poetsprins logo
bed met kussens

Bed verschonen

Een bed verschonen is een wekelijks klusje. Er zijn verschillende manieren om dit snel en efficiënt voor elkaar te krijgen. Wanneer je mijn stappenplan een paar keer geoefend hebt, kun je je bed in een 10 minuten verschoond hebben.

Een bed verschonen doe je door een schoon onderlaken om het matras te doen, schone kussenslopen om de kussens en een schoon dekbedovertrek om het dekbed. Voor een hygiënisch bed, moet je de lakens eens per week verschonen. Was lakens op 40 of 60 graden met wasmiddel.

Je bed verschonen is iets waar je tegenop kunt zien of iets dat niet zo belangrijk lijkt. Een bed is echter een broeikas voor bacteriën doordat je ‘s nachts veel vocht verliest. Bekijk het zo: je draagt een t-shirt ook niet een week of langer, toch? Daarnaast hoef je er niet meer tegenop te zien, lees hieronder hoe je bed verschonen in 10 minuten voor elkaar!

Bed verschonen stappenplan

Benodigde tijd: 10 minuten

Algemeen stappenplan voor bed verschonen. Voer het stappenplan eens per week uit voor een gezonde en hygiënische levensstijl.

 1. Haal vuile lakens van het bed

  De kussenslopen haal je van de kussens, het dekbedovertrek van het dekbed en het onderlaken van het matras. Leg dat ergens op een stoel of op de grond. Parkeer het dekbed daar bovenop. Wat er nu nog staat, is een bedframe met een matras erop waar een molton omheen zit. Dit laat je zo, want een molton hoef je maar twee à drie keer per jaar te verschonen.
  vuile lakens eraf halen

 2. Leg een schoon onderlaken op het matras

  Zorg ervoor dat je aan alle kanten evenveel laken over hebt, zodat je het laken goed strak om het matras heen kan vouwen. De meeste onderlakens hebben elastiek in de hoeken of helemaal rondom. Dit maakt je leven een stuk makkelijker omdat het laken zichzelf als het ware strak trekt.
  onderlaken verschonen

 3. Doe schone kussenslopen om de kussens

  Het handigst is om het kussen bij de punt te pakken en de sloop in te trekken. Vervolgens pak je beide punten van een kussen, in elke hand een punt. Als je de punt pakt, zorg dan wel dat je zowel het kussen als de sloop vasthoudt. Even flink schudden totdat het kussen netjes recht en opgeschud in de sloop zit.
  bed verschonen

 4. Verschoon het dekbedovertrek

  Keer het schone dekbedovertrek binnenstebuiten en steek je je armen erin zodat je de punten van de ‘goede’ kant kan pakken. Pak met die punten de punten van het dekbed en schud het dekbedovertrek om het dekbed heen.
  dekbedovertrek verschonen

 5. Zorg dat het dekbed goed in het overtrek zit

  Stop het dekbed goed tot in de hoeken van het dekbedovertrek en wapper flink heen en weer met het geheel. Zo zorg je ervoor dat je geen laken overhoudt aan de bovenkant en het dekbed netjes in het overtrek zit.
  dekbedovertrek verschonen

 6. Trek het laken recht

  Aan de onderkant trek je zowel aan de onderzijde als aan de bovenzijde het laken strak. Leg het dekbed netjes recht neer op het bed en strijk glad.
  bed verschonen

 7. Vouw het voeteneinde van het dekbed om het matras

  Prop het voeteneinde van het dekbed niet zomaar tussen de rand van het bed en het matras maar vouw het goed om het voeteneinde van het matras heen. Zo komt je dekbed niet los en heb je minder kans op de ergernis van losliggend laken.
  bed verschonen

 8. Was lakens op 60 graden met wasmiddel

  Stop de vieze lakens in de wasmachine en was op 60 graden met een beetje wasmiddel. Haal de lakens meteen uit de wasmachine zodra deze klaar is en hang ze uit, zodat je lakens niet te erg kreuken.
  wasmiddel toevoegen hete was

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Het beste is om je bed eens per week te verschonen. Slaap je echter alleen of zweet je nauwelijks, dan volstaat eens per twee à drie weken. Het is belangrijk om je bed regelmatig te verschonen omdat je ‘s nachts veel vocht verliest, dat allemaal in de lakens trekt. Dit vocht bevat bacteriën en deze blijven in het bed broeien.

Meer informatie over hoe vaak je je bed moet verschonen, vind je hier.

Je verliest ook huidschilfers en haar in bed. Huisstofmijten zijn microscopisch kleine beestjes die zich met huidschilfers voeden en dus graag in je bed verblijven. Je kan dit nooit helemaal vermijden maar als je je bed regelmatig verschoont, verklein je in ieder geval de kans op huisstofmijten.

Daarnaast eet je vast wel eens een lekker ontbijtje in je bed en de kruimeltjes die achterblijven zijn heel aantrekkelijk voor muizen en ander ongedierte.

Heb je huisdieren, zoals een hond of kat, die ook wel eens lekker bij je komen liggen? Dan heb je kans op vlooien en wormen in je bed. Ook in dit geval moet je je bed zeker een keer per week verschonen.

bed verschonen molton
Molton verschonen

De molton verschoon je eens per 3 maanden. Was een nieuwe molton eerst op 40 graden, anders kan deze krimpen. Nadat de molton een paar keer gewassen is, kun je ‘m op 60 graden wassen.

Hoe vaak moet je het bed van je kind verschonen?

Voor een kind moet je gemiddeld eens per twee weken het bed verschonen. Heeft je kind echter in bed geplast, gepoept of gebraakt, dan moet je het meteen diezelfde dag/ nacht nog verschonen. Slapen er huisdieren bij het kind in bed? Dan is het aan te raden elke week het bed te verschonen.

Beddengoed wassen

beddengoed wassen
Beddengoed wassen

Lakens was je op 60 graden met een beetje wasmiddel. Als je nieuwe lakens hebt, is het raadzaam deze eerste en paar keer op 30 of 40 graden te wassen. De stof kan namelijk nog krimpen. Kijk naar mijn artikel beddengoed wassen voor meer info en tips!

Bed verschonen tips

Laat zwaartekracht het werk doen

Je kan het dekbedovertrek boven het trapgat of balkon verschonen. Het handige van dit boven het trapgat of balkon doen, is dat je de zwaartekracht mee hebt en je dekbed niet over de grond veegt, makkelijker en hygiënischer dus. Steek je armen in het overtrek dat binnenstebuiten gekeerd is, pak de hoeken van het dekbed en schud het overtrek om het dek bed heen.

Voorkom overbelasting van je rug

Een bed verschonen kan best intensief zijn. Zeker als je niet de handige trucs weet, kun je er rugpijn van krijgen.

Onderlaken verschonen

Wanneer je het onderlaken om het matras vouwt, til het matras dan vanuit je benen en leg deze op je knie terwijl je het laken eromheen vouwt. Zo hoef je niet met je rug te tillen.

Dekbedovertrek verschonen met weinig moeite

Als je geen balkon of trap hebt, zijn er andere opties waarbij je dekbed niet op de grond hoeft te hangen of je veel kracht nodig hebt. Je haalt het vieze dekbedovertrek van je dekbed en legt het dekbed op bed. Je rolt het schone dekbedovertrek binnenstebuiten op. Dit doe je als volgt:

Vouw het dekbedovertrek een klein stukje binnenstebuiten aan het voeteneinde. Rol de boven- en onderkant gelijkmatig op, totdat je het hele dekbedovertrek tot een dubbele rol hebt opgerold. Leg het dekbed op bed en de rol aan de bovenkant. Nu kun je het dekbedovertrek uitrollen om het dekbed heen.

Keer het dekbed niet om 

bed verschonen
Bed verschonen

Let er bij het verschonen van het dekbedovertrek op dat je het voeteneind van het dekbed als voeteneinde houdt en het hoofdeinde als hoofdeinde. Anders heb je kans dat je je zweetvoeten ruikt!

Je kan bijvoorbeeld een veiligheidsspeld aan het voeteneinde van het dekbed maken, zodat je kan herkennen welke kant welke is.

Gebruik matrasbeschermers

Zowel om een kindermatras als om een gewoon matras kan je onder de molton een matrasbeschermer doen. Dit is een waterafstotend soort laken dat je om het matras doet waardoor vocht niet in het matras trekt.

Bestel de juiste maat: meet het matras even op zodat je zeker weet dat je matrasbeschermer zal passen.

Vooral ziekenhuizen en verzorgingstehuizen gebruiken dit, vandaar dat het ook wel ziekenhuislinnen genoemd wordt. Je kind kan in bed plassen zonder dat urine in het matras trekt en jij kan zweten tot je een ons weegt zonder dat je matras vergeelt. 

Keer je matras af en toe

Zorg dat je je matras ongeveer twee keer per jaar keert. Zo vertraag je slijtage en voorkom je dat je in een kuil ligt. Kijk voor meer tips hoe je je matras fris en schoon houdt naar mijn artikel over matras reinigen.

Dekbed altijd op z’n plek

Je kan het dekbedovertrek aan het hoofdeind met veiligheidsspelden aan je dekbed vastmaken. Zo voorkom je dat de punten ‘s nachts wegkruipen.

Lucht je bed overdag

bed laten luchten
Bed laten luchten

Voor wat extra hygiëne tussen het verschonen door, kun je overdag je dekbed opengeklapt laten en een raampje openzetten. Zo kunnen je lakens luchten, wat bacterievorming tegen gaat.

Hoe reinig je een dekbed?

Een dekbed kan je reinigen door het te wassen of het te laten stomen. De eerste stap wanneer je een dekbed wilt reinigen is kijken van wat voor soort materiaal je dekbed gemaakt is. Meestal zit er bij het voeteneind een label met deze informatie. Meeste mensen hebben een kunststof dekbed. In dat geval staat er 100% polyester op het label. Andere veel voorkomende materialen zijn wol en dons.

Een polyester dekbed kan je gewoon wassen in de wasmachine. Is je eigen wasmachine te klein? Ga dan naar een wasserette. Daar hebben ze meestal 10kg wasmachines, of zelfs nog groter. Je wast dit soort dekbedden op 30 graden met weinig wasmiddel.

Heb je een wollen dekbed? Dan moet je deze laten stomen bij een stomerij. Je kan wollen dekbedden beslist niet in de wasmachine doen. Wol krimpt en wordt klonterig door het overvloedige water. Het kan bij een stomerij wel een week duren voordat je het dekbed weer kan komen ophalen, kies dus een tactisch moment om je dekbed weg te brengen. Bijvoorbeeld vlak voor je op vakantie gaat. Een dekbed laten stomen kost meestal ongeveer 20 tot 25 euro. Kijk voor een gedetailleerd stappenplan en vele handige tips naar mijn artikel over dekbed reinigen.

Bed verschonen als je luizen hebt

Was het onderlaken, de molten, het dekbedovertrek en de kussenslopen op minimaal 60 graden. Met een lagere temperatuur dan 60 graden gaan luizen en eitjes niet dood. Gebruik ook lang programma zodat je zeker weet dat de wasbeurt slaagt.

Het dekbed zou je kunnen laten stomen maar in principe is dat bij luizen niet perse nodig. Luizen en eitjes kunnen namelijk niet door het dekbedovertrek heen. Als je een sprei hebt, kun je deze het beste in een gesloten zak doen voor een week. Dan stikken de luizen en gaan ze dood. Je kan de sprei natuurlijk ook laten stomen.

Ook knuffels en extra kussens moet je als je met luizen te maken hebt, een week in een gesloten zak bewaren. Vaak worden knuffels en dergelijke vergeten, waardoor het gehele luizenprobleem niet opgelost raakt. De gouden tip is dus om echt alles op het het bed behalve het matras aan te pakken.

Zorg in eerste instantie dan eerst dat de luizen op het hoofd dood zijn. Hiervoor kan je luizenshampoo kopen bij de drogist of apotheek. Koop ook een luizenkam om de luizen uit het haar te kammen en om regelmatig te checken of je geen luizen hebt. Als er geen luizen meer op het hoofd zitten, wordt het tijd om het bed aan te pakken.

Bed verschonen na griep of verkoudheid

Als je ziek bent geweest, bijvoorbeeld griep of verkoudheid, verschoon dan je bed direct als je je een beetje beter voelt. Als je griep hebt, heb je vaak koorts en verlies je veel vocht door te zweten. Daarnaast kun je verkoudheidsvirussen verspreiden in bed als je zweet, niest of hoest. Verschoon je bed en was lakens op minimaal 60 graden.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Je bed eens per week verschonen is het beste. Je verliest veel vocht tijdens het slapen en een bed is een verzamelplek voor stof en huisstofmijt. Voor een gezonde levensstijl, was je de lakens elke week.

Op hoeveel graden moet je beddengoed wassen?

Je kunt beddengoed op 60 graden wassen. Bij 60 graden gaan de meeste bacteriën dood en dus is deze temperatuur goed voor een hygiënisch schoon bed. Was nieuwe lakens eerst een paar keer op 40 graden zodat ze niet krimpen.

Welk wasprogramma voor beddengoed wassen?

Gebruik katoen programma, een wasprogramma dat lang duurt en hard centrifugeert. Zo komen je lakens schoon en relatief droog uit de wasmachine.

Hoe vaak moet je een dekbed wassen?

Een dekbed wassen in de wasmachine kan alleen als deze van polyester is. Kijk op het label naar het materiaal waar het dekbed van gemaakt is. Polyester dekbedden was je op 20 tot 30 graden eens per jaar. Wollen of donzen dekbedden laat je eens per jaar stomen bij de stomerij.

Hoe reinig je een dekbed?

Een dekbed reinigen doe je bij de stomerij. Let er wel op dat je je dekbed zo maar een week kwijt kunt zijn, dus kies een handig moment om dit te laten doen.

4.2/5 (5 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

motten bestrijden
Blog
Zoe

Motten Bestrijden in Huis

Motten zijn klein vliegend ongedierte die op donkere plekken verblijven. Ze leven van eiwitten in en op kleding en andere textiel. Motten bestrijden doe je met daglicht en cederhout of mottenballen. Zorg daarnaast dat je textiel altijd schoon opbergt.

Lees verder »
wasvoorschrift wollen dekbed
Slaapkamer
Zoe

Dekbed reinigen

Je dekbed reinigen kan op verschillende manieren, afhankelijk van waar je dekbed van gemaakt is. Een wollen dekbed laat je stomen. Een synthetisch, donzen of katoenen dekbed kun je wassen in de wasmachine op lage temperatuur. Laat je dekbed af en toe buiten luchten.

Lees verder »
vies matras
Slaapkamer
Zoe

Matras reinigen

Je matras reinigen kun je zelf. Gebruik een vlekkenverwijderaar voor meubelstof en/of een tapijtreiniger. Hiermee kun je de meeste vlekken verwijderen en nare luchtjes bestrijden.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: