poetsprins logo
doseerbol

Beste wasmiddel

Wat is het beste wasmiddel? Dat is een vraag die jezelf stelt als je het belangrijk vindt dat je kleding lang mooi blijft en altijd lekker fris de wasmachine uitkomt.

Het beste wasmiddel is vloeibaar wasmiddel. Voor witte was maakt het merk niet veel uit. Zwarte was was je met Robijn Black Velvet en kleuren houd je lang mooi met Ecover color. Bescherm kleuren met Colour Catcher en voeg een scheutje azijn toe voor extra hygiene.

Mijn bevindingen zijn gedeeltelijk op onderzoek en gedeeltelijk op eigen ervaring gebaseerd. Ik heb geprobeerd een zo handzaam mogelijk overzicht voor je te maken, zodat ook jouw was zo lang mogelijk mooi blijft én goed schoon wordt.

Samenvatting

Wat het beste wasmiddel is, hangt af van wat je belangrijk vindt in wasmiddel. Heb je vaak kleding met nare vlekken? Dan wil je waarschijnlijk een wasmiddel dat de was écht schoon krijgt.

Draag je meestal mooie gekleurde of donkere kleding? Dan wil je dat de kleuren lang goed blijven, niet vervagen en niet in elkaar overlopen.

Het kan ook zijn dat je veel waarde hecht aan het milieu of dat je een klein budget hebt en dus voor de beste prijs-kwaliteit verhouding wilt gaan.

Er is dus geen eenduidig antwoord op de vraag welk wasmiddel het beste is. Zodoende heb ik eerst in onderstaande tabel een overzichtje gemaakt, gebaseerd op de uitgebreide testen van de Consumentenbond en mijn eigen ervaring. Verderop vind je uitgebreide testresultaten en uitleg van de tabel.

Donkere wasBonte wasWitte was
Schone was/ vlekken verwijderenRobijnArielPoeder
Kleuren en materiaal mooi houdenRobijnEcoverVloeibaar
Gevoelige huidNeutralKlokKlok
EcologischEcoverEcoverKlok
Laagste prijsUnaUnaUna

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

  • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
  • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
  • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Mijn advies

Kun je alles in één hebben? Dat kan zeker! Je kunt kleuren mooi houden, goed zijn voor het milieu, je was écht schoon krijgen én je kleding een heerlijke geur geven.

Het hoeft geen afweging te zijn. Je hebt wel altijd apart wasmiddel voor de zwarte, gekleurde en witte was nodig.

  • Robijn vloeibaar wasmiddel voor de donkere was
  • Ecover Color vloeibaar wasmiddel voor de bonte was
  • Vloeibaar wit wasmiddel (ik heb zelf Omo) voor de witte was

Voor extra hygiene kun je een beetje natuurazijn toevoegen aan de was en als je last hebt van vlekken, gebruik je bijvoorbeeld Shout vlekenspray.

Zo houd je donkere kleding écht mooi

robijn black velvet
Robijn black velvet

Voor de donkere was neem je Robijn Black Velvet vloeibaar wasmiddel. Als je kleding gaat wassen, gebruik je het synthetica wasprogramma en selecteer je 30 graden.

Donker beddengoed en donkere handdoeken kun je ook met Robijn Black Velvet wassen, alleen kies je dan voor het katoen wasprogramma en was je op 60 graden.

Voeg een Colour Catcher kleurvanger doekje toe om kleuren niet in elkaar over te laten lopen. Heb je vlekken in de kleding of een sterke zweetlucht? Voeg dan een scheutje witte natuurazijn toe.

Op deze manier wordt je was écht schoon en blijven kleuren écht mooi. Voeg het wasmiddel toe door een doseerbol direct in de trommel te plaatsen. Het scheutje natuurazijn giet je in het linker vakje van het het zeeplaatje.

azijn toevoegen
Azijn toevoegen
wasmiddel donkere was
Doseerbol

Speelt het milieu of de portemonnee voor jou een belangrijke rol? Voeg dan ongeveer 25ml wasmiddel toe in plaats van de aanbevolen hoeveelheid van 30-35ml.

Meet het af in een doseerbol. Hoe minder wasmiddel je gebruikt, hoe minder je het milieu belast. Daarbij wordt de was prima schoon met weinig wasmiddel.

Bekijk mijn artikel over donkere was doen voor meer handige tips hoe je je zwarte kleding lang mooi houdt en écht schoon krijgt.

Zo blijven kleuren wonderschoon

Ecover wasmiddel toevoegen
Ecover color

Voor de bonte was kies je voor het milieubewuste vloeibare wasmiddel Ecover color. Zo behoudt je kleuren het best. Het is een wat duurder wasmiddel, maar je doet er lang mee. Gebruik 40ml per wasbeurt.

Last van vervelende geurtjes? Voeg een scheutje witte natuurazijn toe aan de was. Plaats het wasmiddel direct in de trommel door een doseerbol te gebruiken en giet de natuurazijn in het zeeplaatje.

Nare vlekken in gekleurde kleding? Behandel de vlekken voor met Shout vlekkenspray.

Shout
Shout vlekkenspray
colour catcher toevoegen
Colour Catcher doekje

Was kleding op 30 graden met het synthetica wasprogramma en was handdoeken/beddengoed op 60 graden met het katoen wasprogramma.

Voeg een Colour Catcher kleurvanger doekje toe om te voorkomen dat kleuren in elkaar overlopen of afgeven.

Check deze link maar mijn artikel over bonte was doen voor mijn handzame stappenplan!

Zo houd je witte was écht wit

Hoewel je witte was beter wit houdt met poeder, adviseer ik toch vloeibaar wit wasmiddel te nemen. Poeder kan namelijk zichtbare zeepresten op de was achterlaten.

Was witte kleding op 30 graden en handdoeken/beddengoed op 60 graden. Met een scheutje natuurazijn en een Colour Catcher doekje als je lichte kleuren bij de witte was doet, blijft wit prachtig wit.

witte kleding wassen

Het merk wit wasmiddel maakt niet veel uit, dus kies iets dat je lekker vindt ruiken of dat je in de aanbieding goedkoop kunt kopen. Ik heb zelf bijvoorbeeld Omo omdat het lekker fris is en niet te sterk geurt.

Hier vind je mijn artikel over witte kleding wassen; lees het handige stappenplan en doe je voordeel met de extra tips!

Beste wasmiddel voor de zwarte was

Er is duidelijk minder keuze op het gebied van wasmiddelen voor de zwarte was. Waspoeder voor de donkere was ben ik nog niet tegengekomen. De bekendste merken zijn Robijn, Zwarte Reus, Woolite, Neutral en Fleuril.

Robijn houdt zwart het mooist

Vanaf het moment dat ik uit huis ging, heb ik Robijn voor de donkere was gebruikt. Mijn ervaring is er heel goed mee, ik heb zwarte kleding al honderden keren gewassen en de kleur is nog steeds goed.

Uiteindelijk vervagen alle kleuren, dus tja, na 8 jaar werd het wel tijd voor een nieuwe zwarte skinny jeans.

robijn black velvet
Robijn black velvet
Robijn black velvet pods
Robijn black velvet pods

Ik heb nu voor het eerst de wascapsules getest. De was gaat nog lekkerder ruiken en het effect op donkere kleuren is vergelijkbaar met de vloeibare variant.

Voordeel is dat je met pods het wasmiddel niet hoeft af te meten. Nadeel is dat je als milieuvriendelijke optie niet minder wasmiddel kunt gebruiken.

Neutral is het geschiktst voor de gevoelige huid

Afgaande op de beloftes op de verpakking en ervaringen van vriendinnen, blijkt Neutral het meest geschikt als je een heel gevoelige huid hebt. Daarnaast geurt het fris maar tegelijkertijd heel neutraal.

Als je niet van intense geuren houdt, is dit wasmiddel dus ook een goede optie. Kleuren blijven redelijk goed en de was wordt goed schoon.

Una (Aldi) biedt de beste prijs-kwaliteit verhouding

Het kleurwasmiddel kwam als goedkoop wasmiddel zeer goed uit de test van de Consumentenbond.

Voor een lage prijs zou je deze ook kunnen nemen voor de donkere was, alleen dan neem je Una zwart in plaats van het kleurwasmiddel.

Mijn moeder gebruikt Una al jaren en is heel tevreden over hoe schoon de was wordt. Het behouden van kleur is bij dit wasmiddel onduidelijk.

Beste wasmiddel voor de bonte was

In wasmiddel voor gekleurde was zitten kleurversterkers en kleurbeschermers. Dit zijn ingrediënten die ervoor zorgen dat gekleurde kleding langer mooi blijft.

Het is daarom belangrijk dat je speciaal wasmiddel voor de bonte was neemt als je gekleurde kleding gaat wassen.

Gebruik beslist geen wasmiddel voor de witte was, dit kan kleuren namelijk snel vaal maken door de blekende ingrediënten.

De Consumentenbond heeft in 2020 een test gedaan met 32 kleur wasmiddelen (Steijn, 2020). Ze testten zowel merkartikelen zoals Ariel, Omo en Robijn, als huismerken en B-merken zoals Formil en Una van de Lidl en Aldi.

De belangrijkste concrete uitkomsten heb ik hieronder op een rijtje gezet.

Ecover is de beste in kleuren mooi houden

ecover color wasmiddel
Ecover color vloeibaar wasmiddel

Kies Ecover Color vloeibaar wasmiddel om kleuren van bonte was het langst mooi te houden. Ecover ruikt lekker fris, het is een ecologisch wasmiddel dus beter voor het milieu én je gekleurde kleding blijft het best, zo bleek uit de Consumentenbond test.

Ecologische wasmiddelen bleken niet super fantastisch in het schoon krijgen van sterk vervuilde was en het verwijderen van vlekken. Dit wasmiddel is dus alleen geschikt als je was slechts een beetje vies is.

Ariel is de beste in vlekken verwijderen

Als het om vlekken gaat, blijkt waspoeder beter te werken dan vloeibaar wasmiddel. Niet alle poeders zijn even goed, sommige werken helemaal niet. De beste uit de test is Ariel Compact Color waspoeder.

De consumentenbond heeft onder andere vlekken van thee, tomatenpuree, wijn, braadvet en make-up getest. Van alle 32 geteste wasmiddelen, kreeg dit Ariel poeder de vlekken het beste uit kleding.

Klok is het veiligst voor een gevoelige huid

Klok kleurwasmiddel
Klok waspoeder kleur

Als beste uit de test voor een gevoelige huid kwam Klok kleur waspoeder. Over het algemeen zijn ecologische wasmiddelen minder goed in vlekken verwijderen. Klok bleek ook op dit gebied goed werk te doen.

Alleen wanneer het om het behouden van kleur ging, was dit wasmiddel inferieur.

Kies dus alleen voor dit wasmiddel als je een wasmiddel zoekt dat geschikt is voor een zeer gevoelige huid of als je last hebt van allergieën.

Una (Aldi) biedt de beste prijs-kwaliteit verhouding

Het wasmiddel van de Aldi, Una, is redelijk goed in het mooi houden van kleuren, krijgt de was goed schoon en is bijzonder goedkoop, bleek uit de test.

Vloeibare wasmiddelen behouden de kleuren van kleding over het algemeen beter dan poeders.

Als je een klein budget hebt voor het huishouden, kun je het beste Una vloeibaar nemen voor je kleding wanneer deze niet al te sterk vervuild is en Una poeder voor het reinigen van textiel met nare vlekken.

Beste wasmiddel voor de witte was

In wasmiddel voor de witte was zitten zuurstofbleekmiddelen. Dit zijn ingrediënten om witte was extra wit te maken.

Voor een stralend schone witte was kun je daarom het beste speciaal wit wasmiddel gebruiken. Welk wit wasmiddel is het beste?

De consumentenbond heeft eind 2019 een uitgebreide test gedaan met 42 verschillende wasmiddelen voor de witte was (Steijn, 2019). Hierbij testten ze zowel poeders als vloeibare wasmiddelen.

Uit de test bleek dat waspoeder beter is in het reinigen van sterk vervuilde witte was. Vlekken gingen er het beste uit en de was kwam het witst uit de wasmachine.

Nadeel van veel poeders is dat er zichtbare zeepresten achterblijven op de was en in de wasmachine.

Vloeibaar wit wasmiddel is het beste voor kleding

De conclusie die ik uit het onderzoek van de Consumentenbond haal, is dat je het beste vloeibaar wasmiddel kunt nemen voor je witte kleding, zodat er geen zeepresten op je kleding achterblijven.

Vloeibaar wasmiddel is beter voor wassen op lage temperatuur, wat je met kleding het beste kunt doen.

wasmiddel wit
Omo vloeibaar wit wasmiddel

Huismerk en goedkopere merken krijgen de was net zo schoon als A-merken, bleek uit de test. Je kunt dus gewoon het goedkoopste wasmiddel kiezen of iets dat je lekker vindt ruiken, ik vind zelf bijvoorbeeld Omo prettig.

Wit waspoeder is het beste voor handdoeken

Voor witte lakens en handdoeken kun je het beste waspoeder nemen. Ariel Compact kwam als beste uit de test, maar andere merken deden het ook prima.

Door handdoeken en lakens heet te wassen (60-90 graden) met waspoeder blijven ze het langst perfect wit en wordt de was hygiënisch schoon.

Zorg dat je een lang en heet wasprogramma kiest, want dan is de kans het grootst dat het poeder geheel oplost en je geen last hebt van zeepresten.

Was je kort programma of op lage temperatuur, dan kunnen er zichtbare korrels van het waspoeder op de was achterblijven.

Ecologisch wasmiddel voor de witte was

Als je een ecologisch en huidvriendelijk wasmiddel zoekt, kun je voor een schone was het beste voor Klok kiezen.

Klok wit wasmiddel
Klok waspoeder wit

Andere ecologische wasmiddelen deden het iets minder goed op het gebied van vlekken verwijderen, maar Klok is prima.

3.1/5 (9 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

Andere categorieën:

Meer over: