Matras reinigen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Na verloop van tijd gaat elk matras er een beetje smoezelig uitzien. Ook al verschoon je je lakens netjes elke week, je matras wordt vies omdat je tussen de 0,25 en 2 liter vocht verliest per nacht. Daarnaast kan het bij iedereen wel eens tegenzitten en heb je vlekken van urine, bloed of braaksel… Je matras reinigen, hoe doe je dat?

Een matras reinigen doe je met stoom, wat gele kringen en luchtjes verwijdert. Vlekken kun je ook met stoom reinigen maar zijn makkelijker te verwijderen met een meubelstofreiniger. Zorg dat het matras niet te nat wordt en helemaal droog is voordat je lakens plaatst.

Je matras reinigen hoef je gelukkig niet vaak te doen, maar als je er een keer aan toe komt of vieze vlekken hebt gemaakt, wil je dit wel schoon kunnen krijgen. Lees hier de beste methode voor het verwijderen van vlekken en het weer heerlijk fris maken van je matras.

vies matras
Voor
matras
Na

Een schoon matras in een paar stappen

Dit heb je nodig:

Benodigde tijd: 1 uur.

Veilig en effectief stappenplan voor het reinigen van een matras. De aangegeven tijd betreft de tijd die je nodig hebt om alle stappen uit te voeren en is exclusief de droogtijd. Reken erop dat het een dag of langer kan duren voordat het matras weer helemaal droog en te beslapen is.

 1. Haal de lakens van het bed

  Leg kussens en dekens apart en stop alle gebruikte lakens en kussenslopen in de wasmachine. Was ze op 60 graden met een beetje wasmiddel en eventueel wat azijn voor extra hygiene.
  vuile lakens eraf halen

 2. Stofzuig het matras

  Neem een opzetstuk voor stoffen meubels zodat je makkelijk en snel je matras kunt stofzuigen. Als je alleen de stang eraf haalt, zuigt de stofzuiger zich vacuüm aan je matras, wat onhandig is en beschadigingen kan veroorzaken. Stofzuig alle kanten grondig.
  matras stofzuigen

 3. Smeer vlekken in met meubelstofreiniger

  Recent heb ik James vlekkenwonder getest op mijn matras. Het middel is effectief, ruikt fris en hoeft niet met water gecombineerd te worden. Gebruik geen vlekkenverwijderaars voor kleding, want die moet je uitspoelen. Breng het middel egaal en zuinig aan.
  vlekken van matras verwijderen

 4. Bedek met een handdoek

  Neem een witte handdoek en smeer ook deze in met een beetje James vlekkenwonder. Plaats de handdoek over de vlekken. Dit is belangrijk om kringvorming te voorkomen. Gebruik een witte handdoek zodat deze geen kleur kan afgeven. Laat het vervolgens rusten totdat het matras en de handdoek helemaal droog zijn. Dit kan een dag of langer duren.
  matras reinigen

 5. Reinig het matras met stoom

  Misschien vind je het verwijderen van vlekken voldoende, in dat geval kun je stap 5 en 6 overslaan. Wil je echter een helemaal fris en gereinigd matras, pak dan een stoomreiniger erbij. Plaats het meubelmondstuk erop en vouw daar een schone doek omheen. Wrijf stevig terwijl je de stoomfunctie op maximaal zet. Houd het mondstuk niet lang op dezelfde plek, want dan wordt het erg nat.
  matras reinigen met stoom

 6. Laat het matras drogen

  Na het stomen kan het redelijk lang duren voordat het matras weer helemaal droog is. Ik heb mijn matras vroeg in de ochtend gestoomd, een hele dag laten drogen en ’s avonds voor het slapen gaan omgedraaid zodat hij verder kon drogen en ik op de onderkant gewoon kon slapen. De volgende dag weer met de goede kant naar boven om verder aan de lucht te laten drogen.
  matras

 7. Maak je bed op

  Leg schone lakens op je bed. Voel nauwkeurig of het matras helemaal droog is voordat je het bed gaat opmaken.
  opgemaakt bed

Matras reinigen met een stoomreiniger

Een matras reinigen met stoom is zeer effectief. Het stoom reinigt en verwijdert vlekken. Je kunt een stoomreiniger voor een paar uur huren bij een bouwmarkt of een simpelere niet-professionele variant kopen.

Bijvoorbeeld de Kärcher SC3 EasyFix Stoomreiniger is een zeer geschikt apparaat. Hij is ongeveer net zo groot als een stofzuiger, dus je moet de ruimte hebben om ‘m te stallen. Check deze link van een Kärcher Stoomreiniger voor de accurate prijs en levertijd bij Bol. Ik heb zelf de Kärcher SV7 aangeschaft, een stoomzuiger. Voor het matras heb ik alleen de stoomfunctie gebruikt, niet de zuigfunctie. Een goedkoper model zoals de SC3 volstaat dus ook voor deze klus.

stoomreiniger
Kärcher SV7
meubelopzetstuk
Meubelmondstuk

Gebruik het meubelopzetstuk zoals op de tweede foto te zien is. Vouw daar een schone doek omheen. Ik heb nog een elastiekje eromheen gedaan om de doek op z’n plaats te houden. Deze doek vond ik zelf handiger dan de bijgeleverde doekjes van Kärcher, welke erg dun zijn.

matras reinigen met stoom
Matras reinigen

Natuurlijk wil je niet een groot en duur apparaat kopen voor enkel de jaarlijkse schoonmaak van je matras. Gelukkig is het een multifunctioneel item met verschillende opzetborstels. Naast je matras reinigen, kun je het gebruiken om je stoffen bank mee schoon te maken of tapijt en vloerkleden mee te reinigen. Ook gunstig voor het reinigen van auto bekleding.

Dingen die je NIET moet doen

Voordat ik bovenstaande stappenplan heb opgesteld, heb ik een aantal tips van andere websites uitgetest. Gele kringen op je matras krijg je niet weg door het matras te bestrooien met schoonmaaksoda of bakingsoda. Een sopje maken met één van de twee en dan laten inwerken of boenen werkt ook absoluut niet. Sterker nog, de kringen worden alleen maar erger, het matras wordt slecht droog en gaat nóg viezer ruiken.

waslabel matras reinigen
Waslabel matras reinigen

Zie je de woorden ‘clean with upholstery shampoo only‘ dan betekent het dat je het matras alleen kunt reinigen met een reiniger voor meubelstof/tapijt, zoals de James Vlekkenwonder uit mijn stappenplan.

Het teiltje met de streep erdoor betekent dat je niet met water aan de slag mag gaan, de matrashoes kan niet gewassen worden. Dit geldt voor de meeste matrashoezen. Stoom reinigen kan vooralsnog wel.

Houdt de stoomreiniger niet te lang op één plek en wees zuinig met het aanbrengen van de meubelstofreiniger want het duurt erg lang voordat een matras weer helemaal droog is. Niet natter maken dan nodig dus.

Gebruik beslist geen vlekkenverwijderaars voor kleding, die moeten namelijk uitgespoeld worden. Ik heb het getest en mijn matras met Shout ingesprayd… dit was een complete ravage, de plekken werden heel ruw en er ontstond een soort waas die pas na lang stoomreinigen wegtrok.

Matrasbeschermers: matras reinigen is niet meer nodig

Wanneer je wilt voorkomen dat je lang bezig bent met je matras reinigen, kun je het beste matrasbeschermers nemen. Een matrasbeschermer is een waterdichte katoenen hoes die je om je matras heen doet. Hier gaat het onderlaken waar je op slaapt overheen.

Doordat een matrasbeschermer waterdicht is, is het heel geschikt voor kinderbedden zodat plas niet het matras intrekt. Het is ook handig voor volwassenen omdat mannen extra veel zweten in bed en iedere vrouw wel eens doorlekt in bed tijdens de menstruatie.

Koop de juiste maat: meet het matras even op zodat je zeker weet dat je matrasbeschermer past. Je kunt via onderstaande links de juiste maat matrasbeschermer kopen bij Bol. Check de links voor de huidige prijs en levertijd.

Oude vlekken uit een matras verwijderen

Het is belangrijk om vlekken zo snel mogelijk te verwijderen, zodat ze niet opdrogen en niet hardnekkig worden. Heb je echter toch te maken met opgedroogde oude vlekken, dan kun je ze verwijderen met James Vlekkenwonder. Het middel is ontwikkeld voor meubelstof, tapijt en vloerbedekking maar werkt ook goed op vlekken op een matras.

James Vlekkenwonder middel is geschikt voor oude urinevlekken, opgedroogde bloedvlekken en vele andere soorten vlekken. Breng het middel aan op de vlek en plaats er een doek met een beetje extra van het middel overheen zodat het middel egaal verspreidt.

James vlekkenwonder
James vlekkenwonder

Het werkt ongeveer 12 uren in. Je hoeft het niet na te behandelen door bijvoorbeeld te wrijven en het hoeft niet uitgespoeld te worden. James Vlekkenwonder is verkrijgbaar op Bol via deze link.

Vlekken verwijderen

Bloedvlekken

Belangrijk is om de vlek zo snel mogelijk de verwijderen. Hoe langer je de vlek laat opdrogen, hoe lastiger het is om deze te verwijderen. Begin met de lakens van het bed te halen. Doe deze in de wasmachine en was ze koud of op heel lage temperatuur. Bloedvlekken op je matras schoonmaken kun je het makkelijkst doen met ossengalzeep.

Ossengalzeep
Ossengal zeep

Bloedvlekken moet je altijd met koud water behandelen omdat warm water het bloed in de stof doet branden. Maak de bloedvlek licht vochtig met koud water en smeer de vlek vervolgens in met ossengalzeep.

Je kunt ossengal zeep in vloeibare en vaste vorm kopen. Beiden zijn geschikt om je matras mee te reinigen, maar breng altijd zuinig aan. Laat de ossengalzeep een paar minuutjes inwerken en schrob de bloedvlek daarna schoon.

Urinevlekken

Leg het dekbed en de kussens apart en haal het hoeslaken en de molton van het matras. Was alle lakens op 60 graden met 35ml wasmiddel. Bekijk mijn artikel over beddengoed wassen voor extra tips.

baking soda
Baking soda
biotex
Biotex

Verse urine vlekken op het matras kun je reinigen door het matras te bestrooien met zuiveringszout of keukenzout. Laat dit minimaal 4 uren liggen zodat het zout de urine op kan nemen. Vervolgens zuig je het zout op met de stofzuiger, maar wel pas als het droog is (natte baking soda opzuigen ruïneert je stofzuiger). Zet de stofzuiger op de laagste stand, zodat deze zich niet vacuüm trekt op het matras of gebruik het meubelopzetstuk.

Maak vervolgens een sopje met Biotex en heet water. Schrob de vlek schoon met een schone doek, welke je goed uitwringt zodat het matras niet natter wordt dan nodig. Laat hierna het matras helemaal opdrogen voordat je het bed weer opmaakt.

Een tip van Liesbeth tegen de urinelucht is het matras besprenkelen met Tea tree olie. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar tea tree olie heeft een zuiverende werking en geeft een heerlijke geur. Ik kan me goed voorstellen dat dit heel prettig is op een matras waar op geplast is.

Braaksel

Overgeven in bed kan een keertje gebeuren. Probeer dit zo snel mogelijk op te ruimen zodat het maagzuur niet je matras intrekt. Als jijzelf degene bent die ziek is en degene bent die het op moet ruimen, zul je waarschijnlijk pas aan schoonmaken toekomen als je je beter voelt. Geen zorgen, braaksel kan ook de volgende dag nog gereinigd worden.

Schep zo veel mogelijk braaksel op met een keukenpapiertje, spatel of stuk karton en gooi dit in de prullenbak. Haal de lakens van het bed en was deze met Biotex op 60 graden. Maak de kotsvlek op het matras een beetje vochtig en bestrooi vervolgens met een dikke laag zuiveringszout (baking soda). Laat dit minimaal 2 tot 4 uur liggen.

Zuig het zout op met de stofzuiger, maar zorg dat je wacht totdat de baking soda droog is. Ik heb het geprobeerd en mijn stofzuiger was bijna overleden omdat ik kortsluiting kreeg toen ik vochtige baking soda wilde opzuigen.

Maak een sopje van Biotex en water en voeg daar een beetje natuurazijn aan toe. Dit kan een beetje gaan schuimen. Met dit sopje schrob je de plek schoon met een schone doek of spons. Goed laten drogen voordat je het bed opmaakt en er weer in gaat slapen.

Matras stinkt naar zweet

Een vieze of muffe geur in je matras is niet fijn. Ook al heb je de lakens net verschoond, de zweetlucht lijkt ondanks het fris ruikende wasmiddel toch aanwezig te zijn. Ten eerste is het belangrijk je dekbed altijd open te slaan als je opstaat ’s ochtends. Hierdoor kan het matras overdag luchten.

Als dit niet genoeg tegen de zweetgeur helpt, kun je het matras schoonmaken met zuiveringszout. Zuiveringszout, ook wel baking soda, neutraliseert vieze geuren. Haal de lakens, kussens en het dekbed van het bed. Bestrooi het matras met een dikke laag baking soda. Gebruik geen water, alleen de baking soda. Laat dit een dag liggen zodat de baking soda de vieze luchtjes kan neutraliseren.

Ik heb dit geprobeerd en kwam erachter dat het effectief was maar wel heel veel troep gaf. Baking soda is namelijk een heel fijn poeder dat lastig te verwijderen is, zelfs na lang stofzuigen kun je nog steeds korrels tegenkomen. Een degelijk alternatief om je matras op te frissen is James vlekkenwater.

Het is een middel ontwikkeld voor meubelstof en wordt verkocht in een handige sprayflacon. Spray het matras zuinig en egaal in en laat vervolgens drogen. Je hoeft niet te boenen en hebt geen andere dingen nodig. Makkelijker wordt het dus eigenlijk niet. Bekijk James Water op Bol via deze link.

Tips voor een hygiënisch matras

 1. Gebruik een matrasbeschermer zodat je geen vlekken meer op je matras zult krijgen.
 2. Molton: een matrasbeschermer is effectiever, maar gebruik in ieder geval altijd een molton over het matras onder het hoeslaken. Zo blijft je matras ook langer fris.
 3. Verschoon je bed eens per week. Schone lakens voorkomt een hoop ranzigheid.

Haren van een matras verwijderen

Haren van een matras verwijderen is het gemakkelijkst met duct tape. Neem een strook duct tape en plak deze op het matras, waarna je ‘m eraf trekt. De haren zullen aan het tape blijven plakken. Met name als je met je kat of hond in bed slaapt, zul je deze truc goed kunnen gebruiken.

Je kunt ook een kledingroller nemen of het meubelstuk op je stofzuiger zetten. Met beiden kun je haren eenvoudig van het matras verwijderen. Gebruik niet het gewone opzetstuk op een stofuziger, want hiermee is het lastig om je matras te stofzuigen.

opzetstuk voor meubels
Zachte vlakke borstel voor stofzuiger
plakroller
Plakroller

Huisstofmijt op matras voorkomen

Bij een gezonde levensstijl hoort een schoon en fris matras zonder ongedierte. Huisstofmijt in bed kan je echter nooit helemaal tegengaan. Je kunt huisstofmijten wel beperken door je bed goed te laten luchten overdag. Als je ’s ochtends opstaat, klap je het dekbed open en zet je een raampje in de slaapkamer open. Daarnaast stofzuig je het matras elke keer als je de lakens verschoont.

Veelgestelde vragen

Wanneer is het tijd om je matras te vervangen?

Na 10 jaar is je matras aan vervanging toe. Het is hygiënisch om je matras elke 10 jaar te vervangen en het is beter voor je lichaam om niet op een ingezakt matras te liggen.

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Verschoon de lakens op je bed elke week. Zo voorkom je bacterievorming en kun je wekelijks genieten van de frisse geur van wasmiddel. Als je alleen woont en niet extreem veel alcohol drinkt of zweet, kun je het om de week doen.

Kan een matrashoes in de wasmachine?

De meeste matrashoezen kunnen niet in de wasmachine. Kijk altijd op het label met wasvoorschriften. Als er staat dat de matrashoes niet in de wasmachine kan, reinig deze dan met een stoomreiniger of vlekkenverwijderaar voor meubelstof.

Wat moet ik doen als m’n matras stinkt?

Als je matras stinkt naar zweet of gewoon muf ruikt, kun je het matras reinigen met baking soda (zuiveringszout). Zorg dat je alle baking soda opzuigt met de stofzuiger voordat je het bed opmaakt met schone lakens.

Ik ben doorgelekt op m’n matras, hoe maak ik bloedvlekken schoon?

Meteen de ochtend nadat je erachter komt dat je bloed in bed gelekt hebt, maak je de vlek schoon. Met ossengalzeep en koud water kun je bloedvlekken uit je matras verwijderen. Haal de lakens van het bed, was deze in de wasmachine. Maak de vlek vochtig met koud water, wrijf de vlek in met ossengalzeep en schrob de vlek vervolgens schoon. Goed laten drogen voordat je het bed weer opmaakt.

Matras laten reinigen, is dat een goed idee?

Je matras professioneel laten reinigen is een goed idee als dit echt nodig is. In extreme gevallen kan het voorkomen dat je je matras met soda, Biotex of stoomreiniger niet meer zelf schoon krijgt. Als je matras nog lang niet aan vervanging toe is, kun je een stomerij zoeken die matrassen reinigt.

4.4/5 (8 Reviews)

Lees verder:

wasvoorschrift wollen dekbed
Slaapkamer
Zoe

Dekbed reinigen

Je dekbed reinigen kan op verschillende manieren, afhankelijk van waar je dekbed van gemaakt is. Een wollen dekbed laat je stomen. Een synthetisch, donzen of katoenen dekbed kun je wassen in de wasmachine op lage temperatuur. Laat je dekbed af en toe buiten luchten.

Lees verder »
Vloerbedekking
Slaapkamer
Zoe

Hoe kun je vlekken uit tapijt verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Lees verder »
gordijn van de rails halen
Slaapkamer
Zoe

Gordijnen wassen

De meeste gordijnen kun je simpelweg in de wasmachine wassen. Gebruik hierbij een waszak en weinig wasmiddel, zodat de stof lang mooi blijft en je minimale kreukels veroorzaakt.

Lees verder »
Opgemaakt bed in slaapkamer
Slaapkamer
Zoe

Slaapkamer schoonmaken

Je slaapkamer schoonmaken is essentieel voor je gezondheid. Daarnaast is een schone slaapkamer aantrekkelijk. In een paar handige stappen kun je makkelijk en snel je slaapkamer elke week schoonmaken.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.