poetsprins logo
vileda stoomreiniger verpakking

Vileda Stoomreiniger

Een paar weken geleden heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste stoomreiniger. Tijdens mijn zoektocht kwam ik onder andere het concept stoommop tegen. Dat leek mij geweldig om te proberen, dus heb ik de Vileda Steam aangeschaft.

Tip: Met de Vileda Steam is vloeren schoonmaken heel eenvoudig. Een effectieve manier om met weinig moeite hygiënisch schoon te dweilen.

De Vileda stoomreiniger is een stoommop. Het is een alles-in-één dweilsysteem waarmee je vloeren reinigt met stoom in plaats van sop.. Zonder schoonmaakmiddel, te hoeven bukken of een dweil te hoeven uitwringen, kun je alle soorten vloeren schoonmaken.

Ik dweil regelmatig, maar na het stoomreinigen, was de pad helemaal zwart. Mijn vloer is extra schoon geworden en dat is in een handomdraai gelukt. Lees verder voor een uitgebreide uitleg en review!

Vileda Steam

Vileda steam
Vileda stoommop
Goedkoop
Streeploos schoon resultaat
Gebruiksvriendelijk
Flexibel en ergonomisch
Lichtgewicht
Inclusief carpet glider
Kleine vloerdoek

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Wat zit er in de doos?

De vloer stoomreiniger van Vileda komt in drie delen in de doos: de stang, het waterreservoir en het voetstuk.

De drie onderdelen kun je eenvoudig in elkaar klikken, wat resulteert in een stoommop van comfortabele hoogte voor iemand van gemiddelde lengte.

Met de meegeleverde maatbeker kun je de juiste hoeveelheid water in het reservoir gieten.

vileda stoomreiniger verpakking
Inhoud van de doos

Verder worden er twee microvezel pads en een tapijtglijder meegeleverd, ook wel carpet glider genoemd. Je kunt de Vileda Steam dus meteen in gebruik nemen en op alle soorten vloeren gebruiken.

pad bevestigen
Klittenband pad

Het voetstuk heeft een soort klittenband waar je de microvezelpad aan kunt bevestigen. Je legt simpelweg de pad op de grond en zet de mop erbovenop. De pad zit dan vast, vast genoeg om makkelijk en snel te gaan reinigen.

Uiteraard tref je ook de handleiding aan in de doos en een heleboel verpakkingsmateriaal om het toestel onbeschadigd bij jouw thuis aan te laten komen.

Gebruiksaanwijzing

Benodigde tijd: 15 minuten

Gebruiksaanwijzing voor de Vileda stoomreiniger. Hoe lang je bezig bent met het stoomreinigen van jouw vloer is natuurlijk afhankelijk van hoe groot de ruimte is. Een kamer van gemiddelde grootte, kun je in een kwartiertje schoon hebben.

 1. Bevestig een microvezelpad aan de voet

  Er zit een soort klittenband aan de voet waarmee je de microvezelpad aan het apparaat kunt bevestigen. Dit is stevig genoeg om de doek op z’n plek te houden. Je legt eenvoudig de doek op de grond, zet de stoommop erboven op en dan zit de pad vast. Bukken is niet nodig.
  pad bevestigen

 2. Steek de stekker in het stopcontact

  Hoewel je misschien zou verwachten dat het item draadloos is net zoals een steelstofzuiger, is dat niet het geval. Een steelstoomreiniger heeft altijd een snoer dat je in het stopcontact moet steken.
  stekker in stopcontact

 3. Vul het reservoir met 400ml water

  Draai de dop van het reservoir en giet met de bijgeleverde maatbeker 400ml water in het reservoir. In het maatbekertje past 200ml, vul deze dus twee keer. Met 400ml water kun je ongeveer 28 minuten stoomreinigen. Draai de dop weer goed terug.
  waterreservoir vullen

 4. Zet de stoommop aan

  Zorg dat je eerst water in de tank hebt gedaan en de pad bevestigd hebt en het apparaat daarna pas aanzet. Zodra je ‘m aanzet, begint ie namelijk meteen met stomen.
  vileda stoomreiniger aanzetten

 5. Reinig de vloer

  Zonder kracht te zetten, beweeg je de stoommop heen en weer over de vloer. Doe dit met een langzame beweging en met de nerf mee. Zo krijg je een schoon en streeploos effect.
  vloer stoomreinigen

 6. Was de microvezelpad op 60 graden

  Als je klaar bent met stoomreinigen, verwijder je de pad en was je deze op 60 graden in de wasmachine met je gebruikelijke wasmiddel. Berg de mop niet op met de pad nog eraan. Deze kan dan namelijk niet goed drogen en gaan stinken.
  wasprogramma 60 graden

 7. Berg de stoommop op

  De twee haken aan de achterzijde van de steel dienen als opbergsysteem voor de kabel. Deze kun je eenvoudig om de haken wikkelen zodat je de steam mop kunt opbergen zonder dat ie al te veel ruimte inneemt. Er is geen mogelijkheid de stoommop op te hangen, je zet ‘m dus op z’n voetstuk weg.
  Vileda stoomreiniger opbergen

Vileda Steam stoomreiniger review

De Vileda Steam stoomreiniger is geschikt voor alle soorten vloeren. Je kunt er laminaat en PVC streeploos schoon me krijgen en ook afgewerkt hout en tegels worden stralend schoon.

Doordat je de hoeveelheid stoom kunt aanpassen, kun je de mop veilig voor laminaat gebruiken. Zorg dat je met de nerf mee dweilt voor een streeploos resultaat.

Door de bijgevoegde carpet glider is deze stoomreiniger ook geschikt voor tapijten en vloerbedekking. Om zachte vloeren te reinigen, plaats je de microvezeldoek op de voet en daaroverheen het extra plastic driehoek dat je erbij krijgt.

Zo kan de voet makkelijk over de ondergrond glijden. Een tapijtglijder zit niet bij alle merken standaard inbegrepen, vandaar dat dit één van de redenen is dat de Vileda Steam mijn favoriet is.

carpet glider
Tapijtglijder
tapijtglijder
Carpet glider

Ervaringen met de Vileda stoomreiniger

Eén van de dingen die ik heb meegewogen in mijn keuze voor de Vileda stoomreiniger zijn de reviews op Bol.

Het apparaat wordt zeer goed beoordeelt, onder andere om z’n prijs, gebruiksgemak en schone effect.

Veel mensen hebben ervaren hoe handig het is en hoe veel makkelijker het verwijderen van vuil in huis wordt met dit nieuwe hulpmiddel. Ook ikzelf heb ervaren hoe makkelijk het is om je vloer schoon te maken.

Ik ben heel blij met mijn aankoop en heb echt gemerkt hoe veel schoner mijn huis wordt en hoeveel vuil nog extra verwijderd wordt met stoom vergeleken met gewoon dweilen.

De mop ligt lekker in de hand en het puntig voetstuk zorgt er inderdaad voor dat je overal makkelijk bij kunt.

vloer stoomreinigen
Vloer stoomreinigen
pad voor en na
Pad voor en na

De reinigende werking van stoom

Stoom doodt bacteriën, maar dit heeft wel wat toelichting nodig. Op de verpakking lees je ‘kills 99,9% of bacteria*’. De asterisk verwijst naar de tekst ‘tested on E.Coli Bacterium’ en de Nederlandse vertaling van de claim: ‘doodt 99,9% van alle bacteriën’. Met deze stoommop kun je oppervlakken dus hygiënisch schoon maken.

Dit is niet hetzelfde als desinfecteren! Stoom kan alleen harde oppervlakken desinfecteren als ze minimaal 30 seconden aaneengesloten behandeld worden met intensieve spotreiniging.

Het verschil tussen stomen en dweilen

Het concept van de stoommop komt qua gemak in de buurt van de Swiffer WetJet, ook zo’n alles-in-één dweilsysteem.

De Swiffer WetJet heeft een fles in plaats van een reservoir, waar sop in gaat in plaats van gewoon water. De Swiffer pads die erbij horen, zijn niet wasbaar maar moeten na elke keer gebruiken, vervangen worden.

Verder hoef je bij beide opties niet te bukken of de dweil uit te wringen, maar gewoon een beetje heen en weer over de vloer wrijven tot al het vuil weg is.

Ik heb ook de Swiffer WetJet in huis en hoewel ik er zeer enthousiast over ben, omdat het zo’n makkelijk ding is dat je snel even tevoorschijn haalt om de vloeren bij te houden, is mijn ervaring met de Vileda Steam nog beter. Het wordt namelijk veel schoner met stoom.

Wanneer je het stomen met traditioneel dweilen vergelijkt, als in, dweilen met een emmer en een mop, dan heeft stomen zeker een aantal voordelen.

Je hoeft namelijk niet te bukken om de dweil uit te spoelen en wringen, het reinigen van de vloer is aanzienlijk minder arbeidsintensief omdat je geen kracht hoeft te zetten. Bovendien is het resultaat veel schoner.

Daarnaast heb je geen schoonmaakmiddel nodig, wat beter is voor het milieu en is de vloer sneller droog na het schoonmaken.

Vergelijking met andere steam mops

Toen ik aan rondkijken was op internet, kwam ik erachter dat er tientallen merken en modellen zijn. Mijn uitgebreide overzicht kun je lezen in mijn artikeltje over de Beste Stoomreiniger.

De conclusie is dat het voornaamste verschil het aantal toepassingen is. Zo is de Vileda alleen geschikt voor vloeren, terwijl de Black en Decker 7-in-1 bijvoorbeeld ook tot handstoomreiniger omgetoverd kan worden en vele opzetborstels en hulpstukken heeft.

Gezien het duurste model steam mop (zo’n 190 euro) slechts 2,5 bar stoomdruk produceert, ga je er voor andere toepassingen dan vloeren reinigen niet heel veel plezier van hebben.

Je hebt namelijk voor het verwijderen van vlekken, het reinigen van voegen of het schoonmaken van vet en kalk meer kracht nodig dan 2,5 bar. Wil je iets anders dan vloeren stoomreinigen, dan kun je beter kijken naar een Kärcher SC3, SC5 of SV7.

Wanneer het om het schoonmaken van vloeren gaat, zo heb ik ontdekt, is een goedkoop apparaat net zo geschikt als een dure.

Eenvoudige bediening

Er is geen bediening op het handvat aanwezig. Je steekt dus de stekker in het stopcontact, zet de stoommop aan met de aan/uit knop op de achterkant van het waterreservoir en dan produceert het apparaat continue stoom totdat je ‘m weer uitzet.

vileda stoomreiniger aanzetten
Stoomreiniger aanzetten
stoom regelen
Stoomregelaar

Aan de voorzijde van het waterreservoir zit een stoomregelaar. Met de stoomregelaar kun je de hoeveelheid stoom gradueel aanpassen.

Als je kwetsbaardere vloeren wilt stoomreinigen, kun je de minimale stand gebruiken. Wanneer je aan de slag gaat met tegels of sterk verontreinigde vloeren, kun je de stoommop op maximale stoom zetten.

Zodoende beveel ik de Vileda Steam aan als beste koop, hij kost namelijk nog geen 60 euro. Via deze link kun je de Vileda Steam bekijken op Bol; uit mijn prijsvergelijking kwam dat hij daar het voordeligst is.

Vergelijking met slede stoomreinigers

Andersom geldt overigens hetzelfde. Voor vet, vuil, kalk en voegen kun je beter een slede stoomreiniger dan een stoommop nemen, maar voor vloeren kun je beter een steam mop nemen dan een slede stoomreiniger.

Ik bezit bijvoorbeeld de Kärcher SV7 en merk dat deze voor vloeren niet super gebruiksvriendelijk is. De kop is namelijk niet flexibel en de stang net wat aan de korte kant voor iemand van gemiddelde lengte.

Ik kan dus niet zonder te bukken een streeploos resultaat behalen. Een alles-in-één toestel is dus helaas een fabeltje.

Specificaties

Hieronder vind je een tabel en uitleg van de specificaties van de Vileda Steam. Zo weet je precies wat voor apparaat je in huis haalt als je besluit deze stoommop aan te schaffen.

Tabel met specificaties

Vileda Steam
Prijs (€)+/- 60 euro
Max vermogen (Watt)1200
Stoomdruk (bar)1
DetailborstelNee
StoomregelaarJa
Reservoir inhoud (L)0,4
Afneembaar reservoirNee
Continu navulbaarJa
Gewicht met leeg reservoir (kg)2,3
Kabellengte (m)6
Opwarmtijd (sec)15
Specificaties

1200 watt en 1 bar stoomdruk

De Vileda Steam is een stoommop. Met 1200 watt vermogen en 1 bar stoomdruk is het een krachtig én veilig apparaat om alle soorten vloeren, zowel harde als zachte, schoon te maken.

400ml water, goed voor +/- 28 min stomen

Het waterreservoir heeft een capaciteit van 400ml water, wat genoeg is voor ongeveer 28 minuten stomen. Je kunt dus meerdere kamers of een grote ruimte stoomreinigen met één vulling.

Tijdens het stomen, kun je het reservoir bijvullen. Daardoor is het mogelijk aan één stuk door te gaan, zonder onderbreking van het bijvullen van het waterreservoir.

Het waterreservoir is niet afneembaar. Daarom is het de bedoeling de bijgeleverde maatbeker met een inhoud van 200ml twee maal te vullen en leeg te gieten in de tank.

Korte opwarmtijd – in 15 sec gebruiksklaar

In 15 seconden is het apparaat opgewarmd en klaar voor gebruik. Met een gewicht van slechts 2,3 kilo, is de stoommop zeer makkelijk te hanteren en te manoeuvreren door het huis. Het puntvormige voetstuk zorgt er voor dat je makkelijk in alle hoeken kunt komen.

Grote actieradius – 6 meter kabellengte

De kabel is 6 meter lang, wat een handige lengte is om je zonder al te veel hinder van het snoer te kunnen bewegen.

Voor grote ruimtes zul je echter af en toe van stopcontact moeten wisselen of een verlengsnoer moeten gebruiken.

Veelgestelde vragen

Voor welke soorten vloeren kun je de Vileda Steam gebruiken?

Dit model stoommop is geschikt voor alle typen vloeren. Je kunt harde vloeren zoals laminaat, PVC, afgewerkt hout en tegels moeiteloos schoon krijgen. De meegeleverde tapijtglijder maakt het apparaat tevens geschikt voor vloerkleden, tapijt en vloerbedekking.

Welke doeken heb je nodig?

Deze stoomreiniger van Vileda heeft speciale driehoekige vloerdoeken. In de verpakking krijg je er 2 bij. Het zijn microvezeldoeken die vuil goed opnemen. Je kunt de doeken op verschillende websites bijbestellen, onder andere op Bol.com. Ze zijn wasbaar in de wasmachine op 60 graden.

Wat is het verschil tussen de Vileda Steam en de Vileda Steam XXL?

De Vileda Steam XXL is de grote broer van de gewone Vileda. De vloerdoek is rechthoekig in plaats van driehoekig en hij is extra groot waardoor je in nog minder halen klaar bent. De XXL is een stuk duurder en komt niet inclusief tapijtglijder. Verder is het nagenoeg ‘t zelfde apparaat.

3.3/5 (16 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Vileda Steam

Lees verder:

Andere categorieën:

Meer over: