poetsprins logo

Best geteste bouwstofzuiger: voor puin, nat of droog vuil

Tijdens onze verbouwing hebben verschillende bouwstofzuigers overuren gedraaid. We hebben verschillende stofzuigers uitgetest. Zo kwamen we er achter dat er zowel heel goede als heel slechte bouwstofzuigers te koop zijn.

Karcher wd6 nat/droogzuiger.

Best getest als krachtige betrouwbare bouwstofzuiger

Karcher wd6 nat/droogzuiger.

Er zijn veel bouwstofzuigers en nat/droog zuigers op de markt. Veel exemplaren hebben behoorlijk wat nadelen waar je niet op zit te wachten als je wat op wil ruimen, denk aan filters die vervelend werken, zakken die je moet vervangen of afnemende zuigkracht. In dit artikel lees je welke bouwstofzuiger je het best kunt aanschaffen. 

Top 3 bouwstofzuigers:

AfbeeldingNaamWaar te koop
1Karcher WD6: Beste bouwstofzuiger. Perfect voor regelmatig of zelfs dagelijks gebruik. Bestel op coolblue.nl
2STIHL Alleszuiger SE33: Beste budget bouwstofzuigerBestel op Bol.com
3Karcher WD1 18v accu: Beste huis tuin en keuken bouwstofzuiger op accu. Bestel op Bol.com

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Zo kies je een bouwstofzuiger

Bij het uitkiezen van een bouwstofzuiger zijn er best wat zaken waar je op moet letten. We hebben de belangrijke zaken op een rij gezet zodat je zelf kunt bepalen wat voor jou situatie van belang is. 

 1. Zuigkracht

  Het aller belangrijkste bij een nat/droog zuiger is de zuigkracht van de machine. De meeste nat/droog zuigers hebben een 800-1200w motor. Over het algemeen kun je stellen dat een krachtigere motor beter zal zuigen. 

 2. Blaas functie

  Sommige nat/droog zuigers hebben een blaasfunctie. Zo kun je vuil eerst losblazen en vervolgens het losse vuil opzuigen. Dit is een functie die erg onderschat wordt. Als je eenmaal deze mogelijkheid hebt kun je niet meer zonder. 

 3. Auto start functie

  Werk je veel met gereedschap op 220v dan is een auto start functie ideaal. Je kunt het gereedschap op de stofzuiger aansluiten. Zodra je het gereedschap begint te gebruiken zal de stofzuiger starten. Zo zit je niet in de constante herrie van de stofzuiger maar heb je ook geen last van het stof. Zelf sluit ik de stofzuiger bijvoorbeeld aan op de cirkelzaag, schuurmachine en zaagtafel. 

 4. Opvang mogelijkheden

  Sommige stofzuigers hebben een zak, sommige een opvangbak. Soms heeft de machine een droog filter en soms kun je ook nat zuigen met het filter. 

 5. Accu of stekker

  Veel nieuwere nat/droog zuigers hebben de mogelijkheid om op accu te werken. Dit geeft bewegingsvrijheid. Wel is de accuduur vaak beperkt. Accu stofzuigers werken vooral als je kleine klusjes hebt voor de stofzuiger, bijvoorbeeld zo nu en dan de auto uitzuigen, troep van een omgevallen glas opruimen, of gemorst vocht opzuigen. Ga je de machine gebruiken tijdens een verbouwing dan kun je beter een apparaat met snoer nemen. De apparaten met snoer zijn over het algemeen ook wat krachtiger. 

Top bouwstofzuigers

1: Kärcher WD 6 P Premium Alleszuiger

Karcher staat bekend om zijn stofzuigers, hogedrukreinigers en stoomreinigers. de WD 6 Premium is het topmodel voor consumenten.

De machine kan zowel met als zonder zak gebruikt worden. De zak gebruik ik meestal wel omdat je daarmee het filter schoon houd. Daarbij is het weggooien van de zak makkelijker dan het legen van het apparaat.

Als je nat materiaal gaat opzuigen haal je de zak er altijd uit. Er zit aan de voorkant een schroefdop waarmee je het natte vuil makkelijk in een putje kan dumpen.

Een groot voordeel is het aanweige stopcontact. Hiermee kun je gereedschap op de stofzuiger aansluiten. Als je het gereedschap start zal de machine automatisch beginnen met zuigen.

Daarbij heeft de machine een speciaal filtersysteem dat makkelijker schoon te maken is dan bij concurrerende apparaten.

Uiteraard kan de machine blazen en zuigen. De motor is met 1300w vrij krachtig. Karcher claimt zelfs dat de motor net zo krachtig is als een reguliere 1900w motor.

Voordelen:

 • Veelzijdig in gebruik: blazen, zuigen, nat en droog vuil
 • Geïntegreerde contactdoos: ideaal voor klussen met elektrisch gereedschap
 • Ruim vuilreservoir van 30 liter: minder vaak legen

Nadelen:

 • Kan wat groot en zwaar aanvoelen
 • Hogere prijsklasse in vergelijking met sommige concurrenten

2: STIHL Alleszuiger SE 33

Ben je op zoek naar een wat goedkoper alternatief dan kun je voor de STIHL Alleszuiger gaan. Stihl is een merk dat voornamelijk bekend staat om de hoge kwaliteit zwaar gemotoriseerd tuingereedschap. De laatste tijd heeft het merk echter steeds meer elektrisch gereedschap en zelfs accugereedschap geproduceerd.

De Stihl SE 33 heeft in tegenstelling tot andere goedkope machines een zuig en blaas functie. De meeste goedkope apparaten hebben alleen een zuigfunctie.

Het vermogen van de machine is ook behoorlijk, hij heeft een motor van 1400w. Dit is meer dan gemiddeld, zeker in de prijsklasse

Om nat te zuigen hoef je het filter niet te verwijderen, dat zorgt er voor dat je makkelijk kunt omschakelen. Je kunt zowel met als zonder zak stofzuigen.

Voordelen:

 • Veelzijdig in gebruik met zowel zuig- als blaasfuncties
 • Groot vermogen voor grondige reiniging
 • Compact ontwerp met geïntegreerde accessoirehouders voor eenvoudige opslag van opzetstukken

Nadelen:

 • Tankinhoud van 12 liter kan voor sommige grotere klussen aan de kleine kant zijn

3: Karcher WD1 18v accu

Wil je voor kleine klusjes in en om het huis een stofzuiger hebben dan is een apparaat op accu erg prettig. Karcher heeft een serie apparaten die op 18v werken.

Een accu stofzuiger koop je voor het gemak. Voor de grootste zuigkracht neem je een apparaat met snoerr. Hoewel er meer 18 of zelfs 36v Karcher machines zijn is de WD1 de absolute winnaar.

Het apparaat is vrij licht en compact. Zo neem je het eenvoudig mee, bijvoorbeeld om de auto schoon te maken of zelfs wanneer je gaat kamperen.

De Karcher is een van de weinige compacte apparaten die op accu zowel nat als droog kunnen zuigen.

Wat de accu betreft, standaard krijg je een 18v 2.5ah accu bijgeleverd. Hier mee kun je ongeveer 10 minuten zuigen. De grotere accu van 5ah geeft 10 minuten tijd.

Net als bij wat grotere apparaten heeft ook dit kleine model een blaasfunctie. Zo kun je het apparaat bijvoorbeeld als bladblazer gebruiken of blaas je na een dagje strand eenvoudig het zand uit je auto.

Voordelen:

 • Draadloos ontwerp biedt maximale bewegingsvrijheid
 • Veelzijdig in gebruik, geschikt voor zowel droog als nat vuil
 • Handige accessoires voor een grondige reiniging, zoals van auto-interieurs
 • Praktische blaasfunctie voor moeilijk bereikbare plekken

Nadelen:

 • Extra accu’s zijn vrij prijzig, en deze heb je eigenlijk wel nodig omdat je met één accu tussen de 10 en 20 minuten kunt werken
 • De tankcapaciteit van 7 liter kan voor sommige taken beperkend zijn

4: Dewalt DCV517 draadloze bouwstofzuiger

De draadloze dewalt stofzuiger van dewalt ziet er niet erg fraai uit maar werkt uitstekend. Dewalt is bekend van het gereedschap dat ze produceren. Veel van dat gereedschap draait op 18v batterijen. Zo ook deze nat en droog zuiger.

TIP: Heb je al accu’s van een ander merk? Dan kun je een nat/droog zuiger van dat merk kopen. Makita heeft de dvc750lzx1, Milwaukee heeft de M18 VC2-0.

Uniek aan het apparaat is het formaat. De stofzuiger is een stuk compacter dan andere bouwstofzuigers. Dit kan zowel een voor als een nadeel zijn. De stof opvang is door het formaat beperkt. Hij is wel makkelijk mee te nemen.

De machine heeft een losse slang in het handvat. Hierdoor kun je ook stofzuigen op moeilijker bereikbare plekken.

De machine heeft een ingebouwde opvangbak. De bak is niet erg groot maar voldoende om wat vuil op te vangen. Er zit een groot filter in het apparaat waardoor je het filter niet super vaak hoeft schoon te maken.

Voordelen:

 • Snoerloos en dus makkelijk mee te nemen
 • Werkt op Dewalt 18v batterijen
 • Ingebouwde slang

Nadelen:

 • Er komt lucht uit de zijkanten van het apparaat
 • Alleen zuigen, niet blazen

5: Festool Stofzuiger CTL 26E AC RENOFIX

Ga je voor de beste bouwstofzuiger die er maar te koop is dan kom je vrijwel automatisch uit bij Festool. Veel professionals gebruiken festool materiaal omdat de kwaliteit ongeevenaard is.

Festool heeft verschillende modellen, een aantal mini, of midi exemplaren van 10 to 48 liter.

Hoe groter het resevoir, hoe groter de machine die je nodig hebt. Voor sporadisch gebruik heb je aan 15 liter genoeg. Regelmatig gebruik is 25 liter en veel, dagelijks gebruik kan met een 48 liter variant.

Veel Festool apparaten hebben bluetooth opties. Als je geen festool apparaten hebt heb je hier eigenlijk weinig aan, behalve dat je een aan/uit knop op de slang kunt zetten.

De CTL 26 E is een 26 liter machine die 99% van het stof filtert. Er zijn varianten verkrijgbaar met Low, Medium of High filter mogelijkheden. Voor in en om het huis is Low voldoende. Ik ga er dan vanuit dat je bijvoorbeeld geen asbest op gaat zuigen.

Voordelen:

 • Grote tankinhoud van 26 liter
 • Forse zuigkracht
 • zeer hoge kwaliteit

Nadelen

 • Behoorlijke investering
 • Groot en zwaar, 14kg

Bouwstofzuiger kopen vs huren

Een bouwstofzuiger kan, afhankelijk van je wensen, best een prijzig ding zijn. Enkele honderden euro’s heb je makkelijk uitgegeven. 

Je kunt de keuze maken om een bouwstofzuiger te huren. Dat kan bijvoorbeeld bij een bouwmarkt. Het huren van een bouwstofzuiger kost ongeveer 25 euro per dag, afhankelijk van het model. 

Heb je slechts een keer een bouwstofzuiger nodig dan kan het een oplossing zijn. Heb je echter twee of drie dagen de stofzuiger nodig dan kun je al beter een goedkoop model aanschaffen. Onze beste goedkope keuze heb je al onder de 100 euro. 

Voor dat bedrag heb je een stofzuiger waar je met of zonder zak mee kunt zuitgen of blazen. De stofzuiger is veel sterker dan een regulier exemplaar en kun je voor al het vuil gebruiken dat je maar tegen komt. 

Beste bouwstofzuiger

De beste bouwstofzuigers zijn voor professioneel gebruik, bijvoorbeeld van het merk Festool. Voor huis-tuin-en-keukengebruik en zelfs bij een stevige verbouwing heb je zo’n apparaat echter niet perse nodig.

Wij hebben een alleszuiger van iets meer dan 200 euro en daarmee krijgen we alles schoon wat we maar kunnen bedenken. Zelfs bouwpuin en ander vuil kunnen we eenvoudig opzuigen. Zodoende is de Kärcher WD6 als winnaar van onze test verkozen. Ga je professioneel aan de slag en heb je te maken met bepaalde eisen dan kun je voor een professionele machine kiezen. 

Kärcher tapijtreiniger

Het voordeel van professionele machines is dat er verschillende stofklasses zijn. Zo weet je precies waar je aan toe bent en weet je zeker dat je een apparaat hebt dat voor zeer intensief en langdurig gebruik geschikt is.

Accu of kabel?

Een accu is onwijs handig als je veel buitenshuis gebruik maakt van je stofzuiger, bijvoorbeeld als je een boot of caravan hebt, je auto regelmatig wil uitzuigen of graag in de garage werkt waar bijvoorbeeld geen stroompunt is. 

Het nadeel van accu-stofzuigers is dat de accu eigenlijk altijd vrij snel leeg is. Er zijn kruimeldieven die wat langer met de accu doen, deze stofzuigers zijn alleen een stuk minder krachtig dan echte bouwstofzuigers of nat/droog-zuigers. 

Kies je een apparaat met accu, dan kun je het best kijken naar een accusysteem dat je al in je bezit hebt. Zo hoef je niet voor verschillende apparaten verschillende accu’s en acculaders aan te schaffen. Ik heb bijvoorbeeld veel Makita gereedschap en zou dus automatisch voor een Makita stofzuiger gaan waar mijn huidige accu’s in passen.

Heb je nog geen accuset van een bepaald gereedschapmerk dan kun je kijken naar de Kärcher zuigers. Een groot deel van het assortiment is te koop op accu. Met een 2.5AH accu kun je zo’n 10 minuten stofzuigen. Met de 5Ah accu verdubbelt dat. 

Omdat een accu-stofzuiger minder krachtig is dan een bekabeld exemplaar, is het handig om een klein licht compact model te nemen. Een accu machine koop je namelijk voor het gemak en niet voor de extreme zuigkracht. 

Met of zonder zak

Bouwstofzuigers kun je vaak zowel met als zonder zak gebruiken. Het voordeel van een zak is dat je langer door kunt zuigen. Als je het filter gebruikt in plaats van de zak, zal je het filter regelmatig moeten schoonmaken. 

stofzuigerzak vervangen

Als je veel fijn vuil opzuigt (bouwstof, zaagsel etc.), raakt het filter binnen no-time vol. Een vol filter zorgt voor minder tot minimale zuigkracht. Met andere woorden, dan doet de stofzuiger het niet meer tot je het filter uitklopt.

Sommige stofzuigers hebben een filterreinigingssysteem. De Karcher WD6 heeft dit ook. Je kunt het filter uitblazen met de machine zelf. Als je machine dat niet heeft, moet je steeds nieuwe filters kopen of de filters uitblazen met een compressor.

In het kort: het is fijn om de mogelijkheid te hebben om zowel met als zonder zak te zuigen. De zakken gebruik je over het algemeen bij een verbouwing. Als je gewoon je huis aan het stofzuigen bent kan dat net zo goed zonder zak en gebruik je het filter, welke je af en toe schoonmaakt. 

Kun je ook een reguliere stofzuiger gebruiken voor bouwpuin?

Het is een slecht idee om puin of water met een gewone stofzuiger op te zuigen. Een bouwstofzuiger heeft een ander zuigsysteem waardoor er geen vocht of puin bij de motor kan komen. Bij een reguliere stofzuiger kan dat wel. De motor van een normale stofzuiger gaat kapot als je er puin of nat vuil mee opzuigt.

Laminaat stofzuigen

Een bouwstofzuiger als normale stofzuiger gebruiken kan wel. In principe kan een bouwstofzuiger alles wat je met je normale stofzuiger doet, soms zelfs beter omdat je een groter opvangreservoir en meer zuigkracht hebt. Ook hebben sommige bouwstofzuigers als voordeel dat de machine kan blazen. 

Veelgestelde vragen: Alles wat je moet weten over bouwstofzuigers

Wat is het belangrijkste bij het kiezen van een bouwstofzuiger?

Het allerbelangrijkste bij het kiezen van een bouwstofzuiger is de zuigkracht van de machine. Over het algemeen geldt: hoe krachtiger de motor, hoe beter de zuigkracht.

Wat is een blaasfunctie bij een bouwstofzuiger en waarom is het handig?

Een blaasfunctie stelt je in staat om vuil eerst los te blazen en vervolgens op te zuigen. Dit is een functie die vaak wordt onderschat, omdat het handig is om vuil uit moeilijk bereikbare plekken te verwijderen voordat je het opzuigt.

Wat is een auto start functie bij een bouwstofzuiger?

Een auto start functie is ideaal als je veel met elektrisch gereedschap werkt. Je sluit het gereedschap aan op de stofzuiger, en zodra je het gereedschap begint te gebruiken, start de stofzuiger automatisch. Dit minimaliseert lawaai en stof tijdens het werken.

Welke opvangmogelijkheden hebben bouwstofzuigers?

Bouwstofzuigers kunnen een zak of een opvangbak hebben. Sommige modellen kunnen zowel droog als nat vuil opzuigen, afhankelijk van het type filter dat wordt gebruikt.

Moet ik kiezen voor een bouwstofzuiger met accu of met een stekker?

Dit hangt af van je behoeften. Een accu bouwstofzuiger biedt bewegingsvrijheid, maar de accuduur is meestal beperkt. Als je de stofzuiger vooral voor kleine klussen gebruikt, is een accu handig. Voor grotere klussen tijdens een verbouwing is een model met snoer over het algemeen krachtiger en duurzamer.

Wat zijn enkele top bouwstofzuigermodellen?

Kärcher WD 6 P Premium Alleszuiger: Veelzijdig in gebruik, met geïntegreerde contactdoos en groot vuilreservoir.
STIHL Alleszuiger SE 33: Compact en krachtig, met zowel zuig- als blaasfuncties.
Kärcher WD1 18v accu: Draadloos en flexibel, geschikt voor snelle schoonmaakklussen.
Festool Stofzuiger CTL 26E AC RENOFIX: Robuust en krachtig, geschikt voor professioneel gebruik.

Is het beter om een bouwstofzuiger te kopen of te huren?

Als je de stofzuiger slechts af en toe nodig hebt, kan huren een optie zijn. Voor regelmatig gebruik kan het voordeliger zijn om er een te kopen, vooral gezien de beschikbaarheid van betaalbare modellen.

Kan ik een reguliere stofzuiger gebruiken voor bouwpuin?

Het is geen goed idee om grof puin of water met een reguliere stofzuiger op te zuigen. Bouwstofzuigers hebben een speciaal zuigsysteem dat voorkomt dat vocht en puin de motor bereiken, terwijl reguliere stofzuigers hierdoor beschadigd kunnen raken.

Wat zijn de voordelen van professionele bouwstofzuigers?

Professionele bouwstofzuigers hebben vaak verschillende stofklassen en TNO-certificering. Ze zijn ontworpen voor intensiever en veeleisender gebruik en kunnen aan specifieke eisen voldoen.

Waarom zou ik kiezen voor een bouwstofzuiger met zak in plaats van een filter?

Een zak kan langer meegaan zonder dat je het filter hoeft schoon te maken. Bij modellen zonder zak moet je het filter regelmatig reinigen, vooral als je veel grof of fijn vuil opzuigt. Het is handig om de mogelijkheid te hebben om zowel met als zonder zak te werken, afhankelijk van de situatie.

Kan ik een bouwstofzuiger gebruiken om mijn huis schoon te maken?

Ja, bouwstofzuigers kunnen ook worden gebruikt voor reguliere schoonmaakklussen. Ze zijn vaak krachtiger dan gewone stofzuigers en hebben een groter opvangreservoir, waardoor ze ideaal zijn voor zowel grof vuil als fijn stof.

Wat zijn enkele nadelen van accu bouwstofzuigers?

Accu bouwstofzuigers hebben over het algemeen beperkte accuduur, wat de werktijd kan beperken. Ze zijn minder krachtig dan bekabelde modellen en zijn ideaal voor kleine klussen waar bewegingsvrijheid belangrijk is.

0/5 (0 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Karcher wd6 bouwstofzuiger

Lees verder:

HG deo en zweetvlekken verwijderaar
Reviews
Zoe

Beste middel om zweetvlekken te verwijderen

Om te bepalen welke middelen ik in de vergelijking op wilde nemen, heb ik simpelweg gegoogeld naar gele zweetvlekken verwijderen. De tips die ik aantrof, heb ik getest. Hier lees je hoe het experiment verliep en wat de resultaten zijn.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: