poetsprins logo
kleding binnenstebuiten keren

Bonte was wassen

Bonte was doen is gekleurde kleding wassen. Doorgaans heb je drie verschillende wasjes als je kleding gaat wassen: witte was, donkere was en bonte was. Wit spreekt voor zich, donkere was zijn alle zwarte, donkergrijze en donkerblauwe kleren en bonte was is alles daar tussen in. Rood, oranje, geel, paars blauw… veel kleuren mogen bij elkaar gewassen worden.

Bonte was wassen doe je door kleur en materiaal te selecteren en de was in de wasmachine te wassen op 30 graden. Gebruik het synthetica wasprogramma om kleding schoon te krijgen en lang mooi te houden. Kies voor vloeibaar wasmiddel voor gekleurde was.

Gekleurde kleding kan vaal worden en soms heb je geen idee wat je fout gedaan hebt als je beste blouses verpest zijn. Hieronder vind je een uitgebreide uitleg hoe je de bonte was doet, welk wasmiddel het beste is en welk wasprogramma je kleding in perfecte conditie houdt.

Stappenplan voor bonte was doen

Benodigde tijd: 15 minuten.

Algemeen stappenplan voor het wassen van gekleurde kleding. De aangegeven tijd is exclusief de tijd die nodig is om de wasmachine het wasprogramma te laten voltooien, maar inclusief de tijd die je nodig hebt om de was uit te zoeken en op te hangen.

  1. Selecteer de bonte was

    Keer je wasmand om en zoek alle gekleurde kleding uit. Vaak heb je ook gekleurde theedoeken en handdoeken, maar deze doe je er niet bij en was je apart. Het materiaal waar de kleding van gemaakt is, is minstens net zo belangrijk als de kleur. Selecteer dus kleding die in de wasmachine gewassen mag worden op 30 of 40 graden.
    bonte was

  2. Keer kledingstukken binnenstebuiten

    Broeken, overhemden en t-shirts keer ik altijd binnenstebuiten. Hierdoor blijven ze langer mooi omdat de buitenkant van kledingstukken niet tegen elkaar schuren in de wasmachine. Check ook even of alle zakken leeg zijn.
    kleding binnenstebuiten keren

  3. Stop de was in de wasmachine

    Het is wel zo zuinig om een wasmachine niet te leeg te laten draaien. Je kunt de trommel vullen totdat je nog je hand erbij kunt steken en deze vrij kunt bewegen. Prop de wasmachine ook niet te vol, want dan wordt de was niet echt schoon en kan het gaan stinken.
    bonte was doen

  4. Voeg een colour catcher doekje toe

    Ik was alle bonte was altijd met een kleurvanger. Dat is een doekje dat er voor zorgt dat kleuren niet in elkaar over lopen. Al heb ik kleding al vaker gewassen en is de kans dus klein dat ze afgeven, stop ik voor de zekerheid een colour catcher doekje bij de was in de trommel.
    colour catcher toevoegen

  5. Voeg wasmiddel voor gekleurde was toe

    Het merk van het wasmiddel maakt niet heel veel uit heb ik gemerkt. Ik heb Robijn, Ariel en Omo gehad en het had hetzelfde effect op de kleding. Wel maakt het uit of je wasmiddel voor gekleurde, witte of donkere was neemt. Vloeibaar wasmiddel is beter om kleuren en vezels te beschermen. Gebruik ongeveer 35 ml per wasbeurt en doe dit in een wasbol die je direct bij de was in de trommel doet.
    Ecover wasmiddel toevoegen

  6. Kies wasprogramma synthetica/synthetisch

    Het is niet zo dat je dit wasprogramma alleen kunt gebruiken voor synthetische kleding. Het programma geeft een lagere temperatuur en lager toerental voor centrifuge dan katoen programma en hoger dan het wasprogramma voor fijne was. Ideaal om bonte was schoon te krijgen zonder dat kleuren vaal worden.
    synthetica wasprogramma

  7. Laat de wasmachine het volledige wasprogramma draaien

    Kies niet voor snel of kort programma maar laat de wasmachine het volledige synthetica wasprogramma draaien. Kort wasprogramma veroorzaakt grote temperatuurverschillen tussen hoofdwas en uitspoelen, waardoor kleuren sneller vervagen en kleding vaal wordt.
    wassen

  8. Hang de was uit

    Zodra het wasprogramma voltooid is, haal je de bonte was uit de machine. Laat was nooit lang nat in de wasmachine zitten, want hiervan kan de wasmachine en kleding gaan stinken. Daarnaast kreukt het meer. Zorg dat je de kleding een beetje uitslaat en glad strijkt met je handen als het nog nat is. Dan hoef je namelijk waarschijnlijk niet te strijken. Hang de was uit op een wasrek of aan de waslijn.
    was uithangen

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

  • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
  • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
  • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Bonte was uitzoeken

Zoals vermeld is in de eerste stap van het stappenplan, is het materiaal waar kleding van gemaakt is minstens net zo belangrijk als de kleur. Het is dus belangrijk de goede was te selecteren die je bij elkaar gaat wassen. Er is geen symbool voor bonte was… bonte was is namelijk simpelweg gekleurde was.

Verschil tussen bonte was en gekleurde was

Eigenlijk is bonte was gewoon gekleurde was. Het enige onderscheid dat noemenswaardig is, is dat je bij gekleurde was strikt genomen maar één kleur kleding bij elkaar stopt en bij bonte was verschillende kleuren.

Kleding van één kleur bij elkaar wassen is met name een goed idee als het nieuwe kleding is. Kleding die nog nooit gewassen is, kan extra veel kleur afgeven. Ik heb gemerkt dat vooral rood langer blijft afgeven.

Als je rode kleding een aantal keer gewassen hebt, valt het wel mee maar ik doe toch nog steeds een Colour Catcher doekje erbij en meng het nooit met lichte kleuren of witte kleding.

Sorteren op kleur

Keer eerst je wasmand om om de gekleurde kleding eruit te vissen. Blauw, rood, oranje, roze en paars kan bij elkaar. Als het heel licht gekleurde kleding is, bijvoorbeeld zachte pastelkleuren, kun je de kleding beter bij de witte was doen.

Als de kleding donkerblauw, diep grijs of wijnrood is, kun je het beter bij de donkere was stoppen. Bekijk donkere was wassen voor meer instructies.

Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen. Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.

Sorteren op materiaal

Naast kleur is het materiaal dus heel belangrijk. Katoen kun je bijvoorbeeld heter wassen dan wol of zijde. Daarnaast kreukt het ene materiaal veel meer dan het andere. Sommige kledingstukken mogen überhaupt niet in de wasmachine gewassen worden.

Het synthetica wasprogramma uit het stappenplan gebruik je voor kleding van katoen, viscose, linnen, polyester, tricot, nylon en elastan. Gekleurde kleding van deze materialen kun je dus bij elkaar wassen. Spijkerbroeken / jeans welke niet wit of zwart zijn, mag je ook bij dit wasje voegen.

Wol, zijde en sommige kledingstukken van viscose mogen niet met dit wasprogramma gewassen worden. Kies voor deze materialen wolwasprogramma, laat het stomen of was ze in de handwas. Bekijk het kleding wassen artikel voor meer informatie.

wasvoorschrift in kleding
Wasetiket

Check voor de zekerheid altijd het label met instructies. Uitleg van de symbolen vind je hier. Dit kledingstuk bijvoorbeeld is van viscose maar mag alleen met de hand gewassen of gestoomd worden.

Gekleurde handdoeken, vaatdoekjes, theedoeken etc. was je apart. Dit artikel gaat over het wassen van gekleurde kleding. Lees mijn artikel handdoeken wassen voor handige tips en instructies voor het wassen van bonte was handdoeken.

Ook gekleurd beddengoed was je apart, meestal liever op 40 of 60 graden. Voor het wassen van beddengoed, kun je naar beddengoed wassen kijken.

Wasmiddel voor bonte was

ecover color wasmiddel
Vloeibaar wasmiddel kleur

Er is speciaal wasmiddel voor het wassen van gekleurde kleding. In wasmiddel voor gekleurde kleding zitten speciale ingrediënten die de kleur beschermen en kleding minder snel vaal doen worden.

Mijn voorkeur gaat uit naar vloeibaar wasmiddel omdat dit beter oplost in het water waardoor er minder zeepresten achterblijven in de wasmachine. Daarnaast kan het wasmiddel zich beter verspreiden waardoor je geen risico loopt dat wasmiddel aan kledingstukken blijft kleven nadat het wasprogramma voltooid is.

Tegenwoordig gebruik ik Ecover color, omdat deze als beste uit de wasmiddelentest kwam wat betreft het behouden van kleur.

In wasmiddel voor witte was zit vaak een soort bleekmiddel. Als je geen wasmiddel voor gekleurde was in huis hebt, neem dan beslist geen wasmiddel voor de witte was als je wilt dat je kleding lang mooi blijft. Eventueel kun je wel wasmiddel voor donkere was gebruiken.

Hoeveelheid wasmiddel per wasbeurt

Gebruik ongeveer 35 ml wasmiddel per wasbeurt. Zorg dat je niet overdoseert. Wasmiddel is milieubelastend, dus hoe meer je gebruikt, hoe meer je het milieu belast. Daarnaast is meer wasmiddel niet beter. Je was wordt niet schoner en ruikt niet langer of lekkerder.

Nog een belangrijke reden om niet meer te gebruiken dan nodig is het behoud van je wasmachine. Meer wasmiddel zorgt voor meer zeepresten en dus meer kans op stank en verontreiniging van de wasmachine.

De beste manier om wasmiddel toe te voegen

Ecover wasmiddel toevoegen
Doseerbol

Het is beter om het wasmiddel in een doseerbol te doen en direct aan de was in de trommel toe te voegen, dan om wasmiddel in het zeeplaatje van de wasmachine te doen. Zo kun je de goede hoeveelheid afmeten.

Door het wasmiddel direct bij de was te doen, voorkom je ook dat het zeepbakje van de wasmachine helemaal ranzig wordt van de zeepresten.

Daarnaast maak je optimaal gebruik van het wasmiddel dat je toevoegt doordat alles in de trommel terecht komt in plaats van dat er een gedeelte in het zeepbakje en leiding van het zeepbakje naar de trommel blijft hangen.

Colour catcher doekje om overlopen van kleuren te voorkomen

Colour catcher doekjes zijn kleurvangers die kleding beschermt tegen het overlopen van kleuren. Veel gekleurde kleding kan afgeven en je wilt natuurlijk niet dat je oranje shirt ook een beetje rood of blauw wordt. Bekijk de accurate prijs en levertijd van Colour Catcher doekjes bij de Online Drogist via de link of onderstaande button.

colour catcher

Colour Catcher doekjes

Colour Catcher doekjes zijn kleurvangers die je bij de was doet in de wasmachine. Voorkom dat kleuren in elkaar overlopen, voeg een doekje toe bij elke wasbeurt.

Colour Catcher doekjes

De colour catcher doekjes nemen afgegeven kleur van kleding op, waardoor het doekje de kleur bevat in plaats van andere kledingstukken in de wasmachine. Het werkt super goed, kleuren blijven lang goed.

Op hoeveel graden was je bonte was?

Bonte was kun je het beste op lage temperatuur wassen. Het synthetica wasprogramma geeft standaard 40 graden aan. 30 graden is echter de goede temperatuur om kleuren lang mooi te houden. Zet de temperatuur dus een tandje lager.

Ook als in kleding aangegeven staat dat je het op 40 graden mag wassen, kun je bij gekleurde kleding beter kiezen voor 30 graden. Vaak is het water van de hoofdwas verwarmd, maar het water waarmee gespoeld wordt koud.

Grote temperatuurverschillen maken kleding sneller vaal, kleuren vervagen sneller. Hierom is het belangrijk op lage temperatuur te wassen.

Katoen, linnen, viscose en polyester kun je veilig op 30 graden wassen. Het is ook voldoende om de kleding mooi schoon te krijgen. Denk dus niet je kleding extra schoon te krijgen door het heter te wassen. Hiermee verpest je de stoffen en kleuren alleen maar.

Kijk altijd naar het label met wasinstructies in je kleding om te kijken of de kleding niet bijvoorbeeld met de hand gewassen moet worden of alleen gestoomd mag worden. Hier vind je uitleg van alle symbolen.

azijn toevoegen
Natuurazijn toevoegen

Voeg een scheutje natuurazijn toe voor extra hygiene. Het wasmiddel plaats je met een doseerbol direct in de trommel, natuurazijn giet je in het zeeplaatje. Natuurazijn versterkt kleur en reinigt kleding en wasmachine, zelfs op lage temperatuur.

Wasprogramma voor bonte was

Ik heb al een aantal keer genoemd welk wasprogramma je het beste kunt gebruiken voor de bonte was, namelijk het synthetica wasprogramma. Dit is een wasprogramma dat qua temperatuur en centrifugeerkracht tussen het katoenprogramma en programma voor fijne was in zit.

Standaard wast dit programma op 40 graden en centrifugeert tussen de 800 en 1000 toeren, afhankelijk van het type wasmachine dat je hebt. Zet de temperatuur op 30 graden. Door niet op de maximale stand te centrifugeren, kreukt kleding minder.

Vlekken verwijderen uit gekleurde kleding

Vlekken in bonte was kun je beter eerst voorbehandelen. Hierbij kun je kiezen voor inweek of vlekkenverwijderaars.

Kleding laten weken om vlekken te verwijderen

Biotex handwas en inweek is veilig te gebruiken voor gekleurde kleding. Maak een sopje met lauw water en een eetlepel Biotex en laat de kleding daar in weken.

Vervolgens was je de kleding in de wasmachine met wasmiddel voor gekleurde was. Je kunt Biotex bij verschillende supermarkten kopen of lekker thuis laten bezorgen door De Online Drogist via deze link.

biotex

Biotex handwas & inweek

Biotex is geschikt om vlekken te verwijderen uit kleding door het in een sopje te laten weken alvorens het te wassen in de wasmachine.

Biotex handwas & inweek

Vlekken verwijderen met een vlekkenverwijderaar

Je kunt ook specifiek de vlek behandelen met een vlekkenspray. Gebruik vlekkenverwijderaars die gebruikt mogen worden op gekleurde kleding.

Als je algemene vlekkenverwijderaars of vlekkenverwijderaars voor witte kleding gebruikt, kan er bleek in zitten. Dit heb ik bijvoorbeeld ondervonden met de vlekkenspray van HG. Ik heb het middel gebruikt op een lichtbruin shirt en na de inwerktijd was de plek waar ik het op had gesprayd verbleekt.

Tegenwoordig gebruik ik Shout voor hardnekkige vlekken. Tot nut toe is dit veilig gebleken voor gekleurde kleding. Het is raadzaam de vlekkenverwijderaar altijd even te testen op een onopvallende plek. Bekijk de prijs en levertijd van Shout via deze link van De Online Drogist.

Shout

Shout vlekkenoplosser spray

Shout vlekkenoplosser is een handige spray met een middel dat allerlei soorten vlekken uit kleding kan halen.

Shout vlekkenoplosser spray

Bonte was ophangen of in de droger?

Gekleurde kleren kun je het beste uithangen na het wassen. Hang was altijd royaal uit, zodat je zeker weet dat het goed en snel droog wordt. Was die te dicht op elkaar hangt kan lange tijd nodig hebben om helemaal droog te worden en daardoor gaan stinken.

Blouses en overhemden hang je op een kledinghanger. Strijk alle kleren glas met je handen als het nog nat is, zodat je niet (alles) hoeft te strijken.

was uithangen
Was uithangen

Sommige bonte was mag in de droger. Kijk altijd op het label met wasinstructies of een kledingstuk in de droger kan of niet. Het symbool voor droger is een vierkantje met een rondje erin.

Staat dit teken er met een kruis erdoor? Dan mag het kledingstuk beslist niet in de droger. Kleuren kunnen sneller vaal worden in de droger. Daarom is het aan te raden gekleurde kleding traditioneel uit te hangen op een wasrek of aan de waslijn.

Veelgestelde vragen

Wat is bonte was?

Bonte was is gekleurde was waarbij je meerdere kleuren bij elkaar doet. Je kunt paars, rood, blauw en roze bij elkaar wassen. Hierbij gaat het om kleding van katoen, polyester, linnen, nylon, tricot of elastan. Handdoeken, theedoeken en vaatdoekjes was je apart.

Welk wasprogramma voor bonte was?

Gebruik het wasprogramma voor synthetische kleding, het synthetica wasprogramma. Deze selecteert automatisch 40 graden als temperatuur en tussen de 800 en 1000 toeren voor centrifuge. Zet de temperatuur op 30 graden.

Hoe heet was je bonte was?

Was niet heter dan 30 graden. Zo zorg je ervoor dat kleuren lang mooi blijven en kleding niet krimpt.

Welk wasmiddel kun je het beste gebruiken voor bonte was?

Het beste is om vloeibaar wasmiddel voor gekleurde was te gebruiken. Wasmiddel voor gekleurde was beschermt de kleding tegen vaal worden en vloeibaar wasmiddel zorgt ervoor dat kleding mooi schoon wordt.

5/5 (1 Review)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
wasmachine schoonmaken
Wassen
Zoe

Wasmachine Stinkt, Wat Moet Je Doen?

Soms zie je niet direct dat er iets mis is met je wasmachine. Nog steeds kan er van alles aan de hand zijn waardoor je vieze was niet zo schoon wordt. Hoe je ervoor zorgt dat je was en je wasmachine weer heerlijk fris is, lees je hier.

Lees verder »
azijn toevoegen
Wassen
Zoe

Hoe verwijder je zweetgeur uit kleding?

Eerst waste ik mijn kleding simpelweg volgens het waslabel. Het leek schoon te zijn geworden, maar na korte tijd dragen, kwam oude zweetgeur weer tot leven. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een effectieve methode om zweetgeur te verwijderen.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: