poetsprins logo
Opgemaakt bed in slaapkamer

Slaapkamer schoonmaken

Een schone slaapkamer ziet er aantrekkelijker uit en is bovendien beter voor je gezondheid. Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak.

Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen. Als je een harde vloer hebt in de slaapkamer, dweil je deze. Zet wat planten neer en doe elke dag een raampje open voor frisse lucht en vochtregulatie. Al deze aspecten zijn essentieel voor een gezonde slaaphygiëne.

Het wekelijkse stappenplan bestaat uit slechts 8 korte makkelijke stappen. Het stappenplan kost weinig tijd en moeite en geeft gegarandeerd een heerlijk resultaat. Doe er je voordeel mee, zodat ook jij maximaal van je nachtrust kunt genieten.

Wekelijks stappenplan slaapkamer schoonmaken

Benodigde tijd: 25 minuten

Algemeen stappenplan voor je slaapkamer schoonmaken. Voer het stappenplan elke week uit voor een hygiënische slaapkamer en meer slaapplezier.

 1. Ruim je slaapkamer op

  Je slaapkamer schoonmaken begint met opruimen. Doe gedragen ondergoed en sokken altijd meteen in de wasmand. Het is namelijk rommelig en onfris om deze te laten slingeren. Gooi vieze kleding in de wasmand en vouw gedragen kleding die nog wel een dagje mee kunnen op.
  kleding vouwen

 2. Verschoon je bed

  Haal de vieze lakens van je bed en was deze op 60 graden. Daarna leg je meteen schone lakens op het bed. Bij een bed verschonen, komt veel stof vrij. Zodoende doe je dit eerst en ga je daarna pas afstoffen en stofzuigen.
  dekbedovertrek verschonen

 3. Stof alle meubels af

  Afstoffen houdt in dat je met een Swiffer Duster of een stofdoek over alle meubels en vensterbanken gaat. Vergeet niet de randen van het bed af te stoffen en bovenop de kledingkast.
  Lijst afstoffen

 4. Wastafel schoonmaken

  Als je een wastafel in de slaapkamer hebt, maak je deze ook schoon. Doe een klein beetje schuurmiddel in de wasbak en reinig alle kalk en viezigheid met een beetje water en een schuurspons. Met een microvezel doek neem je de randen van de wasbak af.
  wastafel schoonmaken

 5. Spiegels schoonmaken

  Spray Glassex op de spiegel en neem deze af met een microvezeldoek. Het is een heerlijk fris gezicht om blinkend schone spiegels te hebben. Als je spiegel erg stoffig is, kun je ‘m voor het schoonmaken afnemen met een Swiffer Duster.
  spiegel schoonmaken

 6. Stofzuig je slaapkamer

  Bij een slaapkamer schoonmaken, is het stofzuigen van de slaapkamer is één van de meest essentiële stappen. Het gaat de vorming van huisstofmijt tegen en zorgt ervoor dat je slaapkamer fris is. Goed voor de sfeer en voor je gezondheid. Zorg ervoor dat je niet om alle meubels en spullen heen stofzuigt, maar dat je de gehele vloer meeneemt.
  stofzuigen

 7. Optioneel: vloer dweilen

  Heb je laminaat, PVC of een andere harde vloer in je slaapkamer liggen? Dweil de vloer dan ook wekelijks. Dit gaat stof tegen en zorgt ervoor dat je geen viezigheid mee je bed inneemt als je ‘s avonds gaat slapen. Als je vloerbedekking of tapijt hebt, hoef je dit niet te dweilen.
  PVC vloer schoonmaken

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Je slaapkamer schoonmaken, waarom?

Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is om je slaapkamer schoon te maken en te houden. Elke week even het stappenplan doorlopen is zo gebeurd!

Een schone slaapkamer is beter voor je gezondheid

Ten eerste wordt een slaapkamer stoffig. Door stof, huidschilfers, vocht en haren is er huisstofmijt in je slaapkamer, met name in je bed.

Dit kan je nooit volledig voorkomen maar door elke week je slaapkamer schoon te maken, voorkom je het grotendeels. Huisstofmijt is slecht voor je gezondheid.

Het kan astmatische klachten en allergische reacties veroorzaken. Huisstofmijt kan je op elk moment in je leven ontwikkelen, dus schoonmaken is essentieel ook als je nu geen allergie hebt.

Een schone slaapkamer is véél aantrekkelijker

Ten tweede is een schone slaapkamer aantrekkelijker. Of je nu 20 jaar getrouwd bent of volgend weekend je eerste date hebt, een schone slaapkamer is een must.

De slaapkamer is een plek die privé is. Hoe je bent als je alleen bent of in een privé ruimte spreekt boekdelen over je werkelijke karakter.

Zet dus je beste beentje voor en ruim je vuile ondergoed meteen op. Regelmatig je slaapkamer schoonmaken heeft enkel voordelen.

Grote schoonmaak in je slaapkamer

Twee tot drie keer per jaar doe je een grote schoonmaak in je slaapkamer. Voer het stappenplan uit bovenaan de pagina en voer daarnaast de onderstaande vier taken uit.

Herschik je kledingkast en maak deze schoon

Haal alles uit de kledingkast en maak de kledingkast schoon. Dit doe je door alle planken en de bodem van het hanggedeelte te stofzuigen en daarna af te nemen met een vochtige microvezeldoek.

kledingkast op een houten vloer in een slaapkamer
Kledingkast opruimen

Leg de kleding geordend en netjes opgevouwen terug in de kast. Doe kleding weg die je niet draagt of die kapot zijn. .

Was de gordijnen

Haal de gordijnen van de rail, laat de haakjes aan de gordijnen zitten. Vouw de gordijnen op met de haakjes naar binnen.

wolwas
Gordijnen wassen

Was de gordijnen op 20 tot 30 graden, maar zeker niet heter. Kies het wasprogramma voor wolwas, zodat je de gordijnen niet harder centrifugeert dan 600-900 toeren. Hang de gordijnen nat terug aan de rail.

Als je ze meteen uit te wasmachine haalt nadat deze klaar is, hoef je de gordijnen niet te strijken maar zullen ze zichzelf netjes strak maken als je ze ophangt. Voor een uitgebreid stappenplan, kijk je naar Gordijnen wassen.

Ruim andere kasten en lades op

Je nachtkastje, schoenenkast en andere kasten en meubels in je slaapkamer ruim je ook op. Gooi spullen die je al in geen jaren gebruikt hebt weg of breng ze naar de kringloop als ze nog bruikbaar zijn.

Stofzuig de vloer, ook onder het bed

Stofzuig de vloer grondig, ook onder het bed. Lees mijn artikel over stofzuigen om erachter te komen hoe (als je dat nog niet weet natuurlijk).

Als je veel spullen onder het bed hebt opgeborgen, haal je die er allemaal onder vandaan. Stofzuig de vloer en stof de spullen die normaal gesproken onder het bed liggen af.

Stof onder het bed verwijderen

Zoals reeds genoemd in het tweede stappenplan hierboven, verwijder je stof onder het bed door alles eronder vandaan te halen en te stofzuigen.

Zorg dat je dekens of kussens en ander beddengoed in tassen of bakken doet als je deze onder het bed bewaart.

Dit soort spullen trekken veel stof aan en worden dus heel vies als je ze los onder het bed propt. Ik heb zelf bakken op wieltjes van de Xenos, wat een perfecte (en goedkope) oplossing is om spullen geordend en schoon op te slaan.

Tips voor een frisse en schone slaapkamer

De eerste tip is natuurlijk het wekelijks schoonmaken van je slaapkamer volgens het stappenplan bovenaan de pagina.

Daarnaast voer je elk jaar die paar extra taken uit: kledingkast opruimen, extra grondig stofzuigen en gordijnen wassen. Behalve deze schoonmaakacties, zijn er een aantal tips om je slaapkamer lekker fris te houden.

Doe gedragen kleding niet terug in de kast

Gedragen kleding doe je nooit terug in je kledingkast maar leg je op een stoel of andere plek waar je makkelijk bij kan. Als je gedragen kleding wel terug in de klerenkast doet, zullen de kast en de schone kleren muf gaan ruiken.

Vieze was kun je uiteraard gewoon wassen. Meer info vind je in het kleding wassen artikel.

Zet dagelijkst een raampje open

De tweede tip is een raampje openzetten. Lucht de ruimte het liefst elke dag. Vrees de kou niet als het winter is, want het is beter voor je slaaphygiëne als de slaapkamer een aantal graden koeler is dan de rest van je huis.

Het beste is 16 graden in de winter en maximaal 20 graden in de zomer. Frisse lucht zorgt voor een betere slaap en minder kans op ongedierte.

Zet planten neer

De derde tip is je slaapkamer verrijken met planten. Zet er twee of drie op de vensterbank of een mooie kamerplant in een van de hoeken van de kamer.

Opgemaakt bed in slaapkamer
Slaapkamer met kamerplant

Planten zorgen voor een lekkere natuurlijke geur, zuurstof en vochtregulatie. Daarnaast zijn het echte sfeermakers. Vergeet ze niet elke week een beetje water te geven. Neem dit op in je wekelijkse stappenplan zodat ze lang mooi blijven.

Natuurlijke luchtverfrissers

Voor een frisse geur kun je een paar druppeltjes vanille, eucalyptus of lavendel olie op een koude lamp doen. Als je ‘m aanzet zal de olie geleidelijk verdampen en een lekkere geur in de kamer verspreiden.

Geen huisdieren in de slaapkamer

Het is het beste om je huisdieren niet in je slaapkamer te laten. Niet alleen nemen ze veel zand mee naar binnen en verliezen ze vaak veel haar, je hebt ook kans op wormen en vlooien in je bed en op je vloerbedekking.

Daarnaast wil het wel eens gebeuren dat een hond of kat binnenshuis z’n behoeftes doet. Kattenurine op je hoofdkussen is echt een nachtmerrie. Houdt je slaapkamer deur dus dicht en huisdieren beneden.

Motten vermijden in de slaapkamer

Motten houden van stof. Ze eten stof, zowel het stof dat een laagje op je meubels vormt als de stof waar je kleding van gemaakt is.

Met name zijde en wol vinden ze erg lekker. Motten eten gaten in je mooiste en duurste kleren.

Je kunt bij Blokker of de supermarkt mottenballen kopen en deze in je kledingkast verspreiden. Stop er ook een paar in de zakken van winterjassen en wollen kleding.

Kijk voor meer tips hoe je motten kunt bestrijden en voorkomen naar dit artikeltje.

Je kunt ook gedroogde lavendel in een zakje doen en dit in je kledingkast leggen. Motten houden namelijk niet van de geur van lavendel. Soms zitten motten ook onder het bed. Hier kun je ook zakjes lavendel of mottenballen verspreiden.

4.5/5 (4 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

motten bestrijden
Blog
Zoe

Motten Bestrijden in Huis

Motten zijn klein vliegend ongedierte die op donkere plekken verblijven. Ze leven van eiwitten in en op kleding en andere textiel. Motten bestrijden doe je met daglicht en cederhout of mottenballen. Zorg daarnaast dat je textiel altijd schoon opbergt.

Lees verder »
wasvoorschrift wollen dekbed
Slaapkamer
Zoe

Dekbed reinigen

Je dekbed reinigen kan op verschillende manieren, afhankelijk van waar je dekbed van gemaakt is. Een wollen dekbed laat je stomen. Een synthetisch, donzen of katoenen dekbed kun je wassen in de wasmachine op lage temperatuur. Laat je dekbed af en toe buiten luchten.

Lees verder »
vies matras
Slaapkamer
Zoe

Matras reinigen

Je matras reinigen kun je zelf. Gebruik een vlekkenverwijderaar voor meubelstof en/of een tapijtreiniger. Hiermee kun je de meeste vlekken verwijderen en nare luchtjes bestrijden.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: