wasmachine 60 graden

Wasmachine schoonmaken

Kalkaanslag en zeepresten in de wasmachine zorgen ervoor dat de wasmachine het water minder goed kan opwarmen en meer energie verbruikt dan nodig. De wasmachine schoonmaken is dus essentieel ter onderhoud en om optimaal van schone was te kunnen genieten.

De wasmachine schoonmaken doe je door schoonmaaksoda in de zeepla te doen en de machine leeg te laten draaien op 90 graden. Soda ontkalkt en reinigt, waardoor je wasmachine weer heerlijk fris ruikt. Je kunt ook machinereiniger nemen om ernstige stank te verhelpen.

.

Volg het handzame stappenplan en doe je voordeel met de vele handige tips verderop in mijn artikel. Voorkom een stinkende wasmachine en daarmee was die onfris de wasmachine uitkomt.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Wasmachine schoonmaken stappenplan

Benodigde tijd: 20 minuten.

Algemeen stappenplan voor wasmachine reinigen. De aangegeven benodigde tijd is exclusief de tijd die nodig is om de wasmachine een volledig wasprogramma te laten draaien.

 1. Wasmachine deur schoonmaken

  Begin met het deurtje van de wasmachine schoon te maken. Maak een emmertje warm water met een scheutje allesreiniger of een eetlepel schoonmaaksoda. Met een microvezeldoek ga je de rubbers, de binnen- en buitenkant van de wasmachinedeur schoonmaken.
  vetluis verwijderen

 2. Maak het zeepbakje schoon

  Haal het zeepbakje uit de wasmachine en was deze af met een spons en afwasmiddel. Afwasmiddel is ontvettend waardoor het ervoor zorgt dat je de vette zeepresten makkelijk kunt schoonmaken. Gebruik de zachte kant van een schuursponsje en spoel deze tussentijds regelmatig uit. Je kunt het laatje ook in de vaatwasser doen.
  zeepbakje schoonmaken

 3. Reinig het gedeelte van de wasmachine waar het zeepbakje zit

  Met de microvezeldoek en het sopje allesreiniger van zonet, ga je het gedeelte schoonmaken waar normaal het zeepbakje zit. Vouw de doek om je hand en steek je hand zo ver mogelijk het gat in. Wrijf goed heen en weer zodat je alle kanten schoon krijgt.
  wasmachine schoonmaken

 4. Doe schoonmaaksoda in het zeepbakje

  Plaats het zeepbakje terug en doe in het linker compartiment 4 of 5 eetlepels schoonmaaksoda (Daar waar je normaal het wasmiddel in doet). Schoonmaaksoda reinigt en ontkalkt.
  wasmachine schoonmaken

 5. Laat de wasmachine leeg draaien op 90 graden

  Laat de wasmachine een normaal programma draaien op 90 graden, zonder was erin. De meeste kleding kan namelijk niet op 90 graden gewassen worden en bovendien kunnen donkere kleuren verbleken.
  wasmachine schoonmaken

 6. Maak de buitenkant van de wasmachine schoon

  Terwijl de wasmachine draait, sop je de buitenkant van de wasmachine met het sopje van zonet en de microvezeldoek. Eventueel kun je de wasmachine van buiten nadrogen met een droge doek, maar dit is niet perse nodig.
  wasmachine deur schoonmaken

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Waarmee kun je de wasmachine schoonmaken?

Verschillende geschikte middelen zijn er te koop om de wasmachine mee schoon te maken. Hieronder vind je een selectie.

Kristal soda / schoonmaaksoda

schoonmaaksoda
Schoonmaaksoda

Kies voor schoonmaaksoda zoals in het stappenplan is omschreven. Dit is een relatief milieuvriendelijke methode en zeer effectief. Laat de wasmachine leeg draaien! Kleding kan verbleken als je het heet wast met schoonmaaksoda.

Schoonmaaksoda kan kalkaanslag en zeepresten moeiteloos oplossen. Schoonmaaksoda van Driehoek vind ik persoonlijk de beste.

Driehoek kristal soda is namelijk een fijn poeder dat makkelijk oplost en heel geconcentreerd is. Dit is effectiever in vergelijking tot Tricel zilver soda, omdat deze soda vaak uit grotere brokken bestaat die moeilijk oplossen.

Let op: kristal soda / schoonmaaksoda is geen baking soda! Baking soda, ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout, is niet effectief in het tegengaan van vetluis en kalkaanslag.

Het is een geschikt schoonmaakmiddel voor veel dingen in huis, maar wat betreft het reinigen van de wasmachine doet het niet veel.

Machinereiniger

Er zijn verschillende machinereinigers beschikbaar voor het reinigen van de wasmachine. Kies bijvoorbeeld voor Calgon Machinereiniger. Je kent de slogan van de reclame vast nog wel “wasmachines leven langer met Calgon”.

Calgon machinereiniger verwijdert kalkaanslag om ervoor te zorgen dat de wasmachine optimaal blijft werken. Naast kalkaanslag, verwijdert het resten van wasmiddel en vezelresten van kleding. Dit zorgt voor een schonere geurvrije wasmachine.

Calgon machinereiniger
Calgon machinereiniger

Bij elke wasbeurt, ongeacht temperatuur of wasprogramma, voeg je een tablet Calgon toe naast je gebruikelijke wasmiddel. Je hoeft dus niet de machine leeg te laten draaien, maar je doet de was en reinigt de machine in één keer.

Ik weet niet of er veel verschil zit tussen verschillende machinereinigers, maar Calgon is naar mijn mening het handigst omdat je de wasmachine kunt reinigen terwijl je een gewoon wasje draait.

calgon machinereiniger

Calgon Machinereiniger

Calgon Machinereiniger is een effectieve manier om je wasmachine schoon te maken. De handige tabletten zorgen voor de juiste dosering en je hebt geen risico dat je morst.

Calgon Machinereiniger

Gebruik bij voorkeur geen machinereinigers in poedervorm. De Calgon machinereiniger die ik aanbeveel, wordt in handige tabletten geleverd.

Als je echter poeder zou gebruiken, moet je het zelf afmeten en zorgvuldig in het zeeplaatje doen. Je gebruikt dan vaak meer dan nodig. Dit betekent extra kosten en extra belasting voor het milieu.

De handige tabletten van Calgon hebben de juiste dosering en kun je in de wasmachine doen zonder risico op morsen.

Bij voorkeur gebruik je ook geen vloeibare machinereiniger. Vloeibare machinereinigers moet je zelf doseren, waardoor je al snel te veel gebruikt.

Meer is niet beter; de wasmachine wordt er namelijk niet schoner van en het is slecht voor het milieu en de portemonnee.

Vaatwastabletten

wasmachine schoonmaken met vaatwastablet
Sun vaatwastabletten

Vaatwastabletten kunnen vetluis tegengaan, dus je kunt wel degelijk een frisse wasmachine krijgen door af en toe twee vaatwastabletten in het zeeplaatje te doen en de machine leeg te laten draaien op 90 graden.

Voor een echt schone machine en schone leidingen, gebruik je soda of machinereiniger.

Vaatwastabletten zijn goed om vetluis te verwijderen, maar hardnekkige kalkaanslag in de leidingen verdwijnt er niet zomaar door.

Azijn

azijn
Azijn

Als laatste optie kun je een flinke scheut natuurazijn in het zeeplaatje doen en de wasmachine op 90 graden laten draaien. Wederom laat je de wasmachine leeg draaien.

Eventueel kun je wel handdoeken of wit beddengoed op 90 graden wassen met azijn. Was kleding echter nooit op zo’n hoge temperatuur. De vezels kunnen letterlijk verpulveren en kleuren worden vaal.

Azijn ontkalkt en reinigt, daarom is het geschikt als machinereiniger. Het is echter niet zo effectief als schoonmaaksoda of Calgon machinereiniger.

Dit komt omdat het een veel minder geconcentreerd middel is. Voor een echt bevredigend resultaat, of als je machine erg stinkt, gebruik dan geen natuurazijn maar Calgon of het stappenplan aan het begin.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Hoe vaak moet je de wasmachine reinigen?

Verschillende aanbieders van machinereinigers, zoals Calgon, adviseren een tablet toe te voegen bij elke wasbeurt. Het handige is, dat je niet hoeft te denken aan het reinigen van de wasmachine, maar dat gewoon elke wasbeurt doet.

Als je het echter niet erg vindt af en toe wat extra tijd en moeite te investeren, gebruik je schoonmaaksoda op de manier zoals bovenaan dit artikel is beschreven.

Voer het stappenplan één of twee keer per maand uit, afhankelijk van hoe vaak je de wasmachine gebruikt en de temperatuur waarop je meestal de wasmachine laat draaien.

Maandelijks bij frequent wassen op lage temperatuur

Voer het stappenplan aan het begin van het artikel elke maand uit als je veel op lage temperatuur wast en je wasmachine meerdere keren per week gebruikt.

Als je veel op lage temperatuur was, bijvoorbeeld 15, 30 of 40 graden, kan het zijn dat wasmiddel niet helemaal oplost. Zo blijven er meer zeepresten achter in de machine en de leidingen. Zeepresten zorgen voor stank.

Op lage temperatuur wassen zorgt ook voor meer vetluis. Vetluis bestaat uit lichaamsvet, haar, huidschilfers en pluisjes van kleding.

Vetluis slaat op de rubbers van de wasmachine die aan de manchetrand zitten wanneer het niet weggespoeld wordt met heet water (60 – 90 graden).

De combinatie van zeepresten van wasmiddel en vetluis kunnen voor stank zorgen. De boodschap is regelmatig de machine reinigen; niet standaard heter gaan wassen!

Eens per twee maanden bij minder frequent gebruik

Zelf draai ik ongeveer 2 wasjes per week, waarvan één handdoekenwas op 60 graden. Ik heb dus niet vaak last van vetluis en zeker geen last van een stinkende wasmachine.

Als jij ook relatief weinig je wasmachine gebruikt en regelmatig heet wast, hoef je de wasmachine maar eens per twee maanden schoon te maken.

Wasmachine schoonmaken als wasmachine stinkt

Een wasmachine gaat stinken door zeepresten die in de machine zitten en vetlus op de manchetrand (de deur rubbers).

Ook kan het zijn dat de wasmachine naar weer ruikt. Weer is een soort schimmel dat ontstaat in vochtige ruimtes. Je kent het wel, je bent je handdoek vergeten uit te hangen na het douchen en de volgende dag stinkt deze een beetje naar een hond die door de regen heeft gelopen.

Deze weerlucht ontstaat in je wasmachine als je de was vaak lang in de trommel laat zitten nadat de wasmachine klaar is of als je de wasmachine altijd dicht doet na gebruik.

De gouden tip is dus je was zo te plannen dat je het meteen kan ophangen of drogen als het klaar is en het deurtje open te laten na gebruik. Maar ja, je wasmachine stinkt, dus wil je nu weten hoe je dat verhelpt.

 • Voer het bovenaan genoemde stappenplan uit. Als het goed is, ruikt je wasmachine hierna weer naar bloemetjes.
 • Heeft het niet of niet genoeg geholpen? Koop dan Calgon Machinereiniger voor de wasmachine. Dit is een krachtig middel dat je in het zeepbakje van je wasmachine doet, gewoon terwijl je een wasje draait. Machinereiniger verwijderd kalk, zeepresten en andere smerigheid in de trommel en leidingen, waardoor je wasmachine langer meegaat en niet meer stinkt.
 • Het beste kun je je wasmachine, ook als deze niet stinkt, minimaal eens per twee maanden reinigen met schoonmaaksoda.

Bekijk dit artikel voor meer handige tips om een stinkende wasmachine weer fris te maken.

calgon machinereiniger

Calgon Machinereiniger

Calgon Machinereiniger is een effectieve manier om je wasmachine schoon te maken. De handige tabletten zorgen voor de juiste dosering en je hebt geen risico dat je morst.

Calgon Machinereiniger

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Wat is vetluis en hoe maak je het schoon?

Als je de rubbers van het deurtje van je wasmachine schoonmaakt, zul je merken dat er een grijskleurige substantie vanaf komt dat vetluis heet.

Dit zijn geen luizen of andere beestjes; vetluis is een verzamelnaam voor stof, haar, huidschilfers en lichaamsvet. Maak het schoon door een sopje te maken van allesreiniger en warm water.

Met een microvezeldoek ga je goed alle rubbers afnemen. Maak ze even droog met een droge doek als je klaar bent met soppen.

Tips om je wasmachine fris te houden

wasmachine
Wasmachinedeur open laten

Laat het deurtje altijd openstaan als de wasmachine niet draait. Zo voorkom je dat de rubbers slijten en je wasmachine naar weer (natte hond) gaat ruiken.

Doseerbol gebruiken

Gebruik niet het zeepbakje maar zo’n plastic bolletje. Doe het wasmiddel in dat bolletje en plaats het in de trommel. Zo voorkom je dat het laatje ranzig wordt van zeepresten.

azijn
Azijn als wasverzachter

Doe in het gedeelte van het zeepbakje dat bedoeld is voor wasverzachter een scheutje natuurazijn. Zo ontkalk en reinig je je wasmachine elke wasbeurt. Bovendien werkt het als wasverzachter en kleurversterker!

handdoeken wassen
Handdoeken kookwas

Was af en toe de handdoeken op 90 graden. Normaal gesproken is 60 graden genoeg om schone handdoeken te krijgen, maar door af en toe een 90 graden wasje te draaien, reinig je zeepresten.

wasmachine schoonmaken
Wasmachine schoonmaken met soda

Was witte handdoeken met een eetlepel Bio-tex of schoonmaaksoda in plaats van wasmiddel. Zo zorg je ervoor dat je de wasmachine tussendoor reinigt. Voeg het niet toe bij gekleurde was, kleuren kunnen vaal worden.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Veelgestelde vragen

Hoe maak je de wasmachine schoon?

Reinig de wasmachine door deze op 90 graden te laten draaien met schoonmaaksoda in het zeeplaatje. Laat de machine leeg draaien, zodat je geen risico loopt dat kleding krimpt of verbleekt. Neem de rubbers en de machine af met een vochtige lap en schoonmaakmiddel.

Kun je de wasmachine schoonmaken met een vaatwastablet?

Je kunt de wasmachine schoonmaken door deze leeg op 90 graden te laten draaien met twee vaatwastabletten in het zeeplaatje. Vaatwastabletten reinigen vetluis in de wasmachine. Voor een effectieve ontkalking kun je echter beter soda of machinereiniger gebruiken.

Kun je de wasmachine schoonmaken met soda?

De wasmachine reinigen met schoonmaaksoda is de beste manier. Het middel ontkalkt en ontvet en daardoor reinigt het de machine en de leidingen. Daarnaast is het goedkoop! Laat de wasmachine leeg draaien op 90 graden met schoonmaaksoda.

Hoe reinig je vetluis?

Vetluis maak je schoon door de machine te reinigen met schoonmaaksoda of machinereiniger en de rubbers langs de deur goed schoon te poetsen met een doek en allesreiniger.

Hoe vaak moet je de wasmachine schoonmaken?

Reinig de wasmachine elke maand als je deze frequent gebruikt en vaak op lage temperatuur wast. Als je niet vaak wast en af en toe handdoeken of beddengoed extra heet wast, kun je uit de voeten met eens per twee maanden de wasmachine schoonmaken.

Waarmee kun je de wasmachine beter niet schoonmaken?

Meng middelen niet. Je kunt schoonmaaksoda, machinereiniger, vaatwastabletten of azijn gebruiken maar gebruik niet twee of meer uit dit rijtje tegelijkertijd.

Wat moet je doen als de wasmachine stinkt?

Reinig de wasmachine door deze op 90 graden leeg te laten draaien met schoonmaaksoda in het zeeplaatje. Gebruik machinereiniger als de stank niet voldoende opgelost is.

3.5/5 (19 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Lees verder:

Vaatwasser met deur die open staat
Keuken
Zoe

Vaatwasser reinigen

De vaatwasser reinigen is iets dat je eens per één, twee of drie maanden moet doen, afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Reinig met speciale reinigingsmiddelen en volg het juiste stappenplan voor het perfecte resultaat.

Lees verder »
Koelkast gevuld
Keuken
Zoe

Koelkast schoonmaken

Een schone koelkast is prettig. Met een sopje en een microvezeldoek kun je de binnenkant van je koelkast gemakkelijk schoon krijgen. Volg het stappenplan uit dit artikel 2 keer per jaar.

Lees verder »
waterkoker ontkalken
Keuken
Zoe

Waterkoker ontkalken

Zorg ervoor dat je nooit meer thee hoeft te serveren waar de kalkstukjes in ronddrijven, want dit is een onsmakelijk gezicht. Lees hier een handzaam stappenplan hoe je de waterkoker ontkalkt op een goedkope manier!

Lees verder »
gasfornuis schoonmaken
Keuken
Zoe

Gasfornuis schoonmaken

Een gasfornuis schoonmaken doe je met soda en azijn. Doe eerst de pannendragers in de vaatwasser. Maak daarna een sopje van afwasmiddel en kokend water en leg daar de gaspitten in. Breng soda en azijn aan op de bruine vlekken rondom de pitten. Daarna goed poetsen.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Oven Schoonmaken

Een oven schoonmaken doe je met keukenontvetter en een spons. Laat schoonmaakmiddel voldoende lang inwerken en poets stevig na de inwerktijd. Zorg dat je de oven goed afneemt zodat er geen schoonmaakmiddel achterblijft en in je eten kan komen.

Lees verder »
fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: