125ml reinigingsmiddel toe.

 1. Poets de vloer met de intensiefreiniger. Dit doe je door een schone witte katoenen doek door het sopje te halen, uit te wringen en daarmee het hout te bevochtigen. Het dient niet kletsnat te worden, maar wel evenredig en geheel vochtig.
 2. Spoel de doek elke paar vierkante meter uit, haal opnieuw door het water met reinigingsmiddel, wring uit en poets de volgende paar vierkante meters vloer. Laat het middel 10 tot 15 minuten inwerken
 3. Na de inwerktijd van ongeveer een kwartier neem je schoon water zonder schoonmaakmiddel en ga je de vloer moppen. Gebruik hier een schone dweil voor en zorg dat je al het vuil en schoonmaakmiddel opneemt.
 4. Spoel en wring de mop regelmatig tussentijds uit. Laat vervolgens de vloer goed drogen (ongeveer 4 uren bij kamertemperatuur).
 5. Als je klaar bent met het stappenplan voor intensief reinigen, ga je de vloer voeden. Hierover meer in de volgende paragrafen.

Houten vloer onderhouden

Geoliede houten vloer onderhouden

Gebruik voor het onderhouden van een geoliede houten vloer een speciale onderhoudsolie voor houten vloeren. Een geoliede houten vloer moet je ongeveer één keer per jaar behandelen met onderhoudsolie.

Begin met de vloer intensief te reinigen zoals in de alinea’s hierboven beschreven is. Daarna ga je de volgende stappen uitvoeren:

Tip: de onderhoudsolie voor houten vloeren is vloeibaar. Om het gelijkmatig over de vloer te verspreiden, kun je het in een sprayflacon kopen. Zo kun je de olie op het hout laten nevelen.

Deze methode is beter omdat je de kans op verkleuring nihil maakt en ook meer eer van je werk hebt omdat je de olie even kunt laten inwerken voordat je het uitwrijft. Als de olie even heeft ingewerkt is de vloer beter tegen vuil bestand. 

 • Wrijf met een zachte schone katoenen doek en onderhoudsolie over de houten vloer met de nerf van het hout mee. Elke vierkante meter breng je een beetje nieuwe olie aan en ga je het volgende gedeelte van de vloer bewerken. Let op dat je niet een te dikke laag aanbrengt. Dit kan ervoor zorgen dat het middel niet helemaal in het hout trekt en daardoor op de vloer blijft liggen. Dit wordt een beetje plakkerig en trekt meer stof en vuil aan.

Tip 1: Werk van de hoek van de kamer naar de deur toe zodat je niet over het net geoliede oppervlak hoeft te lopen (het beste is om het een paar uur in te laten werken).

Tip 2: Neem een kussentje voor onder je knieën, want het is een ouderwets arbeidsintensief klusje. 

 • Met een schone zachte doek moet de olie ook weer uitgeboend worden. Uitboenen betekent dat je overtollige olie opneemt en de rest nog eens goed in het hout masseert. Wederom doe je uitboenen met de nerf van het hout mee. 

Laat de vloer minimaal 4 uur tot rust komen voordat je er weer overheen gaat wandelen. Zorg dat de vloer 48 uur niet in contact komt met water. Om de vloer extra te beschermen, voer je na 48 uur het stappenplan bovenaan dit artikel uit, het dweilen van de vloer met natuurzeep.

Boenwas houten vloer onderhouden

Je kunt een boenwas houten vloer onderhouden en beschermen met boenwas. Boenwas is verkrijgbaar in vloeibare en vaste vorm en bestaat onder andere uit bijenwas. Het is een heel zacht voedend middel dat een prachtige natuurlijke uitstraling geeft aan hout.

Daarnaast kun je met boenwas oppervlakkige vlekken en krassen wegwerken. Om de houten vloer als nieuw te houden, is het aan te raden 2x per jaar boenwas aan te brengen.

Volg hetzelfde stappenplan als hierboven beschreven is voor geoliede houten vloeren onderhouden alleen vervang onderhoudsolie door boenwas. Boenwas kan niet op de vloer gesprayd worden, dus breng je de boenwas op een doek aan en ga je hiermee het hout inwrijven.

Vloer bewerken met boenmachine

Mocht je niet direct veel tijd of zin hebben om de hele vloer op je knietjes in te smeren met boenwas, dan kun je ook een machine hiervoor huren of kopen. De apparaten zijn best groot, dus bedenk voor aanschaf of je plek hebt om het item te stallen.

Als je een dergelijk apparaat gebruikt hoef je niet te bukken en geen spierballen te kweken. Je krijgt er meerdere schijven bij, waardoor je de één kunt gebruiken om de boenwas aan te brengen en de ander om de boenwas uit te wrijven. 

3.5/5 (27 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

tapijt reinigen
Woonkamer
Zoe

Tapijt reinigen

Tapijt reinigen doe je met een tapijtreiniger, een apparaat dat water en reinigingsmiddel diep in de vezels sproeit en weer terug opzuigt. Deze methode verwijdert verschillende soorten vlekken en reinigt het hele tapijt grondig.

Lees verder »
Woonkamer
Zoe

Kachelruit Schoonmaken

Een kachelruit schoonmaken doe je met as of een theezakje. Doop een vochtige doek in de asla en poets hiermee de ruitjes schoon. Als je een theezakje gebruikt, neem je een gebruikt afgekoeld licht vochtig theezakje en wrijf je de ruitjes hiermee schoon.

Lees verder »
tapijt borstelen
Slaapkamer
Zoe

Hoe kun je vlekken uit tapijt verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Lees verder »
TV scherm
Woonkamer
Zoe

TV scherm schoonmaken

Je televisiescherm schoonmaken kun je het beste doen door te beginnen met afstoffen. Gebruik hiervoor een schone Swiffer Duster of een statisch stofdoekje. Hierna kun je de randen en de voet van de televisie schoonmaken met een vochtige microvezeldoek.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: