bed verschonen

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Zelf vind ik de geur van schone lakens op m’n bed één van de heerlijkste dingen. Naast dat schone lakens een prettig gevoel geven, is hygiëne natuurlijk het belangrijkste. Hoe vaak moet je je bed verschonen voor een frisse schone slaapkamer?

Verschoon je bed elke week. Je verliest veel vocht, huidschilfers en haar ‘s nachts, wat een bron van bacteriën is en een voedselbron voor huisstofmijten. Door je lakens wekelijks te vervangen, ga je stank en ongedierte in de slaapkamer tegen.

Lees verder om precies te weten hoe vaak je je bed moet verschonen en de 5 redenen waarom je dit zou doen. Daarnaast krijg je handige tips voor een extra schoon resultaat!

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Zo vaak moet je je bed verschonen

Vervang minimaal eens per week de lakens op je bed. Je verliest veel huidschilfers, haar en vocht in bed, wat voor stinkende bacteriën en huisstofmijten zorgt. Voorkom ongedierte en stank in de slaapkamer door je bed wekelijks te verschonen en de lakens op 60 graden te wassen.

Bekijk mijn artikel over bed verschonen voor een handig stappenplan hoe je makkelijk schone lakens op je bed legt. Als je je afvraagt hoe je de vuile lakens vervolgens het beste kunt wassen, kijk je hier!

Je bed opmaken bestaat uit een hoeslaken voor om het matras, kussenslopen voor om de kussens en een dekbedovertrek voor om je dekbed. Deze onderdelen vervang je dus elke week. Daarnaast is het verstandig om om het matras, dus onder het hoeslaken, nog een molton of matrasbeschermer te plaatsen.

wasvoorschrift wollen dekbed
Wasvoorschrift

Een molton of matrasbeschermer verschoon je eens per drie maanden en was je ook op 60 graden, tenzij anders aangegeven op het wasetiket. De molton zorgt ervoor dat het vocht dat je ‘s nachts verliest niet in het matras trekt.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

  • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
  • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
  • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

5 Redenen om je lakens regelmatig te vervangen

Je bed zit vol huisstofmijten en bacteriën omdat je ‘s nachts veel vocht, huidschilfers en haar verliest. Misschien eet je ook wel eens ontbijt op bed of komen je huisdieren bij je in bed liggen. Met name dan heb je grote kans op vlooien en muizen in de slaapkamer.

Lees meer over waarom je bed verschonen zo belangrijk is:

1. Huidschilfers en huisstofmijten

Huisstofmijten zijn microscopisch kleine beestjes die zich voeden met huidschilfer en huidvet. Een huisstofmijtallergie komt heel vaak voor, waarbij mensen last hebben van niezen, snotteren, jeuk aan neus en ogen, benauwdheid of zelfs een piepende ademhaling.

Je voorkomt huisstofmijten nooit helemaal en ze zijn ook niet direct schadelijk voor je gezondheid. Het is echter wel heel vervelend als je er allergisch voor bent en elke keer als je je bed induikt je afvraagt of je ineens snipverkouden bent geworden.

Huisstofmijten in bed ga je tegen door je bed regelmatig te verschonen. Vervang je lakens iedere week en was vuile lakens op 60 graden. Als je allergisch bent voor huisstofmijten, zorg dan ook dat je je matras regelmatig stofzuigt.

Matras stofzuigen
Matras stofzuigen

Je matras stofzuigen kun je het beste doen met een meubelopzetstuk zodat de stofzuiger zich niet vacuüm zuigt aan je matras. Als je de lakens toch eraf hebt gehaald, is die extra handeling van stofzuigen niet veel moeite.

2. Speeksel, zweet en bacteriën

Je verliest ‘s nachts heel veel vocht. Dit vocht bestaat uit transpiratie, traanvocht en speeksel. Geen zorgen, dit is heel normaal. Soms merk je het niet eens echt, maar toch heb je veel vocht verloren in je bed.

Speeksel en zweet zitten boordevol bacteriën die allemaal in je bed blijven. Als je je bed niet regelmatig verschoont, gaan je matras, kussens en dekens stinken. Hoe langer je wacht, hoe meer bacteriën en stank zich ophopen en hoe lastiger het weer fris te krijgen is.

3. Kruimels, etensresten en muizen

Misschien eet je wel eens een lekker ontbijtje op bed of neem je ‘s avonds nog wat te snacken als je je pyjama al aan hebt. Kruimels en andere etensresten in je bed zijn een voedselbron voor ongedierte, zoals muizen.

Ik woonde tot een paar jaar terug in een studentenhuis en ging wel eens film kijken bij mijn studiegenoot. Zij vond haar bed verschonen niet zo belangrijk en doordat haar kamer heel klein was, had ze geen bank. Snacken en film kijken deden we dus op bed. Op een avond voelde ik de muizen langs m’n been kruipen, wel twee keer!

Net als jij, vinden muizen je bed heel lekker warm en comfortabel. Als je er maar genoeg voedsel voor ze neerlegt, komen ze vanzelf en gaan ze niet gauw meer weg.

Verschoon je bed dus elke week en was de lakens op 60 graden in de wasmachine. Als je regelmatig wat eet in de slaapkamer, stofzuig dan ook elke week onder en achter je bed om een muizenplaag te voorkomen.

beddengoed wassen
Beddengoed wassen

4. Huisdieren en vlooien

Wees extra voorzichtig als je huisdieren bij je in bed komen liggen. Katten en honden kunnen vlooien hebben. Als je huisdier bij je in bed komt liggen en deze heeft last van vlooien, dan zit dit ongedierte ook in je bed.

Hoewel vlooien niet kunnen op mensen kunnen overleven, kunnen ze mensen wel bijten. Vlooienbeten worden rode bultjes die erg jeuken. Als je huisdieren vlooien in je bed achterlaten, word je hier meestal niet ziek van en breiden vlooien zich niet uit.

Het ongemak van jeuk en simpelweg het nare idee dat er vlooien in je bed zitten, zijn echter redenen genoeg om je bed minimaal eens per week te verschonen als je huisdieren hebt die bij je komen liggen.

Naast kans op vlooien in bed, verliezen huisdieren natuurlijk ook een hoop haar, huidvet en huidschilfers. Dit is onhygiënisch en veroorzaakt stank. Om te voorkomen dat stank doordringt tot in je matras, kussens en dekbed, vervang je de lakens regelmatig.

Was je beddengoed altijd op 60 graden in de wasmachine met wasmiddel naar keuze.

5. Schone lakens: Heerlijk gevoel en zo gebeurd

Bovenstaande vier redenen om je bed te verschonen gaan met name over hygiëne. Hygiëne, zeker in de slaapkamer, is ontzettend belangrijk. Los daarvan, is het feit dat schone lakens simpelweg prettig zijn, ook een noemenswaardige reden.

Schone lakens verspreiden een lekkere frisse geur in de slaapkamer. En dat het bed strak opgemaakt is, vind ik persoonlijk ook een traktatie.

Bovendien heb ik laatst met een timer m’n bed verschoont. Weet je waar ik achter kwam? Het bed verschonen kostte me, inclusief het gebruikte beddengoed in de wasmachine doen, slechts 7 en een halve minuut.

Vaak zien we erg op tegen het bed opmaken; het zware matras… het gewicht van de deken… Ik heb ook een wollen dekbed dat best zwaar is en een super dik matras dat niet te tillen is. Toch kostte het me maar 7,5 minuten.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Bed verschonen van je kind of baby

Voor kinderen en baby’s is eens per twee weken het bed verschonen voldoende. Als ze echter in bed geplast, gepoept of gebraakt hebben, dan verschoon je het bedje diezelfde dag of nacht. Slapen er huisdieren bij het kind in bed, verschoon dan de lakens minimaal eens per week.

Was lakens ook op 60 graden zodat bacteriën dood gaan.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Verschoon je bed eens per week. Door elke week de lakens te verschonen en te wassen op 60 graden ga je huisstofmijten en bacteriën in bed tegen.

Wat gebeurt er als je je bed niet verschoont?

Als je je bed niet regelmatig verschoont, word je bed een uitnodigende plek voor huisstofmijten, bacteriën en soms zelfs ongedierte, zoals muizen, vlooien en bedwantsen. Daarnaast gaat je bed stinken, wat lastig weer te verhelpen is als de stank ook in het matras getrokken is.

Wat kun je doen tegen huisstofmijten in bed?

Huisstofmijten in bed kun je nooit helemaal voorkomen, maar je kunt ze wel degelijk tegengaan door je bed eens per week te verschonen. Daarnaast is het raadzaam je matras regelmatig te stofzuigen en het dekbed buiten uit te hangen.

0/5 (0 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Lees verder:

Vaatwasser met deur die open staat
Keuken
Zoe

Vaatwasser reinigen

De vaatwasser reinigen is iets dat je eens per één, twee of drie maanden moet doen, afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Reinig met speciale reinigingsmiddelen en volg het juiste stappenplan voor het perfecte resultaat.

Lees verder »
Koelkast gevuld
Keuken
Zoe

Koelkast schoonmaken

Een schone koelkast is prettig. Met een sopje en een microvezeldoek kun je de binnenkant van je koelkast gemakkelijk schoon krijgen. Volg het stappenplan uit dit artikel 2 keer per jaar.

Lees verder »
waterkoker ontkalken
Keuken
Zoe

Waterkoker ontkalken

Zorg ervoor dat je nooit meer thee hoeft te serveren waar de kalkstukjes in ronddrijven, want dit is een onsmakelijk gezicht. Lees hier een handzaam stappenplan hoe je de waterkoker ontkalkt op een goedkope manier!

Lees verder »
gasfornuis schoonmaken
Keuken
Zoe

Gasfornuis schoonmaken

Een gasfornuis schoonmaken doe je met soda en azijn. Doe eerst de pannendragers in de vaatwasser. Maak daarna een sopje van afwasmiddel en kokend water en leg daar de gaspitten in. Breng soda en azijn aan op de bruine vlekken rondom de pitten. Daarna goed poetsen.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Oven Schoonmaken

Een oven schoonmaken doe je met keukenontvetter en een spons. Laat schoonmaakmiddel voldoende lang inwerken en poets stevig na de inwerktijd. Zorg dat je de oven goed afneemt zodat er geen schoonmaakmiddel achterblijft en in je eten kan komen.

Lees verder »
fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: