poetsprins logo
vies matras

Matras reinigen

Na verloop van tijd gaat elk matras er een beetje smoezelig uitzien. Ook al verschoon je je lakens netjes elke week, je matras wordt vies omdat je tussen de 0,25 en 2 liter vocht verliest per nacht.

Een matras reinigen doe je met een tapijtreiniger. Spray het oppervlak in met tapijtreinigingsmiddel en laat 5 minuten inwerken. Vervolgens bewerk je vlekken met een borstel. Verwijder het vocht en vuil met de zuigfunctie van het apparaat en laat het matras daarna verder drogen.

Je matras reinigen hoef je gelukkig niet vaak te doen, maar als je er een keer aan toe komt of vieze vlekken hebt gemaakt, wil je dit wel schoon kunnen krijgen. Lees hier de beste methode voor het verwijderen van vlekken en het weer heerlijk fris maken van je matras.

vies matras
Voor
matras
Na

Zelf je matras reinigen met een tapijtreiniger

Dit heb je nodig:

 • Stofzuiger
 • Tapijtreiniger (Ik heb zelf een Kärcher aangeschaft)
 • Tapijtreinigingsmiddel
 • Werkborstel

Benodigde tijd: 30 minuten

Veilig en effectief stappenplan voor het reinigen van een matras. Reken erop dat het ongeveer een dag duurt voordat het matras weer helemaal droog en te beslapen is. Begin dus vroeg in de ochtend.

 1. Haal de lakens van het bed

  Leg kussens en dekens apart en stop alle gebruikte lakens en kussenslopen in de wasmachine. Was ze op 60 graden met een beetje wasmiddel.
  vuile lakens eraf halen

 2. Stofzuig het matras

  Neem een opzetstuk voor stoffen meubels zodat je makkelijk en snel je matras kunt stofzuigen. Als je alleen de stang eraf haalt, zuigt de stofzuiger zich vacuüm aan je matras, wat onhandig is en beschadigingen kan veroorzaken. Stofzuig alle kanten grondig.
  matras stofzuigen

 3. Prepareer de tapijtreinigingsmachine

  Maak het sop klaar in de tank door er 100 ml tapijtreinigingsmiddel in te gieten en aan te vullen met water. Bij hevige verontreiniging kun je warm water nemen (tot 50 graden celsius).
  watertank vullen

 4. Spray het matras in en bewerk vlekken

  Met de tapijtreiniger spray je het matras in met reinigingsmiddel. Breng het egaal aan op het hele oppervlak en laat het middel 5 minuten inwerken. Borstel hardnekkige vlekken met een werkborstel.
  matras reinigen

 5. Reinig het matras

  Gebruik nu de zuigfunctie van het apparaat om het sop en vuil te verwijderen. Het sop wordt door het matras gehaald en zo wordt het matras diep gereinigd. Gebruik minimaal 3 keer de zuigfunctie per keer insprayen om een zo droog mogelijk resultaat te krijgen.
  matras reinigen

 6. Laat het matras drogen

  Na het reinigen duurt het ongeveer een dag voordat het matras weer helemaal droog is en klaar voor gebruik. Daarom is het belangrijk dat je vroeg in de ochtend begint en pas ‘s avonds de lakens er weer op legt.
  matras

 7. Maak je bed op

  Leg schone lakens op je bed. Voel nauwkeurig of het matras helemaal droog is voordat je het bed gaat opmaken.
  opgemaakt bed

Matras reinigen of het tijk wassen?

waslabel matras reinigen
Instructies matras reinigen

Zie je de woorden ‘clean with upholstery shampoo only‘ dan betekent het dat je het matras alleen kunt reinigen met een reiniger voor meubelstof/tapijt, Wil je machines vergelijken? Bekijk dan de beste tapijtreiniger vergelijking.

Als het waslabel aangeeft dat de matrashoes, ook wel het tijk genoemd, wel in de wasmachine kan, was deze dan op 30 graden met een beetje wasmiddel. Kijk hier voor uitgebreide uitleg van de symbolen.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Dingen die je NIET moet doen

Voordat ik bovenstaande stappenplan heb opgesteld, heb ik heel wat uitgeprobeerd. Allerlei middeltjes en methodes heb ik getest.

Matras schoonmaken met soda

Gele kringen op je matras krijg je niet weg door het matras te bestrooien met schoonmaaksoda of baking soda. Ik heb het matras royaal bestrooid en er was na een hele dag rusten niets veranderd.

Een sopje maken met één van de twee en dan laten inwerken of boenen werkt ook absoluut niet. Sterker nog, de kringen worden alleen maar erger, het matras wordt slecht droog en gaat nóg viezer ruiken.

Vlekkenverwijderaars voor kleding

Gebruik beslist geen vlekkenverwijderaars voor kleding, die moeten namelijk uitgespoeld worden. Als je het niet uitspoelt, werkt het niet en blijft er residu achter.

Ik heb het getest en mijn matras met Shout ingesprayd… dit was een complete ravage, de plekken werden heel ruw en er ontstond een soort waas die pas na lang reinigen met de tapijtreiniger wegtrok.

Oude vlekken uit een matras verwijderen

Het is belangrijk om vlekken zo snel mogelijk te verwijderen, zodat ze niet opdrogen en niet hardnekkig worden.

Heb je echter toch te maken met opgedroogde oude vlekken, dan kun je ze verwijderen met Vlekkenwonder.

Het middel is ontwikkeld voor meubelstof, tapijt en vloerbedekking maar werkt ook goed op vlekken op een matras.

Vlekkenwonder middel is geschikt voor oude urinevlekken, opgedroogde bloedvlekken en vele andere soorten vlekken.

Breng het middel aan op de vlek en plaats er een doek met een beetje extra van het middel overheen zodat het middel egaal verspreidt.

James vlekkenwonder
James vlekkenwonder

Het werkt ongeveer 12 uren in. Je hoeft het niet na te behandelen door bijvoorbeeld te wrijven en het hoeft niet uitgespoeld te worden.

Vlekken verwijderen

Bloedvlekken

Belangrijk is om de vlek zo snel mogelijk de verwijderen. Hoe langer je de vlek laat opdrogen, hoe lastiger het is om deze te verwijderen. Begin met de lakens van het bed te halen.

Doe deze in de wasmachine en was ze koud of op heel lage temperatuur. Bloedvlekken op je matras schoonmaken kun je het makkelijkst doen met ossengalzeep.

Ossengalzeep
Ossengal zeep

Bloedvlekken moet je altijd met koud water behandelen omdat warm water het bloed in de stof doet branden. Maak de bloedvlek licht vochtig met koud water en smeer de vlek vervolgens in met ossengalzeep.

Je kunt ossengal zeep in vloeibare en vaste vorm kopen. Beiden zijn geschikt om je matras mee te reinigen, maar breng altijd zuinig aan. Laat de ossengalzeep een paar minuutjes inwerken en schrob de bloedvlek daarna schoon.

Urinevlekken

Leg het dekbed en de kussens apart en haal het hoeslaken en de molton van het matras. Was alle lakens op 60 graden met 35ml wasmiddel. Bekijk mijn artikel over beddengoed wassen voor extra tips.

baking soda
Baking soda
biotex
Biotex

Verse urine vlekken op het matras kun je reinigen door het matras te bestrooien met zuiveringszout of keukenzout.

Laat dit minimaal 4 uren liggen zodat het zout de urine op kan nemen. Vervolgens zuig je het zout op met de stofzuiger, maar wel pas als het droog is (natte baking soda opzuigen ruïneert je stofzuiger).

Zet de stofzuiger op de laagste stand, zodat deze zich niet vacuüm trekt op het matras of gebruik het meubelopzetstuk.

Maak vervolgens een sopje met Biotex en heet water. Schrob de vlek schoon met een schone doek, welke je goed uitwringt zodat het matras niet natter wordt dan nodig. Laat hierna het matras helemaal opdrogen voordat je het bed weer opmaakt.

Braaksel

Overgeven in bed kan een keertje gebeuren. Probeer dit zo snel mogelijk op te ruimen zodat het maagzuur niet je matras intrekt.

Als jijzelf degene bent die ziek is en degene bent die het op moet ruimen, zul je waarschijnlijk pas aan schoonmaken toekomen als je je beter voelt. Geen zorgen, braaksel kan ook de volgende dag nog gereinigd worden.

Schep zo veel mogelijk braaksel op met een keukenpapiertje, spatel of stuk karton en gooi dit in de prullenbak. Haal de lakens van het bed en was deze met Biotex op 60 graden.

Maak de kotsvlek op het matras een beetje vochtig en bestrooi vervolgens met een dikke laag zuiveringszout (baking soda). Laat dit minimaal 2 tot 4 uur liggen.

Zuig het zout op met de stofzuiger, maar zorg dat je wacht totdat de baking soda droog is. Ik heb het geprobeerd en mijn stofzuiger was bijna overleden omdat ik kortsluiting kreeg toen ik vochtige baking soda wilde opzuigen.

Maak een sopje van Biotex en water en voeg daar een beetje natuurazijn aan toe. Dit kan een beetje gaan schuimen. Met dit sopje schrob je de plek schoon met een schone doek of spons. Goed laten drogen voordat je het bed opmaakt en er weer in gaat slapen.

Matras stinkt naar zweet

Een vieze of muffe geur in je matras is niet fijn. Ook al heb je de lakens net verschoond, de zweetlucht lijkt ondanks het fris ruikende wasmiddel toch aanwezig te zijn.

bed laten luchten
Bed laten luchten

Ten eerste is het belangrijk je dekbed altijd open te slaan als je opstaat ‘s ochtends. Hierdoor kan het matras overdag luchten en drogen. Dit gaat stank, huisstofmijten en bacterievorming tegen.

Als dit niet genoeg tegen de zweetgeur helpt, kun je het matras schoonmaken met zuiveringszout. Zuiveringszout, ook wel baking soda, neutraliseert vieze geuren.

Haal de lakens, kussens en het dekbed van het bed. Bestrooi het matras met een dikke laag baking soda.

Gebruik geen water, alleen de baking soda. Laat dit een dag liggen zodat de baking soda de vieze luchtjes kan neutraliseren.

Ik heb dit geprobeerd en kwam erachter dat het effectief was maar wel heel veel troep gaf. Baking soda is namelijk een heel fijn poeder dat lastig te verwijderen is, zelfs na lang stofzuigen kun je nog steeds korrels tegenkomen.

James water aanbrengen
James water

Een degelijk alternatief om je matras op te frissen is vlekkenwater. Het is een middel ontwikkeld voor meubelstof en wordt verkocht in een handige sprayflacon.

Spray het middel op een witte badstof doek en aai daarmee het hele matras. Zo verspreidt het middel zich zuinig en egaal. Je hoeft niet te boenen en hebt geen andere dingen nodig.

Tips voor een hygiënisch matras

 1. Gebruik een matrasbeschermer zodat je geen vlekken meer op je matras zult krijgen.
 2. Molton: een matrasbeschermer is effectiever, maar gebruik in ieder geval altijd een molton over het matras onder het hoeslaken. Zo blijft je matras ook langer fris.
 3. Verschoon je bed eens per week. Schone lakens voorkomt een hoop ranzigheid.

Matrasbeschermers

Wanneer je wilt voorkomen dat je lang bezig bent met je matras reinigen, kun je het beste matrasbeschermers nemen.

Een matrasbeschermer is een waterdichte katoenen hoes die je om je matras heen doet. Hier gaat het onderlaken waar je op slaapt overheen.

Doordat een matrasbeschermer waterdicht is, is het heel geschikt voor kinderbedden zodat plas niet het matras intrekt.

Het is ook handig voor volwassenen omdat mannen extra veel zweten in bed en iedere vrouw wel eens doorlekt in bed tijdens de menstruatie.

Koop de juiste maat: meet het matras even op zodat je zeker weet dat je matrasbeschermer past.

Haren van een matras verwijderen

Haren van een matras verwijderen is het gemakkelijkst met duct tape. Neem een strook duct tape en plak deze op het matras, waarna je ‘m eraf trekt. De haren zullen aan het tape blijven plakken. Met name als je met je kat of hond in bed slaapt, zul je deze truc goed kunnen gebruiken.

Je kunt ook een kledingroller nemen of het meubelstuk op je stofzuiger zetten. Met beiden kun je haren eenvoudig van het matras verwijderen. Gebruik niet het gewone opzetstuk op een stofuziger, want hiermee is het lastig om je matras te stofzuigen.

opzetstuk voor meubels
Zachte vlakke borstel voor stofzuiger
plakroller
Plakroller

Huisstofmijt op matras voorkomen

Bij een gezonde levensstijl hoort een schoon en fris matras zonder ongedierte. Huisstofmijt in bed kan je echter nooit helemaal tegengaan.

Je kunt huisstofmijten wel beperken door je bed goed te laten luchten overdag. Als je ‘s ochtends opstaat, klap je het dekbed open en zet je een raampje in de slaapkamer open.

Veelgestelde vragen

Wanneer is het tijd om je matras te vervangen?

Na 10 jaar is je matras aan vervanging toe. Het is hygiënisch om je matras elke 10 jaar te vervangen en het is beter voor je lichaam om niet op een ingezakt matras te liggen.

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Verschoon de lakens op je bed elke week. Zo voorkom je bacterievorming en kun je wekelijks genieten van de frisse geur van wasmiddel. Als je alleen woont en niet extreem veel alcohol drinkt of zweet, kun je het om de week doen.

Kan een matrashoes in de wasmachine?

De meeste matrashoezen kunnen niet in de wasmachine. Kijk altijd op het label met wasvoorschriften.

Wat moet ik doen als m’n matras stinkt?

Als je matras stinkt naar zweet of gewoon muf ruikt, kun je het matras reinigen met baking soda (zuiveringszout). Zorg dat je alle baking soda opzuigt met de stofzuiger voordat je het bed opmaakt met schone lakens.

Ik ben doorgelekt op m’n matras, hoe maak ik bloedvlekken schoon?

Meteen de ochtend nadat je erachter komt dat je bloed in bed gelekt hebt, maak je de vlek schoon. Met ossengalzeep en koud water kun je bloedvlekken uit je matras verwijderen. Haal de lakens van het bed, was deze in de wasmachine. Maak de vlek vochtig met koud water, wrijf de vlek in met ossengalzeep en schrob de vlek vervolgens schoon. Goed laten drogen voordat je het bed weer opmaakt.

4.5/5 (11 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

motten bestrijden
Blog
Zoe

Motten Bestrijden in Huis

Motten zijn klein vliegend ongedierte die op donkere plekken verblijven. Ze leven van eiwitten in en op kleding en andere textiel. Motten bestrijden doe je met daglicht en cederhout of mottenballen. Zorg daarnaast dat je textiel altijd schoon opbergt.

Lees verder »
wasvoorschrift wollen dekbed
Slaapkamer
Zoe

Dekbed reinigen

Je dekbed reinigen kan op verschillende manieren, afhankelijk van waar je dekbed van gemaakt is. Een wollen dekbed laat je stomen. Een synthetisch, donzen of katoenen dekbed kun je wassen in de wasmachine op lage temperatuur. Laat je dekbed af en toe buiten luchten.

Lees verder »
tapijt borstelen
Slaapkamer
Zoe

Hoe kun je vlekken uit tapijt verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: