poetsprins logo
ovenruit schoonmaken

Ovenruit Schoonmaken

Iedereen wil een ovenruit waar je doorheen kunt kijken om te zien hoe het met je bakwerkje gesteld is. Helaas zit je ovenruit meestal onder de vetspetters… Hoe kun je het beste een ovenruit schoonmaken?

De ovenruit schoonmaken doe je door de aangekoekte vetspetters te verwijderen met een glaskrabber. Vervolgens maak je de ruit schoon met kookplaatreiniger. Maak draaiende bewegingen en zet een beetje kracht om alle vlekken weg te poetsen. Neem daarna vochtig af.

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Schone ovenruit

Zo krijg je je ovenruit weer stralend schoon

Benodigdheden:

Benodigde tijd: 15 minuten

Zelfs de meest aangekoekte bruine ovenruiten kun je met dit stappenplan weer stralend schoon krijgen. En dat in slechts 15 minuten.

 1. Verwijder aangekoekte vetspetters met een glaskrabber

  Een glaskrabber of kookplaatschraper is uitermate geschikt om de ovenruit te ontdoen van aangekoekte vetspetters. Zet heel weinig kracht en houd het mes goed recht, dan kun je deze stap zonder kans op krassen uitvoeren.
  glaskrabber

 2. Smeer de ovenruit in met kookplaatreiniger

  De kookplaatreiniger heeft een heel licht schurende werking waarmee je, zonder kans op krassen, vetspetters makkelijk kunt wegpoetsen. Poets stevig met een draaiende beweging en gebruik geen water bij deze stap.
  ovenruit schoonmaken

 3. Neem de ovenruit vochtig af

  De kookplaatreiniger moet je goed verwijderen van de ruit om een schoon en streeploos resultaat te krijgen. Neem hiervoor een zachte vochtige microvezeldoek.
  ovenruit schoonmaken

 4. Maak de randjes van de ovenruit schoon

  Wikkel de vochtige doek om je vinger en ga hiermee alle randen van de ruit af. Ook hier kan veel vet en vuil zitten, dus het kan zijn dat je deze stap twee of drie keer moet uitvoeren eer het schoon is.
  ovenruit schoonmaken

 5. Maak de randen schoon met keukenontvetter

  De randen van de deur van de oven kun je het beste schoon en vetvrij maken met keukenontvetterspray. Spray een beetje op een zachte doek en poets de randen schoon. Wikkel de doek om je vinger om in kieren en bij het scharnier schoon te maken.
  ovenruit schoonmaken

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken

In bovenstaand stappenplan noem ik kookplaatreiniger. Ik gebruik de HG kookplaat intensief reiniger. Het middel werkt fantastisch voor een ovenruit schoonmaken. Meer tips voor de binnenkant van de oven schoonmaken, vind je hier.

Heb je het niet in huis? Niet getreurd, je zou ook een van deze middelen kunnen gebruiken:

 • Dasty
 • Soda met groene zeep
 • Ovenreiniger

Kies één van deze drie, breng het aan op de ovenruit en laat het inwerken. Je kunt het beste de klep van de oven openlaten zodat het schoonmaakmiddel niet eraf druipt en het goed z’n werk kan doen.

Dasty gebruik je door de ovenruit in te sprayen, het 5 minuten in te laten werken en vervolgens kun je vet en vuil makkelijk wegvegen. Bij heel erg aangekoekt vet laat je het middel 10 minuten inwerken. In plaats van Dasty kun je ook ovenreiniger nemen.

De ovenruit schoonmaken kun je met soda en groene zeep doen. Meng een eetlepel soda met twee eetlepels vloeibare groene zeep en breng dit papje aan op de ovenruit. Laat het een half uur inwerken en poets daarna schoon met een doek of spons.

Middelen die je beter niet kunt gebruiken zijn:

 • Schuurmiddel
 • Ammonia
 • Baking soda

Schuurmiddel kun je beter niet gebruiken omdat het lastig helemaal weg te spoelen is. Er blijft een witte waas achter als je het niet goed verwijdert, maar goed verwijderen gaat haast niet bij een ovendeur met richels en randjes.

Ammonia is uiterst slecht voor het milieu en het stinkt ook vreselijk. Je krijgt de lucht bijna niet meer uit de oven. Gebruik geen ammonia!

Baking soda is niet geschikt voor het schoonmaken van de oven. Het ontvet nauwelijks en is simpelweg niet krachtig genoeg om vetresten in een oven mee schoon te maken.

Binnenkant van de ovenruit schoonmaken

De binnenkant van de ovenruit schoonmaken is een stukje ingewikkelder. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je oven en ga zorgvuldig te werk. Beschadigingen en het onjuist terugplaatsen van onderdelen kunnen je oven stuk maken. Wees dus voorzichtig! Hieronder vind je meer uitleg:

Begin met de deur van de oven los te halen. De meeste ovens hebben een kliksysteem bij het scharnier. Je klikt het naar beneden en dan kun je de deur loshalen. Bij sommige ovens schroef je een aantal schroeven los aan de zijkant om de deur te kunnen verwijderen.

Meestal kan het glas vanaf de onderkant van de deur eruit gehaald worden. Bij sommige ovens schroef je de bovenkant van de deur los. Kijk welke van de twee bij jouw ovendeur het geval is en leg de schroeven op een veilige plek zodat je ze niet kwijtraakt.

Kijk vervolgens of je bij jouw oven de glasplaten uit de deur kunt halen. Als dat het geval is, leg ze dan op een handdoek en maak ze schoon met kookplaatreiniger en een zachte doek.

Belangrijk: plaats de glasplaten correct terug. Als je ze omdraait, kan het de isolatie van de deur en daarmee de werking van je oven beïnvloeden.

Als de glasplaten niet uit de deur gehaald kunnen worden, maak de ovenruit dan van binnen schoon door een doek om een stok te wikkelen en deze tussen de glasplatten heen en weer te bewegen.

Gebruik geen kookplaatreiniger in dit geval want als je kookplaatreiniger niet grondig verwijdert, laat het een witte zweem achter.

Probeer eerst of je het schoon krijgt door de doek enkel vochtig te maken, dus zonder schoonmaakmiddel. Aangekoekt vet dat niet makkelijk weg te poetsen is, kun je reinigen met keukenontvetterspray.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je een ovenruit schoonmaken?

Een ovenruit schoonmaken doe je door vetresten weg te krabben met een kookplaatschraper of glaskrabber. Vervolgens ontvet en reinig je de ruit met kookplaatreiniger en een zachte doek. Even afnemen en klaar.

Waarmee kun je een ovenruit schoon krijgen?

Gebruik kookplaatreiniger, keukenontvetter, ovenreiniger of een combinatie van groene zeep en schoonmaaksoda. Deze middelen werken ontvettend en zijn veilig in de oven te gebruiken.

Hoe maak je de binnenkant van de ovendeur schoon?

De deur van de oven bestaat uit verschillende glasplaten. Je kunt de ovendeur van de oven schroeven en vanaf de onderkant de verschillende glasplaten loshalen en schoonmaken.

0/5 (0 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Keukenontvetter set

Lees verder:

Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »
Sifon losmaken
Badkamer
Zoe

Afvoer Ontstoppen

Dit handige stappenplan zorgt ervoor dat je de afvoer ontstopt zonder chemische middelen. Lees verder voor meer tips hoe je een verstopping verhelpt en voorkomt!

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: