poetsprins logo
azijn toevoegen

Hoe verwijder je zweetgeur uit kleding?

Eerst waste ik mijn kleding simpelweg volgens het waslabel. Het leek schoon te zijn geworden, maar na korte tijd dragen, kwam oude zweetgeur weer tot leven. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een effectieve methode om zweetgeur te verwijderen.

Zweetgeur uit kleding verwijderen, doe je door de oksels voor het wassen in te sprayen met HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar. Daarna was je de kleding in de wasmachine volgens het waslabel en voeg je een scheutje natuurazijn toe naast je gebruikelijke wasmiddel.

Onderstaande stappenplan is nu mijn standaard manier waarop ik de was doe. Al mijn shirts én die van mijn vriend komen schoon en fris de machine uit. Lees verder zodat ook jouw kleding nooit meer naar zweet stinkt!

Zweetgeur uit kleding verwijderen

Wanneer je de was doet, wil je natuurlijk dat het schoon en fris de wasmachine uitkomt. Dit heb je nodig om het voor elkaar te krijgen:

 • HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar (te koop bij de drogist of kruidvat)
 • Je gebruikelijke wasmiddel
 • Wasbol
 • Natuurazijn

Benodigde tijd: 10 minuten

Met dit stappenplan is je kleding gegarandeerd vrij van zweetgeur als het je wasmachine uit komt. Inweken is niet nodig! Aangegeven tijd is exclusief de duur van het wasprogramma.

 1. Spray oksels in met HG

  Keer de stinkende kledingstukken binnenstebuiten. Spray vervolgens de oksels in met HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar en laat het middel 30 min inwerken.
  zweetgeur uit kleding

 2. Giet een scheutje natuurazijn in de zeepla

  Voeg ongeveer 50ml natuurazijn toe aan je was door dit in het bakje te gieten dat bedoelt is voor wasmiddel. Zo wordt het namelijk meteen naar je was gespoeld waardoor het goed z’n werk kan doen. Azijn is de gouden tip!
  azijn toevoegen

 3. Voeg wasmiddel toe met een wasbol

  Giet 35ml wasmiddel in de wasbol en plaats deze direct in de trommel.
  witte kleding wassen

 4. Laat de wasmachine draaien

  Zwarte en gekleurde kleding was je op 30 graden, witte kleding mag je op 40 graden wassen. Kies het synthetica wasprogramma en laat de machine het volledige wasprogramma draaien.
  wassen

 5. Hang de kleding uit en geniet!

  Zodra het wasprogramma klaar is, haal je de was eruit. Zo kreukt het namelijk minder. Hang de was te drogen. Zodra het droog is kun je genieten van heerlijk fris ruikende schone kleding!
  overhemden op kledinghanger

Voor een wasadvies per soort kijk je hier:

Zweetgeur verwijderen doe je door stap 1 en 2 toe te voegen aan de stappenplannen die omschreven zijn in bovenstaande drie blogposts.

Je hoeft niet bang te zijn dat je kleding naar azijn gaat ruiken. Azijn neutraliseert zweetgeur en je was ruikt gewoon lekker naar het wasmiddel dat je gebruikt.

Wil je zweetvlekken verwijderen en niet alleen zweetgeur? Bekijk dan mijn stappenplan voor zweetvlekken verwijderen.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Dettol toevoeging voor de was

Naast mijn stappenplan dat je hierboven hebt kunnen lezen, is er nog een effectieve manier om zweetgeur uit kleding te verwijderen.

Dettol toevoeging voor de was is een soort vloeibaar wasmiddel. Om zweetgeur te verwijderen kun je twee dopjes Dettol in het compartiment voor wasverzachter gieten. Je gebruikt het naast je gebruikelijke wasmiddel.

Als je handwas wilt doen, giet je één dopje Dettol in een emmer met 2,5 liter koud water (ongeveer 20 graden).

Laat je kledingstuk een kwartiertje weken en spoel vervolgens grondig uit met koud water. Ideaal voor delicate stoffen die je liever niet te vaak in de wasmachine wast.

Ik ben altijd huiverig, zeker met zwarte en gekleurde kleding, omdat ik bang ben dat de kleding vaal wordt.

Dettol is gelukkig veilig voor de de donkere en bonte was. Als je het volgens de instructies op de verpakking gebruikt, worden kleuren niet aangetast.

Zweetlucht verwijderen zonder wassen

Sommige kleding kan niet gewassen worden of wil je liever niet te vaak wassen. Hieronder vind je alle handige effectieve tips om zweetgeur te verwijderen zonder te wassen!

Kleding laten stomen

Een geweldige manier om zweetgeur uit delicate kleding te verwijderen is de het laten stomen bij een stomerij.

wol naar de stomerij
Wol laten stomen

Als er op het waslabel staat dat je het kledingstuk alleen mag stomen, doe dit dan ook! Hier vind je uitleg over wat de symbolen op het label betekenen. Soms staat er aangegeven: ‘alleen chemische reiniging’ – dat is ook stomen bij de stomerij.

wasvoorschrift in kleding

Uiteraard doe je dit niet met gewone katoenen t-shirtjes. De stomerij is bedoeld voor bijvoorbeeld je wollen colberts, zijden sjaals en winterjassen die niet in de wasmachine kunnen.

Kleding in de vriezer leggen

Geen tijd meer om je shirt te wassen en wil je het perse morgen aan naar je werk? Leg het kledingstuk dan in een plastic zak in de vriezer gedurende de nacht.

De volgende ochtend haal je het kledingstuk uit de vriezer en hang je het een half uurtje aan een kledinghanger zodat het ‘ontdooit’ en niet al te koud of vochtig aanvoelt als je het aantrekt.

De vrieskou doodt bacteriën die in zweet zitten en voor de stank zorgen. De zweetgeur zal niet volledig verdwenen zijn, maar wel grotendeels. Aanvullend wat deo opdoen, en het kledingstuk kan gewoon aangetrokken worden.

Waarom zweetgeur er niet zomaar uit gaat in de was

Zweten is een manier voor je lichaam om afvalstoffen af te voeren en de juiste lichaamstemperatuur te behouden. Hierdoor zitten er veel bacteriën in zweet. Je zweet zelf stinkt eigenlijk niet, de bacteriën die erin zitten wel.

Kleding was je op lage temperatuur, 30 of 40 graden. Door de lage temperatuur wordt je kleding beschermd tegen krimpen, vaal worden en snelle slijtage.

Temperatuur beneden de 60 graden heeft echter niet de kracht om bacteriën te doden. De zweetgeur blijft dus hangen, omdat de bacteriën die in zweet zitten jouw wasbeurt overleefd hebben.

De zweetgeur kun je met de eerder aanbevolen methode met HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar en natuurazijn verwijderen.

Deze middelen neutraliseren de stank die bacteriën in zweet veroorzaken, ook als je op lage temperatuur wast.

Zes dingen die je niet moet doen

Sommige methoden zijn totaal niet effectief. Een aantal opties zijn effectief maar niet veilig voor kleding. Lees hier de tips wat je beter niet kunt doen.

1. Insprayen met deodorant

Je kleding insprayen met deodorant werkt totaal niet om de oude straffe zweetgeur uit kleding te verwijderen.

Als je al in kleding gezweet hebt, maskeren deo en parfum de geur tijdelijk, maar de stank komt gegarandeerd voor het einde van je werkdag weer terug.

2. Citroensap op je kleding of in de wasmachine doen

Ik dacht, als azijn werkt, zou citroensap dan ook werken? Natuurazijn bevat 4% azijnzuur en het werkt goed tegen zweetgeur als je het toevoegt aan de was. Citroensap is natuurlijk ook zuur… dus hypothetisch zou het kunnen werken.

Ik heb echter ondervonden dat het ook vlekken geeft als je het puur aanbrengt op kleding. Daarnaast is citroensap ook een beetje plakkerig. Als je het in de zeeplade van de wasmachine doet, wordt het een bende!

3. Alcohol (96%) of wodka gebruiken

Als zweetgeur door bacteriën veroorzaakt wordt, zou je verwachten dat alcohol of ontsmettingsmiddel voor wondjes de geur zou moeten kunnen verwijderen. Dit is echter niet het geval, zo heb ik getest.

Ik heb wodka (ongeveer 40% alcohol) geprobeerd, 96% alcohol, 3% waterstofperoxide en Sterilon wondverzorging. Geen van deze middelen zorgde voor vermindering van de stank.

4. Kleding wassen op >40 graden

Was kleding niet heter dan 30 of 40 graden. Check het waslabel voor de juiste instructies.

Kleding kan krimpen en kleuren worden snel vaal als je een temperatuur boven de 40 graden selecteert. Mijn stappenplan daarentegen is veilig en effectief.

5. Weken in of wassen met soda

Pas op met soda. Baking soda is niet effectief tegen zweetgeur uit kleding verwijderen en kristal soda, ook wel schoonmaaksoda, heeft een blekende werking.

Bij witte kleding is die blekende werking niet zo erg, maar donkere en gekleurde kleding kun je echt verpesten.

Was je kleding niet in de wasmachine met soda en maak ook geen sopje met soda en water om je kleding in te weken.

6. Handstomer

Verspil geen geld, tijd en moeite aan methodes die niet werken. Ik heb vast een aantal ineffectieve oplossingen voor je uiteengezet.

Ten eerste is er de handstomer. Mijn moeder heeft zo’n ding en ik heb het getest: het helpt absoluut niet tegen zweetgeur. Sterker nog, door de warmte en het vocht wordt de zweetgeur juist heftiger.

Toen dacht ik, zou het komen omdat ik zo’n goedkope handstomer van Tefal had gebruikt? Nope, dat was niet het probleem. Ik was laatst bij een heel chique kledingwinkel waar ze een hele dure luxe variant van zo’n handstomer hadden.

De winkeleigenaar vertelde mij hoe alle geurtjes die blijven hangen als mensen de kleding passen juist meer tot leven komen door de stoom.

Daarnaast wordt sommige kleding snel stoffig in een kledingzaak. De handstomer maakt dat stof een beetje vochtig waardoor het vieze grijze vlekken geeft.

Veelgestelde vragen

Hoe verwijder je zweetgeur uit kleding?

Was kleding op lage temperatuur in de wasmachine en voeg naast je gebruikelijke wasmiddel een scheutje natuurazijn toe. Dit verwijdert zweetgeur en is veilig voor zwarte, gekleurde en witte kleding.

Hoe verwijder je zweetvlekken?

Zweetvlekken kun je verwijderen met HG deodorant- en zweetvlekken verwijderaar of met schoonmaaksoda. Kijk hier naar een uitgebreid stappenplan voor het verwijderen van zweetvlekken.

Hoe kun je zweetgeur verwijderen zonder te wassen?

Leg het kledingstuk in de vriezer voor minimaal 1 nacht of breng het kledingstuk naar de stomerij. Zonder te wassen, is de zweetlucht verdwenen.

Hoe verwijder je zweetlucht met handwas?

Voor handwas kun je het beste Dettol toevoeging voor de was gebruiken. Meng 1 dopje op 2,5 liter lauwwarm water en laat de kleding 15 minuten weken. Daarna goed uitspoelen met koud water.

5/5 (1 Review)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
wasmachine schoonmaken
Wassen
Zoe

Wasmachine Stinkt, Wat Moet Je Doen?

Soms zie je niet direct dat er iets mis is met je wasmachine. Nog steeds kan er van alles aan de hand zijn waardoor je vieze was niet zo schoon wordt. Hoe je ervoor zorgt dat je was en je wasmachine weer heerlijk fris is, lees je hier.

Lees verder »
wasmiddel welk bakje
Wassen
Zoe

In welk bakje doe je wasmiddel?

Een wasmachine heeft een zeepla met twee of drie bakjes. Wasmiddel doe je altijd in het grootste bakje dat geen plastic klepje heeft. Dit bakje is aangeduid met hoofdwas, nummer 2, II, een tobbe met twee streepjes, wash of laundry detergent.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: