poetsprins logo
Kärcher tapijtreiniger

Kärcher tapijtreiniger Review

Wanneer je tapijt, stoelen of bank vies worden, moet je deze reinigen met een tapijtreiniger. Zonder zo’n machine is grondig schoonmaken eigenlijk niet te doen. Ik kocht een Kärcher tapijtreiniger om de klus te klaren.

De Kärcher tapijtreiniger is een nat/droog zuiger met reservoir voor reinigingsmiddel. De machine injecteert het reinigingsmiddel en zuigt het vervolgens door de stof. Het vuil wordt meegenomen en komt in de opvangbak.

De Kärcher tapijtreiniger die ik kocht, heb ik uitgebreid getest. Ik heb vloerkleden, tapijt, stoelen en een auto interieur ermee schoongemaakt. Hoe dat ging lees je in dit artikel.

Over de Kärcher tapijtreiniger

Dit is geen gesponsorde review. De tapijtreiniger heb ik zelf gekocht op Bol, waardoor ik mijn eigen ongezouten mening kan geven over het product.

De Karcher tapijtreiniger kwam ook als beste uit de test bij onze tapijtreiniger vergelijking.

Als je zelf naar aanleiding van deze review een tapijtreiniger wilt kopen, kun je het apparaat bekijken op Bol via deze link.

Voordelen

 • Goed resultaat
 • Multi inzetbaar
 • Makkelijk in gebruik
 • Grote opvangbak

Nadelen

 • Geluidsniveau
 • Tank met water en reinigingsmiddel snel leeg

Een 3-in-1 machine

Kärcher tapijtreiniger

Kärcher tapijtreiniger

Krachtige machine voor het effectief reinigen van verschillende stoffen oppervlakken

Kärcher tapijtreiniger

Deze Kärcher tapijtreiniger is een machine met 3 functionaliteiten:

 1. Tapijtreiniger
 2. Natzuiger
 3. Droogzuiger

Tot nu toe heb ik de machine gebruikt als tapijtreiniger om twee vloerkleden, m’n matras en de autostoelen te reinigen.

rechtop staand tapijt reinigen
Tapijt reinigen

Het tapijtreinigingsmondstuk krijg je erbij, maar het mondstuk voor meubelreiniging moet apart besteld worden. Beide mondstukken met sproei-extractie vind ik prettig werken.

Het handvat ligt lekker in de hand en de knop om de sproeier te gebruiken is eenvoudig te bedienen. Het is indrukwekkend om te zien hoe deze mondstukken reinigingsmiddel sproeien en het vuile water weer opgezogen wordt.

handbediening
Bediening
tapijt reinigen
Tapijt reinigen

Alle mondstukken zijn geschikt om water op te zuigen. Als je lekkage hebt gehad of andere wateroverlast in huis, kun je dit makkelijk wegkrijgen door de machine als natzuiger te gebruiken.

Daarnaast is het een stofzuiger. Je krijgt één passende stofzuigerzak erbij. Doordat de motor afgeschermd aan de bovenkant zit, kun je ook bouwstof en zand met de Kärcher opzuigen, iets waar een gewone stofzuiger stuk van kan gaan.

De mondstukken voor de nat/droogzuiger functies zijn prima. Ze zijn eigenlijk heel vergelijkbaar met de opzetstukken van een gewone stofzuiger. Er zit voor de vloer ook een soort wisser voor harde vloeren bij die je op het voetstuk kunt klikken.

Tapijtreiniging met Kärcher

Hoewel je de machine dus ook als nat- en droogzuiger kunt gebruiken, is natuurlijk de voornaamste functionaliteit tapijt reinigen. En dat kan dit apparaat erg goed.

Ik heb ‘m nu verschillende keren gebruikt en dus de nodige ervaring opgedaan om je te vertellen wat ie doet en hoe ie werkt.

sproeifunctie Kärcher tapijtreiniger
Sproeifunctie

Je kunt goed zien hoe het mondstuk water en reinigingsmiddel evenredig verdeelt over het oppervlak waar je het mondstuk overheen haalt. De bovenkant is transparant, waardoor je tegelijkertijd kunt zien hoe het vuile water opgezogen wordt.

Tapijt wordt echt schoon. Het oppervlak wordt in z’n geheel opgefrist, waardoor bijvoorbeeld looppaden minder zichtbaar worden. Daarnaast is het effectief in het verwijderen van verschillende soorten vlekken.

tapijt reinigen
Tapijt reinigen

Het feit dat je kan zien hoe het vuile water weer opgezogen wordt, maakt dat het heel bevredigend is om de machine te gebruiken. Je kunt letterlijk zien hoe het stoffen oppervlak schoon wordt, waardoor het behalve effectief ook nog leuk is.

Te gebruiken voor het reinigen van:

 • Tapijt
 • Vloerbedekking
 • Vloerkleden
 • Meubelstof (zittingen en kussens van banken en stoelen)
 • Autostoelen
 • Wandkleden
 • Matrassen
 • Deurmatten

Ideaal voor stoffen oppervlakken die je niet in de wasmachine kunt wassen.

Sommige van bovenstaande dingen dacht ik met een stoomreiniger schoon te kunnen maken. Ik heb, met succes, mijn matras schoongemaakt en een stoffen bank opgefrist. Een echte deep-clean is echter het best te bewerkstelligen met deze tapijtreiniger.

Water en reinigingsmiddel worden door de textiel gehaald, waarbij je het sop samen met het vuil weer opzuigt. Dit is iets dat met de stoomreiniger niet kan. Daarnaast is het resultaat veel droger met de tapijtreiniger. Stoffen oppervlakken blijven na reiniging met de stoomreiniger erg lang nat.

Gebruikerservaring

De bediening is intuïtief. Er zitten twee knoppen op, één voor de zuigfunctie en één voor de sproeifunctie. De zuigfunctie gaat aan zodra je de grote knop op het apparaat indrukt. Het sproeien doseer je met een knop op het handvat.

Kärcher tapijtreiniger
Knoppen
handbediening
Handvatbediening
watertank vullen
Tank vullen

De watertank waar je het sop in doet om tapijt te reinigen, kan losgehaald worden. Je hoeft dus niet het hele apparaat op te tillen om ‘m te vullen.

De tank waar vuil water in opgevangen wordt, is heel licht omdat dit in feite alleen een plastic emmer is. Als ie helemaal vol is en je wilt ‘m legen, is het niet echt zwaar. Ik ben zelf helemaal niet sterk en kon de handeling met gemak uitvoeren.

Wat dus goed ontworpen is, is de gewichtsverdeling. De motor zit namelijk in de deksel. Als je vuil water wilt lozen, til je de deksel eraf en heb je een lichtgewicht emmer over waardoor je eigenlijk alleen het vuile water tilt.

deksel Kärcher tapijtreiniger
Deksel optillen
vuil water lozen
Emmer legen

Aan de onderkant zitten zes wielen. Hierdoor staat het apparaat stabiel en kun je ‘m eenvoudig door de ruimte manoeuvreren. Het lange snoer zorgt ervoor dat je genoeg ruimte hebt om te bewegen.

rechtop staand tapijt reinigen
Staand tapijt reinigen

Iets dat ik ook prettig vind, is de lengte van de buis. Met elk meegeleverd mondstuk kun je rechtop staan als je vloeren gaat reinigen.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Praktische toepassingen

Normaal gesproken kun je vloerbedekking en kleden alleen stofzuigen en natte vlekken een beetje deppen of met zout bestrooien. Hetzelfde geldt voor zittingen van stoelen en banken.

Na verloop van tijd worden looppaden en zitvlakken grauw en zeker als je kinderen en/of huisdieren hebt, kan bekleding in een mum van tijd vol vlekken en nare luchtjes zitten.

Praktisch elke soort vervuiling op zachte vloeren en meubelstof kun je reinigen met dit Kärcher apparaat.

Vlekken

Wel eens een glas rode wijn omgestoten over je vloerkleed? Koffie gemorst in de auto of in bed? Tja, het kan de beste overkomen.

Normaal zou je deppen, met zout bestrooien, nog eens deppen en vooral veel ergernis hebben. Met de tapijtreiniger kun je dit soort problemen meteen aanpakken en op een eenvoudige manier.

Kinderen

Als ouder zul je het ervaren hebben dat je kind soms in bed plast of overgeeft. Dit kan, zeker ‘s nachts groot ongemak en stress geven.

Het mooie van een tapijtreiniger is dat je het vocht kunt opzuigen en de vlek meteen kunt reinigen. Hierdoor trekt urine en braaksel niet in het matras maar wordt het door het apparaat opgenomen.

Zo heb je geen last van blijvende vlekken en nare luchtjes. Daarnaast is het oppervlak relatief droog na reiniging waardoor je kind snel weer terug z’n bed in kan en jij weer snel op de bank kan gaan chillen.

In het geval van braaksel is het trouwens raadzaam eerst zo veel mogelijk stukjes met een spatel of stuk karton op te scheppen, zodat dit niet in het mondstuk kan blijven steken.

Huisdieren

Als je een hond hebt, dan herken je dit vast: je hebt buiten in de regen gelopen en de hond schudt zich uit op jouw mooie vloerkleed. Modder en die karakteristieke ‘natte hond’ geur zijn niet zomaar weg te krijgen.

Een tapijtreiniger is heel handig om vloerkleden en deurmatten regelmatig te reinigen zodat je geen stank hebt en vlekken van gras en modder makkelijk kunt schoonmaken.

Voor- en nadelen

Nu ik deze Kärcher tapijtreiniger een paar keer gebruikt heb, heb ik een wat beter beeld van de voordelen en nadelen gekregen.

Voordelen

 1. Tapijt reinigen is heel eenvoudig met dit apparaat. Je hoeft niet te boenen of te schrobben. Het sproei-extractie systeem haalt reinigingsmiddel en water door het stoffen oppervlak, waardoor het schoon wordt door er enkel met het mondstuk overheen te aaien.
 2. Ik verwachtte wonderen: aai met het mondstuk over een kleed en hoppa het is schoon. Ergens leek het te mooi om waar te zijn. Groot voordeel: Tapijt is inderdaad in een handomdraai schoon!
 3. Het oppervlak is relatief droog na reiniging. Ik heb bijvoorbeeld een hoogpolig vloerkleed twee keer behandelt en in één nacht was het kleed weer helemaal droog. Als je tapijt gaat soppen zonder machine, blijft het dagen lang nat.
 4. Kärcher reinigingsmiddel ruikt fris en is effectief. Het ruikt gewoon neutraal in de kamer waar je de machine gebruikt hebt. Ik had verwacht dat er dagenlang een chemische lucht zou hangen, maar dit is geenszins het geval.
 5. Het is een stevig apparaat dat degelijk aanvoelt. De handvatten zijn stevig, de knopjes voelen goed aan en de onderdelen sluiten mooi aan op elkaar. Het ontwerp is dus zeker geen half werk.
 6. Tank met vuil water is eenvoudig te legen. Het is niet zwaar omdat de motor in de deksel zit en je dus alleen de emmer hoeft op te pakken.

Nadelen

 1. Een tapijtreiniger maakt veel herrie. Ik heb bij gebruik tussen de 79dB en 83dB gemeten. Ongeveer 5,5 uur blootstelling aan 80dB kan tot gehoorverlies leiden. Hierom adviseer ik, als je grote stukken gaat reinigen, gehoorbescherming te dragen.dB meting tapijtreiniger
 2. Het bekledingmondstuk wordt niet standaard meegeleverd, maar moet je apart bijkopen. Dit vind ik voor zo’n duur apparaat best karig.
 3. De tank met sop is snel leeg. Er past 4 liter in, maar dit is in een puf en een zucht verbruikt. Hierdoor heb je ook veel van de reinigingsvloeistof nodig. Haal dit meteen in huis, zodat je niet net als ik zonder zit terwijl je ernaar uitgekeken hebt je nieuwe apparaat uit te proberen.
 4. Je moet het apparaat schoonmaken na gebruik. Als je het vuile water weggegooid hebt, moet je de tank en het filter afspoelen. Wanneer de mondstukken erg vies geworden zijn, moet je deze ook uitspoelen voor je de machine opbergt.
 5. Het apparaat heeft 3 functionaliteiten (tapijt reinigen, nat- en droogzuiger), maar je kan niet tegelijkertijd nat en droog zuigen. Dit is niet perse een nadeel, maar allicht wel iets dat prettig is om te weten voordat je de aankoop doet.

Inbegrepen in de doos

Machine

Kärcher tapijtreiniger
Kärcher tapijtreiniger

De machine is compleet. De wieltjes zitten in de tank, welke je er zelf nog onder moet klikken. Schroeven is niet nodig, het kost slechts 1 minuut om ze te bevestigen. Verder moet je nog het blauwe filter op de motor zetten voordat je tapijt gaat reinigen.

Accessoires

 • Sproei-extractie zuigmond (voor tapijtreiniging)
 • Slang met sproeislang + klemmetjes om de twee slangen aan elkaar te maken
 • Buis zodat je staand kan schoonmaken
 • 3 nat/droog zuiger mondstukken (een lange, een platte en een vloeropzetstuk)
 • Extra opzetstuk voor het sproei-extractie mondstuk waardoor je ook harde vloeren ermee kunt schoonmaken
 • Stofzuigerzak
 • Zakje met 100ml tapijtreinigingsmiddel
accessoires Kärcher
Meegeleverde accessoires

Meteen erbij bestellen:

Maak het jezelf makkelijk en koop meteen een fles tapijtreinigingsmiddel en de sproei-extractie zuigmond voor meubels erbij.

Kärcher tapijtreinigingsmiddel
HG tapijtreiniger

Tapijtreinigingsmiddel kan van elk merk zijn, maar ik heb ervaren dat die van Kärcher een stuk neutraler en vriendelijker ruikt dan bijvoorbeeld die van HG. De HG tapijt- en bekledingreiniger heeft een straffe chemische geur die lang blijft hangen.

Bekleding zuigmond

De zuigmond die je nodig hebt om de tapijtreiniger op meubels en autostoelen te kunnen gebruiken, wordt niet meegeleverd.

Koop deze meteen erbij, zodat je de machine voor alle verschillende stoffen oppervlakken kunt inzetten.

Tapijtreiniger kopen

Waar moet je op letten als je een tapijtreiniger uitkiest? Ik heb heel wat research gedaan voordat ik besloot de Kärcher SE4001 aan te schaffen.

Type tapijtreiniger

De eerste vraag die jezelf moet stellen is waar je het apparaat voor wilt gaan gebruiken.

Wil je net als ik zowel vloeren als meubelbekleding kunnen schoonmaken, dan is een slede tapijtreiniger zoals de Kärcher SE4001, SE5.100 of SE6.100 de beste optie.

Kärcher tapijtreiniger
Handzaam en multi functioneel

Wil je echter alleen meubels of autointerieur reinigen, of kleine vlekken op tapijt? Dan is een draagbare tapijtreiniger, zoals de Bissell SpotClean Proheat een goede optie.

Een aandachtspunt: een stoomreiniger is geen tapijtreiniger. Sommige stoomreinigers hebben een tapijtglijder waardoor je het apparaat kan gebruiken om tapijten te stomen. Voor een deep clean van tapijt heb je echter een sproei-extractiereiniger nodig, een echte tapijtreiniger.

Waarom de Kärcher tapijtreiniger?

Uiteraard heb je in deze hele blogpost alle praktische toepassingen, mijn ervaring en voor- en nadelen van de machine kunnen lezen.

Wat sowieso voor mij een groot pluspunt ten opzichte van andere apparaten is, is dat deze machine zowel een meubelstof mondstuk heeft als een vloeropzetstuk. Je bent dus niet beperkt tot het reinigen van vloeren óf meubels. Dit maakt het apparaat multi functioneel.

Grote zuigmond
Meubelzuigmond

Kärcher heeft daarnaast de beste prijs/kwaliteitverhouding in de categorie tapijtreinigers die zowel geschikt zijn voor vloeren als voor meubelstof. Voor minder dan 200 euro kun je al een SE4001 aanschaffen, wat aanzienlijk goedkoper is dan de meeste andere merken.

Kärcher tapijtreiniger

Kärcher tapijtreiniger

Krachtige machine voor het effectief reinigen van verschillende stoffen oppervlakken

Kärcher tapijtreiniger

Veelgestelde vragen

Wat is de beste tapijtreiniger voor thuis?

De Kärcher tapijtreiniger SE4001, SE5.100 en SE6.100 is de beste keuze voor thuis. Het is een krachtig en degelijk apparaat dat zowel geschikt is voor zachte vloeren als voor meubelbekleding.

Is professionele tapijtreiniging beter dan zelf je tapijt reinigen?

Sommige vlekken en intense vervuiling kun je niet anders verwijderen dan je tapijt naar een professionele tapijtreiniger te brengen. Voor de meeste gevallen is zelf reinigen echter ruim voldoende voor een goed resultaat.

Is het beter je tapijt te stomen met een stoomreiniger of te reinigen met een tapijtreiniger?

Stomen werkt goed voor algehele opfrissing maar voor diep reinigen, stank neutraliseren en vlekken verwijderen is een tapijtreiniger effectiever.

Welk tapijtreinigingsmiddel is het beste?

Tapijt reinigen met een machine kun je het beste doen met tapijtreinigingsmiddel van Kärcher. In vergelijking met HG, ruikt dit middel minder sterk maar is even effectief.

Hoe kun je een sterk vervuild tapijt schoonmaken?

Met de Kärcher tapijtreiniger kun je het reinigingsmiddel eerst aanbrengen en in laten werken alvorens je het weer opzuigt. Bij een sterk vervuilt tapijt laat je het reinigingsmiddel 5 min inwerken.

4.2/5 (5 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Kärcher tapijtreiniger

Lees verder:

Andere categorieën:

Meer over: