poetsprins logo

Zweetvlekken verwijderen

Ik heb gele vlekken bij de oksels van al mijn witte shirts. Door de shirts te wassen in de wasmachine, gingen de vlekken niet weg. Zodoende heb ik alle tips die ik online kon vinden uitgeprobeerd. Hieronder vind je het stappenplan met het middel dat als beste uit mijn test is gekomen.

Gele zweetvlekken verwijderen doe je door de kleding in te sprayen met HG zweet- en deodorantvlekkenverwijderaar. Laat de spray 30 minuten inwerken en was het kledingstuk in de wasmachine met wasmiddel volgens het wasvoorschrift.

Het stappenplan is veilig voor witte en gekleurde kleding. Zowel oude als verse zweetvlekken kun je er met gemak mee verwijderen. Lees verder voor een handzaam stappenplan en handige tips!

Zweetvlekken verwijderen in 5 simpele stappen

Vóór
Na

Benodigde tijd: 15 minuten

Stappenplan voor het verwijderen van zweetvlekken uit (witte) kleding. De aangegeven benodigde tijd is exclusief de inwerktijd en de duur van het wasprogramma.

 1. Spray de gele oksels in

  Keer de kledingstukken met zweetvlekken binnenstebuiten en spray de gele okselvlekken royaal in met zweet- en deodorantvlekken verwijderaar. Veilig voor witte en gekleurde kleding.
  HG deo en zweetvlekken verwijderaar

 2. Laat de spray 30 min inwerken

  De spray moet een half uur inwerken. Vouw de kleding tijdens het inwerken dubbel zodat het middel niet te snel vervliegt en goed z’n werk kan doen.

 3. Was het kledingstuk in de wasmachine

  Na de inwerktijd was je het kledingstuk in de wasmachine volgens de wasinstructies op het label aan de binnenzijde van het kledingstuk. Laat de wasmachine volledig programma draaien met wasmiddel.
  vloeibaar wasmiddel

 4. Hang de kleding te drogen

  Uithangen is beter dan kleding drogen in de droger. De droger kan zweetvlekken namelijk fixeren en daarbij blijft de meeste kleding langer mooi als je het niet in de droger stopt.
  witte was uithangen

 5. Bewonder het resultaat

  Na het voltooien van bovenstaande stappen zijn gele okselvlekken verdwenen en kun je je witte kleding weer met plezier gebruiken.

Als je de kleding gaat wassen, volg dan het wasetiket. De betekenis van de symbolen vind je hier.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Manieren om gele zweetvlekken te verwijderen

Hieronder vind je eerst een korte uitleg over de drie methoden die effectief zijn tegen okselvlekken en daarna een lijstje met maar liefst 7 methoden die niks uithalen. De informatie is gebaseerd op mijn test waarin ik 10 methoden heb vergeleken.

1. zweet- en deodorantvlekken verwijderaar

HG zweetvlekkenspray

Ik heb het uitgebreid getest en het stappenplan bovenaan de pagina uiteengezet omdat met dit middel het verwijderen van gele okselvlekken écht makkelijk en snel gepiept is.

Spray de zweetvlek in en laat het middel 30 minuten inwerken.

Tip: Stop de kleding meteen in de wasmachine (scheid witte, gekleurde en donkere was), maar stel de wasmachine in dat deze pas een half uur later begint met wassen. Dit heet startuitstel op de meeste wasmachines.

Zo kun je de vlek voorbewerken met het juiste middel en het kledingstuk direct na de inwerktijd wassen. Je bespaart tijd op deze manier en je hebt geen was rondslingeren omdat je het meteen in de wasmachine kunt doen. Ideaal dus!

2. Schoonmaaksoda

Schoonmaaksoda (te koop bij de drogist) is een heel krachtig schoonmaakmiddel dat je kunt gebruiken voor het schoonmaken van heel veel verschillende dingen in en om het huis. Droog verfrist het, maar door schoonmaaksoda vochtig te maken, komt het echt goed tot z’n recht.

Om zweetvlekken te verwijderen, maak je een papje van schoonmaaksoda en kokend water. Breng het mengsel op de vlek aan en laat het een paar uur inwerken. Daarna was je het kledingstuk volgens het wasvoorschrift met je gebruikelijke wasmiddel.

Papje van soda
zweetvlekken verwijderen
Soda aanbrengen

Let op: je kunt schoonmaaksoda alleen op witte kleding gebruiken omdat het een licht blekende werking heeft. Gekleurde en zwarte kleding zou dus vaal kunnen worden. Voor gekleurde en donkere kleren gebruik je HG zoals eerder omschreven.

In plaats van schoonmaaksoda, kun je ook Vanish Oxi Action gebruiken. Het is wel wat prijziger dan schoonmaaksoda, maar het resultaat mag er wezen.

3. Bleek

Gele okselvlekken kun je met bleek verwijderen door een sopje te maken en kleding er even in te laten weken. Daarna was je de kleding in de wasmachine volgens het wasvoorschrift in de wasmachine.

Belangrijk: deze methode is alleen geschikt voor zweetvlekken in witte kleding! Gekleurde en donkere kleding wil je niet bleken, want dan is het definitief verpest.

Sopje maken van bleek en water
t-shirt weken in bleek
Wit shirt laten weken in bleek – water

Let op: bleek is slecht voor je huid en slecht voor het milieu. Denk niet ‘meer is beter’. Een scheutje in een teil water is ruim voldoende om een kledingstuk schoon te krijgen.

Trek schoonmaakhandschoenen aan als je met je handen in het sopje gaat. Zo voorkom je dat je huid in contact komt met bleek. Pas daarnaast op met spetters, zodat je geen bleekvlekken in de kleding krijgt die je aanhebt.

Methoden waarmee je zweetvlekken niet weg krijgt

Eerder heb ik een uitgebreide test gedaan waarin ik 10 methoden heb vergeleken om erachter te komen hoe je gele okselvlekken verwijdert uit kleding.

Mijn experiment wees uit dat eigenlijk de meeste tips die je online vindt, niet effectief zijn. Hieronder vind je een lijstje van methoden die je niet moet gebruiken:

 • Dr. Beckmann zweetvlekken verwijderaar
 • Kleding in de zon hangen
 • Weken in een sopje van Biotex en heet water
 • Groene zeep puur op de vlek aanbrengen
 • Vlek insmeren met een papje van baking soda en waterstofperoxide
 • Ossengalzeep op de vlek smeren
 • Kleding weken in azijn

Hoe verwijder je oude zweetvlekken?

Oude zweetvlekken verwijder je door een papje van schoonmaaksoda aan te brengen op de vlek. In een kommetje meng je de schoonmaaksoda met kokend water. Vervolgens smeer je het op de zweetvlek.

Papje van soda
zweetvlekken verwijderen
Soda aanbrengen

Laat het een nacht inwerken en was het kledingstuk de volgende dag in de wasmachine volgens het wasvoorschrift. Ik heb het getest, het werkt erg goed!

Belangrijk: je kunt schoonmaaksoda alleen op witte kleding gebruiken. Het heeft namelijk een licht blekend effect en zou dus je gekleurde en donkere kleding vaal kunnen maken.

In plaats van schoonmaaksoda kun je ook Vanish oxi action gebruiken. Het is was duurder, maar werkt wel goed.

Hoewel je zweetvlekken op donkere en gekleurde kleding veel minder goed ziet, kan het nog steeds een doorn in het oog zijn voor je.

HG zweetvlekkenspray
Zweetvlekken spray

Voor oude gele okselvlekken in gekleurde en donkere kleding gebruik je zweet- en deodorantvlekken verwijderaar.

Hoe ontstaan gele zweetvlekken?

Het verschilt per persoon hoe geel en hardnekkig zweetvlekken in de oksels van kleding worden. Het heeft te maken met hoeveel je zweet, je hormonen en andere stoffen in het lichaam.

Daarnaast worden zweetvlekken erg geel door een chemische reactie met aluminium, een stof die in veel deodorants zit. Check dus bij je volgende deo aankoop de ingrediëntenlijst. Kies een deo die geen aluminium bevat.

Kun je gele zweetvlekken voorkomen?

Een aantal tips kunnen ervoor zorgen dat de zweetvlekken minder hardnekkig zijn of zelfs helemaal voorkomen worden.

Tip 1: Gebruik aluminiumvrije deodorant

Aluminium reageert met je zweet waardoor de gele zweetvlekken extra hardnekkig en extra zichtbaar worden. Door een deo zonder aluminium te gebruiken, heb je een gedeelte van het probleem al voorkomen.

Tip 2: Bescherm je mooiste kleding met een ondershirt

Dit is iets dat ik zelf ook doe. Als ik een mooie fancy blouse draag, trek ik er altijd een katoenen shirtje met korte mouwen onder aan. Zo gaat mijn zweet en deo in dat goedkope shirt zitten, in plaats van in mijn mooie dure kleding.

Tip 3: Wacht niet te lang met wassen

Deze tip is tweeledig: draag je kleding niet langer dan één dag en was kleding zo snel mogelijk na het dragen. Verse gele okselvlekken zijn namelijk veel eenvoudiger schoon te krijgen dan oude zweetvlekken.

Tip 4: Stop kleding met zweetplekken niet in de droger

Kom je er pas na het wassen achter dat je kleding zichtbare zweetplekken heeft bij de oksels of rug? Stop de kledingstukken dan niet in de droger maar hang ze gewoon aan een wasrek te drogen. De droger kan de vlekken namelijk fixeren.

Veelgestelde vragen

Hoe verwijder je gele zweetvlekken?

Een snellere en makkelijkere manier is de vlek insprayen met zweet- en deodorantvlekken verwijderaar en daarna wassen in de wasmachine volgens het waslabel.

Hoe krijg je oude zweetvlekken uit je kleding?

zweet- en deodorantvlekken verwijderaar werkt zowel op oude als verse zweetvlekken. Hetzelfde geldt voor het papje van schoonmaaksoda en kokend water. Laat het middel inwerken en was het kledingstuk daarna in de wasmachine.

Hoe verwijder je zweetvlekken uit BH’s?

Spray de zweetvlek in met zweet- en deodorantvlekken verwijderaar en laat het 30 min inwerken. Stop de BH’s daarna in een waszak en was ze in de wasmachine op 30 graden.

Hoe voorkom je gele zweetvlekken?

Kijk op de verpakking van deodorants dat ze geen aluminium bevatten. Aluminiumvrije deo’s zorgen voor minder hardnekkige gele oksels in kleding. Daarnaast kun je ervoor kiezen een ondershirt te dragen.

4.4/5 (9 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
wasmachine schoonmaken
Wassen
Zoe

Wasmachine Stinkt, Wat Moet Je Doen?

Soms zie je niet direct dat er iets mis is met je wasmachine. Nog steeds kan er van alles aan de hand zijn waardoor je vieze was niet zo schoon wordt. Hoe je ervoor zorgt dat je was en je wasmachine weer heerlijk fris is, lees je hier.

Lees verder »
azijn toevoegen
Wassen
Zoe

Hoe verwijder je zweetgeur uit kleding?

Eerst waste ik mijn kleding simpelweg volgens het waslabel. Het leek schoon te zijn geworden, maar na korte tijd dragen, kwam oude zweetgeur weer tot leven. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een effectieve methode om zweetgeur te verwijderen.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: