poetsprins logo
motten bestrijden

Motten Bestrijden in Huis

In mijn vorige woning kwam ik vaak motten tegen. Ze vlogen uit m’n kledingkast als ik deze opendeed, stegen op als ik de wasmand omkeerde en kropen regelmatig achter en onder meubels vandaan.

Een effectief en milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel tegen motten is cederhout en cederolie. Neem blokjes cederhout, besprenkel deze met cederolie en leg ze in je kledingkast. Zorg daarnaast dat je textiel wast en in het vervolg altijd schoon opbergt.

Motten bestrijden lijkt eenvoudig met een paar mottenballen. Mottenballen alleen hielpen bij mij thuis echter niet voldoende. Vandaar dat ik meerdere oplossingen ben gaan testen. Hieronder lees je mijn bevindingen.

Motten bestrijden in 6 stappen

Als je een mot hebt zien vliegen in je slaapkamer of elders in huis, start dan meteen met het uitvoeren van dit stappenplan en beperk vraat aan je mooiste stoffen.

Dit heb je nodig:

 • Cederhout & cederhoutolie
 • Swiffer Duster
 • Stofzuiger

Benodigde tijd: 25 minuten

Neem de tijd en voer onderstaande stappen uit om motten te bestrijden en je kleding te beschermen.

 1. Haal kleding- en/of linnenkasten leeg

  Als je motten gespot hebt, is de kans groot dat ze eitjes in je kleren- of linnenkast gelegd hebben. Haal de kasten leeg zodat je alles goed kunt bekijken en schoonmaken.
  kledingkast

 2. Reinig kleding en andere textiel

  Motteneitjes en -larven gaan niet zomaar dood. Was, als het kan, stoffen op 60 graden. Kleding en dekens die niet in de wasmachine kunnen, breng je naar de stomerij, hang je in de zon of leg je 4 dagen in de vriezer.
  wasprogramma 60 graden

 3. Stofzuig kasten van binnen

  Pak de stofzuiger en zuig stof, mottenlarven en motteneitjes op. Het liefst ook achter en op de kast, zodat je zoveel mogelijk verwijdert.
  kast stofzuigen

 4. Stof planken af met de Swiffer Duster

  Het stofzuigen is om grof stof, larven en eitjes op te zuigen. Vervolgens afstoffen zorgt ervoor dat je ook het fijne stof verwijdert.
  kast afstoffen

 5. Berg kleding en linnengoed schoon op

  Als alle textiel grondig gereinigd is, kun je het schoon terug in de schone kast leggen.
  kledingkast opruimen

 6. Plaats bestrijdingsmiddel tegen motten in de kast

  Leg mottenballen of cederhout in de kasten, zodat de kast minder aantrekkelijk wordt voor motten. Cederhout schikt motten af, maar om ze ook echt te verdrijven kun je beter ook wat cederolie op het hout sprenkelen.
  motten bestrijden

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Manieren om motten te bestrijden

Sommige middelen verjagen motten, bijvoorbeeld door een voor motten onaangename geur te verspreiden zoals lavendel of cederhout. Andere middelen zijn ontwikkeld om motten en larven te doden.

Cederhout en cederolie

Een heerlijke natuurlijke manier om motten te verjagen is door cederhout in je kast te leggen. Motten houden niet van de geur van cederhout, waardoor ze minder geneigd zijn in je kledingkast te vertoeven.

cederhoutolie
Cederhout en olie

Om motten te voorkomen, volstaat het om enkele blokjes cederhout in je kledingkast te leggen. Je hebt blokjes voor lades en stukken hout met een haak voor het hanggedeelte van je kledingkast.

cederolie sprenkelen
cederolie sprenkelen

Om ze te verjagen als ze er al zitten, neem je aanvullend cederolie. Sprenkel wat van deze olie op het cederhout. Laat de olie intrekken in het hout voordat je het blokje in je kast plaatst. Zo voorkom je vlekken op je kleding.

Ik heb dit sinds kort zelf ook in m’n kledingkast. Nadat ik het stappenplan heb uitgevoerd en de cederhout + olie gebruikt heb, heb ik geen mot meer gezien.

Cederhout is ook een milieubewuste oplossing. Het is helemaal natuurlijk en laat ook geen nare geur achter op kleding. Als de lucht vervlogen is, kun je een beetje nieuwe olie op het blokje sprenkelen.

motten bestrijden
Cederhout tegen motten
motten bestrijden
Motten bestrijden

Mottenballen

mottenballen
Kruidvat mottenballen

Mottenballen zijn natuurlijk de klassieker om motten te verdrijven. Wederom gaan motten en larven niet dood van dit middel, maar je kunt ze wel wegjagen.

Mottenballen zitten in een plastic omhulsel. Dit omhulsel laat je erom zitten! De mottenballen pak je dus niet uit.

motten bestrijden
Mottenballen in wasmand

Ik heb wat mottenballen in m’n wasmand geplakt, omdat de wasmand altijd donker en stoffig is met vieze kleren. Een heerlijke plek voor motten om eitjes te leggen dus.

Sinds ik mottenballen hierin geplakt heb met een stukje duct tape, heb ik geen mot meer gezien in het washok. Het werkt erg goed.

Ik heb voor het washok voor mottenballen in plaats van cederhout gekozen omdat ik deze met een stukje tape overal op kan plakken.

Lavendel

Motten houden niet van de geur van lavendel. Het is niet een manier om motten en mottenlarven te doden, maar je kunt ze er wel mee verdrijven.

Je kunt kiezen voor gedroogde lavendel in zakjes of lavendelolie. Gedroogde lavendel in een zakje is de veiligste optie om geen vlekken op kleding te krijgen. Leg een zakje tussen stapels kleding en in lades.

Het nadeel is dat de geur relatief snel vervliegt. Alleen zolang de lavendelgeur van lavendel sterk is, helpt het tegen motten.

Je kunt het zakje met gedroogde lavendel wel een beetje knijpen en schudden om de geur weer tot leven te wekken.

Insectensprays

Insectensprays zijn bedoelt om harde oppervlakken of ruimtes te behandelen. Spray deze middelen nooit direct op kleding. Hier kun je lelijke vlekken of zelfs beschadigingen van krijgen.

Spray het ook niet vanaf een afstandje in je kledingkast. Haal kleding eruit en leg het apart als je de spray gaat gebruiken.

Als je het in de kledingkast spuit, neem na de inwerktijd de planken dan af met een vochtige doek voordat je kleding teruglegt.

Vapona vliegenspray
Vapona spray

Je kunt je kledingkast ermee insprayen of het middel in een hele kamer spuiten om motten te bestrijden. De sprays doden motten en mottenlarven bij correcte toepassing.

Ik heb de vliegende insectenspray van Vapona getest. Je hebt ook sprays die speciaal tegen motten zijn. In mijn ervaring is het uiterst effectief maar niet perse de makkelijkste en prettigste manier.

Het is belangrijk niet zelf aanwezig te zijn tijdens de inwerktijd. Als je een hele ruimte behandelt, spray de kamer dan in volgens de instructies op de verpakking en wacht minimaal 15 minuten in een andere ruimte of buiten. Het is namelijk niet goed voor je gezondheid om de sprays in te ademen.

Motten en mottenlarven

Als ik een mot zie vliegen in m’n huis krijg ik meteen een schrikreactie: Zouden ze m’n bontjas hebben aangevreten? Zouden ze gaten hebben gemaakt in m’n wollen colbert?

Op de website van Milieu Centraal las ik dat het niet de motten zelf maar hun larven zijn die aan je mooiste kleding vreten.

De mot is familie van de vlinder en kent volgens Wikipedia zo’n 2400 soorten wereldwijd. De soorten waarvan de larven kleding eten, zijn de kleermot, pelsmot en bruine huismot.

Mottenlarven leven van de eiwitten in kleding, stoffen en tapijt van dierlijke materialen, zoals wol, bont, leer en veren. Een wollen deken of een bontjas vinden ze heerlijk.

De larven vreten niet alleen gaten in stoffen van dierlijke materialen, ze leven ook van viezigheid op kleding. Hierdoor kun je soms ook vraat aan katoenen, linnen of kunststof kleding ontdekken.

Motten leggen hun eitjes het liefst op een donkere plek waar ze niet gestoord worden. Vandaar dat de kledingkast of linnenkast een fijne plek is of achter/onder je bed.

Makkelijke tips om motten te voorkomen

Motten leven het liefst op donkere, beschutte plekken waar ze niet gestoord worden. Daar kunnen ze veilig hun eitjes leggen en larven uit laten komen. De larven zijn de boosdoeners, dus geef motten geen kans om eitjes te leggen.

Tip 1: Laat daglicht in je kledingkast schijnen

kledingkast op een houten vloer in een slaapkamer
Kledingkast

Zet zo nu en dan de deuren van de kledingkast open zodat zonlicht goed naar binnen kan schijnen. Beweeg de kleding in het hanggedeelte en schuif een beetje met de stapels op de planken: “Creëer onrust in je kledingkast”

Tip 2: Berg kleding en andere textiel altijd schoon op

Mottenlarven eten textiel van dierlijke materialen zoals wol en leder, maar kunnen ook lang overleven op vuile kleding van andere materialen. Zowel voedselresten als bijvoorbeeld huidschilfers vinden ze heel lekker.

Om deze voedselbron weg te nemen, is het belangrijk kleding en dekens altijd schoon op te bergen.

witte was op droogrek
Gewassen kleding
winterjassen opbergen
Stomerij

Sommige mensen dragen kleding, vouwen het op en stoppen het terug in de kast. Het hoeft ten slotte niet na een dagje dragen al gewassen te worden.

Of die deken die je maar een paar keer per jaar gebruikt. Hij lijkt niet vies geworden en berg je zonder erover na te denken weer op.

Misschien heb je kleding die alleen naar de stomerij kan… Dit doe je vaak niet nadat je het kledingstuk één keertje aangehad hebt. Hoppa, het jasje aan een kledinghanger zo terug de kast in.

Leg gedragen kleding in ieder geval niet terug in de kast. Het is beter om een kledingstuk een keertje extra te wassen of toch dat extra tripje naar de stomerij te maken.

Tip 3: Berg kleding en andere textiel in een gesloten zak of bak op als je het langere tijd niet gebruikt

Winterjassen, winterdekens en andere dingen die je de hele zomer niet gebruikt, kun je het beste schoon en in een gesloten bak of zak opbergen.

afgesloten bak
Gesloten bak

Laat winterjassen en dekens eerst stomen en doe ze daarna bijvoorbeeld in een plastic bak met deksel. Zo voorkom je dat stof een magneet vormt voor motten. Ik heb bijvoorbeeld zulke bakken onder m’n bed; geheel motvrij!

Daarnaast zitten motten graag op heel rustige en donkere plekken, dus als je textiel lange tijd ongeroerd laat, kunnen er alsnog motten op af komen en eitjes leggen. De afgesloten bak gaat dit tegen.

Tip 4: Plaats een horren voor deur en raam

In mijn vorige woning had op een gegeven moment een horren voor de balkondeur van mijn slaapkamer geplaatst. Ik had dit eigenlijk gedaan om muggen te voorkomen, maar kwam erachter dat het ook tegen motten hielp!

Alle insecten die niet meer binnen kunnen komen, kunnen ook geen eitjes leggen binnen. Ideaal dus. Je kunt zo’n horren al voor minder dan een tientje bij de Blokker of een bouwmarkt aanschaffen.

Het is niet de mooiste oplossing, maar zeker wel een effectieve om motten te bestrijden.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je motten bestrijden in huis?

Motten en hun larven leven van eiwitten in en op textiel. Motten bestrijden doe je met daglicht en cederhout of mottenballen. Zorg daarnaast dat je textiel altijd schoon opbergt.

Wat veroorzaakt motten in huis?

Motten houden van rustige, donkere en stoffige plekken. Een kleding- of linnenkast in een ruimte waar weinig daglicht is, is daarom een ideale plek. Er hoeft maar één mot naar binnen te vliegen en dit kan uitbreiden tot een plaag als de omstandigheden voor motten gunstig zijn.

Hoe kun je motten bestrijden in huis?

Een heel effectief en milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel tegen motten is cederhout en cederolie. Koop blokjes cederhout, besprenkel deze met cederolie en leg ze in je kledingkast.

Hoe kun je motten in huis voorkomen?

Zorg dat je kleding altijd schoon opbergt zodat je kledingkast minder aantrekkelijk wordt voor motten. Daarnaast kun je je kasten openzetten zodat er zonlicht en frisse lucht in komt. Hier houden motten niet van.

Hoe snel vreten motten gaten in kleding?

Het zijn niet de motten maar hun larven die gaten vreten in kleding. Ze houden met name van natuurlijke materialen zoals wol. De larven kunnen binnen enkele weken al serieuze schade aanrichten.

4.4/5 (5 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Cederhout tegen motten

Lees verder:

kaarsvet verwijderen
Blog
Zoe

Kaarsvet Verwijderen

Met deze handige en veilige methode is kaarsvet verwijderen heel eenvoudig en gegarandeerd zonder krassen. Lees daarnaast een aantal tips hoe je hardnekkige vetvlekken van kaarsvet voorkomt.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: