Gordijnen wassen

huis schoonmaken

Gordijnen wassen is iets waar niet iedereen meteen aan denkt als het gaat om je huishouden. Het is echter aan te raden je gordijnen 1 á 2 keer per jaar in de wasmachine te doen. Volg het juiste stappenplan om te weten hoe je dit doet zonder de gordijnen te kreuken of te beschadigen.

Zo was je gordijnen:

 • Haal de gordijnen van de rails en vouw ze op met de haakjes naar binnen
 • Was de gordijnen in de wasmachine op lage temperatuur
 • Hang de gordijnen terug aan de rails als ze nog nat zijn

Nog niet zo heel lang geleden was binnen roken heel normaal. De nicotine trok overal in en een kamer stonk blijvend. De gordijnen wassen hielp echter altijd om de ruimte weer enigszins fris te laten ruiken. Kun je nagaan wat dit kan doen voor jouw huis als je niet binnen rookt! Door het stappenplan en de tips op te volgen die hieronder beschreven worden, zal je genieten van heerlijk fris ruikende kamers.

Gordijnen wassen stappenplan

Benodigde tijd: 30 minuten.

Algemeen stappenplan voor allerlei soorten gordijnen wassen. Effectief ben je ongeveer een half uur bezig. De gordijnen eraf halen, wassen en terughangen kost niet meer dan 30 minuten. Uiteraard duurt het wel een paar uur voordat de wasmachine klaar is. Gezien je rustig iets anders kunt gaan doen in deze tijd, is dit niet meegenomen in de benodigde tijd voor het uitvoeren van het stappenplan.

 1. Bekijk het wasvoorschrift

  Als je kant en klare gordijnen gekocht hebt, dus niet op maat gemaakte of zelf gemaakte gordijnen, dan hebben ze een label met wasvoorschriften. Hierop staat of ze in de wasmachine kunnen of dat je de gordijnen moet laten stomen. Bekijk het artikel over wasvoorschriften om erachter te komen wat alle symbolen betekenen. Kunnen de gordijnen in de wasmachine? Volg dan de rest van de stappen hieronder. Wanneer ze niet in de wasmachine kunnen, scrol je verder naar onder om te lezen wat je moet doen.

 2. Haal de gordijnen van de rails

  Gordijnen bestaan uit een lap stof waar haakjes aan zitten. De haakjes zitten geklemd in lusjes aan de bovenzijde van het gordijn. Als je de gordijnen van de rails haalt, haal je de haakjes los van de rail en laat je deze aan het gordijn vastzitten. Gordijnen kun je namelijk wassen met haakjes. Bij het afhalen van de gordijnen, zorg je ervoor dat je niet te veel met de gordijnen schudt, omdat anders al het stof dat zich in de gordijnen verzameld heeft door de ruimte verspreidt.

 3. Klop de gordijnen uit

  Neem de gordijnen mee naar buiten, houdt ze uit het raam of over de reling van het balkon. Een raam of balkon heeft de voorkeur, omdat je dan de gordijnen kunt uitkloppen zonder dat deze op de grond hangen. Heb je geen geschikt raam of balkon? Klop dat de gordijnen buiten uit samen met iemand anders. Ieder pakt een uiteinde van het gordijn en schud stevig. Zorg ervoor dat de gordijnen niet over de grond slepen, buiten dan wel binnen. Anders worden ze extra vies en loop je het risico dat er vlekken op de gordijnen komen. Klop de gordijnen stevig uit, zodat het meeste stof verwijderd wordt.

 4. Vouw en rol de gordijnen op

  Je stopt de gordijnen opgevouwen in de wasmachine zodat ze minder ruimte innemen in de wasmachine en zodat er minder kans op kreukels ontstaat. De beste methode is de gordijnen eerst in tweeën of in drieën in de lengte op te vouwen. Hierbij vouw je de kant met de haakjes naar binnen naar elkaar toe. Vervolgens rol je de gordijnen op. Begin bij de kant van de haakjes. Door de gordijnen eerst te vouwen, wordt het oppervlak kleiner. Het kleine oppervlak rol je vervolgens op zodat er geen onnodige vouwen in de stof ontstaan.

 5. Stop de gordijnen in een waszak

  Voor gordijnen heb je grote waszakken nodig. Waszakken zijn zakken van stof met gaatjes erin. Je kunt ze kopen bij de supermarkt, Blokker of online. Zorg ervoor dat je waszakken hebt van 50 – 70 vierkante cm, zodat je de gordijnen er niet in hoeft te proppen. Stop de gordijnen in de waszak en rits de waszak dicht. Neem één waszak per gordijn. Heb je geen waszakken in huis? Dan kun je de gordijnen eventueel ook in een kussensloop doen met dezelfde kleur als de gordijnen. Het is hoe dan ook niet een goed idee de gordijnen los in de wasmachine te doen. Hierdoor kunnen ze namelijk beschadigen doordat de gordijnen gedeeltelijk kunnen uitvouwen en de haakjes hierdoor gaten of ladders in de stof kunnen trekken. Daarbij loop je risico dat er een aantal haakjes los komen en ergens in de wasmachine verdwijnen.

 6. Gordijnen wassen in de wasmachine

  Nu plaats je de gordijnen in de waszak in de wasmachine. Zorg dat de trommel niet meer dan de helft gevuld is (ongeveer ⅓ van het maximale vulgewicht van de wasmachine); niet proppen dus. Als je grote of lange gordijnen hebt, kun je slechts één gordijn per wasbeurt wassen. Zijn de gordijnen wat kleiner, dan passen er misschien twee in een trommel. Wanneer de gordijnstof meerdere kleuren heeft, doe dan een color catcher wasdoekje in de trommel erbij. Hiermee zorg je ervoor dat de kleuren netjes blijven en niet in elkaar overlopen.

 7. Haal de gordijnen uit de wasmachine

  Zodra de wasmachine klaar is, haal je de gordijnen eruit. Laat ze nooit in de wasmachine zitten nadat de wasbeurt klaar is, want hiermee vergroot je de kans op kreukels. Als het goed is zijn de gordijnen relatief nat, omdat je op lage stand gecentrifugeerd hebt. Haal de gordijnen uit de waszak en vergeet niet ook de waszak uit te hangen zodat deze niet naar natte hond gaat ruiken.

 8. Hang de gordijnen op

  Je hangt de gordijnen nat terug. Op deze manier zorg je ervoor dat kreukels zichzelf rechttrekken. Gordijnen mogen in ieder geval beslist niet in de droger. Let erop dat je de gordijnen niet over de vloer laat slepen. Je wilt namelijk niet een vieze vloer dweilen met schone gordijnen. Laat de gordijnen aan de gordijnrails drogen, het liefst zo verspreid mogelijk. Met verspreid bedoel ik dat je de gordijnen dicht doet. Het duurt ongeveer een dag en een nacht voordat ze helemaal droog zullen zijn. Zolang ze nat zijn, laat je de gordijnen dicht. Je kunt eventueel een raampje openzetten om het drogen te versnellen.

Welk wasprogramma voor gordijnen wassen?

Was de gordijnen koud of op 20 graden. Sommige wasmachines hebben geen optie van 20 graden. In dat geval kun je ook 30 graden gebruiken. Houdt in je achterhoofd dat je gordijnen het beste zo koud mogelijk kunt wassen. Heter is niet beter of schoner. Zelfs als het waslabel je verteld dat de gordijnen op 40 graden gewassen mogen worden, kies je toch voor 20 of 30 graden. Met name katoenen en linnen gordijnen kunnen namelijk wel tot 4% krimpen. Centrifugeer op de laagst mogelijke stand. Sommige wasmachines hebben zelfs een gordijnen wasprogramma. Gebruik deze als je de optie hebt. Het doel van gordijnen wassen is dat stof verwijderd wordt en dat ze weer fris ruiken. Zodoende hoef je niet met agressieve wasmiddelen of hoge temperaturen aan de slag te gaan.

Boeklancering

De pure paniek in de ogen van mijn vriend als ik hem vraag iets schoon te maken.. Niet omdat hij niet wil maar omdat hij simpelweg niet weet hoe. 

Mijn schoonmaakboek zorgt er voor dat je makkelijk en snel je huis goed schoon kunt krijgen. 

Wil jij een berichtje ontvangen zodra het boek af is?

Zoe met schoonmaakmiddelen

Welk wasmiddel gebruik je voor gordijnen wassen?

Gebruik een fijn wasmiddel om je gordijnen mee te wassen, bijvoorbeeld Robijn wol en fijn. Je hebt niet veel wasmiddel nodig, 20 ml is ruim voldoende. Gebruik het liefst vloeibaar wasmiddel, omdat dit beter is voor delicate stoffen dan waspoeder. Heb je geen fijn wasmiddel in huis? Neem dan gewoon vloeibaar wasmiddel en gebruik niet meer dan 15 ml. Dit lijkt heel weinig, maar meer heb je echt niet nodig omdat het er alleen om gaat dat de gordijnen lekker fris ruiken. Gebruik geen wasverzachter. Als je wilt dat de gordijnen prettig en soepel de wasmachine uitkomen, kun je beter een klein scheutje natuurazijn in het wasverzachter reservoir doen.

Hoe vaak moet je gordijnen wassen?

Gordijnen wassen hoeft niet vaak. 1 á 2 keer per jaar is ruim voldoende. Eén keer per jaar is wel het minimum. Als je langer wacht met de gordijnen wassen, kan stof zich ophopen. Opgehoopt stof is niet goed voor je gezondheid en ook wordt het lastiger de gordijnen weer in nieuwstaat te krijgen. Was de gordijnen echter ook niet vaker dan 2 keer per jaar, omdat de stof dan bros kan worden.

Waarom moet je gordijnen wassen?

Er zijn een aantal redenen waarom het aan te raden is de gordijnen 1 a 2 keer per jaar in de wasmachine te doen. Ten eerste gaat het stofvorming tegen, wat vooral voordelig is voor de gezondheid en de netheid in huis. Huisstofmijten kunnen namelijk allergische reacties veroorzaken bij mensen en huisdieren en daarnaast, geeft het een smoezelige indruk. Ten tweede onderhoudt je de gordijnen. Door ze regelmatig te wassen, blijft de stof soepel en zacht. Met name gordijnen die in de zon hangen, neigen in de loop der jaren uit te drogen en ruw aan te voelen. Het wassen van de gordijnen gaat dit tegen. Als laatste is het heerlijk als de slaapkamer en woonkamer lekker naar wasmiddel ruiken. De algehele atmosfeer is fris en schoon, wat een prettig gevoel geeft in huis.

Wanneer moet je gordijnen laten stomen in plaats van wassen?

Kijk op het wasvoorschrift. Als hier staat dat gordijnen enkel met de hand gewassen kunnen worden of als er een cirkel met een P op het label staat, dan moet je de gordijnen laten stomen. Niet dat ze niet tegen handwas zouden kunnen, maar dit is onredelijk veel werk en geeft een hoop rotzooi. Stomen zou dan dus de betere optie zijn. Gordijnen die gestoomd moeten worden, zijn meestal wollen, zijden of satijnen gordijnen. Dit komt niet vaak voor omdat het hele dure en delicate stoffen zijn, maar mocht je zulk soort gordijnen hebben, neem dan geen enkel risico.

Ook kan het zijn dat je gevoerde gordijnen hebt. Dit zijn gordijnen die uit twee achter elkaar gestikte lappen stof bestaan. Dit is meestal om te isoleren en om zonlicht te verduisteren. Dit soort gordijnen kun je ook beter laten stomen omdat de twee verschillende soorten stof een andere krimptolerantie kunnen hebben. Het zou zonde zijn als 1 van de 2 lagen krimpt en daardoor het hele gordijn scheef trekt.

Kunnen verduisterende gordijnen in de wasmachine?

Het ligt eraan waar de verduisterende gordijnen van gemaakt zijn. Ten eerste is het raadzaam het label met wasvoorschriften te checken. Hier staat informatie op over of je de gordijnen mag wassen en zo ja, hoe. Is de stof redelijk soepel en vooral dichtgeweven om het zonlicht buiten te houden? Dan kun je de verduisterende gordijnen wassen volgens eerder genoemd stappenplan.

Zijn de verduisterende gordijnen echter zonwerend gemaakt door een zilverkleurige laag, dan kun je ze niet wassen in de wasmachine. De laag voelt aan als een soort plastic laagje en je ziet het weefsel van de stof er niet of nauwelijks door terug. Deze gordijnen spray je in met een mengsel van natuurazijn en water. Koop een sprayfles en doe daar een scheutje natuurazijn in en wat water. Spray de gordijnen in en neem ze af met een microvezeldoek. Hierbij kun je de verduisterende gordijnen gewoon aan de rail laten hangen.

Tips voor schone gordijnen

 1. Koop gordijnstokken. Dit zijn stokken die je aan het begin van het gordijn aan de rails hangt en die je gebruikt om de gordijnen mee open en dicht te doen. Hiermee zorg je ervoor dat je nooit met je vieze vingers aan de gordijn stof zit en er geen vlekken of smoezelige uiteinden ontstaan.
 2. Stofzuig de ruimte waar de gordijnen hangen regelmatig, liefst minimaal een keer per week. Hoe minder stof zich vormt in de ruimte, hoe minder stoffig de gordijnen worden.
 3. Stof de rails regelmatig af. Je kunt op een krukje gaan staan en de stofzuiger bovenlangs de rails halen of je kunt met een Swiffer duster of plumeau afstoffen. Zo hoopt stof zich niet op aan de bovenkant van de gordijnen.
 4. Zorg dat de gordijnen niet te lang zijn en over de vloer slepen. Laat dus de gordijnen inkorten (of kort ze zelf in) zodat ze minimaal 5-10 boven de grond komen. Hierdoor zorg je ervoor dat de onderkant van de gordijnen niet onnodig vies wordt en niet beschadigt door schuren of mensen die er per ongeluk op stappen.
 5. Neem alleen gordijnen in ruimtes waar niet gerookt wordt of wierook gebrand wordt. Deze geuren trekken in de gordijnen en geven een viezige bruine aanslag. Rook je of brand je toch wierook in de ruimte met gordijnen? Zorg dan dat je altijd een raampje open hebt en dat je de gordijnen zeker 2 keer per jaar wast volgens bovenstaand stappenplan. Tussendoor kun je ze insprayen met een een mengsel van water en borax, wat neutraliserend en reinigend werkt. Borax is natriumtetraboraat, wat enigszins wat weg heeft van soda. Je kunt het online bestellen, kijk op Bol.com – Borax. Een sprayfles koop je bij Blokker. Doe een theelepel borax en lauwwarm water in de fles, even schudden en vervolgens licht insprayen. Zorg ervoor dat het vocht als het ware op de stof nevelt.
3.8/5 (11 Reviews)

Lees verder:

wasvoorschrift wollen dekbed
Slaapkamer
Zoe

Dekbed reinigen

Je dekbed reinigen kan op verschillende manieren, afhankelijk van waar je dekbed van gemaakt is. Een wollen dekbed laat je stomen. Een synthetisch, donzen of katoenen dekbed kun je wassen in de wasmachine op lage temperatuur. Laat je dekbed af en toe buiten luchten.

Lees verder »
opgemaakt bed
Slaapkamer
Zoe

Matras reinigen

Je matras reinigen kun je zelf. Met zuiveringszout en warm water kom je een heel eind. Specifieke vlekken, zoals van zweet of bloed, vergen een specifieke aanpak.

Lees verder »
Vloerbedekking
Slaapkamer
Zoe

Hoe kun je vlekken uit tapijt / vloerbedekking verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Lees verder »
Slaapkamer
Zoe

Schoenen opbergen

Mensen bezitten gemiddeld 8 paar schoenen. Waar laat je die allemaal? Hier vind je alle tips en suggesties over hoe je makkelijk en efficiënt schoenen kunt opbergen. Laat ze niet rondslingeren of stoffig worden, maar behandel je stappers met liefde.

Lees verder »

Andere categorieen:

Meer over:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.