poetsprins logo
vaat afspoelen

10 Tips tegen een Stinkende Vaatwasser

Je doet de vaatwasser open en er komt een rotte geur uit… Etensresten die zijn gaan schimmelen en vol bacteriën zitten, zijn de boosdoener. Doe er snel wat aan, zodat het probleem niet erger wordt.

Als de vaatwasser stinkt, los je dit op door het filter, de rubbers en de randen van de vaatwasser schoon te maken. Reinig de vaatwasser daarnaast met machinereiniger en draai regelmatig een heet programma. Vet- en etensresten zijn de belangrijkste oorzaak van stank, welke je met deze tips aanpakt.

Lees hier de uitgebreide uitleg van 10 praktische tips om een stinkende vaatwasser tegen te gaan. Je kunt ze zelf thuis toepassen, zijn niet duur en de meeste kosten maar een paar minuutjes.

Tip 1: Maak het filter schoon

Etensresten zijn de voornaamste oorzaak van stank in de vaatwasser. Ook als de vaatwasser net gedraaid heeft, zitten er etensresten en stinkende bacteriën in het filter op de bodem. Maak het filter los en was het af met warm water. Dit gaat een stinkende vaatwasser tegen.

De meeste filters bestaan uit twee of drie onderdelen. Je klikt het geheel in één keer uit de vaatwasser en vervolgens kun je de delen van elkaar halen.

filter vaatwasser
Filter op de bodem
vaatwasser reinigen filter
Onderdelen van het filter
Vaatwasserfilter schoonmaken in wasbak
Filter schoonmaken

Was elk deel grondig af met heet water en afwasmiddel. Afwasmiddel is ontvettend en zo kun je vet en etensresten verwijderen.

Je kunt het filter het beste elke week even schoonmaken. Gezien je het alleen maar hoeft af te wassen onder de warme kraan, is het eigenlijk zo gebeurd. Deze tijdsinvestering van 3 minuten, voorkomt dat de vaatwasser stinkt.

Behalve in het filter, kunnen etensresen ook ophopen in de sproeiarmen. Dit is een stuk minder gebruikelijk, maar wel mogelijk.

Haal de sproeiarmen uit de vaatwasser en maak ze schoon in een emmer of teil met heet water en een schep schoonmaaksoda. Als de etensresten vastzitten, kun je de gaatjes van de sproeiarmen doorprikken met een satéprikker.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

  • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
  • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
  • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Tip 2: Reinig de vaatwasser met machinereiniger

Ook in delen van de vaatwasser die je niet kunt zien, zoals de afvoer, kunnen vet en etensresten achterblijven die gaan stinken.

Deze delen van de vaatwasser kun je ontvetten met machinereiniger voor vaatwassers. Volg de instructies op de verpakking en de vaatwasser zal grondig gereinigd zijn.

Begin altijd met het schoonmaken van het filter en de sproeiarmen, zoals hierboven beschreven bij de eerste tip. Vervolgens kun je de machinereiniger inzetten. Ik adviseer Finish vaatwasser reiniger. Je gebruikt het als volgt:

  1. Haal het lipje van de dop
  2. Zet de machinereiniger ondersteboven op het onderste rek in de vaatwasser
  3. Laat de vaatwasser zonder vaat draaien op 60 graden
Machinereiniger Finish
Finish machinereiniger

Voor een uitgebreid stappenplan hoe je je vaatwasser kunt reinigen, kijk je naar dit artikel.

Tip 3: Gebruik regelmatig een heet programma

Een heel simpele oplossing als de vaatwasser stinkt, is regelmatig een heet programma gebruiken. Als je altijd voor een kort programma met <50 graden kiest, gaan bacteriën niet dood en wordt vet slecht weggespoeld.

Zorg dat je minimaal eens per 5 wasbeurten voor een programma met 60 graden of meer kiest. Vanaf 60 graden gaan bacteriën dood. Dit resulteert in een fris ruikende vaatwasser.

Tip 4: Maak de deurrubbers schoon

Om een stinkende vaatwasser tegen te gaan, kun je ook kijken naar de randen en deurrubbers. Vaak blijven er vet en etensresten in de hoekjes en richels bij de deur zitten. Deze resten worden niet goed weggespoeld omdat het water er niet altijd bijkomt als de vaatwasser draait.

Vaatwasser rubbers afnemen
Rubbers schoonmaken

Neem een doek en wat keukenontvetter of allesreiniger en poets alle randjes en rubbers grondig. Zorg dat je zowel de rubbers van de opening als de randen van de klep schoonmaakt.

Tip 5: Laat vuile vaat niet langer dan 2 dagen staan

Laat vuile vaat niet langer dan 2 dagen in de machine zitten. Etensresten van meer dan twee dagen oud kunnen gaan schimmelen en schimmelende etensresten zorgen ervoor dat de vaatwasser stinkt.

Als je niet veel servies gebruikt, kan het een paar dagen duren voordat de vaatwasser zo vol zit dat je ‘m wilt laten draaien. Mocht de machine na twee dagen niet vol zijn, zet ‘m dan evengoed aan.

Je zou de vaat ook kunnen voorspoelen, maar dit is niet nodig voor een optimale werking van de vaatwasser. De vaatwasser spoelt de vaat namelijk voor voordat het hoofdprogramma met vaatwasblokje gestart wordt.

Om stank tegen te gaan, kun je ervoor kiezen de vaat wel even af te spoelen onder de kraan voordat je het in de vaatwasser zet.

Tip 6: Prik een halve citroen op het rek

Citroen neutraliseert vieze geurtjes in de vaatwasser doordat het de stank opneemt. De citroen is niet meer lekker daarna maar de vaatwasser ruikt wel weer fris. Snijd een citroen doormidden en prik een helft op het bovenrek en een helft op het onderrek.

De citroen blijft 2-3 dragen goed, daarna gaat ie schimmelen. Het is dus niet een oplossing die een week lang de stank weghoudt. Je kunt de citroen gewoon meedraaien met het wasprogramma en daarna weggooien.

Azijn en baking soda zijn ook producten die nare luchtjes kunnen neutraliseren maar mijn ervaring is dat citroen veel beter werkt. Een kopje azijn in de vaatwasser heeft namelijk weer z’n eigen zure geur welke ook niet erg prettig is.

Baking soda neutraliseert alleen zuur, dus als er iets anders is dat stank veroorzaakt in de machine, wordt dit niet opgelost.

Tip 7: Laat de vaatwasser leeg draaien met azijn

Azijn heeft een antibacteriële werking en kan daardoor de oplossing zijn als je vaatwasser stinkt. Giet een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser en laat de machine leeg draaien op een kort programma. Gebruik geen vaatwastablet.

Azijn in vaatwasser
Azijn in de vaatwasser

Meer uitleg over deze tip:

  • Je laat de vaatwasser leeg draaien omdat de azijn de machine dan goed kan schoonmaken in plaats van dat er meteen weer nieuwe etensresten gereinigd moeten worden.
  • Gebruik een kort programma (bijvoorbeeld glazen op 40 graden) zodat de vaatwasser niet voorspoelt maar alleen een hoofdprogramma draait. Het water van het voorspoelen wordt namelijk na 15 minuten afgevoerd, dus dan zou de azijn weggespoeld worden en draait de vaatwasser het grootste gedeelte van het programma met alleen water.
  • Pas deze tip toe zonder een vaatwastablet te gebruiken. Vaatwastabletten bevatten soda, ook wel natriumcarbonaat. Natriumcarbonaat neutraliseert zuur, dus als je een vaatwasblokje en azijn combineert, krijg je grotendeels water. De azijn werkt dan niet meer om stank te verhelpen.
  • Azijn heeft een antibacteriële werking en kan de groei van bacteriën remmen. Dit betekent overigens niet dat azijn desinfecteert. In Nederland mag een middel pas desinfecterend genoemd worden als het 99,99% van de bacteriën doodt en dat doet azijn niet.

Tip 8: Gebruik vaatwaspoeder

Soms wordt stank veroorzaakt doordat de vaat niet goed schoon is geworden. Een handige tip als de vaat niet goed schoon wordt is vaatwaspoeder gebruiken in plaats van vaatwastabletten.

Vaatwaspoeder is niet heel gebruikelijk, dus je kunt het niet overal kopen. Via deze link kun je vaatwaspoeder online bestellen.

Als je vaatwaspoeder gebruikt, kun je namelijk vaatwasmiddel toevoegen aan zowel het voorspoelen als het hoofdprogramma. Hierdoor wordt de vaat schoner.

vaatwasmiddel toevoegen
Vaatwasmiddel toevoegen

De meeste vaatwassers hebben twee vakjes. Het klepje heeft aan één kant gaatjes, dus het middel dat je daarin doet wordt gebruikt voor het voorspoelen.

Het klepje gaat open als het hoofdprogramma begint (meestal na 15 minuten). Dan wordt de rest van het vaatwasmiddel toegevoegd.

Als jouw vaatwasser maar één vakje heeft onder het klepje, dan kun je een beetje poeder op de bodem van de vaatwasser strooien. Kijk hier voor meer handige tips als de vaat niet goed schoon wordt.

Tip 9: Maak borden leeg voordat ze de vaatwasser ingaan

Grote etensresten op borden en schaaltjes worden niet weggespoeld maar opgevangen door het filter op de bodem van de vaatwasser.

Om te zorgen dat deze etensresten niet in het filter blijven rotten, kun je ze het beste van je servies verwijderen voordat je de vaatwasser inpakt.

Zeker als je de vaatwasser niet vaak laat draaien, is het raadzaam om etensresten zo veel mogelijk weg te gooien in de prullenbak. Hoe langer etensresten in de vaatwasser zitten, hoe groter de kans op schimmel en stinkende bacteriën.

Tip 10: Controleer de afvoer

Onder de vaatwasser bevindt zich de afvoer. Als er geen zwanenhals aanwezig is of er een knik in de afvoerleiding zit, kan het vuile water niet goed afgevoerd worden. Vuil water blijft dan in de afvoerleiding staan en dit kan stank in de vaatwasser veroorzaken.

Als je constateert dat er iets niet in orde lijkt met de afvoerleiding, schakel dan een loodgieter of service van jouw merk vaatwasser in om het probleem te verhelpen.

0/5 (0 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Schoonmaak kalender

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »
Sifon losmaken
Badkamer
Zoe

Afvoer Ontstoppen

Dit handige stappenplan zorgt ervoor dat je de afvoer ontstopt zonder chemische middelen. Lees verder voor meer tips hoe je een verstopping verhelpt en voorkomt!

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: