poetsprins logo
wasmiddel welk bakje

In welk bakje doe je wasmiddel?

In mijn tijd als schoonmaakster heb ik veel verschillende wasmachines gezien. Het viel mij op dat bijna elke wasmachine z’n eigen indeling van het zeepbakje heeft. Ik kan me dus voorstellen dat het niet altijd duidelijk is in welk bakje je wasmiddel moet doen.

Tip: Met Ariel pods hoef je nooit meer te twijfelen in welk bakje je wasmiddel doet. De juiste hoeveelheid plaats je simpelweg direct in de trommel bij je was.

Een wasmachine heeft een zeeplade met twee of drie bakjes. Wasmiddel doe je altijd in het grootste bakje dat geen plastic klepje heeft. Dit bakje is aangeduid met hoofdwas, nummer 2, II, een tobbe met twee streepjes, wash of laundry detergent.

Hieronder vind je extra informatie over welk vakje van de zeeplade waarvoor is. Daarnaast vind je handige tips hoe je kunt onthouden wat waarin moet en natuurlijk waarom het belangrijk is dat je het juiste compartiment kiest.

Welk middel in welk vakje?

Een wasmachine heeft een zeepbakje met twee of drie compartimenten. Ik heb twee typen zeepbakjes uiteengezet.

Je doet bij elke was die je draait wasmiddel in het grootste vakje zonder plastic kap. Voorwasmiddel en wasverzachter zijn optioneel.

Type 1: Zeepbakje met twee vakjes

Op de foto zie je de volgende kleurcodering:

  • Roze = wasmiddel
  • Blauw = wasverzachter
in welk bakje doe je wasmiddel
Laatje met 2 bakjes

Als je een wasmachine hebt met een zeeplade die verdeeld is in twee compartimenten, dan gaat wasmiddel in het grootste vakje (op de foto links, met roze aangegeven).

Zorg dat je altijd wasmiddel in het grote bakje doet want wassen zonder wasmiddel kan resulteren in stinkende was.

Je kunt zowel waspoeder als vloeibaar wasmiddel in het linker compartiment doen. Welk type wasmiddel je gebruikt, beïnvloed dus niet welk deel van het laatje je moet kiezen.

Het gebruik van wasverzachter is optioneel. Als je geen wasverzachter wilt gebruiken, laat je het kleinere bakje leeg en giet je enkel wat gewoon wasmiddel in het grootste gedeelte van de zeeplade.

Het bakje voor wasverzachter is aangegeven met ‘softener’ en/of een bloemetje: wasverzachter teken, op de foto met blauw aangegeven.

Type 2: Zeepbakje met drie vakjes

Bij drie vakjes doe je het wasmiddel in het grootste vakje zonder plastic klep of kapje. Degene met een soort plastic klepje is namelijk voor wasverzachter. Het vakje voor voorwas is kleiner dan degene voor hoofdwas.

Kijk naar dit tekentje:

Op de foto’s zie je de volgende kleurcodering:

  • Roze = wasmiddel (hoofdwas)
  • Blauw = wasverzachter
  • Geel = voorwasmiddel (voorwas)

Zoals je ziet is er geen standaard indeling. Vergelijk jouw zeepbakje met onderstaande foto’s en lees de uitleg zodat je altijd het juiste kiest.

in welk bakje doe je wasmiddel
Zanussi zeepbakje
in welk bakje doe je wasmiddel
AEG zeepbakje
in welk bakje doe je wasmiddel
Miele zeepbakje

Een zeeplade met drie compartimenten betekent dat jouw wasmachine de optie heeft om voorwas te doen. Het laatje heeft meestal symbolen bij elk vakje:

SymboolOmschrijving
hoofdwasHoofdwas
voorwasVoorwas
wasverzachter tekenWasverzachter

Voorwas is een kort extra deel van een wasprogramma waarin de was geweekt wordt zodat vlekken er in de hoofdwas makkelijker uit gaan. Hoofdwas is een vast onderdeel van elk wasprogramma en het gedeelte van het wasprogramma waar je wasmiddel voor gebruikt.

Voor de voorwas gebruik je speciaal wasmiddel, bijvoorbeeld Biotex voorwasmiddel, dat je ook in het daarvoor bedoelde bakje moet doen. Deze wordt aangeduid met een tobbe met 1, ‘voorwas’ of ‘pre wash’. Op de foto’s is het compartiment met geel aangegeven.

Doe alleen voorwasmiddel in dit compartiment als je de voorwasfunctie van je wasmachine gaat gebruiken. Gebruik je de functie voorwas niet? Laat het vakje dan leeg en doe alleen je gewone wasmiddel in het vakje dat met roze is aangegeven op de foto.

In het overige vakje kun je wasverzachter gieten, op de foto’s met blauw aangegeven. Meestal zie je op dit vakje een bloemetje staan of ‘softener’. Als je geen wasverzachter gebruikt, laat je het vakje leeg en doe je alleen wat gewoon wasmiddel in het vakje voor hoofdwas.

Automatische wasmiddel dispenser

In een automatische wasmiddel dispenser doe je een grote hoeveelheid wasmiddel en de machine bepaalt automatisch het aantal benodigde milliliters dat aan een wasbeurt toegevoegd wordt.

automatic detergent dispenser
Automatische wasmiddel dispenser (Siemens)

Op de foto zie je bijvoorbeeld dat je maximaal 1,3 liter wasmiddel in het rechter compartiment giet en maximaal een halve liter wasverzachter in het midden compartiment. De hoeveelheden kunnen per wasmachine verschillen, maar je snapt het idee.

Het linker bakje is voor voorwas, waar je enkel voorwasmiddel in doet als je de voorwasfunctie van de machine gebruikt.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

  • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
  • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
  • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Maakt het uit in welk bakje je wasmiddel doet?

Ja, het maakt uit in welk bakje je wasmiddel doet. Welk bakje je kiest, bepaalt namelijk het moment waarop de inhoud van het bakje toegevoegd wordt aan je was.

Schonere was

Als je wasmiddel in het bakje voor hoofdwas doet, wordt het toegevoegd in de trommel aan het begin van het hoofdwasprogramma. Giet je het echter in het bakje dat bedoelt is voor wasverzachter, dan wordt het wasmiddel pas tegen het einde van het wasprogramma toegevoegd.

In dat geval heb je je kleding met enkel water gewassen en als mosterd na de maaltijd je wasmiddel erbij gedaan. Dit zorgt ervoor dat je was minder schoon uit de machine komt.

Zeepresten

Je kleding wordt niet alleen minder schoon als je wasmiddel in het wasverzachter compartiment doet, je hebt ook grote kans dat er zeepresten achterblijven.

Wasmiddel dat pas laat toegevoegd wordt, wordt namelijk niet goed uitgespoeld. Er blijft zeep achter op de kleding en in de wasmachine, wat vlekken kan veroorzaken en ervoor kan zorgen dat je wasmachine gaat stinken.

Het is dus niet goed voor je was en niet goed voor je wasmachine om wasmiddel in het verkeerde bakje te doen.

Tip: Maak het laatje regelmatig schoon zodat er geen stinkende oude zeepresten mee je was in gespoeld worden. Lees hier hoe je dat doet.

Welk vakje is voor wasverzachter?

wasverzachter
Wasverzachter toevoegen

Het vakje voor wasverzachter heeft vaak een soort plastic kap of klepje. Op de foto is het ‘t rechter bakje met een grijs stuk plastic erin.

Op het klepje is aangegeven hoeveel wasverzachter je maximaal mag gebruiken. Overschrijd het max streepje niet.

wasverzachter teken
Wasverzachter teken

Het bakje is gemarkeerd met een bloemetje, sterretje of simpelweg woorden als ‘wasverzachter’ of ‘softener’.

Als je wasverzachter gebruikt, is het raadzaam dit in het juiste vakje te gieten. Wasverzachter wordt namelijk pas later aan je was toegevoegd waardoor het maximaal z’n werk kan doen om ook echt een ‘zacht’ laagje op textiel achter te laten.

Wanneer je de wasverzachter in het bakje voor hoofdwas doet, wordt het grotendeels weggespoeld waardoor je er eigenlijk niks aan hebt. Daarnaast wordt de was minder schoon omdat wasverzachter niet reinigt.

Tip: in plaats van wasverzachter kan je ook een klein scheutje natuurazijn in het betreffende bakje gieten. Hier wordt je was ook zacht van maar is een goedkopere en milieuvriendelijkere optie.

Zo doe je het nooit meer fout

Ariel Pods

Ariel pods

Handige alles-in-1 wasmiddel dat je direct in de trommel kan plaatsen.

Ariel pods

Het zeepbakje van je wasmachine hoef je niet perse te gebruiken. Tegenwoordig zijn er pods maar je kunt ook je gebruikelijke vloeibare wasmiddel of poeder in een wasbol doen en direct in de trommel plaatsen.

pod toevoegen
Pods
wasmiddel gekleurde was
Wasbol

Dit heeft ook mijn persoonlijke voorkeur. Zo weet je namelijk zeker dat al je wasmiddel bij je was terecht komt, dat het op het goede moment toegevoegd wordt aan je was en er geen zeep achter blijft in het laatje.

Belangrijk: Als je de voorwasfunctie gaat deze gebruiken, dan kun je niet gebruik maken van pods of een wasbol. Doe je dat wel, dan wordt het wasmiddel tijdens de voorwas al verbruikt en draai je de hoofdwas zonder. Wanneer je dus voorwas doet, gebruik je altijd het zeepbakje.

Bekijk mijn artikel ‘beste wasmiddel‘ voor handzaam advies welk wasmiddel het beste is voor welke soort was.

Veelgestelde vragen

In welk bakje doe je wasmiddel?

Een wasmachine heeft een zeeplade met twee of drie bakjes. Wasmiddel doe je in het grootste bakje dat geen plastic klepje heeft, aangeduid met hoofdwas, nummer 2, II, een tobbe met twee streepjes, wash of laundry detergent.

Wat is voorwas?

Voorwas is een optioneel extra deel aan het begin van een wasprogramma waarin de was geweekt wordt zodat vlekken er in de hoofdwas makkelijker uit gaan.

Wat is hoofdwas?

Hoofdwas is een vast onderdeel van elk wasprogramma en het gedeelte van het wasprogramma waar je wasmiddel voor gebruikt.

Hoeveel wasmiddel moet je gebruiken?

Er staat op de verpakking aangegeven hoeveel milliliter wasmiddel je moet toevoegen, meestal 35ml wasmiddel voor gemiddeld vieze was en 50ml voor was met vlekken.

5/5 (2 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
wasmachine schoonmaken
Wassen
Zoe

Wasmachine Stinkt, Wat Moet Je Doen?

Soms zie je niet direct dat er iets mis is met je wasmachine. Nog steeds kan er van alles aan de hand zijn waardoor je vieze was niet zo schoon wordt. Hoe je ervoor zorgt dat je was en je wasmachine weer heerlijk fris is, lees je hier.

Lees verder »
azijn toevoegen
Wassen
Zoe

Hoe verwijder je zweetgeur uit kleding?

Eerst waste ik mijn kleding simpelweg volgens het waslabel. Het leek schoon te zijn geworden, maar na korte tijd dragen, kwam oude zweetgeur weer tot leven. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een effectieve methode om zweetgeur te verwijderen.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: