Zweetvlekken verwijderen uit witte kleding

Zoe met schoonmaakmiddelen

Veel mensen kennen het probleem: gele vlekken in de oksels van (witte) kleding. Dit komt door zweet en vaak ook bepaalde soorten deodorant. Hoe kun je deze zweetvlekken uit witte kleding verwijderen? Het internet staat vol met trucs, maar welke werken en welke niet?

Gele zweetvlekken uit witte kleding verwijderen doe je door een papje te maken van schoonmaaksoda en kokend water. Breng het papje aan op de zweetvlek en laat minimaal 3-6 uur inwerken. Daarna kledingstukken wassen in de wasmachine.

Ik heb gele vlekken bij de oksels van al mijn witte shirts. Door de shirts te wassen in de wasmachine, gingen de vlekken niet weg. Zodoende heb ik alle tips die ik online kon vinden uitgeprobeerd. Hieronder vind je het stappenplan met het middel dat als beste uit de test is gekomen en mijn verslag van alle geteste producten.

Stappenplan zweetvlekken verwijderen

Vóór
Na

Benodigde tijd: 15 minuten.

Stappenplan voor het verwijderen van zweetvlekken uit witte kleding. Neem ongeveer 10 minuten de tijd om de zweetvlekken te behandelen. Daarna laat je het inwerken en stop je het kledingstuk in de wasmachine. De aangegeven benodigde tijd is exclusief de inwerktijd en de duur van het wasprogramma.

 1. Maak een papje van soda en heet water

  In een bakje strooi je schoonmaaksoda. Zorg dat je de korrels goed fijnstampt zodat het geen brokken meer zijn maar de soda goed kan mengen met water. Giet kokend water over de korrels en roer tot een papje.

 2. Smeer de zweetvlek in

  Leg het kledingstuk vlak neer zodat je de soda er op kan leggen en goed kunt laten inwerken. Breng het papje van schoonmaaksoda aan op de gele oksel van het kledingstuk. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van het kledingstuk.
  zweetvlekken verwijderen

 3. Laat het middel inwerken

  De schoonmaaksoda laat je een nacht inwerken. Gedurende de hele tijd laat je het shirt horizontaal vlak liggen zodat de soda echt op de vlek rust en kan inwerken. Zorg ervoor dat de soda niet helemaal opdroogt. Je kunt dus het beste het shirt eerst goed nat maken, zodat je zeker weet dat je papje vochtig blijft gedurende de hele nacht.
  soda laten inwerken

 4. Was het kledingstuk in de wasmachine

  Na de inwerktijd was je het kledingstuk in de wasmachine volgens de wasinstructies op het label aan de binnenzijde van het kledingstuk. Laat de wasmachine volledig programma draaien met wasmiddel.

 5. Laat het kledingstuk drogen en bewonder het resultaat

  Als je de schoonmaaksoda voldoende lang hebt laten inwerken, is de zweetvlek verdwenen en kun je je witte kleding weer met plezier gebruiken.

Snel en makkelijk gele zweetvlekken verwijderen

Bovenstaande stappenplan kost niet extreem veel tijd maar vergt wel veel geduld. Je kunt niet lekker snel het huis opruimen en even tussendoor ook de zweetplekken op witte shirts aanpakken. Voor het super makkelijk en snel verwijderen van gele oksels uit witte kleding, adviseer ik HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar. Het middel moet een half uur inwerken en vervolgens was je de kleding in de wasmachine. Je kunt HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar eenvoudig bestellen bij De Online Drogist via deze link of onderstaande button.

HG zweetvlekkenspray

HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar

HG zweetvlekkenverwijderaar is een effectief middel om snel en makkelijk gele zweetvlekken uit witte kleding te halen.

HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar

Spray de zweetvlek royaal in met HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar. Stop de kleding meteen in de wasmachine (scheid witte, gekleurde en donkere was). Stel de wasmachine in dat deze pas een half uur later begint met wassen. Dit heet startuitstel op de meeste wasmachines.

Zo kun je de vlek voorbewerken met het juiste middel en het kledingstuk direct na de inwerktijd wassen. Je schrapt heel wat stappen op deze manier, je hoeft niet op de tijd te letten en je hebt geen was rondslingeren omdat je het meteen in de wasmachine kunt doen. Ideaal dus!

Overzicht van middelen en resultaten

ProductPrijs*Resultaat**
Biotex€4,79Slecht
Schoonmaaksoda€0,99Zeer goed
Groene zeep€1,49Slecht
Ossengalzeep€1,50Zeer slecht
HG deoverwijderaar€4,99Zeer goed
Bleek€0,45Goed
Baking soda +
waterstofperoxide
€3,48Slecht
Dr. Beckmann€2,99Matig
Zon€0,00Matig
Azijn€0,45Zeer slecht

Resultaten zijn aangegeven op een 5-punt schaal:

 • Zeer slecht = ‘geen merkbaar verschil’
 • Slecht = ‘enige verlichting van de zweetvlek’
 • Matig = ‘verlichting van de zweetvlek maar nog steeds geen resultaat om over naar huis te schrijven’
 • Goed = ‘mooi resultaat maar het middel heeft nadelen’
 • Zeer goed = ‘zweetvlek is verdwenen, de methode is een aanrader’

*Prijzen zijn gebaseerd op mijn aankopen in 2020 voor dit experiment bij Bol, Blokker, Kruidvat, Albert Heijn en Wibra. Prijzen kunnen verschillen per winkel en aankoopmoment.
**Resultaat is de zichtbaarheid van de zweetvlek na behandeling met het aangegeven product. Producten zijn gelijktijdig getest in dezelfde omgeving onder dezelfde omstandigheden. Na bewerking met het product zijn alle test kledingstukken gewassen in de wasmachine op 30 graden met vloeibaar wasmiddel voor de witte was. Alle kledingstukken hadden zweetvlekken van vergelijkbare ernst. De kledingstukken in dit experiment waren van 95% katoen en 5% elastan gemaakt. Resultaten kunnen anders zijn op kledingstukken van andere materialen.

Experiment gele oksels uit kleding verwijderen

zweetvlekken verwijderen
Witte t-shirts met zweetvlekken

Een hele berg witte t-shirts die verpest zijn door zweetvlekken bij de oksels. Het lijkt alsof er een kat op gepiest heeft, maar het zijn dus daadwerkelijk zweetvlekken.

Na voorbehandeling met onderstaande middelen, zijn de kledingstukken gewassen in de wasmachine. Het kan per materiaal verschillen hoe goed de voorbehandeling werkt en op welke temperatuur je de kleding moet wassen in de wasmachine.

In mijn experiment heb ik kleding van katoen gebruikt. Kijk in jouw kleding naar het wasvoorschrift om te kijken wat je er wel en niet mee mag doen. Voor een overzicht van de symbolen op de labels, kun je kijken naar mijn artikel over wasvoorschriften.

Methode 1: Wit shirt met zweetvlekken laten weken in Biotex

Biotex in de groene doos is een inweekmiddel om vlekken te verwijderen. Met water op kamertemperatuur, ongeveer 20 graden, moet kleding 12 tot 24 uur weken om Biotex z’n werk te laten doen. Als het water 40 graden is, duurt het ongeveer 1 tot 2 uur en op 60 graden een half uur tot een uur.

Ik heb een sopje gemaakt van 45 ml Biotex en heet water (het was eerst ongeveer 60 graden en koelde langzaam af). Totaal heeft het t-shirt 3 uren geweekt. Daarna is het t-shirt gewassen in de wasmachine op 30 graden met vloeibaar wasmiddel voor de witte was.

Biotex sopje
T-shirt weken in Biotex
Het t-shirt na Biotex inweek en wasbeurt

Het resultaat: gele zweetvlekken waren iets lichter geworden en het t-shirt rook erg fris. De zweetvlekken waren echter niet geheel verdwenen. Ooit eerder heb ik een witte blouse 2 dagen laten weken in Biotex. Ook toen waren de vlekken lichter geworden maar niet helemaal weg. Biotex is een effectieve vlekkenverwijderaar, maar niet de beste om zweetvlekken uit witte kleding te krijgen.

Methode 2: Schoonmaak soda aanbrengen op zweetvlek en laten inwerken

Schoonmaaksoda is een heel krachtig schoonmaakmiddel dat je kunt gebruiken voor het schoonmaken van heel veel verschillende dingen in en om het huis. Droog verfrist het, maar door schoonmaaksoda vochtig te maken, komt het echt goed tot z’n recht.

Papje van soda en kokend water

In een kommetje heb ik schoonmaaksoda gedaan en overgoten met een klein beetje kokend water. Geroerd totdat het een papje werd en dit aangebracht op de zweetplek.

Zweetvlekken verwijderen
Papje aanbrengen op zweetplek

Nadat het papje 3 uren heeft ingewerkt, heb ik het t-shirt gewassen in de wasmachine op 30 graden met vloeibaar wasmiddel voor de witte was.

Het t-shirt na schoonmaaksoda en wasbeurt

Het witte shirt is zichtbaar beter geworden van de behandeling met soda. Sommige plekjes waren helemaal wit geworden, wat helaas niet goed te zien is op de foto.

Het resultaat: Hoewel de foto de effectiviteit van schoonmaaksoda op zweetvlekken niet super goed laat zien, concludeer ik na het inspecteren van het t-shirt dat schoonmaaksoda een aanrader is. Laat het middel echter lang inwerken. De 3 uren inwerktijd die ik heb aangehouden, was niet lang genoeg. Daarnaast waren sommige plekjes witter geworden dan andere. Zorg dat de soda helemaal opgelost is in het water en er geen brokken meer in het papje zitten. Daarna laat je het een hele nacht inwerken op de zweetvlek.

Methode 3: Groene zeep aanbrengen en in laten werken op de zweetvlek

Groene zeep is een effectief schoonmiddel. Volgens een andere website is het de bedoeling dit puur op de zweetvlek aan te brengen en enkele uren in te laten werken. Puur betekent dat je de zeep niet verdund met water. Ik heb de groene zeep op de gele oksels gesmeerd en dit 2 uren laten inwerken. Daarna is het shirt gewassen in de wasmachine op 30 graden met vloeibaar wit wasmiddel.

T-shirt insmeren met groene zeep
T-shirt na behandeling met groene zeep en wasbeurt

Het resultaat: Jammergenoeg heeft ook groene zeep niet het resultaat gegeven waar ik op gehoopt had. Hoewel de zweetplekken op de oksels van het witte shirt beter zijn geworden, zijn ze nog steeds te geel om het shirt zonder overhemd te dragen.

Methode 4: Ossengal zeep op de zweetvlek aanbrengen en in laten werken

Je kunt ossengal zeep in vloeibare vorm of in vaste vorm kopen. Ik heb de ossengalzeep in vaste vorm gebruikt. Dit koop je als een blok in een doosje. Doop één kant in heet water waardoor het een beetje zacht wordt. Vervolgens kun je vlekken insmeren met het blok op dezelfde manier als dat je Pritt stift gebruikt. Dit heb ik gedaan met een wit t-shirt met zweetvlekken bij de oksels en het middel heeft 3 uren ingewerkt. Vervolgens is het kledingstuk gewassen op 30 graden met wit wasmiddel in de wasmachine.

zweetvlek ossengalzeep
“Pritt-stift” de zweetvlek met ossengalzeep
Witte t-shirt na behandeling met ossengalzeep en wasbeurt

Het resultaat: Ossengalzeep heeft verreweg het meest teleurstellende resultaat geleverd. De zweetvlekken op het witte t-shirt waren eens een beetje lichter geworden, maar gewoon exact hetzelfde gebleven. Ossengalzeep is heel geschikt voor het verwijderen van bloedvlekken, maar voor zweetvlekken kun je beter een ander middel nemen.

Methode 5: HG deodorant en zweetvlekken verwijderaar

Dit is het eerste middel dat ik getest heb dat speciaal ontwikkeld is voor het verwijderen van gele oksels. HG maakt veel verschillende middeltjes voor specifieke uitdagingen in het huishouden. De meeste producten doen wat ze beloven, zo ook deze.

Zweetvlek insprayen met HG

Spray de zweetvlek royaal in met HG deodorant en zweetvlekken verwijderaar. Laat het middel minimaal een half uur inwerken en was het kledingstuk daarna in de wasmachine.

Wit t-shirt na HG zweetvlekken verwijderaar en wasbeurt

Het resultaat: Na behandeling met de HG zweetvlekken verwijderaar en wasbeurt op 30 graden met wit wasmiddel, was de zweetvlek onzichtbaar. Het t-shirt was zo goed als nieuw.

Methode 6: t-shirt laten weken in verdunde bleek

De naam bleek vertelt je eigenlijk precies wat het middel doet: bleken. Om te voorkomen dat kleding ongelijkmatig verbleekt, is het belangrijk het middel te mengen met water. Neem een paar liter water en voeg ongeveer 50 ml bleek toe (een scheutje of twee). Trek een schoonmaakhandschoen aan en roer de bleek met je hand door het water, zodat het goed gemengd is.

Let op: bleek is slecht voor je huid en slecht voor het milieu. Denk niet ‘meer is beter’. Een scheutje in een teil water is ruim voldoende om een kledingstuk schoon te krijgen. Trek schoonmaakhandschoenen aan als je met je handen in het sopje gaat. Zo voorkom je dat je huid in contact komt met bleek. Pas daarnaast op met spetters, zodat je geen bleekvlekken in de kleding krijgt die je aanhebt.

Sopje maken van bleek en water
t-shirt weken in bleek
Wit shirt laten weken in bleek – water
T-shirt na behandeling met bleek en wasbeurt

Het resultaat: Bleek werkt goed om zweetvlekken te verwijderen. Nadat het shirt 2 uren in het warme water met bleek geweekt heeft en gewassen is op 30 graden in de wasmachine, waren de zweetvlekken verdwenen.

Methode 7: Zweetvlek behandelen met een papje van baking soda en waterstofperoxide

Baking soda, ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat, wordt ongeveer in elke schoonmaaktip genoemd. Door het te mengen met waterstofperoxide, zou het ideaal moeten zijn om gele oksels uit witte kleding te halen. Ik heb beide producten aangeschaft, een papje hiervan gemaakt en aangebracht op een gebroken-wit bloesje.

Baking soda en waterstofperoxide
Baking soda mengen met waterstofperoxide

Gezien waterstofperoxide snel vervliegt, wordt het papje snel droog. Het is dus zaak dat je het mengsel snel aanbrengt op de zweetvlek. Leg het kledingstuk vlak neer, anders kan de soda niet op de vlek inwerken omdat het er af valt. De soda lost niet op in waterstofperoxide, dus het plakt niet op je kledingstuk.

zweetvlekken verwijderen
Papje aanbrengen op zweetvlek
Zweetvlek na behandeling met baking soda en wasbeurt

Het papje van zuiveringszout en waterstofperoxide heeft 2 uren op het witte bloesje ingewerkt. Daarna heb ik het kledingstuk gewassen op 30 graden met wit wasmiddel.

Het resultaat: De zweetvlek is niet heel veel lichter geworden en zeker niet verdwenen. Allicht dat deze methode werkt op verse zweetvlekken. Op een wit shirt dat meerdere malen gedragen is, werkt het in ieder geval voor geen meter.

Methode 8: Dr. Beckmann deodorant vlekkenverwijderaar

Dr. Beckmann is een merk dat verschillende vlekkenverwijderaars heeft ontwikkeld. Ze hebben ook een speciale voor zweetvlekken. Het is een klein flesje dat je bij verschillende winkels kunt kopen, bijvoorbeeld Blokker of online. Het is heel vloeibaar dus let erop dat je niet te hard in de fles knijpt.

Zweetvlek behandelen met Dr. Beckmann
T-shirt na behandeling met Dr. Beckmann en wasbeurt

Het middel moet een uur inwerken en mag niet opdrogen. Je moet het dus royaal aanbrengen om ervoor te zorgen dat het niet vervliegt tijdens de inwerktijd. Niet verdunnen met water. Eigenlijk is het enigszins overbodig om uit te leggen hoe het werkt, gezien het resultaat matig is.

Methode 9: Witte t-shirts een middagje in de zon hangen

Wederom een “tip” van het internet: je zweetvlekken laten bleken in de zon. Ik heb het voor dit experiment niet specifiek getest, maar in het verleden meerdere malen mijn was laten drogen buiten in de zon. Felle kleuren zoals rood en blauw worden faal in de zon, dus de zon bleekt wel degelijk. Zweetvlekken op witte kleding haal je er echter niet mee weg. Deze methode is dus niet effectief.

Methode 10: Shirts laten weken in een sopje met azijn

Ik heb verschillende malen geprobeerd zweetvlekken te verwijderen met azijn. Azijn is, net als schoonmaaksoda, een middel dat wonderen doet op veel verschillende soorten vlekken. Gele oksels van witte shirtjes worden echter niet op miraculeuze wijze weer wit. Azijn is geen aanrader voor dit specifieke probleem.

Hoe verwijder je oude zweetvlekken uit witte kleding?

Alle t-shirts uit dit experiment hadden oude zweetvlekken. Kun je nagaan hoe effectief schoonmaaksoda en de HG zweet- en diodorantvlekken verwijderaar zijn op verse zweetvlekken. Allicht dat sommige van de bovenstaande methoden wel werken op verse zweetvlekken en niet op oude en dat daarom mijn experiment ermee niet geslaagd is. Je kunt het zelf uittesten en je bevindingen delen, of gewoon mijn twee aangeraden producten gebruiken om zeker te weten dat zowel oude als nieuwe zweetvlekken verdwijnen.

Hoe ontstaan zweetvlekken?

Het verschilt per persoon hoe geel en hardnekkig de zweetvlekken op witte t-shirts worden. Dit heeft te maken met hoeveel je zweet, je hormonen en andere stoffen in het lichaam. Daarnaast worden zweetvlekken erg geel door een chemische reactie met aluminium, een stof die in veel deodorants zit. Check dus bij je volgende deo aankoop de ingrediëntenlijst. Kies een deo die geen aluminium bevat.

Veelgestelde vragen

Hoe verwijder je zweetvlekken uit witte kleding?

Maak een papje van schoonmaaksoda en kokend water en breng dit aan op de vlek. Laat enkele uren inwerken en was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine. Een snellere en makkelijkere manier is de vlek insprayen met HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar en daarna wassen in de wasmachine.

Hoe krijg ik oude zweetvlekken uit witte kleding?

Een papje van schoonmaaksoda en kokend water werkt zowel op oude als verse zweetvlekken. Hetzelfde geldt voor de HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar. Laat het middel inwerken en was het kledingstuk daarna in de wasmachine.

Hoe verwijder je zweetvlekken uit BH’s?

Spray de zweetvlek royaal in met HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar. Stop de BH’s in een waszak en leg ze in de wasmachine. Stel de wasmachine in dat deze een half uur later met het wasprogramma begint, zodat de HG spray in kan werken. Kies een wasprogramma met 30 graden en lage centrifuge.

Hoe voorkom je gele zweetvlekken?

Kijk op de verpakking van deodorants dat ze geen aluminium bevatten. Aluminiumvrije deo’s zorgen voor minder hardnekkige gele oksels in kleding. Daarnaast kun je ervoor kiezen een ondershirt te dragen. Zo voorkom je dat mooie blouses en andere kledingstukken verpest worden. Een geel ondershirt is immers niet zo erg.

Kun je zweetvlekken verwijderen met baking soda?

Ik heb het getest en het antwoord is nee. Allicht dat je verse zweetvlekken kunt verwijderen met baking soda, maar het spul is uiterst teleurstellend op oude zweetvlekken.

4.5/5 (4 Reviews)

Lees verder:

Wasmiddel
Wassen
Zoe

Fijne was

Fijne was is kleding en andere textiel van kwetsbaar materiaal. Het gaat om delicate stoffen zoals echte wol en zijde. Maar ook polyester, viscose, dunne katoen of kant kan in de categorie fijne was vallen. Gebruik het wol- of fijne was wasprogramma en Robijn wol en fijn wasmiddel.

Lees verder »
wasvoorschrift wollen dekbed
Slaapkamer
Zoe

Dekbed reinigen

Je dekbed reinigen kan op verschillende manieren, afhankelijk van waar je dekbed van gemaakt is. Een wollen dekbed laat je stomen. Een synthetisch, donzen of katoenen dekbed kun je wassen in de wasmachine op lage temperatuur. Laat je dekbed af en toe buiten luchten.

Lees verder »
doseerbol
Reviews
Zoe

Beste wasmiddel

Het beste wasmiddel is vloeibaar wasmiddel. Voor witte was maakt het merk niet veel uit. Zwarte was was je met Robijn Black Velvet en kleuren houd je lang mooi met Ecover color. Bescherm kleuren met Colour Catcher en voeg een scheutje azijn toe voor extra hygiene.

Lees verder »
beddengoed wassen
Wassen
Zoe

Beddengoed wassen

Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.