Wasvoorschriften: De symbolen en hun betekenis

Iedereen wilt lang van z’n kleding genieten. Hoe beter je de wasvoorschriften volgt, hoe langer je kleding er als nieuw uit blijft zien. Kijk dus aan de binnenkant van je kleding en zoek naar het label met wassymbolen. Deze vertellen je precies wat je wel en niet met je kleding mag doen. 

Wasvoorschriften zijn de wassymbolen die aan de binnenkant van kleding op een label gepresenteerd worden. Ze zijn makkelijk te vinden, redelijk vanzelfsprekend en in de meeste landen hetzelfde. Een tobbe refereert aan wassen, vierkantjes aan drogen, strijkijzer aan strijken en driehoekjes aan bleken. 

Wasmachine 

Een tobbe op het waslabel geeft aan dat het kledingstuk in de wasmachine kan. Het cijfer in de tobbe geeft de maximum temperatuur in graden celsius aan waarmee het kledingstuk gewassen mag worden. 30 in de tobbe betekent dus dat je de wasmachine op 30 graden kunt laten draaien, 40 op 40 graden etc.. Een streep onder de tobbe geeft aan dat er een milder wasprogramma nodig is, bijvoorbeeld kort programma of anti-kreuk programma. Twee streepjes onder de tobbe refereert aan het wolwasprogramma op de wasmachine. 

 • Wassen (algemeen)
 • Wassen 30 graden
 • Wassen 40 graden
 • Wassen 60 graden
 • Wassen 95 graden
 • Wassen 30 graden - Anti-kreuk
 • Wassen 30 graden - Wolwas programma
 • Wassen 40 graden - Anti-kreuk
 • Wassen 40 graden - Wolwas programma
 • Wassen 60 graden - Antri-kreuk

Een tobbe met 30 of 40 kom je in de meeste kleding tegen. 60 en 90 of 95 vind je vaak op labels aan handdoeken en vaatdoekjes. Vanwege de anti-bacteriële werking van heet water wordt vaak geadviseerd handdoeken en vaatdoekjes op hoge temperatuur te wassen. 

Het anti-kreuk programma is bedoeld voor strijkvrije artikelen die synthetische en/of kreukherstellende vezels bevatten. Synthetische vezels smelten bij zeer lage temperatuur, waardoor strijken niet mogelijk is. Zodoende gebruik je hier een milder wasprogramma voor.

Belaad voor het anti-kreuk programma de wasmachine met de helft van het normale gewicht. Het vulgewicht van de wasmachine staat altijd aan de voorkant van de wasmachine en is meestal 7-9kg. Voor het anti-kreuk programma vul je de wasmachine dus met maximaal 3,5-4kg was. Voor het wolwas programma vul je de wasmachine met 1/4 tot 1/3 van het maximale vulgewicht. Hogere temperaturen dan 40 graden kom je voor de wolwas niet tegen omdat de meeste textielsoorten die met het wolwas programma gewassen dienen te worden de neiging hebben te krimpen. 60 graden anti-kreuk vind je vaak op lakens en tafelkleden.

Handwas en niet wassen

Het wassymbool met de tobbe met een hand erin houdt in dat je het kledingstuk alleen met de hand mag wassen en het dus niet in de wasmachine kan. Voor kledingstukken die dit symbool op het label hebben, kun je het beste handwarm water nemen. Zet dus niet de hete kraan vol open, want als het kledingstuk niet in de wasmachine mag, kan het vaak ook geen hoge temperatuur verdragen. 

Als laatste is er de tobbe met een kruis erdoor. Vanzelfsprekend betekent dit wassymbool dat het kledingstuk niet met water behandeld mag worden (niet in de wasmachine én niet handwassen of laten weken). In dit geval kun je het kledingstuk het beste laten stomen of even buiten hangen zodat er een frisse wind doorheen kan waaien. 

 • Handwas
 • Niet met water behandelen

Deze wassymbolen vind je vaak in kleding die gemaakt is van zeer delicate materialen, zoals fijne zijde. Colberts, pakken, galajurken en kleding met baleinen, versteviging of pailletten dragen meestal het logo ‘niet met water behandelen’. Deze kun je sowieso het beste laten stomen of even buiten laten luchten aan een kledinghanger. 

Bleken

Een driehoek op wasetiketten refereert aan bleken. Hoewel dit bij kleding nagenoeg nooit een goed idee is, zou je een beetje bleek in een teil met koud water kunnen doen en daarin de kleding wassen als je dit symbool tegenkomt. Een driehoek met streepjes betekent bleken met zuurstofbleekmiddel en een driehoek met CL erin betekent dat bleken met chloor mogelijk is. Een kruis door een driehoek betekent dat de textiel niet gebleekt mag worden.

 • Bleken (algemeen)
 • Bleken met zuurstofbleekmiddel
 • Niet met bleek behandelen

De wassymbolen voor bleek vind je wel eens in witte kleding van katoen en op labels aan witte lakens of tafelkleden. Zeker als je rode wijn gemorst hebt op een wit tafelkleed, kan het erg gunstig zijn als het gebleekt mag worden. 

Drogen in de droger

Het vierkantje met een rondje erin staat voor drogen in de droger of droogtrommel. Het aantal stippen in het rondje verwijst naar hoe heet de kleding gedroogd mag worden, waarbij 1 stip drogen op lage temperatuur betekent en 2 stippen drogen op normale temperatuur. Het symbool met een kruis erdoor betekent dat het kledingstuk niet in de droger mag. 

 • Trommeldrogen
 • Niet drogen in droogtrommel
 • Drogen lage temperatuur
 • Drogen normale temperatuur

Handdoeken, washandjes, vaatdoekjes en schoonmaakdoekjes hebben meestal het symbool trommeldrogen (met stippen) op het waslabel staan. Door het drogen in de droger worden handdoeken heerlijk zacht. Daarbij is het nog een extra gelegenheid om bacteriën te doden, dus het is ook hygiënisch. Sokken en ondergoed worden afgeraden in de droger te doen. Het elastiek in de randen kan namelijk uitdrogen en slap worden. Als je het echter niet erg vind eens per 5 jaar nieuwe sokken te kopen, scheelt het de tijd en moeite van het ophangen als je ze toch in de droger doet. De meeste kleding kan niet in de droger. 

In de droger kreukt je was heel erg. Daarom is het aan te raden om niet alleen naar het wasvoorschrift te kijken of het in de droger kan, maar ook zelf te beoordelen of je het in de droger wilt doen. Lakens, tafelkleden en dekbedovertrekken kunnen bijvoorbeeld in de droger, maar kun je beter uithangen zodat ze netjes uitzien zonder dat je ze hoeft te strijken.

Drogen aan de lucht

Het vierkantje betekent drogen, als in, textiel laten drogen aan de lucht. Het halve rondje aan de bovenkant van het vierkant betekent uithangen aan de lijn of op een droogrek. Het liggende streepje instrueert je de kleding liggend te laten drogen, bijvoorbeeld door het horizontaal uit te spreiden op het droogrek. 

Drie verticale streepjes in een vierkantje vertelt dat het kledingstuk kletsnat opgehangen moet worden, dus dat je het niet van te voren mag uitwringen of centrifugeren. Wassymbolen met schuine streepjes in de linkerbovenhoek betekenen dat het kledingstuk in de schaduw moet drogen. 

 • Drogen waslijn/droogrek
 • Liggend drogen
 • Nat uithangen
 • Drogen in de schaduw

Eigenlijk is drogen aan de waslijn het default alternatief als kleding niet in de droger kan. Daarom vind je dit symbool zelden op kledinglabels en zie je vaker het droogtrommel symbool met een kruis erdoor. Het symbool voor liggend drogen tref je vaak aan in wollen truien. Door het gewicht van het vocht kunnen wollen truien uitrekken en hun vorm verliezen, waardoor horizontaal drogen een goed idee is. 

Nat uithangen is vooral relevant voor kleding die vervelend is om te moeten strijken en erg neigt te kreuken. Bijvoorbeeld overhemden en blouses kun je het beste op lage stand centrifugeren en kletsnat uithangen zodat het gewicht van het water de kreukels uit de stof trekt. Ook als dit wassymbool niet op het wasetiket staat, is het aan te raden overhemden en blouses nat uit te hangen. 

Drogen in de schaduw is vooral belangrijk als je in de zomer de was buiten uithangt. Sommige kleding kan verkleuren in de zon, waardoor het belangrijk is het in de schaduw te laten drogen. Hoewel dit wassymbool zelden op kledinglabels met wasvoorschriften staat, wordt geadviseerd geen risico te nemen en de was in de schaduw te laten drogen.

Strijken

Het strijkijzer symbool gaat vanzelfsprekend over of je de kleding mag strijken of niet, en zo ja, hoe heet. Wederom refereert het aantal stippen aan de temperatuur en het kruis aan dat de kleding niet gestreken mag worden. Hoe meer stippen hoe hoger de temperatuur.  

 • Strijken (algemeen)
 • Niet strijken
 • Lauw strijken
 • Warm strijken
 • Heet strijken

Met name synthetische stoffen mogen meestal niet gestreken worden. Kunststof kan namelijk smelten door de hitte van de strijkijzer, waardoor niet alleen het kledingstuk verpest is, maar ook je strijkijzer lastig schoon wordt. Als je het ‘niet strijken’ symbool tegenkomt op kledinglabels, moet je de kleding dus beslist niet strijken. 

Als een kledingstuk wel gestreken kan worden, is het van groot belang dat je niet te heet strijkt. Kijk dus goed naar het wasvoorschrift en neem het aantal stippen op het strijkijzer symbool in acht. Op een strijkijzer worden het aantal stippen aangegeven. Bij 1 stip staat ‘synthetisch’, bij 2 stippen ‘wol en zijde’ en bij 3 stippen ‘katoen en linnen’. Ook kunnen de meeste strijkijzers stomen. Dit kan alleen bij 3 stippen, dus gebruik de stoomknop alleen bij katoen en linnen. 

Professioneel reinigen

Professioneel reinigen verwijst naar stomen. De rondjes en letters in de rondjes zijn vooral bestemd voor de chemisch reiniger. Artikelen met P en F in de cirkel kunnen niet ontvlekt worden tetra of tri. Dit zijn chemische reinigingsmiddelen die regelmatig bij een stomerij gebruikt worden. De streep onder de cirkel refereert aan lichte belading, hoge vlotverhouding, korte reinigings-, spoel- en centrifugeertijden en weinig mechanische beweging. Bovenal betekent de streep dat er geen water toegevoegd mag worden. 

 • Chemisch reinigen (stomen/dry cleaning)
 • Gewone reiniging
 • Gewone reiniging
 • Speciale reiniging
 • Speciale reiniging
 • Speciale reiniging

In kleding die niet gewassen mag worden in de wasmachine of met de hand vind je meestal het rondje of de rondjes met A of P erin. Dit betekent dat je het naar de stomerij kunt brengen om het te laten reinigen. Meestal betreft het colberts, pakken en chique jurken.

Ook een bedsprei, wollen deken, donzen dekbed of vloerkleed kan cirkelsymbolen dragen. Deze vertellen je dat je de artikelen niet zomaar in de wasmachine kunt doen en zijn informatief voor de chemisch reiniger wat betreft welke middelen wel en niet gebruikt mogen worden. 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY

5/5 (1 Review)

Bekijk meer artikelen:

kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken kun je het beste doen elke keer nadat je ‘m gebruikt hebt. Maak de kookplaat schoon met allesreiniger (spray). Hardnekkig vuil en kookkringen kun je verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen.

Lees verder »
Sopje maken

Zo desinfecteer jij je huis

Het desinfecteren van je woning is een belangrijke manier om risico op infectie te verkleinen. Lees meer over wat je moet schoonmaken, welke middelen je kunt gebruiken en welke delen van het huis vaak vergeten worden.

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.