Kleding wassen is iets dat iedereen op enig punt in z’n leven zal moeten doen. Uiteraard wil je dat je kleding als nieuw blijft en dat het wassen makkelijk en snel voor elkaar is. Dit is allemaal mogelijk met de juiste kennis en kunde.
Sorteer was op kleur en materiaal. Was kleding 30 graden met vloeibaar wasmiddel. Handdoeken en beddengoed was je op 60 graden. Na het wassen, stop je de was direct in de droger of hang je het direct uit, zodat kreukels en vieze luchtjes geen kans krijgen.
Inhoudsopgave
De was sorteren op kleur
De was sorteer je op kleur en op materiaal. Kleding op kleur sorteren is belangrijk omdat je anders kans hebt dat kleuren in elkaar over gaan lopen en je kleding dus niet in originele staat de wasmachine uitkomt. Was ten eerste sowieso witte en zeer licht-gekleurde kleding apart.
Zeer licht-gekleurd is bijvoorbeeld zacht grijs of pastel. Voeg altijd een Colour catcher doekje toe aan de was om overloop van kleuren te voorkomen. Colour Catchers zijn eenvoudig te bestellen bij De Online Drogist via de link of onderstaande button.

Colour Catcher doekjes
Colour Catcher doekjes
Ten tweede was je zwarte en zeer donker-gekleurde kleding apart. Als laatste is er de gekleurde of bonte was. Uiteraard is niet elk gekleurd kledingstuk geschikt om bij elkaar in de wasmachine te stoppen.



Voor een gedetailleerd stappenplan per kleur was, kun je kijken naar:
Wanneer je kleding hebt die meerdere kleuren heeft, dan kijk je wat de primaire kleur is en was je dat kledingstuk met andere kleding in die kleur. Ik heb bijvoorbeeld een zwarte broek met roze en witte bloemen, maar omdat het overgrote deel van de broek zwart is, was ik ‘m met de donkere was. Ook heb ik een wit jurkje met een paar zwarte accenten. Deze was ik met de lichte was.
Schoonmaaktaken afvinken
Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.
Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.
- Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
- Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
- Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.
Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!
Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist
De was sorteren op materiaal
Naast sorteren op kleur, is het bevorderlijk voor het resultaat om naar het materiaal te kijken. Verschillende materialen vragen namelijk om verschillende wasprogramma’s en temperaturen. Je kunt gerust alle spijkerbroeken in één wasbeurt wassen, ongeacht de kleur (behalve wit, die doe je bij de witte was). Spijkerbroeken was je gemiddeld heter dan andere kleding en daarom is het prettig om deze apart te wassen.

Kijk bij kleding van zachte dunne stof altijd even naar het label met wasvoorschriften. Hier staat alles dat je moet weten om kleding mooi te houden. Het wasvoorschrift heeft eigenlijk altijd gelijk, dus volg dit nauwkeurig.
Bekijk mijn artikel over wasvoorschriften voor een uitleg van alle symbolen. Staat er in het ene kledingstuk een andere temperatuur dan in het andere kledingstuk? Dan kun je het gerust bij elkaar in de wasmachine doen en kies je voor de laagste temperatuur.
Handdoeken en beddengoed wassen

Handdoeken, washandjes, vaatdoekje, schoonmaakdoekjes en dweilen was je bij elkaar, zonder kleding erbij. Dan kun je namelijk heet wassen, wat goed is voor om zowel de was als de wasmachine te reinigen.
Lees handdoeken wassen, voor een handig stappenplan en veel tips. Beddengoed wassen doe je ook apart. Ook beddengoed was je heet en door het apart te wassen, heb je geen last van kleding die in je dekbedovertrek verwikkeld zit.
Ondergoed en sokken wassen
Als laatste kies ik er zelf altijd voor om ondergoed en sokken apart te wassen. Het is namelijk makkelijk als je sokken en strings niet in broekspijpen of mouwen blijven hangen en je bij het ophangen gelijk paartjes van de sokken kunt maken.
Nu vraag je je waarschijnlijk af of ik niet mega veel wasjes moet draaien om alle bovenstaande textiel gescheiden te wassen. Dit valt best mee omdat de meeste wasjes niet elke week gedaan hoeven te worden. Doe bijvoorbeeld de handdoekenwas en de ondergoed/sokkenwas om de week, zodat je alleen een volle wasmachine laat draaien. Ook wat betreft kleding, spaar ik donkere en lichte kleding op totdat ik een volle trommel heb. Dit is meestal eens per drie weken.
Op hoeveel graden moet je kleding wassen?
Voor nagenoeg alle kleding geldt: heter is niet beter. Sterker nog, de meeste kleding kun je met een gerust hart koud wassen. Met name blouses, t-shirts en jurken kun je beter koud dan warm wassen. Check wel even of er geen vlekken op zitten, want die worden niet schoon in de koude was als je ze niet voorbewerkt. Bekijk de vlekkengids om te weten hoe je de vlekken weg krijgt.

Wollen en zijden kleding was je koud. Daarnaast kun je kleding van delicate stof of met pailletjes beter in een waszak wassen. Vouw de kleding op en doe het in zo’n waszak, dan zorg je ervoor dat pailletjes niet beschadigen of in andere kleding blijft hangen.
Wat betreft zijde voorkom je dat andere kleding teveel tegen de stof schuurt, waardoor het langer mooi blijft.
Bovenkleding waar je in gezweet hebt (ruik even aan de oksels) kun je het beste op 30 graden wassen; zweetlucht gaat er met koud wassen vaak niet uit. Ook broeken, overhemden, hemden, vesten en truien was je op 30 graden. Als je heftig hebt gezweet, bijvoorbeeld in sportkleding, kun je deze kleding wassen met een klein beetje bio-tex. Dit middel is krachtig om zweetgeur en -vlekken weg te krijgen. Je kunt voor zweetvlekken ook mijn artikel zweetvlekken verwijderen raadplegen.
Ondergoed en sokken was je op 40 graden. Met 40 graden wordt deze was lekker schoon maar zal het niet krimpen of de rekbaarheid van elastiek verliezen.
Welk wasprogramma moet je gebruiken?
De temperatuur is niet het enige dat je in kunt stellen als je een wasje gaat draaien. Er zijn verschillende wasprogramma’s waar je uit kunt kiezen, welke in duur en centrifuge verschillen. Daarnaast kun je vaak nog ‘snel’ of ‘half programma’ kiezen en het aantal toeren van de centrifuge wijzigen.
Als je een wasje draait met blouses of luxere materialen, kun je het beste voor het ‘fijne was’-programma kiezen. Dit programma wast op 30 graden of koud en heeft een lage centrifuge (600-900 toeren). Het voordeel van het lagere toerental is dat je was aanzienlijk minder gekreukt uit de machine komt waardoor je het vaak niet hoeft te strijken.
Ondergoed, sokken, spijkerbroeken, t-shirts, truien, vesten en hemdjes was je op de ‘katoen’-stand. Selecteer 40 graden, het aantal toeren van de centrifuge kun je ongewijzigd laten. Meestal duurt het katoenprogramma ongeveer 3 uur. Als je kleding niet erg vies is en geen nare vlekken erop heeft, kun je half programma selecteren, waardoor je wasje in anderhalf uur klaar is.
Als je je kleding alleen even snel wilt opfrissen, kun je kiezen voor het programma 15 of 30 minuten opfrissen (afhankelijk van je wasmachine kan de duur van het programma verschillen).
Onnodige instellingen op de wasmachine
Verder zijn er standen op de wasmachine die je eigenlijk nooit nodig hebt, zoals voorwas, extra spoelen, extra centrifugeren en eco. Het eco-programma klinkt heel groen en fijn maar uiteindelijk doet je wasmachine er 2 keer zo lang over om hetzelfde wasje te doen. Ik heb mijn twijfels of dit daadwerkelijk milieuvriendelijker is en adviseer dus dit programma niet te gebruiken.
Voorwas en extra spoelen/centrifugeren is niet beter goed om voor kleding te gebruiken omdat langer wassen niet perse voor schonere was zorgt. Als je niet door de modder rolt, een duik neemt in motorolie of een grote boodschap in je spijkerbroek doet, wordt je was prima schoon met een normaal wasprogramma.
Soort en hoeveelheid wasmiddel
Waspoeder is vaak goedkoper, maar vloeibaar wasmiddel zorgt ervoor dat je kleding langer mooi blijft en z’n kleur beter behoudt. Zodoende adviseer ik om beddengoed en handdoeken met waspoeder te wassen en kleding, met name zwarte en gekleurde, met vloeibaar wasmiddel. Van waspoeder kun je gewoon huismerk waspoeder kopen voor algemene was. Op de verpakking staat het doseeradvies. Meer dan het doseeradvies heb je niet nodig.
Wasmiddel voor bonte was en donkere was
Wat betreft donkere en gekleurde kleding, kun je het beste vloeibaar wasmiddel speciaal voor de donkere of gekleurde was kopen. Mijn voorkeur gaat uit naar Robijn voor zwarte was.

Voor een volle wasmachine giet je ongeveer 35ml vloeibaar wasmiddel in het plastic wasmiddelbolletje dat je bij de fles krijgt en stop je direct in de trommel. Gebruik niet te veel wasmiddel. Meer wasmiddel is niet beter.
Sterker nog, het is heel slecht voor het milieu en je wasmachine gaat minder lang mee. Daarbij maakt het voor hoe schoon je was wordt ook niet uit.
Wasmiddel voor wol, zijde en fijne was

Voor fijne was, zoals linnen of wol, kun je het beste Robijn wol en fijn gebruiken. Dit is een zacht wasmiddel om je kleding te beschermen. Ook hiervan gebruik je maar 35ml. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
Robijn wol en fijn kun je bij verschillende supermarkten kopen of online bestellen. Bekijk deze link van Bol voor de accurate prijs en levertijd van Robijn wol en fijn.
Wasverzachter of azijn?
Wasverzachter vind ik persoonlijk één van de onbenulligste dingen die er zijn in de wereld van het schoonmaken. Het middel is prijzig, het werkt niet echt en het is belastend voor het milieu. Zodoende raad ik af om wasverzachter te gebruiken. Als je de vloeibare wasmiddelen aanschaft die ik hiervoor het geadviseerd, komt je was zonder wasverzachter heerlijk zacht uit de wasmachine. Eventueel kun je een beetje natuurazijn in het bakje voor wasverzachter gieten. Natuurazijn werkt als een natuurlijke wasverzachter, tevens goed om de wasmachine te reinigen.

Voor beddengoed en handdoeken kun je een scheutje natuurazijn in het laatje van je wasmachine gieten. Azijn heeft een reinigende werking voor je was en wasmachine en werkt als natuurlijke wasverzachter.
Was ophangen of in de droger?
Als je geen droger hebt, is de keuze snel gemaakt, dan moet je namelijk gewoon alles ouderwets te drogen hangen op een droogrek.

Als je wel een droger hebt, kun je daar de volgende dingen in doen: handdoeken, washandjes, vaatdoekjes, schoonmaakdoekjes, theedoeken, onderbroeken, sokken, spijkerbroeken, t-shirts, sweaters en pyjama’s.
Eigenlijk alles wat van katoen is en waar in het waslabel staat dat het in de droger kan, kun je in de droger doen. Ik adviseer beddengoed niet in de droger te doen, omdat het dan erg kreukt waardoor het niet netjes op bed ligt of makkelijk opgevouwen kan worden.

Overhemden en blouses doe je beslist nooit in de droger. Deze kun je het beste gladstrijken met je handen en dan op een kleerhanger te drogen hangen. Meestal hoeft er niet eens strijken aan te pas te komen.
Ook kleding van zijde, linnen, satijn of kwetsbare kunststof kan niet in de droger. Deze materialen zijn hier te kwetsbaar voor.
Wanneer je kleding te drogen hangt, zorg dan dat je het niet te dicht op elkaar of over elkaar heen hangt. Dan heb je namelijk kans dat het niet droog wordt of dat het drogen erg lang duurt. Sla kleding met enige voorzichtigheid uit zodat de ergste kreukels eruit zijn.
Welke kleding kan niet in de wasmachine?
Sommige kleding kun je niet in de wasmachine wassen, maar moet je wassen met de hand of laten stomen. Colberts (zowel voor mannen als vrouwen) kun je het beste laten stomen. De wasmachine kan de vorm verpesten, de stof beschadigen of doen krimpen en er kunnen onherstelbare kreukels in komen. Ook winterjassen, pakken en galajurken dienen gestoomd te worden.

Kwetsbare stoffen zoals heel fijne zijde of satijn moet je met de hand wassen (bekijk het wasvoorschrift in de kleding). Je maakt een sopje van lauw warm water en voegt daar enkele druppels shampoo aan toe.
Haal de kleding hier doorheen of laat het 10 minuutjes erin liggen en knijp het uit. Uitknijpen betekent dat je een propje maakt van het kledingstuk en hier hard in knijpt zodat het meeste vocht eruit is. Niet uitwringen! Het uitwringen kan de stof beschadigen of de pasvorm van het kledingstuk verpesten. Leg het kledingstuk vervolgens plat op een handdoek en rol de handdoek met het kledingstuk erin op. Even aandrukken en vervolgens uithangen. Door deze techniek met de handdoek toe te passen, trek je nog wat vocht uit het kledingstuk waardoor het sneller droog zal worden.
Vulgewicht wasmachine
Ideaal is als een wasmachine vol zit, zodat je veel kunt wassen in één keer (beter voor het milieu en efficiënter), maar niet zo vol dat de was niet schoon wordt of de wasmachine overbelast raakt. Dus de vraag is, wat is het vulgewicht van de wasmachine en hoeveel was kan er dus per keer in? Het vulgewicht staat altijd vermeld op de wasmachine. De meeste wasmachines kunnen 7-9 kg was per keer wassen. Dit gaat over droge was, niet over natte was.
Til een volle wasmand op en als deze ongeveer even zwaar is als een redelijk gevulde boodschappentas, is dat hoeveel was er in de machine kan. Je kunt ook de wasmachine vullen met was en dan even met je hand voelen hoeveel ruimte er nog in de trommel over is. Je hand moet je er makkelijk in kunnen steken en een klein beetje heen en weer kunnen bewegen. Prop de wasmachine niet te vol en duw de was zeker niet stevig aan.
Tips voor kleding wassen:
- Check en leeg alle zakken van je kleding voordat je het in de wasmachine doet.
- Was nieuwe kleding apart of was ze eerst een keer met de hand. Nieuwe kleding die je voor het eerst gaat wassen kan kleur afgeven.
- Als het even kan, hang je de was buiten te drogen. Was droogt aanzienlijk sneller aan de buitenlucht dan binnen.
- Giet een klein beetje wasmiddel in zo’n plastic ml bol die je bij vloeibaar wasmiddel krijgt en stop deze in de trommel bij je was. Dit is beter dan wasmiddel in het wasmiddellaatje van je wasmachine gieten omdat je precies kunt zien hoeveel je gebruikt en ervoor zorgt dat er geen zeepresten in het laatje achterblijven.
- Bekijk aanbiedingen van wasmiddel bij de drogist, supermarkt of online, zodat je altijd voor een lage prijs de beste wasmiddelen kunt gebruiken.