poetsprins logo
bed verschonen

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Zelf vind ik de geur van schone lakens op m’n bed één van de heerlijkste dingen. Naast dat schone lakens een prettig gevoel geven, is hygiëne natuurlijk het belangrijkste. Hoe vaak moet je je bed verschonen voor een frisse schone slaapkamer?

Verschoon je bed elke week. Je verliest veel vocht, huidschilfers en haar ‘s nachts, wat een bron van bacteriën is en een voedselbron voor huisstofmijten. Door je lakens wekelijks te vervangen, ga je stank en ongedierte in de slaapkamer tegen.

Lees verder om precies te weten hoe vaak je je bed moet verschonen en de 5 redenen waarom je dit zou doen. Daarnaast krijg je handige tips voor een extra schoon resultaat!

Zo vaak moet je je bed verschonen

Vervang minimaal eens per week de lakens op je bed. Je verliest veel huidschilfers, haar en vocht in bed, wat voor stinkende bacteriën en huisstofmijten zorgt. Voorkom ongedierte en stank in de slaapkamer door je bed wekelijks te verschonen en de lakens op 60 graden te wassen.

Bekijk mijn artikel over bed verschonen voor een handig stappenplan hoe je makkelijk schone lakens op je bed legt. Als je je afvraagt hoe je de vuile lakens vervolgens het beste kunt wassen, kijk je hier!

Je bed opmaken bestaat uit een hoeslaken voor om het matras, kussenslopen voor om de kussens en een dekbedovertrek voor om je dekbed. Deze onderdelen vervang je dus elke week. Daarnaast is het verstandig om om het matras, dus onder het hoeslaken, nog een molton of matrasbeschermer te plaatsen.

wasvoorschrift wollen dekbed
Wasvoorschrift

Een molton of matrasbeschermer verschoon je eens per drie maanden en was je ook op 60 graden, tenzij anders aangegeven op het wasetiket. De molton zorgt ervoor dat het vocht dat je ‘s nachts verliest niet in het matras trekt.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

  • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
  • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
  • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

5 Redenen om je lakens regelmatig te vervangen

Je bed zit vol huisstofmijten en bacteriën omdat je ‘s nachts veel vocht, huidschilfers en haar verliest. Misschien eet je ook wel eens ontbijt op bed of komen je huisdieren bij je in bed liggen. Met name dan heb je grote kans op vlooien en muizen in de slaapkamer.

Lees meer over waarom je bed verschonen zo belangrijk is:

1. Huidschilfers en huisstofmijten

Huisstofmijten zijn microscopisch kleine beestjes die zich voeden met huidschilfer en huidvet. Een huisstofmijtallergie komt heel vaak voor, waarbij mensen last hebben van niezen, snotteren, jeuk aan neus en ogen, benauwdheid of zelfs een piepende ademhaling.

Je voorkomt huisstofmijten nooit helemaal en ze zijn ook niet direct schadelijk voor je gezondheid. Het is echter wel heel vervelend als je er allergisch voor bent en elke keer als je je bed induikt je afvraagt of je ineens snipverkouden bent geworden.

Huisstofmijten in bed ga je tegen door je bed regelmatig te verschonen. Vervang je lakens iedere week en was vuile lakens op 60 graden. Als je allergisch bent voor huisstofmijten, zorg dan ook dat je je matras regelmatig stofzuigt.

Matras stofzuigen
Matras stofzuigen

Je matras stofzuigen kun je het beste doen met een meubelopzetstuk zodat de stofzuiger zich niet vacuüm zuigt aan je matras. Als je de lakens toch eraf hebt gehaald, is die extra handeling van stofzuigen niet veel moeite.

2. Speeksel, zweet en bacteriën

Je verliest ‘s nachts heel veel vocht. Dit vocht bestaat uit transpiratie, traanvocht en speeksel. Geen zorgen, dit is heel normaal. Soms merk je het niet eens echt, maar toch heb je veel vocht verloren in je bed.

Speeksel en zweet zitten boordevol bacteriën die allemaal in je bed blijven. Als je je bed niet regelmatig verschoont, gaan je matras, kussens en dekens stinken. Hoe langer je wacht, hoe meer bacteriën en stank zich ophopen en hoe lastiger het weer fris te krijgen is.

3. Kruimels, etensresten en muizen

Misschien eet je wel eens een lekker ontbijtje op bed of neem je ‘s avonds nog wat te snacken als je je pyjama al aan hebt. Kruimels en andere etensresten in je bed zijn een voedselbron voor ongedierte, zoals muizen.

Ik woonde tot een paar jaar terug in een studentenhuis en ging wel eens film kijken bij mijn studiegenoot. Zij vond haar bed verschonen niet zo belangrijk en doordat haar kamer heel klein was, had ze geen bank. Snacken en film kijken deden we dus op bed. Op een avond voelde ik de muizen langs m’n been kruipen, wel twee keer!

Net als jij, vinden muizen je bed heel lekker warm en comfortabel. Als je er maar genoeg voedsel voor ze neerlegt, komen ze vanzelf en gaan ze niet gauw meer weg.

Verschoon je bed dus elke week en was de lakens op 60 graden in de wasmachine. Als je regelmatig wat eet in de slaapkamer, stofzuig dan ook elke week onder en achter je bed om een muizenplaag te voorkomen.

beddengoed wassen
Beddengoed wassen

4. Huisdieren en vlooien

Wees extra voorzichtig als je huisdieren bij je in bed komen liggen. Katten en honden kunnen vlooien hebben. Als je huisdier bij je in bed komt liggen en deze heeft last van vlooien, dan zit dit ongedierte ook in je bed.

Hoewel vlooien niet kunnen op mensen kunnen overleven, kunnen ze mensen wel bijten. Vlooienbeten worden rode bultjes die erg jeuken. Als je huisdieren vlooien in je bed achterlaten, word je hier meestal niet ziek van en breiden vlooien zich niet uit.

Het ongemak van jeuk en simpelweg het nare idee dat er vlooien in je bed zitten, zijn echter redenen genoeg om je bed minimaal eens per week te verschonen als je huisdieren hebt die bij je komen liggen.

Naast kans op vlooien in bed, verliezen huisdieren natuurlijk ook een hoop haar, huidvet en huidschilfers. Dit is onhygiënisch en veroorzaakt stank. Om te voorkomen dat stank doordringt tot in je matras, kussens en dekbed, vervang je de lakens regelmatig.

Was je beddengoed altijd op 60 graden in de wasmachine met wasmiddel naar keuze.

5. Schone lakens: Heerlijk gevoel en zo gebeurd

Bovenstaande vier redenen om je bed te verschonen gaan met name over hygiëne. Hygiëne, zeker in de slaapkamer, is ontzettend belangrijk. Los daarvan, is het feit dat schone lakens simpelweg prettig zijn, ook een noemenswaardige reden.

Schone lakens verspreiden een lekkere frisse geur in de slaapkamer. En dat het bed strak opgemaakt is, vind ik persoonlijk ook een traktatie.

Bovendien heb ik laatst met een timer m’n bed verschoont. Weet je waar ik achter kwam? Het bed verschonen kostte me, inclusief het gebruikte beddengoed in de wasmachine doen, slechts 7 en een halve minuut.

Vaak zien we erg op tegen het bed opmaken; het zware matras… het gewicht van de deken… Ik heb ook een wollen dekbed dat best zwaar is en een super dik matras dat niet te tillen is. Toch kostte het me maar 7,5 minuten.

Bed verschonen van je kind of baby

Voor kinderen en baby’s is eens per twee weken het bed verschonen voldoende. Als ze echter in bed geplast, gepoept of gebraakt hebben, dan verschoon je het bedje diezelfde dag of nacht. Slapen er huisdieren bij het kind in bed, verschoon dan de lakens minimaal eens per week.

Was lakens ook op 60 graden zodat bacteriën dood gaan.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Verschoon je bed eens per week. Door elke week de lakens te verschonen en te wassen op 60 graden ga je huisstofmijten en bacteriën in bed tegen.

Wat gebeurt er als je je bed niet verschoont?

Als je je bed niet regelmatig verschoont, word je bed een uitnodigende plek voor huisstofmijten, bacteriën en soms zelfs ongedierte, zoals muizen, vlooien en bedwantsen. Daarnaast gaat je bed stinken, wat lastig weer te verhelpen is als de stank ook in het matras getrokken is.

Wat kun je doen tegen huisstofmijten in bed?

Huisstofmijten in bed kun je nooit helemaal voorkomen, maar je kunt ze wel degelijk tegengaan door je bed eens per week te verschonen. Daarnaast is het raadzaam je matras regelmatig te stofzuigen en het dekbed buiten uit te hangen.

0/5 (0 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

motten bestrijden
Blog
Zoe

Motten Bestrijden in Huis

Motten zijn klein vliegend ongedierte die op donkere plekken verblijven. Ze leven van eiwitten in en op kleding en andere textiel. Motten bestrijden doe je met daglicht en cederhout of mottenballen. Zorg daarnaast dat je textiel altijd schoon opbergt.

Lees verder »
wasvoorschrift wollen dekbed
Slaapkamer
Zoe

Dekbed reinigen

Je dekbed reinigen kan op verschillende manieren, afhankelijk van waar je dekbed van gemaakt is. Een wollen dekbed laat je stomen. Een synthetisch, donzen of katoenen dekbed kun je wassen in de wasmachine op lage temperatuur. Laat je dekbed af en toe buiten luchten.

Lees verder »
vies matras
Slaapkamer
Zoe

Matras reinigen

Je matras reinigen kun je zelf. Gebruik een vlekkenverwijderaar voor meubelstof en/of een tapijtreiniger. Hiermee kun je de meeste vlekken verwijderen en nare luchtjes bestrijden.

Lees verder »
tapijt borstelen
Slaapkamer
Zoe

Hoe kun je vlekken uit tapijt verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: