poetsprins logo
Strijkbout in wasbak schoonmaken

Strijkijzer schoonmaken

Een strijkijzer kan in de loop der jaren flink vies worden. Kalk en viezigheid kan zich ophopen in het strijkijzer. Een vies strijkijzer zorgt ervoor dat je net gewassen kleding vies wordt of muf gaat ruiken. Dit komt omdat de viezigheid van de strijkbout afgeeft. Vooral op lichtere kleding kan dit voor vlekken zorgen die er vaak lastig uit te halen zijn. Om dit te voorkomen kun je een strijkijzer schoonmaken en ontkalken. In dit artikel geven we je een handige checklist om je strijkijzer schoon te krijgen in enkele minuten.

Om een strijkijzer schoon te maken neem je een stuk keukenpapier of bakpapier waar je een eetlepel zout op verspreid. Zet je strijkbout op de maximale temperatuur en zet de stoom helemaal uit. Zodra de strijkbout heet is strijk je rustig over het zout. Doe dit ongeveer 1 minuut en je strijkijzer is weer als nieuw. Laat je strijkijzer afkoelen en haal het overtollige zout dat eventueel in de stoom gaten gekomen is er uit.

Om kalk te verwijderen gebruik je gedestilleerd azijn. Vul het waterreservoir van de strijkijzer met azijn  en zet deze in de wasbak op een rekje zodat de stoom er uit kan. Zet de strijkijzer op de maximale stoom stand en gebruik ook de spray stand. Gebruik een doek om de resterende resterende kalkaanslag te verwijderen. Ga door tot het reservoir leeg is of tot er geen kalk meer uit het strijkijzer komt. 

Benodigdheden strijkijzer schoonmaken

Benodigdheden voor het verwijderen van kalk van een strijkijzer

 • Azijn
 • Oude handdoek
 • Wasbak
 • Ovenrek

Benodigdheden voor het schoonmaken van de strijkzool (onderkant) van een strijkijzer

 • Zout
 • Bakpapier of een keukenrol
 • Strijkplank
 • Bij plastic aanslag ook nagellakremover

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Hoe kun je het best je strijkijzer schoonmaken?

Er zijn verschillende manieren om een strijkijzer schoon te maken. Welke manier voor jou het best werkt is afhankelijk van de ernst van de situatie en wat er precies vies is. Veel voorkomende problemen met strijkijzers zijn:

 • kalk in het reservoir
 • Aanslag op de zool (onderkant) van je strijkijzer
 • kalk in de stoom gaatjes
 • Roest op de zool
 • plastic of kunststof residu
 • Verbrande aanslag op de zool

Omdat er zo veel verschillende problemen met een strijkijzer kunnen zijn hebben we het schoonmaken van je strijkijzer onderverdeeld in drie categorieën, ontkalken, gesmolten plastic verwijderen en de zool reinigen. Wanneer je al deze 3 stappen wil volgen kun je het beste beginnen met het gesmolten plastic verwijderen, daarna doorgaan met het strijkvlak (de zool) schoonmaken en pas als laatste de kalk verwijderen. Het is namelijk niet mogelijk om de zool te reinigen voordat je plastic of andere aangekoekte kunststoffen verwijderd en het is makkelijker om de kalk te verwijderen als de zool al schoon is.

Gesmolten plastic strijkijzer schoonmaken

Er zijn twee vrij rampzalige scenario’s denkbaar waarbij je plastic, polyester of vinyl aan je strijkvlak krijgt. Scenario 1 is een gloed nieuwe strijkbout waar je vergeten bent het plastic beschermfolie te verwijderen, scenario 2 is dat je een kledingstuk gestreken hebt dat daar eigenlijk niet tegen kon. Wat de oorzaak ook is, het is vervelend omdat je strijkbout niet echt bruikbaar meer is als je er plastic op hebt zitten. Bovendien is het slecht voor de gezondheid om plastic te verhitten en stinkt het heel erg.

Om kunststof te verwijderen van je strijkbout wacht je tot de strijkbout is afgekoeld en neem je een doek en nagellak remover. Drenk de doek (die niet van kunststof mag zijn want dan smelt deze) in de nagellakremover en druk deze tegen de strijkbout aan. Wanneer je je strijkbout even laat “weken” in de dampen die van de nagellak remover doek afkomen zal het plastic wat zachter worden en is het er makkelijk vanaf te halen met de doek. Is alle nagellak er af? Maak dan je strijkijzer goed schoon met water voordat je deze weer gaat gebruiken.

Strijkijzer schoonmaken gesmolten stof

Gesmolten stof van een strijkijzer verwijderen werkt op dezelfde manier als gesmolten plastic. Organische stoffen als katoen en wol smelten niet wanneer deze gestreken worden. Polyester, polyamide en kleding met een opdruk kan wel aan een strijkijzer blijven kleven. Dit komt omdat het materiaal van kunststof is en dat kan bij te hoge temperaturen smelten. Ook de knoopjes van overhemden kunnen smelten wanneer deze van plastic zijn.

Wederom is nagellak remover en een doek de oplossing, let dus goed op dat je een doek hebt die van organisch materiaal is en niet smelt in de nagellak remover.

Zool van een strijkijzer schoonmaken

Aanslag op de zool van je strijkijzer zul je altijd na verloop van tijd krijgen. De zool van je strijkijzer moet je ongeveer eens in de 2 jaar schoonmaken De makkelijkste manier is om dit te doen met zout en een stuk bakpapier of keukenpapier. Bakpapier heeft de voorkeur, omdat dit vettig is werkt dit beter dan keukenpapier.

Zet de strijkbout aan op de heetste stand en wacht even tot deze echt goed heet geworden is. Ondertussen kun je vast een stuk bakpapier pakken. Zorg ervoor dat het stuk bakpapier groot genoeg is, want anders wordt het een puinhoop met het zout. Leg een flinke lepel zout in het midden van het bakpapier en verspreid dat zodat je strijkbout er op kan. Het makkelijkst is om gewoon keukenzout of tafelzout te nemen. Vermijd zout met een te grote korrel omdat dat nog wel eens vervelend kan zijn om weer uit de stoom gaatjes te pulken als je klaar bent. Helder fijn wit zout werkt het beste. Ook zoutvervangers als LoSalt kun je beter vermijden omdat dit andere eigenschappen heeft dan regulier zout. Zet de stoom stand van je strijkbout uit, als het zout nat wordt smelt het zout en werkt het niet meer. Daarbij wordt het een bende met al het plakkerige zout. Strijk het zout dat op het bakpapier ligt wanneer je strijkbout warm geworden is. Houd dit ongeveer 1 minuut vol. Check of je strijkbout schoon is, zo niet kun je dit een of een aantal keren herhalen.

Hoe ontkalk je een strijkijzer

Er zijn twee plekken waar een strijkijzer kalk kan krijgen. Het reservoir en de stoomgaatjes/zool. Beide plekken kun je in één handeling schoon krijgen met behulp van een beetje azijn. Let op, het schoonmaken van je strijkijzer met azijn stinkt. Zorg er dus voor dat je na het reinigen met azijn, het reservoir met water vult en een paar keer de stoomknop gebruikt. Zo kunnen de restjes azijn eerst uit de strijkijzer gaan voordat je deze weer gebruikt voor je kleding.

Vul het waterreservoir van de strijkbout met schoonmaakazijn of natuurazijn. Vervolgens leg je een rek op je wasbak waar de strijkbout op kan liggen en kan uitlekken. De strijkbout stop je in het stopcontact en zet je op de stoom stand. Zodra de bout warm is druk je op het stoom knopje waardoor de azijn stoom de kalkaanslag week maakt en uit de bout drukt. Herhaal dit tot de bout schoon is en maak de zool vervolgens schoon met een oude handdoek of andere lap. Spoel het reservoir vervolgens na.

Stappenplan strijkijzer schoonmaken + ontkalken

 1. Giet het waterreservoir leeg
 2. Vul de strijkbout met azijn
 3. Leg je strijkbout op een rek in de wasbak zodat het stoom er onderuit kan komen
 4. Zet de strijkbout aan op de stoom stand
 5. Druk op het stoom knopje zodat de azijn uit de stoomgaatjes komt
 6. Herhaal tot alle kalk weg is
 7. Maak de zool van de strijkbout schoon met een doek
 8. Spoel het reservoir na

Hoe houd je je strijkijzer schoon?

Strijkijzer onderhoud voorkomt dat je strijkijzer vies wordt of zelfs stuk gaat. Er zijn verschillende manieren om er voor te zorgen dat je strijkbout langer mee gaat en minder snel weer vies wordt of vol met kalk komt te zitten. De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven is het gebruiken van gedestilleerd water. Dit is bij de bouwmarkt, supermarkt of Blokker te koop. Gedestilleerd water bevat geen kalk en is daardoor beter voor je strijkbout. Ook het regelmatig schoonmaken van de zool van de strijkbout belangrijk voor het behoud van je strijkijzer. Wanneer je het vuil niet laat ophopen is het makkelijker verwijderbaar en is de kans op schade aan de zool door het schoonmaken kleiner. Haal bijvoorbeeld iedere strijkbeurt even een doekje over de zool zodat de strijkbout na gebruik schoon opgeborgen kan worden. Verder is het netjes opbergen of oprollen van het snoer erg belangrijk voor de levensduur. Het snoer is een van de zwakste plekken van de strijkbout en is vaak lastig te vervangen. Zorg altijd dat het snoer niet te strak zit als de strijkbout opgeborgen zit. Het snoer kan dan breken en dat zal in veel gevallen het einde van de strijkbout betekenen.

4.6/5 (5 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
wasmachine schoonmaken
Wassen
Zoe

Wasmachine Stinkt, Wat Moet Je Doen?

Soms zie je niet direct dat er iets mis is met je wasmachine. Nog steeds kan er van alles aan de hand zijn waardoor je vieze was niet zo schoon wordt. Hoe je ervoor zorgt dat je was en je wasmachine weer heerlijk fris is, lees je hier.

Lees verder »
azijn toevoegen
Wassen
Zoe

Hoe verwijder je zweetgeur uit kleding?

Eerst waste ik mijn kleding simpelweg volgens het waslabel. Het leek schoon te zijn geworden, maar na korte tijd dragen, kwam oude zweetgeur weer tot leven. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een effectieve methode om zweetgeur te verwijderen.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: