poetsprins logo

Beste elektrische raamwisser

Voor een paar tientjes koop je tegenwoordig een raamwisser die het werk vóór je doet. Ook in ons huishouden hebben we verschillende automatische raamwissers uitgetest.

Winnaar: Kärcher VW2

Beste algemene keuze. Voldoende kracht voor huishoudelijke taken en een batterijduur waarmee je een heel huis kunt lappen.

Winnaar: Kärcher VW2

Verschillende elektrische raamwissers zijn tegenwoordig te koop. Hoewel Kärcher een van de eerste was koop je ze nu van Vileda, Leifheit of Bosch. Welk apparaat je nodig hebt? Bekijk de vergelijking om het beste model voor jouw situatie uit te zoeken.

Beste Elektrische raamwisser

AfbeeldingBeste voor:Waar te koop
Beste keuze: Kärcher raamwisserBestel op Bol.com
Budget keuze: Vileda raamwisserBestel op bol.com
Voor hoge ramen: Leifheit raamwisserBestel op bol.com

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Beste elektrische raamwisser

Kärcher elektrische ruitenwissers

De Kärcher is er in wat verschillende modellen die handig zijn om te begrijpen.

VW1: Het compacte instapmodel bij de elektrische raamwissers. Je kunt ongeveer 70 m² wissen op een acculading

VW2: Allround apparaat, iets meer ramen op een accu lading. Je kunt zo’n 105 m² wissen op een acculading. Ook is de wisser wat groter waardoor je sneller kunt werken. Er zit een tweede wisser bijgeleverd voor kleine ruitjes.

VW5: De VW5 is dezelfde machine als de vw1, maar heeft een verwijderbare accu. Hierdoor kun je constant doorwerken en van accu wisselen wanneer deze leeg is. Op een accu kun je 105 m² ramen wissen.

VW6: Het topmodel voor consumenten. Een accuduur van 1 uur en 40 minuten geeft ongeveer 300 m² aan ruiten wissen.

WVP 10: Het professionele model in de Kärcher lijn. Verwijderbare accu’s en wat steviger gebouwd. Deze machine is gemaakt om jaren lang dagelijks werk te verzetten.

Beste koop:

Voor huishoudelijk gebruik is de WV2 meer dan voldoende. Het instapmodel heeft net een wat korte accuduur, namelijk 25 minuten tegenover 35 minuten bij de WV 2. Deze extra tijd is vooral handig als je wat meer ramen hebt.

Wij hebben een hoekhuis met bovenverdieping, redelijk wat ramen dus. De 35 minuten is precies genoeg om alle ruiten van binnen en van buiten schoon te maken.

Het reservoir is redelijk eenvoudig te legen. Het vuile water wordt hier in opgeslagen. Andere apparaten hebben een groter reservoir. Het voordeel van een groter reservoir zie ik niet helemaal.

Vileda window vacuum

De Vileda window vacuum heeft een iets langere batterijduur. Bij het apparaat krijg je een sproeiflacon met microvezel wisser. Deze is wat ergonomischer dan de variant van Kärcher.

De Vileda is wat goedkoper en voelt ook zo aan. Het apparaat is redelijk topzwaar, ook al zit de motor onderin. Bij de Kärcher is de gewichtsverdeling een stuk prettiger.

Voor een budget apparaat werkt de machine wel vrij goed. Beter dan de WV1.

Het reservoir is makkelijk te legen. Het apparaat heeft een drukknop waarmee het reservoir makkelijk losgeklikt kan worden. Veel makkelijker dan het verwijderen van de Kärcher machine waarbij het halve apparaat uit elkaar moet om het reservoir te verwijderen.

Hoewel de zuigkracht moeilijk te meten is, lijkt de zuigkracht van de Vileda wat hoger te zijn. Bij de zuigmond meet ik 4.4m/s in plaats van 4.0m/s voor de WV2.

Leifheit Dry&Clean

De Leifheit Dry&Clean is ideaal als je wat hogere ruiten hebt. Door de steel heb je geen ladder nodig en kun je werken tot een hoogte van ongeveer 2.4 meter.

Waar je normaliter dus een krukje nodig hebt, heb je hier een stok van ongeveer 50cm. Het apparaat is verder behoorlijk vergelijkbaar met andere window vac apparaten.

De machine heeft een accuduur van 38 minuten en kan eventueel uitgebreid worden met een andere steel van Leifheit. Als je al een vloerwisser hebt kun je deze gewoon gebruiken op de machine. Wij hebben een steel van bijna anderhalve meter waarbij we net bij de bovenramen kunnen.

Op zo’n lange stok is het wel een beetje wiebelig wissen. Ook kun je niet op zo’n lange stok de sproeier gebruiken. Je zult de ruiten dus met een tuinslang moeten wassen.

Waar let je op bij het kopen van een elektrische raamwisser

 1. Batterijduur

  Belangrijkste aspect om bij de aankoop op te letten is de batterijduur. Je kunt in je huis tellen hoeveel ramen je hebt. Wij hebben 20 ramen in ons huis, een flink glas oppervlak. Met de VW2 redden we dat makkelijk. Ga je voor een apparaat met kleinere accu, dan heb je kans dat je halverwege moet opladen.

 2. Zuigkracht

  Uiteraard moet het apparaat voldoende zuigkracht hebben om vocht op te zuigen. Los daarvan is de vorm van de zuigmond van belang. Een apparaat kan nog zo veel zuigkracht hebben, als de zuigmond niet goed gevormd is zal het vocht slecht opgezogen worden.

 3. Accessoires

  Een groter wis oppervlak is prettig, dan ben je namelijk sneller klaar. Een kleine extra zuigmond is fijn voor smalle ruitjes. Het is ook prettig als het rubber van de zuigmond vervangbaar is. Bij Kärcher zijn extra rubbers goed verkrijgbaar.

 4. Gewicht en ergonomie

  Hoe zwaarder het apparaat, hoe vervelender het is om boven je hoofd te werken. Zorg dat de machine idealiter niet meer dan 1 kg weegt. Vooral de professionele Kärcher apparaten zijn wat zwaarder. Ook de Leifheit Dry & Clean is een stuk zwaarder, hier hoef je echter niet mee boven je hoofd te werken, omdat er een stok bijgeleverd zit.
  Wat ergonomie betreft, gaat mijn voorkeur uit naar de Kärcher machines. Deze liggen goed in de hand en zijn niet topzwaar. Je hoeft dus geen kracht te zetten om de machine in de juiste hoek te houden omdat de balans goed is.

Elektrische ramenwisser voor de badkamer

Niet alleen bij het wassen van de ramen kan de window vac een oplossing bieden, ook in de badkamer bij het drogen van de douchewand na het douchen is het een uitkomst.

In ons vorige huis liep het water van de douche niet helemaal lekker weg. Ook om het water van de vloer op te zuigen is een elektrische ramenwisser ideaal.

Elektrische ramenwisser gebruiken

Het gebruik van een elektrische ramenwisser is niet heel ingewikkeld. Bij de ramenwisser krijg je een spray flacon waarmee je de ruiten kunt schoonmaken. Op de sprayflacon zit een microvezel overtrek waarmee je kunt poetsen.

Het poetsen van de ramen gaat het makkelijkst met water en een drupje Dreft. Poets grondig om al het vuil te verwijderen.

Zodra je klaar bent met poetsen kun je met de elektrische raamwisser het vuil opzuigen.

Als het reservoir vol zit leeg je het gewoon in de gootsteen. Let er op dat je het reservoir niet tot de bovenkant kunt vullen. Er zit een lijntje op het reservoir tot waar het apparaat maximaal gevuld mag worden.

Veelgestelde vragen over elektrische raamwissers

Wat is een elektrische raamwisser en waarvoor wordt het gebruikt?

Een elektrische raamwisser is een handig apparaat dat is ontworpen om ramen en andere gladde oppervlakken te reinigen en drogen. Het wordt vaak gebruikt voor het streeploos reinigen van ramen, spiegels, douchewanden en andere glazen oppervlakken.


Welke merken van elektrische raamwissers zijn beschikbaar en welke is de beste keuze?

Er zijn verschillende merken elektrische raamwissers op de markt, waaronder Kärcher, Vileda, Leifheit, en Bosch. De beste keuze hangt af van jouw specifieke behoeften. In het artikel worden Kärcher, Leifheit, en Vileda aanbevolen als enkele van de beste opties.

Welk model van de Kärcher elektrische raamwisser moet ik kiezen?

Karcher biedt verschillende modellen elektrische raamwissers aan, elk met verschillende functies. De keuze hangt af van jouw behoeften: VW1 voor instapgebruik, VW2 voor meer ramen en een extra wisser voor kleine ruiten, VW5 met verwijderbare accu, en VW6 als het topmodel voor consumenten. Het professionele model is de WVP 10.

Wat is de beste budgetoptie voor huishoudelijk gebruik?

De WV2 van Kärcher wordt aanbevolen voor huishoudelijk gebruik vanwege de langere accuduur van 35 minuten in vergelijking met de WV1, die 25 minuten heeft.

Hoe kan ik het reservoir van een elektrische raamwisser legen?

Het legen van het reservoir van een elektrische raamwisser is over het algemeen eenvoudig. In het geval van de WV2 van Kärcher, wordt het vuile water opgeslagen in het reservoir en kan het worden geleegd door het reservoir te verwijderen. Andere modellen hebben mogelijk verschillende methoden om het reservoir leeg te maken.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de Kärcher en Vileda elektrische raamwissers?

De Vileda elektrische raamwisser heeft een iets langere batterijduur en wordt geleverd met een ergonomische sproeiflacon met microvezel wisser. Terwijl de Kärcher een betere gewichtsverdeling heeft en eenvoudiger is in gebruik. De zuigkracht van de Vileda lijkt iets hoger te zijn.

Hoe kan ik een elektrische raamwisser gebruiken?

Het gebruik van een elektrische raamwisser is eenvoudig. Begin met het schoonmaken van het glasoppervlak met een sprayflacon voorzien van microvezel overtrek en water met een drupje dreft. Vervolgens gebruik je de elektrische raamwisser om het vuil op te zuigen. Leeg het reservoir wanneer het vol is volgens de instructies.

Kan ik een elektrische raamwisser gebruiken voor het drogen van de douchewand?

Ja, een elektrische raamwisser is ook handig voor het drogen van de douchewand na het douchen. Het kan overtollig water snel en efficiënt verwijderen, waardoor het een handige tool is voor de badkamer.

Kunnen elektrische raamwissers op lange stelen worden gebruikt voor hogere ruiten?

Ja, elektrische raamwissers met lange stelen, zoals de Leifheit Dry&Clean, kunnen worden gebruikt voor hogere ruiten zonder de noodzaak van een ladder. Ze zijn handig voor het reinigen van ramen op moeilijk bereikbare plaatsen.

Wat is het verschil tussen een professioneel en een consumentenmodel elektrische raamwisser?

Professionele modellen, zoals de Kärcher WVP 10, zijn steviger gebouwd en ontworpen voor dagelijks intensief gebruik. Ze hebben vaak verwijderbare accu’s voor continu gebruik. Consumentenmodellen zijn geschikt voor huishoudelijk gebruik en hebben over het algemeen kortere accuduur, maar zijn vaak ook betaalbaarder.

0/5 (0 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Schoonmaak kalender

Lees verder:

HG deo en zweetvlekken verwijderaar
Reviews
Zoe

Beste middel om zweetvlekken te verwijderen

Om te bepalen welke middelen ik in de vergelijking op wilde nemen, heb ik simpelweg gegoogeld naar gele zweetvlekken verwijderen. De tips die ik aantrof, heb ik getest. Hier lees je hoe het experiment verliep en wat de resultaten zijn.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: