poetsprins logo
vlek uitspoelen

Chocoladevlekken Verwijderen

Chocoladevlekken verwijderen kan een lastige klus zijn. Als je wrijft, wordt de vlek groter… als je lang wacht, is de vlek ingetrokken en heel lastig schoon te krijgen.

Chocoladevlekken verwijderen doe je met speeksel of wasbenzine. Verse vlekken kun je verwijderen door op de vlek te sabbelen of met speeksel schoon te wrijven. Oude vlekken behandel je met wasbenzine. Was het kledingstuk in de wasmachine na behandeling van de vlek.

Verse of oude chocoladevlekken, met onderstaande tips krijg je het weer stralend schoon! Lees hier over verschillende middelen, hoe je ze gebruikt en waarom ze werken.

Chocoladevlekken verwijderen in vier stappen

Dit heb je nodig:

 • Mesje of lepel
 • Zachte doek
 • Wasbenzine
 • Wasmiddel

Benodigde tijd: 15 minuten

In een kwartiertje kun je de hardnekkigste vlekken van cacau en chocola verwijderen.

 1. Schraap zo veel mogelijk chocolade weg

  Gebruik een lepel of met en verwijder zo veel mogelijk chocola van het kledingstuk. Zet weinig kracht, anders kun je vlek verder in de vezels van de stof wrijven.
  chocoladevlekken verwijderen

 2. Spoel de vlek uit met warm water

  Houd het kledingstuk onder de warme kraan. Richt de vlek naar beneden zodat het water door de stof loopt. Door warm water te gebruiken, wordt het vet in de chocola zacht en laat het makkelijker los.
  vlek uitspoelen

 3. Behandel de vlek met wasbenzine

  Breng wasbenzine aan op een zachte schone doek en dep de vlek hiermee schoon. Wrijf niet, dan wordt de vlek groter. Door alleen te deppen, lost de vlek op.
  chocoladevlek verwijderen

 4. Spoel het kledingstuk uit en was het in de wasmachine

  Spoel de vlek uit onder de lauwwarme kraan en was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine volgens de wasinstructies. Voeg een normale hoeveelheid van je gebruikelijke wasmiddel toe.
  chocoladevlekken verwijderen

Als de vlek niet op kleding zit maar op bijvoorbeeld je bank, stoel of andere meubelstof, dan kun je bovenstaand stappenplan ook gebruiken. In plaats van het te wassen in de wasmachine als laatste stap, wrijf je de plek van de vlek na met een natte doek.

wasbenzine
Wasbenzine

Uiteraard leiden er meer wegen naar Rome. Als je geen wasbenzine in huis hebt, kun je bij stap drie ook melk gebruiken.

Gebruik volle melk of koffiemelk en laat de plek met de vlek hierin 20 minuten weken. Volle melk en koffiemelk zijn vet en licht zoetig. Hierdoor wordt de chocoladevlek losgeweekt van de stof.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Chocola gemorst? Behandel de vlek zo snel mogelijk!

Hoe sneller je de vlek behandelt, hoe makkelijker deze uit de stof te krijgen is. Als je lang wacht, trekt de chocola meer en meer in de vezels van de stof, waardoor de vlek moeilijker te verwijderen is.

Wanneer je meteen aan de slag gaat, kun je de vlek meestal eenvoudig uitspoelen met water. Kleding spoel je uit onder de lauwwarme kraan. Laat het water door de stof lopen met de vlek naar beneden gericht. Vervolgens kun je zachtjes wrijven om de vlek beter weg te krijgen.

Was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine volgens de instructies op het waslabel. Een uitleg van de symbolen vind je hier.

Als de vlek op een tafelkleed zit of een kledingstuk van dikke stevige katoen, kun je de vlek uitspoelen met heet water. Kook water in de waterkoker, laat het afkoelen tot 90 graden celsius en giet het over de vlek. Zorg dat de vlek naar onder gericht is en je het water door de stof laat lopen.

Chocola is vet en door het te overgieten met heet water smelt het vet en laat het makkelijker los van de stof. Zodoende werkt heet water beter dan koud water.

Ben je niet in de gelegenheid om de vlek meteen te behandelen? Lees dan verderop hoe je oude chocolade vlekken verwijdert.

Verse chocolade vlekken verwijderen met spuug

Verse chocoladevlekken kun je het beste verwijderen met spuug. Speeksel bestaat uit water, elektrolyten, slijm, verschillende enzymen, eiwitten en antistoffen. De enzymen in speeksel breken zetmeel af. Gezien er zetmeel in chocolade zit, kun je verse chocoladevlekken op kleding schoon likken.

Als het kledingstuk vies is en je wilt het niet in je mond stoppen, kun je de chocoladevlek verwijderen door spuug aan te brengen op de vlek en met je vingers lichtjes te wrijven.

Beter is als je het gedeelte van het kledingstuk waar de vlek op zit wel in je mond kunt stoppen. Door er op te sabbelen en speeksel door de vezels van de stof te laten gaan, gaat de vlek er makkelijker uit.

Vervolgens was je het kledingstuk in de wasmachine volgens het wasvoorschrift. Als je de kleding niet meteen in de wasmachine kunt doen, spoel het dan uit onder de lauwe kraan.

Opgedroogde chocoladevlekken schoonmaken

Het kan zijn dat je pas aan het einde van de dag de chocoladevlek ontdekt. De chocolade is opgedroogd en een beetje in de stof geduwd. Opgedroogde chocoladevlekken verwijder je als volgt:

Maak de vlek vochtig met water en leg aan beide kanten van de stof een dubbelgevouwen stuk keukenpapier. Vervolgens zet je de strijkijzer erop totdat de chocolade gesmolten is. Als de chocola vloeibaar geworden is, trekt het in het keukenpapier.

Er blijft een lichtbruine vettige restvlek op de stof. Deze spoel je uit onder de warme kraan terwijl je zachtjes over de vlek wrijft met afwasmiddel. Je kunt ook een zachte tandenborstel gebruiken om de vlek te poetsen. Een druppel afwasmiddel is voldoende.

Chocolademelk vlekken verwijderen met borax

Voor het verwijderen van chocolademelk vlekken kwam ik in mijn vlekkengids uit 1958 een recept tegen met borax.

De officiele naam van borax, is natriumtetraboraatdecahydraat. Een hele mond vol! Kort gezegd is het het natriumzout van boorzuur, een mineraal dat in de natuur te vinden is.

Borax is een ouderwets middel dat vele toepassingen kent, onder andere chocoladevlekken verwijderen uit kleding, tafelkleden en andere textiel. Je gebruikt het als volgt:

Los een theelepel borax op in een half kopje warm water en breng dit aan op de chocolademelkvlek. Even in laten werken en daarna wassen in de wasmachine. Borax heeft de eigenschap dat het de caseïne (kaasstof) in de melk afbreekt en het is de caseïne die de vlek hardnekkig maakt.

chocolade vlek
Chocolademelk vlek
borax
Borax
borax met water
Borax met water aanbrengen
vlek uitspoelen
Vlek uitspoelen

Borax is zeer geschikt als vlekkenverwijderaar omdat het een gedeelte van de watermoleculen omzet in waterstofperoxide. Deze reactie is sterker als je warm water gebruikt. Vandaar dat je het borax poeder voor het verwijderen van vlekken met warm water mengt.

Gezien een gedeelte van de watermoleculen in waterstofperoxide wordt omgezet, is deze methode alleen geschikt voor het verwijderen van chocolademelkvlekken op kleurvaste en witte textiel. Waterstofperoxide heeft namelijk een blekende werking.

Je kunt borax kopen bij een ouderwetse drogisterij. Let op, borax is een wit poeder dat er ongeveer hetzelfde uitziet als grof keukenzout en baking soda, maar het is absoluut niet geschikt voor consumptie! Bewaar het dus niet in de buurt van voedingsmiddelen en was je handen grondig met water na gebruik.

Vlekken verwijderen met wasbenzine

Een handig en goedkoop middel om vlekken te verwijderen, is wasbenzine. Wasbenzine is veilig te gebruiken op kleding van nagenoeg alle materialen, bijvoorbeeld katoen, wol en polyester.

Wasbenzine ontvet en is daarom geschikt voor het verwijderen van chocoladevlekken. Maak een zachte doek vochtig met wasbenzine en dep de vlek schoon.

Het is belangrijk dat je dept en niet wrijft, anders kun je de vlek groter maken. Laat het even inwerken en was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine of spoel het uit met overvloedig water.

wasbenzine
Wasbenzine
chocoladevlek verwijderen
Chocoladevlek verwijderen

Behalve de sterke onaangename geur van wasbenzine, is het een heel leuk middel om te gebruiken. Als je de chocolade dept met wasbenzine, zie je de vlek oplossen terwijl je ernaar kijkt! Het helpt op nieuwe en oude vlekken.

Let op: wasbenzine is zeer brandbaar! Bewaar het op een veilige plek in huis en houd het niet in de buurt van vuur of een andere hittebron.

Daarnaast vervliegt het heel snel, dus is het belangrijk de dop meteen weer op de fles te draaien en het middel te gebruiken in een goed geventileerde ruimte.

In plaats van wasbenzine zou je ook alcohol kunnen gebruiken. Er zijn echter heel veel verschillende soorten alcohol en niet elke soort werkt goed tegen chocoladevlekken.

De soort die je nodig hebt is isopropylalcohol, in het Engels rubbing alcohol. Je gebruikt het op dezelfde manier als hierboven uitgelegd met wasbenzine: breng een beetje aan op een doek en dep de vlek schoon.

Speciale vlekkenverwijderaars

Misschien ben je niet zo enthousiast over middelen als wasbenzine of borax en wil je liever een product gebruiken waar duidelijk op de verpakking vermeld staat dat het voor chocoladevlekken is.

Ik kan me daar best iets bij voorstellen en daarom heb ik ook HG vlekweg 1 getest en een vlekkenverwijderaar van Dr. Beckman. Beide middelen zijn effectief in het verwijderen van chocoladevlekken.

Gebruik het stappenplan bovenaan de pagina alleen vervang wasbenzine door de vlekkenverwijderaar. Schraap dus eerst zo veel mogelijk chocola weg en spoel de vlek lichtjes uit.

Breng daarna de vlekkenverwijderaar aan, laat het 5 minuten inwerken en was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine.

Veelgestelde vragen

Hoe verwijder je chocoladevlekken?

Schraap de chocolade zo veel mogelijk weg met een lepel of mes, zonder de chocola diepe in de stof te duwen. Spoel de vlek uit onder de warme kraan en dep ‘m vervolgens schoon met wasbenzine. Daarna wassen in de wasmachine.

Hoe kun je vlekken van chocolademelk verwijderen?

Chocolademelkvlekken verwijder je met borax en warm water. Vaak zijn deze vlekken groter en dan is borax een goedkoop en effectief middel. Breng het borax poeder aan op de vlek en besprenkel met warm water. Wrijf de vlek schoon en was het kledingstuk of tafelkleed daarna in de wasmachine.

Welk middel werkt het beste tegen chocoladevlekken?

Voor verse chocoladevlekken gebruik je je eigen speeksel om het schoon te krijgen. Sabbel op de vlek of breng spuug aan en wrijf zachtjes met je vingers. Oude chocoladevlekken verwijder je door te deppen met wasbenzine.

Hoe verwijder je vlekken van chocola uit een bank?

Voor chocoladevlekken verwijderen van een bank of stoel kun je wasbenzine gebruiken. Schraap eerst zo veel mogelijk chocolade weg en dep de vlek vervolgens schoon met een schone doek en wasbenzine. Neem daarna af met een vochtige doek.

0/5 (0 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Schoonmaak kalender

Lees verder:

fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
wasmachine schoonmaken
Wassen
Zoe

Wasmachine Stinkt, Wat Moet Je Doen?

Soms zie je niet direct dat er iets mis is met je wasmachine. Nog steeds kan er van alles aan de hand zijn waardoor je vieze was niet zo schoon wordt. Hoe je ervoor zorgt dat je was en je wasmachine weer heerlijk fris is, lees je hier.

Lees verder »
azijn toevoegen
Wassen
Zoe

Hoe verwijder je zweetgeur uit kleding?

Eerst waste ik mijn kleding simpelweg volgens het waslabel. Het leek schoon te zijn geworden, maar na korte tijd dragen, kwam oude zweetgeur weer tot leven. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een effectieve methode om zweetgeur te verwijderen.

Lees verder »
wasmiddel welk bakje
Wassen
Zoe

In welk bakje doe je wasmiddel?

Een wasmachine heeft een zeepla met twee of drie bakjes. Wasmiddel doe je altijd in het grootste bakje dat geen plastic klepje heeft. Dit bakje is aangeduid met hoofdwas, nummer 2, II, een tobbe met twee streepjes, wash of laundry detergent.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: