Waterkoker ontkalken

Hoe kun je je waterkoker ontkalken? Dit is een vraag die veel mensen hebben en waarop het antwoord niet ingewikkeld is. Doordat kraanwater kalk bevat, ontstaat er langzaam een witte of zelfs gele laag kalk op de bodem van de waterkoker en in de schenktuit. Wanneer je je waterkoker eens per 2 á 3 maanden ontkalkt met geschikte middelen en volgens de juiste methode, hoef je nooit meer thee te serveren waar de kalkstukjes in ronddrijven. 

Een waterkoker ontkalken doe je met schoonmaakazijn, speciale waterkoker reiniger of een vaatwasblokje. Giet een deel water en een deel schoonmaakazijn in de waterkoker en zet ‘m aan. Doe dit 3 keer en spoel daarna de waterkoker goed af met koud water. Je kunt ook heet water in de waterkoker doen (ong. 60 graden) en waterkoker reiniger of een vaatwasblokje erin laten weken. 

Hoe herken je dat je je waterkoker moet ontkalken?

Ten eerste kun je als je thee maakt goed zien of het tijd is om je waterkoker te ontkalken. Je kookt water, giet het in een kopje en ziet witte stukjes in het water die langzaam naar de bodem van je glas zinken. Ten tweede is het belangrijk om regelmatig in je waterkoker te kijken om te zien of de bodem bedekt is met kalk of niet. Als je een witte of gelige laag ziet op de bodem van je waterkoker, is ontkalken nodig. Als laatste kun je het herkennen aan hoe lang je waterkoker erover doet om het water te koken en hoeveel geluid deze produceert wanneer je water kookt. Een waterkoker met een dikke laag kalk op de onderkant maakt meer geluid en doet er langer over om het water aan de kook te brengen. 

Waarom moet je je waterkoker ontkalken?

waterkoker in een keuken

Er zit kalk in kraanwater. De hoeveelheid kalk en magnesium in water wordt ook wel de hardheid van water genoemd. Hoe meer kalk en magnesium het water bevat, hoe harder het water is en hoe minder van deze mineralen in het water zit, hoe zachter het water is. De hardheid van het water kan per gemeente in Nederland verschillen. Het schijnt dat het water het hardst richting Twente en het zachtst in Apeldoorn. Kalk in drinkwater geeft kalkaanslag in je waterkoker. Met name op de bodem van je waterkoker ontstaat kalkaanslag omdat deze heet wordt. Hoe heter de bodem wordt, hoe sneller het water verdampt en hoe meer kalk er achter blijft. Vandaar ook dat je vaak ziet dat er op de warmwaterkraan in de douche meer kalk zit dan op de koudwaterkraan. Kalk in je waterkoker is een onsmakelijk gezicht. Er drijven stukjes kalk in je thee, wat er onfris uitziet. Het is echter niet direct schadelijk om deze kalk te drinken, je lichaam neemt een gedeelte op en voert een gedeelte af wat je vervolgens uitplast. Een ander nadeel is wel dat je thee minder lekker kan smaken door de kalk. Je waterkoker regelmatig ontkalken is dus ten zeerste aan te raden.

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Waterkoker ontkalken stappenplan

 1. Omspoelen

  Spoel de waterkoker om met koud water zodat de kalkstukjes die op de bodem drijven weggespoeld worden.

 2. Doe één van de geschikte middelen (+water) in de waterkoker

  Geschikte middelen zijn schoonmaakazijn, natuurazijn, schoonmaaksoda, baking soda/zuiveringszout, HG reiniger en ontkalker voor waterkokers en citroen. Zie onderstaande paragrafen voor meer gedetailleerde omschrijving van hoe je elk middel gebruikt.

 3. Middel laten weken in de waterkoker

  Door het reinigende middel in te laten weken, krijgt het de kans de kalk op te lossen. De inwerktijd kan per middel verschillen (lees onderstaande paragrafen om te ontdekken welk middel hoe lang moet weken).

 4. Waterkoker laten koken

  Breng het water aan te kook als je gekozen hebt voor schoonmaakazijn, schoonmaaksoda, baking soda of citroen. HG reiniger en ontkalker voor waterkokers laat je beslist niet koken. Andere chemische schoonmaakmiddelen ook niet.

 5. Waterkoker goed uitspoelen met koud water

  Het is essentieel om de waterkoker goed uit te spoelen na het reinigen, zodat er geen schoonmaakmiddel in je drink- en etenswaar terecht komt. Spoel dus, welk schoonmaakmiddel je ook gebuikt, je waterkoker minimaal 3 keer om met koud water. Breng eventueel een keer extra water aan de kook en giet dit weg voordat je de waterkoker weer in gebruik neemt.

Waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn heeft een ontkalkende en ontvettende werking. Schoonmaakazijn is zuur en zuur vreet het kalk als het ware op. Vandaar het het zo effectief is. Wanneer je je waterkoker hiermee wilt ontkalken, giet je ongeveer 100ml schoonmaakazijn in je waterkoker en laat je dit een kwartiertje weken. Daarna vul je het schoonmaakazijn aan met water en laat je de waterkoker 3 keer koken. Giet de waterkoker vervolgens leeg en spoel deze goed om met koud water. Deze laatste stap is heel belangrijk omdat schoonmaakazijn niet alleen heel vies smaakt maar ook ongezond is om binnen te krijgen. 

Waterkoker ontkalken met schoonmaaksoda

Schoonmaaksoda heeft een sterk reinigende werking en is daarom geschikt voor het ontkalken van je waterkoker.  Kook een laagje water in je waterkoker en doe daar vervolgens 3 eetlepels schoonmaaksoda in. Maak een draaiende beweging met je waterkoker zodat het water en de soda goed mengt. Je kunt hier ook een kunststof lepel of spatel voor gebruiken. Gebruik geen metalen bestek, want hiermee kun je de bodem van je waterkoker beschadigen. Laat het mengsel een kwartier tot twintig minuten weken. Vervolgens vul je de waterkoker aan met water en breng je het water 3 keer aan de kook. Giet de waterkoker leeg en spoel goed om met koud water. Om zeker te weten dat je geen schoonmaaksoda in je thee krijgt, kun je de waterkoker nogmaals vullen met water en laten koken. Giet de waterkoker leeg en spoel nog eens om met koud water. 

Waterkoker ontkalken met zuiveringszout (baking soda)

Je kunt je waterkoker ook ontkalken met zuiveringszout maar omdat dit een minder krachtige reinigende werking heeft, duurt het lang. Je moet de stappen uit de vorige paragraaf een aantal keer doorlopen voordat het lukt om met baking soda je waterkoker kalkvrij te krijgen. Vandaar dat ik adviseer schoonmaaksoda of schoonmaakazijn te gebruiken en niet zuiveringszout. 

Waterkoker ontkalken met HG

HG reiniger en ontkalker voor waterkokers is een schoonmaakmiddel dat speciaal ontwikkeld is om snel en makkelijk je waterkoker kalkvrij te maken. Je kunt dit middel bij verschillende winkels kopen, zoals Gamma en Blokker. Het is ook eenvoudig te bestellen op Bol.com voor €9,20,-. Je kunt 4x je waterkoker ontkalken met 1 fles (je doet er dus ruim een jaar mee). Check de link Bol.com – HG reiniger en ontkalker voor waterkokers voor huidige prijs. Giet 125ml van het middel in de waterkoker en vul aan met een halve liter water. Laat het mengsel 40 minuten inwerken, zonder de waterkoker aan te zetten. Het is heel belangrijk om geen heet of kokend water te gebruiken in combinatie met dit middel omdat het middel erg chemisch is. Door heet of kokend water te gebruiken, komen er dampen vrij in de ruimte die je in zou kunnen ademen. Dit is erg ongezond, dus let hier goed op. Nadat je het middel 40 minuten hebt laten inwerken, giet je de waterkoker leeg en spoel je deze goed om met koud water. Je moet de waterkoker zeker 4 á 5 keer omspoelen, anders heb je kans dat er middel achterblijft wat je binnen zou kunnen krijgen. 

Waterkoker ontkalken met cola

Hoewel cola veel zuur bevat wat een ontkalkende werking heeft, is het een heel dom idee om je waterkoker met cola te ontkalken. Cola bevat veel suiker waardoor je waterkoker kan gaan plakken en je thee altijd een beetje naar cola blijft smaken. Ook blijven resten achter in het zeefje waardoor je water uit de waterkoker schenkt, wat een onfris resultaat geeft. Gebruik dus geschikte middelen en geen cola

Waterkoker ontkalken met citroen

Citroen is een krachtig reinigingsmiddel. Door de hoge zuurgraad heeft het een ontkalkende werking en het is ook nog eens 100% natuurlijk. Je hoeft hierbij dus nooit te twijfelen of het wel goed is voor het milieu om het door de gootsteen te spoelen of te twijfelen aan de schadelijkheid om dampen in te ademen. Als je je waterkoker wilt ontkalken met citroen, snijd je een citroen doormidden en knijp je beide helften uit in de waterkoker. Laat dit een aantal uren weken. Daarna vul je het citroensap aan met een halve liter water en brengt dit aan de kook. Herhaal deze stappen totdat de kalkaanslag verdwenen is. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Voor de echte milieubewuste lezers, is dit de juiste methode. 

Waterkoker ontkalken met anti kalk sponsje

Anti kalk sponsjes van Bredemeijer zijn kleine sponsjes van staaldraad. Deze doe je in je fluitketel of waterkoker en laat je daarin zitten. Wanneer het water kookt, gaat het borrelen en hierdoor schraapt het sponsje elke keer dat je de waterkoker gebruikt zachtjes over de bodem waardoor kalk niet kan aanslaan. Het is een efficiënte en makkelijke oplossing om kalkaanslag tegen te gaan. Anti kalk sponsjes van Bredemeijer zijn te koop bij Bol.com voor €8,99,- (check de link Bol.com – Bredemeijer anti kalk sponsje voor accurate prijzen en levertijden)

5/5 (3 Reviews)

Bekijk meer artikelen:

kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken kun je het beste doen elke keer nadat je ‘m gebruikt hebt. Maak de kookplaat schoon met allesreiniger (spray). Hardnekkig vuil en kookkringen kun je verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen.

Lees verder »
Sopje maken

Zo desinfecteer jij je huis

Het desinfecteren van je woning is een belangrijke manier om risico op infectie te verkleinen. Lees meer over wat je moet schoonmaken, welke middelen je kunt gebruiken en welke delen van het huis vaak vergeten worden.

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.