Het is belangrijk dat je je kleding op de juiste temperatuur wast, anders kan het krimpen, verkleuren of vervormen.
Op welke temperatuur je je kleding moet wassen, staat aangegeven op het wasetiket. Je ziet symbolen van tobbes met het cijfer 30, 40, 60 of 90 erin. Deze cijfers geven de temperatuur aan. De meeste kleding was je op 40 graden, handdoeken en schoonmaakdoekjes op 60 graden.
Lees hieronder de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.
Inhoudsopgave
Op het wasetiket staat de temperatuur
De eerste en handigste tip als je je kleding gaat wassen, is het bekijken van het wasetiket. Elk kledingstuk heeft een etiket waarop verschillende symbolen te zien zijn. Een uitleg van alle symbolen vind je hier.

De symbolen op het label vertellen je op welke temperatuur je het kledingstuk kunt wassen. Je ziet één van deze tekens:
Symbool | Uitleg |
---|---|
Kleding waar een tobbe met 30 op het wasetiket staat, kan op 30 graden gewassen worden in de wasmachine. De meeste fijne was, zoals wol en zijde, heeft dit symbool en kleding van kwetsbare viscose en polyester. | |
Een tobbe met 40 is het symbool waaruit je kunt opmaken dat je het kledingstuk op 40 graden mag wassen in de wasmachine. Dit vind je op de meeste kleding van katoen en witte kledingstukken. | |
Een label dat een tobbe met 60 laat zien, vind je op textiel die op 60 graden in de wasmachine gewassen mag worden. Meestal tref je dit aan op handdoeken, beddengoed en schoonmaakdoekjes. | |
90 en 95 graden refereren aan de kookwas, de heetste stand van je wasmachine (of ouderwets het wasgoed aan de kook brengen in een pan op het gasfornuis). Dit kom je zelden tegen, meestal alleen op het wasetiket van schoonmaakdoeken, dweilen en witte (tafel)lakens. |
De aangegeven temperatuur is de maximum temperatuur waarop de textiel gewassen mag worden. Je mag altijd kiezen voor een lagere temperatuur maar niet voor een hogere. Hier vind je meer tips voor kleding wassen.
Schoonmaaktaken afvinken
Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.
Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.
- Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
- Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
- Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.
Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!
Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist
Spijkerbroeken wassen doe je op 40 graden
Bij spijkerbroeken staat er meestal 40 graden aangegeven in de tobbe op het wasetiket. Dit betekent dat je spijkerbroeken op een normaal wasprogramma kunt wassen waarbij je 40 graden als temperatuur instelt.
Dit geldt voor lichtgekleurde spijkerbroeken en gewone blauwe spijkerbroeken. Kijk hier voor meer tips en handigheidjes voor de witte was.
Als je gekleurde of zwarte spijkerbroeken wast, is het beter om ze binnenstebuiten te wassen en 30 graden te selecteren. Op deze manier worden kleuren minder snel vaal.
Was overhemden en t-shirts op 40 graden
Witte en lichtgekleurde overhemden, bijvoorbeeld zacht roze of lichtblauw, was je op 40 graden. Je kunt het beste kiezen voor een anti-kreuk wasprogramma. Deze centrifugeert minder hard, waardoor het wasgoed minder kreukt.
Donkere overhemden en overhemden van glanzende stof was je binnenstebuiten op 30 graden in de wasmachine. Zo blijft de glans in de stof langer mooi en vervagen kleuren minder snel. Bekijk dit artikel voor meer tips hoe je donkere was wast.
Katoenen t-shirts was je op 40 graden wassen. Zorg altijd dat je kleding van gelijke kleuren bij elkaar doet, zodat witte kleding echt wit blijft. Shirts van een synthetisch materiaal, bijvoorbeeld polyester, kunnen beter op 30 graden gewassen worden.
De stof wordt namelijk snel lelijk van hogere temperaturen. Hetzelfde geldt voor viscose, satijn en lycra.
Was handdoeken en doekjes op ≥60 graden
Handdoeken, theedoeken, dweilen, schoonmaakdoekjes was je op 60 of 90 graden. Vanaf 60 graden gaan bacteriën dood en krijg je hygienisch schoon wasgoed. Handdoeken, dweilen en doekjes hebben vaak veel vuil en bacteriën op zich, waardoor heet wassen wenselijk is.
Was witte handdoeken apart; zorg dat je geen zwarte of gekleurde was erbij doet. Witte handdoeken worden dan namelijk grauw en zien er daarna niet meer fris uit. Kijk hier voor een stappenplan hoe je handdoeken wast.

Als er veel vlekken op het wasgoed zitten, kies je voor 90 of 95 graden. Gebruikte handdoeken en dweilen die niet erg bevlekt zijn, was je op 60 graden.
Dweilen en schoonmaakdoekjes kunnen extreem vies zijn. Vlekken van olie, smeer en modder gaan er niet zo maar uit. De meeste dweilen en doekjes mogen op 90 graden gewassen worden. 90-95 graden is het heetste dat een wasmachine kan draaien en wordt ook wel de kookwas genoemd.
Kookwas kan door de hitte van het water de meest hardnekkige vlekken verwijderen. Vroeger werd de kookwas letterlijk gekookt. In een grote pan op het vuur werd water aan de kook gebracht en daar ging het wasgoed in totdat het schoon was.
Gezien de wasmachine het water tot maximaal 95 graden kan verhitten, is het strikt genomen geen kookwas, maar dit wordt zo genoemd omdat het ‘t heetste is dat de wasmachine kan.
Beddengoed en lakens was je op 60 graden
Kussenslopen, dekbedovertrekken en hoeslakens was je op 60 graden in de wasmachine. Je verliest ‘s nachts veel vocht, namelijk zweet, speeksel en tranen, en daarom is het wenselijk om een hoge temperatuur in te stellen zodat bacteriën dood gaan.
Bij gekleurd beddengoed wordt meestal geadviseerd om het op 40 graden te wassen, zodat kleuren langer mooi blijven. Dit is echter niet hygiënisch, dus adviseer ik om ook bij gekleurd beddengoed 60 graden te selecteren. Kijk hier voor meer tips hoe je beddengoed wast.

Wolwas, koud wassen of niet wassen
Wollen truien en sjaals was je op 30 graden en je kiest het wolwasprogramma. Wolwas zorgt ervoor dat de trommel van de wasmachine heen en weer wiegt in plaats van hele slagen maakt. Hierdoor wordt de kleding niet gehusseld maar enkel door het water gehaald.
Op het waslabel zie je een tobbe met 30 erin en twee streepjes eronder. De twee streepjes onder te tobbe betekent wolwasprogramma. Voor meer tips en trucs voor het doen van fijne was, kijk je hier.
Sommige kleding moet je koud wassen of mag zelfs helemaal niet gewassen worden. In dat geval tref je één van onderstaande symbolen aan op het wasetiket:
Symbool | Betekenis |
---|---|
Een tobbe met 1 stip erin betekent dat je het kledingstuk koud moet wassen. Op je wasmachine kun je als temperatuur koud wassen selecteren. Het water is dan zo koud als het water uit de gewone kraan. Dit tref je aan op kleding van delicaat materiaal zoals zijde en satijn. | |
Dit symbool betekent handwas en tref je aan op kleding die erg gevoelig is voor krimpen en kreuken. Het kledingstuk mag absoluut niet in de wasmachine gewassen worden. Neem een sopje van handwarm water en mild wasmiddel om het kledingstuk te wassen. | |
Een tobbe met een kruis erin betekent dat de textiel niet met water behandelt mag worden. Vaak tref je dit symbool aan in combinatie met één van twee onderstaande symbolen. In dat geval mag het kledingstuk bij de stomerij gereinigd worden. | |
Een cirkel met een P of F betekent dat het kledingstuk door een stomerij gereinigd dient te worden. Dit heet ook wel dry cleaning of specialistische reiniging. Water kan de kleding verpesten, dus volg dit advies op. |
Deze symbolen vind je vaak op blouses van delicate stof zoals zijde, satijn of heel fijne viscose. Ook zie je ze in colberts en andere kleding die erg kan vervormen door het te wassen in de wasmachine.


Veelgestelde vragen
Handdoeken was je op 60 graden in de wasmachine met wasmiddel naar keuze. Vanaf 60 graden gaan bacteriën dood en worden handdoeken hygiënisch schoon. Als er vlekken op de handdoeken zitten, kies dan voor 90 graden en gebruik waspoeder.
Beddengoed was je op 60 graden. Je verliest ‘s nachts veel vocht en hierdoor zitten er bacteriën op je beddengoed en kunnen je lakens stinken. Dit verhelp je door je lakens heet te wassen.
Spijkerbroeken was je op 40 graden. Was gelijke kleuren bij elkaar zodat lichte kleuren echt licht blijven. Als je zwarte of gekleurde spijkerbroeken wilt wassen, kies dan voor 30 graden en was de broeken binnenstebuiten.
Voor handwas neem je een emmer of teil met handwarm water, dit is meestal rond de 30 graden. Voel aan het water voordat je je kledingstuk onderdompelt want als het water te heet is om aan te raken, is het ook te heet voor je kleding.