poetsprins logo

Oven Schoonmaken

In mijn tijd als schoonmaakster heb ik de smerigste ovens voorbij zien komen. Dikke lagen aangekoekte resten vet en roosters die ooit glansden, waren donkerbruin of zelfs zwart. Ik heb veel methodes geprobeerd en ben er achter gekomen dat er een simpele manier is om de oven weer als nieuw te krijgen.

Spray de wanden, roosters en bakplaten van de oven in met krachtige keukenontvetter. Laat de ontvetter minimaal een uur inwerken en poets vervolgens met een krasvrije spons. Neem de oven daarna vochtig af totdat je geen schoonmaakmiddel meer ziet of ruikt.

Lange tijd heb ik gezocht naar een ecologisch schoonmaakmiddel dat krachtig genoeg is om een vette oven schoon te maken. Ecologisch én krachtig bleek echter geen vanzelfsprekende combinatie.

Zodoende heb ik mijn eigen ecologische ontvetter uitgebracht. Je krijgt een herbruikbare sprayfles en 3 capsules concentraat. Doe een capsule in de fles en voeg 500 ml kraanwater toe. Even schudden en de spray is klaar voor gebruik.

Oven schoonmaken stappenplan

Dit heb je nodig:

Benodigde tijd: 25 minuten

Algemeen stappenplan voor het schoonmaken van de oven. De aangegeven tijd is exclusief het laten inwerken van schoonmaakmiddel.

 1. Haal bakplaten en roosters uit de oven

  Zorg dat de oven leeg is als je deze gaat schoonmaken. Soms kun je zelfs de rails waar de bakplaten op rusten van de zijkanten van de oven halen. Als dit kan bij jouw oven, haal deze er dan ook uit.
  oven

 2. Laat schoonmaakmiddel inwerken op de bakplaten

  Ik leg het rooster en mijn bakplaat altijd buiten als ik het schoonmaakmiddel laat inwerken, zodat niet de hele keuken gaat ruiken. Spray de bakplaat en roosters in met keukenontvetter.
  oven rooster schoonmaken

 3. Bedek de roosters/bakplaten met keukenpapier

  Leg keukenpapier op de roosters en bakplaten die je ingesprayd hebt. Zo voorkom je dat het middel alleen maar verdampt en zorg je ervoor dat het goed kan inwerken.
  oven rooster schoonmaken

 4. Zuig kruimels op met de stofzuiger

  Als je veel kruimels of andere droge etensresten in je oven hebt, kun je deze opzuigen met de stofzuiger. Natte etensresten of ander vloeibaar spul zuig je niet op, dat wordt heel ranzig in de stofzuiger.
  oven stofzuigen

 5. Spray de oven royaal in met ontvetterspray

  Breng keukenontvettter aan op alle aangekoekte etensresten en laat het een uur inwerken. Doe de oven dicht zodat de walmen zich niet door de keuken verspreiden. Let op: aan de achterwand van de oven zit een ventilator; spray hier geen schoonmaakmiddel in!
  Mr muscle

 6. Boen de oven

  Neem een spons, maak deze vochtig en poets alle kanten van de oven. Eventueel moet je stap 6 en 7 herhalen als het aangekoekte vet hardnekkig is.
  oven schoonmaken

 7. Neem de oven af

  Vul een emmer met water en voeg geen schoonmaakmiddel toe. Neem een doek, doop ‘m in het water, wring uit en neem de oven af. Zorg dat je al het losgekomen vuil en schoonmaakmiddel opneemt en spoel de doek regelmatig tussentijds uit.
  oven schoonmaken

 8. Droog de oven van binnen

  Neem een oude theedoek of een vaatdoekje en maak de oven droog van binnen. Steek even je hoofd een stukje in de oven om te ruiken of je al het schoonmaakmiddel verwijderd hebt. Herhaal stap 8 en 9 als je nog schoonmaakmiddel ruikt.
  oven drogen

 9. Poets de bakplaten en ovenroosters

  Neem een schuurspons en boen de platen schoon. Voor bakplaten met een anti-aanbaklaag neem je een krasvrije schuurspons. Spoel en droog ze af. Daarna kun je ze terug zetten in de oven.
  ovenrooster schoonmaken

De ruit in het deurtje kun je vervolgens met een glaskrabber en kookplaatreiniger schoonmaken. We hebben het artikel ovenruit schoonmaken geschreven voor meer informatie hier over.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Aangekoekte oven schoonmaken

Veel mensen hebben last van hardnekkige aangekoekte etensresten en vet in de oven. Die heerlijke lasagne die je gemaakt hebt waarbij de ovenschaal net een beetje overgelopen was…

De spekjes die je gebakken hebt in de oven waarvan het vet in de oven heeft gedruppeld… Of dat lekkere brood waarbij de kaas in de oven gelekt heeft… Hoe maak je een aangekoekte oven schoon?

Het antwoord is met Dasty! De oven schoonmaken met Dasty is heel effectief en eenvoudig. Volg het bovenstaande stappenplan, maar gebruik Dasty bij stap 6.

Daarnaast laat je het bij stap 6 niet een uur inwerken maar spray je de oven in en verwarm je ‘m daarna op 60 graden celsius.

oven schoonmaken met dasty
Oven schoonmaken met Dasty

Zodra de oven 60 graden bereikt heeft, zet je een timer van 5 minuten. Na vijf minuten zet je de oven uit en ga je verder met stap 7 van het stappenplan. Aangekoekt vet en aangebrande etensresten laten makkelijk los van de oven met deze methode.

Aandachtspunten oven schoonmaken met Dasty

Als je een grill in de oven hebt, zo’n hittespiraal aan de bovenkant, zorg dan dat je daar geen Dasty op sprayt. De grill zou aangetast kunnen worden door (verwarmde) Dasty.

Zorg er tevens voor dat je echt die 5 minuten aanhoudt. Het is niet de bedoeling het middel langer dan dat te verwarmen! Langer is niet beter, sneller of makkelijker. Vijf minuten is precies goed.

Tips voor als je een sterk vervuilde oven gaat reinigen

 • Zet een raampje open zodat de dampen van schoonmaakmiddel niet blijven hangen
 • Draag schoonmaakhandschoenen tijdens dit karwij om je huid en nagels te beschermen
 • Ga niet bikken en schrapen in de oven met scherpe voorwerpen. Hier zou je de oven door kunnen beschadigen. Eventueel kun je wel de achterkant van een afwasborstel gebruiken om etensresten mee weg te krabben.
etensresten wegschrapen
Etensresten schrapen
 • Ruikt je oven na deze schoonmaakbeurt naar schoonmaakmiddel? Verwarm dan de oven op 200 graden met een bakje water en citroen. De geur is dan zo weg. Hierna altijd even afnemen met een vochtige doek.

Oven schoonmaken met natuurlijke middelen

Als je geen chemische schoonmaakmiddelen wilt gebruiken, zijn er alternatieven.

Stappenplan oven schoonmaken met citroen

Soms is de oven niet echt heel erg vies en vind je het niet perse nodig het hele bovenstaande stappenplan uit te voeren.

De oven voelt wat misschien wat vettig aan de binnenkant en ruikt onfris.

Je hebt geen last van vlekken of aangekoekt eten. In dat geval kun je uit de voeten met citroen! Eigenlijk volg je dan hetzelfde stappenplan als voor de magnetron schoonmaken.

 1. Zuig kruimels en etensresten op met de stofzuiger. Alleen droge etensresten, als ze nat zijn wordt je stofzuiger er ranzig van en kun je het beter wegvegen met een stuk keukenpapier en weggooien in de prullenbak.
 2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 3. Knijp de citroen uit in een bakje en leg de uitgeknepen helften erbij. Vul aan met een bodempje water en plaats het bakje in de voorverwarmde oven.
 4. Laat het bakje 30 minuten in de oven staan met de deur dicht of klep dicht.
 5. Zet de oven uit en zodra de oven een beetje is afgekoeld (ongeveer na 20 minuten) maar nog niet helemaal koud is, wrijf je met een vochtige microvezeldoek de binnenkant van de oven schoon.
 6. Spoel de doek goed uit en ga nog eens de hele binnenkant van de oven langs.
citroen
Schoonmaken met citroen

De oven schoonmaken met citroen is een natuurlijke manier om vet en nare geurtjes te verwijderen. Het werkt niet voor stevig aangekoekte etensresten, maar door dit stappenplannetje uit te voeren, kun je je oven weer heerlijk fris krijgen.

Oven schoonmaken met azijn

De oven schoonmaken met azijn doe je in feite op dezelfde manier als met citroen. Vul een bakje met 1/2 azijn en 1/5 water en plaats het bakje in de oven die voorverwarmd is op 200 graden.

Je kunt ook schoonmaakazijn nemen. Meng in dat geval 1/3 schoonmaakazijn met 2/3 water.

Natuur azijn
Natuurazijn

Laat het bakje wederom 30 minuten in de oven staan, zet ‘m daarna uit en laat de oven langzaam afkoelen. Met azijn kun je ongeveer hetzelfde effect bereiken als met citroen.

Azijn is heel effectief in het ontvetten en fris maken van je oven maar als ik eerlijk ben, vind ik citroen fijner. Citroen ruikt namelijk veel lekkerder.

Het voordeel van azijn is echter dat het niet plakt, wat met citroen wel het geval kan zijn.

Bij beide middelen moet je de oven na het dampen goed napoetsen met een vochtige doek.

Oven schoonmaken met groene zeep

Groene zeep is een goed schoonmaakmiddel om een vieze vette oven schoon te maken. Smeer hardnekkige vlekken en aangebrande etensresten in met pure groene zeep.

Het eenvoudigst is als je de vloeibare variant neemt en de dikke zeep over de vlekken giet.

Het hoeft niet overdreven veel te zijn, maar zorg dat alle vlekken bedekt zijn. Laat de groene zeep 15 minuten puur inwerken.

Vul een emmer met lauwwarm water, zonder schoonmaakmiddel, en neem de groene zeep op na de inwerktijd met een vochtige doek.

Vet en vuil komen redelijk eenvoudig los, maar eventueel moet je nog even poetsen met een vochtige spons.

Als je de oven goed geboend hebt en de vlekken weg zijn, neem je de oven af met een vochtige doek oznder schoonmaakmiddel.

Zorg dat je alle zeepresten verwijderd zodat ze niet in de oven achterblijven en in je eten zouden kunnen komen.

Oven bakplaten schoonmaken met soda

Bakplaten en ovenroosters kun je op dezelfde manier schoonmaken als een barbecue rooster, maar dan gebruik je beslist geen staalborstel maar gewoon een schuursponsje. Lees mijn artikel BBQ rooster schoonmaken voor een handig stappenplan en vele tips.

sopje met soda
Schoonmaaksoda

Als je geen chemische schoonmaakmiddelen wilt gebruiken, kun je bakplaten en roosters laten weken in een sopje van heet water en schoonmaaksoda.

Je hebt hier wel een grote emmer voor nodig, zodat de roosters helemaal ondergedompeld kunnen worden. Geen grote emmer of teil in huis? Probeer dan het volgende:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng 3 eetlepels schoonmaaksoda met een scheut kokend water.

Zet de bakplaten in de oven en giet het mengsel op de bakplaat. Laat de soda 30 minuten inwerken in de warme oven.

Hierna zet je de oven uit en laat je ‘m 20 minuten afkoelen. Vervolgens haal je de bakplaten voorzichtig uit de oven en poets je ze met een schuurspons. Vet en aangekoekt vuil zijn eenvoudig te verwijderen.

Tips om je oven schoon te houden

Leg aluminiumfolie op de bodem van de oven

zilverfolie in oven
Aluminiumfolie in de oven

Als je lasagne dan over de rand van de ovenschaal lekt of beslag door je bakvorm, dan komt het op het folie terecht in plaats van op de bodem van je oven. Na gebruik gooi je het aluminiumfolie weg en is je oven nog altijd spic en span.

Leg altijd bakpapier op bakplaten en roosters

bakpapier
Bakpapier op bakplaat

Gebruik altijd bakpapier op de bakplaat. Of je nou aardappeltjes, bitterballen of taart gaat bakken in de oven, door een vel bakpapier op de bakplaat zodat er geen eten op de bodem van de oven terecht komt en je de bakplaat niet hoeft te schrobben.

Verwijder gemorst eten meteen

Maak de oven meteen schoon als je iets gemorst hebt. Hoe langer je etensresten laat liggen in de oven, hoe meer het inbrand en hoe moeilijker het dus is om het schoon te krijgen. Hiervoor kun je simpelweg een stukje keukenpapier nemen.

Stop bakplaten na gebruik in de vaatwasser

Plaats bakplaten eens in de zoveel tijd in de vaatwasser om ze vetvrij te maken. Als je geen vaatwasser hebt, was de bakplaten dan af elke keer na gebruik.

Ook als je bakpapier gebruikt hebt, controleer je of er vet en etensresten op de bakplaten terecht zijn gekomen en zo ja, maak het meteen schoon.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je de oven schoon?

Een oven schoonmaken gaat het makkelijkst met keukenreiniger of ovenreiniger. Laat het middel een uur inwerken met de deur of klep van de oven gesloten. Na de inwerktijd ga je goed boenen en is je oven weer als nieuw.

Hoe maak je een aangekoekte oven schoon?

Gebruik Dasty voor een aangekoekte oven. Spray aangekoekte etensresten en donkerbruin verbrand vet royaal in met Dasty. Verwarm de oven voor op 60 graden en laat het middel 5 minuten inwerken zodra de oven de temperatuur van 60 graden bereikt heeft. Hierna poetsen.

Kun je de oven schoonmaken met citroen?

Citroen is een heerlijke natuurlijke manier om de oven te ontvetten. Verwarm de oven op 200 graden en laat een bakje met verse citroen en water een half uur in de oven dampen. Nadat de oven voldoende afgekoeld is, kun je vet wegpoetsen.

Hoe maak je de oven schoon met soda?

Je kunt soda gebruiken als een soort schuurmiddel. Strooi wat soda op de vlekken en aangekoekte etensresten en poets ze vervolgens met een vochtige spons. Het ruikt lekker fris en is heel effectief.

4/5 (22 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Keukenontvetter set

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: