Vol verwachting doe je de wasmachinedeur open en… ieuw! In plaats van de heerlijke geur van schone was komt er stank uit je wasmachine! Is je wasmachine een paar jaar oud, dan is de kans groot dat je zoiets een keer meemaakt.
Als de wasmachine stinkt, los je dat op door vetluis in de deurrubbers schoon te maken en de wasmachine op 60 graden leeg te laten draaien met machinereiniger. Reinig daarnaast het zeepbakje en het pluizenfilter, en laat de deur altijd open na gebruik.
Als je wasmachine stinkt, heeft deze een onderhoudsachterstand. Jazeker, want ook een wasmachine moet je onderhouden. Er kan vetluis ontstaan en vaak speelt kalkaanslag een rol. Maar hoe vuil je wasmachine ook is, hieronder vind je genoeg tips om dit allemaal weer op te lossen.
Inhoudsopgave
Tip 1: Maak vetluis in de deurrubbers schoon
Alles waar het woord ‘luis’ aan zit klinkt afschrikwekkend. Zeker in combinatie met de onfrisse geur is dat niet iets om vrolijk van te worden. Toch kan ik alvast met één lichtpuntje komen: vetluis is gelukkig geen echt beestje.
Het is de naam van grijze smurrie die zich overal in je wasmachine kan ophopen, met name in de rubberen rand van de deuropening. Die smurrie bestaat uit vezels, stof, huidschilfers, haar, resten wasmiddel en nog veel meer.
Allemaal daar terecht gekomen tijdens het draaien van de talloze eerdere wassen. Het nadeel van smurrie is dat het niet gemakkelijk wegspoelt en erg kan stinken.
Daarom is het belangrijk om dit regelmatig schoon te maken. Doe je het nu gelijk, dan is het probleem van een stinkende wasmachine meestal al grotendeels verholpen.
Bij een wasmachine vormen de rubbers rond de deur altijd een broedplaats voor vetluis. Trek even een paar huishoudschoenen aan en ga met je vingers rondom door de plooien van het deurrubber.

Grote kans dat je er een ophoping van grauwe blubber aantreft. Je volgende stap is dan het vullen van een emmer met warm water en een beetje allesreiniger. Daar poets je vervolgens het hele deurrubber mee schoon.
Tip 2: Draai een kookwas met vaatwastabletten
Je kunt ook je hele wasmachine een keer ‘wassen’, zodat stank veroorzakend vuil en vetluis in de trommel gereinigd worden. Laat hem zonder lading draaien op de hoogste stand. Dat is meestal 90 of 95 graden en wordt ook wel de kookwas genoemd.

Grote kans dat het hete water al heel veel vetluis wegspoelt. Ben je na zo’n kookwasbeurt nog niet helemaal tevreden, dan komt er hulp uit onverwachte hoek.
Stop eens twee vaatwastabletten in het wasmiddelenbakje en voer de kookwas nogmaals uit. De kans dat de wasmachine nog stinkt, is bijzonder klein.
Een verwante tip om een stinkende wasmachine te voorkomen, is je handdoeken altijd te wassen op 60 graden. Zo kun je tussentijds je wasmachine schoonspoelen van zeepresten én heb je hygiënisch schone handdoeken. Twee vliegen in één klap!
Tip 3: Maak het wasmiddelbakje schoon
Is die lade voor wasmiddel vuil met resten wasmiddel en wasverzachter, maak ‘m dan grondig schoon. Zeepresten zitten namelijk vol bacterieen en dit kan ervoor zorgen dat de wasmachine stinkt.

Klik het wasmiddelbakje even uit de slede waar hij in heen en weer gaat en was deze af onder de warme kraan met afwasmiddel en een spons.
Check meteen even of er wasmiddel in de wasmachine is achtergebleven op de plek waar je de lade in klikt. Dit kun je schoonmaken met een oude tandenborstel als de zeepresten heel erg aangekoekt zijn en daarna afnemen met een vochtige microvezeldoek en ontvetter.


Tip 4: Reinig het pluizenfilter
Je kunt ook actief op zoek gaan naar andere plekken waar vetluis en vuil zich ophoopt. Heb je al eens aan het pluizenfilter gedacht? Deze moet je eigenlijk ieder half jaar even schoonmaken. Niet elke wasmachine heeft zo’n filter.
Als je wasmachine er één heeft zit hij aan de voorkant onderaan. Je kunt hem losschroeven en dan schoonmaken. Zet er wel even een schaaltje onder, want er loopt een beetje water uit als je het filter losmaakt.

Maak het filter schoon door met de hand zoveel mogelijk pluizen los te trekken. Spoel het filter daarna verder schoon onder de warme kraan. Als je het pluizenfilter hebt gereinigd, schroef je hem weer terug op zijn plek.
Tip 5: Gebruik schoonmaaksoda tegen aanslag in de wasmachine
Nu we toch bezig zijn met het onderhoud, hoort daar nog een volgende tip bij. Kalkaanslag op het verwarmingselement kan ervoor zorgen dat je machine minder warm wordt dan je zelf hebt ingesteld.
Opwarmen kost hierdoor ook meer energie en de vervuiling in je wasmachine wordt door de lagere temperaturen minder snel weggespoeld. Resten wasmiddel die zo achterblijven gaan op den duur stinken. Hoe om te gaan met aangekoekte kalk?
Daar is een heel doeltreffende oplossing voor: gooi eens een kopje schoonmaaksoda in je lege trommel en draai er een heet wasprogramma mee. Na zo’n wasbeurt met schoonmaaksoda ziet het verwarmingselement er waarschijnlijk weer blinkend uit.

Wassen met soda moet je altijd in een lege wasmachine doen. De sterk reinigende werking kan kleding namelijk verbleken en daardoor kleuren vaal maken.
Let wel op dat je dit type soda niet verwart met zogenaamde baking soda. Ook dat is een veelzijdig product, maar niet het type soda dat hier bedoeld wordt.
Tip 6: Voeg azijn toe om stank tegen te gaan
Je hebt je wasmachine grondig gereinigd en verheugd trek je na elke wasbeurt de deur weer open. Maar hoe kan je nou in de toekomst nieuwe stank voorkomen?
Daar bestaat een heel eenvoudig ‘onderhoudsprogramma’ voor. Je voert dit uit met behulp van een fles natuurazijn. Ja inderdaad, de azijn die je ook in de keuken gebruikt als je bijvoorbeeld een salade bereidt.
Azijn neutraliseert geurtjes door bacteriën die stank in de wasmachine veroorzaken tegen te gaan. Bovendien is azijn keihard voor kalk. Die wordt namelijk helemaal opgelost. Dus, wat wil je nog meer?
Doe vanaf nu ook bij elke wasbeurt een scheutje azijn in het wasverzachterbakje, ongeveer 30 ml is voldoende. Dit maakt je machine extra schoon en zorgt voor een nog zachtere was. Let erop dat je witte natuurazijn neemt en geen schoonmaakazijn.

Je hoeft er niet bang voor te zijn dat je wasgoed naar azijn gaat ruiken. Want na zijn neutraliserende werking te hebben verricht, wordt de azijn gewoon weer weggespoeld. Bovendien is azijn een stuk goedkoper dan wasverzachter. Je boodschappen worden er dus ook goedkoper door.
Tip 7: Laat je wasmachine altijd drogen na gebruik
Om te zorgen dat er zich in je wasmachine geen schimmels ontwikkelen, moet je hem zoveel mogelijk laten drogen. Een beruchte schimmel is weer, een schimmel die na verloop van tijd een ‘natte honden geur’ uit je machine laat komen.
Laat daarom na elke wasbeurt de deur van de trommel open. Ditzelfde doe je met de lade waar je wasmiddel en wasverzachter in doet. Als het vocht in de wasmachine goed kan opdrogen, voorkom je de muffe stank van schimmel.
Tip 8: Check ook even de afvoerbuis
Toch nog een geurtje uit de wasmachinehoek? Kijk dan de afvoerbuis eens na. Het kan namelijk zijn dat de sifon in die afvoerbuis de geur van het riool niet goed tegenhoudt of dat er vuil achter is gebleven in de afvoerbuis.
Komt er inderdaad een vieze geur uit de buis, spoel deze dan door met heet water en schoonmaaksoda. Mocht dit onverhoopt niet helpen, laat hem dan vervangen door een beter exemplaar.
Als je een beetje handig bent kun je dit zelf doen. In elke bouwmarkt helpen ze je graag aan alle onderdelen en de benodigde informatie.
De was doen wordt steeds leuker!
Veelgestelde vragen
Een stinkende wasmachine los je op door deurrubbers schoon te maken en de wasmachine op 60 graden leeg te laten draaien met twee vaatwastabletten of machinereiniger. Maak daarnaast de zeeplade en het pluizenfilter schoon.
Drie tips die essentieel zijn om stank te voorkomen zijn: (1) de deur van de wasmachine openlaten na gebruik, (2) regelmatig op minimaal 60 graden wassen en (3) natuurazijn toevoegen als je op lage temperatuur wast.
Als de wasmachine prima ruikt maar de was die eruit komt niet, zorg dan dat je minimaal om de week op hoge temperatuur wast. Doeken en beddengoed bijvoorbeeld, was je op 60 graden om bacteriën en schimmels die stank veroorzaken te doden.
De geur van riool rondom de wasmachine komt vaak uit de afvoer. Om dit te verhelpen, haal je de afvoerslang los en giet je heet water en schoonmaaksoda door de afvoerleiding. De sifon kan ook losgehaald worden en apart gereinigd worden voor extra effectiviteit.