Zweetvlekken verwijderen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Ik heb gele vlekken bij de oksels van al mijn witte shirts. Door de shirts te wassen in de wasmachine, gingen de vlekken niet weg. Zodoende heb ik alle tips die ik online kon vinden uitgeprobeerd. Hieronder vind je het stappenplan met het middel dat als beste uit mijn test is gekomen.

Tip: Met HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar is zweetvlekken verwijderen heel eenvoudig. Download het stappenplan en bewaar of print het, zodat je aan de slag kunt zodra het product binnen is.

Gele zweetvlekken verwijderen doe je door de kleding in te sprayen met HG zweet- en deodorantvlekkenverwijderaar. Laat de spray 30 minuten inwerken en was het kledingstuk in de wasmachine met wasmiddel volgens het wasvoorschrift.

Het stappenplan is veilig voor witte en gekleurde kleding. Zowel oude als verse zweetvlekken kun je er met gemak mee verwijderen. Lees verder voor een handzaam stappenplan en handige tips!

Zweetvlekken verwijderen in 5 simpele stappen

Vóór
Na
HG zweetvlekkenspray

HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar

Effectief middel om snel en makkelijk gele zweetvlekken uit kleding te halen.

HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar

Benodigde tijd: 15 minuten.

Stappenplan voor het verwijderen van zweetvlekken uit (witte) kleding. De aangegeven benodigde tijd is exclusief de inwerktijd en de duur van het wasprogramma.

 1. Spray de gele oksels in

  Keer de kledingstukken met zweetvlekken binnenstebuiten en spray de gele okselvlekken royaal in met HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar. Veilig voor witte en gekleurde kleding.
  HG deo en zweetvlekken verwijderaar

 2. Laat de spray 30 min inwerken

  De spray moet een half uur inwerken. Vouw de kleding tijdens het inwerken dubbel zodat het middel niet te snel vervliegt en goed z’n werk kan doen.

 3. Was het kledingstuk in de wasmachine

  Na de inwerktijd was je het kledingstuk in de wasmachine volgens de wasinstructies op het label aan de binnenzijde van het kledingstuk. Laat de wasmachine volledig programma draaien met wasmiddel.

 4. Hang de kleding te drogen

  Uithangen is beter dan kleding drogen in de droger. De droger kan zweetvlekken namelijk fixeren en daarbij blijft de meeste kleding langer mooi als je het niet in de droger stopt.
  witte was uithangen

 5. Bewonder het resultaat

  Na het voltooien van bovenstaande stappen zijn gele okselvlekken verdwenen en kun je je witte kleding weer met plezier gebruiken.

Als je de kleding gaat wassen, volg dan het wasetiket. De betekenis van de symbolen vind je hier.

Wil je je huis sneller en beter schoon krijgen?
Bekijk dan hier de schoonmaakkalender. Zo kun je altijd gebruikmaken van mijn bewezen stappenplannen & tips. 

Manieren om gele zweetvlekken te verwijderen

Hieronder vind je eerst een korte uitleg over de drie methoden die effectief zijn tegen okselvlekken en daarna een lijstje met maar liefst 7 methoden die niks uithalen. De informatie is gebaseerd op mijn test waarin ik 10 methoden heb vergeleken.

1. HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar

Ik heb het uitgebreid getest en het stappenplan bovenaan de pagina uiteengezet omdat met dit middel het verwijderen van gele okselvlekken écht makkelijk en snel gepiept is.

Je kunt HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar eenvoudig bestellen bij De Online Drogist via deze link of onderstaande button.

HG zweetvlekkenspray

HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar

Effectief middel om snel en makkelijk gele zweetvlekken uit kleding te halen.

HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar

Spray de zweetvlek in en laat het middel 30 minuten inwerken.

Tip: Stop de kleding meteen in de wasmachine (scheid witte, gekleurde en donkere was), maar stel de wasmachine in dat deze pas een half uur later begint met wassen. Dit heet startuitstel op de meeste wasmachines.

Zo kun je de vlek voorbewerken met het juiste middel en het kledingstuk direct na de inwerktijd wassen. Je bespaart tijd op deze manier en je hebt geen was rondslingeren omdat je het meteen in de wasmachine kunt doen. Ideaal dus!

2. Schoonmaaksoda

Schoonmaaksoda (te koop bij de online drogist) is een heel krachtig schoonmaakmiddel dat je kunt gebruiken voor het schoonmaken van heel veel verschillende dingen in en om het huis. Droog verfrist het, maar door schoonmaaksoda vochtig te maken, komt het echt goed tot z’n recht.

Om zweetvlekken te verwijderen, maak je een papje van schoonmaaksoda en kokend water. Breng het mengsel op de vlek aan en laat het een paar uur inwerken. Daarna was je het kledingstuk volgens het wasvoorschrift met je gebruikelijke wasmiddel.

Papje van soda
zweetvlekken verwijderen
Soda aanbrengen

Let op: je kunt schoonmaaksoda alleen op witte kleding gebruiken omdat het een licht blekende werking heeft. Gekleurde en zwarte kleding zou dus vaal kunnen worden. Voor gekleurde en donkere kleren gebruik je HG zoals eerder omschreven.

In plaats van schoonmaaksoda, kun je ook Vanish Oxi Action gebruiken. Het is wel wat prijziger dan schoonmaaksoda, maar het resultaat mag er wezen.

3. Bleek

Gele okselvlekken kun je met bleek verwijderen door een sopje te maken en kleding er even in te laten weken. Daarna was je de kleding in de wasmachine volgens het wasvoorschrift in de wasmachine.

Belangrijk: deze methode is alleen geschikt voor zweetvlekken in witte kleding! Gekleurde en donkere kleding wil je niet bleken, want dan is het definitief verpest.

Sopje maken van bleek en water
t-shirt weken in bleek
Wit shirt laten weken in bleek – water

Let op: bleek is slecht voor je huid en slecht voor het milieu. Denk niet ‘meer is beter’. Een scheutje in een teil water is ruim voldoende om een kledingstuk schoon te krijgen.

Trek schoonmaakhandschoenen aan als je met je handen in het sopje gaat. Zo voorkom je dat je huid in contact komt met bleek. Pas daarnaast op met spetters, zodat je geen bleekvlekken in de kleding krijgt die je aanhebt.

Methoden waarmee je zweetvlekken niet weg krijgt

Eerder heb ik een uitgebreide test gedaan waarin ik 10 methoden heb vergeleken om erachter te komen hoe je gele okselvlekken verwijdert uit kleding.

Mijn experiment wees uit dat eigenlijk de meeste tips die je online vindt, niet effectief zijn. Hieronder vind je een lijstje van methoden die je niet moet gebruiken:

 • Dr. Beckmann zweetvlekken verwijderaar
 • Kleding in de zon hangen
 • Weken in een sopje van Biotex en heet water
 • Groene zeep puur op de vlek aanbrengen
 • Vlek insmeren met een papje van baking soda en waterstofperoxide
 • Ossengalzeep op de vlek smeren
 • Kleding weken in azijn

Hoe verwijder je oude zweetvlekken?

Oude zweetvlekken verwijder je door een papje van schoonmaaksoda aan te brengen op de vlek. In een kommetje meng je de schoonmaaksoda met kokend water. Vervolgens smeer je het op de zweetvlek.

Papje van soda
zweetvlekken verwijderen
Soda aanbrengen

Laat het een nacht inwerken en was het kledingstuk de volgende dag in de wasmachine volgens het wasvoorschrift. Ik heb het getest, het werkt erg goed!

Belangrijk: je kunt schoonmaaksoda alleen op witte kleding gebruiken. Het heeft namelijk een licht blekend effect en zou dus je gekleurde en donkere kleding vaal kunnen maken.

In plaats van schoonmaaksoda kun je ook Vanish oxi action gebruiken. Het is was duurder, maar werkt wel goed.

Hoewel je zweetvlekken op donkere en gekleurde kleding veel minder goed ziet, kan het nog steeds een doorn in het oog zijn voor je.

HG zweetvlekkenspray
Zweetvlekken spray

Voor oude gele okselvlekken in gekleurde en donkere kleding gebruik je HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar.

Hoe ontstaan gele zweetvlekken?

Het verschilt per persoon hoe geel en hardnekkig zweetvlekken in de oksels van kleding worden. Het heeft te maken met hoeveel je zweet, je hormonen en andere stoffen in het lichaam.

Daarnaast worden zweetvlekken erg geel door een chemische reactie met aluminium, een stof die in veel deodorants zit. Check dus bij je volgende deo aankoop de ingrediëntenlijst. Kies een deo die geen aluminium bevat.

Kun je gele zweetvlekken voorkomen?

Een aantal tips kunnen ervoor zorgen dat de zweetvlekken minder hardnekkig zijn of zelfs helemaal voorkomen worden.

Tip 1: Gebruik aluminiumvrije deodorant

Aluminium reageert met je zweet waardoor de gele zweetvlekken extra hardnekkig en extra zichtbaar worden. Door een deo zonder aluminium te gebruiken, heb je een gedeelte van het probleem al voorkomen.

Tip 2: Bescherm je mooiste kleding met een ondershirt

Dit is iets dat ik zelf ook doe. Als ik een mooie fancy blouse draag, trek ik er altijd een katoenen shirtje met korte mouwen onder aan. Zo gaat mijn zweet en deo in dat goedkope shirt zitten, in plaats van in mijn mooie dure kleding.

Tip 3: Wacht niet te lang met wassen

Deze tip is tweeledig: draag je kleding niet langer dan één dag en was kleding zo snel mogelijk na het dragen. Verse gele okselvlekken zijn namelijk veel eenvoudiger schoon te krijgen dan oude zweetvlekken.

Tip 4: Stop kleding met zweetplekken niet in de droger

Kom je er pas na het wassen achter dat je kleding zichtbare zweetplekken heeft bij de oksels of rug? Stop de kledingstukken dan niet in de droger maar hang ze gewoon aan een wasrek te drogen. De droger kan de vlekken namelijk fixeren.

Veelgestelde vragen

Hoe verwijder je gele zweetvlekken?

Een snellere en makkelijkere manier is de vlek insprayen met HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar en daarna wassen in de wasmachine volgens het waslabel.

Hoe krijg je oude zweetvlekken uit je kleding?

HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar werkt zowel op oude als verse zweetvlekken. Hetzelfde geldt voor het papje van schoonmaaksoda en kokend water. Laat het middel inwerken en was het kledingstuk daarna in de wasmachine.

Hoe verwijder je zweetvlekken uit BH’s?

Spray de zweetvlek in met HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar en laat het 30 min inwerken. Stop de BH’s daarna in een waszak en was ze in de wasmachine op 30 graden.

Hoe voorkom je gele zweetvlekken?

Kijk op de verpakking van deodorants dat ze geen aluminium bevatten. Aluminiumvrije deo’s zorgen voor minder hardnekkige gele oksels in kleding. Daarnaast kun je ervoor kiezen een ondershirt te dragen.

4.4/5 (8 Reviews)

Lees verder:

azijn toevoegen
Wassen
Zoe

Hoe verwijder je zweetgeur uit kleding?

Eerst waste ik mijn kleding simpelweg volgens het waslabel. Het leek schoon te zijn geworden, maar na korte tijd dragen, kwam oude zweetgeur weer tot leven. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een effectieve methode om zweetgeur te verwijderen.

Lees verder »
wasmiddel welk bakje
Wassen
Zoe

In welk bakje doe je wasmiddel?

Een wasmachine heeft een zeepla met twee of drie bakjes. Wasmiddel doe je altijd in het grootste bakje dat geen plastic klepje heeft. Dit bakje is aangeduid met hoofdwas, nummer 2, II, een tobbe met twee streepjes, wash of laundry detergent.

Lees verder »
Wasmiddel
Wassen
Zoe

Fijne was

Fijne was is kleding en andere textiel van kwetsbaar materiaal. Het gaat om delicate stoffen zoals echte wol en zijde. Maar ook polyester, viscose, dunne katoen of kant kan in de categorie fijne was vallen. Gebruik het wol- of fijne was wasprogramma en Robijn wol en fijn wasmiddel.

Lees verder »
wasvoorschrift wollen dekbed
Slaapkamer
Zoe

Dekbed reinigen

Je dekbed reinigen kan op verschillende manieren, afhankelijk van waar je dekbed van gemaakt is. Een wollen dekbed laat je stomen. Een synthetisch, donzen of katoenen dekbed kun je wassen in de wasmachine op lage temperatuur. Laat je dekbed af en toe buiten luchten.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: