Handdoeken wassen

Handdoeken wassen zonder dat ze gaan stinken lijkt een lastige klus. Veel mensen, inclusief mijzelf, hebben last van handdoeken die naar natte hond ruiken. Om handdoeken heerlijk fris te laten ruiken en zacht aan te laten voelen, zijn er verschillende tips en trucs. Lees ze en pas ze toe voor een sensationeel resultaat.

Handdoeken wassen doe je op 60 of 90 graden met waspoeder. Zorg dat je handdoeken meteen na de wasbeurt uithangt of in de droger doet om nare luchtjes te voorkomen. Witte handdoeken was je altijd apart, gekleurde handdoeken kunnen bij elkaar. 

Handdoeken wassen stappenplan

Benodigde tijd: 3 uren.

Algemeen stappenplan voor handdoeken wassen. Uiteraard ben je niet 3 uren actief bezig, maar gemiddeld duurt het wasprogramma dat je nodig hebt ongeveer zo lang. Ga tussentijds lekker wat anders doen, maar haal de handdoeken uit de wasmachine zodra deze klaar is!

 1. Scheid witte/zeer lichte handdoeken en donkere/gekleurde handdoeken

  De meeste kleuren kun je gewoon bij elkaar wassen, maar was spierwitte handdoeken sowieso apart om ervoor te zorgen dat ze stralend wit blijven. Donkere en gekleurde handdoeken kun je bij elkaar wassen.
  kleuren scheiden

 2. Doe de handdoeken in de wasmachine

  Zorg dat je de wasmachine niet te vol propt. Nadat je de handdoeken in de wasmachine hebt gedaan, kijk je of je je hand er nog bij kunt steken en redelijk vrij kunt bewegen zonder de handdoeken in elkaar te drukken. Dan weet je dat je de wasmachine niet te vol gepropt hebt of onnodig leeg laat draaien.
  handdoeken wassen

 3. Voeg wasmiddel toe en stel de wasmachine in

  Handdoeken kun je op 60 of 90 graden wassen. 60 graden is voldoende om de handdoeken goed schoon te krijgen, maar af en toe wassen op 90 graden zorgt dat ook de leidingen van de wasmachine goed schoongespoeld worden. Op 60 graden kun je vloeibaar wasmiddel gebruiken; op 90 graden gebruik je waspoeder.

 4. Doe de handdoeken in de droger

  Zodra het wasprogramma voltooid is, haal je de handdoeken uit de wasmachine. Als je een droger hebt, doe handdoeken dan altijd in de droger. Iconen kunnen per droger verschillen, maar kies het programma dat de handdoeken echt helemaal droog maakt (bij mijn droger is dit kastdroog plus).
  handdoeken drogen

 5. Hang de handdoeken uit als je geen droger hebt

  Als je geen droger hebt, haal dan ook de handdoeken meteen uit de wasmachine nadat het wasprogramma voltooid is en hang de handdoeken uit.
  handdoeken uithangen

 6. Vouw en ruim de handdoeken op

  Als de droger klaar is of als de handdoeken op een wasrek aan de lucht gedroogd zijn, vouw en ruim je ze op. Voel goed of ze echt helemaal droog zijn voordat je ze opvouwt!
  Handdoeken

Handdoeken wassen; welke kleuren bij elkaar?

Als je nieuwe handdoeken voor het eerst wast, scheidt kleuren dan nauwkeurig. Donkere kleuren bij elkaar en lichte kleuren bij elkaar. Helemaal spierwitte handdoeken was je sowieso apart, zonder andere kleuren erbij. Voor de zekerheid kun je een Colour Catcher doekje erbij doen, zodat je zeker weet dat kleuren niet in elkaar overlopen. 

kleuren scheiden

Als je handdoeken al een aantal keer in de wasmachine geweest zijn, kun je ze wassen zonder Colour Catcher doekje en hoef je het minder nauw te nemen met het sorteren van kleuren. Nog steeds is het een goed idee om spierwitte handdoeken niet met andere kleuren te mengen, maar behalve dat, kun je alle kleuren gewoon bij elkaar doen

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Op hoeveel graden was je handdoeken?

handdoeken wassen

Handdoeken kun je het beste op 60 graden wassen. Een temperatuur van 60 graden doodt bacteriën, waardoor de handdoeken hygiënisch schoon uit de wasmachine komen.

Hierdoor heb je kans op weer, een soort schimmel die naar natte hond ruikt. Door handdoeken op 60 graden te wassen, gaat (het grootste gedeelte van) de weerlucht eruit. De handdoekenwas is tevens een kans om de wasmachine tussentijds te reinigen. Door eens in de zoveel tijd heet te wassen, lossen vet- en vuilresten op, waardoor de wasmachine gereinigd wordt. Eens in de paar maanden was ik mijn handdoeken zelfs op 90 graden, zodat ik niet vaak chemische reinigingsmiddelen hoef te gebruiken om de wasmachine te reinigen. 

Welk wasprogramma voor handdoeken wassen?

Gebruik het katoenwasprogramma om handdoeken te wassen. Het programma voor katoenwas duurt gemiddeld langer dan andere wasprogramma’s (ongeveer 3 uren) en centrifugeert op de hoogste stand (meestal 900 toeren). Handdoeken hebben een langere wastijd nodig om écht schoon te worden omdat het dikke harige stof betreft. Daarnaast is het prettig om op de hoogste stand te centrifugeren, omdat je handdoeken dan relatief droog de wasmachine uitkomen. Hoe droger ze zijn als de wasmachine klaar is, hoe sneller ze helemaal droog zijn en je ze op kunt bergen. Dit beperkt de kans op vieze luchtjes. 

Welk wasmiddel om handdoeken te wassen?

Voor het wassen van handdoeken raadt ik waspoeder aan. In tegenstelling tot vloeibaar wasmiddel, bevat waspoeder voor de witte was zuurstofbleekmiddel. Dit is een krachtig reinigingsmiddel dat bacteriën doodt en vlekken verwijdert. Als je witte handdoeken wast met wit-waspoeder, ogen deze ook duidelijk witter. Ik heb zelf blauwe en groene handdoeken, dus deze was ik niet met wit-waspoeder.

waspoeder toevoegen

Voor de handdoeken neem ik een klein beetje biotex waspoeder. Biotex ruikt lekker en ik merk dat de handdoeken ook langer fris blijven ruiken. Dit laatste heeft alles te maken met het verwijderen van bacteriën en weer (schimmel).

Bovendien zijn vloeibare wasmiddelen niet geschikt om mee te wassen op 90 graden, terwijl poeder dit wel is. Zeker voor de kookwas, kun je dus het beste waspoeder gebruiken in plaats van vloeibaar wasmiddel. 

Hoeveel wasmiddel voor handdoekenwas?

Voor een volle trommel handdoeken (max 7 kg) heb je slechts 45 ml waspoeder nodig. Als je met vloeibaar wasmiddel wast, gebruik je 50 ml voor een volle trommel. Verpakkingen van vloeibaar wasmiddel komen meestal met zo’n plastic bolletje waar je het wasmiddel in kunt afmeten. Gebruik deze en neem de hoeveelheden serieus. Je kunt het plastic bolletje voor zowel vloeibaar- als poeder wasmiddel gebruiken. 

Tip: Plaats het bolletje met wasmiddel direct in de trommel in plaats van het wasmiddel in het doseerlaatje van de wasmachine te gieten. Hierdoor wordt al het wasmiddel gebruikt en wordt het doseerlaatje plus de leiding van het laatje naar de trommel niet ranzig. 

Is wasverzachter aan te raden of niet?

Wasverzachter lijkt een top idee als je handdoeken wast en geen droger hebt. Wasverzachter vind ik echter een dom product, omdat het niet echt voor een zachtere was zorgt, je handdoeken minder goed drogen als ze met wasverzachter gewassen zijn en het bovendien slecht is voor het milieu en de portemonnee.

azijn als wasverzachter

Was je handdoeken dus met waspoeder en als verzachter, kun je een scheutje natuurazijn erbij doen. Natuurazijn is milieuvriendelijk, goedkoop en goed voor zowel je was als je wasmachine. Let op: gebruik natuurazijn en geen schoonmaakazijn!

Waarom is overdosering van wasmiddel slecht?

De meest voorkomende fout bij de was doen is overdosering van wasmiddel. Ten eerste is overdosering van wasmiddel is slecht voor de wasmachine doordat er meer vetophoping ontstaat in de leidingen. Dit kan voor minder schone was zorgen en de wasmachine en nare geur geven.

Ten tweede is overdosering slecht voor het milieu. Wasmiddel is chemisch en zeer belastend omdat het water waar het wasmiddel in terecht komt moeilijk te reinigen is. Daarnaast is het produceren van wasmiddel ook niet echt milieuverantwoord, dus hoe minder je gebruikt, hoe beter onze aarde behouden blijft.

Als laatste is overdosering onhandig omdat je kans hebt dat het wasmiddel niet geheel oplost tijdens de wasbeurt. Hierdoor kunnen zeepresten achterblijven op de was. Met name op donkere was is dit zichtbaar omdat er dan witte vlekken ontstaan. Ook kunnen resten wasmiddel gaan stinken.

Handdoeken stinken na het wassen

Soms dan lijken handdoeken redelijk fris te ruiken en nadat je ze in de wasmachine gewassen hebt, ruiken ze muf of stinken ze naar natte hond. Meestal komt dit doordat je last hebt van vetluis in de wasmachine. Zodra je merkt dat je handdoeken stinken als ze de wasmachine uitkomen, reinig je je wasmachine met soda en azijn of wasmachinereiniger. Kijk naar ‘wasmachine schoonmaken’ voor een uitgebreid stappenplan hoe je de wasmachine kunt reinigen. Als je de wasmachine gereinigd hebt, zullen je handdoeken lekker fris zijn na hun wasbeurt. 

Handdoeken stinken na het douchen

Soms ruiken handdoeken prima als ze droog zijn of als ze net uit de wasmachine komen en als je vervolgens gedoucht hebt en een schone droge handdoek uit de kast pakt, meurt deze zodra je je gaat afdrogen. Handdoeken zijn dan dus fris als ze droog zijn en stinken wanneer ze nat worden. Dit komt omdat er weer in de handdoeken zit. Weer is een soort schimmel die ontstaat in vochtige textiel. Het ruikt naar natte hond en is erg vies.

waspoeder toevoegen

Als je hier last van hebt, was dan je handdoeken op 90 graden met biotex. Gebruik beslist niet kort programma, maar gewoon een vol katoenprogramma van +3 uren.

Zodra de wasmachine klaar is, doe je de handdoeken in de droger. Als je geen droger hebt, ga dan naar een wasserette bij jou in de buurt of vraag je buren. Droog de handdoeken extra heet en droog. 

12 tips om te voorkomen dat handdoeken gaan stinken

Prop de wasmachine niet te vol

Als je de wasmachine vult, steek je je hand even in de trommel om te kijken of je de was nog een beetje kan indrukken. Als er nog beweging in zit, is de trommel niet te vol. Mijn wasmachine is bijvoorbeeld 7kg en ik was max 6 handdoeken per wasbeurt, eventueel passen er wel nog wat vaatdoekjes bij. 

Gebruik niet de energiebespaarstand als je handdoeken gaat wassen

Sommige wasmachines hebben een soort eco stand. Deze verbruikt minder water. Heel geschikt voor het wassen van kleding, maar als je handdoeken wast, neem dan het gewone katoenprogramma. 

Haal natte was meteen uit de wasmachine

Laat was nooit in de wasmachine zitten maar haal het er direct uit zodra de wasbeurt voltooid is. Hoe langer natte was in de wasmachine blijft zitten, hoe groter de kans op weerlucht. 

Hang natte handdoeken royaal uit

handdoeken uithangen

Dit betekent dat je was niet de dicht op elkaar aan het droogrek hangt. Hang handdoeken over twee lijnen in plaats van één lijn zodat de stof niet dubbelgevouwen zit. Hierdoor drogen ze sneller, wat de kans op vieze geur minimaliseert. 

Doe handdoeken bij voorkeur in de droger

Meestal ontstaat er een ranzige geur omdat de stof te lang nat blijft. Hoe sneller de stof droogt, hoe beter. Kies op de droger een programma dat de handdoeken echt droog maakt, zodat ze niet ongemerkt vochtig blijven.

Berg handdoeken pas op als je zeker weet dat ze 100% droog zijn

Hang je handdoeken uit na het wassen? Laat ze dan nog een extra dagje aan het wasrek hangen. Als je ze in de droger doet, laat de gedroogde was dan nog even in de wasmand of op bed liggen voordat je het opvouwt en opbergt. 

Andere essentiële tips:

 • Doe alleen droge was in de wasmand. Handdoeken, washandjes, theedoeken en alle andere was die je in de wasmand doet moet volledig droog zijn. Laat dus je handdoeken na het douchen heel goed drogen voordat je ze in de wasmand doet.
 • Laat vochtige / natte handdoeken nooit in je tas zitten. Neem je handdoeken mee naar de sportschool of ga je wel eens zwemmen? Pak je tas dan meteen na het sporten uit. 
 • Berg handdoeken niet in de badkamer op. Als je een kast in de badkamer hebt waar je je handdoeken in opbergt, kunnen deze naar natte hond gaan ruiken. Dit komt door de damp van het douchen die in de kast en in de handdoeken gaat zitten. Neem dus een plank in je kledingkast of andere kast buiten de badkamer.
 • Hang je handdoeken niet in de badkamer uit na het douchen. Door de damp van het douchen blijft de handdoek lang nat, waardoor deze kan gaan stinken. Ook als meerdere mensen dezelfde badkamer gebruiken, worden handdoeken elke douchebeurt een beetje vochtig en drogen vervolgens langzaam. Dit veroorzaakt ranzige luchtjes. Hang dus bijvoorkeur je handdoek niet in de badkamer te drogen maar hang ze over de balustrade of over een stoel in je slaapkamer. 
 • Plaats wasmanden niet in de badkamer. Zet je wasmanden in de slaapkamer of in het washok maar liever niet in de badkamer. De damp die bij het douchen vrijkomt trekt in de was die in de wasmand zit waardoor deze gaat stinken en zilvervisjes kan gaan aantrekken.
 • Gebruik je handdoek niet vaker dan 2 keer. Was handdoeken nadat je je 2x ermee afgedroogd hebt. Hierdoor voorkom je dat bacteriën opbouwen, waardoor je handdoeken frisser blijven.

Wat als handdoeken blijven stinken?

Je hebt de wasmachine gereinigd, de handdoeken op 90 graden gewassen met waspoeder en alle tips toegepast. Toch blijven de handdoeken ranzig ruiken. In dat geval raad ik aan de handdoeken weg te doen en nieuwe te kopen. Zeer spijtig, maar als de weer echt door en door in de handdoeken zit, zijn ze niet meer te redden. Breng ze weg naar een textielcontainer en doe jezelf een set nieuwe cadeau.

Als je vervolgens nieuwe hebt gekocht, was deze dan eerst een keertje voordat je ze gebruikt. Nieuwe handdoeken die nog nooit gewassen zijn, kunnen namelijk ook onfris ruiken en drogen slecht. Niet dat ze slecht drogen als ze nat zijn, maar ze drogen jou slecht af na het douchen en laten pluisjes op je lichaam achter.

Welke handdoeken zijn het beste?

Uit ervaring weet ik dat Action handdoeken niet echt top zijn. Ze zijn dun en daardoor wordt je minder snel droog na het douchen als je je met Action handdoeken afdroogt. Ook heb ik van horen zeggen dat handdoeken van de Zeeman geen toppers zijn. Ze schijnen een vervelend luchtje te hebben dat er niet uitgaat door ze te wassen. Kijk ook altijd even op het label als je handdoeken koopt om te kijken waar ze van gemaakt zijn. Katoenen handdoeken zijn prettiger dan polyester handdoeken en bovendien, gaan ze veel langer mee. Investeer dus in betere kwaliteit handdoeken, zoals bijvoorbeeld vanDyck handdoeken. Ik heb ze zelf ook, ze zijn fantastisch. De stof is lekker dik waardoor je je snel kunt afdrogen en de maat (50 x 100 cm) is prettig, niet te groot niet te klein.

4.8/5 (4 Reviews)

Bekijk meer artikelen:

kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken kun je het beste doen elke keer nadat je ‘m gebruikt hebt. Maak de kookplaat schoon met allesreiniger (spray). Hardnekkig vuil en kookkringen kun je verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen.

Lees verder »
Sopje maken

Zo desinfecteer jij je huis

Het desinfecteren van je woning is een belangrijke manier om risico op infectie te verkleinen. Lees meer over wat je moet schoonmaken, welke middelen je kunt gebruiken en welke delen van het huis vaak vergeten worden.

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.