Donkere was wassen

huis schoonmaken

Donkere was is alle kleding die zwart, donkerblauw, donkerbruin, donkerpaars, bordeaux- of wijnrood, donkergrijs of donkergroen is. Alle donkere kleuren mogen bij elkaar gewassen worden. Hierbij gaat het om kleding. Handdoeken, theedoeken, washandjes en beddengoed was je apart.

Donkere was wassen doe je door de was in de wasmachine te doen en deze te laten draaien op het synthetica wasprogramma. Selecteer een temperatuur van 30 graden en voeg wasmiddel voor donkere was toe en eventueel natuurazijn. Gebruik beslist geen wit wasmiddel.

Donkere kleding kan snel faal worden als je het niet op de goede manier wast. Doe je voordeel met dit handige stappenplan om je zwarte kleren lang als nieuw te houden. De tips en verdere uitleg kunnen je hopelijk goed op weg helpen.

Stappenplan donkere was wassen

Benodigde tijd: 15 minuten.

Algemeen stappenplan voor het wassen van donkere was. Aangegeven tijd is exclusief de tijd die het wasmachine nodig heeft om het wasprogramma te voltooien, maar inclusief de tijd die je nodig hebt de was te draaien en op te hangen.

 1. Sorteer de donkere was

  Selecteer alle écht donkere kleding. Zwarte kleding, maar ook donkerblauw en donkerbruin. Was lichtgekleurde en witte kledingstukken apart. Ook handdoeken, theedoeken en beddengoed doe je niet bij dit wasje.
  donkere was

 2. Keer kleding binnenstebuiten

  Om donkere kleuren langer mooi te houden, keer je kleding binnenstebuiten voordat je het wast. Hierdoor komt de buitenkant van kleding niet in contact met de wasmachine of andere kleren, waardoor er minder wrijving is en kleuren minder vervagen.
  kleding binnenstebuiten

 3. Stop delicate kleding in een waszak

  Dunne stoffen, gaas, kant en delicate materialen kun je het beste in een waszak wassen. Wol, zijde en satijn kun je beter apart wassen op wolwasprogramma, maar bijvoorbeeld blouses van fijne katoen of polyester kant kunnen bij deze wasbeurt gevoegd worden. Stop ze in een waszak zodat ze beschermd worden tegen wrijving en verstrikking met andere kleding.
  kleding in waszak

 4. Doe de was in de wasmachine

  Vul de trommel zo vol dat je je hand erbij kunt steken en vrij kunt bewegen. Zo is de wasmachine vol genoeg dat je ‘m niet voor niets laat draaien en leeg genoeg dat de was goed schoon wordt.
  donkere was

 5. Voeg wasmiddel voor donkere was toe

  Neem 35 ml wasmiddel voor donkere was, bijvoorbeeld Robijn black velvet voor zwarte was. Je giet het in een doseerbol en stopt dit bij de kleding in de trommel, dus niet in het zeeplaatje van de wasmachine. Je kunt ook wascapsules nemen, dan hoef je niet af te meten.
  wasmiddel donkere was

 6. Kies het geschikte programma

  Selecteer het synthetica wasprogramma. Op sommige wasmachines heet dit ook wel kreukherstellend. Dit programma wast standaard op 40 graden, maar verlaag de temperatuur naar 30 graden. De standaard centrifuge stand kun je zo laten.
  wasprogramma synthetica

 7. Laat de wasmachine het volledige programma draaien

  Kies niet voor kort of snel programma maar laat de wasmachine het volledige synthetica wasprogramma draaien. Zo voorkom je dat donkere kleuren sneller faal worden door grote temperatuurverschillen van het water.
  wasmachine laten draaien

 8. Hang de was te drogen

  Stop de was niet in de droger maar hang het uit aan de waslijn of op een wasrek. Overhemden en blouses hang je te drogen op kleerhangers. Doe dit direct nadat de wasmachine klaar is, want dan ruikt je was het frist en je wasmachine ook. Daarnaast kreukt de was minder.

  donkere was ophangen

Wat is donkere was?

Donkere was is alle kleding die zwart, donkerblauw, wijn- of bordeaux rood, donkerbruin, diep grijs, donkergroen of donkerpaars is. Je hoeft niet perse alleen pikzwarte was bij elkaar te wassen. Zeer donkere kleuren en zwart mogen bij elkaar gewassen worden.

Je kunt het echter beter niet mengen met lichter gekleurde was of witte was. Zwarte en donkere kleuren kunnen afgeven op gekleurde en lichte was, wat kleding kan verpesten. Daarnaast blijft zwarte was langer mooi als je alleen donkere kleuren bij elkaar wast.

Kijk voor een stappenplan hoe je andere was wast naar:

Sorteren op kleur

Zoals reeds genoemd, is donkere was alle zwarte en zeer donker gekleurde kleding, bijvoorbeeld donkerblauw en donkerbruin. Soms heb je echter zwarte of donkere kleding met licht gekleurde accenten. Als de primaire kleur zwart of donker is, was je het kledingstuk bij de donkere was. Voeg in dat geval voor de zekerheid een Colour Catcher doekje toe, zodat donkere kleuren niet in de lichte accenten overlopen. Klik op onderstaande button voor de huidige prijs en levertijd bij De Online Drogist.

colour catcher

Colour Catcher doekjes

Colour Catcher doekjes zijn kleurvangers die je bij de was doet in de wasmachine. Voorkom dat kleuren in elkaar overlopen, voeg een doekje toe bij elke wasbeurt.

Colour Catcher doekjes

Sorteren op materiaal

Je kunt kleding van verschillende materialen doorgaans bij elkaar wassen. Het aanbevolen synthetica wasprogramma en Robijn black velvet wasmiddel is geschikt voor katoen, linnen, polyester, viscose, tricot en jeans. Zijde en wol kun je beter apart wassen.

wasetiket
Wasetiket

Bekijk altijd het waslabel dat aan de binnenkant van je kleding genaaid zit hoe je het kledingstuk moet wassen. Voor een uitleg van alle symbolen kun je kijken naar de betekenis van was symbolen.

Ook al staat er in sommige donkere kleding dat je het op 40 graden mag wassen, kies je toch standaard voor 30 graden als temperatuur van het wasprogramma. Zo blijven donkere kleuren langer mooi. Als er op het label staat dat het kledingstuk alleen met de hand gewassen of gestoomd mag worden, dan moet je dat advies opvolgen en mag het kledingstuk niet in de wasmachine.

Soms heb je heel donker beddengoed of donkere handdoeken. Meng deze niet met kleding, want kleding was je kouder dan handdoeken en beddengoed. Kijk voor het wassen van andere textielen dan kleding naar:

Boeklancering

De pure paniek in de ogen van mijn vriend als ik hem vraag iets schoon te maken.. Niet omdat hij niet wil maar omdat hij simpelweg niet weet hoe. 

Mijn schoonmaakboek zorgt er voor dat je makkelijk en snel je huis goed schoon kunt krijgen. 

Wil jij een berichtje ontvangen zodra het boek af is?

Zoe met schoonmaakmiddelen

Wasmiddel voor donkere was

Gebruik wasmiddel speciaal voor donkere was, bijvoorbeeld Robijn black velvet wasmiddel. Het wasmiddel bevat speciale ingrediënten die de donkere kleuren beschermen tegen vervagen. Hierdoor blijft je zwarte was langer mooi diep van kleur.

robijn black velvet

Robijn voor zwarte was

Robijn black velvet is speciaal wasmiddel voor de donkere was. Donkere kleuren blijven langer mooi.

Robijn voor zwarte was

Robijn black velvet is er ook in handige capsules. Zo hoef je niet zelf te doseren, maar kun je gewoon één capsule in de trommel doen en dan zit je altijd goed. Extreem makkelijk in gebruik en mooi resultaat. Bestel Robijn black velvet wascapsules online bij Bol via de link.

Gebruik nooit wit wasmiddel. Eventueel mag je wel kleurwasmiddel gebruiken. Kleurwasmiddel heeft niet dezelfde speciale ingrediënten die donkere kleuren diep en donker houden, maar bevatten in ieder geval geen verblekende ingrediënten zoals wit wasmiddel. Bij voorkeur gebruik je wasmiddel speciaal voor zwarte kleding en kleurwasmiddel alleen als tweede keus.

Hoeveelheid wasmiddel per wasbeurt

wasmiddel donkere was
Doseerbol

Giet 35ml vloeibaar wasmiddel in een doseerbol en plaats deze direct bij de was in de wasmachine. Let op, meer wasmiddel is niet beter. Pas dus op voor overdosering.

De zwarte was wordt niet schoner, blijft niet mooier en bovendien is het duur om te veel wasmiddel te gebruiken. Daarnaast is het slecht voor het milieu en voor je wasmachine. Meer wasmiddel betekent meer milieuverontreiniging en meer zeepresten in je wasmachine.

Een doseerbol zorgt ervoor dat je eenvoudig de juiste hoeveelheid wasmiddel kunt afmeten. De bol plaats je direct bij je was in de wasmachine. Door dit te doen in plaats van wasmiddel in het zeeplaatje te gieten, blijft je zeeplaatje schoon en komt al het wasmiddel bij je was terecht. Zo heb je minder schoonmaakwerk en meer effectiviteit van het wasmiddel.

Zwarte kleding langer zwart houden

Ten eerste is het verstandig donkere kleding niet te vaak te wassen. Je kunt een shirt en een broek echt wel een par keer aan voordat het nodig is ze in de wasmachine te stoppen. Hoe minder vaak de kleding in de wasmachine gaat, hoe minder snel donkere kleuren vervagen.

Ten tweede kun je het beste het advies over wasmiddel en wasprogramma opvolgen. Gebruik wasmiddel speciaal voor donkere was, namelijk Robijn black velvet en laat de machine draaien op het synthetica/kreukherstellendprogramma op maximaal 30 graden.

Als laatste kun je nog iets toevoegen om donkere kleuren lang diep en mooi te houden. Natuurazijn en baking soda (zuiveringszout) werken als natuurlijke kleurversterkers. Eén van de twee kun je toevoegen naast Robijn black velvet wasmiddel. Nog een voordeel van natuurazijn is dat je was hygiënisch schoon wordt, ook als je op lage temperatuur wast. Zweetlucht verdwijnt en de was wordt lekker zacht.

azijn toevoegen
Azijn als kleurversterker

Voeg een scheutje natuurazijn toe aan de was. Natuurazijn kun je in het zeeplaadje gieten, in het rechtercompartiment dat eigenlijk voor wasverzachter bedoeld is.

baking soda
Baking soda als kleurversterker

Je kunt ook een eetlepel zuiveringszout bij de was doen. Dit kun je direct in de trommel toevoegen naast het wasmiddel voor donkere was. Je kunt de baking soda ook in het zeeplaatje voor hoofdwas doen.

Welk programma voor donkere was?

Selecteer het synthetica wasprogramma voor donkere was. Op sommige wasmachines heet het ook wel synthetisch. Het is niet zo dat dit wasprogramma alleen geschikt is voor kleding van synthetische materialen zoals polyester. Het is geschikt voor donkere kleding van allerlei soorten materialen. Je mag katoen, linnen, polyester, elastan, tricot en jeans bij elkaar wassen. Zie je synthetica er niet bij staan op jouw wasmachine? Dan kun je kreukherstellend kiezen.

Wasprogramma donkere was

Op sommige machines zie je ook ‘donkere kleding’ erbij staan als wasprogramma. Bij mijn machine duurt dit programma echter mega lang, dus selecteer ik die nooit.

Duur van het wasprogramma

Het is beter om donkere kleding niet te wassen met een lang wasprogramma. Het aanbevolen synthetica/synthetisch/kreukherstellend programma duurt ongeveer 2 uren en zit qua intensiteit tussen katoen en fijne was in.

Het katoen programma kan wel 3,5 uur duren en centrifugeert op de maximale stand. Hiervan kan zwarte kleding faal worden. Het fijne was wasprogramma daarentegen duurt ongeveer 1,5 uur en centrifugeert op de laagste stand. Hierdoor komt kleding erg nat uit de machine en duurt het lang voordat het droog is als je het ophangt.

Met het synthetica wasprogramma heb je dus de voordelen van een schone was zonder dat het kletsnat of faal de machine uit komt. Gebruik nooit het snelle programma. Bij mijn wasmachine kan ik de knop ‘snel’ indrukken en dan wordt de duur van het programma de helft verkort. Bij andere wasmachines heet dit kort programma. Het maakt zwarte kleding echter sneller faal doordat warm hoofdwas water en koud spoelwater sneller wordt afgewisseld.

De juiste temperatuur voor donkere was

De standaard temperatuur van het synthetica wasprogramma is 40 graden, maar voor de zwarte was verlaag je de temperatuur naar 30 graden. Hoe minder heet je wast, hoe mooier de donkere kleuren blijven. Kijk dus even goed naar de instellingen en zorg dat je de goede temperatuur selecteert.

Donkere was centrifugeren

Het synthetica wasprogramma selecteert standaard 900 toeren op mijn wasmachine. Dat zit qua aantal rotaties per minuut tussen het katoen en fijne was programma in. Op andere wasmachines kan er ook 800 of 1000 toeren geselecteerd worden. Dit is ook prima.

Zorg in ieder geval dat de wasmachine niet op maximale centrifuge centrifugeert want hier wordt kleding sneller faal van. Neem ook niet de laagste centrifuge stand want dan komt de was erg nat uit de machine, wat er voor zorgt dat het lang duurt totdat het volledig droog is.

Vlekken verwijderen uit donkere kleding

De meeste vlekken zie je eigenlijk helemaal niet op donkere kleding. Je kunt donkere kleding het beste gewoon wassen volgens het aangegeven stappenplan en met de juiste middelen, namelijk wasmiddel voor donkere was Robijn black velvet.

Gebruik beslist geen vlekkenverwijderaars. In veel vlekkensprays zitten blekende middelen die donkere kleuren doen vervagen. Met name de HG vlekkenspray en schoonmaaksoda (kristal soda) bijten in de donkere kleuren.

Vetvlekken kunnen echter wel lelijk zijn en blijven op donkere kleding.

afwasmiddel
Afwasmiddel tegen vetvlekken

Behandel vetvlekken op zwarte en donkergekleurde kleding voor met een beetje afwasmiddel. Smeer de vlekken in met wasmiddel, spoel het kledingstuk uit en was het daarna volgens het stappenplan bovenaan.

Zwarte was ophangen of in de droger?

Hang donkere kleding altijd uit na het wassen en stop het niet in de droger. In de droger worden diepe donkere kleuren faal. Hang donkere kleding te drogen op een droogrek of aan de waslijn. Overhemden en blouses hang je op een kledinghanger te drogen. Strijk de kleding een beetje glad met je handen als het nog nat is. Dan hoef je hoogstwaarschijnlijk niet te strijken maar droogt het zonder kreukels op.

Veelgestelde vragen

Wat is donkere was?

Donkere was is alle kleding die zwart, donkerblauw, donkergroen, donkerbruin, donkerpaars, donkergrijs of donkerrood is. Zeer donker gekleurde kleding en zwarte kleding mag je bij elkaar wassen.

Op hoeveel graden was je donkere was?

Was zwarte kleding op 30 graden. Hoe minder heet je wast, hoe langer de kleuren mooi blijven.

Welk wasmiddel voor donkere was?

Gebruik wasmiddel speciaal voor de donkere was. Dit wasmiddel bevat namelijk speciale ingrediënten die donkere kleuren langer mooi houden. Mijn persoonlijke favoriet is Robijn black velvet, verkrijgbaar als vloeibaar wasmiddel en in wascapsules.

Mag je zwarte was wassen met kleurwasmiddel?

Je kunt zwarte was met kleurwasmiddel wassen maar kleurwasmiddel heeft niet dezelfde speciale ingrediënten als wasmiddel voor de zwarte was. Bij voorkeur gebruik je wasmiddel voor donkere was.

Welke was mag bij elkaar?

Allerlei soorten materialen kleding mag je bij elkaar wassen. Of het nou een spijkerbroek of tricot t-shirt is, het mag bij elkaar gewassen worden op 30 graden. Was handdoeken, vaatdoekjes, washandjes en beddengoed liever apart. Deze textielen kun je namelijk heet wassen.

5/5 (1 Review)

Lees verder:

wasvoorschrift wollen dekbed
Slaapkamer
Zoe

Dekbed reinigen

Je dekbed reinigen kan op verschillende manieren, afhankelijk van waar je dekbed van gemaakt is. Een wollen dekbed laat je stomen. Een synthetisch, donzen of katoenen dekbed kun je wassen in de wasmachine op lage temperatuur. Laat je dekbed af en toe buiten luchten.

Lees verder »
doseerbol
Reviews
Zoe

Beste wasmiddel

Het beste wasmiddel is vloeibaar wasmiddel. Voor witte was maakt het merk niet veel uit. Zwarte was was je met Robijn Black Velvet en kleuren houd je lang mooi met Ecover color. Bescherm kleuren met Colour Catcher en voeg een scheutje azijn toe voor extra hygiene.

Lees verder »
beddengoed wassen
Wassen
Zoe

Beddengoed wassen

Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.

Lees verder »
witte was uithangen
Wassen
Zoe

Witte kleding wassen

Witte kleding wassen doe je op 30 of 40 graden met wasmiddel voor de witte was. Sorteer de kleding nauwkeurig, zodat het niet gemengd wordt met andere kleuren. Gekleurde kleding kan namelijk afgeven en de witte was verpesten.

Lees verder »

Andere categorieen:

Meer over:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.