poetsprins logo
beddengoed wassen

Beddengoed wassen

Beddengoed wassen doe je elke keer nadat je je bed verschoond hebt, elke week dus. Was lakens meteen en laat ze niet rotten in je wasmand. Zo voorkom je vieze luchtjes, motten en ander ongedierte.

Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.

Wat is er lekkerder dan een bed induiken met schone lakens? De hele slaapkamer ruikt lekker fris en de deken over je schouder voelt zacht en schoon. Ik vind het een ware traktatie. Volg onderstaand stappenplan en doe je voordeel met de vele tips en uitleg om ook te genieten van een heerlijk bed.

Stappenplan beddengoed wassen

Benodigde tijd: 5 minuten

Algemeen stappenplan voor beddengoed wassen. De aangegeven tijd is exclusief de duur van het wasprogramma dat de wasmachine draait, maar inclusief de tijd die je nodig hebt om de was in de machine te doen en uit te hangen na het wassen.

 1. Haal de vieze lakens van je bed

  Het onderlaken, dekbedovertrek en de kussenslopen haal je van je bed. Stop ze in de wasmand of een wastas en ga meteen verder met de volgende stappen.
  vuile lakens eraf halen

 2. Stop het beddengoed in je wasmachine

  De vieze lakens stop je in de wasmachine. Je kunt ze een beetje opvouwen zodat ze minder kreuken en de lakens niet allemaal verstrikt raken in elkaar. Daarnaast passen ze makkelijker in de wasmachine.
  beddengoed wassen

 3. Voeg wasmiddel toe

  Giet 35ml vloeibaar wasmiddel in een doseerbol en voeg dit toe aan de lakens in de wasmachine. Zo voorkom je een ranzig zeeplaatje en komt al het wasmiddel daadwerkelijk bij je was terecht. Optioneel kun je wasverzachter toevoegen.
  wasmiddel toevoegen hete was

 4. Selecteer het juiste wasprogramma

  Zet de wasmachine aan op het katoenprogramma. Ik was al m’n lakens op 60 graden, maar gekleurde dekbedovertrekken kun je eigenlijk beter op 40 graden wassen. Zo blijven kleuren langer mooi. Ik kies zelf voor 60 graden omdat deze temperatuur bacteriën en schimmels doodt. Persoonlijk vind ik hygiëne belangrijker dan mooie lakens, maar kies vooral zelf wat jij het belangrijkst vindt. Voor schone lakens laat je de wasmachine het volledige programma draaien en niet kort of snel programma.
  wasprogramma 60 graden

 5. Hang het beddengoed uit

  Haal het beddengoed meteen uit de wasmachine als deze klaar is. Zo voorkom je dat je wasmachine gaat stinken en lakens erg gaan kreuken. Hang de lakens uit over een droogrek of aan de waslijn, stop ze niet in de droger. In de droger kreuken lakens namelijk heel erg. Zorg dat lakens niet op de grond hangen als je ze uithangt.
  lakens uithangen

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Beddengoed sorteren

Net als met kleding, sorteer je beddengoed op kleur en materiaal. Zo zorg je ervoor dat je witte kussenslopen echt wit blijven en de kleuren van je vrolijke dekbedovertrek niet vervagen.

Sorteren op kleur

Op kleur sorteren is vooral belangrijk de eerste paar keer dat je nieuw beddengoed wast. Nadat lakens een keer of 3 gewassen zijn, geven ze naar alle waarschijnlijkheid geen kleur meer af.

In het vervolg is sorteren op kleur minder essentieel maar nog steeds de moeite waard.

Was wit beddengoed apart. Wit beddengoed was je alleen met witte of heel licht gekleurde lakens of handdoeken.

Licht beddengoed kan namelijk grauw worden als je het met donkere kleuren wast of kleuren overnemen van gekleurd beddengoed.

opgemaakt bed
Beddengoed

Ik heb bijvoorbeeld dit dekbedovertrek met pastelkleurtjes. Hierbij heb ik witte kussenslopen en een licht beige onderlaken voor om het matras. Deze lakens was ik bij elkaar als witte was. Bonte was beddengoed wassen gaat over gekleurde lakens.

Felle kleuren zoals rood, oranje en groen kun je bij elkaar wassen, maar apart van wit beddengoed.

opgemaakt bed
Beddengoed

Soms is het lastig om donker en bont beddengoed te onderscheiden. Gelukkig maakt het niet veel uit. Nadat je de lakens een aantal keer op kleur gewassen hebt, kun je bonte en donkere lakens samen wassen.

Sorteren op materiaal

Het meeste beddengoed is van katoen. Hierover heb ik meteen een eerste tip. Merk je wel eens dat lakens broeierig aanvoelen of aan je lijf plakken als je een beetje zweet?

Dan heb je waarschijnlijk beddengoed met polyester erin. Kunststof lakens slapen, naar mijn mening, aanzienlijk minder prettig.

Kijk dus altijd even naar het materiaal waar het beddengoed van gemaakt is wanneer je het koopt. Kies voor katoen of katoen/satijn, voor maximaal comfort.

Katoen mag op 60 graden gewassen worden. Beddengoed van katoen/satijn mag op 40 graden gewassen worden, maar kan ook op 60 graden heb ik gemerkt.

Al mijn dekbedovertrekken zijn van katoen/satijn en ik was ze op 60 graden, wat prima gaat.

Als je lakens met polyester erin hebt, mogen ze op maximaal 40 graden gewassen worden. Was katoen en katoen/satijn dus apart van polyester.

Meng beddengoed niet met kleding. Kleding kruipt in de kussenslopen en sokken blijven hangen in het dekbedovertrek.

Heel onhandig, vind ik zelf. Daarnaast was je beddengoed langer en vaak heter, iets wat niet goed is voor kleding.

Beddengoed wassen met handdoeken

Eventueel kun je wel handdoeken bij het beddengoed doen. Het beste is om dit met wit beddengoed en witte handdoeken te doen, zodat je het geheel met een gerust hart op 60 graden kunt wassen.

Kijk voor meer tips hoe je handdoeken heerlijk schoon krijgt naar handdoeken wassen.

De juiste stand voor beddengoed wassen

Voor schone frisse lakens is het handig om het juiste wasprogramma te selecteren.

Welk wasprogramma gebruik je om beddengoed te wassen?

Selecteer het katoen programma voor beddengoed wassen. Dit wasprogramma geeft standaard een temperatuur aan van 40 graden en maximale centrifuge. De temperatuur kun je aanpassen naar 60 graden.

Het katoenprogramma duurt ongeveer 3 uur. Het is goed om lakens lang te wassen, omdat huidschilfers, bacteriën en haar dan goed weggespoeld kan worden.

Klik dus niet op snel of kort programma, maar laat de wasmachine het volledige programma draaien.

Op hoeveel graden kun je het beste beddengoed wassen?

Beddengoed was je op 60 graden. Het is beter om gekleurd of donker beddengoed op 40 graden te wassen.

Zo zorg je er namelijk voor dat kleuren langdurig mooi blijven. Ik kies er persoonlijk voor om ook gekleurde lakens op 60 graden te wassen.

Mijn gekleurde dekbedovertrekken zijn na jaren nog steeds als nieuw. Allicht dat de lakens iets sneller vaal worden op de lange duur, maar dit heb ik graag over voor wat extra hygiene. Kies wat jij het belangrijkst vindt hierin.

lakens wassen
Wasprogramma beddengoed wassen

Een temperatuur van 60 graden doodt bacteriën en schimmels, en spoelt huidschilfers en haar effectief weg. Daarom vind ik het hygiënisch al het beddengoed op 60 graden te wassen.

Zeker als je met huisdieren woont en deze ook wel eens op bed liggen, was je lakens altijd op 60 graden.

Honden en katten kunnen vlooien en wormen hebben. Deze gaan niet dood met een lagere temperatuur dan 60 graden, dus neem geen risico dat het ongedierte in je lakens blijft zitten.

Beddengoed wassen op 90 graden is niet perse nodig. Met een temperatuur van 60 graden worden ze al hygiënisch schoon. Ben je gewend om kookwas te draaien voor beddengoed?

Doe dit dan alleen met witte lakens van katoen. Kleuren en andere materialen dan katoen worden gegarandeerd lelijk van kookwas.

Beddengoed wassen toeren

De centrifuge stand staat goed ingesteld bij het katoenprogramma, namelijk maximale toeren.

Door de lakens goed te centrifugeren, komen ze minder nat uit de machine en zijn ze sneller droog. Als ik na het wassen de lakens uithang, drogen ze zonder kreukels op binnen een dag.

Nieuw beddengoed wassen

Als je net nieuw beddengoed gekocht hebt, is het raadzaam deze de eerste 2 á 3 keer op 40 graden te wassen. Nieuw beddengoed kan namelijk krimpen.

Selecteer het katoenprogramma op de wasmachine en verander niks aan de instellingen. De standaard geselecteerde temperatuur van 40 graden en maximale centrifuge zijn prima voor nieuw beddengoed wassen.

Wasmiddel voor beddengoed wassen

Gebruik witwasmiddel voor wit en lichtgekleurd beddengoed. Voor gekleurd beddengoed gebruik je wasmiddel voor de bonte was en voor donker beddengoed wasmiddel voor de donkere was.

Eventueel kun je donker beddengoed ook met gekleurd wasmiddel wassen en gekleurd beddengoed met donker wasmiddel. Gebruik wit wasmiddel echter alleen voor witte was.

doseerbol
Doseerbol

De beste manier om wasmiddel toe te voegen is door middel van een doseerbol. Zo kun je de juiste hoeveelheid, namelijk 35 ml, goed afmeten en komt al het wasmiddel bij je was terecht.

Daarnaast zorgt de doseerbol ervoor dat het zeeplaatje van je wasmachine niet ranzig wordt. Als je het wasmiddel in het zeeplaatje giet, blijft er altijd een beetje achter. Zeepresten zijn vet en ranzig. De wasmachine kan erdoor gaan stinken.

Wasmiddel voor wassen op 90 graden

Vloeibaar wasmiddel mag je gebruiken voor wasjes op 60 graden. Je kunt het echter niet gebruiken voor wassen op 90 graden.

wasmachine schoonmaken
Wassen met soda

Als je je beddengoed in kookwas wilt wassen, gebruik dan poeder wasmiddel of schoonmaaksoda. Let op: dit mag alleen met wit wasgoed! Kleuren vervagen door een temperatuur van 90 graden en soda verbleekt de was.

Beddengoed wassen met wasverzachter

In principe vind ik wasverzachter een beetje een nutteloos product. Wordt m’n was er echt zachter van? Geen idee… Kost het extra geld en moeite? Ja zeker.

Kleding was ik dus nooit met wasverzachter. Voor de handdoeken gebruik ik een beetje natuurazijn in plaats van wasverzachter. Bovendien stop ik die in de droger na het wassen, dus worden de handdoeken sowieso lekker zacht.

Voor beddengoed gebruik ik wel af en toe wasverzachter. Niet omdat de lakens dan zachter worden, maar omdat ik ervan geniet als de hele kamer zich vult met de heerlijke geur van een verschoond bed.

Ik heb ooit Robijn Intense cadeau gekregen. Die wasverzachter vind ik heerlijk. De geur blijft heel lang, zelfs na 3 nachten ruikt de slaapkamer nog naar de wasverzachter. Wat je een lekkere geur vindt, is natuurlijk heel persoonlijk, maar deze Robijn vind ik echt een aanrader.

Vlekken verwijderen uit beddengoed

Er is een artikel speciaal over vlekken verwijderen. Daar kun je meer informatie vinden.

Vergeelde lakens weer wit krijgen

Soms heb je na verloop van tijd witte onderlakens die vergeeld zijn. Als de lakens één kleur zijn en dit is wit of een lichte kleur, kun je de lakens wassen met een beetje soda.

Vergeelde kringen van zweet en ander lichaamsvocht kunnen hiermee verwijderd worden. Let op: dit mag niet met gekleurde of donkere lakens.

Bloedvlekken uit beddengoed verwijderen

Bloedvlekken moet je meteen behandelen. Bloed geeft namelijk hardnekkige vlekken die er niet makkelijk uit gaan. Als je ze echter meteen behandelt, kun je ze makkelijk uit de lakens krijgen. Haal het beddengoed van je bed en spoel de bloedvlek uit met koud water. Vervolgens smeer je de vlek in met ossengalzeep.

Ossengalzeep
Ossengalzeep

Ossengalzeep heb je in vloeibare en vaste vorm. De vaste vorm houdt je gedeeltelijk onder de warme kraan zodat het een beetje zacht wordt. Hiermee smeer je de bloedvlek in, net alsof je Prittstift gebruikt.

Laat de ossengalzeep even inwerken en was de lakens daarna volgens het stappenplan bovenaan deze pagina.

Hoe vaak moet je beddengoed wassen?

Was je beddengoed meteen nadat je je bed verschoond hebt. Laat lakens niet lang in de wasmand liggen.

Gebruikte lakens gaan dan namelijk stinken en als je muizen in huis hebt, vinden die het heerlijk om een nestje te maken in een wasmand met vies beddengoed.

Daarnaast is het een magneet voor motten vanwege het stof. Lees dit artikeltje over motten bestrijden voor meer informatie en tips!

Je bed verschonen doe je idealiter elke week. Beddengoed wassen doe je dus ook wekelijks. Voor een stappenplan hoe je makkelijk en snel je bed verschoont, kijk je naar bed verschonen.

Beddengoed wassen voor gebruik

Het is raadzaam nieuw beddengoed te wassen voor gebruik. Nieuw beddengoed kan een beetje vreemd aanvoelen en een naar geurtje hebben.

Door het beddengoed te wassen voor gebruik, voelen ze vanaf de eerste keer dat je eronder slaapt al lekker zacht en ruiken ze lekker. Was nieuw beddengoed op 40 graden met het katoenprogramma.

Veelgestelde vragen

Op welke stand moet je beddengoed wassen?

Gebruik het katoenprogramma op je wasmachine. Dit wasprogramma duurt vrij lang, waardoor lakens lekker schoon worden. Het programma staat standaard op 40 graden. Verhoog naar 60 graden.

Hoe vaak moet je beddengoed wassen?

Was beddengoed elke keer nadat je je bed verschoond hebt. Dat betekent dus elke week. Laat lakens niet in de wasmand liggen. Dit zorgt namelijk voor vieze geurtjes en een broeiplek voor ongedierte.

Op hoeveel graden moet je beddengoed wassen?

Je kunt beddengoed het beste wassen op 60 graden. Zo zorg je dat bacteriën en schimmels dood gaan. Zeker als je met huisdieren slaapt, is het belangrijk beddengoed heet te wassen, zodat wormen en vlooien dood gaan.

Kun je beddengoed met handdoeken wassen?

Je kunt beddengoed wassen met handdoeken. Selecteer wel de juiste kleuren bij elkaar. Bonte was en donkere was mag eventueel bij elkaar maar witte handdoeken en wit beddengoed mag je niet met kleuren mengen.

Moet je beddengoed wassen voor gebruik?

Het is raadzaam nieuwe lakens eerst te wassen voor gebruik. Nare fabrieksgeurtjes kunnen zo verdwijnen en lakens voelen dan lekker zacht. Was nieuw beddengoed op 40 graden, het kan namelijk nog krimpen.

3.6/5 (5 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
wasmachine schoonmaken
Wassen
Zoe

Wasmachine Stinkt, Wat Moet Je Doen?

Soms zie je niet direct dat er iets mis is met je wasmachine. Nog steeds kan er van alles aan de hand zijn waardoor je vieze was niet zo schoon wordt. Hoe je ervoor zorgt dat je was en je wasmachine weer heerlijk fris is, lees je hier.

Lees verder »
azijn toevoegen
Wassen
Zoe

Hoe verwijder je zweetgeur uit kleding?

Eerst waste ik mijn kleding simpelweg volgens het waslabel. Het leek schoon te zijn geworden, maar na korte tijd dragen, kwam oude zweetgeur weer tot leven. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een effectieve methode om zweetgeur te verwijderen.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: