poetsprins logo
witte was uithangen

Witte kleding wassen

Allerlei verschillende soorten textiel in huis kunnen wit zijn en wil je wassen. Beddengoed, handdoeken, tafelkleden en witte kleding. Dit artikel focust zich op witte kleding wassen. Andere soorten textiel kun je namelijk vaak beter heter wassen dan kleding.

Witte kleding wassen doe je op 30 graden met wasmiddel voor de witte was. Sorteer de kleding nauwkeurig, zodat het niet gemengd wordt met felle of donkere kleuren. Gekleurde kleding kan namelijk afgeven en de witte was verpesten.

Witte was wassen en je kleding netjes en wit houden is niet lastig. Gebruik het stappenplan en de handige tips om ook jouw was stralend te krijgen!

Stappenplan witte kleding wassen

Benodigde tijd: 15 minuten

Algemeen stappenplan voor witte kleding wassen. De aangegeven benodigde tijd is exclusief de tijd die de wasmachine nodig heeft om het wasprogramma te voltooien.

 1. Sorteer de witte was

  Selecteer witte en zeer lichtgekleurde kleding. Witte overhemden, witte t-shirts, maar ook heel zacht grijs of lichte pastelkleuren. Combineer alleen echt heel erg lichte kleuren met je witte was, anders kunnen kleuren afgeven of kan wit grauw worden of verkleuren. Gekleurde kleding gaat in de bonte was, lees meer hier over.
  witte kleding wassen

 2. Keer (sommige) kleding binnenstebuiten

  Bijvoorbeeld ribfluweel, zoals de broek op de foto, kan kaal worden als het frequent tegen andere kleding schuurt in de wasmachine. Hierom keer ik dit soort kleding altijd binnenstebuiten.

 3. Stop kleding van delicaat materiaal in een waszak

  Deze rok is van glanzende viscose en dat is een kwetsbare stof. Om deze te beschermen tegen wrijving in de wasmachine, stop ik ‘m in een waszak. Was kleding van dunne kwetsbare stof of kant in een waszak.
  waszak

 4. Stop de was in de wasmachine en voeg wasmiddel toe

  Vul de trommel totdat je nog je hand erbij kunt steken en deze vrij kunt bewegen. Prop de wasmachine niet te vol, want hiervan kan was vies blijven of gaan stinken. Voeg wasmiddel toe voor witte was. Doe dit in een doseerbol en voeg deze in de trommel bij de kleding.
  witte kleding wassen

 5. Doe een Colour Catcher doekje bij de was

  Voeg een Colour Catcher doekje toe aan de was. Dit is niet nodig als je echt alleen spierwitte kleding gaat wassen, maar als je er lichte kleuren zoals pastel bij doet, kun je voor de zekerheid een kleurvanger erbij doen in de trommel.
  colour catcher toevoegen

 6. Selecteer het juiste wasprogramma

  Voor witte was selecteer je het katoen programma maar pas je de temperatuur en de centrifuge aan. Zet de wasmachine op 30 graden en de centrifuge een tandje lager, ergens tussen de 800 en 1000 toeren.
  wit wasprogramma

 7. Laat de wasmachine volledig wasprogramma draaien

  Het katoenprogramma duurt langer dan de andere wasprogramma’s. Om witte kleding stralend schoon te krijgen, was je het niet heter maar beter langer. Zo kan het niet krimpen of snel lelijk worden, maar wordt het wel mooi schoon.
  wassen

 8. Hang de was uit

  Laat de was drogen op een wasrek en hang overhemden uit op kledinghangers. Wacht met opvouwen totdat de was 100% droog is, anders kan het gaan stinken naar natte hond.
  witte was uithangen

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Witte was sorteren

Het zorgvuldig selecteren van de witte was is heel belangrijk om wit echt wit te houden. Als je verschillende felle of donkere kleuren mengt met de witte was, kan het wit verkleuren of grauw worden. Kleding op onderstaande foto’s mag bij elkaar gewassen worden.

licht gekleurde was
Licht gekleurde was
witte was
Witte was

Wat is witte was?

Witte was is dus alle witte was en alle heel lichtgekleurde was. Zacht blauw, pastelkleurtjes en licht beige of lichtgrijs mag je bij de witte kleding voegen. Sorteren op kleur is heel belangrijk.

Sorteren op materiaal

Materiaal is minstens net zo belangrijk als de kleur van de was. Het stappenplan bovenaan de pagina gaat over witte kleding wassen.

Als je witte handdoeken of beddengoed wilt wassen, heb je een ander stappenplan nodig. Die vind je hier:

Sorteren op kleur doe je om de witte was niet te laten verkleuren of grauw te laten worden, sorteren op materiaal doe je om alles schoon te krijgen en kleding niet te laten krimpen of lelijk te laten worden. Een witte handdoek kun je bijvoorbeeld het beste op 60 of 90 graden wassen.

Doe je dit met een witte blouse van polyester, dan wordt de blouse een verschrompeld stukje crêpepapier. Je katoenen overhemd zal na het wassen op zeer hoge temperatuur 2 maten kleiner zijn.

Verschillende materialen witte kleding kun je bij elkaar wassen volgens bovenstaand stappenplan. Polyester, katoen, viscose, tricot, witte spijkerbroeken en linnen mag bij elkaar gewassen worden op 30 graden.

Kleding van wol, zijde en soms ook viscose mag niet op deze manier gewassen worden. Kies voor deze materialen wolwasprogramma, laat het stomen of was ze in de handwas.

Wasvoorschrift

Op het etiket met wasinstructies vind je alles dat je moet weten om je kleding als nieuw te houden. Heb je dit label uit je kleding geknipt? Was voor de zekerheid altijd op 30 graden en stop de kleding niet in de droger.

Zwart witte kleding wassen

De meningen zijn verdeeld of zwart witte kleding bij de donkere of witte was moet. Mijn advies is om zwart witte kleding eerst apart te wassen om te kijken of de zwarte kleur afgeeft.

Stop er een Colour Catcher doekje bij. Als het zwart van de zwart witte kledingstukken niet overgelopen is naar de witte delen, kun je het kledingstuk veilig bij de witte was stoppen.

colour catcher
zwart witte kleding wassen
Zwart witte kleding

De kledingstukken op de foto heb ik eerst apart gewassen. Toen bleek het zwart niet af te geven en nu was ik het bij de witte was. Ze zien er na jaren nog steeds als nieuw uit en m’n andere witte kleding ook.

Ik kijk ook naar de primaire kleur van een kledingstuk. Een wit shirt met een paar donkere accenten was ik bij de witte was met een kleurvanger doekje.

Een zwart kledingstuk met een paar witte accenten was ik bij de donkere was. Zonder uitzondering voeg ik een kleurvanger doekje toe om geen risico te nemen.

Wasmiddel voor witte was

Wasmiddel voor de witte was heeft een licht blekende werking. Hierom mag je het beslist niet gebruiken om gekleurde of donkere was mee te wassen.

Voor witte was is het echter ideaal omdat het wit er altijd mooi wit door blijft en wordt. Het kan geen kwaad witte was met kleurwasmiddel te wassen.

wasmiddel wit
Vloeibaar wasmiddel wit

Het merk wasmiddel maakt zo ver ik weet niet heel veel uit. Ik gebruik momenteel Omo omdat dat laatst in de aanbieding was, maar Ariel en Robijn zijn ook prima merken wasmiddel.

Vloeibaar wasmiddel lost beter op in de wasmachine waardoor je minder kans hebt op zeepresten in de trommel en leidingen. Daarom verkies ik vloeibaar wasmiddel boven poeder.

Wasmiddel toevoegen

Je kunt wasmiddel het beste toevoegen in een doseerbol. Zo voorkom je onnodige zeepresten in het zeeplaatje en heb je maximaal plezier van het wasmiddel omdat echt alles bij de was komt.

wasmiddel toevoegen
Doseerbol

Daarnaast kun je de juiste hoeveelheid makkelijk afmeten. Meer wasmiddel is niet beter. Je was wordt er niet schoner van en het is slecht voor het milieu. Gebruik 35 ml per wasbeurt.

Op hoeveel graden was je witte kleding?

Was kleding op 30 graden. Het is niet zo dat je witte kleding heter kunt wassen dan gekleurde of donkere kleding omdat het geen kleuren heeft die kunnen vervagen. Kleding kan nog steeds lelijk worden of krimpen.

Wasprogramma voor witte was wassen

Voor witte was gebruik je het katoenprogramma. Dit is doorgaans het langste wasprogramma op een wasmachine. Witte kleding was je niet heter om het schoon te krijgen maar liever langer.

Om kleding niet te laten krimpen of snel lelijk te laten worden, verlaag je de temperatuur naar 30 graden.

Stel tevens de centrifuge lager in. Het katoenprogramma selecteert automatisch de meest krachtige centrifuge stand. Zet de centrifuge één stand lager.

Hierdoor wordt de kleding minder grof rondgedraaid waardoor stoffen langer mooi blijven. Daarnaast komt de was iets natter uit de machine. Dit is gunstig want dan kan de was met minder kreukels opdrogen.

Het water verzwaart de was waardoor het minder kreukelt. Ook kun je het makkelijker een beetje glad strijken met je handen waardoor je waarschijnlijk niet hoeft te strijken.

Grauwe of gele witte was weer wit krijgen

Als kleding een beetje grauw of geel is geworden, kun je dit weer wit krijgen door het op de juiste manier te wassen. Je kunt soda, een vaatwastablet of Steradent kunstgebitreining gebruiken.

Witte was wassen met soda

Soda is in dit geval schoonmaaksoda, ook wel kristal soda. Het heeft een krachtige reinigende werking en kan ook witte kleding een beetje witter maken. Als kleding grauw is geworden of gelig, voeg je een eetlepel kristal soda toe aan de was.

wasmachine schoonmaken
Wassen met soda

Stop de schoonmaaksoda in het zeeplaatje voor de hoofdwas. Wasmiddel dat je hierin stopt, wordt met een klein straaltje water de trommel in gespoeld.

Zo kan het vast een beetje vloeibaar worden voordat het met je was gemengd wordt en wordt het beter verdeeld over de was.

Dit is dus anders dan met vloeibaar wasmiddel, wat je wel direct in een doseerbol in de trommel doet. Nog een voordeel is dat soda ook de wasmachine reinigt.

Witte kleding witter maken met een vaatwastablet

Sun vaatwastabletten
Wassen met vaatwastablet

Je kunt witte was ook een beetje witter maken met een vaatwastablet. Voeg naast je gebruikelijke wasmiddel dat je in een doseerbol doet, een vaatwastablet toe in het zeeplaatje voor de hoofdwas.

Witte kleding wassen met Steradent

Kunstgebitreiniging van Steradent heeft een milde blekende werking en kun je veilig aan de was toevoegen om grauwe of gele kleding weer wit te krijgen.

Stop twee tabletten in het zeeplaatje voor de hoofdwas. Dit is het linker compartiment van de zeepla, de rechter is voor wasverzachter.

Gebruik geen bleek om witte kleding witter te maken

Voeg beslist geen bleek toe aan je was. Bleek kan achterblijven in de wasmachine en ook andere kleding die je later wast bleekvlekken geven. Daarnaast bleekt bleek niet egaal.

Kleding kan dus oneffen wit uit de wasmachine komen. Als laatste is het slecht voor het milieu omdat het moeilijk uit het grondwater te filteren is.

Vlekken verwijderen uit witte kleding

Vlekken in witte kleding moet je voorbehandelen. Dit betekent dat je de vlekken eerst zo veel mogelijk verwijdert voordat je de kleding wast in de wasmachine.

Je kunt een vlekkenverwijderaar gebruiken of het kledingstuk laten weken alvorens het te wassen.

biotex

Biotex inweek is een handig middel om vlekken te verwijderen. Maak een badje van warm water en een eetlepel Biotex en laat het kledingstuk erin werken totdat de vlek (bijna) verdwenen is.

Je kunt ook Shout gebruiken. Ik ben echt heel tevreden over deze vlekkenverwijderaar.

Het is effectief tegen verschillende soorten vlekken, niet echt heel duur en makkelijk in gebruik. Daarnaast kun je het zowel op witte als gekleurde en donkere was gebruiken.

Shout

Bruine kragen van witte overhemden schoonmaken

Witte overhemden worden altijd ranzig en bruin bij de kraag en manchetten. Deze delen spray ik altijd in met Shout voordat ik ze in de wasmachine doe.

vlekken voorbehandelen
Vlekken voorbehandelen

Shout kun je veilig gebruiken op witte kleding. Deze katoenen overhemden worden prachtig schoon bij de kraag en manchetten. Het middel is ook effectief tegen andere soorten vlekken. Spray vlekken royaal maar niet overdreven in.

Je hoeft de vlekkenspray niet in te wrijven bij bruine kragen. Gewoon een beetje Shout erop spuiten, een paar minuten laten inwerken en dan het overhemd wassen volgens het stappenplan.

Voor
Na

Zweetvlekken verwijderen uit witte shirts

Veel mensen hebben er last van, gele oksels in witte kleding. Er staan veel tips op internet maar er werken er maar een paar.

Ik heb een zeer uitgebreid experiment gedaan en de beste methode voor je uiteengezet. Lees hier alles over zweetvlekken verwijderen uit witte kleding.

Witte kleding ophangen of in de droger?

Je kunt kleding beter ophangen na het wassen dan in de droger stoppen. Veel stoffen kunnen namelijk krimpen in de droger. Er staat altijd op het label met wasinstructies aangegeven of het kledingstuk in de droger mag of niet. Bekijk mijn artikel over wasinstructies als je niet precies weet wat alle symbolen betekenen.

witte was op droogrek
Was uithangen
overhemden op kledinghanger
Overhemden uithangen

Naast krimpgevaar, wordt kleding ook minder gekreukeld als je het uithangt. Strijk het een beetje glad met je handen en hang het recht en ruim op. Zo hoef je waarschijnlijk niet te strijken.

Veelgestelde vragen

Wat is witte was?

Witte was is alle witte textiel, maar ook heel licht gekleurde textiel. Wit, zachte pastelkleuren, lichtgrijs en licht beige mag je combineren. Was kleding apart van handdoeken en beddengoed, zodat je het juiste wasprogramma kunt selecteren om je kleding lang mooi te houden.

Op welke stand was je witte kleding?

Stel de wasmachine in op katoenprogramma. Vervolgens pas je de temperatuur aan naar 30 graden. Meeste wasmachines geven namelijk 40 graden aan als standaard temperatuur bij dit wasprogramma. Daarnaast verlaag je de centrifuge naar 800-1000 toeren.

Op hoeveel graden was je witte kleding?

Was witte kleding op 30 graden. Om het witter en schoon te krijgen, was je de kleding niet heter maar langer. Zo voorkom je dat stoffen lelijk worden, hun glans verliezen of krimpen.

Welk wasmiddel voor witte kleding wassen?

Gebruik wasmiddel voor witte was. Dit type wasmiddel heeft een licht blekende werking waardoor je was stralend wit uit de machine komt. Je kunt eventueel wel kleurwasmiddel voor witte kleding gebruiken, maar nooit wit wasmiddel voor gekleurde of donkere was.

Hoe maak je grauw of geel geworden witte kleding weer wit?

Grauw of geel geworden witte kleding kun je weer stralend wit krijgen door het te wassen met een schepje schoonmaaksoda, een vaatwastablet of een Steradent kunstgebitreinigingstablet. Volg verder het stappenplan van wassen met katoenprogramma op 30 graden.

5/5 (2 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
wasmachine schoonmaken
Wassen
Zoe

Wasmachine Stinkt, Wat Moet Je Doen?

Soms zie je niet direct dat er iets mis is met je wasmachine. Nog steeds kan er van alles aan de hand zijn waardoor je vieze was niet zo schoon wordt. Hoe je ervoor zorgt dat je was en je wasmachine weer heerlijk fris is, lees je hier.

Lees verder »
azijn toevoegen
Wassen
Zoe

Hoe verwijder je zweetgeur uit kleding?

Eerst waste ik mijn kleding simpelweg volgens het waslabel. Het leek schoon te zijn geworden, maar na korte tijd dragen, kwam oude zweetgeur weer tot leven. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een effectieve methode om zweetgeur te verwijderen.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: