Slaapkamer schoonmaken

Een schone slaapkamer ziet er aantrekkelijker uit en is bovendien beter voor je gezondheid. Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 a 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Het wekelijkse stappenplan bestaat uit slechts 5 (of 6) stappen. Het stappenplan kost weinig tijd en moeite en geeft gegarandeerd een heerlijk resultaat.

Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen. Als je een harde vloer hebt in de slaapkamer, dweil je deze. Zet wat planten neer en zet elke dag een raampje open voor frisse lucht en vochtregulatie. Al deze aspecten zijn essentieel voor een gezonde slaaphygiëne.

Slaapkamer schoonmaken, wekelijks stappenplan:

1. Ruim je slaapkamer op

Je slaapkamer schoonmaken begint met opruimen. Doe gedragen ondergoed en sokken altijd meteen in de wasmand. Het is namelijk rommelig en onfris om deze te laten slingeren. Gooi vieze kleding in de wasmand en vouw gedragen kleding die nog wel een dagje meekunnen op. Gedragen kleding doe je nooit terug in je kledingkast maar leg je op een stoel of andere plek waar makkelijk bij kan. Als je gedragen kleding wel terug in de klerenkast doet, zullen de kast en de schone kleren muf gaan ruiken. Schoenen, boeken etc. ruim je ook op. Als je een prullenbakje op de slaapkamer hebt, leeg je deze of verwissel je de zak. Ook al zit de zak niet vol, voor een hygiënische slaapkamer leeg je de prullenbak elke week.

2. Verschoon je bed

Als je na het opruimen je bed verschoont, kun je daarna het stof dat hierbij vrijkomt afstoffen en stofzuigen. Kijk even naar ‘bed verschonen‘ voor een handig stappenplan hoe je dit aanpakt.

3. Stof alle meubels af

Afstoffen houdt in dat je met een Swiffer Duster of een stofdoek over alle meubels en vensterbanken gaat. Vergeet niet de randen van het bed af te stoffen en bovenop de kledingkast. Voor meer tips kun je kijken naar ‘Alles over stof en afstoffen‘.

4. Stofzuig de slaapkamer

Bij een slaapkamer schoonmaken, is het stofzuigen van de slaapkamer is één van de meest essentiële stappen. Het gaat de vorming van huisstofmijt tegen en zorgt ervoor dat je slaapkamer fris is. Goed voor de sfeer en voor je gezondheid. Zorg ervoor dat je niet om alle meubels en spullen heen stofzuigt, maar dat je de gehele vloer meeneemt. Til losse spullen op en buk dus even om ook onder kasten, stoelen en je bed te stofzuigen. Voor meer tips over stofzuigen, verwijs ik graag naar ‘Alles over stofzuigen‘.

5. Dweil de vloer in de slaapkamer (als er een harde vloer ligt)

Heb je laminaat, PVC of een andere harde vloer in je slaapkamer liggen? Dweil de vloer dan ook wekelijks. Dit gaat stof tegen en zorgt ervoor dat je geen viezigheid mee je bed inneemt als je ’s avonds gaat slapen. Lees mijn artikel ‘Alles over het dweilen van je vloer‘ voor een stappenplan en handige tips.

6. Wastafel en spiegel schoonmaken

Als je een wastafel in de slaapkamer hebt, maak je deze ook schoon. Doe een klein beetje schuurmiddel in de wasbak en reinig alle kalk en viezigheid met een beetje water en een schuurspons. Met een microvezel doek neem je de randen van de wasbak af. Spray Glassex op de spiegel en neem deze af met een microvezeldoek. Als er spulletjes, zoals parfum, deo en tandenborstels bij de wasbak liggen, spoel of stof je deze af.

Je slaapkamer schoonmaken, waarom?

Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is om je slaapkamer schoon te maken en te houden. Ten eerste wordt een slaapkamer stoffig. Door stof, huidschilfers, vocht en haren is er huisstofmijt in je slaapkamer, met name in je bed. Dit kan je nooit volledig voorkomen maar door elke week je slaapkamer schoon te maken, voorkom je het grotendeels. Huisstofmijt is slecht voor je gezondheid. Het kan astmatische klachten en allergische reacties veroorzaken. Huisstofmijt kan je op elk moment in je leven ontwikkelen, dus schoonmaken is essentieel ook als je nu geen allergie hebt.

Ten tweede is een schone slaapkamer aantrekkelijker. Of je nu 20 jaar getrouwd bent of volgend weekend je eerste date hebt, een schone slaapkamer is een must. De slaapkamer is een plek die privé is. Hoe je bent als je alleen bent of in een privé ruimte spreekt boekdelen over je werkelijke karakter. Zet dus je beste beentje voor en ruim je vuile ondergoed meteen op. Regelmatig je slaapkamer schoonmaken heeft enkel voordelen.

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Stappenplan slaapkamer schoonmaken, grote schoonmaak

1, 2, 3. Volg de eerste drie stappen uit bovenstaand stappenplan

Opruimen, bed verschonen en afstoffen.

4. Herschik je kledingkast en maak deze schoon

Haal alles uit de kledingkast en maak de kledingkast schoon. Dit doe je door alle planken en de bodem van het hanggedeelte te stofzuigen en daarna af te nemen met een vochtige microvezeldoek. Leg de kleding geordend en netjes opgevouwen terug in de kast. Doe kleding weg die je niet draagt of die kapot zijn. Voor een uitgebreid stappenplan en veel handige tips, kun je kijken naar het artikel kledingkast opruimen.

5. Was de gordijnen

Haal de gordijnen van de rail, laat de haakjes aan de gordijnen zitten. Vouw de gordijnen op met de haakjes naar binnen. Was de gordijnen op 20 tot 30 graden, maar zeker niet heter. Kies het wasprogramma voor fijne was, zodat je de gordijnen niet harder centrifugeert dan 600-900 toeren. Hang de gordijnen nat terug aan de rail. Als je ze meteen uit te wasmachine haalt nadat deze klaar is, hoef je de gordijnen niet te strijken maar zullen ze zichzelf netjes strak maken als je ze ophangt. Voor een uitgebreid stappenplan, kijk naar Gordijnen wassen.

6. Stofzuig de vloer, ook onder het bed

Stofzuig de vloer grondig, ook onder het bed. Lees mijn artikel over stofzuigen om erachter te komen hoe (als je dat nog niet weet natuurlijk). Als je veel spullen onder het bed hebt opgeborgen, haal je die er allemaal onder vandaan. Stofzuig de vloer en stof de spullen die normaal gesproken onder het bed liggen af.

7. Dweil de vloer (alleen harde vloeren)

Dweil de vloer, ook onder het bed en onder andere meubels in de ruimte. Uiteraard doe je dit alleen als je een harde vloer hebt, vloerbedekking hoeft niet gedweild te worden.

Stof onder het bed verwijderen

Zoals reeds genoemd in het tweede stappenplan hierboven, verwijder je stof onder het bed door alles eronder vandaan te halen en te stofzuigen. Zorg dat je dekens of kussens en ander beddengoed in tassen of bakken doet als je deze onder het bed bewaart. Dit soort spullen trekken veel stof aan en worden dus heel vies als je ze los onder het bed propt. Ik heb zelf bakken op wieltjes van de Xenos, wat een perfecte (en goedkope) oplossing is om spullen geordend en schoon op te slaan.

Tips voor een frisse en schone slaapkamer

De eerste tip om je slaapkamer fris te houden is natuurlijk bovenstaande stappenplannen volgen om je slaapkamer schoon te maken. Een schone slaapkamer is namelijk een frisse slaapkamer. De tweede tip is een raampje openzetten. Lucht de ruimte het liefst elke dag. Vrees de kou niet als het winter is, want het is beter voor je slaaphygiëne als de slaapkamer een aantal graden koeler is dan de rest van je huis. Het beste is 16 graden in de winter en maximaal 20 graden in de zomer. De derde tip is je slaapkamer verrijken met planten. Zet er twee of drie op de vensterbank. Planten zorgen voor een lekkere natuurlijke geur, zuurstof en vochtregulatie. Daarnaast zijn het echte sfeermakers. Vergeet ze niet elke week een beetje water te geven. Voor een frisse geur kun je ook een paar druppeltjes vanille, eucalyptus of lavendel olie op een koude lamp doen. Als je ‘m aanzet zal de olie geleidelijk verdampen en een lekkere geur in de kamer verspreiden. Als laatste is het raadzaam geen schoenen te dragen in je slaapkamer en huisdieren niet je slaapkamer binnen te laten.

Motten vermijden in de slaapkamer

Motten houden van stof. Ze eten stof, zowel het stof dat een laagje op je meubels vormt als de stof waar je kleding van gemaakt is. Met name zijde en wol vinden ze erg lekker. Motten eten gaten in je mooiste en duurste kleren. Je kunt bij Blokker of de supermarkt mottenballen kopen en deze in je kledingkast verspreiden. Stop er ook een paar in de zakken van winterjassen en wollen kleding. Je kunt ook gedroogde lavendel in een zakje doen en dit in je kledingkast leggen. Motten houden namelijk niet van de geur van lavendel. Soms zitten motten ook onder het bed. Hier kun je ook zakjes lavendel of mottenballen verspreiden.

 

0/5 (0 Reviews)

Bekijk meer artikelen:

kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken kun je het beste doen elke keer nadat je ‘m gebruikt hebt. Maak de kookplaat schoon met allesreiniger (spray). Hardnekkig vuil en kookkringen kun je verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen.

Lees verder »
Sopje maken

Zo desinfecteer jij je huis

Het desinfecteren van je woning is een belangrijke manier om risico op infectie te verkleinen. Lees meer over wat je moet schoonmaken, welke middelen je kunt gebruiken en welke delen van het huis vaak vergeten worden.

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.