Wasmachine schoonmaken

Niemand wilt een wasmachine die naar natte hond ruikt en de beste overkomt het. Voorkom dit door het stappenplan voor wasmachine reinigen regelmatig uit te voeren. Met de juiste tips en trucs zorg je ervoor dat je wasmachine goed onderhouden blijft en je was er altijd heerlijk fris uit komt.

Je wasmachine reinigen kun je doen met schoonmaaksoda en natuurazijn. Dit zijn natuurlijke middelen die ontkalken en ontvetten, waardoor je wasmachine gereinigd wordt en weer heerlijk fris ruikt. Je kunt ook voor machinereiniger kiezen, als je te maken hebt met erge stank of als je het idee hebt dat je wasmachine ‘t niet meer zo goed doet.

Wasmachine schoonmaken stappenplan:

1. Wasmachine deur schoonmaken

Begin met het deurtje van de wasmachine schoon te maken. Maak een emmertje warm water met een scheutje allesreiniger. Met een microvezeldoek ga je de rubbers, de binnen- en buitenkant van de wasmachinedeur schoonmaken.

2. Maak het zeepbakje schoon

Haal het zeepbakje uit de wasmachine en was deze af met een spons en afwasmiddel. Afwasmiddel is ontvettend waardoor het ervoor zorgt dat je de vette zeepresten makkelijk kunt schoonmaken. Gebruik de zachte kant van een schuursponsje en spoel deze tussentijds regelmatig uit.

Met de microvezeldoek en het sopje allesreiniger van zonet, ga je het gedeelte schoonmaken waar normaal het zeepbakje zit. Vouw de doek om je hand en steek je hand zo ver mogelijk het gat in. Wrijf goed heen en weer zodat je alle kanten schoon krijgt.

3. Doe schoonmaaksoda en azijn in het zeepbakje

Plaats het zeepbakje terug en doe in het linker compartiment 4 of 5 eetlepels schoonmaaksoda. In het rechter compartiment, waar je normaal gesproken wasverzachter in kunt doen, doe je een flinke scheut natuurazijn.

4. Laat de wasmachine draaien op 90 graden

Laat de wasmachine een normaal programma draaien op 90 graden, zonder was erin.

5. Maak de buitenkant van de wasmachine schoon

Terwijl de wasmachine draait sop je de buitenkant van de wasmachine met de microvezeldoek en allesreiniger.

Waarmee kun je niet je wasmachine schoonmaken?

  • Een vaatwasblokje of vaatwastablet
  • Eigenlijk alle middelen anders dan machinereiniger, natuurazijn of schoonmaaksoda zijn.

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Wasmachine schoonmaken als wasmachine stinkt

Een wasmachine gaat stinken door zeepresten die in de machine en in de leidingen zitten. Ook kan het zijn dat de wasmachine naar weer ruikt. Weer is een soort schimmel dat ontstaat in vochtige ruimtes. Je kent het wel, je bent je handdoek vergeten uit te hangen na het douchen en de volgende dag ruikt deze een beetje naar een hond die door de regen heeft gelopen. Deze lucht ontstaat in je wasmachine als je vaak was lang in de trommel laat zitten nadat de wasmachine klaar is of als je de wasmachine altijd dicht doet na gebruik. De gouden tip is dus je was zo plannen dat je het meteen kan ophangen als het klaar is en het deurtje open te laten na gebruik. Maarja, je wasmachine stinkt, dus wil je nu weten hoe je dat verhelpt.

  • Voer het stappenplan hierboven uit onder het kopje ‘wasmachine schoonmaken’. Als het goed is, ruikt je wasmachine hierna weer naar bloemetjes.
  • Heeft het niet of niet genoeg geholpen? Koop dan machinereiniger van Calgon. Dit is een krachtig chemisch middel dat je in het zeepbakje van je wasmachine doet. Vervolgens laat je de wasmachine draaien op 60 graden. Machinereiniger verwijderd kalk, zeepresten en andere smerigheid in de trommel en leidingen, waardoor je wasmachine langer meegaat en niet meer zal stinken. Het beste kun je je wasmachine, ook als deze niet stinkt, eens per half jaar reinigen.

Wat is vetluis en hoe maak je het schoon?

Als je de rubbers van het deurtje van je wasmachine schoonmaakt, zul je merken dat er een grijskleurige substantie vanaf komt dat vetluis heet. Dit zijn geen luizen of andere beestjes; vetluis is een verzamelnaam voor stof, haar, huidschilfers en lichaamsvet. Maak het schoon door een sopje te maken van allesreiniger en warm water. Met een microvezeldoek ga je goed alle rubbers afnemen. Maak ze even droog met een droge doek als je klaar bent met soppen.

Tips om je wasmachine schoon en fris te houden:

  • Laat het deurtje altijd openstaan als de wasmachine niet draait. Zo voorkom je dat de rubbers slijten en je wasmachine naar weer (natte hond) gaat ruiken.
  • Gebruik niet het zeepbakje maar zo’n plastic bolletje dat je bij vloeibaar wasmiddel krijgt. Doe het wasmiddel in dat bolletje en plaats het in de trommel. Zo voorkom je dat het laatje ranzig wordt van zeepresten en er in de leiding van het zeepbakje naar de trommel zeepresten achterblijven.
  • Doe in het gedeelte van het zeepbakje dat bedoeld is voor wasverzachter een scheutje natuurazijn. Zo ontkalk en reinig je je wasmachine elke wasbeurt. Bovendien werkt het als een natuurlijke wasverzachter en kleurversterker dus je was is ook nog eens zachter en je kleding blijft langer mooi.
  • Was eens per maand de handdoeken op 90 graden. Normaal gesproken is 60 graden genoeg om schone handdoeken te krijgen, maar door eens per maand een 90 graden wasje te draaien, reinig je zeepresten in je wasmachine en in de leidingen waardoor deze fris blijven.
  • Was handdoeken en beddengoed met een eetlepel Bio-tex of schoonmaaksoda in plaats van (vloeibaar) wasmiddel. Zo zorg je ervoor dat je de wasmachine elke wasbeurt reinigt doordat Bio-tex en schoonmaaksoda een anti-bacteriële werking hebben en zeepresten oplossen.

 

4/5 (3 Reviews)

Bekijk meer artikelen:

kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken kun je het beste doen elke keer nadat je ‘m gebruikt hebt. Maak de kookplaat schoon met allesreiniger (spray). Hardnekkig vuil en kookkringen kun je verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen.

Lees verder »
Sopje maken

Zo desinfecteer jij je huis

Het desinfecteren van je woning is een belangrijke manier om risico op infectie te verkleinen. Lees meer over wat je moet schoonmaken, welke middelen je kunt gebruiken en welke delen van het huis vaak vergeten worden.

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.