poetsprins logo
Vaatwasser met deur die open staat

Vaatwasser reinigen

Eens in de zoveel tijd kom ik erachter dat de vaat niet meer echt schoon uit de vaatwasser komt of dat de machine onfris ruikt. Tijd om de vaatwasser te reinigen.

Reinig de vaatwasser als deze stinkt of vaat niet meer helemaal schoon wordt. Een vaatwasser reinigen doe je door de vaatwasser leeg te laten draaien met machinereiniger. Machine reiniger is een krachtig middel dat de vaatwasser en de leidingen grondig reinigt.

Hieronder vind je een handzaam stappenplan met foto’s om je door de stappen heen te loodsen. Daarnaast heb ik wat geschikte reinigingsmiddelen voor je uiteengezet. Liever kijken dan lezen? Bekijk mijn video hieronder!

Stappenplan vaatwasser reinigen

Benodigde tijd: 10 minuten

Algemeen stappenplan voor het reinigen van de vaatwasser. Tijd is exclusief de tijd die nodig is om de afwasmachine een volledig programma te laten draaien.

 1. Haal de machine leeg

  Zorg dat de vaatwasser leeg is. Kijk altijd op de verpakking van de machinereiniger die je hebt gekozen hoe je deze moet gebruiken.
  lege vaatwasser

 2. Maak het filter schoon

  Haal het filter op de bodem los en verwijder etensresten van het filter. Vervolgens was je de delen af met afwasmiddel, heet water en een afwasborstel of spons. Zet het filter terug in elkaar en plaats het in de vaatwasser.
  vaatwasser reinigen filter

 3. Check het zoutreservoir

  Het zoutreservoir vind je op de bodem van de vaatwasser. Je ziet een draaidop welke je eraf kunt schroeven. Hieronder zit een reservoir dat bedoeld is voor onthardingszout. Check twee keer per jaar of dit reservoir gevuld is, en zo niet, vul je het bij met onthardingszout. Het reservoir schoonmaken is niet nodig.
  zoutreservoir vaatwasser

 4. Laat de vaatwasser draaien met machinereiniger

  Er zijn verschillende reinigingsmiddelen die geschikt zijn om je vaatwasser mee schoon te maken. Volgens mij zit er niet veel verschil in beschikbare reinigingsmiddelen, kies dus degene die jou het best lijkt. Ik heb zojuist gekozen voor Finish.
  machinereiniger

 5. Laat de vaatwasser drogen

  De vaatwasmachine droogt automatisch als deze klaar is met wassen als onderdeel van het wasprogramma. Als de machine gepiept heeft dat deze klaar is met het wasprogramma, laat je ‘m met de klep open staan totdat al het vocht opgedroogd is.
  bodem vaatwasser

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Soorten machinereiniger voor de vaatwasser

Er zijn verschillende opties als het om reinigingsmiddelen voor de vaatwasser gaat. Kijk altijd op de verpakking voor de specifieke instructies en volg deze nauwkeurig.

Vaatwasser reinigen met Calgonit

Machinereiniger Finish
Machinereiniger

Calgonit heet tegenwoordig Finish. Het is hetzelfde reinigingsmiddel met een andere naam. Finish machinereiniger is een vloeibaar chemisch middel dat een zeer krachtige reinigende werking heeft.

Je gebruikt het als volgt: Haal de dop van de fles en verwijder de seal. Draai de dop terug op de fles. Zet de fles op z’n kop in het onderste rek van de vaatwasser.

Zet vervolgens de lege vaatwasser aan op heet/intensief programma. Je kunt Calgonit bij de supermarkt kopen of online: Finish vaatwasser reiniger. Bekijk de link voor actuele prijs en levertijd.

Vaatwasser schoonmaken met Finish

Finish reinigingsblokjes kun je gebruiken met vaat in de vaatwasser. Je kunt dus gewoon de afwasmachine inladen met vaat en daarna laten draaien met het reinigingsmiddel.

Doe een vaatwasblokje in het vakje voor de vaatwasblokjes en plaats de capsule met Finish reinigingsmiddel elders in de vaatwasmachine.

Laat de machine draaien op normaal programma, niet heet of intensief programma.

machinereiniger Finish
Finish machinereiniger
vaatwasser reinigen
Vaatwasser reinigen

Vaatwasser reinigen met Sun machinereiniger

Sun machinereiniger
Sun Machinereiniger

Sun reinigingsmiddel is in feite hetzelfde middel als de hierboven genoemde Finish machinereiniger, alleen dan in een andere vorm. Je koopt het in een doosje per 3 zakjes reinigingsmiddel in poedervorm.

Volg de volgende stappen: Leeg het zakje reinigingspoeder in het bakje waar je anders het vaatwasblokje in doet. Laat de vaatwasser leeg draaien op normaal programma (niet heter dan 60 °C).

Vaatwasser reinigen citroen en azijn

Als je met iets minder milieubelastende schoonmaakmiddelen aan de slag wilt gaan, kun je je vaatwasser reinigen met citroen en azijn. 

 1. Snijd een citroen doormidden en prik op elk van de twee rekken in de machine een helft.
 2. Sprenkel vervolgens schoonmaakazijn op de bodem van de vaatwasser. 
 3. Laat de vaatwasser leeg draaien op heet/intensief programma.

Onderdelen schoonmaken

Verschillende onderdelen van de vaatwasser vergen wat extra aandacht.

Filter op de bodem

Op de bodem van de vaatwasmachine zit een filter, welke je eruit kunt draaien. Er staan pijltjes op die je vertellen welke kant je op moet draaien om het uit de vaatwasser te halen.

Het filter bestaat uit 2 of 3 delen. Het roostertje en daaronder het echte filter. Haal de delen voorzichtig los van elkaar zodat je het kliksysteem niet ruïneert.

Was alle delen grondig af met een beetje afwasmiddel en een afwasborstel of spons.

vaatwasser reinigen filter
Vaatwasser filter
vaatwasser reinigen filter
Filter schoonmaken

Sproeiarmen

Koppel de spoei armen van de vaatwasser los. Dit zijn de ronddraaiende delen aan de onderkant en/of bovenkant van de vaatwasser. Met beleid kun je deze losschroeven of -klikken.

Prik de gaatjes door met een satéprikker en leg ze vervolgens een nachtje te weken in een badje van heet water en schoonmaaksoda.

Vaatwasser sproeiarm
Sproeiarmen schoonmaken
Sproeiarmen schoonmaken
sproeiarmen schoonmaken
Vaatwasser sproeiarm reinigen
sproeiarmen schoonmaken
Laten weken in soda

De volgende ochtend plaats je de sproeiarmen terug in de vaatwasser.

Nadat je de afvoer en de sproeiarmen schoongemaakt hebt, volg je het eerder genoemde stappenplan om de vaatwasser te reinigen. Hoogstwaarschijnlijk is de stank weg. 

Zoutreservoir

Onthardingszout, ook wel vaatwaszout, is geen gewoon zout maar een speciaal soort zout dat heel langzaam oplost en ervoor zorgt dat er geen kalk ontstaat in de leidingen van de vaatwasser.

Je kunt onhardingszout kopen bij elke supermarkt kopen en zit verpakt in een kartonnen doos van 2kg. Het soortelijk gewicht is hoog dus de verpakking is klein maar zwaar. 

Laat de afwasmachine nooit draaien zonder onthardingszout. Het is dus belangrijk het reservoir minimaal twee keer per jaar te checken en bij te vullen als nodig.

zoutreservoir vaatwasser
Zoutreservoir
onthardingszout
Vaatwaszout

Ongeschikte middelen voor de vaatwasser

Soda

Kristal soda bevat niet dezelfde krachtige middelen als machinereiniger en is daarom niet afdoende om de vaatwasser mee te reinigen.

Soda is ook niet hetzelfde als vaatwasmiddel en niet hetzelfde als onthardingszout. Vaatwasmiddel bevat ingrediënten vergelijkbaar met soda maar meestal ook nog andere ingrediënten die vaat reinigen.

Er zit glansspoelmiddel in en stoffen die voedselresten oplossen en beter doen mengen met water zodat ze makkelijk weg kunnen spoelen. Deze ingrediënten heb je nodig voor schone vaat.

Onthardingszout zijn grotere korrels die kalk in de vaatwasser en leidingen tegengaat. Doe geen soda in het reservoir maar echt vaatwaszout om je afwasmachine goed te onderhouden.

Bakpoeder

Gebruik geen bakpoeder als reinigingsmiddel vanwege kans op verstopping. Ga dus niet aan de slag met bakpoeder maar gebruik enkel geschikte reinigingsmiddelen om je vaatwasser schoon te maken.

Hoe vaak moet je de vaatwasser reinigen?

Op de verpakkingen van reinigingsmiddelen staat dat je de vaatwasser eens per maand moet reinigen. Ik vind dit persoonlijk een beetje veel. Een afwasmachine verstopt niet met vet, vuil en kalk in 1 maand.

Daarnaast zijn de meeste reinigingsmiddelen heel agressief en slecht voor het milieu. Als je de vaatwasser elke dag gebruikt, volg dan het stappenplan voor reinigen eens per twee maanden.

Als je de vaatwasser om de dag gebruik, volstaat om de 4 maanden reinigen. Gebruik je, net als ik, de vaatwasser slechts 1x per week, dan kun je met een gerust hart de vaatwasser slechts 2 keer per jaar reinigen. 

Vind je zelf dat het beter is om het maandelijks te doen, volg dan het stappenplan met citroen en azijn. Het is echter wel aan te raden het filter van de vaatwasser na elke draaibeurt goed schoon te maken.

Elke keer nadat je de vaatwasmachine gebruikt hebt, haal je de schone vaat eruit en daarna ga je etensresten uit het filter halen en deze af te wassen. Zo voorkom je onnodige vet- en vuilvorming en ruikt je vaatwasser frisser. 

Wat moet je doen als je vaatwasser stinkt?

Vaak noemen mensen dat de vaatwasser naar riool, rotte vis of rotte eieren ruikt. Meestal wordt dit veroorzaakt door een verstopt filter of afvoerputje of etensresten in het filter.

Als er etensresten aan het rotten zijn in de afvoer van de vaatwasser, moeten deze verwijderd worden. Trek schoonmaakhandschoenen aan en haal het filter uit de vaatwasser.

Voel met je vingers in de afvoer en vis alles eruit dat je tegenkomt. Het is een ranzig maar zeer effectief klusje. Was het vervolgens af.

Filter schoonmaken
vaatwasser reinigen
Afvoer schoonmaken

Vaatwasser stinkt naar natte hond of ruikt muf

Als je geen riool, rotte vis of rotte eieren ruikt, maar vooral een muffe geur of natte hond, dan ligt het niet aan verstopping maar aan schimmel.

Begin met het reinigen van de vaatwasmachine volgens het stappenplan aan het begin van dit artikel.

Als je vaatwasser niet helemaal droog wordt na een wasbeurt en je de klep dicht laat, kan het vocht schimmel veroorzaken.

Laat dus altijd de vaatwasser open na gebruik voor tenminste 2 uur, zodat al het vocht kan opdrogen.

Als je vaatwasser al muf ruikt, komt dat waarschijnlijk doordat de rubbers ranzig zijn geworden of beschimmeld zijn.

Vaatwasser rubbers schoonmaken

Maak een sopje van allesreiniger en heet water. Met een microvezeldoek of vaatdoekje ga je de rubbers helemaal rondom schoonmaken.

Vouw de doek om je vinger om zo ook tussen de riggelen goed schoon te maken. Droog goed na met een droge doek. Wederom ga je nadat je dit gedaan hebt, het stappenplan voor vaatwasser reinigen uitvoeren. 

Vaatwasser stinkt nog steeds na schoonmaken, wat nu?

Nadat je alle onderdelen schoongemaakt hebt en de afwasmachine met machinereiniger gereinigd hebt, kun je nog steeds last hebben van vieze geurtjes.

Waar het precies aan ligt is dan niet helemaal duidelijk, maar je wilt het probleem oplossen. In dat geval raad ik aan HG tegen stinkende vaatwassers te gebruiken.

Dit schoonmaakmiddel reinigt en neutraliseert stank. Je kunt HG tegen stinkende vaatwassers eenvoudig bestellen bij De Online Drogist via deze link. Dit middel gebruik je als volgt:

 1. Doe vier dopjes HG tegen stinkende vaatwassers (ongeveer 40 milliliter) in het bakje waar je vaatwasblokjes in kunt doen. 
 2. Laat de vaatwasmachine leeg draaien op normaal programma (ongeveer 50 °C)
 3. Volg dit stappenplan ongeveer eens per twee weken

Heeft het allemaal niet mogen baten en stinkt je machine nog steeds? Dan kan het aan de rioolleidingen liggen en is het raadzaam een loodgieter te bellen. 

Waarom moet je de vaatwasser reinigen?

De vaatwasser reinigen doe je omdat deze zo langer mee gaat. Een vaatwasser kun je tientallen jaren gebruiken, mits je ‘m onderhoud door regelmatig te reinigen.

Ten tweede zorg je ervoor dat je vaat altijd goed schoon uit de machine komt.

Iedereen kent het wel dat de vaat op den duur niet meer helemaal schoon uit de machine komt nadat deze gedraaid heeft. Dit is een indicatie dat reiniging nodig is.

Ten derde kunnen stank problemen ontstaan zoals hierboven beschreven. Ook dit wil je voorkomen, wat mogelijk is door de vaatwasser regelmatig te reinigen. 

Tips om je vaatwasser fris te houden

Filter schoonmaken

Maak het filter schoon na elke draaibeurt. Hierdoor voorkom je verstopping en stank. Je kunt het eenvoudig uit de vaatwasser klikken en even afwassen in de keukenwasbak. Het is zo gepiept.

onthardingszout
Onthardingszout

Vul het zoutreservoir regelmatig bij met onthardingszout. Hierdoor wordt kalkaanslag tegengegaan, wat stank voorkomt en je vaatwasser een langer leven geeft. Laat de vaatwasser nooit zonder vaatwasserzout draaien.

Vaatwasblokje

Gebruik altijd vaatwasmiddel. Laat je vaatwasser met vaat niet draaien zonder. Hoewel het in eerste instantie lijkt alsof de vaat ook schoon wordt zonder vaatwasblokje, is het slecht voor de machine en leidingen.  

Vaatwasser verfrisser

Koop luchtverfrissers voor de vaatwasser. Dit zijn kleine plastic reservoirs die je aan een van de rekken kunt klikken. Langzaam en geleidelijk geven ze een neutraliserende geur af zodat de vaatwasser lekker fris ruikt.

Vaatwasser nadrogen

Soms worden vaatwassers niet helemaal droog nadat ze gedraaid hebben. Ik zelf zie vaak dat er nog druppels op de bodem liggen nadat de vaatwasser gedraaid heeft. De bodem droog ik na met een vaatdoekje.

Afgespoelde vaat in vaatwasser

Spoel de vaat af voordat je deze in de vaatwasser zet als je de vaatwasser niet dagelijks of om de dag laat draaien. Zo kunnen etensresten niet gaan schimmelen en stinken. 

Azijn tegen stank

Als de vaatwasser na alle bovenstaande tips nog steeds af en toe onfris ruikt, kun je een scheutje azijn in het filter gieten. Azijn neutraliseert nare geurtjes.

4/5 (24 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
schoonmaakkalender

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: