Vaatwasser reinigen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Iedereen wilt schone vaat en een vaatwasser die naar bloemetjes ruikt. Deze ideale situatie is niet moeilijk voor elkaar te krijgen. Met de juiste middelen en de goede stappen, is de vaatwasser reinigen zo gebeurd. Door een aantal handige tips, is het makkelijk de afwasmachine ook schoon en fris te houden. 

Reinig de vaatwasser als deze stinkt of vaat niet meer helemaal schoon wordt. Een vaatwasser reinigen doe je door de vaatwasser leeg te laten draaien met machinereiniger. Machine reiniger is een krachtig middel dat de vaatwasser en de leidingen grondig reinigt.

Finish vaatwas machinereiniger

Finish vaatwasmachine reiniger

Finish machinereiniger is een effectieve reiniger voor vaatwasmachines. Geef kalkaanslag en schimmel geen kans en reinig je vaatwasmachine regelmatig.

Finish vaatwasmachine reiniger

Stappenplan vaatwasser reinigen

Benodigde tijd: 10 minuten.

Algemeen stappenplan voor het reinigen van de vaatwasser. Tijd is exclusief de tijd die nodig is om de afwasmachine een volledig programma te laten draaien. Kijk altijd op de verpakking van de machinereiniger die je hebt gekozen hoe je deze moet gebruiken.

 1. Haal de machine leeg

  Zorg dat er geen vaat in de vaatwasser zit als je de vaatwasser gaat reinigen. Zo zorg je ervoor dat het reinigingsmiddel ook goed de rekken in de vaatwasser schoon kan maken en dat er geen reinigingsmiddel op je vaat komt. Sommige machinereinigers mag je wel met vaat gebruiken. Check altijd even goed de instructies op de verpakking.
  lege vaatwasser

 2. Maak het filter schoon

  Verwijder etensresten van het filter. Dit kun je met je handen doen of je kunt het filter uitslaan boven de vuilnisbak. Vervolgens was je de delen af met afwasmiddel, heet water en een afwasborstel of sponsje. Zet het filter terug in elkaar en plaats het in de vaatwasser.
  vaatwasser reinigen filter

 3. Check het zoutreservoir

  Het zoutreservoir vind je op de bodem van de vaatwasser. Je ziet een draaidop welke je eraf kunt schroeven. Hieronder zit een reservoir dat bedoeld is voor onthardingszout. Check twee keer per jaar of dit reservoir gevuld is, en zo niet, vul je het bij met onthardingszout. Het reservoir schoonmaken is niet nodig.

 4. Laat de vaatwasser draaien met machinereiniger

  Er zijn verschillende reinigingsmiddelen die geschikt zijn om je vaatwasser mee schoon te maken. Volgens mij zit er niet veel verschil in beschikbare reinigingsmiddelen, kies dus degene die jou het best lijkt. Ik heb zojuist gekozen voor Finish.
  machinereiniger Finish

 5. Laat de vaatwasser drogen

  De vaatwasmachine droogt automatisch als deze klaar is met wassen als onderdeel van het wasprogramma. Als de machine gepiept heeft dat deze klaar is met het wasprogramma, laat je ‘m met de klep open staan totdat al het vocht opgedroogd is. Als er veel water op de bodem ligt, droog je dat met een doek.

Altijd een schoon huis?

Meer grip op je huishouden met duidelijke taken. Zo is je huis altijd schoon genoeg om onverwacht bezoek te ontvangen!

Soorten machinereiniger voor de vaatwasser

Vaatwasser schoonmaken met Finish

Finish reinigingsblokjes kun je gebruiken met vaat in de vaatwasser. Je kunt dus gewoon de afwasmachine inladen met vaat en daarna laten draaien met het reinigingsmiddel.

Doe een vaatwasblokje in het vakje voor de vaatwasblokjes en plaats de capsule met Finish reinigingsmiddel elders in de vaatwasmachine. Laat de machine draaien op normaal programma, niet heet of intensief programma.

machinereiniger Finish
Finish machinereiniger
vaatwasser reinigen
Vaatwasser reinigen

Vaatwasser reinigen met Calgonit

Machinereiniger

Calgonit heet tegenwoordig Finish. Het is hetzelfde reinigingsmiddel met een andere naam. Finish machinereiniger is een vloeibaar chemisch middel dat een zeer krachtige reinigende werking heeft.

Je gebruikt het als volgt: Haal de dop van de fles en verwijder de seal. Draai de dop terug op de fles. Zet de fles op z’n kop in het onderste rek van de vaatwasser.

Zet vervolgens de lege vaatwasser aan op heet/intensief programma. Je kunt Calgonit bij de supermarkt kopen of online: Finish vaatwasser reiniger. Bekijk de link voor actuele prijs en levertijd.

Vaatwasser reinigen met Sun machinereiniger

Sun machinereiniger
Sun Machinereiniger

Sun reinigingsmiddel is in feite hetzelfde middel als de hierboven genoemde Finish machinereiniger, alleen dan in een andere vorm. Je koopt het in een doosje per 3 zakjes reinigingsmiddel in poedervorm.

Volg de volgende stappen: Leeg het zakje reinigingspoeder in het bakje waar je anders het vaatwasblokje in doet. Laat de vaatwasser leeg draaien op normaal programma (niet heter dan 60 °C).

Vaatwasser reinigen citroen en azijn

Als je met iets minder milieubelastende schoonmaakmiddelen aan de slag wilt gaan, kun je je vaatwasser reinigen met citroen en azijn. 

 1. Snijd een citroen doormidden en prik op elk van de twee rekken in de machine een helft.
 2. Sprenkel vervolgens schoonmaakazijn op de bodem van de vaatwasser. 
 3. Laat de vaatwasser leeg draaien op heet/intensief programma.

Filter van de vaatwasser schoonmaken

Op de bodem van de vaatwasmachine zit een filter, welke je eruit kunt draaien. Er staan pijltjes op die je vertellen welke kant je op moet draaien om het uit de vaatwasser te halen.

Het filter bestaat uit 2 of 3 delen. Het roostertje en daaronder het echte filter. Haal de delen voorzichtig los van elkaar zodat je het kliksysteem niet ruïneert. Was alle delen grondig af met een beetje afwasmiddel en een afwasborstel of spons.

vaatwasser reinigen filter
Vaatwasser filter
vaatwasser reinigen filter
Filter schoonmaken

Altijd een schoon huis?

Onthardingszout voor de vaatwasser

Onthardingszout, ook wel vaatwaszout, is geen gewoon zout maar een speciaal soort zout dat heel langzaam oplost en ervoor zorgt dat er geen kalk ontstaat in de leidingen van de vaatwasser.

Je kunt onhardingszout kopen bij elke supermarkt kopen en zit verpakt in een kartonnen doos van 2kg. Het soortelijk gewicht is hoog dus de verpakking is klein maar zwaar. 

Laat de afwasmachine nooit draaien zonder onthardingszout. Het is dus belangrijk het reservoir minimaal twee keer per jaar te checken en bij te vullen als nodig.

zoutreservoir vaatwasser
Zoutreservoir
onthardingszout
Vaatwaszout

Waarmee moet je je vaatwasser NIET schoonmaken?

Gebruik geen soda

Gebruik geen soda voor het schoonmaken van de vaatwasser want soda kan de RVS onderdelen beschadigen. Geen soda betekent dus geen schoonmaaksoda maar ook geen baking soda. 

Gebruik geen bakpoeder

Het schijnt dat er mensen zijn die het een goed idee vinden je vaatwasser te reinigen met bakpoeder. Ik zie echter alleen kansen op verstopping. Ga dus niet aan de slag met bakpoeder maar gebruik enkel geschikte reinigingsmiddelen om je vaatwasser schoon te maken.

Altijd een schoon huis?

Hoe vaak moet je de vaatwasser reinigen?

Op de verpakkingen van reinigingsmiddelen staat dat je de vaatwasser eens per maand moet reinigen. Ik vind dit persoonlijk een beetje veel. Een afwasmachine verstopt niet met vet, vuil en kalk in 1 maand.

Daarnaast zijn de meeste reinigingsmiddelen heel agressief en slecht voor het milieu. Als je de vaatwasser elke dag gebruikt, volg dan het stappenplan voor reinigen eens per twee maanden.

Als je de vaatwasser om de dag gebruik, volstaat om de 4 maanden reinigen. Gebruik je, net als ik, de vaatwasser slechts 1x per week, dan kun je met een gerust hart de vaatwasser slechts 2 keer per jaar reinigen. 

Vind je zelf dat het beter is om het maandelijks te doen, volg dan het stappenplan met citroen en azijn. Het is echter wel aan te raden het filter van de vaatwasser na elke draaibeurt goed schoon te maken.

Elke keer nadat je de vaatwasmachine gebruikt hebt, haal je de schone vaat eruit en daarna ga je etensresten uit het filter halen en deze af te wassen. Zo voorkom je onnodige vet- en vuilvorming en ruikt je vaatwasser frisser. 

Wat moet je doen als je vaatwasser stinkt?

Vaatwasser filter en afvoer schoonmaken gaat stank tegen

Vaak noemen mensen dat de vaatwasser naar riool, rotte vis of rotte eieren ruikt. Meestal wordt dit veroorzaakt door een verstopt filter of afvoerputje of etensresten in het filter.

Als er etensresten aan het rotten zijn in de afvoer van de vaatwasser, moeten deze verwijderd worden. Trek schoonmaakhandschoenen aan en haal het filter uit de vaatwasser.

Voel met je vingers in de afvoer en vis alles eruit dat je tegenkomt. Het is een ranzig maar zeer effectief klusje. Was het vervolgens af.

Filter schoonmaken
vaatwasser reinigen
Afvoer schoonmaken

Vaatwasser sproei armen schoonmaken

Koppel de spoei armen van de vaatwasser los. Dit zijn de ronddraaiende delen aan de onderkant en/of bovenkant van de vaatwasser. Met beleid kun je deze losschroeven of -klikken.

Prik de gaatjes door met een satéprikker en leg ze vervolgens een nachtje te weken in een badje van heet water en schoonmaaksoda.

Vaatwasser sproeiarm
Sproeiarmen schoonmaken
Sproeiarmen schoonmaken
sproeiarmen schoonmaken
Vaatwasser sproeiarm reinigen
sproeiarmen schoonmaken
Laten weken in soda

De volgende ochtend plaats je de sproeiarmen terug in de vaatwasser. Nadat je de afvoer en de sproeiarmen schoongemaakt hebt, volg je het eerder genoemde stappenplan om de vaatwasser te reinigen. Hoogstwaarschijnlijk is de stank weg. 

Vaatwasser stinkt naar natte hond of ruikt muf

Als je geen riool, rotte vis of rotte eieren ruikt, maar vooral een muffe geur of natte hond, dan ligt het niet aan verstopping maar aan schimmel. Begin met het reinigen van de vaatwasmachine volgens het stappenplan aan het begin van dit artikel.

Als je vaatwasser niet helemaal droog wordt na een wasbeurt en je de klep dicht laat, kan het vocht schimmel veroorzaken. Laat dus altijd de vaatwasser open na gebruik voor tenminste 2 uur, zodat al het vocht kan opdrogen.

Als je vaatwasser al muf ruikt, komt dat waarschijnlijk doordat de rubbers ranzig zijn geworden of beschimmeld zijn.

Vaatwasser rubbers schoonmaken

Maak een sopje van allesreiniger en heet water. Met een microvezeldoek of vaatdoekje ga je de rubbers helemaal rondom schoonmaken.

Vouw de doek om je vinger om zo ook tussen de riggelen goed schoon te maken. Droog goed na met een droge doek. Wederom ga je nadat je dit gedaan hebt, het stappenplan voor vaatwasser reinigen uitvoeren. 

Vaatwasser stinkt nog steeds na schoonmaken, wat nu?

Nadat je alle onderdelen schoongemaakt hebt en de afwasmachine met machinereiniger gereinigd hebt, kun je nog steeds last hebben van vieze geurtjes.

Waar het precies aan ligt is dan niet helemaal duidelijk, maar je wilt het probleem oplossen. In dat geval raad ik aan HG tegen stinkende vaatwassers te gebruiken.

Dit schoonmaakmiddel reinigt en neutraliseert stank. Je kunt HG tegen stinkende vaatwassers eenvoudig bestellen bij De Online Drogist via deze link. Dit middel gebruik je als volgt:

 1. Doe vier dopjes HG tegen stinkende vaatwassers (ongeveer 40 milliliter) in het bakje waar je vaatwasblokjes in kunt doen. 
 2. Laat de vaatwasmachine leeg draaien op normaal programma (ongeveer 50 °C)
 3. Volg dit stappenplan ongeveer eens per twee weken

Heeft het allemaal niet mogen baten en stinkt je machine nog steeds? Dan kan het aan de rioolleidingen liggen en is het raadzaam een loodgieter te bellen. 

Waarom moet je de vaatwasser reinigen?

De vaatwasser reinigen doe je omdat deze zo langer mee gaat. Een vaatwasser kun je tientallen jaren gebruiken, mits je ‘m onderhoud door regelmatig te reinigen.

Ten tweede zorg je ervoor dat je vaat altijd goed schoon uit de machine komt. Iedereen kent het wel dat de vaat op den duur niet meer helemaal schoon uit de machine komt nadat deze gedraaid heeft. Dit is een indicatie dat reiniging nodig is.

Ten derde kunnen stank problemen ontstaan zoals hierboven beschreven. Ook dit wil je voorkomen, wat mogelijk is door de vaatwasser regelmatig te reinigen. 

Tips om je vaatwasser fris te houden

Filter schoonmaken

Maak het filter schoon na elke draaibeurt. Hierdoor voorkom je verstopping en stank. Je kunt het eenvoudig uit de vaatwasser klikken en even afwassen in de keukenwasbak. Het is zo gepiept.

onthardingszout
Onthardingszout

Vul het zoutreservoir regelmatig bij met onthardingszout. Hierdoor wordt kalkaanslag tegengegaan, wat stank voorkomt en je vaatwasser een langer leven geeft. Laat de vaatwasser nooit zonder vaatwasserzout draaien.

Vaatwasblokje

Gebruik altijd een vaatwasblokje. Laat je vaatwasser met vaat niet draaien zonder vaatwasblokje. Hoewel het in eerste instantie lijkt alsof de vaat ook schoon wordt zonder vaatwasblokje, is het slecht voor de machine en leidingen.  

Vaatwasser verfrisser

Koop luchtverfrissers voor de vaatwasser. Dit zijn kleine plastic reservoirs die je aan een van de rekken kunt klikken. Langzaam en geleidelijk geven ze een neutraliserende geur af zodat de vaatwasser lekker fris ruikt.

Vaatwasser nadrogen

Soms worden vaatwassers niet helemaal droog nadat ze gedraaid hebben. Ik zelf zie vaak dat er nog druppels op de bodem liggen nadat de vaatwasser gedraaid heeft. De bodem droog ik na met een vaatdoekje.

Afgespoelde vaat in vaatwasser

Spoel de vaat af voordat je deze in de vaatwasser zet als je de vaatwasser niet dagelijks of om de dag laat draaien. Zo kunnen etensresten niet gaan schimmelen en stinken. 

Azijn tegen stank

Als de vaatwasser na alle bovenstaande tips nog steeds af en toe onfris ruikt, kun je een scheutje azijn in het filter gieten. Azijn neutraliseert nare geurtjes.

4/5 (23 Reviews)

Altijd een schoon huis?

Lees verder:

afzuigkap schoonmaken
Keuken
Zoe

Afzuigkap schoonmaken

Een afzuigkap schoonmaken doe je door de filters te reinigen met HG afzuigkapfilter ontvetter of in de vaatwasser. De binnenkant, het luchtkanaal, maak je schoon met de damp van kokend water en citroensap. Neem vervolgens de binnen- en buitenkant af met een zachte doek.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Nespresso ontkalken

Nespresso ontkalken doe je door de machine door te spoelen met reinigingsmiddel. Leng ontkalker aan met water in het waterreservoir en druk de koffieknoppen tegelijkertijd 3 seconden in. Spoel na het ontkalken de koffiemachine door met schoon water.

Lees verder »
vieze airfryer
Keuken
Zoe

Airfryer schoonmaken

Een airfryer schoonmaken doe je door de binnenpan en mand in te smeren met HG airfryer reiniger en dit een uur in te laten werken. Daarna kun je de ze eenvoudig schoon spoelen. Reinig de binnen- en buitenkant van de airfryer met een vochtige doek en afwasmiddel.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over:

Je huis ALTIJD schoon?

Het lijkt een onbereikbaar ideaal maar met mijn nieuwe schoonmaakkalender kan iedereen zijn huis perfect schoon krijgen. 

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.