Kledingkast opruimen stappenplan en tips

Een opgeruimde kledingkast, dat wil iedereen wel. Overzicht over welke kleding je hebt en alles netjes geordend zodat je makkelijk en snel voor elke gelegenheid de ideale combinaties tevoorschijn kunt toveren. Dit is niet te mooi om waar te zijn, je kledingkast opruimen kan namelijk in 5 simpele stappen.

Een kledingkast opruimen begint met leeghalen. Daarna ga je kleding sorteren en de kleding wegdoen die je niet meer wilt of kunt gebruiken. Stof de planken van je kledingkast af, want een kledingkast opruimen, betekent ook je kledingkast schoonmaken. Als je hiermee klaar bent, zorg je ervoor dat je de kleding netjes opgevouwen terug in de kast doet.

Stappenplan kledingkast opruimen

1. Haal al je kleding uit de kledingkast

Je kledingkast opruimen begint met overzicht creëren. Door alle kleding uit je kledingkast te halen en op bed te leggen, kun je dit overzicht creëren. Haal meteen even een stofzuiger door je kledingkast en een vochtig lapje over de planken. Zo is de kast ook schoon en stofvrij voordat je de kleren er terug in doet.

2. Sorteer de kleding

Vouw alle kleding uit en sorteer op soort en eventueel op kleur. Broeken bij de broeken, shirts bij de shirts en truien bij de truien. Door op soort te sorteren kun je de kleding makkelijker terugvinden in je kast. Als je ook op kleur sorteert, wordt het makkelijker combinaties te maken als je je outfit aan het samenstellen bent. Maak ook een aparte stapel voor lange en korte kleding. Een stapel korte mouwen shirts en een stapel lange mouwen shirts, een stapel korte jurken en een stapel lange jurken etc. Op deze manier is het nog makkelijker het juiste kledingstuk aan te treffen op het juiste moment.

3. Doe kleding weg die je niet draagt

Wanneer je je kledingkast gaat opruimen, is het ook belangrijk dat je van een aantal kledingstukken afscheid neemt. Als je tijdens het uitvouwen en sorteren kleding tegenkomt die je een jaar niet gedragen hebt of waarvan je niet eens meer wist dat je het had, doe je deze weg. Verderop in dit artikel vind je plekken waar je oude kleding kunt inleveren of verkopen. Doe iemand anders een plezier met de kleding die bij jou alleen maar ruimte inneemt en wees vriendelijk voor het milieu: recycle kleding en gooi het nooit zomaar weg in de prullenbak.

4. Vouw de kleding op

Vouw alle kleding netjes op en maak rechte nette stapels. Broeken kun je het beste in drieën (niet in vieren) opvouwen, zodat ze minder ruimte innemen. Als je kleding hebt die snel kreukt, kun je dit beter op een kleerhanger hangen of oprollen. Door kleding op te hangen of te rollen, voorkom je vouwen in de kleding.

5. Stop stapels opgevouwen kleding terug in de kast

Neem een aparte plank voor elke soort kleding, t-shirts, truien en vesten op bovenste planken, broeken en rokken op onderste planken. Als het goed is heb je de kleding al gesorteerd en netjes opgevouwen. Dit is dus de makkelijkste stap. Kwam je bij het opruimen vele paren schoenen tegen waarvan je niet weet waar je ze laten moet? Lees dan het artikel Schoenen opbergen voor allerlei tips en suggesties over hoe je efficiënt en makkelijk je schoenen een fijne plek geeft.

Winterjassen opbergen

Winterjassen draag je slechts enkele maanden per jaar. Wat doe je ermee gedurende al die tijd dat je de winterjassen niet draagt? Laat ze stomen als het winterseizoen voorbij is. De meeste winterjassen hebben een pluche of donzen voering, of zijn van wol. Dit kan niet in de wasmachine en moet je dus laten stomen. Als je ze hebt laten stomen, laat je de plastic hoes die je van de stomerij krijgt, eromheen zitten. Hang ze aan een kledinghanger met die plastic hoes eromheen in je kledingkast. Zo zorg je ervoor dat de winterjassen netjes blijven en niet stoffig worden tijdens de zomermaanden. Winterjassen van waterafstotende stof kun je ook beter laten stomen dan in de wasmachine doen. De meeste stomerijen hebben een service dat ze na het stomen de stof impregneren, waardoor de jas weer waterdicht is na het reinigen. Vergeet niet alles uit de jaszakken te halen voordat je de jas wegbrengt.

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Stappenplan lades kledingkast opruimen

1. Haal alles uit de lades

De lades van je kledingkast opruimen, start met overzicht krijgen van wat je hebt. Haal alle sokken, ondergoed, hemdjes etc. uit de lades en leg het op bed. Stofzuig de lades zodat ze stofvrij zijn en haal er eventueel een vochtige lap doorheen om ze helemaal schoon te maken. Als de lades een piepend of krakend geluid maken, is dit ook meteen het moment om een beetje WD40 of kruipolie op de geleiders van de lades te spuiten. Neem overtollig middel af met een stuk keukenpapier, zodat je zeker weet dat het niet op je kleding terecht komt.

2. Orden op soort

Orden de inhoud van de lades op soort. Sokken bij de sokken, ondergoed bij het ondergoed etc. Om het nog makkelijker voor jezelf te maken alles terug te vinden, kun je sokken ordenen op kleur en onderscheid maken tussen hoge sokken en enkelsokjes. Wat betreft ondergoed maak je een aparte stapel met slips, een aparte stapel met boxers en een aparte stapel strings. Verschillende kleding vraagt om verschillend ondergoed, dus is het handig als je ’s ochtends vroeg zonder enige moeite het juiste stuk ondergoed kunt pakken.

3. Doe weg wat je niet gebruikt/kapot is

Als je ondergoed of sokken aantreft die je al heel lang niet hebt aangehad en waarvan je weet dat ze niet lekker zitten, doe je ze weg. Check ook alle sokken, ondergoed en panty’s op gaten. Een panty met een ladder erin ga je niet meer dragen. Weg doen dus. Verzamel afgekeurde items schoon en droog in een plastic zak zodat je deze naar de kleding container kunt brengen. Misschien is er niemand meer die het gaat dragen, maar het kan alsnog gerecycled worden. Niet weggooien in de prullenbak dus.

4. Richt de lades in

Doe alle goede sokken, ondergoed en panty’s terug in de lades. Sokken in de onderste la, ondergoed in de la erboven en hemdjes/BH’s in de la daarboven. Door het zo te ordenen, bespaar je wederom tijd als je je ’s ochtends aankleed.

Kleding recyclen

Een kledingkast opruimen resulteert als het goed is in twee soorten kleding: kleding die je wilt houden en kleding die je weg wilt doen. Gooi kleding die je weg wilt doen niet in de prullenbak maar geef je kleding een tweede leven door het in te leveren in plaats van weg te gooien. Stop de kleding die je weg wilt doen schoon en netjes opgevouwen in een verhuisdoos of plastic tas, zodat je het makkelijk weg kunt brengen. Kleding kun je inleveren bij kringloopwinkels of kledingcontainers. Iemand anders kan nog veel plezier hebben van jouw oude kleren en zelfs als het versleten of lelijke kleding is, kan het via kledingcontainers gerecycled worden. Oude kleding die niemand meer gaat dragen, worden bijvoorbeeld gebruikt om isolatiemateriaal of vulling voor autostoelen te maken.

Gebruikte kleding inleveren voor een Goed Doel

Je kunt de kleding die je niet meer draagt ook inleveren voor een goed doel. Stop ze bijvoorbeeld in de Zak van Max, breng ze naar het Rode Kruis of lever het in bij het Leger des Heils. Deze goede doelen zorgen ervoor dat arme mensen gratis of voor weinig geld goede kleding kunnen krijgen. Wanneer kleding echt helemaal versleten en onbruikbaar is, kunnen ze het recyclen en daar geld aan verdienen. Dit geld gebruiken ze ook om arme mensen of mensen in nood mee te helpen. Je doet deze doelen dus een groot plezier met jouw oude kleding. Zorg ervoor dat je het schoon en netjes in een tas of doos opbergt als je het wegbrengt, zodat het makkelijker wordt je kleding een tweede leven te geven.

Tweedehands kleding verkopen

Als het merkkleding is die nog helemaal goed is (zonder vlekken of gaten) kun je het ook op https://unitedwardrobe.com/nl/home of bij een 2e hands (merk)kledingwinkel te koop aanbieden. Geweldig natuurlijk als je je kleding weggeeft, maar ook heel fijn om er nog een leuk zakcentje aan te verdienen. Om je kleding online aan te bieden is het wel belangrijk dat je er een beetje fatsoenlijke foto’s van maakt. Gebruik hiervoor een camera of een moderne smartphone en zorg dat je veel licht op de kleding schijnt als je het fotografeert. Zo maak je de kans dat iemand je kleding koopt aanzienlijk groter.

Kledingruil organiseren om kleding te recyclen

Een laatste suggestie om kleding die je weg wilt doen her te gebruiken, is een kledingruil organiseren. Nodig een aantal vrienden of vriendinnen uit en vraag iedereen z’n kledingkast op te ruimen en kleding te selecteren die ze niet willen houden. Je legt alles op maat en soort gesorteerd op tafel of op bed en iedereen kan graaien en passen tot je nieuwe outfits hebt samengesteld met kleding van vrienden of vriendinnen. Dit is niet alleen super goed omdat je kleding hergebruikt, maar ook nog eens heel gezellig. Kleding die overblijft doe je in een plastic zak en breng je alsnog naar het goede doel of de kledingcontainer.

5/5 (1 Review)

Bekijk meer artikelen:

kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken kun je het beste doen elke keer nadat je ‘m gebruikt hebt. Maak de kookplaat schoon met allesreiniger (spray). Hardnekkig vuil en kookkringen kun je verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen.

Lees verder »
Sopje maken

Zo desinfecteer jij je huis

Het desinfecteren van je woning is een belangrijke manier om risico op infectie te verkleinen. Lees meer over wat je moet schoonmaken, welke middelen je kunt gebruiken en welke delen van het huis vaak vergeten worden.

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.