gordijn van de rails halen

Gordijnen wassen

De heerlijke geur van wasmiddel door de hele kamer. Gordijnen wassen is niet alleen hygiënisch omdat het stof in huis vermindert en daarmee huisstofmijt tegengaat, het is ook werkelijk iets om van te genieten als je het gedaan hebt. Hier lees je een handig stappenplan en vele tips voor stralend schone gordijnen!

Haal de gordijnen van de rails en vouw ze op met de haakjes naar binnen. Gordijnen wassen doe je in de wasmachine; gebruik het wolwasprogramma op 30 graden en 40ml wasmiddel voor de fijne was. Hang de gordijnen nat terug aan de rails, dan is strijken niet nodig.

Doe dit 1 á 2 keer per jaar. Vaker is niet nodig, maar wacht niet jaren en jaren met dit klusje. Het is namelijk belangrijk om huisstofmijt zo veel mogelijk te voorkomen. Ook zal je raamdecoratie er langer als nieuw uitzien!

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Schone gordijnen in een paar makkelijke stappen

Dit heb je nodig:

Robijn wol en fijn

Robijn wol en fijn

Robijn wol en fijn is een mild wasmiddel voor delicate stoffen en wol was. Beschermt vezels.

Robijn wol en fijn

Benodigde tijd: 30 minuten.

Algemeen stappenplan voor het wassen van gordijnen. Effectief ben je ongeveer een half uur bezig. De gordijnen eraf halen, wassen en terughangen kost niet veel tijd. De aangegeven tijd is exclusief de duur van het wasprogramma.

 1. Bekijk de wasvoorschriften

  Als je kant en klare gordijnen gekocht hebt, hebben ze een label met wasvoorschriften. Hierop staat of ze in de wasmachine kunnen of dat je de gordijnen moet laten stomen. Staat er op het label een tobbe met 30 of 40 erin? Volg dan de rest van de stappen. Geen label? Check dan het materiaal; synthetische stoffen, katoen en linnen mogen in de wasmachine.
  fijne was

 2. Haal de gordijnen van de rails

  Als je de gordijnen van de rails haalt, haal je de haken los van de rail en laat je deze aan het gordijn zitten. Gordijnen kun je namelijk met haken wassen. Schud de gordijnen zo min mogelijk als je ze eraf haalt, omdat al het stof zich anders door de ruimte verspreidt.
  gordijn van de rails halen

 3. Klop de gordijnen uit

  Neem de gordijnen mee naar buiten, houdt ze uit het raam of over de reling van het balkon en schud ze goed uit om stof te verwijderen. Een raam of balkon heeft de voorkeur, omdat je de gordijnen dan kunt uitkloppen zonder dat deze op de grond hangen. Heb je geen geschikt raam of balkon? Klop dan de gordijnen buiten uit samen met iemand anders; sleep ze niet over de grond!
  gordijn uitkloppen

 4. Vouw en rol de gordijnen op

  Je stopt de gordijnen opgevouwen in de wasmachine zodat ze minder ruimte innemen en er minder kans is op kreukels. De beste methode is de gordijnen eerst in tweeën of drieën in de lengte op te vouwen. Hierbij vouw je de kant met de haakjes naar binnen naar elkaar toe. Vervolgens rol je de gordijnen op. Begin bij de kant van de haakjes.
  gordijn vouwen

 5. Stop de gordijnen in een waszak

  Voor gordijnen heb je grote waszakken nodig, van 50 bij 70 cm, zodat je de gordijnen er niet in hoeft te proppen. Stop de gordijnen in de waszak en rits deze dicht. Neem één waszak per gordijn. Heb je er geen in huis? Dan kun je de gordijnen eventueel ook in een kussensloop doen met dezelfde kleur als de gordijnen.
  gordijnen wassen in waszak

 6. Was de gordijnen

  Gebruik het wolwasprogramma. Zorg dat de trommel niet meer dan de helft gevuld is (ongeveer ⅓ van het maximale vulgewicht); niet proppen dus. Neem 40 ml wasmiddel voor fijne was. Wanneer de gordijnstof meerdere kleuren heeft, doe dan een color catcher doekje erbij. Hiermee blijven kleuren mooi en lopen ze niet in elkaar over.
  gordijnen wassen

 7. Haal de gordijnen uit de wasmachine

  Zodra het wasprogramma voltooid is, haal je de gordijnen eruit. Laat ze nooit lang in de wasmachine zitten nadat de wasbeurt klaar is, want hiermee vergroot je de kans op kreukels en nare luchtjes. Als het goed is, is de stof relatief nat, omdat je op lage stand gecentrifugeerd hebt.
  gordijnen wassen

 8. Hang de gordijnen terug

  Je hangt ze nat terug, zodat kreukels zichzelf rechttrekken. Gordijnen mogen in ieder geval niet in de droger. Let erop dat je ze niet over de vloer laat slepen. Je wilt namelijk niet een vieze vloer dweilen met schone gordijnen. Laat de gordijnen aan de gordijnrails drogen, het liefst zo verspreid mogelijk. Dit doe je door ze dicht te laten drogen.
  gordijnen terughangen

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Het juiste wasprogramma

wolwas
Wolwasprogramma

Gebruik het wasprogramma voor wolwas. Dit wasprogramma selecteert automatisch 40 graden bij de meeste wasmachines. Was de gordijnen echter koud of op 20 graden. Sommige wasmachines hebben geen optie van 20 graden. In dat geval kun je ook 30 graden gebruiken.

Houdt in je achterhoofd dat je de raambekleding het beste zo koud mogelijk kunt wassen. Heter is niet beter of schoner.

Zelfs als het waslabel je vertelt dat de gordijnen op 40 graden gewassen mogen worden, kies je toch voor 20 of 30 graden. Met name katoenen en linnen gordijnen kunnen namelijk wel tot 4% krimpen.

Centrifugeer op de laagst mogelijke stand. Sommige wasmachines hebben een gordijnen wasprogramma. Gebruik deze als je de optie hebt.

Het doel van gordijnen wassen is dat stof verwijderd wordt en dat ze weer fris ruiken. Zodoende hoef je niet met agressieve wasmiddelen of hoge temperaturen aan de slag te gaan.

Stop gordijnen niet los in de wasmachine

Waszak
Grote waszakken

Gebruik waszakken. Het is geen goed idee de gordijnen los in de trommel te doen. Hierdoor kunnen ze namelijk beschadigen doordat de gordijnen gedeeltelijk kunnen uitvouwen en de haakjes hierdoor gaten of ladders in de stof kunnen trekken.

Daarbij loop je risico dat er een aantal haken los komen en ergens in de wasmachine verdwijnen. De kans dat dit gebeurd is niet groot, want het wolwasprogramma wiegt de was en draait het niet helemaal rond. Toch is het beter het risico niet te nemen.

Handwassen is een matig idee

Handwas is niet de beste optie, omdat het heel lastig is om grote lappen stof te handwassen. Daarnaast is het bijna niet te doen om de gordijnen weer droog te krijgen.

Je kunt ze namelijk niet uitwringen en kletsnat terughangen kan waterschade geven aan je vloer.

Als er in de wasvoorschriften een tobbe met 30 of 40 graden staat, was de gordijnen dan volgens het stappenplan aan het begin van de pagina. Staat er een tobbe met een hand erin, dan verwijst dat naar handwas wassymbool handwas , maar kies je voor de stomerij. Dat kost misschien wat meer geld, maar het bespaart je veel moeite en gedoe.

Zo laat je gordijnen goed drogen

Stop gordijnen nooit in de droger. Ze kunnen krimpen en gaan bovendien heel erg kreuken. Hang ze nat terug aan de rails, zodat ze zichzelf gladtrekken.

gordijnen laten drogen
Gordijnen laten drogen

Hang ze verspreid terug. Met verspreid bedoel ik dat je de gordijnen dicht doet. Het duurt ongeveer een dag en een nacht voordat ze helemaal droog zullen zijn. Zolang ze nat zijn, laat je de gordijnen dicht. Je kunt eventueel een raampje openzetten om het drogen te versnellen.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Beste wasmiddel voor gordijnen wassen

Wil je meer weten over welk wasmiddel het best is? Check dan het beste wasmiddel artikel waarin ik alle verschillende wasmiddelen vergelijk

Robijn wol en fijn
Robijn wol en fijn

Gebruik een fijn wasmiddel om je gordijnen mee te wassen, bijvoorbeeld Robijn wol en fijn. Je hebt niet veel wasmiddel nodig, 40ml is ruim voldoende. Dit lijkt weinig, maar meer heb je echt niet nodig omdat het er vooral om gaat dat de gordijnen lekker gaan ruiken.

azijn
Azijn als wasverzachter

Gebruik bij voorkeur vloeibaar wasmiddel, omdat dit beter is voor delicate stoffen dan waspoeder. Je hebt geen wasverzachter nodig. Als je wilt dat de gordijnen prettig en soepel aanvoelen, kun je beter een klein scheutje natuurazijn in het wasverzachter reservoir doen.

Wanneer moet je gordijnen laten stomen?

Bekijk het label met wassymbolen. Als hier staat dat gordijnen enkel met de hand gewassen kunnen worden of als er een cirkel met een P of F op het label staat, dan moet je de gordijnen laten stomen wassymbool speciale reiniging wassymbool speciale reiniging.

Stomen heet ook wel chemische reiniging. Chemisch reinigen staat dan ook op het waslabel aangegeven. Gordijnen die gestoomd moeten worden, zijn meestal wollen, zijden of satijnen gordijnen.

Dit komt niet vaak voor omdat het hele dure en delicate stoffen zijn, maar mocht je zulk soort gordijnen hebben, neem dan geen enkel risico.

Ook kan het zijn dat je gevoerde gordijnen hebt. Dit zijn gordijnen die uit twee achter elkaar gestikte lappen stof bestaan. Dit is meestal om te isoleren en om zonlicht te verduisteren.

Deze soort kun je ook beter laten stomen omdat de twee verschillende soorten stof een andere krimptolerantie kunnen hebben.

Het zou zonde zijn als 1 van de 2 lagen krimpt en daardoor het hele gordijn scheef trekt. Bekijk meer informatie over de wassymbolen in mijn artikel over wasvoorschriften.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Kunnen verduisterende gordijnen in de wasmachine?

Het ligt eraan waar de verduisterende gordijnen van gemaakt zijn. Ten eerste is het raadzaam het label met wasvoorschriften te checken.

Hier staat informatie op over of je de gordijnen mag wassen en zo ja, hoe. Is de stof redelijk soepel en vooral dichtgeweven om het zonlicht buiten te houden? Dan kun je de verduisterende gordijnen wassen volgens eerder genoemd stappenplan.

Zijn de verduisterende gordijnen echter zonwerend gemaakt door een zilverkleurige of kunststof laag, dan kun je ze niet wassen. De laag voelt aan als een soort plastic laagje en je ziet het weefsel van de stof er niet of nauwelijks door.

Deze gordijnen spray je in met een mengsel van natuurazijn en water. Koop een sprayfles en doe daar een scheutje witte natuurazijn in en wat water.

Spray de gordijnen zuinig en egaal in en neem ze af met een microvezeldoek. Hierbij kun je de verduisterende gordijnen gewoon aan de rail laten hangen.

Hiervoor doe je het

Er zijn een aantal redenen waarom het aan te raden is de gordijnen 1 á 2 keer per jaar in de wasmachine te doen.

Ten eerste gaat het stof en huisstofmijt tegen, wat vooral voordelig is voor de gezondheid en de netheid in huis. Huisstofmijten kunnen namelijk allergische reacties veroorzaken, daarnaast geeft het een smoezelige indruk.

Ten tweede onderhoud je de gordijnen. Door ze regelmatig te wassen, blijft het materiaal soepel en zacht. Met name gordijnen die in de zon hangen, neigen in de loop der jaren uit te drogen en ruw aan te voelen. Het wassen van de gordijnen gaat dit tegen.

Als laatste is het heerlijk als de slaapkamer en woonkamer lekker naar wasmiddel ruiken. De algehele atmosfeer is fris en schoon, wat een prettig gevoel geeft in huis.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Tips voor schone gordijnen

 • Stofzuig de ruimte waar de gordijnen hangen regelmatig, minimaal een keer per week. Hoe minder stof zich vormt in de ruimte, hoe minder stoffig de gordijnen worden.
 • Stof de rails regelmatig af. Je kunt op een krukje gaan staan en de stofzuiger bovenlangs de rails halen of je kunt met een Swiffer Duster XXL afstoffen. Zo hoopt stof zich niet op aan de bovenkant van de gordijnen.
 • Zorg dat de gordijnen niet te lang zijn en over de vloer slepen. Laat dus de gordijnen inkorten (of kort ze zelf in) zodat ze minimaal 5-10 boven de grond komen. Zo voorkom je dat de onderkant van gordijnen onnodig vies wordt en er niet op gestaan wordt.
gordijnen
Gordijn op goede lengte
 • Neem alleen gordijnen in ruimtes waar niet gerookt wordt of wierook gebrand wordt. Deze geuren trekken in de gordijnen en geven een viezige bruine aanslag.
  Rook je of brand je toch wierook in de ruimte met gordijnen? Zet dan altijd een raampje open en was de gordijnen zeker 2 keer per jaar volgens bovenstaand stappenplan.
  Tussendoor kun je ze insprayen met een een mengsel van water en borax of baking soda, wat neutraliserend en reinigend werkt.

Veelgestelde vragen

Met welk wasprogramma kun je het beste gordijnen wassen?

Gebruik het wolwasprogramma en selecteer maximaal 30 graden in als temperatuur. wolwas

Welk wasmiddel kun je het beste gebruiken?

Gebruik een wasmiddel voor fijne was. Bij voorkeur kies je voor vloeibaar wasmiddel, bijvoorbeeld Robijn wol en fijn.Robijn wol en fijn

Hoe vaak moet je gordijnen wassen?

Gordijnen wassen hoeft niet vaak. 1 á 2 keer per jaar is ruim voldoende. Eén keer per jaar is wel het minimum. Als je langer wacht met de gordijnen wassen, kan stof zich ophopen. Opgehoopt stof is niet goed voor je gezondheid en ook wordt het lastiger de gordijnen weer in nieuwstaat te krijgen. Was de gordijnen echter ook niet vaker dan 2 keer per jaar, omdat de stof dan bros kan worden.gordijnen wassen in waszak

3.6/5 (24 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Lees verder:

Vaatwasser met deur die open staat
Keuken
Zoe

Vaatwasser reinigen

De vaatwasser reinigen is iets dat je eens per één, twee of drie maanden moet doen, afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Reinig met speciale reinigingsmiddelen en volg het juiste stappenplan voor het perfecte resultaat.

Lees verder »
Koelkast gevuld
Keuken
Zoe

Koelkast schoonmaken

Een schone koelkast is prettig. Met een sopje en een microvezeldoek kun je de binnenkant van je koelkast gemakkelijk schoon krijgen. Volg het stappenplan uit dit artikel 2 keer per jaar.

Lees verder »
waterkoker ontkalken
Keuken
Zoe

Waterkoker ontkalken

Zorg ervoor dat je nooit meer thee hoeft te serveren waar de kalkstukjes in ronddrijven, want dit is een onsmakelijk gezicht. Lees hier een handzaam stappenplan hoe je de waterkoker ontkalkt op een goedkope manier!

Lees verder »
gasfornuis schoonmaken
Keuken
Zoe

Gasfornuis schoonmaken

Een gasfornuis schoonmaken doe je met soda en azijn. Doe eerst de pannendragers in de vaatwasser. Maak daarna een sopje van afwasmiddel en kokend water en leg daar de gaspitten in. Breng soda en azijn aan op de bruine vlekken rondom de pitten. Daarna goed poetsen.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Oven Schoonmaken

Een oven schoonmaken doe je met keukenontvetter en een spons. Laat schoonmaakmiddel voldoende lang inwerken en poets stevig na de inwerktijd. Zorg dat je de oven goed afneemt zodat er geen schoonmaakmiddel achterblijft en in je eten kan komen.

Lees verder »
fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: