poetsprins logo
kleding binnenstebuiten

Donkere was wassen

Donkere was is alle kleding die zwart, donkerblauw, donkerbruin, donkerpaars, bordeaux- of wijnrood, donkergrijs of donkergroen is. Alle donker gekleurde kleding mag bij elkaar gewassen worden.

Donkere was wassen doe je door de was in de wasmachine te doen en deze te laten draaien op het synthetica wasprogramma. Selecteer een temperatuur van 30 graden en voeg wasmiddel voor donkere was toe en eventueel natuurazijn. Gebruik beslist geen wit wasmiddel.

Donkere kleding kan snel vaal worden als je het niet op de goede manier wast. Doe je voordeel met dit handige stappenplan om je zwarte kleren lang als nieuw te houden. De tips en verdere uitleg kunnen je hopelijk goed op weg helpen.

Donkere was doen in 8 stappen

Benodigde tijd: 15 minuten

Algemeen stappenplan voor het wassen van donkere kleding. Aangegeven tijd is exclusief de tijd die het wasmachine nodig heeft om het wasprogramma te voltooien.

 1. Sorteer de donkere was

  Selecteer alle écht donkere kleding. Zwarte kleding, maar ook donkerblauw en donkerbruin. Was lichtgekleurde en witte kledingstukken apart. Ook handdoeken, theedoeken en beddengoed doe je niet bij dit wasje.
  donkere was

 2. Keer kleding binnenstebuiten

  Om donkere kleuren langer mooi te houden, keer je kleding binnenstebuiten voordat je het wast. Hierdoor komt de buitenkant van kleding niet in contact met de wasmachine of andere kleren, waardoor er minder wrijving is en kleuren minder vervagen.
  kleding binnenstebuiten

 3. Stop delicate kleding in een waszak

  Wol, zijde en satijn was je apart met het wolwasprogramma, maar bijvoorbeeld blouses van fijne katoen of polyester kunnen bij dit wasje. Stop ze in een waszak zodat ze beschermd worden tegen wrijving en verstrikking met andere kleding.
  kleding in waszak

 4. Doe de was in de wasmachine

  Vul de trommel zo vol dat je je hand erbij kunt steken en vrij kunt bewegen. Zo is de wasmachine vol genoeg dat je ‘m niet voor niets laat draaien en leeg genoeg dat de was goed schoon wordt.
  donkere was

 5. Voeg wasmiddel voor donkere was toe

  Neem 35 ml wasmiddel voor donkere was, bijvoorbeeld Robijn voor zwarte was. Je giet het in een doseerbol en stopt dit bij de kleding in de trommel, dus niet in het zeeplaatje van de wasmachine. Je kunt ook wascapsules nemen, dan hoef je niet af te meten.
  wasmiddel donkere was

 6. Kies het geschikte programma

  Selecteer het synthetica wasprogramma. Op sommige wasmachines heet dit ook wel kreukherstellend. Dit programma wast standaard op 40 graden, maar verlaag de temperatuur naar 30 graden. De standaard centrifuge stand kun je zo laten.
  wasprogramma synthetica

 7. Laat de wasmachine het volledige programma draaien

  Kies niet voor kort of snel programma maar laat de wasmachine het volledige synthetica wasprogramma draaien. Zo voorkom je dat donkere kleuren sneller vaal worden door grote temperatuurverschillen van het water.
  wasmachine laten draaien

 8. Hang de was te drogen

  Stop de was niet in de droger maar hang het uit aan de waslijn of op een wasrek. Overhemden en blouses hang je op kleerhangers. Doe dit direct nadat de wasmachine klaar is, want dan ruikt je was het frist en je wasmachine ook. Daarnaast kreukt de was minder.
  donkere was ophangen

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Wat is donkere was?

Donkere was is alle kleding die zwart, donkerblauw, wijn- of bordeaux rood, donkerbruin, diep grijs, donkergroen of donkerpaars is.

Je hoeft niet perse alleen pikzwarte was bij elkaar te wassen. Zeer donkere kleuren en zwart mogen bij elkaar gewassen worden.

Je kunt het echter beter niet mengen met lichter gekleurde was of witte was.

Zwarte en donkere kleuren kunnen afgeven op gekleurde en lichte was, wat kleding kan verpesten. Daarnaast blijft zwarte was langer mooi als je alleen donkere kleuren bij elkaar wast.

Kijk voor een stappenplan hoe je andere was wast naar:

Sorteren op kleur

Zoals reeds genoemd, is donkere was alle zwarte en zeer donker gekleurde kleding, bijvoorbeeld donkerblauw en donkerbruin.

Soms heb je echter zwarte of donkere kleding met licht gekleurde accenten. Als de primaire kleur zwart of donker is, was je het kledingstuk bij de donkere was.

Heb je veel gekleurde was dan kun je beter het artikel gekleurde kleding wassen bekijken.

Voeg in dat geval voor de zekerheid een Colour Catcher doekje toe, zodat donkere kleuren niet in de lichte accenten overlopen.

Sorteren op materiaal

Je kunt kleding van verschillende materialen doorgaans bij elkaar wassen. Het aanbevolen synthetica wasprogramma en Robijn zwart wasmiddel is geschikt voor katoen, linnen, polyester, viscose, tricot en jeans. Zijde en wol kun je beter apart wassen.

wasetiket
Wasetiket

Bekijk altijd het waslabel dat aan de binnenkant van je kleding genaaid zit hoe je het kledingstuk moet wassen. Voor een uitleg van alle symbolen kun je kijken naar de betekenis van was symbolen.

Ook al staat er in sommige donkere kleding dat je het op 40 graden mag wassen, kies je toch standaard voor 30 graden als temperatuur van het wasprogramma. Zo blijven donkere kleuren langer mooi.

Als er op het label staat dat het kledingstuk alleen met de hand gewassen of gestoomd mag worden, dan moet je dat advies opvolgen en mag het kledingstuk niet in de wasmachine.

Soms heb je heel donker beddengoed of donkere handdoeken. Meng deze niet met kleding, want kleding was je kouder dan handdoeken en beddengoed. Kijk voor het wassen van andere textielen dan kleding naar:

Wasmiddel voor donkere was

robijn black velvet

Gebruik wasmiddel speciaal voor donkere was, bijvoorbeeld Robijn black velvet wasmiddel. Het wasmiddel bevat speciale ingrediënten die de donkere kleuren beschermen tegen vervagen. Hierdoor blijft je zwarte was langer mooi diep van kleur.

Robijn black velvet is er ook in handige capsules. Zo hoef je niet zelf te doseren, maar kun je gewoon één capsule in de trommel doen en dan zit je altijd goed.

Gebruik nooit wit wasmiddel. Eventueel mag je wel kleurwasmiddel gebruiken. Kleurwasmiddel heeft niet dezelfde speciale ingrediënten die donkere kleuren diep en donker houden, maar bevatten in ieder geval geen verblekende ingrediënten zoals wit wasmiddel.

Bij voorkeur gebruik je wasmiddel speciaal voor zwarte kleding en kleurwasmiddel alleen als tweede keus.

Hoeveelheid wasmiddel per wasbeurt

wasmiddel donkere was
Doseerbol

Giet 35ml vloeibaar wasmiddel in een doseerbol en plaats deze direct bij de was in de wasmachine. Let op, meer wasmiddel is niet beter. Pas dus op voor overdosering.

De zwarte was wordt niet schoner, blijft niet mooier en bovendien is het duur om te veel wasmiddel te gebruiken. Daarnaast is het slecht voor het milieu en voor je wasmachine.

Meer wasmiddel betekent meer milieuverontreiniging en meer zeepresten in je wasmachine.

Een doseerbol zorgt ervoor dat je eenvoudig de juiste hoeveelheid wasmiddel kunt afmeten. De bol plaats je direct bij je was in de wasmachine.

Door dit te doen in plaats van wasmiddel in het zeeplaatje te gieten, blijft je zeepbakje schoon en komt al het wasmiddel bij je was terecht. Zo heb je minder schoonmaakwerk en meer effectiviteit van het wasmiddel.

Zwarte kleding langer zwart houden

Ten eerste is het verstandig donkere kleding niet te vaak te wassen. Je kunt een shirt en een broek echt wel een par keer aan voordat het nodig is ze in de wasmachine te stoppen.

Hoe minder vaak de kleding in de wasmachine gaat, hoe minder snel donkere kleuren vervagen.

Ten tweede kun je het beste het advies over wasmiddel en wasprogramma opvolgen.

Gebruik wasmiddel speciaal voor donkere was, namelijk Robijn black velvet en laat de machine draaien op het synthetica/ kreukherstellendprogramma op maximaal 30 graden.

Als laatste kun je nog iets toevoegen om donkere kleuren lang diep en mooi te houden. Natuurazijn en baking soda (zuiveringszout) werken als natuurlijke kleurversterkers.

Eén van de twee kun je toevoegen naast Robijn black velvet wasmiddel. Nog een voordeel van natuurazijn is dat je was hygiënisch schoon wordt, ook als je op lage temperatuur wast. Zweetlucht verdwijnt en de was wordt lekker zacht.

azijn toevoegen
Azijn als kleurversterker

Voeg een scheutje natuurazijn toe aan de was. Natuurazijn kun je in het zeeplaadje gieten, in het rechtercompartiment dat eigenlijk voor wasverzachter bedoeld is.

Welk programma voor donkere was?

Selecteer het synthetica wasprogramma voor donkere was. Op sommige wasmachines heet het ook wel synthetisch.

Het is niet zo dat dit wasprogramma alleen geschikt is voor kleding van synthetische materialen zoals polyester.

Het is geschikt voor donkere kleding van allerlei soorten materialen. Je mag katoen, linnen, polyester, elastan, tricot en jeans bij elkaar wassen.

Zie je synthetica er niet bij staan op jouw wasmachine? Dan kun je kreukherstellend kiezen.

Wasprogramma donkere was

Op sommige machines zie je ook ‘donkere kleding’ erbij staan als wasprogramma. Bij mijn machine duurt dit programma echter mega lang, dus selecteer ik die nooit.

Duur van het wasprogramma

Het is beter om donkere kleding niet te wassen met een lang wasprogramma.

Het aanbevolen synthetica/synthetisch/kreukherstellend programma duurt ongeveer 2 uren en zit qua intensiteit tussen katoen en fijne was in.

Het katoen programma kan wel 3,5 uur duren en centrifugeert op de maximale stand. Hiervan kan zwarte kleding vaal worden.

Het fijne was wasprogramma daarentegen duurt ongeveer 1,5 uur en centrifugeert op de laagste stand. Hierdoor komt kleding erg nat uit de machine en duurt het lang voordat het droog is als je het ophangt.

Met het synthetica wasprogramma heb je dus de voordelen van een schone was zonder dat het kletsnat of vaal de machine uit komt. Gebruik nooit het snelle programma.

Bij mijn wasmachine kan ik de knop ‘snel’ indrukken en dan wordt de duur van het programma de helft verkort. Bij andere wasmachines heet dit kort programma.

Het maakt zwarte kleding echter sneller vaal doordat warm hoofdwas water en koud spoelwater sneller wordt afgewisseld.

De juiste temperatuur voor donkere was

De standaard temperatuur van het synthetica wasprogramma is 40 graden, maar voor de zwarte was verlaag je de temperatuur naar 30 graden.

Hoe minder heet je wast, hoe mooier de donkere kleuren blijven. Kijk dus even goed naar de instellingen en zorg dat je de goede temperatuur selecteert.

Donkere was centrifugeren

Het synthetica wasprogramma selecteert standaard 900 toeren op mijn wasmachine. Dat zit qua aantal rotaties per minuut tussen het katoen en fijne was programma in.

Op andere wasmachines kan er ook 800 of 1000 toeren geselecteerd worden. Dit is ook prima.

Zorg in ieder geval dat de wasmachine niet op maximale centrifuge centrifugeert want hier wordt kleding sneller vaal van.

Neem ook niet de laagste centrifuge stand want dan komt de was erg nat uit de machine, wat er voor zorgt dat het lang duurt totdat het volledig droog is.

Vlekken verwijderen uit donkere kleding

De meeste vlekken zie je eigenlijk helemaal niet op donkere kleding. Je kunt donkere kleding het beste gewoon wassen volgens het aangegeven stappenplan en met de juiste middelen, namelijk wasmiddel voor donkere was Robijn black velvet.

Gebruik beslist geen vlekkenverwijderaars. In veel vlekkensprays zitten blekende middelen die donkere kleuren doen vervagen. Met name de HG vlekkenspray en schoonmaaksoda (kristal soda) bijten in de donkere kleuren.

Vetvlekken kunnen echter wel lelijk zijn en blijven op donkere kleding.

afwasmiddel
Afwasmiddel tegen vetvlekken

Behandel vetvlekken op zwarte en donkergekleurde kleding voor met een beetje afwasmiddel. Smeer de vlekken in met afwasmiddel, spoel het kledingstuk uit en was het daarna volgens het stappenplan bovenaan.

Zwarte was ophangen of in de droger?

Hang donkere kleding altijd uit na het wassen en stop het niet in de droger. In de droger worden diepe donkere kleuren vaal.

Hang donkere kleding te drogen op een droogrek of aan de waslijn. Overhemden en blouses hang je op een kledinghanger te drogen. Strijk de kleding een beetje glad met je handen als het nog nat is.

Dan hoef je hoogstwaarschijnlijk niet te strijken maar droogt het zonder kreukels op.

Veelgestelde vragen

Wat is donkere was?

Donkere was is alle kleding die zwart, donkerblauw, donkergroen, donkerbruin, donkerpaars, donkergrijs of donkerrood is. Zeer donker gekleurde kleding en zwarte kleding mag je bij elkaar wassen.

Op hoeveel graden was je donkere was?

Was zwarte kleding op 30 graden. Hoe minder heet je wast, hoe langer de kleuren mooi blijven.

Welk wasmiddel voor donkere was?

Gebruik wasmiddel speciaal voor de donkere was. Dit wasmiddel bevat namelijk speciale ingrediënten die donkere kleuren langer mooi houden. Mijn persoonlijke favoriet is Robijn black velvet, verkrijgbaar als vloeibaar wasmiddel en in wascapsules.

Mag je zwarte was wassen met kleurwasmiddel?

Je kunt zwarte was met kleurwasmiddel wassen maar kleurwasmiddel heeft niet dezelfde speciale ingrediënten als wasmiddel voor de zwarte was. Bij voorkeur gebruik je wasmiddel voor donkere was.

Welke was mag bij elkaar?

Allerlei soorten materialen kleding mag je bij elkaar wassen. Of het nou een spijkerbroek of tricot t-shirt is, het mag bij elkaar gewassen worden op 30 graden. Was handdoeken, vaatdoekjes, washandjes en beddengoed liever apart. Deze textielen kun je namelijk heet wassen.

4.7/5 (3 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
wasmachine schoonmaken
Wassen
Zoe

Wasmachine Stinkt, Wat Moet Je Doen?

Soms zie je niet direct dat er iets mis is met je wasmachine. Nog steeds kan er van alles aan de hand zijn waardoor je vieze was niet zo schoon wordt. Hoe je ervoor zorgt dat je was en je wasmachine weer heerlijk fris is, lees je hier.

Lees verder »
azijn toevoegen
Wassen
Zoe

Hoe verwijder je zweetgeur uit kleding?

Eerst waste ik mijn kleding simpelweg volgens het waslabel. Het leek schoon te zijn geworden, maar na korte tijd dragen, kwam oude zweetgeur weer tot leven. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een effectieve methode om zweetgeur te verwijderen.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: