poetsprins logo
asla legen

Beste middel voor kachelruit schoonmaken

Mijn schoonouders hebben een prachtig houtkacheltje. Het is heerlijk om ervoor te zitten in de winter, maar minder fijn om de ruitjes schoon te maken. Ik zag mijn schoonvader worstelen, dus besloot ik te testen wat het beste middel is voor kachelruitjes schoonmaken.

Het beste middel voor kachelruit schoonmaken is as, zo is gebleken uit een vergelijking tussen 10 methoden. Doop een vochtige doek in de as en poets het glas hiermee schoon. Dit werkt vele malen beter dan ammonia of Dasty en is even effectief als HG kachelruitjes reiniger.

In dit artikel vind je een uitgebreide test met 10 middelen om een kachelruit schoon te maken. Eerst kun je de samenvatting lezen in een overzichtelijk tabel en verderop alle details en foto’s per methode. Voor een gedetailleerd stappenplan en tips ga je naar Kachelruit Schoonmaken.

De Test: een vergelijking tussen 10 middelen

Producten zijn getest op ruitjes van een houtkachel. De ruitjes zijn ongeveer aan dezelfde mate van hitte blootgesteld en bedekt met roet van dezelfde verbranding.

Ik heb de ruitjes uit de deuren van de houtkachel gehaald voor dit experiment. Je ziet dus op elke foto slechts één van de zeven ruitjes van de kacheldeur.

houtkachel
Houtkachel
deur houtkachel
Binnenkant van de deur

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

  • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
  • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
  • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Samenvatting van de test

#MiddelResultaat*MethodePrijs**Moeite***
1AsZeer goedWrijven met een vochtige doek die in as gedoopt is€0,00Zeer weinig
2TheeZeer goedPoetsen met een gebruikt theezakje€0,50Zeer weinig
3SodaZeer goedSchoonmaaksoda aanbrengen op vochtige spons en daarmee poetsen€1,99Veel
4HG kachelruitjes reinigerGoedRuitjes insprayen, spray laten inwerken, daarna poetsen€7,99Gem.
5Brasso koperpoetsGoedPoetsen met koperpoets op een zachte doek€1,69Veel
6StaalwolGoedPoetsen met staalwol€1,49Veel
7DastySlechtRuitjes insprayen, spray laten inwerken, poetsen met vochtige spons€2,49Weinig
8Mr Muscle keukenontvetterSlechtRuitjes insprayen, spray laten inwerken, poetsen met vochtige spons€2,09Weinig
9AzijnZeer slechtInwrijven met azijn, laten inwerken, daarna poetsen€0,45Veel
10AmmoniaZeer slechtInwrijven met ammonia, laten inwerken, daarna poetsen€0,65Veel

Resultaten zijn aangegeven op een 5-punt schaal:

  • Zeer slecht = ‘geen merkbaar verschil’
  • Slecht = ‘enige verlichting van de roet op het ruitje’
  • Matig = ‘doorzichtigheid van het ruitje is verbeterd maar nog steeds geen resultaat om over naar huis te schrijven’
  • Goed = ‘mooi resultaat maar het middel of methode heeft nadelen’
  • Zeer goed = ‘ruitje is volledig doorzichtig geworden, de methode is een aanrader’

*Resultaat is de doorzichtigheid van het ruitje na behandeling met het genoemde product volgens de genoemde methode.
**Prijzen zijn gebaseerd op mijn aankopen in 2020 voor dit experiment bij Bol, Blokker, Kruidvat, Albert Heijn en Wibra. Prijzen kunnen verschillen per winkel en aankoopmoment.
***Moeite is gebaseerd op hoeveel tijd die het mij kostte en hoe arbeidsintensief het was om de methode uit te voeren.

Middelen met goed resultaat

Hieronder vind je de drie middelen die als beste uit de test gekomen zijn. Ze hebben ‘zeer goed’ als resultaat gekregen. Daarna de drie opties die een ‘goed’ als beoordeling hebben gekregen.

1. As uit de asla

Bekijk mijn artikel Kachelruit Schoonmaken voor een uitgebreid stappenplan met dit middel en veel extra tips!

Voor
Na

Het beste middel voor kachelruit schoonmaken is as. Daarnaast is het verreweg de goedkoopste manier en heb je de benodigdheden altijd in huis! Doop een vochtige doek of stuk vochtig keukenpapier in het as en wrijf hier het ruitje mee schoon.

kachelruitje schoonmaken met as
kachelruitje schoonmaken met as

Het resultaat van de kachelruit schoonmaken met as is verbazingwekkend goed, zoals je op de voor en na foto’s hierboven hebt kunnen zien. Daarnaast kost het heel weinig moeite.

Je hoeft niet naar de winkel om een speciaal spulletje te kopen en je hoeft niet te zoeken in huis naar de benodigdheden.

2. Gebruikt theezakje

Voor
Na

Zet een kopje thee voor jezelf. Welke thee je maar lekker vindt. Doop het theezakje in het hete water en leg het daarna even apart.

Ik heb Earl Grey genomen van Twinings, maar de smaak of het merk zou niet uit moeten maken.

kachelruit schoonmaken met thee

Als het theezakje enigszins afgekoeld is, poets je er het kachelruitje mee. Houd het zakje vast alsof je iets met een sponsje gaat schoonmaken. Wrijf het roet weg, je hoeft niet veel kracht te zetten.

Het resultaat van een kachelruit schoonmaken met thee is super. Het kost ook weinig moeite en de methode is makkelijk uit te voeren.

Let er wel op dat je niet te hard poetst en dat het theezakje enkel licht vochtig is. Anders krijg je bruine druppels en scheurt het zakje. Dit was bij mij het geval… de thee lag overal. Doe dit dus met beleid.

3. Schoonmaak soda

Voor
Na

Normaal gesproken maak je een sopje met soda als je iets wilt gaan schoonmaken. In dit geval doe je dat niet!

Doe wat losse schoonmaaksoda in een kommetje. In een ander kommetje doe je een laagje water. Vervolgens doop je een doek in het water en knijp je deze een beetje uit zodat de doek slechts licht vochtig is.

Doop de vochtige doek daarna in de schoonmaaksoda zodat er wat van die witte korrels aan de spons plakken.

kachelruit schoonmaken met soda

Met de vochtige doek en soda wrijf je de ruitjes schoon. Je gebruikt de kristal soda op deze manier als een soort schuurmiddel. Zo kun je roet wegpoetsen.

Gezien het om de korrels gaat, zou je ook keukenzout of baking soda moeten kunnen gebruiken. Ik heb alleen schoonmaaksoda getest.

Het resultaat is super. Daarnaast werden de ruitjes super glanzend. Iets wat met de andere middelen niet lukte.

4. HG kachelruitjes reiniger

Voor
Na

Voor nagenoeg elk probleem in het huishouden heeft HG wel een oplossing. Zo heeft het merk ook een speciale kachelruitjes reiniger ontwikkeld.

HG kachelruitjes reiniger

HG kachelruitjes reiniger

HG kachelruitjes reiniger is een speciaal schoonmaakmiddel voor het verwijderen van zwarte aanslag van ruiten van een houtkachel.

HG kachelruitjes reiniger

HG kachelruitjes reiniger is een spray die je een paar minuten in moet laten werken. Ik vind het ‘t handigst de ruitjes uit de kacheldeur te halen, zodat ze plat kunnen liggen en de spray beter kan inwerken.

kachelruit schoonmaken met HG

Zorg dat de kachel afgekoeld is. Spray de koude of hooguit lauwe raampjes in met HG kachelruitjes reiniger. Laat het middel 10 minuten inwerken en neem de ruitjes vervolgens af met een vochtige spons.

Op de verpakking staat 5 minuten laten inwerken. Het werkt echter beter als je het iets langer laat inwerken en eventueel nog een keertje extra insprayt voordat je het afneemt.

Droog de ruitjes af met een stuk keukenpapier of oude theedoek. Zo zorg je voor een streeploos schoon resultaat. HG kachelruitjes reiniger is effectief en het ruikt ok.

Zet wel even een raampje open, want het is niet super lekker als de hele huiskamer naar het middel ruikt.

Het middel heeft een ‘goed’ gekregen en geen ‘zeer goed’ omdat ik de erg zwarte delen op het glas nogmaals heb moeten insprayen voordat het helemaal schoon werd.

5. Brasso koperpoets

Voor
Na

Koperpoets kennen de meeste mensen als Brasso. Brasso is de koperpoets variant van de zilverpoets Silvo.

Heel bekend en heel ouderwets. Je kunt het kopen bij verschillende supermarkten en bij huishoudwinkels zoals Blokker.

kachelruit schoonmaken met koperpoets

Breng wat koperpoets aan op een doek en poets hiermee over de kachelruitjes totdat ze schoon zijn. Spoel het ruitje vervolgens af of neem het af met een vochtige doek om restant poets te verwijderen.

Wederom is het handig als je de ruitjes uit de deur van je kachel kunt halen voor deze methode. Het afspoelen van de ruitjes wordt anders een heel lastige opdracht.

Je kunt ze, als je het raam niet eruit kunt halen, ook afnemen met een vochtige doek na het poetsen met koperpoets. Het resultaat is goed.

Het kost relatief weinig moeite, maar je moet wel even poetsen en zorgen dat je de poets goed afneemt, anders laat het een doffe waas achter.

6. Staalwol

Voor
Na

Staalwol heeft een lichte polijstende werking. Het is uiterst geschikt om verschillende dingen in huis mooi schoon te krijgen. Bijvoorbeeld RVS wordt prachtig schoon en glanzend als je het poetst met staalwol.

Je zou er splinters van in je vingers kunnen krijgen dus als je ermee gaat schoonmaken, is het raadzaam om schoonmaakhandschoenen aan te doen.

kachelruit schoonmaken met staalwol

Knip een stuk staalwol met een schaar die bot mag worden. Je kunt het niet afscheuren. Vervolgens poets je de kachelruitjes met een prop staalwol, zonder schoonmaakmiddel en zonder water.

Ik heb de ruitjes plat neergelegd om overal goed bij te kunnen, maar deze methode kun je ook toepassen terwijl de kachelruitjes nog in het deurtje zitten.

Het resultaat is mooi, zoals je hierboven hebt kunnen aanschouwen. Het kost echter wel best wat moeite. Je moet redelijk stevig poetsen om alle aanslag te verwijderen.

Middelen die niet werken

Hieronder lees je over de vier middelen die ik uitgeprobeerd heb en die een uiterst teleurstellend resultaat hadden.

7. Dasty ontvetter spray

Voor
Na

Dasty is een heel intens schoonmaakmiddel. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt schoon met Dasty.

Gebruik Dasty alleen op ondergronden die bestand zijn tegen heftige schoonmaakmiddelen (dus niet je natuurstenen aanrechtblad of eikenhouten tafel).

Trek tevens altijd schoonmaakhandschoenen aan om je huid en nagels te beschermen.

kachelruit schoonmaken met dasty

Spray de ruitjes royaal in met Dasty. Laat het middel een paar minuten inwerken. Vervolgens poets je de ruitjes met een vochtige doek of spons.

Het resultaat van kachelruitjes schoonmaken met Dasty is teleurstellend, zoals je op de foto’s kunt zien. Dasty is geen aanrader om je kachelruit mee schoon te maken.

8. Mr Muscle keukenreiniger spray

Voor
Na

Mr Muscle keukenontvetter is een degelijk schoonmaakmiddel voor in de keuken. Mijn schoonvader heeft er ook wel eens de kachelruitjes mee schoongemaakt.

Het zou ook kunnen met andere keukenontvetters, bijvoorbeeld van Dubro of Dettol. Ik weet echter niet zeker of het resultaat hetzelfde zal zijn, want ik heb alleen Mr Muscle keukenreiniger spray getest op de kachelruit.

kachelruit schoonmaken met Mr muscle

Spray de ruitjes royaal in met Mr Muscle. Laat het middel een paar minuten inwerken. Vervolgens boenen met een schuurspons en afnemen met een vochtige doek.

Het resultaat is slecht met Mr Muscle. Het is een fantastische keukenreiniger, maar absoluut niet een goede optie als het om een kachelruit schoonmaken gaat.

9. Natuurazijn

Voor
Na

Azijn is een goede ontvetter en wordt voor heel veel huishoudelijke taakjes gebruikt. Doordat azijn zuur is, heeft het een reinigende werking.

Daarnaast is het relatief milieuvriendelijk. Een nadeel is dat het nogal intens en niet erg lekker ruikt, vind ik. Zet dus een raampje open voor deze methode.

kachelruit schoonmaken met azijn

Giet wat azijn op een stuk keukenpapier en dep hiermee op de ruitjes. Azijn moet je royaal en puur aanbrengen. Laat het vervolgens een paar minuten inwerken. Daarna poetsen met een spons of doek.

Het resultaat is heel slecht. Er is gewoon geen merkbaar verschil nadat azijn op de aanslag heeft ingewerkt.

Ik heb vervolgens het glaasje gepoetst met soda en daarna was ie alsnog schoon. Het ligt er dus niet aan dat ik toevallig een erg hardnekkig ruitje had.

10. Ammonia

Voor
Na

Bij gebruik van ammoniak is het belangrijk dat je een geschikt oppervlak kiest om op schoon te maken. Of leg bijvoorbeeld een vuilniszak op tafel voor je begint.

Zet ook een raampje open, want het inademen van de dampen van ammoniak is niet prettig en niet gezond. Trek tevens schoonmaakhandschoenen aan om je handen te beschermen.

kachelruit schoonmaken met ammonia

Breng ammonia aan op een stuk keukenpapier en dep hiermee op de kachelruitjes zodat het middel op de ruitjes kan inwerken. Laat de ammonia een paar minuten rusten op het glas. Daarna poetsen.

Het resultaat met ammonia is net als in het geval van azijn slecht. Niet alleen wordt het ruitje helemaal niet schoon, ammonia stinkt ook nog eens verschrikkelijk. Echt niet aan te raden!!

5/5 (1 Review)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Schoonmaakmiddelen startersset

Lees verder:

Andere categorieën:

Meer over: