poetsprins logo
Wasmiddel

Fijne was

Fijne was refereert aan kleding en andere textiel van delicate materialen. De stof is gemaakt van kwetsbare vezels die zouden kunnen verkleuren, vervormen of beschadigen door water, hitte en centrifuge. Voorbeelden van deze delicate stoffen zijn zijde en wol.

Fijne was kan meestal in de wasmachine, maar soms is handwas of stomen bij de stomerij de betere optie. Check het waslabel welke van de drie het meest geschikt is. Gebruik wasmiddel voor fijne was of een beetje shampoo en stop fijne was nooit in de droger.

Vaak heb je niet heel veel fijne was. Het is niet goed om de wasmachine te laten draaien met slechts een paar kledingstukken. Hoe meer ruimte er in de wasmachine over is, hoe harder de kleding tegen de randen aankomt en hoe meer water er per kledingstuk in de wasmachine aanwezig is. Dit is niet goed voor fijne was. Daarom heb ik een stappenplan gemaakt dat gegarandeerd jouw duurste kleding mooi houdt!

Benodigdheden

Robijn wol en fijn
Robijn wol en fijn
 • Robijn wol en fijn wasmiddel
 • Schone teil (voor de handwas)
 • Droogrek en kledinghanger(s)

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Stappenplan fijne was wassen

Benodigde tijd: 20 minuten

Algemeen stappenplan voor het doen van de fijne was. Lees het hele stappenplan eerst door zodat je precies weet wat je met de verschillende soorten fijne was moet doen. De aangegeven tijd is exclusief de tijd die de wasmachine erover doet om het wasprogramma te voltooien.

 1. Bekijk het waslabel

  Check het etiket met wasinstructies nauwkeurig. Als er een tobbe met een kruis erdoor staat en een cirkel met een P erin, betekent het dat het kledingstuk alleen gestoomd mag worden. Houd het kledingstuk apart. Ga alleen door naar de volgende stap als je op het etiket een tobbe met een hand of een tobbe met 30 erin ziet. De streep onder het vierde icon betekent anti-kreuk.
  fijne was

 2. Bekijk het materiaal en de kleur van het kledingstuk

  Gaat het om wol, zijde of fijne katoen? Of misschien viscose? Dit is belangrijk om te weten zodat je materialen niet verkeerd mengt. Een wollen trui kun je bijvoorbeeld beter niet tegelijk wassen met een zijden sjaal. De zijde zou dan namelijk aan de wol kunnen gaan kleven. Wol was je apart, andere delicate stoffen mogen bij elkaar. Sorteer tevens op kleur. Donkere kleuren bij elkaar en wit altijd apart.
  zijde wassen

 3. Was wol met het wolwasprogramma

  Meng wol niet met andere materialen en was het in de wasmachine met het wol wasprogramma. Scheid hierbij wit, donker en gekleurde wol. Giet 50ml Robijn wol en fijn in het linker compartiment van het zeeplaatje van de wasmachine. Zorg dat je de wasmachine niet meer dan 1/3 vult en de was meteen uit de machine haalt als het programma klaar is.
  Wasmiddel

 4. Gebruik een waszak voor fijne was

  Gezien het niet goed is voor kleding om een té lege machine te laten draaien en er waarschijnlijk nog maar een klein stapeltje fijne was over is, mag je eventueel andere niet al te vieze kleding met dezelfde kleur erbij voegen. Voeg nooit spijkerbroeken toe, maar gewone t-shirts of andere zachte stoffen zouden erbij kunnen. Stop fijne was altijd in een waszak als je andere was erbij doet.
  waszak

 5. Was de fijne was in de wasmachine, tenzij het handwas betreft

  De tot nu toe geselecteerde fijne was die geen wol betreft, was je in de wasmachine met het fijne was wasprogramma. Dit programma kan automatisch 40 graden selecteren, verlaag de temperatuur naar 30 graden. Voeg 50ml Robijn wol en fijn toe. Dit kan door het in het zeeplaatje te gieten of door het in een doseerbol direct in de trommel bij de was te doen.
  fijn wasprogramma

 6. Was fijne handwas met de hand

  Giet in een emmertje een dopje Robijn wol en fijn wasmiddel en lauwwarm water. Plaats hier kledingstukken in die op het label een tobbe met hand erin hebben. Ook bij deze stap scheid je kleuren, want ook voor handwas geldt dat donkere en lichte kleuren kunnen overlopen als je ze mengt. Haal het kledingstuk een paar keer door het sopje en knijp het daarna uit. Niet uitwringen en niet laten weken!
  wasvoorschrift in kleding

 7. Hang gewassen fijne was uit; nooit in de droger stoppen!

  Wol en andere fijne was mag niet in de droger. Je moet het altijd uithangen, het liefst meteen nadat het wasprogramma voltooid is of nadat je het met de hand gewassen hebt. Het kreukt erg als je het nat in de machine of in het teiltje laat liggen. Wollen kleding moet je horizontaal te drogen leggen, anders kan het kledingstuk verkeerd uitrekken en uit model gaan. Hang blouses op een kledinghanger en andere was aan een wasrek.
  kleding uithangen

Wat is fijne was?

Fijne was is kleding en andere textiel van kwetsbaar materiaal. Het gaat om delicate stoffen zoals echte wol en zijde. Maar ook bepaalde kleding van polyester, viscose, dunne katoen of kant kan in de categorie fijne was vallen.

Karakteristiek voor fijne was is dat het slecht tegen hitte kan, waardoor je het dus niet heet mag wassen. 30 of 40 graden is de absolute maximum temperatuur. Was je fijne was heter, dan kan het vervormen of krimpen.

Belangrijk is om altijd het wasetiket te bekijken, daaruit kun je opmaken of je kledingstuk fijne was betreft of niet. Bekijk mijn artikel over wassymbolen voor uitgebreidere uitleg van elk icon.

wol naar de stomerij
70% wol – alleen chemisch reinigen
fijne was
100% katoen – anti-kreuk wassen
zijde wassen
80% zijde – wassen op 30 graden

Hier zie je drie verschillende soorten materialen die fijne was betreffen. Soms mag fijne was echter helemaal niet met water behandeld worden. Dan vind je op het label een tobbe met een kruis erdoor. Als het wel in de wasmachine mag, zie je een tobbe met temperatuur erin.

De streep onder de tobbe op de tweede foto betekent dat je op 30 graden wast en het anti-kreuk of wasprogramma voor fijne was selecteert.

Hierbij is dus niet alleen de temperatuur belangrijk, maar ook de duur van het wasprogramma en de centrifuge stand. Het wasprogramma voor fijne was of anti-kreuk programma duurt over het algemeen korter en centrifugeert op lagere stand.

wasvoorschrift in kleding
100% viscose – handwas

Is alleen handwas een optie, dan zie je een tobbe met een hand erin. Dit betekent dat de stof kan vervormen, lelijk kan worden of kan beschadigen in de wasmachine. Heel belangrijk om dus echt alleen voor handwas of stomen bij de stomerij te kiezen!

Fijne was- versus wolwasprogramma

Verwarrend is dat er op een wasmachine meestal een apart wasprogramma is voor wolwas en fijne was. Als wol in de categorie fijne was valt, waarom heeft het dan een apart wasprogramma?

Wolwas is fijn maar mag alleen met het wolwasprogramma gewassen worden vanwege verklitting. Klitten is iets dat andere fijne was, zoals zijde, niet doet. Het betekent dat de vezels van de stof in elkaar gewreven kunnen worden als je wrijving creëert en water toevoegt.

Misschien ken je wel mensen die vilten als hobby hebben, waarbij ze plukken wol tot vormpjes kneden met een bepaald soort zeep.

Mijn moeder doet dat bijvoorbeeld, dan kiest ze een zijden sjaal en maakt daar bloemen op van wol. Nou, hetzelfde gebeurt dus met je wollen trui als je bijvoorbeeld de mouwen tegen elkaar wrijft met water en zeep. Alleen worden het dan geen bloemen, maar een klonterig stuk ellende.

Wol wasprogramma

wolwas
Wol wasprogramma

Het wol wasprogramma zorgt ervoor dat de trommel niet helemaal ronddraait, maar de was wiegt. Hierdoor wordt wol niet getuimeld en gaat het niet klitten, maar wordt het kledingstuk door het water gehaald net als dat je handwas zou doen.

Fijne was wasprogramma

fijn wasprogramma
Wasprogramma fijne was

Het wasprogramma voor fijne was duurt relatief kort, wast op lage temperatuur en centrifugeert op lage toeren. Vaak selecteert een wasmachine automatisch 40 graden als temperatuur. Pas dit altijd aan naar 30 graden!

Welk wasmiddel voor fijne was?

Speciaal wasmiddel voor fijne was

Gebruik geen normaal wasmiddel voor fijne was of wol. Gewoon wasmiddel kan namelijk te agressief zijn en de vezels van delicate stof beschadigen.

Robijn wol en fijn
Robijn wol en fijn

Robijn wol en fijn is een mild wasmiddel dat reinigt en delicate stoffen beschermt. Dit wasmiddel is geschikt voor zowel machinewas als handwas.

Shampoo

Voor handwas zou je echter ook een klein beetje shampoo kunnen gebruiken. Gebruik per kledingstuk ongeveer de helft zoveel shampoo als dat je normaal op je hand doet wanneer je je haar wast. Let op: shampoo mag je niet gebruiken als wasmiddel voor machinewas!

Doe eerst de shampoo in het teiltje of in de wasbak en giet daarna lauwwarm water eroverheen. Vervolgens kun je het kledingstuk in het sopje wassen.

Als je de volgorde omkeert heb je kans dat de shampoo zich ophoopt op één deel van het kledingstuk waardoor je het niet goed kunt uitspoelen en dus achterblijft op je kleding. Let daarnaast op dat het geen anti-roos shampoo betreft. Deze shampoo is namelijk niet mild genoeg voor de kwetsbare textielsoorten.

Azijn toevoegen voor extra hygiene

Ben je bang dat de zweetlucht of vlekken niet uit je kleding gaan als je het zo kort wast? Voeg dan een scheutje witte natuurazijn toe aan je was. Dit is veilig voor delicate stoffen en werkt zeer goed tegen zweetlucht en vlekken. Dit kan je zowel aan handwas als machinewas toevoegen.

Fijne was centrifugeren

Het wasprogramma voor fijne was selecteert in principe het juiste toerental voor centrifuge. Moet jij bij jouw wasmachine zelf de centrifuge instellen ook al heb je al het gewenste wasprogramma gekozen? Kies dan voor een toerental tussen de 600 en 900.

Het is belangrijk niet harder dan dit te centrifugeren want hoe harder de trommel ronddraait, hoe belastender het is voor de was die erin zit. Voor handdoeken en dergelijken kan dit prima, maar delicate stoffen zouden sneller lelijk kunnen worden.

Handwas uitknijpen

Handwas wordt uiteraard niet gecentrifugeerd. Wanneer je fijne was met de hand gewassen hebt, is het belangrijk dat je kledingstukken uitknijpt en niet uitwringt. Uitknijpen betekent dat dat je losjes een prop maakt en zacht in die prop knijpt om zoveel mogelijk water af te voeren.

Uitwringen betekent dat je het kledingstuk draait en daarna kracht zet. Dit zou het kledingstuk kunnen vervormen en zorgt bovendien voor extreem veel lastige kreuken in de stof.

Eventueel kun je ervoor kiezen het kledingstuk na het uitknijpen op een handdoek te leggen, deze op te rollen en daar vervolgens ook in te knijpen. Zo wordt meer vocht afgevoerd waardoor het kledingstuk sneller droog zal zijn als je het uithangt.

Veelgestelde vragen

Wat is fijne was?

Fijne was is kleding en andere textiel dat een milde verzorging nodig heeft. Het gaat hierbij vaak om wol en zijde, maar ook heel fijne katoen, kant of viscose kan in de categorie fijne was vallen. Bekijk altijd het label met wasinstructies hoe je een kledingstuk moet wassen.

Welk wasmiddel voor fijne was?

Voor fijne was en wol kun je het beste Robijn wol en fijn vloeibaar wasmiddel gebruiken. Dit is een mild wasmiddel dat heerlijk ruikt, makkelijk in de wasmachine of je sopje oplost en een schoon resultaat geeft. Geschikt voor handwas en machinewas.

Welk wasprogramma voor fijne was?

Voor fijne was selecteer je het fijne was wasprogramma. Dit is natuurlijk een inkoppertje. Het enige is dat de wasmachine vaak automatisch 40 graden selecteert, verlaag de temperatuur naar 30 graden. Voor wol selecteer je het wol wasprogramma. Hoewel wol in de categorie fijne was valt, heeft het dus een apart wasprogramma.

Welk programma voor wolwas?

Wol was je met het wol wasprogramma. Dit is anders dan het programma voor fijne was omdat bij wolwas de trommel wiegt in plaats van helemaal ronddraait. Hierdoor voorkom je dat wol gaat klitten en kleven. Was wol niet met andere kleding en gebruik altijd het wol wasprogramma.

Wat is het symbool voor fijne was?

Er is geen specifiek symbool voor fijne was, maar je kunt heel wijs worden van onderstaande symbolen en het materiaal waar de kleding van gemaakt is. De tobbe met het kruis betekent dat het kledingstuk niet met water behandeld mag worden. De hand in de tobbe refereert aan handwas en de onderste twee icoontjes betekenen dat je het in de machine mag wassen op max 30 graden. De streep onder de tobbe kom je niet vaak tegen, het betekent anti-kreuk.
fijne was

3.8/5 (4 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
wasmachine schoonmaken
Wassen
Zoe

Wasmachine Stinkt, Wat Moet Je Doen?

Soms zie je niet direct dat er iets mis is met je wasmachine. Nog steeds kan er van alles aan de hand zijn waardoor je vieze was niet zo schoon wordt. Hoe je ervoor zorgt dat je was en je wasmachine weer heerlijk fris is, lees je hier.

Lees verder »
azijn toevoegen
Wassen
Zoe

Hoe verwijder je zweetgeur uit kleding?

Eerst waste ik mijn kleding simpelweg volgens het waslabel. Het leek schoon te zijn geworden, maar na korte tijd dragen, kwam oude zweetgeur weer tot leven. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een effectieve methode om zweetgeur te verwijderen.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: