Waterkoker ontkalken

huis schoonmaken

Hoe kun je je waterkoker ontkalken? Dit is een vraag die veel mensen hebben en waarop het antwoord niet ingewikkeld is. Doordat kraanwater kalk bevat, ontstaat er langzaam een witte of zelfs gele laag kalk op de bodem van de waterkoker en in de schenktuit.

Een waterkoker ontkalken doe je met schoonmaakazijn of waterkoker reiniger. Giet één deel water en één deel schoonmaakazijn in de waterkoker en zet ‘m aan. Doe dit 3 keer en spoel daarna de waterkoker goed af met koud water. Ontkalk de waterkoker regelmatig.

Wanneer je je waterkoker eens per 2 á 3 maanden ontkalkt met geschikte middelen, hoef je nooit meer thee te serveren waar de kalkstukjes in ronddrijven. Lees hieronder een handzaam stappenplan hoe je de waterkoker ontkalkt op een goedkope manier!

Waterkoker ontkalken stappenplan

Benodigde tijd: 20 minuten.

Algemeen stappenplan voor waterkoker ontkalken. De tijd is exclusief de inwerktijd van het ontkalkende schoonmaakmiddel, maar inclusief de tijd die je nodig hebt om water een aantal keer aan de kook te brengen.

 1. Spoel de waterkoker om

  Begin met de waterkoker om te spoelen met koud water, zodat de kalkstukjes die op de bodem drijven weggespoeld worden. Giet het water niet door de schenktuit weg maar keer de waterkoker ondersteboven, zodat de grotere kalkbrokken weggespoeld kunnen worden.
  waterkoker omspoelen

 2. Vul de waterkoker met een laag schoonmaakazijn

  Ongeveer 250ml schoonmaakazijn is voldoende om de bodem van de waterkoker te ontkalken. Giet het middel puur in de waterkoker, dus zonder water toe te voegen.
  schoonmaakazijn in de waterkoker

 3. Middel 2 uur laten weken in de waterkoker

  Door de schoonmaakazijn in te laten werken, krijgt het de kans de kalk op te lossen. Je laat het eerst puur op de bodem inwerken, omdat de kalkaanslag op de bodem het hardnekkigst is. Laat de waterkoker 2 uur staan met gesloten deksel.
  waterkoker ontkalken

 4. Vul aan met water

  De schoonmaakazijn laat je in de waterkoker en je vult het aan met water tot ongeveer een liter. Dan heb je dus een mengsel in de waterkoker van 1/4 schoonmaakazijn en 3/4 water.
  waterkoker

 5. Waterkoker laten koken

  Breng het water aan de kook. De dampen van de schoonmaakazijn zullen ook het deksel en de schenktuit ontkalken. Laat de waterkoker een paar keer koken, afhankelijk van hoe heftig de kalkaanslag is. Je hoeft hiervoor niet nieuw water en azijn in de waterkoker te doen. Zet een raampje open of zet de waterkoker onder de afzuigkap, zodat de dampen niet in huis blijven hangen.

 6. Waterkoker goed uitspoelen met koud water

  Het is essentieel om de waterkoker goed uit te spoelen na het reinigen, zodat er geen schoonmaakmiddel in je drink- en etenswaar terecht komt. Spoel dus je waterkoker minimaal 3 keer om met koud water. Breng eventueel een keer extra schoon water aan de kook en giet dit weg voordat je de waterkoker weer in gebruik neemt.
  waterkoker omspoelen

Wanneer is het tijd de waterkoker te ontkalken?

Ten eerste kun je als je thee maakt goed zien of het tijd is om je waterkoker te ontkalken. Je kookt water, giet het in een kopje en ziet witte stukjes in het water die langzaam naar de bodem van je glas zinken. Dit is de beste indicatie dat de waterkoker ontkalken nodig is.

waterkoker ontkalken
Waterkoker

Ten tweede is het belangrijk om regelmatig in je waterkoker te kijken om te zien of de bodem bedekt is met kalk of niet. Als je een witte of gelige laag ziet op de bodem, is de waterkoker ontkalken nodig.

Als laatste kun je het herkennen aan hoe lang je waterkoker erover doet om het water te koken en hoeveel geluid deze produceert wanneer je water kookt. Een waterkoker met een dikke laag kalk op de onderkant maakt meer geluid en doet er langer over om het water aan de kook te brengen. Merk je dat de waterkoker erg veel herrie maakt en het lang duurt voordat je thee kunt serveren? Dan is het tijd om de waterkoker te ontkalken.

Boeklancering

De pure paniek in de ogen van mijn vriend als ik hem vraag iets schoon te maken.. Niet omdat hij niet wil maar omdat hij simpelweg niet weet hoe. 

Mijn schoonmaakboek zorgt er voor dat je makkelijk en snel je huis goed schoon kunt krijgen. 

Wil jij een berichtje ontvangen zodra het boek af is?

Zoe met schoonmaakmiddelen

Waarom moet je je waterkoker ontkalken?

Er zit kalk in kraanwater. De hoeveelheid kalk en magnesium in water wordt ook wel de hardheid van water genoemd. Hoe meer kalk en magnesium het water bevat, hoe harder het water is en hoe minder van deze mineralen in het water zit, hoe zachter het water is. De hardheid van het water kan per gemeente in Nederland verschillen. Het schijnt dat het water het hardst richting Twente en het zachtst in Apeldoorn.

kalkaanslag waterkoker
Kalk in waterkoker

Water zorgt voor kalkaanslag in je waterkoker. Met name op de bodem van je waterkoker ontstaat kalkaanslag. Door de hete bodem verdampt water snel waardoor meer kalkaanslag achter blijft.

Kalk in je waterkoker is een onsmakelijk gezicht. Er drijven stukjes kalk in je thee, wat er onfris uitziet. Het is echter niet direct schadelijk om deze kalk te drinken, je lichaam neemt een gedeelte op en voert een gedeelte af wat je vervolgens uitplast. Een ander nadeel van kalk is wel dat je thee minder lekker kan smaken door de kalk. Je waterkoker regelmatig ontkalken is dus ten zeerste aan te raden.

Middelen voor waterkoker ontkalken

Waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn

schoonmaak azijn in waterkoker
Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn heeft een ontkalkende werking. Het middel is zuur en zuur vreet de kalk als het ware op. Wanneer je je waterkoker hiermee wilt ontkalken, giet je een flinke scheut schoonmaakazijn in je waterkoker en laat je dit een weken.

Daarna vul je het schoonmaakazijn aan met water en laat je de waterkoker 3 keer koken. Giet de waterkoker vervolgens leeg en spoel deze goed om met koud water. Deze laatste stap is heel belangrijk omdat schoonmaakazijn niet alleen heel vies smaakt maar ook ongezond is om binnen te krijgen. 

Schoonmaaksoda als waterkoker ontkalker

schoonmaaksoda
Kristal soda

Kristal soda heeft een sterk reinigende werking en is daarom geschikt voor het ontkalken van je waterkoker. Kook een laagje water in je waterkoker en doe daar vervolgens 3 eetlepels schoonmaaksoda in.

Maak een draaiende beweging met je waterkoker zodat het water en de soda goed mengt. Je kunt hier ook een kunststof lepel of spatel voor gebruiken.

Gebruik geen metalen bestek, want hiermee kun je de bodem van je waterkoker beschadigen. Laat het mengsel een kwartier tot twintig minuten weken. Vervolgens vul je de waterkoker aan met water en breng je het water 3 keer aan de kook. Giet de waterkoker leeg en spoel goed om met koud water. Om zeker te weten dat je geen schoonmaaksoda in je thee krijgt, kun je de waterkoker nogmaals vullen met water en laten koken. Giet de waterkoker leeg en spoel nog eens om met koud water. 

Waterkoker ontkalken met baking soda

baking soda
Baking soda

Je kunt je waterkoker ook ontkalken met zuiveringszout (ook wel baking soda of natriumbicarbonaat), maar omdat dit een minder krachtige reinigende werking heeft, duurt het lang.

Je moet de stappen uit de vorige paragraaf een aantal keer doorlopen voordat het lukt om met baking soda je waterkoker kalkvrij te krijgen. Vandaar dat ik adviseer schoonmaaksoda of schoonmaakazijn te gebruiken en niet zuiveringszout. 

HG reiniger en ontkalker voor waterkokers

HG reiniger en ontkalker voor waterkokers is een schoonmaakmiddel dat speciaal ontwikkeld is om snel en makkelijk je waterkoker kalkvrij te maken. Je kunt dit middel bij verschillende winkels kopen, zoals Gamma en Blokker. Het is ook eenvoudig online te bestellen. Je kunt 4x je waterkoker ontkalken met 1 fles (je doet er dus ruim een jaar mee). Check de link HG reiniger en ontkalker voor waterkokers voor huidige prijs en levertijd.

HG waterkoker

HG reiniger en ontkalker voor waterkokers

HG reiniger en ontkalker voor waterkokers is een middel om snel en makkelijk de waterkoker te ontkalken.

HG reiniger en ontkalker voor waterkokers

Giet 125 ml van het middel in de waterkoker en vul aan met een halve liter water. Laat het mengsel 40 minuten inwerken, zonder de waterkoker aan te zetten. Het is heel belangrijk om geen heet of kokend water te gebruiken in combinatie met dit middel omdat het middel erg chemisch is. Door heet of kokend water te gebruiken, komen er dampen vrij in de ruimte die je in zou kunnen ademen. Dit is erg ongezond, dus let hier goed op.

Nadat je het middel 40 minuten hebt laten inwerken, giet je de waterkoker leeg en spoel je deze goed om met koud water. Je moet de waterkoker zeker 4 á 5 keer omspoelen, anders heb je kans dat er middel achterblijft wat je binnen zou kunnen krijgen. 

Waterkoker ontkalken met citroen

Citroen is een krachtig reinigingsmiddel. Door de hoge zuurgraad heeft het een ontkalkende werking en het is ook nog eens 100% natuurlijk. Je hoeft hierbij dus nooit te twijfelen of het wel goed is voor het milieu om het door de gootsteen te spoelen of te twijfelen aan de schadelijkheid om dampen in te ademen.

Als je je waterkoker wilt ontkalken met citroen, snijd je een citroen doormidden en knijp je beide helften uit in de waterkoker. Laat dit een aantal uren weken. Daarna vul je het citroensap aan met een halve liter water en brengt dit aan de kook. Herhaal deze stappen totdat de kalkaanslag verdwenen is. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Voor de echte milieubewuste lezers, is dit de juiste methode. 

Ontkalk je waterkoker niet met cola

Hoewel cola veel zuur bevat dat een ontkalkende werking heeft, is het een heel dom idee om je waterkoker met cola te ontkalken. Cola bevat veel suiker waardoor je waterkoker kan gaan plakken en je thee een beetje naar cola blijft smaken. Ook blijven resten achter in het zeefje waardoor je water uit de waterkoker schenkt, wat een onfris resultaat geeft. Gebruik dus geschikte middelen en geen cola

Tips voor een schone waterkoker

waterkoker omspoelen
Waterkoker leeggooien

Gooi de waterkoker leeg na gebruik. Zo zorg je ervoor dat er geen water in de waterkoker blijft staan en de kalk uit het water neerslaat in de waterkoker. Hoe langer water in de waterkoker blijft staan, hoe meer kalk zich kan hechten.

waterkoker
Waterkoker omspoelen

Spoel de waterkoker om na gebruik met een beetje koud water. Zo voorkom je dat het restje overgebleven water in de waterkoker snel verdampt en voor extra kalkaanslag zorgt.

Als je denkt aan de kraan in de douche, zie je dat er meer kalkaanslag bij de warme kraan zit dan bij de koude kraan. Dit komt doordat kalk zichtbaarder achterblijft als water snel verdampt.

waterkoker ontkalken azijn
Waterkoker reinigen

Regelmatig de waterkoker ontkalken is belangrijk om altijd fris gekookt water te kunnen gebruiken. Ontkalk de waterkoker als je kalkaanslag in je thee ziet drijven of op de bodem van de waterkoker ziet.

Veelgestelde vragen

Waarmee kun je de waterkoker ontkalken?

Je kunt de waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn, schoonmaaksoda, HG ontkalker voor waterkokers of citroen. Van deze middelen adviseer ik schoonmaakazijn of HG ontkalker voor waterkokers. Dit zijn de veiligste en effectiefste methoden.

Kun je de waterkoker ontkalken met azijn?

Neem schoonmaakazijn en geen natuurazijn. Schoonmaakazijn is effectiever tegen kalkaanslag en daardoor kun je sneller klaar zijn als je dit gebruikt.

Is speciale ontkalker voor waterkokers beter dan soda of azijn?

HG ontkalker voor waterkokers is niet effectiever in het ontkalken van de waterkoker dan schoonmaaksoda. Het enige voordeel is dat het minder vies ruikt. Schoonmaakazijn heeft een heel straffe geur, wat onprettig is om in te ademen. De HG ontkalker ruikt vriendelijker.

Hoe vaak moet je de waterkoker ontkalken?

Er is geen vaste termijn voor wanneer je je waterkoker moet ontkalken. Kijk in de waterkoker en check of je veel kalkaanslag ziet. Drijven er vlokken in je theeglas? Dan is het zeker tijd om de waterkoker te ontkalken. Dit is ongeveer eens per 2 á 3 maanden.

Waarom moet je de waterkoker ontkalken?

De waterkoker ontkalken doe je om ervoor te zorgen dat je, wanneer je gekookt water gebruikt, er geen vlokken kalk in drijven. Wel zo fris als je thee serveert aan je bezoek!

5/5 (6 Reviews)

Lees verder:

gaspitten van gasfornuis halen
Keuken
Zoe

Gaspitten schoonmaken

Gaspitten schoonmaken doe je door ze van het gasfornuis te halen en te laten weken in teiltje met heet water en afwasmiddel. Vervolgens kun je zowel de branderkelken als de deksels poetsen met een spons. Stop de gaspitten nooit in de vaatwasser!

Lees verder »
voegen schoonmaken
Badkamer
Zoe

Voegen schoonmaken

Voegen schoonmaken doe je door HG voegenreiniger concentraat aan te brengen en de voegen na de inwerktijd te boenen. Vervolgens tegels en voegen afnemen met een schone doek. Makkelijk en snel voegen schoonmaken kan het beste met een stoomreiniger.

Lees verder »
BBQ rooster
Keuken
Zoe

BBQ rooster schoonmaken

Een BBQ rooster schoonmaken doe je door eerst het ergste roet en vuil weg te borstelen met een staalborstel. Vervolgens maak je een sopje met schoonmaaksoda en laat je het rooster er een nacht in weken. Daarna boenen met een schuurspons, afspoelen en afdrogen.

Lees verder »
Aangebrande pan schoonmaken
Keuken
Zoe

Aangebrande pan schoonmaken

Een aangebrande pan schoonmaken doe je door een laag water in de pan aan de kook te brengen. Laat het water koken en voeg soda toe. Terwijl het water kookt, schraap je voorzichtig met een spatel over de bodem totdat je geen aangebrande etensresten meer voelt.

Lees verder »

Andere categorieen:

Meer over:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.