poetsprins logo
Kärcher tapijtreiniger

Beste tapijtreiniger, sproei extractiemachine

In onze zoektocht naar de beste reiniging van tapijten, banken, vloerkleden en auto interieurs hebben we een hoop tapijtreinigers getest. Een sproei/extractiemachine werkt het best en geeft een tapijt een geweldig nieuw leven.

Kärcher tapijtreiniger

Beste tapijtreiniger

De beste tapijtreiniger uit onze test: Kärcher SE 4001.

Beste tapijtreiniger

Naast de Kärcher zijn er nog enkele apparaten die goed presteren, vooral als je naar specifieke functies op zoek bent.

ModelBeste voorKopen
Kärcher tapijtreinigerBeste keuze: Kärcher SE4001Bol.com
Beste voor kleinere kussen: BISSELL SpotClean proBol.com
Beste professionele keuze: Kärcher Puzzi 8/1Bol.com

Beste tapijtreinigers met sproeier en extractie

Tapijtreinigers met sproei extractie injecteren vloeistof in het tapijt en zuigen dat vervolgens op samen met het vuil. Het is de meest effectieve manier om vuil uit stof te verwijderen. Niet voor ekle gebruiker is elke machine geschikt.

Kärcher SE4001

De Kärcher SE4001 is de meest populaire tapijtreiniger. De reden? Het is een ideaal apparaat. In de basis is het een nat/droog zuiger. Sterker nog, je kunt het apparaat ook als bouwstofzuiger gebruiken.

Kärcher tapijtreiniger

De machine heeft een opvangtank voor het vuile water en een kleinere tank voor de reinigingsvloeistof. Deze vloeistof wordt door een klein slangetje gepompt vlak onder de zuigmond. De zuigmond zuigt vervolgens de vloeistof uit de stof en neemt hierbij het vuil mee.

De machine heeft een krachtige motor en een grote zuigmond. Bij het apparaat zit ook een reguliere zuigmond geleverd zodat je de machine kunt gebruiken om stof of vocht op te zuigen.

De kleine bijgeleverde zuigmond is geschikt voor de bank, auto of stoelen. De grotere zuigmond is perfect voor tapijt of vloerkleden.

BISSELL SpotClean pro

De Bissel SpotClean Pro is een wat compactere machine, handig als je onvoldoende ruimte hebt om een grote machine op te bergen.

Voor kleinere schoonmaakwerkzaamheden zoals de leuning van een stoel of bank of iets wat gemorst is op het kleed.

De Bissel heeft een borstelkop waarmee hardnekkig vuil gepoetst kan worden. De combinatie van poetsen, schoonmaakvloeistof en zuigen is heel effectief.

Het schoonmaken werkt vergelijkbaar als bij andere machines. Het apparaat heeft twee tanks, een schoon en een vuil water tank. Via een slangetje sproeit het apparaat de vloeistof vlak voor de zuigmond naar buiten. Met de zuigmond kun je vervolgens de vloeistof weer opzuigen.

Na het schoonmaken heb je een tank met vuil water. De tank kun je leeggieten als deze vol zit.

TIP: Bissel verkoopt ook de SpotClean ProHeat. Dit apparaat verwarmt het water. Deze machine is alleen een stuk minder krachtig. Het loont dus om voor de reguliere SpotClean te gaan. Met de heat variant ben je twee keer zo lang bezig.

Kärcher Puzzi 8/1

Wil je een wat professionelere route nemen? Dan kun je voor de Kärcher Puzzi gaan. Dit is een professioneel reinigingsapparaat.

Voor een professioneel reinigingsapparaat is hij redelijk compact. Dit apparaat wordt veel gebruikt in de horeca of bij auto interieur reinigers.

Als je van plan bent reiniging serieuzer te nemen, bijvoorbeeld in de auto detailing dan is de Puzzi de machine die je nodig hebt.

Kärcher SE 3-18 Compact

Nieuw in het Kärcher assortiment is de SE 3-18 Compact. Het is een machine die op accu draait. Het apparaat is compact en draait op 18v accu’s.

De accu’s kun je los kopen. Er zijn twee accu’s beschikbaar, een 2.5ah accu of een 5ah accu. Met de kleinere accu kun je 12 minuten werken. De grotere accu geef 24 minuten werktijd.

De tank is wat kleiner dan bij andere apparaten. De vuilwatertank is iets meer dan 1 liter groot.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

  • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
  • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
  • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Welke tapijtreiniger voor welke situatie?

Afhankelijk van de klus die je wil klaren heb je een zwaardere of juist lichtere compactere machine nodig. Hier onder kun je de belangrijkste klussen vinden die je met je tapijtreiniger kunt klaren.

Stoomzuiger in plaats van tapijtreiniger

Een stoomzuiger wordt vaak geadverteerd als een machine die grondig kan reinigen. Wij hebben de karcher SV7 getest en waren niet erg onder de indruk. De stoom reinigt amper en de werking is niet te vergelijken met een tapijtreiniger.

De stoomzuiger is een stuk beter op harde oppervlakken. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van voegen. Ook kun je met de stoomzuiger de vloer dweilen met stoom. Voor zachte oppervlakken is de tapijtreiniger de betere optie.

Auto interieur reinigen met tapijtreiniger

Voor het reinigen van je auto interieur heb je een machine nodig met een wat compactere zuigmond. De grote zuigmonden werken niet goed om de stoelen te reinigen.

Bijna alle machines komen met een kleine zuigmond. Met dit opzetstuk kun je makkelijk tussen de hoeken van het interieur.

Bij het reinigen van het interieur kan het handig zijn om de stoel eerst voor te sproeien met schoonmaakvloeistof. Je kunt hardnekkig vuil ook met borstel eerst schoonmaken en daarna de tapijtreiniger gebruiken.

Tapijtreiniger voor hoogpolig tapijt

Zolang je een krachtige machine hebt, is het reinigen van een hoogpolig tapijt niet zo’n probleem. De meeste tapijtreinigers zijn krachtig genoeg.

tapijt reinigen

Vooral de zuigkracht is belangrijk voor hoogpolig tapijt. In principe kun je er van uit gaan dat een hoger wattage voor een hogere zuigkracht zorgt.

Als je hoogpolige tapijt extreem vervuild is kun je er ook voor kiezen om het tapijt buiten met de hogedrukreiniger schoon te maken. Vervolgens kun je met de tapijtreiniger het vocht weer uit het tapijt zuigen.

Bank reinigen met tapijtreiniger

Voor het reinigen van een stoffen bank is een tapijtreiniger perfect. Bij een lederen bank kun je beter een andere reinigingsmethode gebruiken. We hebben voor een lederen bank schoonmaken een how to geschreven.

tapijtreiniger voor stoffen bank schoonmaken

Een stoffen bank schoonmaken kan in sommige gevallen door de hoes te verwijderen en in de wasmachine te stoppen. Gaat dat niet, dan kun je de bank insproeien met de tapijtreiniger. Vervolgens laat je het middel even inwerken en zuig je het vuil en de reinigingsvloeistof weer op.

Een uitgebreid stappenplan voor de stoffen bank schoonmaken kun je hier vinden: Stoffen bank schoonmaken.

Trap reinigen met tapijtreiniger

Het reinigen van de trap kan een behoorlijke uitdaging zijn omdat de machines vaak vrij groot zijn. Een kleinere machine zoals de Bissel SpotClean of de draadloze Kärcher SE 3-18 Compact.

Het grootste probleem met het reinigen van de trap is dat in de meeste gevallen de slang niet lang genoeg zal zijn om de gehele trap schoon te maken. Het is dus handig als je een apparaat hebt dat je op de traptreden kunt zetten terwijl je aan het werk bent.

Heb je toch een grotere machine dan is het handig om met twee personen aan de slag te gaan. Een iemand gaat de machine vasthouden en een iemand gaat reinigen.

Let bij het reinigen van de trap op de hoeveelheid vocht

Matras reinigen met tapijtreiniger

Ook een matras kun je prima reinigen met een tapijtreiniger. Verwijder de hoes en maak het matras schoon zoals je een tapijt ook zou reinigen.

Vlekken in het matras kun je ook met vlekkenverwijderaar voorbehandelen. We hebben een uitgebreid artikel geschreven over het matras reinigen. Bekijk daar voor het stappenplan matras reinigen.

matras reinigen

Tapijtreiniger kopen vs huren

Een tapijtreiniger kun je huren bij de bouwmarkt. Het huren kost ongeveer 25-35 euro per dag.

Voor de prijs van een tapijtreiniger kun je dus 10-20 keer een machine huren. Toch is het handig om een tapijtreiniger te kopen. Naast het schoonmaken van stoffen oppervlaktes kun je ook nat en droog zuigen met een tapijtreiniger.

Mors je dus iets op je tapijt? Dan kun je het direct schoonmaken. De kans op permanente schade is hierdoor een stuk kleiner. Als vuil aangekoekt is zal het er een stuk moeilijker uit gaan.

Wij gebruiken onze tapijtreiniger ook als bouwstofzuiger (nat en droog) en als normale stofzuiger. Waar je normaal dus drie apparaten zou aanschaffen heb je nu maar 1 apparaat nodig.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste tapijtreiniger?

In onze zoektocht naar de beste tapijtreinigers hebben we verschillende modellen getest. Over het algemeen raden we aan om te kiezen voor een tapijtreiniger met sproei/extractie functie, omdat deze methode het meest effectief is in het verwijderen van vuil uit stof. Onze topkeuze is de Kärcher SE4001, maar er zijn ook andere goede opties, zoals de BISSELL SpotClean Pro en de Kärcher Puzzi 8/1, afhankelijk van je specifieke behoeften.

Wat is het verschil tussen de verschillende tapijtreinigers?

Elke tapijtreiniger heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. De Kärcher SE4001 is populair vanwege zijn veelzijdigheid, terwijl de BISSELL SpotClean Pro handig is voor kleinere schoonmaakklussen. De Kärcher Puzzi 8/1 is een professionele keuze, ideaal voor gebruik in de horeca of auto-interieur reiniging. De Kärcher SE 3-18 Compact is een draadloze optie met accu, geschikt voor snelle reinigingstaken.

Hoe werkt een tapijtreiniger met sproei/extractie?

Een tapijtreiniger met sproei/extractie injecteert reinigingsvloeistof in het tapijt en zuigt deze samen met het vuil op. Het apparaat heeft een reservoir voor vuil water en een aparte tank voor de reinigingsvloeistof. Een zuigmond zuigt de vloeistof uit het tapijt, waarbij het vuil wordt verwijderd.

Welke tapijtreiniger is geschikt voor auto-interieur reiniging?

Voor het reinigen van auto-interieurs raden we aan om een tapijtreiniger te gebruiken met een compacte zuigmond. De meeste machines worden geleverd met een klein opzetstuk dat handig is voor het reinigen van stoelen en moeilijk bereikbare plekken.

Hoe kan ik een hoogpolig tapijt reinigen?

De meeste tapijtreinigers zijn geschikt voor hoogpolige tapijten, maar zorg ervoor dat de machine voldoende zuigkracht heeft. Hoger wattage betekent over het algemeen meer zuigkracht. Bij extreem vuile hoogpolige tapijten kun je overwegen om het tapijt eerst met een hogedrukreiniger buiten schoon te maken.

Wat is de beste manier om een stoffen bank te reinigen met een tapijtreiniger?

Een tapijtreiniger is ideaal voor het reinigen van stoffen banken. Je kunt de bank insproeien met reinigingsvloeistof, laten inwerken en vervolgens het vuil en de vloeistof opzuigen. Voor gedetailleerde instructies, bekijk onze gids: “Stoffen bank schoonmaken.”

0/5 (0 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Schoonmaak kalender

Lees verder:

HG deo en zweetvlekken verwijderaar
Reviews
Zoe

Beste middel om zweetvlekken te verwijderen

Om te bepalen welke middelen ik in de vergelijking op wilde nemen, heb ik simpelweg gegoogeld naar gele zweetvlekken verwijderen. De tips die ik aantrof, heb ik getest. Hier lees je hoe het experiment verliep en wat de resultaten zijn.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: