poetsprins logo
gordijn van de rails halen

Gordijnen wassen

De heerlijke geur van wasmiddel door de hele kamer. Gordijnen wassen is niet alleen hygiënisch omdat het stof in huis vermindert en daarmee huisstofmijt tegengaat, het is ook werkelijk iets om van te genieten als je het gedaan hebt. Hier lees je een handig stappenplan en vele tips voor stralend schone gordijnen!

Haal de gordijnen van de rails en vouw ze op met de haakjes naar binnen. Gordijnen wassen doe je in de wasmachine; gebruik het wolwasprogramma op 30 graden en 40ml wasmiddel voor de fijne was. Hang de gordijnen nat terug aan de rails, dan is strijken niet nodig.

Doe dit 1 á 2 keer per jaar. Vaker is niet nodig, maar wacht niet jaren en jaren met dit klusje. Het is namelijk belangrijk om huisstofmijt zo veel mogelijk te voorkomen. Ook zal je raamdecoratie er langer als nieuw uitzien!

Schone gordijnen in een paar makkelijke stappen

Dit heb je nodig:

 • Grote waszakken
 • Wol en fijn wasmiddel
 • Eventueel: colour catcher doekjes

Benodigde tijd: 30 minuten

Algemeen stappenplan voor het wassen van gordijnen. Effectief ben je ongeveer een half uur bezig. De gordijnen eraf halen, wassen en terughangen kost niet veel tijd. De aangegeven tijd is exclusief de duur van het wasprogramma.

 1. Bekijk de wasvoorschriften

  Als je kant en klare gordijnen gekocht hebt, hebben ze een label met wasvoorschriften. Hierop staat of ze in de wasmachine kunnen of dat je de gordijnen moet laten stomen. Staat er op het label een tobbe met 30 of 40 erin? Volg dan de rest van de stappen. Geen label? Check dan het materiaal; synthetische stoffen, katoen en linnen mogen in de wasmachine.
  fijne was

 2. Haal de gordijnen van de rails

  Als je de gordijnen van de rails haalt, haal je de haken los van de rail en laat je deze aan het gordijn zitten. Gordijnen kun je namelijk met haken wassen. Schud de gordijnen zo min mogelijk als je ze eraf haalt, omdat al het stof zich anders door de ruimte verspreidt.
  gordijn van de rails halen

 3. Klop de gordijnen uit

  Neem de gordijnen mee naar buiten, houdt ze uit het raam of over de reling van het balkon en schud ze goed uit om stof te verwijderen. Een raam of balkon heeft de voorkeur, omdat je de gordijnen dan kunt uitkloppen zonder dat deze op de grond hangen. Heb je geen geschikt raam of balkon? Klop dan de gordijnen buiten uit samen met iemand anders; sleep ze niet over de grond!
  gordijn uitkloppen

 4. Vouw en rol de gordijnen op

  Je stopt de gordijnen opgevouwen in de wasmachine zodat ze minder ruimte innemen en er minder kans is op kreukels. De beste methode is de gordijnen eerst in tweeën of drieën in de lengte op te vouwen. Hierbij vouw je de kant met de haakjes naar binnen naar elkaar toe. Vervolgens rol je de gordijnen op. Begin bij de kant van de haakjes.
  gordijn vouwen

 5. Stop de gordijnen in een waszak

  Voor gordijnen heb je grote waszakken nodig, van 50 bij 70 cm, zodat je de gordijnen er niet in hoeft te proppen. Stop de gordijnen in de waszak en rits deze dicht. Neem één waszak per gordijn. Heb je er geen in huis? Dan kun je de gordijnen eventueel ook in een kussensloop doen met dezelfde kleur als de gordijnen.
  gordijnen wassen in waszak

 6. Was de gordijnen

  Gebruik het wolwasprogramma. Zorg dat de trommel niet meer dan de helft gevuld is (ongeveer ⅓ van het maximale vulgewicht); niet proppen dus. Neem 40 ml wasmiddel voor fijne was. Wanneer de gordijnstof meerdere kleuren heeft, doe dan een color catcher doekje erbij. Hiermee blijven kleuren mooi en lopen ze niet in elkaar over.
  gordijnen wassen

 7. Haal de gordijnen uit de wasmachine

  Zodra het wasprogramma voltooid is, haal je de gordijnen eruit. Laat ze nooit lang in de wasmachine zitten nadat de wasbeurt klaar is, want hiermee vergroot je de kans op kreukels en nare luchtjes. Als het goed is, is de stof relatief nat, omdat je op lage stand gecentrifugeerd hebt.
  gordijnen wassen

 8. Hang de gordijnen terug

  Je hangt ze nat terug, zodat kreukels zichzelf rechttrekken. Gordijnen mogen in ieder geval niet in de droger. Let erop dat je ze niet over de vloer laat slepen. Je wilt namelijk niet een vieze vloer dweilen met schone gordijnen. Laat de gordijnen aan de gordijnrails drogen, het liefst zo verspreid mogelijk. Dit doe je door ze dicht te laten drogen.
  gordijnen terughangen

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Het juiste wasprogramma

wolwas
Wolwasprogramma

Gebruik het wasprogramma voor wolwas. Dit wasprogramma selecteert automatisch 40 graden bij de meeste wasmachines. Was de gordijnen echter koud of op 20 graden. Sommige wasmachines hebben geen optie van 20 graden. In dat geval kun je ook 30 graden gebruiken.

Houdt in je achterhoofd dat je de raambekleding het beste zo koud mogelijk kunt wassen. Heter is niet beter of schoner.

Zelfs als het waslabel je vertelt dat de gordijnen op 40 graden gewassen mogen worden, kies je toch voor 20 of 30 graden. Met name katoenen en linnen gordijnen kunnen namelijk wel tot 4% krimpen.

Centrifugeer op de laagst mogelijke stand. Sommige wasmachines hebben een gordijnen wasprogramma. Gebruik deze als je de optie hebt.

Het doel van gordijnen wassen is dat stof verwijderd wordt en dat ze weer fris ruiken. Zodoende hoef je niet met agressieve wasmiddelen of hoge temperaturen aan de slag te gaan.

Stop gordijnen niet los in de wasmachine

Waszak
Grote waszakken

Gebruik waszakken. Het is geen goed idee de gordijnen los in de trommel te doen. Hierdoor kunnen ze namelijk beschadigen doordat de gordijnen gedeeltelijk kunnen uitvouwen en de haakjes hierdoor gaten of ladders in de stof kunnen trekken.

Daarbij loop je risico dat er een aantal haken los komen en ergens in de wasmachine verdwijnen. De kans dat dit gebeurd is niet groot, want het wolwasprogramma wiegt de was en draait het niet helemaal rond. Toch is het beter het risico niet te nemen.

Handwassen is een matig idee

Handwas is niet de beste optie, omdat het heel lastig is om grote lappen stof te handwassen. Daarnaast is het bijna niet te doen om de gordijnen weer droog te krijgen.

Je kunt ze namelijk niet uitwringen en kletsnat terughangen kan waterschade geven aan je vloer.

Als er in de wasvoorschriften een tobbe met 30 of 40 graden staat, was de gordijnen dan volgens het stappenplan aan het begin van de pagina. Staat er een tobbe met een hand erin, dan verwijst dat naar handwas wassymbool handwas , maar kies je voor de stomerij. Dat kost misschien wat meer geld, maar het bespaart je veel moeite en gedoe.

Zo laat je gordijnen goed drogen

Stop gordijnen nooit in de droger. Ze kunnen krimpen en gaan bovendien heel erg kreuken. Hang ze nat terug aan de rails, zodat ze zichzelf gladtrekken.

gordijnen laten drogen
Gordijnen laten drogen

Hang ze verspreid terug. Met verspreid bedoel ik dat je de gordijnen dicht doet. Het duurt ongeveer een dag en een nacht voordat ze helemaal droog zullen zijn. Zolang ze nat zijn, laat je de gordijnen dicht. Je kunt eventueel een raampje openzetten om het drogen te versnellen.

Beste wasmiddel voor gordijnen wassen

Wil je meer weten over welk wasmiddel het best is? Check dan het beste wasmiddel artikel waarin ik alle verschillende wasmiddelen vergelijk

Robijn wol en fijn
Robijn wol en fijn

Gebruik een fijn wasmiddel om je gordijnen mee te wassen, bijvoorbeeld Robijn wol en fijn. Je hebt niet veel wasmiddel nodig, 40ml is ruim voldoende. Dit lijkt weinig, maar meer heb je echt niet nodig omdat het er vooral om gaat dat de gordijnen lekker gaan ruiken.

azijn
Azijn als wasverzachter

Gebruik bij voorkeur vloeibaar wasmiddel, omdat dit beter is voor delicate stoffen dan waspoeder. Je hebt geen wasverzachter nodig. Als je wilt dat de gordijnen prettig en soepel aanvoelen, kun je beter een klein scheutje natuurazijn in het wasverzachter reservoir doen.

Wanneer moet je gordijnen laten stomen?

Bekijk het label met wassymbolen. Als hier staat dat gordijnen enkel met de hand gewassen kunnen worden of als er een cirkel met een P of F op het label staat, dan moet je de gordijnen laten stomen wassymbool speciale reiniging wassymbool speciale reiniging.

Stomen heet ook wel chemische reiniging. Chemisch reinigen staat dan ook op het waslabel aangegeven. Gordijnen die gestoomd moeten worden, zijn meestal wollen, zijden of satijnen gordijnen.

Dit komt niet vaak voor omdat het hele dure en delicate stoffen zijn, maar mocht je zulk soort gordijnen hebben, neem dan geen enkel risico.

Ook kan het zijn dat je gevoerde gordijnen hebt. Dit zijn gordijnen die uit twee achter elkaar gestikte lappen stof bestaan. Dit is meestal om te isoleren en om zonlicht te verduisteren.

Deze soort kun je ook beter laten stomen omdat de twee verschillende soorten stof een andere krimptolerantie kunnen hebben.

Het zou zonde zijn als 1 van de 2 lagen krimpt en daardoor het hele gordijn scheef trekt. Bekijk meer informatie over de wassymbolen in mijn artikel over wasvoorschriften.

Kunnen verduisterende gordijnen in de wasmachine?

Het ligt eraan waar de verduisterende gordijnen van gemaakt zijn. Ten eerste is het raadzaam het label met wasvoorschriften te checken.

Hier staat informatie op over of je de gordijnen mag wassen en zo ja, hoe. Is de stof redelijk soepel en vooral dichtgeweven om het zonlicht buiten te houden? Dan kun je de verduisterende gordijnen wassen volgens eerder genoemd stappenplan.

Zijn de verduisterende gordijnen echter zonwerend gemaakt door een zilverkleurige of kunststof laag, dan kun je ze niet wassen. De laag voelt aan als een soort plastic laagje en je ziet het weefsel van de stof er niet of nauwelijks door.

Deze gordijnen spray je in met een mengsel van natuurazijn en water. Koop een sprayfles en doe daar een scheutje witte natuurazijn in en wat water.

Spray de gordijnen zuinig en egaal in en neem ze af met een microvezeldoek. Hierbij kun je de verduisterende gordijnen gewoon aan de rail laten hangen.

Hiervoor doe je het

Er zijn een aantal redenen waarom het aan te raden is de gordijnen 1 á 2 keer per jaar in de wasmachine te doen.

Ten eerste gaat het stof en huisstofmijt tegen, wat vooral voordelig is voor de gezondheid en de netheid in huis. Huisstofmijten kunnen namelijk allergische reacties veroorzaken, daarnaast geeft het een smoezelige indruk.

Ten tweede onderhoud je de gordijnen. Door ze regelmatig te wassen, blijft het materiaal soepel en zacht. Met name gordijnen die in de zon hangen, neigen in de loop der jaren uit te drogen en ruw aan te voelen. Het wassen van de gordijnen gaat dit tegen.

Als laatste is het heerlijk als de slaapkamer en woonkamer lekker naar wasmiddel ruiken. De algehele atmosfeer is fris en schoon, wat een prettig gevoel geeft in huis.

Tips voor schone gordijnen

 • Stofzuig de ruimte waar de gordijnen hangen regelmatig, minimaal een keer per week. Hoe minder stof zich vormt in de ruimte, hoe minder stoffig de gordijnen worden.
 • Stof de rails regelmatig af. Je kunt op een krukje gaan staan en de stofzuiger bovenlangs de rails halen of je kunt met een Swiffer afstoffen. Zo hoopt stof zich niet op aan de bovenkant van de gordijnen.
 • Zorg dat de gordijnen niet te lang zijn en over de vloer slepen. Laat dus de gordijnen inkorten (of kort ze zelf in) zodat ze minimaal 5-10 boven de grond komen. Zo voorkom je dat de onderkant van gordijnen onnodig vies wordt en er niet op gestaan wordt.
gordijnen
Gordijn op goede lengte
 • Neem alleen gordijnen in ruimtes waar niet gerookt wordt of wierook gebrand wordt. Deze geuren trekken in de gordijnen en geven een viezige bruine aanslag.
  Rook je of brand je toch wierook in de ruimte met gordijnen? Zet dan altijd een raampje open en was de gordijnen zeker 2 keer per jaar volgens bovenstaand stappenplan.
  Tussendoor kun je ze insprayen met een een mengsel van water en borax of baking soda, wat neutraliserend en reinigend werkt.

Veelgestelde vragen

Met welk wasprogramma kun je het beste gordijnen wassen?

Gebruik het wolwasprogramma en selecteer maximaal 30 graden in als temperatuur. wolwas

Welk wasmiddel kun je het beste gebruiken?

Gebruik een wasmiddel voor fijne was. Bij voorkeur kies je voor vloeibaar wasmiddel, bijvoorbeeld Robijn wol en fijn.Robijn wol en fijn

Hoe vaak moet je gordijnen wassen?

Gordijnen wassen hoeft niet vaak. 1 á 2 keer per jaar is ruim voldoende. Eén keer per jaar is wel het minimum. Als je langer wacht met de gordijnen wassen, kan stof zich ophopen. Opgehoopt stof is niet goed voor je gezondheid en ook wordt het lastiger de gordijnen weer in nieuwstaat te krijgen. Was de gordijnen echter ook niet vaker dan 2 keer per jaar, omdat de stof dan bros kan worden.gordijnen wassen in waszak

3.6/5 (24 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

motten bestrijden
Blog
Zoe

Motten Bestrijden in Huis

Motten zijn klein vliegend ongedierte die op donkere plekken verblijven. Ze leven van eiwitten in en op kleding en andere textiel. Motten bestrijden doe je met daglicht en cederhout of mottenballen. Zorg daarnaast dat je textiel altijd schoon opbergt.

Lees verder »
wasvoorschrift wollen dekbed
Slaapkamer
Zoe

Dekbed reinigen

Je dekbed reinigen kan op verschillende manieren, afhankelijk van waar je dekbed van gemaakt is. Een wollen dekbed laat je stomen. Een synthetisch, donzen of katoenen dekbed kun je wassen in de wasmachine op lage temperatuur. Laat je dekbed af en toe buiten luchten.

Lees verder »
vies matras
Slaapkamer
Zoe

Matras reinigen

Je matras reinigen kun je zelf. Gebruik een vlekkenverwijderaar voor meubelstof en/of een tapijtreiniger. Hiermee kun je de meeste vlekken verwijderen en nare luchtjes bestrijden.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: