Eerst waste ik mijn kleding simpelweg volgens het waslabel. Het leek schoon te zijn geworden, maar na korte tijd dragen, kwam oude zweetgeur weer tot leven. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een effectieve methode om zweetgeur te verwijderen.
Zweetgeur uit kleding verwijderen, doe je door de oksels voor het wassen in te sprayen met HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar. Daarna was je de kleding in de wasmachine volgens het waslabel en voeg je een scheutje natuurazijn toe naast je gebruikelijke wasmiddel.
Download hier de gratis PDF met het stappenplan en extra supertip!
Gelukt!
Je ontvangt de gratis PDF in je mailbox!
Onderstaande stappenplan is nu mijn standaard manier waarop ik de was doe. Al mijn shirts én die van mijn vriend komen schoon en fris de machine uit. Lees verder zodat ook jouw kleding nooit meer naar zweet stinkt!
Inhoudsopgave
Zweetgeur uit kleding verwijderen
Wanneer je de was doet, wil je natuurlijk dat het schoon en fris de wasmachine uitkomt. Dit heb je nodig om het voor elkaar te krijgen:
- HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar (te koop bij De Online Drogist)
- Je gebruikelijke wasmiddel
- Wasbol
- Natuurazijn

HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar
HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar
Benodigde tijd: 10 minuten
Met dit stappenplan is je kleding gegarandeerd vrij van zweetgeur als het je wasmachine uit komt. Inweken is niet nodig! Aangegeven tijd is exclusief de duur van het wasprogramma.
- Spray oksels in met HG
Keer de stinkende kledingstukken binnenstebuiten. Spray vervolgens de oksels in met HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar en laat het middel 30 min inwerken.
- Giet een scheutje natuurazijn in de zeepla
Voeg ongeveer 50ml natuurazijn toe aan je was door dit in het bakje te gieten dat bedoelt is voor wasmiddel. Zo wordt het namelijk meteen naar je was gespoeld waardoor het goed z’n werk kan doen. Azijn is de gouden tip!
- Voeg wasmiddel toe met een wasbol
Giet 35ml wasmiddel in de wasbol en plaats deze direct in de trommel.
- Laat de wasmachine draaien
Zwarte en gekleurde kleding was je op 30 graden, witte kleding mag je op 40 graden wassen. Kies het synthetica wasprogramma en laat de machine het volledige wasprogramma draaien.
- Hang de kleding uit en geniet!
Zodra het wasprogramma klaar is, haal je de was eruit. Zo kreukt het namelijk minder. Hang de was te drogen. Zodra het droog is kun je genieten van heerlijk fris ruikende schone kleding!
Voor een wasadvies per soort kijk je hier:
Zweetgeur verwijderen doe je door stap 1 en 2 toe te voegen aan de stappenplannen die omschreven zijn in bovenstaande drie blogposts.
Je hoeft niet bang te zijn dat je kleding naar azijn gaat ruiken. Azijn neutraliseert zweetgeur en je was ruikt gewoon lekker naar het wasmiddel dat je gebruikt.
Wil je zweetvlekken verwijderen en niet alleen zweetgeur? Bekijk dan mijn stappenplan voor zweetvlekken verwijderen.
Schoonmaaktaken afvinken
Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.
Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.
- Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
- Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
- Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.
Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!
Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist
Dettol toevoeging voor de was
Naast mijn stappenplan dat je hierboven hebt kunnen lezen, is er nog een effectieve manier om zweetgeur uit kleding te verwijderen.
Dettol toevoeging voor de was (te koop bij Bol) is een soort vloeibaar wasmiddel. Om zweetgeur te verwijderen kun je twee dopjes Dettol in het compartiment voor wasverzachter gieten. Je gebruikt het naast je gebruikelijke wasmiddel.
Als je handwas wilt doen, giet je één dopje Dettol in een emmer met 2,5 liter koud water (ongeveer 20 graden).
Laat je kledingstuk een kwartiertje weken en spoel vervolgens grondig uit met koud water. Ideaal voor delicate stoffen die je liever niet te vaak in de wasmachine wast.
Ik ben altijd huiverig, zeker met zwarte en gekleurde kleding, omdat ik bang ben dat de kleding vaal wordt.
Dettol is gelukkig veilig voor de de donkere en bonte was. Als je het volgens de instructies op de verpakking gebruikt, worden kleuren niet aangetast.
Zweetlucht verwijderen zonder wassen
Sommige kleding kan niet gewassen worden of wil je liever niet te vaak wassen. Hieronder vind je alle handige effectieve tips om zweetgeur te verwijderen zonder te wassen!
Kleding laten stomen
Een geweldige manier om zweetgeur uit delicate kleding te verwijderen is de het laten stomen bij een stomerij.

Als er op het waslabel staat dat je het kledingstuk alleen mag stomen, doe dit dan ook! Hier vind je uitleg over wat de symbolen op het label betekenen. Soms staat er aangegeven: ‘alleen chemische reiniging’ – dat is ook stomen bij de stomerij.

Uiteraard doe je dit niet met gewone katoenen t-shirtjes. De stomerij is bedoeld voor bijvoorbeeld je wollen colberts, zijden sjaals en winterjassen die niet in de wasmachine kunnen.
Kleding in de vriezer leggen
Geen tijd meer om je shirt te wassen en wil je het perse morgen aan naar je werk? Leg het kledingstuk dan in een plastic zak in de vriezer gedurende de nacht.
De volgende ochtend haal je het kledingstuk uit de vriezer en hang je het een half uurtje aan een kledinghanger zodat het ‘ontdooit’ en niet al te koud of vochtig aanvoelt als je het aantrekt.
De vrieskou doodt bacteriën die in zweet zitten en voor de stank zorgen. De zweetgeur zal niet volledig verdwenen zijn, maar wel grotendeels. Aanvullend wat deo opdoen, en het kledingstuk kan gewoon aangetrokken worden.
Waarom zweetgeur er niet zomaar uit gaat in de was
Zweten is een manier voor je lichaam om afvalstoffen af te voeren en de juiste lichaamstemperatuur te behouden. Hierdoor zitten er veel bacteriën in zweet. Je zweet zelf stinkt eigenlijk niet, de bacteriën die erin zitten wel.
Kleding was je op lage temperatuur, 30 of 40 graden. Door de lage temperatuur wordt je kleding beschermd tegen krimpen, vaal worden en snelle slijtage.
Temperatuur beneden de 60 graden heeft echter niet de kracht om bacteriën te doden. De zweetgeur blijft dus hangen, omdat de bacteriën die in zweet zitten jouw wasbeurt overleefd hebben.
De zweetgeur kun je met de eerder aanbevolen methode met HG zweet- en deodorantvlekken verwijderaar en natuurazijn verwijderen.
Deze middelen neutraliseren de stank die bacteriën in zweet veroorzaken, ook als je op lage temperatuur wast.
Zes dingen die je niet moet doen
Sommige methoden zijn totaal niet effectief. Een aantal opties zijn effectief maar niet veilig voor kleding. Lees hier de tips wat je beter niet kunt doen.
1. Insprayen met deodorant
Je kleding insprayen met deodorant werkt totaal niet om de oude straffe zweetgeur uit kleding te verwijderen.
Als je al in kleding gezweet hebt, maskeren deo en parfum de geur tijdelijk, maar de stank komt gegarandeerd voor het einde van je werkdag weer terug.
2. Citroensap op je kleding of in de wasmachine doen
Ik dacht, als azijn werkt, zou citroensap dan ook werken? Natuurazijn bevat 4% azijnzuur en het werkt goed tegen zweetgeur als je het toevoegt aan de was. Citroensap is natuurlijk ook zuur… dus hypothetisch zou het kunnen werken.
Ik heb echter ondervonden dat het ook vlekken geeft als je het puur aanbrengt op kleding. Daarnaast is citroensap ook een beetje plakkerig. Als je het in de zeeplade van de wasmachine doet, wordt het een bende!
3. Alcohol (96%) of wodka gebruiken
Als zweetgeur door bacteriën veroorzaakt wordt, zou je verwachten dat alcohol of ontsmettingsmiddel voor wondjes de geur zou moeten kunnen verwijderen. Dit is echter niet het geval, zo heb ik getest.
Ik heb wodka (ongeveer 40% alcohol) geprobeerd, 96% alcohol, 3% waterstofperoxide en Sterilon wondverzorging. Geen van deze middelen zorgde voor vermindering van de stank.
4. Kleding wassen op >40 graden
Was kleding niet heter dan 30 of 40 graden. Check het waslabel voor de juiste instructies.
Kleding kan krimpen en kleuren worden snel vaal als je een temperatuur boven de 40 graden selecteert. Mijn stappenplan daarentegen is veilig en effectief.
5. Weken in of wassen met soda
Pas op met soda. Baking soda is niet effectief tegen zweetgeur uit kleding verwijderen en kristal soda, ook wel schoonmaaksoda, heeft een blekende werking.
Bij witte kleding is die blekende werking niet zo erg, maar donkere en gekleurde kleding kun je echt verpesten.
Was je kleding niet in de wasmachine met soda en maak ook geen sopje met soda en water om je kleding in te weken.
6. Handstomer
Verspil geen geld, tijd en moeite aan methodes die niet werken. Ik heb vast een aantal ineffectieve oplossingen voor je uiteengezet.
Ten eerste is er de handstomer. Mijn moeder heeft zo’n ding en ik heb het getest: het helpt absoluut niet tegen zweetgeur. Sterker nog, door de warmte en het vocht wordt de zweetgeur juist heftiger.
Toen dacht ik, zou het komen omdat ik zo’n goedkope handstomer van Tefal had gebruikt? Nope, dat was niet het probleem. Ik was laatst bij een heel chique kledingwinkel waar ze een hele dure luxe variant van zo’n handstomer hadden.
De winkeleigenaar vertelde mij hoe alle geurtjes die blijven hangen als mensen de kleding passen juist meer tot leven komen door de stoom.
Daarnaast wordt sommige kleding snel stoffig in een kledingzaak. De handstomer maakt dat stof een beetje vochtig waardoor het vieze grijze vlekken geeft.
Veelgestelde vragen
Was kleding op lage temperatuur in de wasmachine en voeg naast je gebruikelijke wasmiddel een scheutje natuurazijn toe. Dit verwijdert zweetgeur en is veilig voor zwarte, gekleurde en witte kleding.
Zweetvlekken kun je verwijderen met HG deodorant- en zweetvlekken verwijderaar of met schoonmaaksoda. Kijk hier naar een uitgebreid stappenplan voor het verwijderen van zweetvlekken.
Leg het kledingstuk in de vriezer voor minimaal 1 nacht of breng het kledingstuk naar de stomerij. Zonder te wassen, is de zweetlucht verdwenen.
Voor handwas kun je het beste Dettol toevoeging voor de was gebruiken. Meng 1 dopje op 2,5 liter lauwwarm water en laat de kleding 15 minuten weken. Daarna goed uitspoelen met koud water.