poetsprins logo
wasvoorschrift wollen dekbed

Dekbed reinigen

Zo’n acht uur per dag lig je te zweten en te stinken onder je dekbed. Ook als je je bed netjes elke week verschoont, kan je dekbed vies gaan ruiken of lelijke gele kringen krijgen. Je dekbed reinigen, hoe doe je dat?

Je dekbed reinigen kan op verschillende manieren, afhankelijk van waar je dekbed van gemaakt is. Een wollen dekbed laat je stomen. Een synthetisch, donzen of katoenen dekbed kun je wassen in de wasmachine op lage temperatuur. Laat je dekbed af en toe buiten luchten.

Een dekbed reinigen is belangrijk voor een hygiënische slaapkamer en goede gezondheid. Het hoeft echter helemaal niet vaak. Als je eens per jaar dit klusje doet, is het ruim voldoende. Uiteraard verschoon je wel elke week de lakens van je bed. Lees verder voor een handzaam stappenplan en handige tips!

Zo reinig je een dekbed

Benodigde tijd: 35 minuten

Algemeen stappenplan voor het reinigen van je dekbed. Hoe je je dekbed reinigt, hangt af van het materiaal waar het dekbed van gemaakt is. Lees dus even alle stappen door voordat je aan de slag gaat!

 1. Haal het hoeslaken van het dekbed

  Om het dekbed te kunnen reinigen, haal je altijd eerst het dekbedovertrek eraf.
  vuile lakens eraf halen

 2. Bekijk het wasvoorschrift van je dekbed

  Net als bij kleding, heeft elk dekbed een wasetiket. Hierop vind je alle informatie over hoe je je dekbed dient te reinigen. Het etiket op de foto geeft bijvoorbeeld aan dat het dekbed niet met water en bleek behandeld mag worden en dat je het niet mag strijken. Alleen chemisch reinigen is mogelijk. Chemisch reinigen = laten stomen bij de stomerij.
  wasvoorschrift wollen dekbed

 3. Breng een wollen dekbed altijd naar de stomerij, niet wassen!

  Staat er op het label dat het dekbed van wol is? Dan mag het alleen gestoomd worden door een professionele stomerij, dit staat op het etiket aangegeven. Kijk naar de tekens op het wasetiket of naar het materiaal waar de vulling van gemaakt is. Tijk is de buitenstof, meestal van katoen gemaakt. Hier kijk je niet naar als je je dekbed gaat reinigen.
  wollen dekbed

 4. Was het dekbed als deze een synthetische, katoenen of donzen vulling heeft

  Bekijk altijd het wasetiket! Een katoenen, synthetisch of donzen dekbed mag op maximaal 40 graden gewassen worden. Kies voor de zekerheid 30 graden. Selecteer het wasprogramma voor fijne was, zodat het dekbed kort gewassen en niet hard gecentrifugeerd wordt. Gebruik wasmiddel voor de fijne was.
  fijn wasprogramma

 5. Laat het dekbed drogen

  Sommige dekbedden mogen in de droger. Hierbij is het belangrijk dat je de droger instelt op een zo laag mogelijke temperatuur. Bekijk altijd het wasetiket en zoek naar het symbool van een vierkant met een rondje erin. Staat er een kruis door? Dan mag het niet in de droger. Staat er 1 stip in de cirkel? Dan mag het dekbed in de droger op lage temperatuur. Je kunt het dekbed ook over een droogrek of buiten hangen.
  dekbed in de droger

 6. Maak je bed op

  Als je dekbed gereinigd en droog is, kun je je bed weer opmaken.
  dekbed rechtleggen

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Dekbed reinigen tips

De gouden tip als je je dekbed laat stomen

Zoals ik al zei, kan een dekbed van verschillende materialen gemaakt zijn en kun je het ene wassen en het andere niet. Als je een wollen dekbed hebt, dan breng je ‘m altijd naar de stomerij en was je ‘m beslist niet in de wasmachine. Ik heb het ooit getest en ook al koos ik een lage temperatuur, de gehele wollen vulling van het dekbed was gekrompen en klonterig geworden. Het dekbed moest daarna vervangen worden.

Als je het dekbed naar de stomerij moet brengen, kies dan een tactisch moment. Het kan een week en soms twee weken duren voordat je je dekbed weer op kunt halen. Zorg dus dat je een extra dekbed hebt of dat je het dekbed naar de stomerij brengt vlak voor je op vakantie gaat. Nogal ongelukkig als je een week zonder dekbed moet slapen.

4 tips als je je dekbed zelf gaat wassen

Een dekbed met een synthetische, donzen of katoenen vulling mag je zelf wassen in de wasmachine. Bekijk altijd het label met wasinstructies! Geen idee wat alle tekentjes betekenen? Kijk dan naar mijn artikel over wasinstructies en de betekenis van de symbolen.

Als je een donzen dekbed hebt, stop dan 3 tennisballen erbij in de machine, zodat de veertjes niet aan elkaar gaan kleven. Je schudt dan als het ware het dekbed op terwijl je ‘m wast. Hierdoor blijft het dekbed lekker luchtig.

Vouw het dekbed zo klein mogelijk op en stop het in de wasmachine. Probeer niet al te veel te proppen.

Denk niet “hoe heter, hoe beter”. Heter wassen dan 30 of 40 graden kan het dekbed ruïneren, ongeacht het materiaal waar het van gemaakt is. Als je dekbed erg vies is of erg stinkt, voeg dan een beetje witte natuurazijn toe, maar was het dekbed niet langer of heter. Lees verderop meer over azijn toevoegen aan je was.

Kies een geschikt wasmiddel

Robijn wol en fijn
Fijn wasmiddel

Je synthetische, katoenen of donzen dekbed was je in de wasmachine met een vloeibaar wasmiddel voor de fijne was. Kies bijvoorbeeld voor Robijn wol en fijn. Dit is een heel mild wasmiddel dat de was toch goed kan reinigen.

Het vloeibare wasmiddel voor de fijne was reinigt op milde wijze. Er zitten geen agressieve ingrediënten in en bovendien bevat het stoffen die de vezels van je dekbed beschermen. Vloeibaar fijn wasmiddel lost makkelijk op in water, waardoor het zich egaal over de gehele was verspreidt. Zo gaat het hele dekbed lekker ruiken en blijven er geen zeepresten achter, iets wat met poeder wel het geval kan zijn.

Wasmiddel in de machine doen

Voor bijna elke andere soort was adviseer ik het wasmiddel in een doseerbol te doen en direct in de trommel bij de was te plaatsen. Dit zorgt er namelijk voor dat er geen zeepresten in het zeeplaatje achterblijven en dat al het wasmiddel daadwerkelijk bij de was terecht komt. Voor een dekbed reinigen adviseer ik echter het zeeplaatje te gebruiken.

fijn wasmiddel toevoegen
Wasmiddel toevoegen

Giet een half dopje in het zeeplaatje. Dit is ongeveer 25ml wasmiddel. Door het in het zeeplaatje te doen, wordt het middel met water de trommel in gespoeld.

Hierdoor kan het vast verdund worden voordat het bij je dekbed komt, waardoor het beter verspreid wordt. Dit is bij kleding niet nodig, maar bij een dekbed wel omdat de trommel heel vol is.

Voeg geen wasverzachter toe

Gebruik geen wasverzachter. De trommel is waarschijnlijk heel vol als je een heel dekbed erin gestoken hebt. Hoe meer middelen je toevoegt, hoe groter de kans dat er restanten op het dekbed achter blijven. Dit kan gaan stinken na verloop van tijd en het dekbed minder ademend maken.

Voeg azijn toe voor extra hygiene

azijn kleurversterker donkere was
Azijn toevoegen

Giet een scheutje witte natuurazijn in het zeeplaatje. Hiervoor kies je het rechter vakje, waar je normaal gesproken wasverzachter in kunt doen. Azijn is een natuurlijke wasverzachter en maakt het dekbed extra fris.

Doordat je een kort wasprogramma en lage temperatuur moet selecteren om het dekbed mooi te houden, is het lastig vieze geurtjes echt goed weg te krijgen. Witte natuurazijn reinigt goed, ook op lage temperatuur. Zweetlucht en andere vieze geuren krijg je er makkelijk mee weg.

Dekbed laten drogen na reinigen

dekbed in de droger
Dekbed in de droger

Soms kan het lastig zijn je dekbed weer droog te krijgen als je ‘m zelf gewassen hebt in de wasmachine. Bekijk het wasetiket om te checken of jouw dekbed in de droger mag. Droog altijd op lage temperatuur.

Als je dekbed niet in de droger mag, dan zie je dit teken op het wasetiket: wassymbool niet in droger Het kruisje kan ook over het hele vierkant staan in plaats van in de cirkel, maar het betekent hetzelfde. Bij sommige drogers is er een speciale dekbedden stand, maar dit betekent niet dat elk dekbed zomaar in de droger mag! Het wasetiket is leidend.

Hang het dekbed uit als het niet in de droger mag. Je kunt een groot wasrek nemen en het dekbed eroverheen leggen of je kunt het dekbed buiten hangen als het niet regent. Reken erop dat een dekbed ongeveer een dag nodig heeft om aan de lucht te drogen, dus begin op tijd! Als je niet vroeg in de ochtend begint met je dekbed reinigen, heb je ‘s avonds als je gaat slapen nog een nat dekbed. Hang het dekbed royaal uit, zodat frisse lucht er goed doorheen kan waaien.

Vind je dit een heel gedoe? Dan kun je je dekbed altijd naar de stomerij brengen. Hoewel je een synthetisch, katoenen of donzen dekbed zelf zou kunnen wassen, zou je voor rond de 20 euro het dekbed ook kunnen laten stomen. Dan weet je zeker dat je je dekbed schoon én droog terugkrijgt.

Het dekbed past niet in de wasmachine

Is je wasmachine te klein of je dekbed te groot? Dan zou je het dekbed ook in bad of in een grote teil kunnen wassen. Dit is wel echt een hele onderneming. Een dekbed handwassen kost namelijk veel tijd, moeite en spierkracht. Het geniet daarom zeker niet mijn voorkeur. Past je dekbed niet in je wasmachine? Breng ‘m dan naar de stomerij. Maar goed, wil je centen besparen en toch zelf je dekbed reinigen, doe dan het volgende:

 1. Laat het bad of een teil tot de helft vollopen met lauwwarm water. Voel aan het water zodat je zeker weet dat het niet te heet is! Voeg 25ml fijn wasmiddel toe, Robijn wol en fijn, of een beetje shampoo.
 2. Dompel het dekbed onder in het sopje. Duw het dekbed een paar keer onder maar knijp niet te hard! Als je het dekbed met water veelvuldig knijpt, kan de vulling gaan klonteren.
 3. Laat het sop weglopen en spoel het dekbed uit met schoon lauw water. Zorg dat je zoveel mogelijk zeep weer uit het dekbed spoelt.
 4. Knijp voorzichtig zoveel mogelijk vocht uit het dekbed, maar wring het zeker niet uit! Als je het dekbed uitwringt, kun je de vulling klonterig en oneven verdeeld maken.
 5. Hang het dekbed buiten te drogen. Er kan nog veel water uitlekken, dus als je dit binnen doet, zou je waterschade aan je vloeren kunnen krijgen. Als je het buiten op kunt hangen, kan het water veilig weglopen.

Hoe vaak moet je je dekbed reinigen?

Je dekbed reinigen hoeft gelukkig helemaal niet vaak. Ik breng mijn dekbed slechts eens per jaar naar de stomerij. Meestal voordat ik op vakantie ga rond de kerst. Dan is mijn dekbed lekker schoon en fris als ik terug kom van vakantie, een goede start van het nieuwe jaar.

Als je zelf je dekbed kunt wassen, dan is eens per jaar ook ruim voldoende. Vaker wassen is niet beter, want daar wordt de vulling van het dekbed alleen maar slechter van. Voor een lange levensduur van je dekbed, reinig je ‘m dus maximaal een keer per jaar.

Tips om je dekbed lang fris te houden

Laat je dekbed luchten

bed laten luchten
Bed laten luchten

‘s Ochtends klap je je dekbed open als je opstaat. Zo kan het matras en het dekbed gelucht worden. Zet een raampje open in je slaapkamer zodat gedurende de hele dag een fris briesje door het bed kan gaan.

Hang het dekbed buiten

Hang eens per week je dekbed een dagje buiten. Elke keer als je je bed gaat verschonen en je dus de vieze lakens eraf haalt, hang je het dekbed over je balkon of uit het raam. Zo kan de frisse buitenlucht het dekbed opfrissen.

Verschoon je bed regelmatig

Verschoon je bed elke week. Een dekbedovertrek is niet alleen fleurig om naar te kijken, het is ook een bescherming voor je dekbed. Als je deze elke week wast, blijft je dekbed lekker lang fris.

Slaap nooit zonder dekbedovertrek of laken

Gebruik altijd een dekbedovertrek of laken en slaap nooit direct onder het dekbed. Hierdoor komen er namelijk meer haren, huidschilfers, lichaamsvocht en huidvet op het dekbed, waardoor het dekbed sneller vies wordt.

Houd het voeteneinde als voeteneinde

Als je je bed verschoont, zorg dan dat je het voeteneinde van het dekbed altijd het voeteneinde houdt en het hoofdeinde het hoofdeinde. Je kunt bijvoorbeeld een veiligheidsspeld aan het voeteneinde maken. Zo weet je altijd welke kant welke is. Dit is belangrijk omdat je anders door je schone dekbedovertrek heen je zweetvoeten zou kunnen gaan ruiken.

Veelgestelde vragen

Dekbed laten stomen of wassen?

Een wollen dekbed moet je altijd laten stomen. Een synthetisch, donzen of katoenen dekbed zou je zelf kunnen wassen. Ook bij die dekbedden is stomen makkelijker, maar wassen kan geen kwaad.

Hoe was je een dekbed?

Was een dekbed op 30 graden in de wasmachine. Gebruik het wasprogramma voor fijne was en voeg een half dopje Robijn wol en fijn toe in het zeeplaatje. Let op! bekijk altijd het wasetiket met wasvoorschriften en was je dekbed alleen als je dit teken ziet (soms staat er 40 in de tobbe, maar ook dan kies je voor 30 graden):
wassymbool wassen 30 graden

Waarmee was je een dekbed?

Gebruik wasmiddel voor de fijne was. Bijvoorbeeld Robijn wol en fijn. Fijn wasmiddel beschermt vezels en is mild voor het dekbed. Voor extra hygiene kun je een scheutje witte natuurazijn toevoegen.

Mag een dekbed in de droger?

Sommige dekbedden mogen in de droger. Check altijd het etiket met wasvoorschriften of dit voor jouw dekbed ook geldt. Kijk naar dit teken:
wassymbool drogen lage temperatuur

Hoe vaak moet je je dekbed reinigen?

Zowel voor stomen als voor zelf wassen geldt dat eens per jaar ruim voldoende is. Vaker is niet beter. Eens per jaar is wel zo hygiënisch, dus doe het ook niet minder vaak.

3.6/5 (8 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
wasmachine schoonmaken
Wassen
Zoe

Wasmachine Stinkt, Wat Moet Je Doen?

Soms zie je niet direct dat er iets mis is met je wasmachine. Nog steeds kan er van alles aan de hand zijn waardoor je vieze was niet zo schoon wordt. Hoe je ervoor zorgt dat je was en je wasmachine weer heerlijk fris is, lees je hier.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: