Vaatwasser reinigen

Iedereen wilt schone vaat en een vaatwasser die naar bloemetjes ruikt. Deze ideale situatie is niet moeilijk voor elkaar te krijgen. Met de juiste middelen en de goede stappen, is de vaatwasser reinigen zo gebeurd en door een aantal handige tips, is het makkelijk de vaatwasser ook schoon en fris te houden. 

Een stinkende vaatwasser of vaat die niet meer helemaal  schoon wordt, is een indicatie dat het reinigen van je vaatwasser nodig is. Een vaatwasser reinigen doe je door de vaatwasser leeg te laten draaien met machinereiniger. Machine reiniger is een krachtig middel dat de vaatwasser en de leidingen grondig reinigt. 

Stappenplan vaatwasser reinigen

1. Haal de vaatwasser leeg

Zorg dat er geen vaat in de vaatwasser zit als je de vaatwasser gaat reinigen. Zo zorg je ervoor dat het reinigingsmiddel ook goed de rekken in de vaatwasser schoon kan maken en dat er geen reinigingsmiddel op je vaat komt. Dit is namelijk slecht voor je gezondheid dus elk residu moet voorkomen worden. 

2. Maak het filter schoon

Op de bodem van de vaatwasser zit een filter, welke je eruit kunt draaien. Er staan pijltjes op die je vertellen welke kant je op moet draaien om het filter uit de vaatwasser te halen. Het filter bestaat uit 2 of 3 delen. Het roostertje en daaronder het echte filter. Haal de delen voorzichtig los van elkaar zodat je het kliksysteem niet ruïneert. Verwijder etensresten. Dit kun je met je handen doen of je kunt het filter uitslaan boven de vuilnisbak. Vervolgens was je de delen af met afwasmiddel, heet water en een afwasborstel of sponsje. Zet het filter terug in elkaar en plaats het in de vaatwasser.

3. Check het zoutreservoir

Het zoutreservoir vind je op de bodem van de vaatwasser. Je ziet een draaidop welke je eraf kunt schroeven. Hieronder zit een reservoir dat bedoeld is voor onthardingszout. Dit is geen gewoon zout maar een speciaal soort zout dat heel langzaam oplost en ervoor zorgt dat er geen kalk ontstaat in de leidingen van de vaatwasser. Check dus twee keer per jaar of dit reservoir gevuld is, en zo niet, vul je het bij met onthardingszout. Het reservoir schoonmaken is niet nodig. Onthardingszout kun je bij elke supermarkt kopen en zit verpakt in een kartonnen doos van 2kg. Het soortelijk gewicht is hoog dus de verpakking is klein maar zwaar. 

4. Laat de vaatwasser draaien met reinigingsmiddel

Er zijn verschillende reinigingsmiddelen die geschikt zijn om je vaatwasser mee te reinigen. 

Vaatwasser reinigen Calgonit

Calgonit heet tegenwoordig Finish. Het is hetzelfde reinigingsmiddel met een andere naam. Finish machinereiniger is een vloeibaar chemisch middel dat een zeer krachtige reinigende werking heeft. Je gebruikt het als volgt:

 1. Haal de dop van de fles en verwijder de seal
 2. Draai de dop terug op de fles
 3. Zet de fles op z’n kop in het onderste rek van de vaatwasser
 4. Zet de lege vaatwasser aan op heet/intensief programma

Je kunt Calconit vaatwasser reiniger kopen op Bol.com – Finish vaatwasser reiniger. Bekijk de link voor actuele prijs en levertijd. 

Vaatwasser reinigen Sun machinereiniger

Sun machinereiniger is in feite hetzelfde middel als de hierboven genoemde Finish machinereiniger, alleen dan in een andere vorm. Je koopt het in een doosje per 3 zakjes reinigingsmiddel in poedervorm. Volg de volgende stappen:

 1. Leeg het zakje reinigingspoeder in het bakje waar je anders het vaatwasblokje in doet.
 2. Laat de vaatwasser draaien op normaal programma (niet heter dan 60 °C)

Vaatwasser reinigen citroen en azijn

Als je met iets minder milieubelastende schoonmaakmiddelen aan de slag wilt gaan, kun je je vaatwasser reinigen met citroen en azijn. 

 1. Snijdt een citroen doormidden en prik op elk van de twee rekken in de vaatwasser een helft.
 2. Sprenkel vervolgens schoonmaakazijn op de bodem van de vaatwasser. 
 3. Laat de vaatwasser leeg draaien op heet/intensief programma

5. Laat de vaatwasser drogen

De vaatwasser droogt automatisch als deze klaar is met wassen als onderdeel van het wasprogramma. Als de vaatwasser gepiept heeft dat deze klaar is met het wasprogramma, laat je ‘m met de klep open staan. De meningen zijn verdeeld over of je een vaatwasser nog even dicht moet laten of juist niet; ik spreek uit ervaring dat je de vaatwasser beter open kan zetten nadat deze klaar is. Zo kan al het vocht op drogen. Vind je dat het de vochtig wordt in de keuken? Zet even een raampje open. 

Waarmee moet je je vaatwasser NIET reinigen?

Gebruik geen soda

Gebruik geen soda voor het reinigen van de vaatwasser want soda kan de RVS onderdelen beschadigen. Geen soda betekent dus geen schoonmaaksoda maar ook geen bakingsoda. 

Gebruik geen bakpoeder

Het schijnt dat er mensen zijn die het een goed idee vinden je vaatwasser te reinigen met bakpoeder. Ik zie echter alleen kansen op verstopping. Ga dus niet aan de slag met bakpoeder maar gebruik enkel geschikte reinigingsmiddelen om je vaatwasser schoon te maken.

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Hoe vaak moet je de vaatwasser reinigen?

Op de verpakkingen van reinigingsmiddelen staat dat je de vaatwasser eens per maand moet reinigen. Ik vind dit persoonlijk een beetje veel. Een vaatwasser verstopt niet met vet, vuil en kalk in 1 maand. Daarnaast zijn de meeste reinigingsmiddelen heel agressief en slecht voor het milieu. Als je de vaatwasser elke dag gebruikt, volg dan het stappenplan voor reinigen eens per twee maanden. Als je de vaatwasser om de dag gebruik, volstaat om de 4 maanden reinigen. Gebruik je, net als ik, de vaatwasser slechts 1x per week, dan kun je met een gerust hart de vaatwasser slechts 2 keer per jaar reinigen

Vind je zelf dat het beter is om het maandelijks te doen, volg dan het stappenplan met citroen en azijn. Het is echter wel aan te raden het filter van de vaatwasser na elke draaibeurt schoon te maken. Elke keer nadat je de vaatwasser gebruikt hebt, haal je de schone vaat eruit en daarna ga je etensresten uit het filter halen en het filter afwassen. Zo voorkom je onnodige vet- en vuilvorming en ruikt je vaatwasser frisser. 

Wat moet je doen als je vaatwasser stinkt?

Vaatwasser filter schoonmaken

Vaak noemen mensen dat de vaatwasser naar riool, rotte vis of rotte eieren ruikt. Meestal wordt dit veroorzaakt door een verstopt filter of afvoerputje. Als er etensresten aan het rotten zijn in de afvoer van de vaatwasser, moeten deze verwijderd worden. Trek schoonmaakhandschoenen aan en haal het filter uit de vaatwasser. Voel met je vingers in de afvoer en vis alles eruit dat je tegenkomt. Het is een ranzig maar zeer effectief klusje. 

Vaatwasser sproei armen schoonmaken

Vervolgens koppel je de spoei armen van de vaatwasser los. Dit zijn de ronddraaiende delen aan de bovenkant van de vaatwasser. Met beleid kun je deze losschroeven. Prik de gaatjes door met een satéprikker en leg ze vervolgens een nachtje te weken in een badje van heet water en schoonmaaksoda. De volgende ochtend plaats je de sproeiarmen terug in de vaatwasser. Nadat je dit gedaan hebt, volg je het eerder genoemde stappenplan om de vaatwasser te reinigen. Hoogstwaarschijnlijk is de stank weg. 

Vaatwasser stinkt naar natte hond of ruikt muf

Als je geen riool, rotte vis of rotte eieren ruikt, maar vooral een muffe geur of natte hond, dan ligt het niet aan verstopping maar aan schimmel. Als je vaatwasser niet helemaal droog wordt na een wasbeurt en je de klep dicht laat, kan het vocht schimmel veroorzaken. Laat dus altijd de vaatwasser open na gebruik voor tenminste 2 uur, zodat al het vocht kan opdrogen. Als je vaatwasser al muf ruikt, komt dat waarschijnlijk doordat de rubbers ranzig zijn geworden of beschimmeld zijn. Maak een sopje van allesreiniger en heet water. Met een microvezeldoek ga je de rubbers helemaal rondom schoonmaken. Vouw de doek om je vinger om zo ook tussen de riggelen schoon te maken. Droog goed na met een droge doek. Wederom ga je nadat je dit gedaan hebt, het stappenplan voor vaatwasser reinigen uitvoeren. 

Vaatwasser stinkt nog steeds na schoonmaken, wat nu?

Nadat je alle onderdelen schoongemaakt hebt en de vaatwasser met machinereiniger gereinigd hebt, kun je nog steeds last hebben van vieze geurtjes. Waar het precies aan ligt is dan niet helemaal duidelijk, maar desondanks wil je het probleem oplossen. In dat geval raad ik aan HG tegen stinkende vaatwassers te gebruiken. Dit schoonmaakmiddel reinigt en neutraliseert stank. Je kunt het kopen op Bol.com – HG tegen stinkende vaatwassers. Dit middel gebruik je als volgt:

 1. Doe vier dopjes HG tegen stinkende vaat (ongeveer 40 milliliter) in het bakje waar je vaatwasblokjes in kunt doen. 
 2. Laat de vaatwasmachine leeg draaien op normaal programma (ongeveer 50 °C)
 3. Volg dit stappenplan ongeveer eens per twee weken

Heeft het allemaal niet mogen baten en stinkt je vaatwasser nog steeds? Dan kan het aan de rioolleidingen liggen en is het raadzaam een loodgieter te bellen. 

Waarom moet je de vaatwasser reinigen?

De vaatwasser reinigen doe je omdat deze zo langer mee gaat. Een vaatwasser kun je tientallen jaren gebruiken, mits je ‘m onderhoud door regelmatig te reinigen. Ten tweede zorg je ervoor dat je vaat altijd schoon uit de machine komt. Iedereen kent het wel dat de vaat op den duur niet meer helemaal schoon uit de vaatwasser komt nadat deze gedraaid heeft. Dit is een indicatie dat reiniging nodig is. Ten derde kunnen stank problemen ontstaan zoals hierboven beschreven. Ook dit wil je voorkomen, wat mogelijk is door de vaatwasser regelmatig te reinigen. 

Tips om je vaatwasser fris te houden

 1. Maak het filter schoon na elke draaibeurt. Hierdoor voorkom je verstopping en stank.
 2. Vul het zoutreservoir regelmatig bij met onthardingszout. Hierdoor wordt kalkaanslag tegengegaan, wat stank voorkomt en je vaatwasser een langer leven geeft. 
 3. Gebruik altijd een vaatwasblokje. Laat je vaatwasser met vaat niet draaien zonder vaatwasblokje. Hoewel het in eerste instantie lijkt alsof de vaat ook schoon wordt zonder vaatwasblokje, heeft het negatieve invloed op de leidingen. Een vaatwasblokje is niet alleen voor een schone vaat, ook om vet en vuil te verwijderen in de vaatwasser en leidingen. 
 4. Soms worden vaatwassers niet helemaal droog nadat ze gedraaid hebben. De ene vaatwasser moet je openlaten, de andere juist dicht. Test welke bij jou het geval is en zorg er altijd voor dat de vaatwasser volledig opgedroogd is nadat deze gedraaid heeft, zodat er geen vocht in de vaatwasser blijft zitten dat kans heeft muf te gaan ruiken. Ik zelf zie vaak dat er nog druppels op de bodem liggen nadat de vaatwasser gedraaid heeft. De bodem droog ik na met een vaatdoekje.
 5. Koop luchtverfrissers voor de vaatwasser. Dit zijn kleine plastic reserviortjes die je aan een van de rekken kunt klikken. Langzaam en geleidelijk geven ze een neutraliserende geur af zodat de vaatwasser lekker fris ruikt. Het kost hooguit een paar euro en je kunt het gewoon bij de supermarkt of Blokker kopen.
 6. Spoel de vaat af voordat je deze in de vaatwasser zet als je de vaatwasser niet dagelijks of om de dag laat draaien. Het is voor de effectiviteit van de vaatwasser beter om de vaat vies erin te zetten, maar als je de vaatwasser niet meerdere keren per week laat draaien, kunnen etensresten gaan schimmelen en stinken. 
 7. Als de vaatwasser na alle bovenstaande tips nog steeds af en toe onfris ruikt, kun je een scheutje azijn in het filter gieten. Azijn neutraliseert nare geurtjes.
5/5 (2 Reviews)

Bekijk meer artikelen:

kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken kun je het beste doen elke keer nadat je ‘m gebruikt hebt. Maak de kookplaat schoon met allesreiniger (spray). Hardnekkig vuil en kookkringen kun je verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen.

Lees verder »
Sopje maken

Zo desinfecteer jij je huis

Het desinfecteren van je woning is een belangrijke manier om risico op infectie te verkleinen. Lees meer over wat je moet schoonmaken, welke middelen je kunt gebruiken en welke delen van het huis vaak vergeten worden.

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.