poetsprins logo

Senseo Ontkalken

Een lekkere kop koffie is een goed begin van je dag. Die kop koffie moet dan natuurlijk wel goed smaken. Voor optimale smaak en werking van je Senseo koffiezetapparaat, zorg je dat het apparaat regelmatig ontkalkt.

Je Senseo ontkalken doe je door het reservoir te vullen met ontkalker en water. Doe een gebruikte koffiepad in de houder en spoel de machine door nadat deze is opgewarmd totdat het reservoir leeg is. Herhaal dit en spoel het apparaat daarna door met schoon water.

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Hoe kun je een Senseo ontkalken?

Gebruik een vloeibare ontkalker voor het ontkalken van je Senseo. Dit is namelijk verreweg het makkelijkst in gebruik. Je kunt de vloeibare ontkalker van Senseo nemen of bijvoorbeeld Eccellente snelontkalker op basis van citroenzuur.

De Eccellente is een stuk goedkoper en even effectief en geniet daarom mijn voorkeur. Het is een smaak- en geurloze ontkalker waardoor je na het ontkalken daadwerkelijk kunt genieten van lekkerdere koffie.

Je ontkalkt je Senseo met vloeibare ontkalker door het apparaat twee keer door te spoelen met ontkalker verdund met water. Gebruik dus de helft van de aanbevolen hoeveelheid ontkalker en vul aan met water tot max, en doe dit twee keer.

Hieronder lees je het uitgebreide stappenplan:

Benodigde tijd: 15 minuten

Een handzaam stappenplan voor het ontkalken van jouw Senseo apparaat. Geïnspireerd door de makers van Senseo en zelf uitvoerig getest.

  1. Laat een gebruikte koffiepad in het apparaat zitten

    Voor de eerste stap gebruik je de koffiepadhouder voor één pad en je laat een gebruikte pad erin zitten. Deze dient als filter om de kalkstukjes uit het apparaat op te vangen.

  2. Giet de helft van de ontkalker en water in het reservoir

    Als je eerst de ontkalker en daarna het water in het waterreservoir van je Senseo doet, is het meteen gemengd. Vul het reservoir tot het max streepje. Je spoelt het apparaat twee keer door, dus gebruik de helft van de aanbevolen hoeveelheid ontkalker per keer.

  3. Zet een bak van 1,5 liter inhoud onder de koffieuitloop

    De bak of schaal moet groot genoeg zijn om de gehele inhoud van het waterreservoir op te vangen. Zorg dat de bak stabiel staat op het opvangbakje.

  4. Druk op 2 kopjes koffie zetten totdat de watertank leeg is

    Je gaat eigenlijk gewoon koffie zetten, alleen zet je geen koffie maar laat je het reinigingsmiddel door de machine lopen. Wacht hierbij totdat het apparaat opgewarmd is en als het apparaat tussentijds moet opwarmen, wacht dan even en ga verder als er geen lampjes meer knipperen.

  5. Leeg de bak en herhaal stap 2, 3 en 4

    Gebruik nu de padhouder voor twee kopjes. Je begint bij stap 2 als je herhaalt omdat je nu geen gebruikte pad als filter hoeft te gebruiken. Het doorlopen van het apparaat met ontkalker zal nu dus ook veel sneller gaan.

  6. Spoel je Senseo met schoon water

    Was de padhouders af en spoel het waterreservoir grondig om. Vul het reservoir met schoon water, plaats wederom een bak onder de koffieuitloop en laat eenmaal het hele waterreservoir leeglopen door het apparaat. Zo spoel je je Senseo om zodat er geen ontkalker achterblijft.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

  • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
  • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
  • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Middelen om je Senseo mee te ontkalken

Er zijn verschillende middelen waarmee je je Senseo kunt ontkalken. Er zijn ook ontkalkers die niet geschikt zijn. Lees onderstaande informatie goed door en bestel het juiste product om je Senseo lang als nieuw te houden.

Senseo ontkalker

Op aanraden van de fabrikant gebruik je speciaal Senseo ontkalkingsmiddel. Senseo ontkalker, ontwikkeld door Philips, is een milde en effectieve ontkalker die de machine gegarandeerd helemaal schoonmaakt van binnen.

Je kunt natuurlijk niet zien wat er binnenin de machine gebeurt en daarom heb je een middel en een methode nodig die je kunt vertrouwen. Met ontkalker van Senseo zelf loop je geen risico dat het ontkalken slecht is voor je apparaat.

Je kunt kiezen uit flesjes vloeibare ontkalker en zakjes poeder. Als je het poeder gebruikt, moet je het nog doorroeren met een lepel of spatel.

De vloeibare ontkalker is meteen gemengd als je deze eerst in het reservoir doet en daarna het water erbij giet. Zodoende is de vloeibare ontkalker een stuk eenvoudiger in gebruik.

De ontkalkers van Senseo zijn op basis van citroenzuur. Een natuurlijk middel dat met 1 keer naspoelen geen smaak achterlaat in de machine. Nadeel van de Senseo ontkalkers is dat ze redelijk aan de prijs zijn.

Eccellente snelontkalker

Een van mijn persoonlijke favorieten is de snelontkalker van Eccellente. Je kunt hier ook mijn stappenplan lezen voor het ontkalken van een Nespresso machine met dit merk.

Voor de Nespresso gebruik ik Eccellente op basis van melkzuur. Voor Senseo een ontkalker op basis van citroenzuur.

Eccellente snelontkalker

Eccellente ontkalker op basis van citroenzuur lost kalk effectief op zodat kalkaanslag van het waterreservoir tot aan de koffieuitloop gereinigd wordt.

Doordat het middel neutraal is wat betreft geur en smaak, proef je geen reinigingsmiddel na het ontkalken van je Senseo. Bij verschillende andere middelen, zoals azijn, is dit wel het geval.

Gebruik dit middel volgens het stappenplan bovenaan de pagina. Je gebruikt 50ml Eccellente op een volle watertank.

Gezien je de machine twee keer moet doorspoelen met ontkalker, heb je in het totaal dus 100ml reinigingsmiddel nodig voor één ontkalkingsbeurt.

Gebruik geen azijn

Azijn is niet geschikt om je Senseo mee te ontkalken. Niet omdat het schadelijk is voor je apparaat, maar wel omdat het lang een zure geur en smaak achterlaat. Ook al spoel je de koffiemachine vaak na, je blijft het lang ruiken en proeven.

Dit geldt voor zowel schoonmaakazijn als natuurazijn. Bovendien is schoonmaakazijn niet geschikt voor consumptie en daarom raad ik het niet aan om het te gebruiken voor het schoonmaken van keukenapparaten zoals je Senseo koffiezetapparaat.

Voer het stappenplan dus nooit uit met schoonmaakazijn. Gebruik ook geen natuurazijn. Hoewel natuurazijn wel geschikt is voor consumptie, je kunt het gewoon lekker over je salade gieten, laat het een zure smaak en geur achter in een koffiezetapparaat. Het is niet schadelijk, maar wel onprettig.

Gebruik een geschikte ontkalker die smaak- en geurloos is. Goede voorbeelden zijn Senseo ontkalker of Eccellente ontkalker op basis van citroenzuur.

Gebruik geen citroensap, citroenzuur poeder kan wel

Hoewel citroensap zuur is en er veel machinereinigers bestaan op basis van citroenzuur, is gewoon citroensap niet geschikt als ontkalker.

Citroensap wordt namelijk een klein beetje plakkerig waardoor er resten sap in de Senseo kunnen achterblijven. Dit beïnvloed de smaak van je koffie en de werking van je apparaat.

Citroenzuur

In plaats van citroensap, kun je citroenzuur in poedervorm gebruiken. Citroenzuur poeder lost gemakkelijk op in water en kan worden gebruikt om een zure smaak aan voedsel of dranken te geven en als natuurlijke ontkalker.

Het ruikt lekker fris, is dus helemaal niet schadelijk om in te nemen en het is een 100% natuurlijke optie. Voor je Senseo ontkalken meng je 50 gram citroenzuur met 1 liter water.

Je kunt het onder andere kopen bij de Online Drogist; bekijk deze link voor de accurate prijs en levertijd.

Zo weet je wanneer je je Senseo moet ontkalken

Als je één van deze dingen signaleert, is het tijd om je Senseo koffieapparaat te ontkalken:

  1. Er zit geen schuimlaagje op de koffie
  2. Je Senseo maakt veel herrie als je koffie zet
  3. De koffie loopt niet goed door
  4. De koffie is lauw
  5. Je koffie smaakt zuurder of bitterder dan normaal
  6. Het Senseo apparaat geeft storing

Met name het gebrek aan schuim op de koffie en minder lekkere smaak van de koffie zijn veelvoorkomende problemen die aangeven dat het koffieapparaat schoongemaakt moet worden.

Dit gaat wel alleen op als je een verandering merkt terwijl je dezelfde pads gebruikt. Als je net geswitcht bent van soort koffie, kan dat natuurlijk ook invloed hebben op de schuimlaag en smaak van de koffie.

Als de koffie niet goed doorloopt en veel langzamer dan gebruikelijk in je kopje druppelt, is het zeker tijd om het apparaat schoon te maken. Koffie bevat koffievet en kraanwater bevat kalk. Zowel het vet als de kalk kan de koffieuitloop verstoppen.

Opgehoopte kalk uit het water kan tot gevolg hebben dat de koffie niet goed warm wordt. Het senseo apparaat warmt het water op voor de koffie, maar door kalkaanslag op het verwarmingselement kan het apparaat het water niet goed verwarmen.

Ontkalk je Senseo koffiezetapparaat regelmatig

Hoe vaak je je Senseo moet ontkalken is afhankelijk van hoe frequent je het apparaat gebruikt. Zet je meerdere keren per dag een kopje koffie, ontkalk het apparaat dan minimaal eens per 3 maanden. Bij minder intensief gebruik kan eens per half jaar volstaan.

De hardheid van het kraanwater is ook van invloed op hoe vaak je je Senseo moet ontkalken. De eerder genoemde problemen van lauwe, zure of bittere koffie en het apparaat dat niet goed lijkt te werken, kan komen door kalkaanslag in de machine.

Hoe harder het water in jouw regio, hoe sneller er kalkaanslag ontstaat in een machine waar je kraanwater voor gebruikt.

Op deze website kun je op basis van je postcode checken hoe hard het water is in jouw regio. Woon je in een gebied waar het water relatief hard is, dat wil zeggen, waar er relatief veel kalk in het water zit, ontkalk je Senseo dan minimaal eens per 3 maanden.

Veelgestelde vragen

Hoe ontkalk je een Senseo koffiezetapparaat?

Je Senseo ontkalken doe je door het reservoir te vullen met ontkalker en water. Doe gebruikte koffiepad in de houder en spoel de machine door nadat deze is opgewarmd totdat het reservoir leeg is. Herhaal dit en spoel het apparaat daarna door met schoon water.

Waarmee kun je het beste een Senseo ontkalken?

Een Senseo kun je ontkalken met ontkalker van Senseo. Senseo biedt vloeibare ontkalker en poeder ontkalker aan. De vloeibare ontkalker is het makkelijkst in gebruik. Je kunt ook kiezen voor Eccellente snelontkalker op basis van citroenzuur of een andere vloeibare ontkalker die speciaal ontwikkeld is voor Senseo.

Hoe vaak moet een Senseo ontkalkt worden?

De fabrikant, Philips, adviseert om een Senseo koffiezetapparaat eens per drie maanden te ontkalken. Als je de machine echter niet dagelijks gebruikt, kan eens per half jaar voldoende zijn.

Wanneer is het tijd om een Senseo te ontkalken?

Als je merkt dat je Senseo veel herrie maakt bij het zetten van koffie, de koffie lauw is of minder goed smaakt dan normaal, het apparaat storing geeft of er geen schuimlaagje op de koffie zit, dan is het tijd om de machine te ontkalken.

Kun je een Senseo ontkalken met azijn?

Een Senseo kun je beter niet ontkalken met azijn. Zowel schoonmaakazijn als natuurazijn laten een zure geur en smaak achter in het apparaat, ook na veelvuldig naspoelen met schoon water. Dit bederft de smaak van je koffie.

0/5 (0 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Eccellente snelontkalker

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »
Sifon losmaken
Badkamer
Zoe

Afvoer Ontstoppen

Dit handige stappenplan zorgt ervoor dat je de afvoer ontstopt zonder chemische middelen. Lees verder voor meer tips hoe je een verstopping verhelpt en voorkomt!

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: