Waterkoker ontkalken

Zoe met schoonmaakmiddelen

Ik kom regelmatig tot de ontdekking dat er witte vlokken in m’n theewater drijven. Doordat kraanwater kalk bevat, ontstaat er langzaam een witte of zelfs gele laag kalk op de bodem van de waterkoker en in de schenktuit. Wanneer kalk loslaat door gebruik, gaan de vlokken drijven in het water.

De waterkoker ontkalken doe je met azijn. Gebruik 250ml azijn en laat dit twee uur inwerken totdat de kalk op de bodem losgekomen is. Vul daarna aan met water en laat de waterkoker koken totdat de rest van de kalk ook opgelost is. Vervolgens goed omspoelen met koud water.

Zorg ervoor dat je nooit meer thee hoeft te serveren waar de kalkstukjes in ronddrijven, want dit is een onsmakelijk gezicht. Lees hieronder een handzaam stappenplan hoe je de waterkoker ontkalkt op een goedkope manier!

Waterkoker ontkalken in 6 stappen

Hoe vaak je het stappenplan moet uitvoeren hangt af van de hardheid van het water in jouw regio en van hoe vaak je de waterkoker gebruikt. Het is een eenvoudig stappenplan, voer het uit wanneer het nodig is.

Tip: De waterkoker ontkalken is één van de taakjes in mijn handige schoonmaakkalender! Bestel de kalender nu zodat je overzicht hebt over alle belangrijke taken in je huishouden.

Benodigde tijd: 20 minuten.

Algemeen stappenplan voor waterkoker ontkalken. De tijd is exclusief de inwerktijd van het ontkalkende schoonmaakmiddel.

 1. Spoel de waterkoker om

  Begin met de waterkoker om te spoelen met koud water, zodat de kalkstukjes die op de bodem drijven weggespoeld worden. Giet het water niet door de schenktuit weg maar keer de waterkoker ondersteboven, zodat de grotere kalkbrokken weggespoeld kunnen worden.
  waterkoker omspoelen

 2. Vul de waterkoker met een laag azijn

  Ongeveer 250ml azijn is voldoende om de bodem van de waterkoker te ontkalken. Giet het middel puur in de waterkoker, dus zonder water toe te voegen.
  waterkoker ontkalken azijn

 3. Laat de azijn 2 uren inwerken

  Door de azijn in te laten werken, krijgt het de kans de kalk op te lossen. Je laat het eerst puur op de bodem inwerken, omdat de kalkaanslag op de bodem het hardnekkigst is. Laat de waterkoker 2 uur staan met gesloten deksel.
  waterkoker ontkalken

 4. Vul aan met water

  De azijn laat je in de waterkoker en je vult het aan met water tot ongeveer een liter. Dan heb je dus een mengsel in de waterkoker van 1/4 azijn en 3/4 water.
  waterkoker

 5. Laat de waterkoker koken

  Breng het water aan de kook en laat de waterkoker een paar keer koken, zodat de je de kalk in de hele waterkoker kunt reinigen. Nieuw water en azijn is niet nodig. Zet een raam open of de afzuigkap aan, zodat de dampen niet in huis blijven hangen.

 6. Spoel grondig om met koud water

  Het is essentieel om de waterkoker goed uit te spoelen na het reinigen, zodat er geen azijn in je drink- en etenswaar terecht komt. Spoel dus minimaal 3 keer goed om met koud water. Breng een keer extra schoon water aan de kook en giet dit weg.
  waterkoker omspoelen

Wil je je huis sneller en beter schoon krijgen?
Bekijk dan hier de schoonmaakkalender. Zo kun je altijd gebruikmaken van mijn bewezen stappenplannen & tips. 

Wanneer is het tijd om de waterkoker te ontkalken?

Sla deze schoonmaaktaak nooit meer over, bestel hier mijn overzichtelijke schoonmaakkalender!

Ten eerste kun je als je thee maakt goed zien of het tijd is om je waterkoker te ontkalken.

Je kookt water, giet het in een kopje en ziet witte stukjes in het water die langzaam naar de bodem van je glas zinken. Dit is de beste indicatie dat je je waterkoker moet ontkalken.

waterkoker ontkalken
Waterkoker

Ten tweede is het belangrijk om regelmatig in je waterkoker te kijken om te zien of de bodem bedekt is met kalk of niet. Als je een witte of gele laag ziet op de bodem, is de waterkoker ontkalken nodig.

Als laatste kun je het herkennen aan hoe lang je waterkoker erover doet om het water te koken en hoeveel geluid deze produceert wanneer je water kookt.

Een waterkoker met een dikke laag kalk op de onderkant maakt meer geluid en doet er langer over om het water aan de kook te brengen. 

Merk je dat de waterkoker erg veel herrie maakt en het lang duurt voordat je thee kunt serveren? Dan is het tijd om de waterkoker te ontkalken.

Waarom moet je je waterkoker ontkalken?

Er zit kalk in kraanwater. De hoeveelheid kalk en magnesium in water wordt ook wel de hardheid van water genoemd. Hoe meer kalk en magnesium het water bevat, hoe harder het water is.

De hardheid van het water kan per gemeente in Nederland verschillen. Het schijnt dat het water het hardst richting Twente en het zachtst in Apeldoorn.

kalkaanslag waterkoker
Kalk in waterkoker

Water zorgt voor kalkaanslag in je waterkoker. Met name op de bodem van je waterkoker ontstaat kalkaanslag. Door de hete bodem verdampt water snel waardoor meer kalkaanslag achter blijft.

Kalk in je waterkoker is een onsmakelijk gezicht. Er drijven stukjes kalk in je thee, wat er onfris uitziet.

Het is echter niet direct schadelijk om deze kalk te drinken, je lichaam neemt een gedeelte op en voert een gedeelte af wat je vervolgens uitplast.

Een ander nadeel van kalk is wel dat je thee minder lekker kan smaken door de kalk. Je waterkoker regelmatig ontkalken is dus ten zeerste aan te raden.

Geschikte middelen

Je hebt keuze uit een aantal middelen om je waterkoker mee te ontkalken. Lees hieronder de middelen die ik getest heb en als effectief heb ervaren.

Waterkoker ontkalken met azijn

In het stappenplan bovenaan de pagina heb je kunnen lezen hoe je de waterkoker ontkalkt met azijn.

Ik gebruikte eerst schoonmaakazijn, maar merkte dat de smaak en geur lang bleef hangen en lastig weg te spoelen was. Zodoende adviseer ik tegenwoordig om natuurazijn te gebruiken.

waterkoker ontkalken azijn
Natuur azijn

Azijn heeft een ontkalkende werking. Het middel is zuur en zuur vreet de kalk als het ware op. Wanneer je je waterkoker hiermee wilt ontkalken, giet je een flinke scheut in je waterkoker en laat je dit ongeveer 2 uren weken.

Daarna vul je de azijn aan met water en laat je de waterkoker 3 keer koken. Giet de waterkoker vervolgens leeg en spoel deze goed om met koud water. Dit is een belangrijke stap, anders blijft er geur en smaak van azijn achter.

HG reiniger en ontkalker voor waterkokers

HG reiniger en ontkalker voor waterkokers is een schoonmaakmiddel dat speciaal ontwikkeld is om snel en makkelijk je waterkoker kalkvrij te maken.

Je kunt 4x je waterkoker ontkalken met 1 fles (je doet er dus ruim een jaar mee). Check de link HG reiniger en ontkalker voor waterkokers voor huidige prijs en levertijd.

Giet 125 ml van het middel in de waterkoker en vul aan met een halve liter water. Laat het mengsel 40 minuten inwerken, zonder de waterkoker aan te zetten.

Het is heel belangrijk om geen heet of kokend water te gebruiken in combinatie met dit middel omdat het middel erg chemisch is.

Door heet of kokend water te gebruiken, komen er dampen vrij in de ruimte die je in zou kunnen ademen. Dit is erg ongezond, dus let hier goed op.

Nadat je het middel 40 minuten hebt laten inwerken, giet je de waterkoker leeg en spoel je deze goed om met koud water.

Je moet de waterkoker zeker 4 á 5 keer omspoelen, anders heb je kans dat er middel achterblijft wat je binnen zou kunnen krijgen. 

Waterkoker ontkalken met citroen

Citroen is een krachtig reinigingsmiddel. Door de hoge zuurgraad heeft het een ontkalkende werking en het is ook nog eens 100% natuurlijk.

Je hoeft hierbij dus nooit te twijfelen of het wel goed is voor het milieu om het door de gootsteen te spoelen of te twijfelen aan de schadelijkheid om dampen in te ademen.

citroen
Citroen

Als je je waterkoker wilt ontkalken met citroen, snijd je een citroen doormidden en knijp je beide helften uit in de waterkoker. Laat dit een aantal uren weken.

Daarna vul je het citroensap aan met een halve liter water en brengt dit aan de kook. Herhaal deze stappen totdat de kalkaanslag verdwenen is.

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Voor de echte milieubewuste lezers, is dit de juiste methode. Vergeet niet de waterkoker na reiniging goed om te spoelen.

Schoonmaaksoda

schoonmaaksoda
Kristal soda

Kristal soda heeft een sterk reinigende werking en is daarom geschikt voor het ontkalken van je waterkoker. Kook ongeveer een liter water in je waterkoker en doe daar vervolgens 3 eetlepels schoonmaaksoda in.

Maak een draaiende beweging met je waterkoker zodat het water en de soda goed mengt. Je kunt hier ook een kunststof lepel of spatel voor gebruiken.

Gebruik geen metalen bestek, want hiermee kun je de bodem van je waterkoker beschadigen. Laat het mengsel een uur weken.

Vervolgens vul je de waterkoker aan met water tot het max streepje en breng je het water 3 keer aan de kook. Giet de waterkoker leeg en spoel goed om met koud water.

Om zeker te weten dat je geen schoonmaaksoda in je thee krijgt, kun je de waterkoker nogmaals vullen met water en laten koken.

Giet de waterkoker leeg en spoel nog eens om met koud water. 

Ongeschikte middelen voor het ontkalken van de waterkoker

Hieronder heb ik ook nog een aantal middelen uiteengezet die je beter niet kunt gebruiken.

Ontkalk je waterkoker niet met cola

Hoewel cola veel zuur bevat dat een ontkalkende werking heeft, is het een heel dom idee om je waterkoker met cola te ontkalken.

Cola bevat veel suiker waardoor je waterkoker kan gaan plakken en je thee een beetje naar cola blijft smaken.

Ook blijven resten achter in het zeefje waardoor je water uit de waterkoker schenkt, wat een onfris resultaat geeft. Gebruik dus geschikte middelen en geen cola

Gebruik geen baking soda

waterkoker ontkalken met baking soda
Baking soda

Je kunt je waterkoker niet ontkalken met zuiveringszout (ook wel baking soda of natriumbicarbonaat). Ik heb het getest, het werkt echt totaal niet.

Uiteraard mag je het zelf uitproberen, maar op basis van mijn experiment zou ik zeggen, neem niet de moeite. Andere dingen waar je baking soda wel voor kunt gebruiken, vind je hier.

Tips voor een schone waterkoker

waterkoker omspoelen
Waterkoker leeggooien

Gooi de waterkoker leeg na gebruik. Zo zorg je ervoor dat er geen water in de waterkoker blijft staan en de kalk uit het water neerslaat in de waterkoker. Hoe langer water in de waterkoker blijft staan, hoe meer kalk zich kan hechten.

waterkoker
Waterkoker omspoelen

Spoel de waterkoker om na gebruik met een beetje koud water. Zo voorkom je dat het restje overgebleven water in de waterkoker snel verdampt en voor extra kalkaanslag zorgt.

Als je denkt aan de kraan in de douche, zie je dat er meer kalkaanslag bij de warme kraan zit dan bij de koude kraan. Dit komt doordat kalk zichtbaarder achterblijft als water snel verdampt.

waterkoker ontkalken azijn
Waterkoker reinigen

Regelmatig de waterkoker ontkalken is belangrijk om altijd fris gekookt water te kunnen gebruiken. Ontkalk de waterkoker als je kalkaanslag in je thee ziet drijven of op de bodem van de waterkoker ziet.

Veelgestelde vragen

Waarmee kun je de waterkoker ontkalken?

Je kunt de waterkoker ontkalken met azijn, schoonmaaksoda, HG ontkalker voor waterkokers, citroen of schoonmaaksoda. Azijn is het goedkoopst en net zo makkelijk en effectief als de andere opties.

Is speciale ontkalker voor waterkokers beter dan soda of azijn?

HG ontkalker voor waterkokers is niet effectiever in het ontkalken van de waterkoker dan azijn of schoonmaaksoda. Het voordeel is dat het minder sterk ruikt en sneller ontkalkt. Nadeel is dat het duurder is.

Hoe vaak moet je de waterkoker ontkalken?

Er is geen vaste termijn voor wanneer je je waterkoker moet ontkalken. Kijk in de waterkoker en check of je veel kalkaanslag ziet. Drijven er vlokken in je theeglas? Dan is het zeker tijd om de waterkoker te ontkalken.

Waarom moet je de waterkoker ontkalken?

De waterkoker ontkalken doe je om ervoor te zorgen dat je, wanneer je gekookt water gebruikt, er geen vlokken kalk in drijven. Wel zo fris als je thee serveert aan je bezoek! Daarnaast gaat je waterkoker langer mee.

4.5/5 (11 Reviews)

Lees verder:

frituurpan
Keuken
Zoe

Frituurpan Schoonmaken

Lees hieronder een handzaam stappenplan en kom erachter welke middelen wel en niet werken. Alle tips op een rijtje om makkelijk, snel en goedkoop je frituurpan schoon te maken.

Lees verder »
afzuigkap schoonmaken
Keuken
Zoe

Afzuigkap schoonmaken

Een afzuigkap schoonmaken doe je door de filters te reinigen met HG afzuigkapfilter ontvetter of in de vaatwasser. De binnenkant, het luchtkanaal, maak je schoon met de damp van kokend water en citroensap. Neem vervolgens de binnen- en buitenkant af met een zachte doek.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Nespresso ontkalken

Nespresso ontkalken doe je door de machine door te spoelen met reinigingsmiddel. Leng ontkalker aan met water in het waterreservoir en druk de koffieknoppen tegelijkertijd 3 seconden in. Spoel na het ontkalken de koffiemachine door met schoon water.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: