poetsprins logo
Vitrage wassen

Vitrage wassen

Mijn oma heeft witte vitrage in ongeveer elke kamer. Uiteraard is oma van de oude stempel, dus moet vitrage elke 2 maanden gewassen worden. Helaas kan ze dit niet meer zelf en dus strikt ze mij om het klusje te klaren. Vitrage wassen is zodoende één van mijn specialiteiten geworden.

Vitrage wassen doe je door de vitrage van de rails te halen en te wassen in de wasmachine op lage temperatuur. Stop de vitrage in waszakken om beschadiging van de haken te voorkomen. Kies het wolwasprogramma en gebruik mild wasmiddel. Hang de vitrage nat terug.

Vitrage wassen kan een hele uitdaging zijn. Het is vaak een dunne stof dus je wilt de vitrage niet te ruw behandelen. Daarnaast kan vitrage vergeeld of heel stoffig zijn, waardoor ze er niet meer fris uitzien.

Vitrage wassen stappenplan

Was de vitrage regelmatig volgens onderstaand stappenplan en lees verder voor tips hoe je vergeelde vitrage weer wit kunt krijgen!

Benodigdheden:

 • Grote waszakken
 • Wol en fijn wasmiddel

Benodigde tijd: 30 minuten

Algemeen stappenplan voor verschillende soorten vitrage wassen. Benodigde tijd is exclusief de duur van het wasprogramma, omdat je in die tijd natuurlijk lekker wat anders kunt gaan doen.

 1. Haal de vitrage van de rail

  Vitrage kan met gordijnhaken aan een rail hangen of met een spanveer gespannen zijn tussen haken die aan het raam bevestigd zijn. Kijk wat bij jou van toepassing is en haal de vitrage voorzichtig naar beneden. Zorg dat ze niet over de grond slepen als je dit gaat doen om onnodige vlekken te voorkomen.
  Vitrage van rails halen

 2. Vouw de vitrage op

  Vouw de vitrage losjes op met de haken naar binnen. Door de vitrage losjes op te vouwen, passen ze makkelijker in de wasmachine en verminder je de kans op kreukels.
  Vitrage opvouwen

 3. Doe de vitrage in een waszak

  Gebruik grote waszakken van 50 tot 70 vierkante centimeter om de vitrage in te doen. Door de vitrage in een waszak te wassen, verklein je de kans op beschadigingen. Neem grote waszakken zodat je de vitrage er niet in hoeft te proppen.
  Vitrage in waszak

 4. Doe de vitrage in de wasmachine

  Plaats de vitrage die je in de waszak gedaan hebt in de wasmachine. Zorg ervoor dat de wasmachine max 1/3 gevuld is. Het is heel belangrijk dat je de vitrage niet in de wasmachine propt en ruimte in de wasmachine overlaat. Dit helpt bij het voorkomen van kreukels.
  Vitrage wassen

 5. Voeg wasmiddel voor fijne was toe

  Ik kies graag voor Robijn wol en fijn omdat het een mild wasmiddel is dat vezels van delicate stoffen beschermt. Daarnaast ruikt het heerlijk!
  Robijn wol en fijn

 6. Was de vitrage in de wasmachine op lage temperatuur

  Kies een mild wasprogramma dat op lage toeren centrifugeert. Het wolwasprogramma is bijvoorbeeld heel geschikt. De wasmachine wiegt de was dan, in plaats van het rond te draaien met kracht.
  wolwas

 7. Hang de vitrage nat terug

  Haal de vitrage uit de wasmachine zodra het wasprogramma voltooid is. Zo voorkom je kreukels en loop je niet het risico dat de vitrage naar natte hond gaat ruiken. Hang de vitrage nat terug. Het hoeft niet eerst te drogen op een droogrek en mag zeker niet in de droger. Doe de vitrage dicht als je ze opgehangen hebt, zodat ze zo veel mogelijk verspreid hangen en goed kunnen drogen. Geen verwarming aanzetten.
  Vitrage wassen

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Welk programma voor vitrage wassen?

wolwas
Wasprogramma vitrage wassen

Gebruik wasprogramma voor wol was. Instellingen kunnen enigszins verschillen per wasmachine, maar in de basis is het allemaal hetzelfde: een fijn wasprogramma voor delicate stoffen.

Mijn wasmachine heeft een wolwasprogramma met 30 graden en standaard 900 toeren centrifuge. Voor het wassen van de vitrage zet ik de centrifuge nog een standje lager, namelijk 800 toeren.

Kies op jouw wasmachine het wolwasprogramma en kies de laagst beschikbare temperatuur en centrifuge stand (niet spoelstop, want dan is alles echt heel nat).

Op hoeveel graden kun je het beste vitrage wassen?

wolwas
Temperatuur vitrage wassen

Was vitrage op lage temperatuur, 20 – 30 graden. Bij mijn wasmachine is 30 graden de laagste temperatuur die ik kan kiezen, maar veel wasmachines hebben ook 20 graden als optie.

Wassen op lage temperatuur zorgt ervoor dat de stof van de vitrage niet beschadigd door hitte en dat de vitrage niet krimpt. Op verpakkingen van sommige wasmiddelen wordt aangegeven dat je vitrage ook op 40 graden kunt wassen.

Ik raad dit af omdat een delicate stof echt snel kan krimpen. Bovendien is vitrage meestal enkel stoffig en niet echt heel vies, waardoor 20 tot 30 graden ruim voldoende is om het klusje te klaren.

Welk wasmiddel voor vitrage wassen?

Vloeibaar wasmiddel

Robijn wol en fijn
Robijn wol en fijn

Voor het wassen van vitrage kun je wasmiddel voor fijne was gebruiken. Een goed voorbeeld is Robijn Wol en Fijn. Dit is een vloeibaar wasmiddel dat heel mild is en een lekkere geur door de ruimte verspreidt.

Je kunt ook een gewoon vloeibaar wasmiddel nemen voor de witte was. Gebruik hier max 15 ml van per wasbeurt. Dit lijkt weinig, maar het is voldoende om de vitrage weer lekker fris te krijgen. Meer wasmiddel is niet beter! Bij mijn oma gebruik ik Robijn wol en fijn wasmiddel.

Ariel Pods
Ariel pods

Pods zijn ook super handig. Niet alleen voor de vitrage wassen maar in het algemeen voor het doen van de was. Je hoeft het wasmiddel niet te doseren, maar je doet gewoon een pod in de trommel.

Azijn

Azijn voor vitrage wassen
Natuurazijn

Natuur azijn is een heel geschikt middel om vitrage mee te wassen. Natuurazijn maakt de vitrage lekker soepel en het reinigt goed. Zeker als je een optie zoekt die goed is voor het milieu en voor je portemonnee, is azijn de beste keuze.

Ik vind het zelf prettiger om vitrage met vloeibaar wasmiddel te wassen omdat je dan de lekkere geur in de ruimte hebt als je de vitrage terughangt. Azijn geeft niet verspreid niet een frisse geur, maar kies vooral wat jou het fijnst lijkt.

Vanish voor vitrage wassen

Vanish schijnt een aanrader te zijn om vitrage weer stralend schoon en wit te krijgen. Ik heb dit op verschillende fora voorbij zien komen. Ik heb het echter nog niet zelf geprobeerd, dus echt veel degelijk advies kan ik niet over het product geven.

Wat ik wel kan aanraden is om het Vanish spoelmiddel voor gordijnen te nemen en niet de Oxi Action vlekkenverwijderaars.

De Oxi Action vlekkenverwijderaars zijn niet erg geschikt voor delicate stoffen en zou ik dus niet uittesten op je mooie vitrage. Vanish spoelmiddel voor gordijnen is speciaal ontwikkeld voor vitrage en gordijnen en zou daarom een betere optie zijn in dit geval.

Wat niet te doen als je vitrage gaat wassen

Wasverzachter voor vitrage wassen

Je hebt geen wasverzachter nodig als je vitrage gaat wassen. Het is namelijk niet zo dat je dagelijks aan je vitrage voelt of je ermee afdroogt na het douchen, waardoor extra zachte stof ook maar iets uit zou maken.

Ik zou niet weten of wasverzachter schadelijk is of niet, omdat ik het zelf nooit gebruikt heb voor vitrage wassen. Ik vind wasverzachter per definitie een beetje een overbodig product.

Je kunt namelijk ook gewoon een klein beetje natuurazijn aan de was toevoegen om de was extra soepel en zacht te maken.

Vitrage kan niet in de droger

Na het wassen kun vitrage niet in de droger doen. De hitte van de droger kan de vitrage laten krimpen en de stof bros maken. Hierdoor scheurt het makkelijker en zul je minder lang plezier hebben van de vitrage.

Je doet was in de droger om ervoor te zorgen dat je niet dagenlang een wasrek hebt staan, je niet de moeite hoeft te nemen natte was op te hangen of om stoffen zachter aan te laten voelen.

Geen van drieën is een pluspunt in het geval van vitrage. Je moet vitrage namelijk hoe dan ook terughangen voor het raam, je kunt vitrage nat terughangen en de stof wordt niet zachter van drogen in de droger. Kortom, gewoon nat terughangen en vitrage niet in de droger doen.

Vitrage kun je beter niet strijken

Het beste is om vitrage nat terug te hangen als je ze gewassen hebt. Het vocht dat in de vitrage zit maakt de vitrage zwaarder, waardoor ze zichzelf ontkreuken als je ze uithangt.

Zorg ervoor dat je vitrage meteen uit de wasmachine haalt wanneer het wasprogramma voltooid is. Als je vitrage lang nat in de wasmachine laat liggen, kreukt het heel erg en heb je kans dat het muf gaat ruiken.

Als je ze meteen na het wassen nat terughangt, is strijken niet nodig. Daarnaast is vitrage vaak van dunne kwetsbare synthetische stof.

Hierdoor is de kans groot dat het gewoon smelt zodra je de strijkbout erop houdt. Neem dus geen risico want gesmolten vitrage is niet te repareren en zul je moeten vervangen.

Tere vitrage wassen

Als je heel tere vitrage hebt, was de vitrage dan in waszakken en kies het wasprogramma voor opfrissen. Dit is een wasprogramma met koud water en duurt meestal 15 tot 20 minuten. Tere vitrage kun je het beste alleen even opfrissen.

Als tere vitrage vergeeld is of vieze vlekken heeft, kun je ze het beste in een teiltje een nachtje laten weken met lauw water en baking soda (zuiveringszout).

Hierna heel voorzichtig een beetje uitknijpen zodat het meeste vocht eruit is. Niet uitwringen, want dan kan de vitrage scheuren. Na het wassen nat terughangen.

De vitrage zal na handwas en met alleen uitknijpen erg nat zijn. Leg een handdoek onder de vitrage als zodat ze niet uitlekken op je vloer.

Vitrage wassen om vergeelde vitrage wit te krijgen

Om ervoor te zorgen dat vitrage niet de kans krijgt te vergelen of erg vies te worden, is het belangrijk ze regelmatig in de wasmachine te wassen.

Als je minimaal 1 á 2 keer per jaar de vitrage was met een mild wasmiddel, zul je lang plezier hebben van je vitrage. Vitrage kan echter vergelen of door de zon verkleuren, ondanks dat je ze regelmatig wast. In dat geval kun je de volgende middelen uitproberen:

HG wasmiddel voor stralend witte vitrage

HG vitrage wasmiddel

HG wasmiddel voor stralend witte vitrage is een middeltje dat goed werkt om vergeelde vitrage weer wit te krijgen. Je kunt het zowel voor handwas als machinewas gebruiken en één pot is goed voor ongeveer 6 wasbeurten.

Het middel is speciaal ontwikkeld om vitrage wit te krijgen. Het verwijderd stof, rook, nicotine en kookaanslag.

Gebruik de dop van de verpakking als maatbeker en gebruik 80 ml van het middel als je de vitrage in de wasmachine gaat wassen. Doe de HG wasmiddel voor witte vitrage in het hoofdwasmiddelbakje van de wasmachine.

Je kunt de vitrage los in de wasmachine doen, maar als de vitrage met haakjes aan een rail bevestigd zijn, kun je beter de vitrage opvouwen met de haakjes naar binnen en daarna in een waszak doen.

Zo voorkom je schade aan de vitrage door de haken. Was de vitrage op 30 graden en kies voor de laagste centrifuge stand. Hang de vitrage terug meteen nadat het wasprogramma voltooid is.

Steradent kunstgebitreiniging

Vergeelde vitrage kun je in de wasmachine wassen met een Steradent tablet. Steradent is eigenlijk voor het reinigen van een kunstgebit maar het werkt ook goed voor witte vitrage. Een aantal dingen om op te letten:

 • Neem tabletten van het merk Steradent. Koop geen andere merken of huismerk producten, want dan zou je vitrage nog wel eens blauw kunnen worden.
 • Zet de wasmachine op het wolwasprogramma en was koud. Niet op 30 graden dus in dit geval! Dit wasprogramma duurt maar kort, dus blijf er even bij om meteen na het voltooien van het wasprogramma verder te gaan met de volgende stap.
 • Centrifugeer de vitrage heel kort op lage stand. Hier blijf je ook even bij zodat je de vitrage meteen uit de wasmachine kunt halen en terug kunt hangen als het klaar is.

Je kunt ook een Steradent tablet in een teiltje of emmer water doen en daarin de vitrage een nachtje laten weken. Vervolgens knijp je de vitrage uit (niet wringen!) en hang je ze terug. Leg er even een handdoek onder zodat de vitrage niet uitlekt op de vloer.

Vitrage laten weken in baking soda/ zuiveringszout

baking soda
Baking soda

Je kunt vergeelde vitrage in een emmertje water doen met baking soda. Zuiveringszout is mild en krachtig te gelijkertijd. Laat de vitrage een nacht weken en knijp ze daarna voorzichtig uit.

Zorg dat je niet gaat wringen, want hier krijg je kreukels van en kun je de vitrage mee beschadigen. Hang ze nat terug voor het raam en leg er eventueel een handdoek onder om ervoor te zorgen dat er geen vocht op je vloer druppelt.

Vanish Spoelmiddel Gordijn

Vanish spoelmiddel voor gordijnen maakt de vitrage mooi wit en beschermt de gordijnen tegen verkleuring door de zon. Daarnaast omhult het de vezels van de stof waardoor nicotine en ander vuil niet kan aanhechten. Hierdoor worden je gordijnen weer wit en blijven ze ook langer wit.

Vitrage wassen tips

Tip 1: Was vitrage in waszakken

Waszak
Waszak

Door de vitrage met de haakjes naar binnen te vouwen en vervolgens in een waszak te wassen, verminder je de kans op kreukels en beschadigingen. Neem grote waszakken zodat je de vitrage er niet in hoeft te proppen.

Als je geen waszakken in huis hebt en niet van plan bent deze op korte termijn te kopen, kun je een kussensloop of sok gebruiken. Wanneer je een kussensloop gebruikt, doe je de vitrage erin en bind je de kussensloop aan de bovenkant dicht met een haarelastiek.

Je kunt ook een sok nemen. Vouw de haakjes bij elkaar en doe daar de sok omheen. Vervolgens vouw je de vitrage losjes op en doe je ze in de wasmachine.

Tip 2: Vul de wasmachine voor max 1/3

Vitrage wassen
Wasmachine 1/3 vullen

Prop de vitrage niet in de wasmachine maar zorg dat de wasmachine max voor 1/3 gevuld is. Hierdoor verminder je kreukels. Het is beter om wat vaker de wasmachine te laten draaien, dan dat je alle vitrage in één keer probeert te wassen.

Tip 3: Gebruik weinig wasmiddel

Wasmiddel
Fijn wasmiddel

Zorg ervoor dat je max 15 ml vloeibaar wasmiddel gebruikt. Dat is de helft van de dop van deze fles wasmiddel. Meer wasmiddel is niet beter! Weinig wasmiddel is beter voor het milieu en houdt de vitrage lekker soepel.

Tip 4: Gebruik gordijnstokken

Gordijnstok
Gordijnstok

Gebruik een gordijnstok aan de vitrage om deze open en dicht te doen. Bijvoorbeeld als je vitrage voor de balkondeur hebt hangen. Zo zorg je ervoor dat je de vitrage niet aan hoeft te raken en blijven ze langer fris en wit.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je vergeelde vitrage weer wit?

Was de vitrage met een Steradent kunstgebitreinigingstablet of gebruik HG wasmiddel voor stralend witte vitrage. Hiermee krijg je de vitrage moeiteloos weer wit!

Hoe vaak moet je vitrage wassen?

Was de vitrage 1 á 2 keer per jaar. Vaker is niet nodig. Het gaat er meestal vooral om dat de vitrage stoffig wordt of muf ruikt. Dit kun je prima verhelpen door ze slechts enkele keren per jaar te wassen.

Welk wasprogramma voor vitrage wassen?

Gebruik wasprogramma voor wol was. Dit wasprogramma draait de trommel niet helemaal rond maar wiegt alleen. Hierdoor verminder je kreukels. Het is tevens een kort programma waardoor je niet lang hoeft te wachten om de vitrage weer terug te hangen. Het programma centrifugeert op lage stand.

Op hoeveel graden moet je vitrage wassen?

Was op maximaal 30 graden. Niet warmer! Ik was zelf de vitrage op 30 graden. Hiervan wordt de vitrage stralend schoon. Daarnaast gaan ze lang mee omdat de stof beter behouden blijft wanneer je ze wast op lage temperatuur.

3.8/5 (23 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
wasmachine schoonmaken
Wassen
Zoe

Wasmachine Stinkt, Wat Moet Je Doen?

Soms zie je niet direct dat er iets mis is met je wasmachine. Nog steeds kan er van alles aan de hand zijn waardoor je vieze was niet zo schoon wordt. Hoe je ervoor zorgt dat je was en je wasmachine weer heerlijk fris is, lees je hier.

Lees verder »
azijn toevoegen
Wassen
Zoe

Hoe verwijder je zweetgeur uit kleding?

Eerst waste ik mijn kleding simpelweg volgens het waslabel. Het leek schoon te zijn geworden, maar na korte tijd dragen, kwam oude zweetgeur weer tot leven. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een effectieve methode om zweetgeur te verwijderen.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: