poetsprins logo

Beste hogedrukreiniger

Wij hebben al een hoop hogedrukreinigers versleten. Als auto detailer heb ik veel verschillende modellen zien komen en gaan, maar ook thuis hebben we uitgebreid verschillende hogedrukreinigers getest.

Beste hogedrukreiniger

Voor de meeste huishoudens is de Kärcher K4 premium de beste hogedrukreiniger. Met een werkdruk van 130 bar maak je kleine tot gemiddelde terrassen of je auto met gemak schoon.

Beste hogedrukreiniger

Wie een hogedrukreiniger zoekt komt vrijwel automatisch bij Kärcher uit. Ze staan bekend om de hogedrukreinigers die ze verkopen. Toch zijn er inmiddels ook een hoop alternatieven op de markt die soms verrassende eigenschappen hebben.

Beste hogedrukreiniger

FotoBeste voorWaar te koop
Kärcher k4: Algemeen huis tuin en keuken gebruik. Veel accessoires beschikbaar.Bekijk prijs op coolblue.nl
Nilfisk Core 150 PowerControl PAD. Hoge prijs/kwaliteitBekijk prijs op bol.com
PARKSIDE® Hogedrukreiniger 170 barSoms te koop bij Lidl

Beste hogedrukreiniger

Kärcher k4 premium

Voor huis, tuin en keuken gebruik is de Kärcher K4 premium een perfect apparaat. Met een werkdruk van 130 bar kun je alle klussen rond het huis uitvoeren. De motor is watergekoeld. Hierdoor zou deze langer mee moeten gaan en is de machine ook wat stiller.

De machine is vrij krachtig, maar kan geupgrade worden met verschillende accessoires. De turbo lans (vuilfrees) heeft een roterende straal en zorgt er voor dat zelfs aangekoekt vuil of achterstallig onderhoud bij je terras verwijderd kan worden.

Het is daarom verstandig om de premiumvariant aan te schaffen. Bij die set krijg je een vuilfrees er bij naast de reguliere spuit. De reguliere spuit is geschikt om je auto te wassen. Met de reguliere spuit zal het schoonmaken van tegels wel een uitdaging worden.

Zoals eigenlijk bij alle Kärcher apparaten is de bouwkwaliteit uitmuntend. De machine voelt stevig aan en kan tegen een stootje.

Voordelen:

 • Perfect voor alle klussen in en om het huis
 • Vuilfrees meegeleverd in de set
 • Stille en robuuste motor
 • Veel opzetstukken beschikbaar

Nadelen

 • Minder krachtig dan de Kärcher K7

Nilfisk Core 150 PowerControl PAD

De winnaar op prijs/kwaliteit is de Nilfisk Core 150. Nilfisk is op Kärcher na de grootste leverancier van hogedrukreinigers in Nederland. Nilfisk heeft iets minder opzetstukken beschikbaar, maar zit wat prijs betreft iets onder Karcher.

De 150 PowerControl is vergelijkbaar met de Kärcher K4. De grootste voordelen van de Nilfisk zijn:

 • Iets hogere werkdruk voor de (150 vs 135 bar)
 • Langere garantieperiode (5 vs 2 jaar)
 • Een metalen pomp (vs kunststof)
 • Meer bijgeleverde opzetstukken voor een lagere prijs
 • Langere slang (10m vs 8m). De slang is ook flexibeler waardoor deze prettiger werkt

De machine heeft een ingebouwde haspel voor de slang, hierdoor hoef je niet te klooien met het oprollen van de slang.

Nadelen van de Nilfisk zijn er uiteraard ook. Er zijn minder opzetstukken beschikbaar, zowel van het merk zelf als aftermarket.

Daarbij heeft de metalen pomp als voordeel dat deze sterker is. Het nadeel is dat hij kan gaan roesten.

Al met al heb je met de Nilfisk een goede koop, zeker als je op zoek bent naar het meeste waar voor je geld. Met een garantieperiode van 5 jaar hoef je je geen zorgen te maken over de levensduur van het apparaat. Ook krijg je voor minder geld een machine die een hogere druk geeft. De machine later upgraden met aftermarket accessoires is alleen in mindere mate mogelijk.

PARKSIDE® Hogedrukreiniger 170 bar

Voor een duppie op de eerste rang? Dan kom je niet uit bij een erkende gerenommeerde fabrikant van hogedrukreinigers maar bij Parkside.

De machine is er in wat verschillende kleuren, geel, grijs en groen. Wij hebben de gele variant.

Parkside is een merk van Lidl dat gereedschap produceert. Het gereedschap wordt niet door een specifieke producent gemaakt, maar simpelweg bij de producent die voor de laagste prijs een machine kan maken die aan bepaalde specificaties voldoet.

In het geval van deze hogedrukreiniger krijg je een indrukwekkende set specificaties voor een behoorlijk lage prijs.

 • 170 bar werkdruk
 • 500 liter per uur
 • Aluminium pomp
 • Veel accessoires

Bij het apparaat krijg je de volgende spullen meegeleverd: 1 pistoolgreep, 1 standaard variabele spuitkop, 1 turbo-vuilfrees, 1 roterende wasborstel met knikscharnier, 1 reinigingsnaald voor sproeikop, 1 wateraansluiting met zeefinzetstuk, 1 snelaansluiting met tuinslangadapter, 10 meter lange hogedrukslang, 1 fles reinigingsmiddel (500 ml).

Verschillende gebruikers klagen over het feit dat ze vermoeden dat het apparaat niet de geadverteerde druk haalt. Ook is de machine erg luid en heeft hij een luchtgekoelde motor, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Kärcher K4. Wel kun je 2 Parkside machines verslijten voordat je aan de prijs van de Kärcher komt.

Kortom, bestellen op eigen risico. Je krijgt gelukkig wel 2 jaar garantie op het apparaat.

Kärcher k7

Zeer krachtig en vol unieke features. De Kärcher K7 heeft een werkdruk van 180 bar. De goedkopere apparaten hebben meestal een maximum van 110 of 135 bar.

De K7 heeft een turbo functie waarbij de machine voor 30 sec een maximale druk van 195 bar haalt.

De motor is watergekoeld, hierdoor is de motor wat stiller. Niet dat je daar veel van zal merken want het water dat uit de machine spuit maakt flink wat herrie.

De bouwkwaliteit is uitmuntend. Het apparaat is stevig en heeft handige opties zoals een houder voor de schoonmaakmiddelen, een snoer dat oprolt zonder dat het in de knoop raakt en een lans waar je de druk op kunt aanpassen.

Al met al is de K7 een geweldige machine, zeker voor degene die wat vaker met een dergelijk apparaat gaan werken. Ook als je een groot terras hebt, is dit de ideale keuze.

Voordelen

 • Ontzettend veel accessoires beschikbaar van Kärcher
 • Zeer hoge werkdruk
 • Prettige features zoals een makkelijk oprolbaar snoer en instellingen direct op de lans

Nadelen

 • Groter en zwaarder dan andere apparaten
 • Grotere investering
 • Mogelijkheid tot bluetooth verbinding. De app voegt weinig toe

Kärcher k2

Ben je op zoek naar een goedkopere machine? Dan kom je bij de Kärcher K2 uit. Het is het instapmodel van Kärcher met 110 bar druk.

De druk is duidelijk wat minder hoog maar nog voldoende om echt werk uit te voeren. De Kärcher is krachtig genoeg om auto’s, motoren of fietsen schoon te maken. Ook kun je met verschillende accessoires aan de slag.

Als je een klein terras hebt, is de machine prima. Mijn terras is ongeveer 20 m² en zeker met de vuilfrees krijg ik de tegels prima schoon.

Voordelen

 • Goedkopere machine
 • Lichtgewicht
 • sterk genoeg voor huis tuin en keuken gebruik

Nadelen

 • Niet extreem krachtig dus je bent langer bezig met je klus

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Zo kies je de juiste hogedrukreiniger

 1. De juiste werkdruk

  De werkdruk van de machines geeft aan met hoeveel bar druk het water uit de machine komt. Goedkopere machines hebben vaak 110 bar, reguliere machines geven ongeveer 135 bar en de krachtigste consumenten machines hebben 180+ bar.
  Een hogere druk geeft niet per se een schoner resultaat. Wel zorgt een hogere druk er altijd voor dat je sneller kunt werken.

 2. Hoeveelheid water

  Hoe meer liters per uur hoe beter het vuil afgevoerd kan worden. Een hogere werkdruk verkrijgen is vrij simpel als er weinig water uit de machine komt. De echte kracht zit in de combinatie van de werkdruk en de hoeveelheid water.

  – De K2 geeft bij 110 bar 360 liter per uur.
  – De K4 geeft bij 130 bar 420 liter per uur.
  – De K7 geeft bij 180 bar 550 liter per uur.

 3. Type motor

  Hogedrukreinigers hebben een motor die de druk kan opbouwen. Hoe krachtiger de motor, hoe beter de machine zal presteren.
  Bij Kärcher worden twee motortypes gebruikt. Een luchtgekoelde motor voor de K2 en een watergekoelde motor voor de K4 en K7.
  De watergekoelde motoren gaan langer mee. De luchtgekoelde motoren kunnen oververhit raken en zijn over het algemeen minder krachtig. Ook is de watergekoelde motor stiller.

 4. Lengte van de slang

  Hoe langer de slang van het apparaat naar de lans, hoe makkelijker je kunt schoonmaken. Je hoeft dan niet steeds het apparaat mee te zeulen. De K7 heeft een slang van 10 meter. De K4 heeft een slang van 8 meter.
  Idealiter kies je een slang die lang genoeg is om om je auto heen te lopen zonder dat je de machine hoeft te verplaatsen.
  Heeft je apparaat een kortere slang dan kun je de slang vervangen door een langer exemplaar. Dit is wel wat extra werk. Een slang kost ongeveer 50 euro.

 5. Accessoiress

  Voor Kärcher apparaten zijn honderden verschillende opzetstukken beschikbaar. Zowel door Kärcher geproduceerd als veel alternatieve merken. Ook zijn er verschillende reinigingsmiddelen beschikbaar die direct in de machine geklikt kunnen worden. Wederom zowel van Kärcher als van alternatieve merken.
  De accessoires maken een groot verschil. Zelfs een minder krachtige machine zoals de K2 krijgt met de juiste accessoires de klus geklaard.

 6. Instelbare druk

  Zeker bij krachtigere apparaten is het fijn om de werkdruk in te kunnen stellen. De k7 met 180 bar geeft behoorlijk veel kracht. Ga je bijvoorbeeld een houten vlonder schoonmaken dan zullen de houtsplinters er vanaf spatten.
  Bij de K7 krijg je daarom de mogelijkheid om de kracht in te stellen op de lans. Dit gaat in drie stappen.
  Bij de K4 zit een bijgeleverde vario power lans meegeleverd. Deze heeft verschillende standen waar de kracht geregeld wordt.
  De K2 heeft een reguliere spuitlans en is een stuk minder krachtig. Je hoeft je dus minder zorgen te maken dat je schade aanricht met de hogedrukreiniger.

Beste hogedrukreiniger voor auto’s

Bij het schoonmaken van een auto koop je meestal een geschikte set waar de juiste accessoires bij zitten. Voor het schoonmaken van een auto met een hogedrukreiniger heb je de volgende accessoires nodig:

 • Foam canon. Hiermee spuit je je auto vol met schuim. Het schuim weekt het vuil los en het losgeweekte vuil druipt vervolgens van je auto af. Het restant vuil spuit je met de hogedrukspuit weg.
 • Instelbare lans. De vuilfrees is veel te krachtig, hiermee spuit je de lak van je auto. Daarom is een lans die wat minder druk geeft ideaal.
 • Optioneel: Wasborstel. Hiermee kun je poetsen terwijl er schuim uit de borstelkop komt. Bij de wasborstel heb je meer kans op krassen, maar hardnekkig vuil krijg je wel makkelijker weg.

Beste hogedrukreiniger voor thuis

Voor in en om het huis kun je het best een hogedrukreiniger nemen met een aantal verschillende opzetstukken. Welk exemplaar je nodig hebt, is vooral afhankelijk van het gebruik en het formaat van de dingen die je schoon wil maken.

Regulier gebruik van je hogedrukreiniger zal waarschijnlijk de volgende klussen bevatten:

 • Auto wassen
 • Fietsen/motoren wassen
 • Terras reinigen
 • Ramen wassen

Om dit alles voor elkaar te krijgen kun je het beste voor een machine gaan met flink wat opzet stukken. Voor het wassen van de auto gebruik je een borstel en een foam canon.

Voor het wassen van fietsen/motoren kun je dezelfde foam canon gebruiken en neem je een reguliere lans (zonder roterende turbo functie).

Voor het terras neem je juist wel de turbo lans zodat je extra kracht hebt voor het hardnekkige vuil.

Voor het wassen van de ramen neem je de reguliere lans. Dit is vooral handig voor de boven ramen. Let er op dat het wassen van de ramen het makkelijkst gaat bij machines waar je een reservoir voor reinigingsvloeistof hebt. Je kunt voor de ruiten ook een borstel nemen als deze erg vies zijn.

Wat kracht betreft, heb je voornamelijk voor het reinigen van het terras een krachtige machine nodig. Heb je een groot terras dan ga je voor een apparaat met 180 bar druk, bijvoorbeeld de Kärcher K7. Heb je een medium terras dan volstaat een 135 bar apparaat zoals de Kärcher K4. Een kleiner terras of balkon gaat prima met een 110 bar apparaat zoals de Kärcher K2.

Beste hogedrukreiniger voor terras

Het reinigen van het terras kun je doen met een speciale terrasborstel. Dit speciale opzetstuk zorgt er voor dat je het terras kunt schoonmaken zonder dat je het vuil overal heen spuit. De terrasborstel is een grote bak waar twee roterende spuitkoppen in verwerkt zitten. Omdat het geheel in de bak zit vliegt het vuil niet overal heen.

Voor het terras zou je ook de roterende turbo lans kunnen gebruiken. Deze heeft vrij veel kracht en haalt hardnekkig vuil weg.

Beste professionele hogedrukreiniger

Professionals gebruiken de grijze machines van Kärcher, niet de gele. Deze hogedrukreinigers zijn voor huishoudelijk gebruik wat aan de grote kant. Ook Kranzle hogedrukreinigers zijn een populaire keuze voor mensen die dagelijks hun geld met hogedrukreinigwerk verdienen.

Bij professionele hogedrukreinigers gaat de druk niet noemenswaardig omhoog ten opzichte van de k7. De meeste professionele machines hebben maximaal 200 bar werkdruk. Wel is de machine robuuster. Deze machines zijn gemaakt om lange uren te draaien en dagelijks werk te verrichten. Ook is de wateropbrengst vaak hoger. Dit zorgt er voor dat je sneller kunt werken.

Bepaalde onderdelen in de machine zoals de pomp zijn van metaal in plaats van kunststof. Ook hebben de machines een watergekoelde motor.

Wil je meer dan 200 bar werkdruk dan zul je moeten gaan shoppen voor een hogedrukreiniger op benzine. Met een regulier stopcontact kun je niet veel meer dan 3000w aan stroom krijgen, met een dergelijke hoeveelheid stroom loop je tegen een limiet. Benzine hogedrukreinigers hebben dit probleem niet.

Je krijgt iets meer kracht met een machine van 7 pk. Met een 14 pk machine krijg je substantieel meer vermogen en hebben de apparaten rond de 275 bar werkdruk. Bij dergelijke machines is het wel noodzakelijk om te controleren of er voldoende water uit de kraan komt. Deze apparaten geven zo veel water dat de kraan het in sommige gevallen niet bij kan houden. Controleer dus je waterdruk voordat je de machine aanschaft.

Beste hogedrukreiniger op accu

Accu hogedrukreinigers worden steeds meer verkocht. Meestal compacte 18v apparaten. Deze apparaten hebben meestal 24 bar werkdruk. Deze werkdruk heeft met wetgeving te maken.

Er zijn ook krachtigere apparaten, bijvoorbeeld de Kärcher K2 battery. Deze set heeft een 36V/5,0 Ah accu. Het apparaat geeft, net als de reguliere K2, 110 bar werkdruk. Je kunt 17 minuten reinigen met een accu, daarna moet je weer opladen.

Een voordeel van veel accu hogedrukreinigers is dat ze zelf het water kunnen aanzuigen. Je kunt dus een emmer meenemen en de machine het water daar uit laten zuigen.

Zelf heb ik een Ferm 18v hogedrukspuit. De 24 bar die daar uit komt is net voldoende voor kleine klusjes. Het is een soort veredelde plantenspuit. Tegels reinigen gaat er absoluut niet mee. De auto afspoelen kan wel en ook voor de modder op de cross motor is het een redelijk handig apparaat.

Hogedrukreiniger tips

Je hogedrukreiniger heeft niet het eeuwige leven, zeker als je een wat goedkoper apparaat hebt. Bij machines die een luchtgekoelde motor hebben is het verstandig om de machine in elk geval elk uur even rust te geven. Zo kan het apparaat afkoelen.

Berg de hogedrukreiniger op op een plek waar het ‘s winters niet vriest. Als de hogedrukreiniger nog water in de machine heeft kan dit bevriezen. Hierdoor kan bijvoorbeeld de slang, pomp of de motor kapot gaan.

Een hogere geeft niet altijd een schoner resultaat. Meer water per uur is een heel belangrijke factor. Hoe meer water de machine op kan pompen hoe beter het vuil verwijderd kan worden. Daarbij werk je vaak sneller wanneer je machine een hogere wateropbrengst heeft.

Wil je een machine met een hogere druk omdat je denkt dat je dan meer kunt reinigen? Dat is maar gedeeltelijk waar. Machines met lagere druk kunnen in principe vergelijkbaar werk leveren. Het grootste verschil is dat je er simpelweg langer over doet.

Veelgestelde vragen over hogedrukreinigers

Wat zijn de beste hogedrukreinigers voor thuisgebruik?

Voor thuisgebruik zijn er verschillende opties, afhankelijk van je behoeften:
Kärcher K4 Premium: Ideaal voor algemeen gebruik in en rondom het huis. Het heeft een werkdruk van 130 bar, is watergekoeld voor een langere levensduur en wordt geleverd met handige accessoires, waaronder een vuilfrees.
Kärcher K7: Als je meer kracht en functies nodig hebt, is de Kärcher K7 met een werkdruk van 180 bar een goede keuze. Het heeft handige functies zoals een houder voor schoonmaakmiddelen en een instelbare lans.
Kärcher K2: Voor een budgetvriendelijke optie kun je de Kärcher K2 overwegen. Met een werkdruk van 110 bar is het nog steeds krachtig genoeg voor algemeen gebruik in en rondom het huis.
Nilfisk Core 150 PowerControl PAD: Deze hogedrukreiniger biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding, met een iets hogere werkdruk dan de Kärcher K4 en extra voordelen zoals een metalen pomp en een langere garantieperiode.
PARKSIDE® Hogedrukreiniger 170 bar: Als je op zoek bent naar een voordelige optie, kun je overwegen de PARKSIDE® hogedrukreiniger te proberen. Het wordt geleverd met een indrukwekkende set specificaties voor een lage prijs, maar sommige gebruikers melden dat de druk mogelijk niet overeenkomt met de geadverteerde waarde.

Hoe kies ik de juiste hogedrukreiniger voor mijn behoeften?

De keuze van de juiste hogedrukreiniger hangt af van verschillende factoren:
Werkdruk: De werkdruk wordt gemeten in bar en bepaalt hoe krachtig de hogedrukreiniger is. Hogere druk betekent doorgaans sneller en efficiënter reinigen.
Hoeveelheid water: De wateropbrengst, gemeten in liters per uur, is net zo belangrijk als de druk. Een hogere wateropbrengst helpt bij het verwijderen van vuil.
Type motor: Watergekoelde motoren gaan langer mee en zijn meestal krachtiger dan luchtgekoelde motoren.
Lengte van de slang: Een langere slang zorgt voor meer bewegingsvrijheid zonder de machine te verplaatsen.
Accessoires: Overweeg welke accessoires je nodig hebt, zoals een foamkanon, instelbare lans en terrasborstel, afhankelijk van je specifieke reinigingstaken.
Instelbare druk: Sommige hogedrukreinigers bieden de mogelijkheid om de druk aan te passen, wat handig kan zijn bij delicate taken.

Wat zijn de beste hogedrukreinigers voor het reinigen van auto’s?

Voor het reinigen van auto’s zijn enkele specifieke accessoires handig:
Foamkanon: Gebruik dit om je auto met schuim te bedekken, wat vuil losweekt voordat je het met de hogedrukspuit verwijdert.
Instelbare lans: Vermijd de vuilfrees, want deze is te krachtig voor autolak. Een instelbare lans met minder druk is ideaal.
Optioneel: Wasborstel: Hiermee kun je hardnekkig vuil voorzichtig verwijderen, maar wees voorzichtig om krassen te voorkomen.

Wat zijn de beste hogedrukreinigers voor het reinigen van terrassen?

Voor het reinigen van terrassen kun je overwegen:
Terrasborstel: Dit opzetstuk maakt het reinigen van terrassen gemakkelijker en voorkomt dat vuil zich verspreidt.
Roterende turbo lans: Dit kan helpen bij het verwijderen van hardnekkig vuil op terrassen.

Wat zijn goede professionele hogedrukreinigers?

Professionals gebruiken meestal grotere, robuustere hogedrukreinigers, zoals de grijze modellen van Kärcher of Kranzle hogedrukreinigers. Deze machines zijn ontworpen voor intensief gebruik en hebben meestal een hogere wateropbrengst.

Zijn er accu-aangedreven hogedrukreinigers?

Ja, er zijn accu-aangedreven hogedrukreinigers beschikbaar, zoals de Kärcher K2 Battery. Deze zijn draagbaar en handig voor kleinere taken. Ze hebben echter meestal een lagere werkdruk en beperkte looptijd per acculading.

Zijn hogedrukreinigers met hogere druk altijd beter?

Niet noodzakelijk. Hogedrukreinigers met lagere druk kunnen vergelijkbaar werk verrichten, maar het kan langer duren. Het is belangrijk om ook naar de wateropbrengst te kijken, aangezien dit de efficiëntie van het reinigen beïnvloedt.

Hoe kan ik mijn hogedrukreiniger het beste onderhouden?

Laat een luchtgekoelde hogedrukreiniger elk uur even rusten om oververhitting te voorkomen.
Berg de hogedrukreiniger op een vorstvrije plek op om bevriezing van water binnenin te voorkomen.
Let op de waterdruk van je kraan bij gebruik van krachtige hogedrukreinigers.
Reinig en onderhoud regelmatig de pomp, slangen en accessoires van je hogedrukreiniger.
Gebruik de juiste reinigingsmiddelen en accessoires voor specifieke taken om schade te voorkomen.

0/5 (0 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Schoonmaak kalender

Lees verder:

HG deo en zweetvlekken verwijderaar
Reviews
Zoe

Beste middel om zweetvlekken te verwijderen

Om te bepalen welke middelen ik in de vergelijking op wilde nemen, heb ik simpelweg gegoogeld naar gele zweetvlekken verwijderen. De tips die ik aantrof, heb ik getest. Hier lees je hoe het experiment verliep en wat de resultaten zijn.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: