Matras reinigen

huis schoonmaken

Na verloop van tijd gaat elk matras er een beetje smoezelig uitzien. Ook al verschoon je je lakens netjes elke week, je matras wordt vies omdat je tussen de 0,25 en 2 liter vocht verliest per nacht. Daarnaast kan het bij iedereen wel eens tegenzitten en heb je vlekken van urine, bloed of braaksel… Je matras reinigen, hoe doe je dat?

Een matras reinigen doe je het eenvoudigst met een stoomreiniger. Vlekken en gele kringen gaan makkelijk weg en je matras wordt hygiënisch schoon. Ook zweetlucht kun je met stoom verwijderen. Verwijder bloedvlekken met ossengalzeep en urinevlekken met soda.

Je matras reinigen hoef je gelukkig niet vaak te doen, maar als je er een keer aan toe komt of echt vieze vlekken hebt gemaakt, wil je dit wel schoon kunnen krijgen. Lees hier de beste methoden voor het verwijderen van vlekken en het weer heerlijk fris maken van je matras.

Matras reinigen met een stoomreiniger

Een matras reinigen met stoom is zeer effectief. Het stoom reinigt en desinfecteert het matras en vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je kunt een stoomreiniger voor een paar uur huren bij een bouwmarkt of een simpelere niet-professionele variant kopen. Het kost wat meer, maar het is in ieder geval een stuk eenvoudiger dan het bovenstaande stappenplan.

Bijvoorbeeld de Kärcher SC 3 EasyFix Stoomreiniger is een zeer geschikt apparaat. Hij is ongeveer net zo groot als een stofzuiger, dus je moet de ruimte hebben om ‘m te stallen.Check de link Kärcher Stoomreiniger voor de accurate prijs en levertijd bij Bol.

Natuurlijk wil je niet zo’n groot en duur apparaat kopen voor enkel de jaarlijkse schoonmaak van je matras. Gelukkig is het een multifunctioneel item met verschillende opzetborstels. Naast je matras reinigen, kun je het gebruiken om je stoffen bank mee schoon te maken of tapijt en vloerkleden mee te reinigen. Ook gunstig voor het reinigen van auto bekleding.

Matrasbeschermers: matras reinigen is niet meer nodig

Wanneer je wilt voorkomen dat je lang bezig bent met je matras reinigen, kun je het beste matrasbeschermers nemen. Een matrasbeschermer is een waterdichte katoenen hoes die je om je matras heen doet. Hier gaat het onderlaken waar je op slaapt overheen.

Doordat een matrasbeschermer waterdicht is, is het heel geschikt voor kinderbedden zodat plas niet het matras intrekt. Het is ook handig voor volwassenen omdat mannen extra veel zweten in bed en iedere vrouw wel eens doorlekt in bed tijdens de menstruatie. Plas, zweet en bloed krijgen niet de kans om vlekken op het matras te maken als je gebruik maakt van een matrasbeschermer.

Koop de juiste maat: meet het matras even op zodat je zeker weet dat je matrasbeschermer past. Je kunt via onderstaande links de juiste maat matrasbeschermer kopen bij Bol. Check de links voor de huidige prijs en levertijd.

Boeklancering

De pure paniek in de ogen van mijn vriend als ik hem vraag iets schoon te maken.. Niet omdat hij niet wil maar omdat hij simpelweg niet weet hoe. 

Mijn schoonmaakboek zorgt er voor dat je makkelijk en snel je huis goed schoon kunt krijgen. 

Wil jij een berichtje ontvangen zodra het boek af is?

Zoe met schoonmaakmiddelen

Oude vlekken uit een matras verwijderen

Het is belangrijk om vlekken zo snel mogelijk te verwijderen, zodat ze niet opdrogen en niet hardnekkig worden. Heb je echter toch te maken met opgedroogde oude vlekken, dan kun je ze verwijderen met James Vlekkenwonder. Het middel is ontwikkeld voor meubelstof, tapijt en vloerbedekking maar werkt ook goed op vlekken op een matras. Het is niet geschikt voor verse vlekken. Voor het behandelen van verse vlekken lees je een aantal tips verderop in deze post.

James Vlekkenwonder middel is geschikt voor oude urinevlekken, opgedroogde bloedvlekken en vele andere soorten vlekken. Breng het middel aan op de vlek en plaats er een droge doek overheen zodat het middel egaal verspreidt. Het werkt ongeveer 12 uren in. Je hoeft het niet na te behandelen door bijvoorbeeld te wrijven en het hoeft niet uitgespoeld te worden. James Vlekkenwonder is verkrijgbaar op Bol via deze link.

Gele kringen in matras reinigen

Gele kringen op je matras ontstaan door vochtverlies. Elke nacht zweet je en het zweet trekt langzaam je matras in. Hier doe je niets tegen. Om je bed fris te houden, moet je het elke week verschonen, maar ook dan zul je na een aantal jaren met gele kringen te maken krijgen.

Je kunt gele kringen op het matras verwijderen door deze te behandelen met zuiveringszout (baking soda). In een emmer doe je een bodempje heet water (ongeveer een halve liter is voldoende). Voeg ongeveer 50 gram baking soda toe, dit is ongeveer 3 a 4 eetlepels. Even doorroeren.

Neem vervolgens een schone doek en dep deze in het sopje. Met de doek dep je over de kringen. Je hoeft niet te wrijven, gewoon alle gele plekken deppen met water en soda. Laat dit een kwartier tot twintig minuten inwerken. Herhaal en wrijf nu stevig over de vlekken met de doek.

Vervolgens moet je het matras goed laten drogen en pas enkele uren na de reinigingsbeurt opmaken. Bekijk ‘bed verschonen‘ voor handige stappenplannen en tips over hoe je je bed opmaakt.

Vlekken verwijderen uit een matras

Bloedvlekken uit matras verwijderen

Begin met de lakens van het bed te halen. Doe deze in de wasmachine en was ze koud of op heel lage temperatuur. Bloedvlekken op je matras schoonmaken kun je het makkelijkst doen met ossengalzeep. Ossengalzeep is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat een reinigende werking heeft met zowel warm als koud water.

Bloedvlekken moet je altijd met koud water behandelen omdat warm water het bloed in de stof doet branden. Maak de bloedvlek vochtig met koud water en smeer de vlek vervolgens in met ossengalzeep. Je kunt ossengal zeep in vloeibare en vaste vorm kopen. Beiden zijn geschikt om je matras mee te reinigen.

Laat de ossengalzeep een paar minuutjes inwerken en schrob de bloedvlek daarna schoon. Belangrijk is om de vlek zo snel mogelijk de verwijderen. Hoe langer je de vlek laat opdrogen, hoe lastiger het is om deze te verwijderen.

Urinevlekken verwijderen uit matras

Leg het dekbed en de kussens apart en haal het hoeslaken en de molton van het matras. Was alle lakens op 60 graden met 35ml wasmiddel. Verse urine vlekken op het matras kun je reinigen door het matras te bestrooien met zuiveringszout of keukenzout. Laat dit 4 uren liggen zodat het zout de urine op kan nemen. Vervolgens zuig je het zout op met de stofzuiger. Zet de stofzuiger op de laagste stand, zodat deze zich niet vacuüm trekt op het matras of gebruik het meubelopzetstuk.

Maak vervolgens een sopje met Biotex en heet water. Schrob de vlek schoon met een schone doek. Laat hierna het matras helemaal opdrogen voordat je het bed weer opmaakt. Als het een oude urinevlek is, kun je de stap van het inwerken van soda achterwege laten. Je kunt hier eventueel wat schoonmaakazijn aan toevoegen. Schoonmaakazijn neutraliseert urinegeur.

Een tip van Liesbeth tegen de urinelucht is het matras besprenkelen met Tea tree olie. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar tea tree olie heeft een zuiverende werking en geeft een heerlijke geur. Ik kan me goed voorstellen dat dit heel prettig is op een matras waar op geplast is.

Braaksel op matras schoonmaken

Overgeven in bed kan een keertje gebeuren. Probeer dit zo snel mogelijk op te ruimen zodat het maagzuur niet je matras intrekt. Als jijzelf degene bent die ziek is en degene bent die het op moet ruimen, zul je waarschijnlijk pas aan schoonmaken toekomen als je je beter voelt. Geen zorgen, braaksel kan ook de volgende dag nog gereinigd worden.

Schep zo veel mogelijk braaksel op met een keukenpapiertje of stuk karton en gooi dit in de prullenbak. Haal de lakens van het bed en was deze met Biotex op 60 graden. Maak de kotsvlek op het matras een beetje vochtig en bestrooi vervolgens met een dikke laag zuiveringszout (baking soda). Laat dit minimaal 2 tot 4 uur liggen. Zuig het zout op met de stofzuiger.

Maak een sopje van Biotex en water en voeg daar een beetje natuurazijn aan toe. Dit kan een beetje gaan schuimen. Met dit sopje schrob je de plek schoon met een schone doek of spons. Goed laten drogen voordat je het bed opmaakt en er weer in gaat slapen.

Matras stinkt naar zweet

Een vieze of muffe geur in je matras is niet fijn. Ook al heb je de lakens net verschoond, de zweetlucht lijkt ondanks het fris ruikende wasmiddel toch aanwezig te zijn. Ten eerste is het belangrijk je dekbed altijd open te slaan als je opstaat ’s ochtends. Hierdoor kan het matras overdag luchten.

Als dit niet genoeg tegen de zweetgeur helpt, kun je het matras schoonmaken met zuiveringszout. Zuiveringszout, ook wel baking soda, neutraliseert vieze geuren. Haal de lakens, kussens en het dekbed van het bed. Maak een sopje van een laagje warm water en 3 tot 4 eetlepels soda. Met een schone doek dep je het matras in met dit mengsel. Laat het matras goed drogen. Hierna zal je matras weer fris ruiken.

Tips voor een hygiënisch matras

  1. Gebruik een matrasbeschermer zodat je geen vlekken meer op je matras zult krijgen.
  2. Molton: een matrasbeschermer is effectiever, maar gebruik in ieder geval altijd een molton over het matras onder het hoeslaken. Zo blijft je matras ook langer fris.
  3. Verschoon je bed regelmatig. Eens per week schone lakens voorkomt een hoop ranzigheid.

Haren van een matras verwijderen

Haren van een matras verwijderen is het gemakkelijkst met duct tape. Neem een strook duct tape en plak deze op het matras, waarna je ‘m eraf trekt. De haren zullen aan het tape blijven plakken. Met name als je met je kat of hond in bed slaapt, zul je deze truc goed kunnen gebruiken.

Je kunt ook een kledingroller nemen of het meubelstuk op je stofzuiger zetten. Met beiden kun je haren eenvoudig van het matras verwijderen. Gebruik niet het gewone opzetstuk op een stofuziger, want hiermee is het lastig om je matras te stofzuigen.

opzetstuk voor meubels
Zachte vlakke borstel voor stofzuiger
plakroller
Plakroller

Huisstofmijt op matras voorkomen

Bij een gezonde levensstijl hoort een schoon en fris matras zonder ongedierte. Huisstofmijt in bed kan je echter nooit helemaal tegengaan. Je kunt huisstofmijten wel beperken door je bed goed te laten luchten overdag.

bed laten luchten
Bed laten luchten

Als je ’s ochtends opstaat, klap je het dekbed open en zet je een raampje in de slaapkamer open. Zo kan het matras drogen en kan de zuurstof het ongedierte tegengaan.

Als je ’s ochtends opstaat, klap je het dekbed open en zet je een raampje in de slaapkamer open. Zo kan het matras drogen en kan de zuurstof het ongedierte tegengaan.

Vergeet ook nooit de gordijnen open te doen. Ook zonlicht helpt namelijk tegen ongedierte in bed. Daarnaast is het belangrijk je bed regelmatig te verschonen. Eens per week frisse lakens doet wonderen.

Wanneer is het tijd om je matras te vervangen?

Je brengt ongeveer een derde van je leven door in bed. Je kunt je dus voorstellen dat een matras slijt en op een gegeven moment aan vervanging toe is. Wanneer je je matras eens per 3 maanden keert, zodat je op de andere kant ligt, gaat je matras langer mee. Dagelijks zweten en kwijlen in bed, je kunt je vast indenken hoe onhygiënisch dit eigenlijk is.

Je matras jaarlijks met stoom reinigen helpt hier goed tegen. Al met al is het aan te raden je matras eens in de tien jaar te vervangen. Niet alleen omdat dit hygiënisch is, ook omdat het beter is voor je rug en nek om op een goed, niet ingezakt matras te liggen.

Veelgestelde vragen

Wanneer is het tijd om je matras te vervangen?

Na 10 jaar is je matras aan vervanging toe. Het is hygiënisch om je matras elke 10 jaar te vervangen en het is beter voor je lichaam om niet op een ingezakt matras te liggen.

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Verschoon de lakens op je bed elke week. Zo voorkom je bacterievorming en kun je wekelijks genieten van de frisse geur van wasmiddel. Als je alleen woont en niet extreem veel alcohol drinkt of zweet, kun je het om de week doen.

Kan een matrashoes in de wasmachine?

Een matrashoes kan in de wasmachine. Matrasbeschermers meestal ook. Was met weinig wasmiddel. Kijk altijd op het label met wasvoorschriften en overschrijdt de maximum temperatuur niet.

Wat moet ik doen als m’n matras stinkt?

Als je matras stinkt naar zweet of gewoon muf ruikt, kun je het matras reinigen met een sopje van baking soda (zuiveringszout) en warm water. Met een schone doek en dit sopje wrijf je het matras schoon. Zorg dat je doek een beetje uitwringt nadat je deze in het sopje gedoopt hebt, anders wordt het matras te nat en droogt het slecht. Laat het matras goed drogen voordat je het bed opmaakt met schone lakens.

Ik ben doorgelekt op m’n matras, hoe maak ik bloedvlekken schoon?

Met ossengalzeep en koud water kun je bloedvlekken uit je matras verwijderen. Haal de lakens van het bed, was deze in de wasmachine. Meteen de ochtend nadat je erachter komt dat je bloed in bed gelekt hebt, maak je de vlek schoon. Opgedroogd bloed is lastig te verwijderen. Maak de vlek vochtig met koud water, wrijf de vlek in met ossengalzeep en schrob de vlek schoon. Goed laten drogen voordat je het bed weer opmaakt.

Matras laten reinigen, is dat een goed idee?

Je matras professioneel laten reinigen is een goed idee als dit echt nodig is. In extreme gevallen kan het voorkomen dat je je matras met soda, Biotex of stoomreiniger niet meer zelf schoon krijgt. Als je matras nog lang niet aan vervanging toe is, kun je een stomerij zoeken die matrassen reinigt.

4.3/5 (4 Reviews)

Lees verder:

wasvoorschrift wollen dekbed
Slaapkamer
Zoe

Dekbed reinigen

Je dekbed reinigen kan op verschillende manieren, afhankelijk van waar je dekbed van gemaakt is. Een wollen dekbed laat je stomen. Een synthetisch, donzen of katoenen dekbed kun je wassen in de wasmachine op lage temperatuur. Laat je dekbed af en toe buiten luchten.

Lees verder »
Vloerbedekking
Slaapkamer
Zoe

Hoe kun je vlekken uit tapijt / vloerbedekking verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Lees verder »
Gordijnen wassen
Slaapkamer
Zoe

Gordijnen wassen

Gordijnen wassen lijkt misschien een vervelend klusje maar met het juiste stappenplan is het eigenlijk zo gebeurd. Daarnaast hoef je dit maar eens of twee keer per jaar te doen. De meeste gordijnen kun je simpelweg in de wasmachine wassen. Gebruik hierbij een waszak en weinig wasmiddel, zodat de stof lang mooi blijft en je minimale kreukels veroorzaakt.

Lees verder »
Slaapkamer
Zoe

Schoenen opbergen

Mensen bezitten gemiddeld 8 paar schoenen. Waar laat je die allemaal? Hier vind je alle tips en suggesties over hoe je makkelijk en efficiënt schoenen kunt opbergen. Laat ze niet rondslingeren of stoffig worden, maar behandel je stappers met liefde.

Lees verder »

Andere categorieen:

Meer over:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.