Houten vloer schoonmaken

huis schoonmaken

Een houten vloer schoonmaken doe je door eerst goed te stofzuigen met de borstelstand van de stofzuiger. Hierna kun je de vloer dweilen met een sopje van gedemineraliseerd water en speciaal schoonmaakmiddel voor houten vloeren. Wring de dweil altijd goed uit zodat je vochtvlekken voorkomt. 

Een houten vloer schoonmaken vergt enige kennis. Je moet weten wat voor houten vloer je hebt en welke middelen je kunt gebruiken. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat een houten vloer geen laminaat betreft. Laminaat schoonmaken is niet moeilijk, dat kun je gewoon doen met een sopje van water en allesreiniger of laminaatreiniger. Nu verder over houten vloeren. Een houten vloer, ook wel parket genoemd, betekent dat de vloerplanken van echt hout zijn, gemaakt van echte bomen. Er zijn verschillende soorten hout die voor parketvloeren gebruikt worden, zoals eiken of grenen. Voor het schoonmaken van parket, is de houtsoort niet zo zeer van belang, de bewerking wel. Parket kan onbewerkt, gelakt, geolied of met was bewerkt zijn. Elk van deze vier opties heeft een ander stappenplan nodig om het parket schoon te maken zonder het te beschadigen.

Alle houten vloeren kun je stofzuigen. Voordat je gaat reinigen, stofzuig je de hele vloer grondig. Gebruik de borstelstand van de stofzuiger om krassen te voorkomen. Om echt al het stof op te nemen, kun je na het stofzuigen de vloer vegen met een stofwisser voor de vloer. 

Geoliede houten vloer schoonmaken

Een parketvloer van geolied hout kun je herkennen aan dat de nerven van het hout goed zichtbaar zijn en dat de kleur diep is. De kleur is aanzienlijk dieper dan wanneer het hout onbewerkt is. De vloer is heel licht glanzend; het heeft een soort zijdeglans. Nadat je de geoliede parketvloer stof gezogen hebt, ga je deze dweilen. 

De benodigdheden voor een geoliede houten vloer schoonmaken zijn:

 • Een dweil: neem een vloerwisser van Leifheit met een platte dweil die je van de stok af kunt halen. Dit type dweil is het meest geschikt omdat het oppervlak van de dweil waarmee je over de vloer gaat plat is, waardoor vocht en reinigingsmiddel evenredig verspreid wordt. Daarnaast kun je de dweil van de stok afhalen, waardoor je deze goed kunt uitwringen. Dit is essentieel omdat overvloedig water lelijke vlekken en kringen kan maken op een geoliede houten vloer.
 • Gedemineraliseerd water: gebruik gedemineraliseerd water in plaats van kraanwater. Gedemineraliseerd water is ontdaan van kalk en andere mineralen, waardoor je geen risico hebt dat er kalkkringen op het hout ontstaan. 
 • Natuurzeep: natuurzeep is een heel zacht schoonmaakmiddel dat geschikt is om een geoliede houten vloer mee schoon te maken. Je kunt bijvoorbeeld Woca natuurzeep nemen. Bestel Woca natuurzeep op Bol.com – Woca natuurzeep. Het merk Woca heeft verschillende schoonmaakproducten, speciaal ontwikkeld voor houten vloeren. Gebruik 5ml natuurzeep op 1L gedemineraliseerd water. Naast dat natuurzeep reinigt, heeft het ook een beschermende werking waardoor vuil minder gemakkelijk in het hout trekt. De beschermende werking komt doordat natuurzeep het hout ook enigszins voedt. Natuurzeep laat een film achter op het hout waardoor het hout beschermd wordt en niet uitdroogt. 

Als je de benodigdheden bij de hand hebt, kun je beginnen het stappenplan uit te voeren. 

 1. Maak een sopje van 2L gedemineraliseerd water en 10ml natuurzeep. Je kunt je emmer of teiltje waarin je het sop gemaakt hebt het beste op 1 plek in de ruimte laten staan. Zo voorkom je dat je door de hele ruimte spettert. 
 2. Leg onder de emmer of teil een vuilniszak met handdoek eroverheen om te voorkomen dat gemorst water in de vloer trekt. 
 3. Doop de dweil in het sopje en wring deze heel goed uit. Je dweil moet bijna droog aanvoelen voordat je ermee over de vloer strijkt. Overvloedig water kan vlekken geven, ook als het gedemineraliseerd water is.
 4. Dweil de geoliede houten vloer door met de dweil zigzaggend over de oppervlakte te gaan. Probeer met de nerf van het hout mee te bewegen. Elke 2 á 3 vierkante meter spoel en wring de dweil uit.
 5. Droog de vloer na met een droge theedoek of handdoek en loop niet over de vloer zolang deze vochtig is. 

Vloer gelakt parket schoonmaken

Je kunt gelakt parket herkennen aan de hoogglans afwerking. Ook de gelakte parketvloer of parketvloer met vernis kun je het beste eerst stofzuigen voordat je gaat reinigen. Stofzuigen doe je met de zachte borstelstand, zodat je de kans op krassen verkleint. Na het stofzuigen, ga je de vloer dweilen. 

De benodigdheden voor een gelakte houten vloer schoonmaken zijn:

 • Een dweil, het liefst eentje waarvan de dweil los van de stok kan. Zo kun je namelijk de dweil heel goed uitwringen voordat je deze gebruikt, zodat je geen vlekken krijgt op het parket van overvloedig water.
 • Gedemineraliseerd water: het is het beste om gedemineraliseerd water te gebruiken omdat hier geen kalk en andere mineralen in zitten. Doordat er geen kalk in het water zit, wat in kraanwater wel het geval is, voorkom je dat er kringen van kalk op de vloer achterblijven.
 • Zacht schoonmaakmiddel: gebruik voor een gelakte of vernis parket vloer zacht schoonmaakmiddel, zoals natuurzeep of groene zeep. Gebruik beslist geen allesreiniger, bleek, azijn, schoonmaakazijn, wasverzachter, soda, schoonmaaksoda, schuurmiddelen, ontvetters of ontkalker. 

Om parket met een vernislaag te reinigen, volg je het stappenplan hieronder:

 1. In een emmer of teil maak je een sopje van 2 liter gedemineraliseerd water en 5ml groene zeep of natuurzeep. Tip: laat de emmer op 1 plek staan en leg een vuilniszak + handdoek onder de emmer zodat je geen vochtvlekken krijgt.
 2. Haal de dweil door het sopje en wring deze goed uit. De dweil mag niet te nat zijn omdat het water anders in de kieren tussen de planken kan lopen, wat donkere strepen kan veroorzaken. 
 3. Dweil de vloer door zigzaggend met de dweil over het oppervlak te gaan. Spoel de dweil tussentijds regelmatig uit
 4. Droog de vloer met een droge handdoek of theedoek. Loop niet over het net gedweilde oppervlak maar wacht totdat het helemaal droog is zodat je geen voetafdrukken op het parket achterlaat. 

Boeklancering

De pure paniek in de ogen van mijn vriend als ik hem vraag iets schoon te maken.. Niet omdat hij niet wil maar omdat hij simpelweg niet weet hoe. 

Mijn schoonmaakboek zorgt er voor dat je makkelijk en snel je huis goed schoon kunt krijgen. 

Wil jij een berichtje ontvangen zodra het boek af is?

Zoe met schoonmaakmiddelen

Vloer van onbehandeld hout schoonmaken

Een onbewerkte houten vloer schoonmaken is heel eenvoudig. Het gemak zit ‘m erin dat je er eigenlijk niet zoveel mee kunt. Je kunt de vloer goed stofzuigen maar je mag de vloer beslist niet dweilen of met enig ander vocht of schoonmaakmiddel schoonmaken. Omdat het hout onbewerkt is, neemt het ‘t vocht op. Hierdoor kan je vochtkringen krijgen of zelfs schimmels. Houd de vloer dus te allen tijde droog. Een onbewerkte houten vloer kun je in de boenwas zetten om zijn natuurlijke ruwe uitstraling te bewaren en de vloer toch een beetje te beschermen. Lees in de volgende paar alinea’s wat boenwas doet en hoe je boenwas aanbrengt.

Boenwas houten vloer schoonmaken

Het is belangrijk om een boenwas vloer meerdere malen per week te stofzuigen, zodat zand en vuil geen kans krijgt om in de was te gaan zitten en de vloer te beschadigen. Een houten vloer die afgewerkt is met boenwas kun je niet nat reinigen. Je kunt de vloer dus niet dweilen en als je met je natte paraplu binnenkomt, zal het water lelijke kringen geven. Wees dus heel voorzichtig met vocht.

Boenwas vloer onderhouden

Je kunt een houten vloer onderhouden en beschermen met boenwas. Boenwas is verkrijgbaar in vloeibare en vaste vorm en bestaat onder andere uit bijenwas. Het is een heel zacht voedend middel dat een prachtige natuurlijke uitstraling geeft aan hout. Daarnaast kun je met boenwas oppervlakkige vlekken en krassen wegwerken. Om de houten vloer als nieuw te houden, is het aan te raden 2x per jaar boenwas aan te brengen. Doe dit als volgt:

 1. Nadat je goed stof gezogen hebt, ga je de hele vloer nog eens na met een zachte bezem of vloerwisser. Het is namelijk belangrijk dat je geen stof en vuil de vloer in masseert als je de boenwas gaat aanbrengen. Let op: gebruik beslist geen water of vochtige doeken om stof en vuil mee op te nemen.
 2. Neem een katoenen doek (bijvoorbeeld een theedoek) en breng hier een beetje vaste of vloeibare boenwas op aan. Het is belangrijk dat de doek die je gebruikt voor het aanbrengen van was zacht en schoon is. Neem bij voorkeur een witte doek, zodat je zeker weet dat de doek geen kleur op het hout zal afgeven. 
 3. Wrijf je met de doek en boenwas over de houten vloer met de nerf van het hout mee. Elke vierkante meter breng je een beetje nieuwe was aan op je doek en ga je het volgende gedeelte van de vloer bewerken. Let op dat je niet een te dikke laag was aanbrengt. Dit kan ervoor zorgen dat de was niet helemaal in het hout trekt en daardoor op de vloer blijft liggen. Dit wordt een beetje plakkerig en trekt meer stof en vuil aan. Zuinig met de boenwas dus. Tip: werk van de hoek van de kamer naar de deur toe zodat je niet over het net gewaste oppervlak hoeft te lopen (het beste is om de was een paar uur in te laten werken). Nog een tip: neem een kussentje voor onder je knieën, want het aanbrengen van boenwas is een ouderwets arbeidsintensief klusje. 
 4. Met een schone zachte doek moet de boenwas ook weer uitgeboend worden. Uitboenen betekent dat je overtollig was opneemt en de rest van de was nog eens goed in het hout masseert. Wederom doe je uitboenen met de nerf van het hout mee. 
 5. Laat de vloer nog even tot rust komen voordat je er weer overheen gaat wandelen.

Vloer bewerken met boenmachine

Mocht je niet direct veel tijd of zin hebben om de hele vloer op je knietjes in te smeren met boenwas, dan kun je ook een machine hiervoor huren of kopen. De apparaten zijn best groot, dus bedenk voor aanschaf of je plek hebt om het item te stallen. Een voorbeeld van een geschikt apparaat is de Kärcher FP 303 Boenmachine. Als je een dergelijk apparaat gebruikt hoef je niet te bukken en geen spierballen te kweken. Je krijgt er meerdere schijven bij, waardoor je de één kunt gebruiken om de boenwas aan te brengen en de ander om de boenwas uit te wrijven. 

Als je geen 170 euro over hebt voor een boenmachine, kun je ook voor ongeveer 30 euro een kleine polijstmachine kopen. Nadeel is dat je nog steeds op je knieën de vloer moet bewerken, maar het voordeel is dat je niet hoeft te wrijven; dat doet de machine voor je. 

Geoliede houten vloer onderhouden

Je kunt de machines genoemd in voorgaande paragraaf ook voor geoliede vloeren gebruiken. In dat geval vervang je de boenwas door olie voor je houten vloer. Deze onderhoudsolie kun je bijvoorbeeld nemen van Woca. Verspreid een beetje olie op de vloer en wrijf het erin met de machine door met de houtnerf mee te bewegen. Je kunt hierbij het beste de vloer deel voor deel van olie voorzien en dan meteen de olie met de machine uitsmeren zodat je geen plekken krijgt die donkerder uitvallen dan andere. Een geoliede houten vloer in nieuwe olie zetten hoeft, net als boenwas, slechts 2 keer per jaar te gebeuren.

Als je geen machine wilt aanschaffen om de geoliede houten vloer te onderhouden, kun je hetzelfde stappenplan als voor boenwas vloer reinigen volgen. Gebruik onderhoudsolie in plaats van boenwas.

Tip: de onderhoudsolie voor houten vloeren is vloeibaar. Om het gelijkmatig over de vloer te verspreiden, kun je het in een sprayflacon doen. Zo kun je de olie op het hout laten nevelen. Deze methode is beter omdat je de kans op verkleuring nihil maakt en ook meer eer van je werk hebt omdat je de olie even kunt laten inwerken voordat je het uitwrijft. Als de olie even heeft ingewerkt is de vloer beter tegen vuil bestand. 

Houten vloer intensief reinigen

Een houten vloer intensief reinigen hoeft slechts 1 keer per jaar ter onderhoud, of vaker als je vindt dat de vloer heel erg vies is. Dit stappenplan is voor een geoliede houten vloer, boenwas vloer en gelakte parket vloer. Onbewerkt hout mag je niet met het volgende plan reinigen.

 1. Stofzuig de houten vloer grondig en ga er daarna overheen met een stofwisser zodat je zeker weet dat al het stof, haar en vuil weg is.
 2. Maak een emmer met een sopje van water en intensief reiniger voor houten vloeren. Je kunt hiervoor het beste gedemineraliseerd water nemen zodat je geen risico op kalkkringen hebt. Als je geen gedemineraliseerd water hebt of wilt kopen, neem dan warm water voor deze stap. Neem ongeveer 50ml intensief reiniger op 2 liter water en 100ml op 2 liter water als de vloer sterk verontreinigd is. Je kunt intensiefreiniger van verschillende merken kopen. Ik adviseer Woca, omdat zij gespecialiseerd zijn in onderhoud- en reinigingsproducten voor houten vloeren en ook daadwerkelijk niks anders verkopen dan dat. Als je een ander middel dan Woca intensiefreiniger wilt gebruiken, kijk dan nog even op de verpakking voor de verhouding middel vs water; dit kan namelijk afwijken van de bovengenoemde hoeveelheden die op Woca van toepassing zijn. Gebruik niet de intensiefreiniger van HG; dit middel lijkt geschikt maar is stiekem best een agressief middel. 
 3. Boen de vloer met de intensiefreiniger. Dit doe je door een witte katoenen doek door het sopje te halen, goed uit te wringen en daarmee het hout ‘in te smeren’. Laat het middel 10 tot 15 minuten inwerken. 
 4. Neem de resten intensiefreiniger en vuil op met een dweil. Hiervoor neem je schoon water zonder reinigingsmiddelen. Zorg dat je de dweil tussentijds goed uitspoelt en goed uitwringt. 
 5. Laat de vloer goed drogen (ongeveer 4 uren bij kamertemperatuur).
 6. Als je klaar bent met het stappenplan voor intensief reinigen, ga je de vloer voeden. Een boenwas of gelakte houten vloer ga je voeden volgens het stappenplan voor een boenwas houten vloer onderhouden. Als je een geoliede houten vloer hebt, volg je het stappenplan voor geoliede houten vloer onderhouden. 

Houten vloer reinigen met azijn of soda

Je houten vloer schoonmaken met azijn is een slecht idee en de houten vloer schoonmaken met schoonmaakazijn een nóg slechter idee. Azijn heeft een ontkalkende en ontvettende werking en vooral dat laatste maakt het middel totaal ongeschikt voor je houten vloer. Hout dient een beetje vettig te zijn, sterker nog, als je een geoliede of boenwas houten vloer hebt, is het vet nou juist hetgeen dat je beschermd. Niet ontvetten dus. 

Net als azijn, heeft soda een ontvettende en ontkalkende werking. Daarom kun je ook soda beslist niet gebruiken om je houten vloer mee schoon te maken. Gevolgen van het gebruiken van azijn of soda zijn witte kringen op het hout, barsten in het hout vanwege uitdroging en verkleuring. 

Houten vloer schoonmaken met een stoomreiniger

Een houten vloer mag niet met een stoomreiniger schoongemaakt worden. Stoom kan door de hitte en het vocht het hout doen uitdrogen. Door uitdroging kan het hout gaan krimpen waardoor er kieren tussen de planken kunnen ontstaan en in het hout kunnen scheurtjes komen. 

4.1/5 (10 Reviews)

Lees verder:

Woonkamer
Zoe

Kachelruit Schoonmaken

Een kachelruit schoonmaken doe je met as of een theezakje. Doop een vochtige doek in de asla en poets hiermee de ruitjes schoon. Als je een theezakje gebruikt, neem je een gebruikt afgekoeld licht vochtig theezakje en wrijf je de ruitjes hiermee schoon.

Lees verder »
Vloerbedekking
Slaapkamer
Zoe

Hoe kun je vlekken uit tapijt / vloerbedekking verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Lees verder »
TV scherm
Woonkamer
Zoe

TV scherm schoonmaken

Je televisiescherm schoonmaken kun je het beste doen door te beginnen met afstoffen. Gebruik hiervoor een schone Swiffer Duster of een statisch stofdoekje. Hierna kun je de randen en de voet van de televisie schoonmaken met een vochtige microvezeldoek. Zorg dat je de doek goed uitwringt zodat er geen water op of in de TV druppelt.

Lees verder »
leren bank
Woonkamer
Zoe

Leren bank schoonmaken

Behandel je leren bank met veel liefde en aandacht zodat je bank er lang als nieuw uit blijft zien. Vlekken kun je verwijderen met speciale middelen en door deze op de juiste manier aan te brengen, gaat je bank een leven mee.

Lees verder »

Andere categorieen:

Meer over:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.