poetsprins logo

Nespresso ontkalken

Elke ochtend geniet je van een heerlijke kop verse koffie. Om altijd optimale smaak te hebben, is het belangrijk je Nespresso machine regelmatig te reinigen. Daarnaast is het regelmatig ontkalken van je Nespresso essentieel voor een lange levensduur van je machine.

Nespresso ontkalken doe je door de machine door te spoelen met Excellente snelontkalker. Leng ontkalker aan met water in het waterreservoir en druk de koffieknoppen tegelijkertijd 3 seconden in. Spoel na het ontkalken de koffiemachine door met schoon water.

Hieronder lees je een simpel en gedetailleerd stappenplan hoe je zelf thuis je Nespresso kunt ontkalken. Verderop vind je tevens een lijst met geschikte reinigingsmiddelen. Niet elk middel is even geschikt, dus doe je voordeel met alle informatie om ook jouw machine zo lang mogelijk mee te laten gaan.

Zo ontkalk je een Nespresso machine

Onderstaande is van toepassing op het onderhouden van alle soorten Nespresso koffiemachines, zoals van Krups, De’Longhi en Magimix.

Benodigdheden:

Benodigde tijd: 10 minuten

Simpel stappenplan voor het regelmatig ontkalken van jouw Nespresso koffiezetapparaat.

 1. Zet het apparaat aan en prepareer voor reiniging

  Verwijder de gebruikte capsule uit het apparaat door de hendel omhoog te doen zodat de cup erdoorheen kan vallen. Ledig de bak met lege cupjes in de vuilnisbak en maak het lekbakje schoon door deze af te wassen. Laat het apparaat intussen opwarmen.
  lekbakje schoonmaken

 2. Vul het waterreservoir met Excellente snelontkalker en water

  Zorg dat je het maximum van het reservoir niet overschrijdt. Hierom kun je het beste eerst het reinigingsmiddel (100ml) in het reservoir doen en daarna aanvullen tot max met water.
  excellence reinigingsmiddel

 3. Plaats een kan of bak van minimaal 1 liter onder de koffieuitloop

  De kan of bak moet groot genoeg zijn om al het water en reinigingsmiddel op te vangen.
  opvangbak

 4. Start het ontkalkingsprogramma

  Afhankelijk van welk apparaat je hebt, druk je lungo en espresso of alle 3 de koffieknoppen tegelijkertijd drie seconden in totdat ze gaan knipperen. Vervolgens druk je de op een willekeurige knop of doe je het schuifje dicht als deze open was om het ontkalken te starten.
  nespresso ontkalken

 5. Wacht totdat de watertank leeg is

  Laat al het reinigingsmiddel doorlopen, de machine stopt automatisch.
  nespresso ontkalken

 6. Giet de opvangbak leeg in het waterreservoir en herhaal

  Het water en reinigingsmiddel dat je hebt opgevangen, giet je terug in het reservoir van je Nespresso apparaat. Zet de opvangbak weer onder de koffieuitloop. Herhaal het ontkalken door op een willekeurige knop de drukken.
  nespresso ontkalken

 7. Spoel de Nespresso machine door

  Gooi het water met ontkalker weg en spoel het reservoir goed om met schoon water. Vul met schoon water zonder reinigingsmiddel en spoel de machine door. Herhaal totdat er geen nasmaak van de ontkalker meer is en sluit daarna het ontkalkingsprogramma af.
  reservoir vullen

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Ontkalkende middelen voor Nespresso

Het is essentieel dat je een geschikt product gebruikt, anders kan de garantie op je apparaat komen te vervallen.

Als je een product gebruikt dat het apparaat zichtbaar beschadigd van binnen, heb je geen garantie meer op de machine omdat deze door verkeerd gebruik stuk is gegaan.

Naast de garantie, is het belangrijk om een reinigingsmiddel te gebruiken dat geschikt is voor het reinigen van dingen die met voedingsmiddelen in aanraking komen.

Als je dan kleine hoeveelheden reinigingsmiddel binnenkrijgt, is het niet schadelijk voor je gezondheid. Het is niet lekker, dus sterk af te raden, maar het is niet onveilig.

Lees hieronder de opties.

Eccellente ontkalkingsmiddel

nespresso ontkalken
Ontkalkingsmiddel

Eccellente heeft een snelontkalker in een flacon die meteen de juiste hoeveelheid voor je afgemeten heeft. De flacon is namelijk 100ml en dat is ook precies hoeveel je nodig hebt per reinigingsbeurt.

Verder volg je het stappenplan hierboven. Eccellente snelontkalker is een reinigingsmiddel op basis van melkzuur en biologisch afbreekbaar. Je kunt het middel bestellen op Bol via deze link.

Het middel is simpel, snel en geurloos. Daarom is dit mijn persoonlijke favoriet, omdat je niet eindeloos lang hoeft na te spoelen om de smaak van schoonmaakmiddel weg te krijgen.

nespresso ontkalker

Eccellente snelontkalker

Eccellente snelontkalker is een effectief reinigingsmiddel voor elk type espresso machine, onder andere Nespresso.

Eccellente snelontkalker

HG ontkalker voor Nespresso machines

Met de ontkalker voor Nespresso machines van HG kun je 5 keer je koffiemachine ontkalken en reinigen.

Je kunt het product eenvoudig online bestellen bij De Online Drogist via deze link. Deze ontkalker is op basis van melkzuur en biologisch afbreekbaar.

De fles bevat 500ml, wat genoeg is voor ongeveer 5 toepassingen. Het lijkt misschien een prijzig flesje, maar je kunt er meer dan een jaar mee vooruit!

Giet 100ml reinigingsmiddel in het reservoir en vul aan met water tot het max streepje. Bekijk het stappenplan bovenaan deze pagina voor een handige volgorde.

Ontkalker van Nespresso

Op de website van Nespresso kun je ook speciale ontkalker kopen die door Nespresso is ontwikkeld. Je koopt een doosje met twee zakjes poeder, genoeg voor 2 keer ontkalken.

Je kunt het op de Nespresso website bestellen of op Amazon en het is vrij prijzig, op het moment dat ik deze post schrijf maar liefst 9 euro per doosje.

Giet het zakje in de watertank en vul aan met water. Volg het stappenplan zoals hierboven omschreven is.

Azijn als goedkoop alternatief

Natuur azijn
Natuurazijn

Een zeer goedkope manier om je Nespresso te ontkalken is met natuurazijn. Natuurazijn is veilig, geschikt voor consumptie en het percentage azijnzuur laag, zeker als je het mengt met water.

Je begint met 100ml natuurazijn en de rest in het reservoir aanvullen met water. Verder volg je het stappenplan zoals eerder omschreven.

Let op, het gaat hier om witte natuurazijn, niet om schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn heeft een veel hogere zuurtegraad en is niet geschikt voor consumptie. Hierdoor kan het schadelijk voor jou en je apparaat zijn als er resten achterblijven.

Gebruik geen citroensap

Hoewel citroenzuur fantastisch werkt tegen kalk, is gewoon citroensap geen goede optie voor jouw Nespresso machine. Citroensap bevat namelijk niet alleen citroenzuur maar ook suikers en vezels, welke je machine van binnen verontreinigen.

Je moet het maar eens testen: laat een paar druppels citroensap, vers of uit concentraat, opdrogen op een bord en voel eraan. Je zult merken dat het plakkerig is. Dit is precies wat er ook aan de binnenkant van het koffiezetapparaat gebeurd als je er citroensap doorheen laat lopen.

Ontkalk je koffiemachine niet met soda

Soda is niet een effectieve ontkalker voor keukenapparaten. De ontkalkende werking is sowieso matig, omdat je zuren nodig hebt om kalk te verwijderen en geen zouten.

Daarnaast blijft soda korrelig, het lost lastig op in koud water. Hierdoor kan het niet goed alle interne delen van je koffiemachine schoon krijgen. Gebruik dus een geschikte ontkalker zoals van Eccellente, HG of Nespresso.

Cupjes met reinigingsmiddel

Cupjes met reinigingsmiddel zien er hetzelfde uit als de koffiecupjes. Je plaatst er één in de machine en ‘zet koffie’ alleen dan laat je het reinigingsmiddel doorlopen in plaats van koffie. Dit werkt dus anders dan het stappenplan dat je bovenaan deze pagina leest.

Cupjes kunnen de koffiemachine gedeeltelijk reinigen, namelijk het koffievet en viezigheid in het uitstroompijpje en de cuphouder. Ze kunnen echter niet de de machine van binnen ontkalken.

Vandaar dat reinigingscupjes niet mijn voorkeur genieten als je echt voor grondige reiniging wilt gaan. Voor intensieve reiniging kun je beter Eccellente snelontkalker of HG ontkalker voor Nespresso machines nemen.

Wanneer is het tijd om je Nespresso te ontkalken?

Een aantal signalen kunnen je vertellen wanneer het tijd is om je Nespresso te ontkalken. In de regel is het verstandig om eens per 3 maanden het stappenplan uit te voeren. Logisch, je houdt niet bij wanneer de laatste keer nou precies geweest is. Daarom kun je op de volgende dingen letten:

Een herinnering van Nespresso ontvangen

Je kunt in je Nespresso account aangeven dat je een herinnering wilt ontvangen wanneer het voor jou tijd is om je machine te reinigen.

Log in met je e-mail en wachtwoord op www.nespresso.com en geef in ‘Mijn account’ bij ‘Mijn Meldingen’ aan dat je bericht wilt worden wanneer je apparaat ontkalkt dient te worden.

Het servicelampje brandt

Sommige modellen Nespressomachines hebben een speciaal lampje dat aangeeft wanneer het tijd is om je machine te ontkalken. Als deze brandt, zorg dan dat je zo snel mogelijk met het stappenplan aan de slag gaat.

De koffie loopt traag uit de machine

Hoewel dit geleidelijk gaat, kun je op een goed moment herkennen dat de koffie wel heel erg traag de machine uit komt. Als je dit constateert is het tijd voor een reinigingsbeurt.

Kalk zorgt ervoor dat de leidingen in het koffiezetapparaat vernauwen. Hierdoor kan de koffie niet met de optimale snelheid uit het apparaat komen.

Het koffiezetapparaat maakt meer geluid dan gebruikelijk

Door hetgeen in de vorige alinea beschreven, de vernauwing van de leidingen door kalk, gaat de Nespresso machine meer geluid maken. Het kost de pomp simpelweg meer moeite om het water door het apparaat te pompen, en dat hoor je.

Je koffie smaakt niet zoals je zou willen

Van kalkaanslag (en koffiedik aanslag) in de machine kan koffie viezer gaan smaken. Deze manier van ‘testen’ werkt alleen als je altijd dezelfde koffie drinkt en op den duur ervaart dat de koffie anders smaakt dan normaal.

Als je dus rillingen van een zure smaak krijgt of een nare nasmaak hebt vanwege meer bitterheid dan normaal, is het tijd om de koffiemachine te reinigen. Uiteraard ga ik er hierbij vanuit dat je niet Q-merk slechte kwaliteit koffie neemt, die altijd ranzig en zuur smaakt.

Je krijgt lauwe koffie

Kalkaanslag in de leidingen van de machine kan ervoor zorgen dat het Nespresso apparaat het water niet meer goed kan opwarmen. Het resultaat is lauwe koffie.

Andere delen schoonmaken

Maak de opvangbak voor lege cupjes regelmatig schoon, liever vaker dan dat je ontkalkt. Ledig de opvangbak in de vuilnisbak of recycle de cupjes door deze naar Nespresso op te sturen. Daarna kun je de bak gewoon afwassen met een beetje afwasmiddel, afdrogen en terugplaatsen.

Het lekbakje is ook een onderdeel dat je het beste dagelijks kunt schoonmaken. Het lekbakje en roostertje dat eroverheen ligt kun je van het apparaat klikken, legen in de wasbak en afwassen. Doe dit minimaal eens per week om schimmel en stank te voorkomen.

lekbakje schoonmaken
Lekbakje legen
lekbakje schoonmaken
Opvangbakjes afwassen

De buitenkant van het koffiezetapparaat, inclusief verchroomde delen, kun je afnemen met een vochtige doek en wat keukenontvetter.

Maak hiervoor een vaatdoek of microvezeldoek vochtig en spray er wat keukenontvetter op. Daarna poets je de buitenkant schoon.

Hoe ontstaat kalkaanslag en kun je het voorkomen?

Kalkaanslag ontstaat overal waar je kraanwater gebruikt, dus ook in je koffiezetapparaat. Dit komt door de mineralen die in water zitten, ook wel de hardheid van water genoemd. Hoe harder het water, hoe meer kalkaanslag je in je keukenapparaten zult hebben.

Een oplossing hiervoor is een waterontharder aan te schaffen. Al het water dat je gebruikt is ontdaan van mineralen die kalkaanslag veroorzaken. Dit is niet perse een oplossing die ik aanbeveel omdat hij nogal prijzig is.

Als je gewoon netjes eens in de zoveel maanden je apparaat ontkalkt, is er niks aan de hand.

Veelgestelde vragen

Hoe ontkalk je een Nespresso machine?

Vul het reservoir met reinigingsmiddel en water en spoel de machine hiermee door met het ontkalkingsprogramma. Vang het water op en laat het opnieuw door het apparaat lopen. Vervolgens goed naspoelen met schoon water.

Hoe vaak moet je je Nespresso machine ontkalken?

Ontkalk je Nespresso eens per 3 maanden. Begrijpelijk dat je dit niet makkelijk kunt bijhouden. In dat geval kun je in je Nespresso account meldingen aanzetten die je herinneren dat het tijd is. Of je kunt letten op symptomen zoals lawaai, lauwe koffie, lange doorlooptijd of vieze (zure) smaak.

Welk ontkalkingsmiddel kun je gebruiken?

Gebruik Eccellente snelontkalker, HG ontkalker voor Nespresso machines of de ontkalker door Nespresso zelf ontwikkeld. Kies bij voorkeur niet voor citroensap of azijn.

5/5 (1 Review)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Eccellente snelontkalker

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: