Vlekken verwijderen uit kleding

Met een aantal simpele stappenplannen kun je de vlekken verwijderen uit je kleding. De meeste middelen heb je vast al in huis. Bij vlekken verwijderen is het belangrijk dat je de vlekken meteen behandeld zodat ze niet indrogen.

Rode wijn vlekken verwijderen

Dit stappenplan is om rode wijnvlekken in tafelkleden en katoenen of kunststof kleding te verwijderen.

1. Dep op de wijnvlek met een vochtige doek

Zorg dat je een schone doek hebt en deze vochtig maakt met lauwwarm water. Dep daarmee op de vlek, maar zorg dat je niet wrijft. Door de wrijven kan de vlek hardnekkiger worden. 

2. Trek de plek waar de vlek zit strak

Trek het kledingstuk met de vlek uit en leg het plat op tafel of trek het gedeelte met de vlek strak over een kom. 

3. Bedek de vlek met een dikke laag zout

Laat het zout ongeveer 5 minuten op de vlek liggen zodat het de kans krijgt de rode wijn op te nemen. Hoe sneller je dit doet nadat je gemorst hebt, hoe makkelijker je de vlek kunt verwijderen. 

4. Schenk kokend water over de vlek

Doe dit boven de wasbak en schenk het kokende water vanaf ongeveer 20 centimeter hoogte op de vlek. Wees voorzichtig! houdt het kledingstuk niet vast terwijl je dit doet maar leg het in de wasbak. Uiteraard wel even de wasbak goed schoonspoelen zodat je geen nieuwe vlekken maakt. 

5. Was het kledingstuk in de wasmachine

Doe dit meteen en zorg dat je het wasvoorschrift volgt. 

Wanneer de rode wijn vlekken in delicate stoffen zitten, kun je de vlek bewerken met een scheutje witte wijn azijn. Schenk een scheutje witte wijn azijn over de vlek. Het werkt het beste als je het kledingstuk even uittrekt en de vlek over een kommetje heen legt, zodat de vlek strak en horizontaal ligt. Laat het azijn een paar minuten intrekken. Besprenkel de vlek overvloedig veel zout. Ook dit laat je een paar minuten staan zodat het zout het vocht kan opnemen. Zorg dat je de vlek direct behandeld. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het verwijderen van de vlek zal worden. Was het kledingstuk volgens de instructies op het label in je kleding. 

De rode wijn vlek is opgedroogd, wat nu?

Tafelkleden en witte kleding van robuuste materialen zoals katoen kun je met bleek bewerken om de wijnvlek er alsnog uit te krijgen. Maak in een teiltje een sopje van heet water en een scheut bleek en leg het kleed of kledingstuk erin. Laat dit enige tijd weken en check af en toe of de vlek al opgeklaard is. Als de vlek vervaagd is, was je het in de wasmachine. Dit kan uiteraard alleen met witte stoffen, anders bleek je ook de kleur uit je kleding. Check het label met de wasvoorschriften of het kledingstuk tegen bleek kan. Kan dit niet, dan schenk je er witte wijn azijn overheen en laat je dit een half uur inwerken. Daarna wassen volgens de wasinstructies

Mocht het een delicate stof betreffen, zoals je zijden blouse of satijnen rok, dan vrees ik dat het een verloren zaak is. Je kunt alsnog het stappenplan met witte wijn azijn volgen om de vlek minder opvallend te maken. Ga niet met bleek of hete wasprogramma’s aan de slag, want dan kun je het kledingstuk gegarandeerd vaarwel zeggen. 

Is de rode wijnvlek er na bleek of witte wijn azijn nog niet uit? Gebruik dan HG Vlekweg 1 voor textiel. Het is een klein flesje dat je bij Bol.com, Gamma en de Blokker kunt kopen. Enkele druppels op de vlek aanbrengen, even laten inwerken en daarna uitspoelen. 

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Koffie vlekken verwijderen uit kleding

Verse koffievlekken kun je verwijderen met babydoekjes. Hoewel babydoekjes zacht aanvoelen en slechts licht geparfumeerd zijn, bevatten ze een reinigende werking waar je u tegen zegt. Dep met het babydoekje over de verse koffievlek. Trek het kledingstuk even uit en dep van binnen- en buitenkant. 

Als de vlek is ingedroogd, kun je het beste de vlek nat maken met warm water en vervolgens bedekken met soda. Bij delicate stoffen kies je voor baking soda (zuiveringszout) en bij sterke stoffen, zoals dikke katoen, kies je voor schoonmaaksoda. Laat dit een nacht inwerken en was het kledingstuk in de wasmachine volgens het wasvoorschrift

Ben je niet in de gelegenheid om je kledingstuk uit te trekken? Zorg dan dat je een flesje HG Vlekweg 1 scoort en besprenkel de vlek hiermee. Even met een natte doek afwerken en je komt in je werkdag enigszins onbevlekt door.

Make-up vlekken verwijderen

Iedere vrouw heeft er wel eens last van, foundation of poeder op de kraag van een blouse, lipgloss gemorst of de mascaraborstel op laten vallen en een vlek op je kleding gemaakt. Wat een geluk, er is een simpele oplossing. 

1. Dep de vlek schoon met een make-up reinigingsdoekje

Uiteraard kun je ook make-up remover op een schoon watje doen en daarmee te werk gaan. Makkelijkst is om het kledingstuk even uit te trekken. Daarnaast krijg je de vlek het makkelijkst weg als je dit doet nadat je de vlek net gemaakt hebt.

2. Was het kledingstuk in de wasmachine

Afhankelijk van wat voor kledingstuk het is, laat je de wasmachine op 30 of 40 graden draaien. Bekijk ‘kleding wassen‘ voor meer tips en aanwijzingen over hoe je je kleding wast en lang mooi houdt.

Olie- of vetvlekken verwijderen uit kleding

Gemorst bij het eten of gespetter tijdens het koken, het overkomt de beste. Wrijf de vlek direct in met afwasmiddel. Laat dit even inwerken en spoel het kledingstuk vervolgens uit met warm water. Was het kledingstuk volgens de wasinstructies. Het gunstige van deze methode is dat je het op alle kleding kunt toepassen. 

Zweet: vergeelde plekken in oksels van kleding

De combinatie van zweet en deodorant is funest voor witte kleding. Langzaamaan ontstaat er bij de oksels een geelbruine smoezelige vlek die er met een gewone wasbeurt niet uitgaat. Maak een sopje van heet water en Bio-tex. Laat het kledingstuk hierin een nacht weken. Vervolgens was je het in de wasmachine. 

Kauwgom uit kleding verwijderen

Kauwgom kan vervelende vlekken geven. De kauwgom hecht zich aan de vezels van kleding waardoor het heel lastig te verwijderen is. Hiervoor is het middeltje HG vlekweg nr. 5, een middeltje dat de kauwgom met gemak doet loskomen van de kleding zonder de kleding te beschadigen of te laten verkleuren. Gebruik weinig van het middel, dep het op de kauwgom, pulk de kauwgom eraf en was het kledingstuk daarna in de wasmachine volgens de wasvoorschriften. Kijk op Bol.com – HG vlekweg nr 5 voor prijs en levertijd.

Bloed vlekken verwijderen

Bloedvlekken zijn heel hardnekkig. De belangrijkste tip is om de vlekken direct te behandelen en niet in te laten drogen. Het behandelen van bloedvlekken doe je als volgt:

1. Maak de vlek nat met koud water

Essentieel aan deze stap is dat het water koud is. Wanneer je met warm water aan de slag gaat, brandt het bloed in de stof waardoor je de vlek er nóg lastiger uitkrijgt.

2. Breng ossengalzeep aan op de vlek

Laat dit 5 minuten inwerken en spoel het kledingstuk vervolgens uit met koud water.

3. Was het kledingstuk in de wasmachine

Wasinstructies staan op een label in de kleding. Bekijk Wasvoorschriften: de symbolen en hun betekenis als het label raadselachtig voor je is. 

Witte overhemden met grijsbruine kragen en manchetten

Witte overhemden kun je het beste slechts 1 dag dragen en daarna wassen in de wasmachine. Veel mannen hebben echter de neiging overhemden meerdere dagen te dragen. Gevolg is dat de kraag en manchetten aan de binnenkant erg vies worden, wat niet zomaar in één wasbeurt schoon wordt. De oplossing is vloeibare ossengalzeep. Smeer de kraag en manchetten rijk met het middel in en was het overhemd in de wasmachine op 30 graden met ongeveer 30 ml vloeibaar wasmiddel voor witte was. Het overhemd zal er weer fris en schoon uitzien. 

0/5 (0 Reviews)

Bekijk meer artikelen:

kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken kun je het beste doen elke keer nadat je ‘m gebruikt hebt. Maak de kookplaat schoon met allesreiniger (spray). Hardnekkig vuil en kookkringen kun je verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen.

Lees verder »
Sopje maken

Zo desinfecteer jij je huis

Het desinfecteren van je woning is een belangrijke manier om risico op infectie te verkleinen. Lees meer over wat je moet schoonmaken, welke middelen je kunt gebruiken en welke delen van het huis vaak vergeten worden.

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.